Gemakkelijk je WiFi bereik vergroten

internet

bereikHet is een prachtige lentedag. Je zit binnen achter je laptop te werken en ziet dan de zon opklaren en de wolken wegtrekken. Met zo een mooi weer is het toch veel leuker om buiten te werken? Je pakt je laptop en zet hem op de tuintafel. Je pakt nog een lekkere cocktail en opent de laptop enthousiast weer om verder te werken. Helaas. Geen internetverbinding.

Sinds de opkomst van draadloos internet is het een bekend probleem onder iedereen die er gebruik van maakt. Een slecht wifi signaal kan enorm frustrerend zijn. Iedereen kent de hoekjes in zijn/haar huis meestal wel waar geen internet ontvangst is en probeert deze plekken meestal te vermijden of het probleem op te lossen. Er zijn veel factoren die de grootte van het bereik bepalen. Dat betekend natuurlijk ook dat er veel manieren zijn om dat bereik te vergroten. Zowel manieren die u buiten wat inspanning niets kosten als manieren die vragen om een kleine investering.

Gratis manieren

Laten we beginnen met de manieren die gratis zijn. Want ze zijn natuurlijk gratis. Personen waarvan het internet lastig doet en niet ver genoeg rijkt, gaan veel te vaak direct nieuwere hardware aankopen. De kans is immens groot dat door een kleine aanpassing te doen aan je huidige hardware, het probleem al opgelost is. Hier onder maken we een opsomming van de meest effectieve manieren (die niets kosten).

De locatie van de router

Eén van die factoren waar ik het in de inleiding over had, is de locatie van de router die je gebruikt. Waarschijnlijk wordt deze ergens in de buurt van de modem gezet en deze modem bevindt zich hoogstwaarschijnlijk ook nog eens in de meterkast. Gek is dit niet, zo is het bijna overal. Of het een goed idee is, is een andere vraag. We raden dit volledig af. De metalen kabels en buizen verstoren het signaal enorm.

De beste locatie voor de router is ergens op een zo open en centraal mogelijke plek. Hoe minder obstakels en hindernissen het signaal moet ondergaan, hoe sterker het natuurlijk ook zal zijn. De kelder is dus helemaal geen goed idee. In tegendeel. Ook andere elektronische toestellen moet je proberen te vermijden. Ook deze toestellen werken met radiogolven en zullen daarmee het signaal verstoren.

Zorg voor de nieuwste software

Het is geen geheim dat ‘het internet’ steeds sneller gaat en dat dat ook van het internet verlangd wordt. Niet enkel het internet zelf gaat steeds sneller. Ook routers worden steeds verbeterd en kunnen zo een steeds groter netwerk uitzenden. Wanneer je een verouderde router in gebruik hebt, kan de achterstaande software het probleem zijn.

Je kunt zeer eenvoudig controleren welke software je router in gebruik heeft. Je kan dit gewoon terugvinden onder de productbeschrijving. Bij de sectie verbinding staan getallen. Een voorbeeld hiervan is 802.11.g. De letter waar het op eindigt is de variant. Wanneer deze een ‘N’ is zit het goed, dit is de laatste en beste software.

Gebruik een rustig wifi kanaal

bereik-vergrotenOm deze factor uit te leggen ga ik draadloos internet even vergelijken met een voertuig. Net zoals er verschillende wegen zijn waarop een voertuig zich kan voort verplaatsen, zijn er ook verschillende kanalen waar je je wifi op kan zetten. Deze kanalen zijn net als wegen openbaar en kunnen door iedereen gebruikt worden. Hoe meer verkeer er op een weg is hoe trager het verkeer zal gaan en vise versa. Zo werkt dus ook een wifi kanaal.

Van kanaal veranderen kan een gigantische impact hebben op je signaalsterkte. Zeker wanneer je in een stad of drukbevolkte omgeving woont. Wanneer je ‘file’ op de internetbanen wilt vermijden en dus van wifi kanaal wilt veranderen, moet je er eerst zien achter te komen welke kanalen het meest gebruikt worden. Dit kan via een aantal programma’s zoals NetSurveyor en Channel Scanner.

Wanneer je een rustig kanaal gevonden hebt dat je wilt gebruiken is het tijd om dat ook effectief te doen. Dat kan via deze link. Klik op ‘deze’ en kom zo uit op het configuratiemenu van je router. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je modem in en klik vervolgens op de knop Inloggen. Klik daarna op het kanaal dat je gebruikt en kies het geen dat je wilt gebruiken. Zo simpel kan het zijn.

Zorg dat je je internet niet overbelast

Iets wat veel mensen doen is hun internet serieus overbelasten. Ze verbinden tientallen verschillende apparaten met hetzelfde signaal en downloaden veel te zware bestanden alsof het niets is. Natuurlijk is dit niet goed wanneer je een groot wifi bereik wilt.

Schakel het internet uit op alle apparaten waar je niet op bezig bent. Dit zorgt niet enkel voor een sterker signaal maar het is ook nog beter voor de batterij en levensduur van het apparaat in kwestie. Probeer ook zoveel mogelijk hevige bestanden te downloaden op het moment dat je geen gebruik maakt van het internet.

Aluminiumfolie

Het lijkt wel bijna een grap maar dat is het zeker niet. Aluminiumfolie kan het signaal aanzienlijk bevorderen doordat het stralingen weerkaatst.
Plak dus wat aluminium achter of voor de antenne. Waar u de aluminium plaatst, word natuurlijk bepaald door de locatie waar u wifi mist en nodig hebt.

draadloos internet

Manieren met een prijskaartje

Er zijn natuurlijk ook manieren om het wifi bereik te vergroten die een financiële inspanning vragen. Gratis is natuurlijk altijd leuk maar als gratis niet werkt moet je het opgeven en vrede nemen met de beperkte internet toegang of gaan investeren. De volgende ideeën zijn bijzonder effectief maar wel enkel voor degene die voor dat laatste te vinden zijn.

Een wifi repeater

Een wifi-repeater is een apparaatje dat speciaal ontwikkeld is om het bereik van draadloos internet te vergroten. Het kan als de meest bekende en goedkoopste oplossing voor een beperkt internet bereik gezien worden. Het is ook enorm eenvoudig. Je moet enkel de repeater insteken en je wachtwoord invullen. De repeater vangt het wifi signaal op, en zend het daarna weer uit. Direct een groter bereik.

Als je het uiterste uit de repeater wil halen, is het aangeraden hem ergens te plaatsen waar je laptop nog ongeveer twee tot drie streepjes bereik heeft. Het is vrij logisch dat hoe verder je de wifi-repeater van het signaal plaatst, hoe slechter het signaal dat hij opvangt is, hoe slechter dan ook het signaal dat hij weer verspreid is. Dit zorgt natuurlijk wél voor een groter bereik, maar een mindere snelheid. Wat ook niet fijn is. De beste wifi versterkers op een rijtje:

 • TP-Link RE200
 • TP-Link RE450
 • Netgear EX6150
 • TP-Link TL-WA850RE
 • D-Link DAP-1320
 • Een access point

Een access point vinden we steeds minder terug in onze huizen. Dit komt doordat het vroeger nodig was en nu niet meer. Vroeger was een access point nodig als je draadloos internet wilde. Tegenwoordig kan een wifi-signaal ook uitgezonden worden door enkel een router. Een spijtige zaak want zo een apparaat zorgt voor een fantastisch wifi bereik.

Als je een grote ruimte hebt waar het signaal te zwak is naar je goesting is dit de beste oplossing. Koop een access point, verbind hem met een netwerk kabeltje en surfen maar!

De best verkochte wifi repeaters op een rijtje:

 • Ubiquiti UniFi AP-AC-LR
 • Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO
 • TP-Link EAP225
 • Linksys WAP300N
 • Sitecom WLX-7000

Zoals je kan zien zijn er veel manieren om het wifi bereik aanzienlijk te vergroten. We kunnen niet beloven dat alle manieren in alle situaties zullen helpen maar ééntje uit dit lijstje moet het doen. Anders is het een verloren zaak en tijd voor een nieuwe router. Een nieuwe router kun je zo wat in elke winkel of webshop kopen. Wanneer je beslist een nieuwe router te kopen, kun je best ook direct de beste router kopen. We hebben hier een goed artikel over op onze website. Een goede router kan je een hoop moeite besparen daarom raden wij het altijd om te beginnen met een sterke router. Anders sta je geen stap dichter en zit je voor je het weet opnieuw dit artikel te lezen.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *