Het je Wifi-Ontvangst Verbeteren? Dat Lees Je Hier!

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Slecht wifi-ontvangst is (vaak onnodige) zelfkwelling.

Het je Wifi-Ontvangst Verbeteren? Dat Lees Je Hier!

Niets is zo ergerlijk als haperend internet, trage wifi of helemaal geen internet. Internet behoort vandaag de dag ongeveer tot één van onze primaire levensbehoeften. Wifi-ontvangst verbeteren is daarmee pure noodzaak. Daarom krijg je in dit artikelen elf tips om je wifi te verbeteren.

💡 Onze top tip: Verbeter je wifibereik met een powerline adapter

Een powerline adapter verbindt een computer met het internet door gebruik te maken van de elektrische bedrading van je huis. Met een powerline adapter krijg je echt het beste van twee werelden.

Deze adapters zijn bijzonder simpel. Ze zijn in alle stopcontacten in huis te gebruiken. Het idee is dat je één powerline adapter in het stopcontact steekt naast de router of modem en deze hiermee verbindt via een ethernetkabel. De tweede adapter plaats je ergens in huis waar je je wifi-ontvangst wilt verbeteren.

Ontdek hier alles over powerline adapters!

Hieronder alvast een overzicht van onze 11 tips om je warm te laten lopen!

 • Verplaats de router
 • Versterk je wifirouter
 • Verander het wifi-wachtwoord (en gebruik WPA2-beveiliging)
 • Gebruik 1 draadloze standaard
 • Versterk signaal met aluminium
 • Kies het minst gebruikte kanaal
 • Gebruik powerline adapters
 • Versnel je computer
 • Update je software
 • Probeer een access point

Ben je geen internetfanaat en stopt jouw kennis bij het juist invullen van het wifiwachtwoord? Geen nood: elke tip wordt goed toegelicht.

Wifi Snelheidstest Op Een Smartphone

Verplaats de router

Is je wifi-signaal nergens te vinden? Dan kan het zijn dat jouw router goed verstopt zit. Niet doen. Een wifi-router moet niet ver weg verstopt zitten in een kast of lade. De straling van de router heeft ruimte nodig om bij jouw apparaten te komen.

Let er ook op dat je de router niet dichtbij apparaten die ook straling uitzenden neerzet. Denk hierbij aan een radio of televisie. De router kan namelijk verstoord worden door de straling van deze apparaten.

Oké, er is dus heel wat dat je niet met je router mag doen. Waar mag je dan wél je router neerzetten? Heel simpel: in het midden van de ruimte waarvan je zeker weten wifi wilt. Als je bekabeld internet hebt, doe je er verstandig aan om een langere kabel tussen de modem en de router te gebruiken.

Versterk je wifi-router

Een wifi-router heeft een bepaald bereik. Hoe verder je je buiten dit bereik bevindt, hoe trager jouw internet wordt. Daarom is een wifi-versterker kopen een goede oplossing. Hiermee vergroot je het bestaande bereik van jouw wifi-netwerk.

Wil je optimaal jouw wifi verbeteren? Maak dan een heatmap van huis, tuin of kantoor. Hiermee breng je in kaart waar je wifi-netwerk sterk of juist zwak is. Dit doe je in MacOS, of met Netspot. Met zo’n map krijg je inzicht in hoe jij het beste verbonden bent met internet of waar jouw wifi-router moet staan om het beste ontvangst te hebben.

Verander het wifi-wachtwoord

Je wifi-wachtwoord veranderen lijkt misschien nutteloos, maar dat hoeft het niet te zijn. Een wifi-wachtwoord is vaak een ingewikkeld wachtwoord met tekens, cijfers en kleine en grote letters en dus moeilijk te onthouden. Daarom schrijven veel mensen hun wachtwoord op.

Herkenbaar? Het is hierdoor mogelijk dat er ook andere mensen op jouw wifinetwerk zitten. Denk hierbij aan je buurman, bezoek dat langs is geweest en andere mensen in jouw omgeving. Hierdoor wordt jouw internet gegarandeerd trager.

Dit los je op door je wachtwoord te veranderen. Dat niet alleen: je verbetert ook nog eens de beveiliging van je netwerk.

Gebruik WPA2-beveiliging

Om de snelheid van jouw wifi op te krikken, moet je WPA2 met AES-beveiliging gebruiken. Hiermee voorkom je extreem bandbreedte verlies, wat vaak wel het geval is bij WPA.

In de meeste gevallen staat de draadloze router standaard op een combinatie van WPA/WPA2. Zorg er daarom voor dat de router alleen op WPA2 staat.

Gebruik 1 draadloze standaard

Er zijn veel verschillende draadloze standaarden. Denk hierbij aan 802.11b, 802.11g, 802.11ac en 802.11n. Om jouw wifi te versnellen is het beter om te kiezen voor 1 draadloze standaard. Zet je router niet op 'mixed'. Ga voor de nieuwste standaard van draadloos internet. Deze biedt altijd de beste snelheid.

Om de nieuwste standaard te gebruiken, moet jouw desktop deze snelheid kunnen ondersteunen. Is dit niet het geval? Gebruik dan een goede wifi-dongle. Voor bijvoorbeeld smartphones en andere zulke mobiele devices is dit helaas niet mogelijk, dus lees voor deze apparaten vooral even verder!

Wifi Dongle in een laptop

Versterk signaal met aluminium

Misschien is dit niet aan te raden voor op het kantoor, bij een openbare hotspot of in een bedrijfsgebouw, maar thuis is het absoluut het proberen waard. Waarom werkt aluminium folie? Omdat een router vaak bij de muur staat.

Het gevolg is dat vaak een deel van het wifi-signaal de verkeerde kant op gaat. Door aluminium folie achter de antenne te plakken, kaatsen de signalen terug de ruimte in waar het gewenst is. Hierdoor wordt zeker de helft van wat eerst je muur in verdween omgezet in bruikbaar signaal.

Kies het minst gebruikte kanaal

Ben je op een plek waar veel wifi routers in gebruik zijn? Dan is er een onzichtbare file in de lucht van de stralingen. Om te voorkomen dat jij als wifi gebruiker andere in de weg zit, kan je ervoor kiezen om een andere wifi router te kiezen met een ander kanaal.

Er is verschillende software verkrijgbaar waarmee je alle wifi signalen in de buurt kan scannen. Kies van al deze kanalen de meest rustige. Dit kun je doen bij de instellingen van de wifi router.

Gebruik wifi powerline adapters

Kabels doortrekken is een gedoe. In dat geval is een powerline adapter een goed alternatief. Deze adapter verspreidt internet via stopcontact door het gehele huis! Hiermee creëer je nog net niet het beste multiroom-wifi-netwerk, maar dicht in de buurt hiervan kom je wel.

Powerline Adapter uitleg

Wat moet je hiervoor doen? Plug één adapter in het stopcontact naast je modem. Verbindt het modem met deze eerste adapter via een ethernetkabel. Plug de tweede adapter ergens in dezelfde kamer in en paar deze twee adapters. Vervolgens plug je de tweede adapter in een ruimte waar jij (meer) wifi-signaal wilt. Voilá, je hebt meteen een lokaal netwerk!

Deze twee adapters fungeren als een soort kabel, waarbij het internetsignaal van plek A, de plek waar je modem staat, naar plek B, de plek waar je je wifi bereik wilt verbeteren, verstuurd wordt. Je wifi bereik vergroten werkt helaas niet altijd op deze manier: je moet de twee adapters namelijk in eenzelfde elektriciteitsgroep pluggen voor de gewenste resultaten.

Versnel je computer

Traag internet ligt niet altijd aan de wifi; het ligt misschien aan jouw computer. Een manier om dit op te lossen is óf een nieuwe computer kopen óf jouw bestaande computer updaten. Je bestaande computer versnel je onder andere als volgt:

 • Vergroot het interne geheugen
 • Laat niet onnodig veel programma’s open staan
 • Voorkom dat er meerdere virusscanners en firewalls tegelijk aan staan

Update je software

Net als bij alle andere apparaten en apps is het belangrijk dat ook jouw wifi over de laatste software beschikt. Er kunnen fouten in de software zitten die je wifi vreselijk traag maken.

Je router updatet zichzelf per definitie in de achtergrond (tenzij je dit hebt uitgeschakeld), dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. Ook je wifi-besturingsprogramma op je pc mag zo nu en dan bijgewerkt worden.

Probeer een access point

Bedrijven zetten soms tientallen access points in om grote kantoorgebouwen te bestrijken met goed wifi-bereik. Veel huizen hebben geen baat bij een access point, maar een groot huis wel. Een access point kopen helpt om die moeilijk te bereiken hoekkamers of patio's buiten te dekken.

Om een access point aan je thuisnetwerk toe te voegen, moet je het met de primaire router verbinden. Je kunt ook een tweede breedbandrouter gebruiken in plaats van een gewoon access point, omdat veel thuisrouters speciaal voor dit doel een toegangspuntmodus bieden.

Breedbandrouter

Een breedbandrouter is een netwerkapparaat waarmee je toegang krijgt tot breedbandinternet van een internetprovider. 

Breedbandrouters zijn ontworpen voor het gemak bij het opzetten van thuisnetwerken, met name voor huizen met een snelle internetdienst. Nieuwere breedbandrouters hebben een bekabelde verbinding met de internetmodem. Ze maken draadloos verbinding met de apparaten in huis via de wifi-standaard.

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om je wifisignaal zelf mee te boosten. Hier is zwaar geschut zoals een nieuwe router lang niet altijd voor nodig.

Begin klein in je zoektocht naar een oplossing. Van eenvoudigweg je router verplaatsen tot de aanschaf van een access point, het kan allemaal. Het kan zelfs zo simpel zijn als een vel aluminiumfolie achter je router plaatsen!

Lees dit eerst voordat je een access point koopt!

Was dit artikel behulpzaam?