10 Tips om WiFi-Ontvangst te Verbeteren

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Slecht WiFi-ontvangst is (vaak onnodige) zelfkwelling.

10 Tips om WiFi-Ontvangst te Verbeteren

Niets is zo ergerlijk als haperend internet, trage WiFi of helemaal geen internet. Internet behoort vandaag de dag ongeveer tot één van onze primaire levensbehoeften. WiFi-ontvangst verbeteren is daarmee pure noodzaak. Daarom krijg je in dit artikelen tien tips om je WiFi te verbeteren.

Hieronder volgt alvast een overzicht om je warm te laten lopen!

 • Verplaats de router
 • Gebruik WPA2-beveiliging
 • Gebruik 1 draadloze standaard
 • Versterk signaal met aluminium
 • Verander het WiFi-wachtwoord
 • Zorg voor update van je software
 • Versterk WiFi-router
 • Kies het minst gebruikte kanaal
 • Gebruik WiFi powerline adapters
 • Versnel je computer

Ben je geen internetfanaat en stopt jouw kennis bij het juist invullen van het WiFi-wachtwoord? Geen nood: elke tip wordt goed toegelicht.

Wifi Snelheidstest Op Een Smartphone

Verplaats de router

Is je WiFi-signaal nergens te vinden? Dan kan het zijn dat jouw router goed verstopt zit. Niet doen. Een WiFi-router moet niet ver weg verstopt zitten in een kast of lade. De straling van de router heeft ruimte nodig om bij jouw apparaten te komen.

Let er ook op dat je de router niet dichtbij apparaten die ook straling uitzenden neerzet. Denk hierbij aan een radio of televisie. De router kan namelijk verstoord worden door de straling van deze apparaten.

Oké, er is dus heel wat dat je niet met je router mag doen. Waar mag je dan wél je router neerzetten? Heel simpel: in het midden van de ruimte waarvan je zeker weten WiFi wilt. Als je bekabeld internet hebt, doe je er verstandig aan om een langere kabel tussen de modem en de router te gebruiken.

Gebruik WPA2-beveiliging

Om de snelheid van jouw WiFi op te krikken, moet je WPA2 met AES-beveiliging gebruiken. Hiermee voorkom je extreem bandbreedte verlies, wat vaak wel het geval is bij WPA. In de meeste gevallen staat de draadloze router standaard op een combinatie van WPA/WPA2. Zorg er daarom voor dat de router alleen op WPA2 staat.

Gebruik 1 draadloze standaard

Er zijn veel verschillende draadloze standaarden. Denk hierbij aan 802.11b, 802.11g, 802.11ac en 802.11n. Om jouw Wifi te versnellen is het beter om te kiezen voor 1 draadloze standaard. Zet je router niet op 'mixed'. Ga voor de nieuwste standaard. Deze biedt altijd de beste snelheid.

Om de nieuwste standaard te gebruiken, moet jouw desktop deze snelheid kunnen ondersteunen. Is dit niet het geval? Gebruik dan een goede WiFi-dongle. Voor bijvoorbeeld smartphones en andere zulke mobiele devices is dit helaas niet mogelijk.

Wifi Dongle in een laptop

Versterk signaal met aluminium

Misschien is dit niet aan te raden voor op het kantoor of op een bedrijf, maar thuis is het absoluut het proberen waard. Waarom werkt aluminium folie voor jouw WiFi? Omdat een router vaak bij de muur staat.

Het gevolg is dat vaak een deel van het WiFi-signaal de verkeerde kant op gaat. Door aluminium folie achter de antenne te plakken, kaatsen de signalen terug naar de ruimte. Hierdoor wordt zeker de helft van wat eerst je muur in verdween omgezet in bruikbaar signaal.

Verander het WiFi-wachtwoord

Je WiFi-wachtwoord veranderen lijkt misschien nutteloos, maar dat hoeft het niet te zijn. Een WiFi-wachtwoord is vaak een ingewikkeld wachtwoord met tekens, cijfers en kleine en grote letters en dus moeilijk te onthouden. Daarom schrijven veel mensen hun wachtwoord op.

Herkenbaar? Het is hierdoor mogelijk dat er ook andere mensen op jouw WiFi-netwerk zitten. Denk hierbij aan je buurman, bezoek dat langs is geweest en andere mensen in jouw omgeving. Hierdoor wordt jouw internet gegarandeerd trager.

Dit los je op door je wachtwoord te veranderen. Dat niet alleen: je verbetert ook nog eens de beveiliging van je netwerk.

Update je software

Net als bij alle andere devices, apps en apparaten is het belangrijk dat ook jouw WiFi over de laatste software beschikt. Er kunnen fouten in de software zitten die jouw WiFi vreselijk traag maken. Daarom wordt ook WiFi geüpdatet. Deze nieuwe versies zijn sneller, maar vaak ook veiliger. Zorg er daarom voor dat je de nieuwste WiFi-versie hebt.

Versterk je WiFi-router

Een WiFi-router heeft een bepaald bereik. Hoe verder je je buiten dit bereik bevindt, hoe trager jouw internet wordt. Daarom is een WiFi-versterker kopen een goede oplossing. Hiermee vergroot je het bestaande bereik van jouw WiFi-netwerk.

Wil je optimaal jouw WiFi verbeteren? Maak dan een heatmap van huis, tuin of kantoor. Hiermee breng je in kaart waar je WiFi-netwerk sterk of juist zwak is. Dit doe je in MacOS, of met Netspot. Met zo’n map krijg je inzicht in hoe jij het beste verbonden bent met internet of waar jouw WiFi-router moet staan om het beste ontvangst te hebben.

Kies het minst gebruikte kanaal

Ben je op een plek waar veel Wifi routers in gebruik zijn? Dan is er een onzichtbare file in de lucht van de stralingen. Om te voorkomen dat jij als Wifi gebruiker andere in de weg zit, kan je ervoor kiezen om een andere Wifi router te kiezen met een ander kanaal. Er is verschillende software verkrijgbaar waarmee je alle Wifi signalen in de buurt kan scannen. Kies van al deze kanalen de meest rustige. Dit kun je doen bij de instellingen van de Wifi router.

Gebruik WiFi powerline adapters

Kabels doortrekken is een gedoe. In dat geval is een powerline adapter een goed alternatief. Deze adapter verspreidt internet via stopcontact door het gehele huis!

Powerline Adapter uitleg

Wat moet je hiervoor doen? Plug één adapter in het stopcontact naast je modem. Verbindt het modem met deze eerste adapter via een ethernetkabel. Plug de tweede adapter ergens in dezelfde kamer in en paar deze twee adapters. Vervolgens plug je de tweede adapter in een ruimte waar jij (meer) WiFi-signaal wilt. Voilá, je hebt meteen een lokaal netwerk!

Deze twee adapters fungeren als een soort kabel, waarbij het internetsignaal van plek A naar plek B verstuurd wordt. Helaas werkt deze manier voor het verbeteren van je WiFi echter niet altijd: je moet de twee adapters namelijk in eenzelfde elektriciteitsgroep pluggen voor de gewenste resultaten.

Versnel je computer

Traag internet ligt niet altijd aan de WiFi; het ligt misschien aan jouw computer. Een manier om dit op te lossen is óf een nieuwe computer kopen óf jouw bestaande computer updaten. Je bestaande computer versnel je onder andere als volgt:

 • Vergroot het interne geheugen
 • Laat niet onnodig veel programma’s open staan
 • Voorkom dat er meerdere virusscanners en firewalls tegelijk aan staan

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om je WiFi-signaal zelf mee te boosten. Hier is zwaar geschut zoals een nieuwe router lang niet altijd voor nodig. Begin klein in je zoektocht naar een oplossing. Het kan zo simpel zijn als een vel aluminiumfolie achter je router plaatsen!

Was dit artikel behulpzaam?