10 Tips: WiFi ontvangst verbeteren

wifi-ontvangst-verbeteren

wifiNiets is zo ergerlijk als haperend internet, trage Wifi of helemaal geen internet. Internet behoort vandaag de dag ongeveer tot één van onze primaire levensbehoeften. Wifi verbeteren is daarmee pure noodzaak en daarom volgen er in dit artikel tips voor jou om jouw Wifi betrouwbaar en razendsnel te maken.

Wifi verbeteren doe je zo:

 • Verplaats de router
 • Gebruik WPA2 beveiliging
 • Gebruik 1 draadloze standaard
 • Versterk signaal met aluminium
 • Verander het Wifi wachtwoord
 • Zorg voor update van je software
 • Versterk Wifi router
 • Kies het minst gebruikte kanaal
 • Gebruik Wifi powerline adapters
 • Versnel je computer

Ben je geen internetfanaat en stopt jouw kennis bij het juist invullen van het Wifi-wachtwoord? Geen nood. Elke tip wordt goed toegelicht.

 

Verplaats de router

Is je Wifi goed verstopt? Dan kan het zijn dat jouw router ook goed verstopt zit. Niet doen. Een WiFi router moet niet ver weg verstopt zitten in een kast of lade. De straling van de router heeft ruimte nodig om bij jouw apparaten te komen. Alleen let er ook op dat je de router niet neerzet dichtbij apparaten die ook straling uitzenden. Denk hierbij aan een radio of televisie. De router kan namelijk verstoord worden door de straling van deze apparaten.

Oké, er mag dus heel wat niet met je router. Maar wat kan dan wel? Heel simpel. Zet de router neer in het midden van de ruimte waarvan je zekerste weten Wifi wilt. Als je kabel internet hebt, dan doe je er verstandig aan om een langere kabel tussen de modem en de router te gebruiken.

 

Gebruik WPA2 beveiliging

Snel internet, wie wil dat nou niet? Om de snelheid van jouw Wifi op te krikken moet je WPA2 met AES beveiliging gebruiken. Hiermee voorkom je extreem bandbreedte verlies, wat vaak wel het geval is bij WPA. In de meeste gevallen staat de draadloze router standaard op een combinatie van WPA/WPA2. Zorg er daarom voor dat de router alleen op WPA2 staat.

 

Gebruik 1 draadloze standaard

Er zijn veel verschillende draadloze standaarden. Denk hierbij aan 802.11b, 802.11g, 802.11ac en 802.11n. Om jouw Wifi te versnellen is het beter om te kiezen voor 1 draadloze standaard. Zet je router niet op mixed. Ga voor de nieuwste standaard. Deze biedt altijd de beste snelheid.

Om de nieuwste standaard te gebruiken, moet jouw desktop deze snelheid kunnen ondersteunen. Gebruik bijvoorbeeld een Wifi USB adapter. Voor mobiele devices is dit helaas niet mogelijk.

 

Versterk signaal met aluminium

Ja, echt waar. Met aluminiumfolie kan jij je Wifi verbeteren. Misschien niet aan te raden voor op het kantoor of op een bedrijf. Maar het is thuis absoluut het proberen waard. Alleen waarom werkt aluminium folie voor jouw Wifi? Wifi wordt vaak bij de muur gezet. Gevolg is dat vaak een deel van het Wifi signaal de verkeerde kant op gaat. Door aluminium folie achter de antenne te plakken, kaatsen de signalen terug naar de ruimte. Hierdoor zal zeker de helft – van wat eerst verloren ging in jouw muur – bruikbaar signaal worden.

 

Verander het Wifi wachtwoord

Je Wifi wachtwoord veranderen lijkt misschien niet nuttig, maar dat kan het wel zijn. Een Wifi wachtwoord is vaak een ingewikkeld wachtwoord met tekens, cijfers en kleine en grote letters. Niet uit je hoofd te onthouden dus. Daarom schrijven veel mensen hun wachtwoord op. Op een briefje aan de koelkast of op een bord in de gang. Herkenbaar? Het kan zijn dat er ook andere mensen op jouw Wifi netwerk zitten. Je buurman, bezoek dat langs is geweest en andere mensen in jouw omgeving. Hierdoor wordt gegarandeerd jouw internet trager.

Daarom doe je er verstandig om het wachtwoord te veranderen, maar het voorkomt ook dat er mensen op jouw netwerk komen waar jij niet blij van wordt. Kortom, je verhoogt ook nog eens je internet veiligheid.

draadloos internet

Zorg voor update van je software

Net als bij alle andere devices, apps en apparaten is het belangrijk dat ook jouw Wifi over de laatste software beschikt. Er kunnen fouten in de software komen die jouw Wifi vreselijk traag maken. Daarom zijn er nieuwe versies van Wifi. Deze nieuwe versies zijn sneller, maar vaak ook veiliger. Zorg er daarom voor dat je de nieuwste versie Wifi hebt.

 

Versterk Wifi router

Een Wifi router heeft een bepaald bereik. Hoe verder je vandaan het bereik gaat, hoe minder goed jouw internet wordt. Daarom is een Wifi versterker kopen een goede oplossing, ook wel bekend als een repeater. Hiermee vergroot je het bestaande bereik van jouw Wifi netwerk.

Wil je optimaal jouw Wifi verbeteren? Maak dan een heatmap van huis, tuin of kantoor. Dit kan op de Mac, maar ook met de Netspot. Met zo’n map krijg je inzicht in hoe jij het beste verbonden bent met internet of waar jouw Wifi router moet staan om het beste ontvangst te hebben.

 

Kies het minst gebruikte kanaal

Ben je op een plek waar veel Wifi routers in gebruik zijn? Dan is er een onzichtbare file in de lucht van de stralingen. Om te voorkomen dat jij als Wifi gebruiker andere in de weg zit, kan je ervoor kiezen om een andere Wifi router te kiezen met een ander kanaal. Er is verschillende software verkrijgbaar waarmee je alle Wifi signalen in de buurt kan scannen. Kies van al deze kanalen de meest rustige. Dit kun je doen bij de instellingen van de Wifi router.

 

Gebruik Wifi powerline adapters

Kabels doortrekken is een gedoe. In dat geval is een Wifi Powerline Adapter een andere goede oplossing. Deze adapter verspreidt via jouw stopcontacten internet door het gehele huis.

Wat moet je hiervoor doen? Zet één adapter in het stopcontact naast de mode. Zet de tweede adapter in een ruimte waar jij (meer) Wifi signaal wilt hebben

Deze twee adapters fungeren als een soort kabel, waarbij het internetsignaal van plek A naar plek B verstuurd wordt. Helaas werkt deze manier voor het verbeteren van je Wifi niet altijd.

Versnel je computer

Traag internet ligt niet altijd aan de Wifi. Het kan ook liggen aan jouw computer. Een manier om dit op te lossen is óf een nieuwe computer kopen óf jouw bestaande computer updaten. Je bestaande computer versnellen kun je als volgt doen:

 • Vergroot het interne geheugen
 • Zet niet onnodig veel programma’s aan
 • Voorkom dat er teveel virusscanners en firewalls tegelijk aan staan

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *