Gemakkelijk je Wifi-Bereik Vergroten

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Slecht wifi-bereik is zo passé.

Gemakkelijk je Wifi-Bereik Vergroten

Stel je voor: het is een prachtige lentedag. Je zit binnen achter je laptop te werken en ziet dan de zon opklaren en de wolken wegtrekken. Met zo een mooi weer is het toch veel fijner om buiten te werken? Je pakt je laptop en zet hem op de tuintafel. Je pakt er een frisse smoothie of cocktail bij, en opent de laptop enthousiast weer om verder te werken. Helaas, je laptop wil niet verbinden met wifi... 😩

Sinds de opkomst van draadloos internet is het een bekend probleem onder iedereen die er gebruik van maakt. Een slecht wifi-signaal is enorm frustrerend. Iedereen kent de hoekjes in zijn/haar huis waar geen internetsignaal is, en probeert deze plekken meestal te vermijden of het probleem op te lossen.

Er zijn veel factoren die de grootte van het bereik bepalen. Zo zijn er ook veel manieren zijn om dat bereik te vergroten. Zowel manieren die je buiten wat inspanning niets kosten als manieren die vragen om een kleine investering.

Wifi versterker

Gratis manieren 🤑

Personen waarvan het internet lastig doet en niet ver genoeg reikt, gaan veel te vaak direct nieuwe hardware aankopen. De kans is immens groot dat door een kleine aanpassing te doen aan je huidige hardware, het probleem al opgelost is. Toch is het een poging waard eerst de gratis opties te verkennen.

De locatie van de router

Lees eerst meer over wat een router is. Hierdoor heb je wat achtergrondinformatie en is de rest van het artikel eenvoudiger te begrijpen. Eén van de makkelijkst aanpasbare omstandigheden is de locatie van de router.

Waarschijnlijk wordt deze ergens in de buurt van de modem gezet. Dit modem bevindt zich hoogstwaarschijnlijk ook nog eens in de meterkast. Dit is heel normaal. Of het een goed idee is, is een andere vraag. Bij deze het antwoord: nee, dit is geen goed idee. De metalen kabels en buizen verstoren het signaal enorm.

De beste locatie voor de router is ergens op een zo open en centraal mogelijke plek. Hoe minder obstakels en hindernissen het signaal moet overbruggen, hoe sterker het signaal is. De kelder is dus helemaal geen goed idee. In tegendeel.

Ook andere elektronische toestellen dien je te vermijden indien mogelijk. Deze toestellen werken met radiogolven en verstoren daarmee ook het signaal.

Zorg voor de nieuwste software

Het is geen geheim dat ‘het internet’ steeds sneller wordt, en dat men dat ook van het internet verlangt. Niet enkel het internet zelf gaat steeds sneller. Ook routers worden steeds verbeterd en kunnen zo een steeds groter netwerk uitzenden. Wanneer je een oudere router in gebruik hebt, kan verouderde software het probleem zijn.

Je controleert zeer eenvoudig welke software je router in gebruik heeft door in de productomschrijving te kijken. Bij de sectie 'verbinding' staan getallen. Een voorbeeld hiervan is 802.11.g. De letter waar het op eindigt is de variant. Wanneer dit ‘ac’ of inmiddels zelfs 'ax' is, zit het goed. Dit zijn de twee laatste wifi-standaarden.

Moederbord mt WiFi-chip erin

Gebruik een rustig wifi-kanaal

Zie draadloos internet als een wegvoertuig. Net zoals er verschillende wegen zijn waarop een wegvoertuig zich kan voort verplaatsen, zijn er ook verschillende kanalen waar je wifi op kan zitten. Deze kanalen zijn net als wegen openbaar en kunnen door iedereen gebruikt worden. Hoe meer verkeer er op een weg is, hoe trager het verkeer gaat en vice versa. Zo werkt een wifi-kanaal ook.

Van kanaal veranderen kan een gigantische impact hebben op je signaalsterkte. Zeker wanneer je in een stad of drukbevolkte omgeving woont. Wanneer je ‘file’ op de internetbanen wilt vermijden door je wifi-kanaal te wijzigen, moet je er eerst zien achter te komen welke kanalen het meest gebruikt worden. Dit kan via een aantal programma’s zoals NetSurveyor en Channel Scanner.

Wanneer je een rustig kanaal vindt dat je wilt gebruiken, is het tijd om dat ook effectief te doen. Dat kan via het configuratiemenu van je router, waar je terecht komt door het IP-adres van je router in te vullen. Die vind je terug op een sticker op de router zelf.

Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router in (ook op de router of in de gebruiksaanwijzing te vinden), en log in. Navigeer naar kanaalselectie, klik op het kanaal dat je gebruikt en kies daarna hetgeen dat je wilt gebruiken. Zo simpel kan het zijn.

Zorg dat je je internet niet overbelast

Iets wat veel mensen doen is hun internet serieus overbelasten. Ze verbinden tientallen verschillende apparaten met hetzelfde netwerk en downloaden veel te zware bestanden alsof het niets is. Natuurlijk is dit niet goed wanneer je een groot wifi-bereik wilt.

Schakel het internet uit op alle apparaten waar je niet op bezig bent, of zet deze apparaten zelf uit. Dit zorgt niet enkel voor een sterker signaal, maar het is ook nog beter voor de batterij en levensduur van het apparaat in kwestie. Probeer ook zoveel mogelijk de downloads van grote bestanden te timen op het moment dat andere apparaten geen gebruik maken van het internet.

Aluminiumfolie

Het lijkt wel bijna een grap, maar dat is het zeker niet. Aluminiumfolie kan het signaal aanzienlijk bevorderen doordat het stralingen weerkaatst. Plak dus wat aluminium achter of voor de antenne. Waar je de aluminium plaatst, is afhankelijk van de locatie waar je wifi-bereik nodig hebt.

Aluminiumfolie

Manieren met een prijskaartje 💸

Er zijn natuurlijk ook manieren om het wifi-bereik te vergroten die een financiële inspanning vragen. Gratis is natuurlijk altijd leuk, maar als gratis niet werkt, moet je het opgeven en vrede hebben met de beperkte internet toegang of geld investeren. De volgende ideeën zijn bijzonder effectief, maar wel enkel voor degene die voor dat laatste te vinden zijn.

Een wifi-versterker

Een wifi-versterker, ook wel wifi-repeater genoemd, is een apparaatje dat speciaal ontwikkeld is om het bereik van draadloos internet te vergroten. Het is de bekendste en goedkoopste oplossing voor een beperkt internetbereik.

Het is ook enorm eenvoudig. Je moet enkel de repeater inpluggen en je wachtwoord invullen. De versterker vangt het wifi-signaal op, en zend het daarna weer uit. Resultaat: direct een groter bereik.

Als je het uiterste uit de repeater wil halen, raad ik aan hem ergens te plaatsen waar je laptop nog ongeveer twee tot drie streepjes bereik heeft. Het is vrij logisch dat hoe verder je de wifi-versterker van het signaal plaatst, hoe slechter het signaal dat hij opvangt is, hoe slechter dan ook het signaal dat hij weer verspreidt is.

Dit zorgt wél voor een groter bereik, maar een mindere snelheid. De beste wifi-versterkers op een rijtje:

Tp Link Re200 Ingeplugd

Access point

Een aparte access point vinden we steeds minder terug in onze huizen. Het wordt wel nog gebruikt bij een grote wifi hotspot, zoals het gratis wifi-netwerk van Almere centrum.

Dit komt doordat het vroeger nodig was en nu niet meer. Vroeger was een aparte access point nodig als je draadloos internet wilde. Tegenwoordig kan een wifi-signaal ook uitgezonden worden door enkel een router; de access point zit hier al ingebouwd. Ergens is dat jammer, want een access point zorgt voor een prachtig Wifi-bereik.

Als je een grote ruimte hebt waar het signaal te zwak is, is een access point nog steeds de beste oplossing. Koop een access point, verbind hem met een netwerk kabeltje en surfen maar!

De best verkochte access points op een rijtje:

Internet via stopcontact

Een recente toevoeging aan de mogelijkheden is het internet via stopcontact, oftewel de homeplug of powerline adapter. Hiermee wordt het internet signaal van je router naar een andere kamer overgebracht via je elektriciteitsbekabeling. Het is belangrijk wel voor een model te gaan dat ook wifi-connectiviteit heeft, want dit hebben ze niet allemaal.

Het werkt als volgt: je steekt de eerste plug in vlak bij je router. Je verbindt deze plug met de router via een ethernetkabel. De tweede plug steek je ergens in dezelfde kamer in om de twee plugs met elkaar te linken via de pair-functie.

Is dit eenmaal gedaan, dan plug je de tweede stekker in waar je slecht ontvangst hebt. Een halve minuut later heb je een lokaal wifi-netwerk. Het eindresultaat komt dicht bij de beste multiroom-wifi.

Veel van deze adapters bieden ook een clone-functie aan, waarmee je de instellingen van je routers wifi-netwerk kopieert. Zo hoef je niet te schakelen tussen je routers netwerk en het lokale netwerk van de powerline adapter.

Ben je van plan de wifi-naam te veranderen en je netwerk een custom naam te geven, doe dat dan voor je met je adapters aan de slag gaat. Dit wordt een groter gedoe als je het pas doet nadat je je adapters hebt geïnstalleerd.

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er veel manieren om het wifi-bereik aanzienlijk te vergroten. Ook je wifi-ontvangst verbeteren kan op verschillende manieren.

Ik kan niet beloven dat alle manieren in alle situaties helpen, maar eentje uit dit lijstje moet het doen. Is dit toch niet het geval? Dan is het een verloren zaak en tijd voor een nieuwe router. 🤔

Wanneer je beslist een nieuwe router te kopen, kun je best ook direct de beste router kopen. Een goede router kan je een hoop moeite besparen. Daarom raad ik altijd aan om te beginnen met een sterke router. Anders kom je niet vooruit en zit je voor je het weet opnieuw dit artikel te lezen!

Was dit artikel behulpzaam?