Beste WiFi Router Kopen 2019

Als je internet hebt, heb je naast een modem vaak ook een WiFi router. De beste router kan het verschil maken tussen veel ergernissen en stress.

Daarnaast wordt jouw internet veiliger, sneller en mobieler met de beste router. Klinkt leuk, maar wat doen deze apparaten eigenlijk? Wat is het verschil en waar moet je op letten bij een router kopen?

Beste router kopen

Het is over het algemeen een goed idee om een aparte router te kopen, als je zeker wilt zijn van stabiele en snelle WiFi.

In deze koopgids vind je alle informatie waarmee jij kan bepalen wat voor jou de beste router om te kopen is.
Wij zorgen dat jij de juiste en geïnformeerde aankoop kan doen van de beste router voor jouw thuissituatie.

Beste (WiFi) Router Kopen 2018 Top 7:

WiFi RouterBeste Router Voor:Single, Dual of Tri-Band?Max. Snelheid
#1 Nighthawk R7000
Allround - Beste Prijs Kwaliteit
Dual-Band (2.4GHz & 5GHz)600 + 1300 Mbps
#2 Asus RT-AC5300
Gamers - Beste Snelheid
Tri-Band (2.4GHz & 2x 5GHz)1000 + 2167 + 2167 Mbps
#3 Netgear Orbi
Beste router voor groot bereik
Tri-Band (2.4GHz & 2x 5GHz)400 + 867 + 1734 Mbps
#4 ​​​​​TP-Link Archer C7
Beste router onder 100euro
Dual-Band (2.4GHz & 5GHz)450 + 1300 Mbps
#5 Asus RT-AC87U
Compatibiliteit
Dual-Band (2.4GHz & 5GHz)600 + 1733 Mbps
#6 Apple Airport Extreme
Beste voor Apple gebruikers
Dual-Band (2.4GHz & 5GHz)1750 Mbps
#7 TP-Link M7350
Beste 4G Router (MiFi)
Dual-Band (2.4GHz & 5GHz)150 + 150 Mbps

We hebben ook artikelen die dieper ingaan op specifieke doeleinden:

Basiskennis voordat de beste router koopt

Laten we beginnen met het verschil tussen een modem en een router. Wanneer je internet afneemt, komt dit via een kabel (ADSL of glasvezel) binnen en dit signaal moet vervolgens vertaald worden. De modem is het apparaat wat deze ruwe verbinding omzet in internet zoals jij dit kent.
Vervolgens wordt dit signaal verzonden naar de router, de router dient als een regelaar, hij verdeelt namelijk het internetsignaal over de verschillende apparaten en kan (afhankelijk) van het model tot in het kleinste detail worden geconfigureerd.

Tegenwoordig hebben meer en meer mensen maar één apparaat in de meterkast staan en dit veroorzaakt veel verwarring over of het nou een modem of router is. Veel internetproviders zoals Ziggo leveren tegenwoordig een twee-in-één oplossing, namelijk een modem met een ingebouwde router. Zo hoef je verder geen kabels te trekken en heb je één centraal punt voor al je aansluitingen. Ideaal, toch?

Ja, zou je zeggen, maar de fanatieke gebruikers onder ons ondervindt al snel last van een draadloze netwerkverbinding die zich in de meterkast bevindt. Zo is een verbinding over WiFi minder snel over WiFi en gaat er meer data verloren bij standaard routers die je krijgt van je internetprovider. De verbinding kan ook nog eens verstoord worden door andere apparaten. Met de beste routers die we benoemen in ons artikel wordt dit al verwaarloosbaar. Echter maar er blijft altijd de factor van afstand, hiervoor heb je bijvoorbeeld een WiFi Versterker voor nodig of een Accespoint. Een Ethernet-kabel kan soms ook een oplossingbieden bij lange afstanden of dikke betonnen muren. Maar over het algemeen bespaar je veel kosten aan versterkers en accesspoints al je de keus neemt om de beste router te kopen!

In de rest van het artikel vind je meer informatie over onder andere Wi-Fi versterkers, (draadloze) routers en tips over hoe jij kunt bepalen welk apparaat het beste bij jouw situatie past.

Soorten routers: Wi-Fi, kabel en 4G

De meest voorkomende soort router is de combinatie van WiFi en Ethernet. De laatste jaren zijn er veel innovaties geweest op het gebied van WiFi, veel oudere routers maken nog gebruik van een 2.4GHz verbinding, deze bandbreedte heeft een redelijk bereik maar wordt makkelijk verstoord door andere apparaten. De nieuwe routers maken allemaal gebruik van 5GHz, deze verbinding is veel sneller en wordt minder makkelijk verstoord. Als een router zowel 2.4Ghz en 5GHz gebruikt dit wordt dit een Dual-Band router genoemd. Als je tegenwoordig een router koopt is dit bijna altijd een Dual-Band router. 

Nieuwe generatie routers: Tri-Band Router

​Dus.. Om het duidelijk te houden.. Je hebt tegenwoordig de volgende routers:

 • Single-Band (2.4GHz) <- Niet kopen
 • Dual-Band (2.4GHz & 5GHz) <- Wel kopen
 • Tri-Band (2.4GHz & 2x 5GHz) <- Misschien kopen

​We hebben het gehad over Single-Band, deze routers werken maar zijn verouderd en niet future proof. Als je een goedkope router wilt kopen is dit Single-Band wellicht nog wel een optie. 

Dual-Band, deze routers hebben het beste van beide werelden. Het snelle 5Ghz-Kanaal en een 2.4GHz kanaal voor oudere computers en telefoons die geen 5GHz ondersteunen.  

Wat zijn Tri-Band Routers?

Maar wat is dan in godsnaam Tri-Band..?! Oké dat ga ik nu uitleggen: 

Tri-Band routers zijn de nieuwste op de markt. Deze ondersteunen niet één maar twee 5GHz kanalen. Zijn dit dan de beste routers vraag je je misschien af? Dit hangt van je situatie af. Ten eerste zijn deze WiFi routers zijn vrij duur, en vaak in de mark geplaatst voor enthousiasten zoals gamers en streamers hoewel andere doelgroepen ook gebruik kunnen maken van deze krachtige routers.

Het grote voordeel voordeel van Tri-Band routers is dat het internet gebruik wordt opgesplitst in twee aparte 5GHz kanalen, hierdoor wordt de verbinding stabieler. Tegenwoordig krijgen huishoudens en bijvoorbeeld kantoren steeds meer apparaten die verbinding maken WiFi. Het gebruik van internet wordt ook steeds zwaarder door de stijging van het streamen van bijvoorbeeld Youtube en Facebook video's. In een huishouden van 4 personen kan het aantal apparaten die verbinding maken met WiFi al gauw oplopen naar 10 apparaten (denk aan iPads, mobiele telefoons, laptops en zelfs Smart TV's).

Wanneer al deze apparaten verbinding maken met één 5GHz kanaal kan het gebeuren dat het kanaal te druk wordt en de latency bijvoorbeeld toeneemt, hierbij kan een een tweede 5GHz de oplossing voor zijn. Echter is een goede Dual-Band Router voor veel huishoudens meer dan genoeg. Maar ben je een Gamer en wil je een apart kanaal speciaal voor gamen? Of heb je een groot huishouden met veel mensen die video's streamen? Of wil stabiel internet op kantoor om de productiviteit van je werknemers te verhogen dan zijn deze routers wellicht wat voor jou! 

Routers komen in allerlei vormen en maten en als leek kan het erg moeilijk zijn om te beslissen wat een passende router is. Daarnaast, zoals je met meer elektronica hebt, zijn er heel veel merken. Sommige merken leveren helaas producten van lagere of onbetrouwbare kwaliteit zijn en andere merken kunnen daarentegen juist bovenmatig leveren. Daarom hebben wij tientallen WiFi routers voor je getest en onderzocht, veel routers waren het niet waard om in onze lijst te komen daarom hebben we hieronder onze top 6 lijst van de beste routers die je nu kan kopen. 


Afhankelijk van jouw interesses en behoeftes is er altijd een WiFi router die bij je past. Zo zijn er gaming routers, supersnelle draadloze routers en natuurlijk hele simpele basis routers. Hieronder vind je een top 6 aan routers waarvan er vast wel één bij jouw budget en vraag past.

#1 Nighthawk R7000

De Nighthawk R7000 is een router van Netgear die de mogelijkheid biedt om super hoge snelheden te halen via het draadloze netwerk, zo haalt ie wel 1300 mbps op 5.0 GHz en 600 op 2.4 GHz. Daarnaast beschikt deze router over Quality of Service (QoS) die prioriteit geeft aan gaming en streaming diensten, zo wordt jouw Netflix of Call of Duty niet verpest door je partner die besluit dat ze alle seizoenen van Pretty Little Liars moet hebben! Waar de prijs inderdaad wat hoger ligt, heb je écht kwaliteit voor je geld en kun je zeker nog jaren vooruit met deze router. Onthoud wel dat dit geen modem is, je moet de router wel aansluiten om het modem.​

Zorg wel dat je dit met de kabel doet om verlies van internetsnelheid te voorkomen. Op de router zelf kun je vervolgens nog een draadloze harde schijf aansluiten, dankzij de snelle verbinding kun je via deze router dus films en series naar je TV streamen of de familiefoto's centraal op slaan. Zo heb je thuis je eigen Cloud. De Genie App, die bij de router hoort, maakt het makkelijk om de router te installeren en je kunt zelfs vanaf afstand de router beheren, wanneer het bijvoorbeeld bedtijd is (of om gewoon een grapje uit te halen natuurlijk).

Netgear Nighthawk R7000 Router

Onze Beoordeling

Conclusie

De Nighthawk R7000 is de oplossing voor een gezin met gamers, Netflixers en een levendig internetgebruik. Zo zorg je dat er altijd een bepaalde bandbreedte is voor iedere dienst, hoeven er geen kabels getrokken te worden en kun je de router gemakkelijk op afstand bedienen. Helaas hangt hier een redelijk prijskaartje aan, namelijk zo'n 150 euro. Ook is de router best wel fors en is het mogelijk moeilijk om een plaats te vinden waar je de router eventueel kan plaatsen. Het is een router die echt voor de serieuze gebruiker is en technische kennis helpt zeker met het correct instellen van de router. Zoek je een goede draadloze router die super snel is en jaren mee kan? Dan is dit jouw router.

Voordelen

 • Quality of Service (verdelen internet gebruik)
 • Op afstand bedienbaar
 • Vliegensvlug (1300 mbps)
 • Eigen cloud

Nadelen

 • Groot apparaat
 • Voor kwaliteit betaal je geld

#2 Asus RT-AC5300 Tri-Band Router

De Asus RT-AC5300 draadloze router maakt gebruik van zowel tri-band als MU MIMO. Een tri-band router past drie afzonderlijke kanalen toe, één kanaal op de 2,4 GHz-band en twee kanalen op de 5 GHz-band. Dankzij de MU MIMO-techniek kan de router communiceren met meerdere clients tegelijkertijd. De Asus RT-AC5300 ziet er een beetje uit als een stoeptegel, met 8 antennes rondom het apparaat. Vijf netwerkpoorten zijn beschikbaar, waarvan één WAN-aansluiting en vier ethernetpoorten. Verder beschikt het toestel over een tweetal USB-aansluitingen.

Specificaties

Wil je een topmodel router in huis halen, dan maak je met de Asus RT-AC5300 een goede keuze. Dat blijkt uit de indrukwekkende specificaties. Op de 2,4 GHz-band haalt de RT-AC5300 een theoretische datasnelheid van 1000Mbit/s. Voor de twee 5 GHz-kanalen loopt de maximale datasnelheid op tot 2165 Mbit/s. Dankzij de Tri-Band Smart Connect – technologie kiest de router voor elk van de clients automatisch de snelste van de drie frequentiebanden. De CPU is een BCM4709, een dual-core Broadcom-chip die draait op een kloksnelheid van 1,4 GHz. Het toestel maakt gebruik van beamforming, zodat de signalen expliciet in de richting van de clients worden gestuurd. Ook in deze router past Asus hiervoor de AiRadar universele beamforming-techniek toe. De router maakt bovendien gebruik van NitroQAM. Dit is een nieuwe modulatietechniek waarbij de modulatie van het signaal wordt verhoogd van 256-QAM naar 1024-QAM, zodat er 1024 bits gelijktijdig verstuurd worden. Om hieruit het maximale voordeel te halen, moeten de clients natuurlijk wel compatibel zijn met de nieuwe modulatietechniek.

Instelmogelijkheden

De RT-AC5300 draait op de bekende ASUSWRT-firmware. Deze firmware biedt de gebruiker een grote waaier aan instellingen. Via de overzichtelijke webinterface kun je drie gastnetwerken definiëren, waarbij het mogelijk is om een tijdsschema op te geven. Ook het instellen van ouderlijk toezicht wordt ondersteund. De router heeft een real-time virusscanner aan boord, die het draadloze netwerk beveiligt tegen virussen, malware en phishing. Het is bovendien mogelijk om twee bekabelde 1 Gbit/s-ethernetverbindingen te combineren tot één 2 Gbit/s-ethernetpoort. Deze kan dan bijvoorbeeld toegepast worden voor zeer snelle glasvezelverbindingen.Asus RT-AC5300

Onze Beoordeling

Conclusie

Uit alle testen blijkt dat de Asus RT-AC5300 een zeer krachtige router is. Om optimaal te profiteren van alle mogelijkheden van het apparaat moeten de ontvangende clients wel compatibel zijn met NitroQAM en MU MIMO. Op dit ogenblik is dat voor de meeste clients nog niet het geval. Toch blijven de prestaties, ook voor niet-compatibele clients, uitstekend.

Voordelen

 • Nieuwste technologieën gecombineerd in één apparaat
 • Zeer uitgebreide instelmogelijkheden via een overzichtelijke webinterface

Nadelen

 • De hoge prijs
 • Niet alle clients ondersteunen de nieuwste technologieën

#3 Netgear Orbi Wifisysteem - Beste WiFi Router voor groot bereik

Twee toestellen in plaats van één

Netgear levert met zijn Orbi wifisysteem niet één toestel, maar een set van twee. Beide toestellen lijken sterk op elkaar, maar bezitten een verschillende functie. Één apparaat is de "echte" WiFi router, terwijl het tweede toestel de rol van satelliet vervult. Met een doordachte plaatsing van router en satelliet in je woning, zorg je ervoor dat heel je huis van WiFi is voorzien. Het Netgear Orbi wifisysteem maakt gebruik van de klassieke 2,4 GHz-band en van twee afzonderlijke 5 GHz-kanalen.

Krachtige draadloze verbinding tussen router en satelliet

Netgear past de krachtigste zender van het Orbi wifisysteem toe voor de draadloze verbinding tussen router en satelliet. Deze wireless connectie vindt plaats via de 5 GHz-band, met een theoretische maximale snelheid van maar liefst 1733 Mbit/s. Vier afzonderlijke datastromen garanderen een betrouwbare connectie tussen beide toestellen. Je zet het satellietapparaat het best ergens centraal in je woning.

Twee zenders voor het WiFi in je huis

De overige twee zenders verzorgen de draadloze connectie met de wifitoestellen in je huis. Één van beide zenders gebruikt de 5 GHz-band en is daarmee compatibel met de norm IEEE 802.11ac. De datasnelheid op dit kanaal loopt op tot 866 Mbit/s. De tweede radio zendt uit op de klassieke 2,4 GHz-band en bereikt een datasnelheid van 400 Mbit/s. Beide radio’s passen elk twee afzonderlijke datastromen toe.

De vormgeving

De toestellen van het wifisysteem zijn vrij groot (22,6 x 17 x 6 cm), met een mooie witte behuizing. Het routerapparaat is herkenbaar aan de blauwe bovenzijde. Aan de achterzijde van de apparaten vinden we de beschikbare netwerkaansluitingen. De router bezit drie ethernetpoorten en één WAN-poort, waarop je de modem aansluit. Op de satelliet vind je vier ethernetpoorten terug.

Eenvoudige installatie

Het installeren van het Orbi wifisysteem is een fluitje van een cent. De router en de satelliet zijn vanuit de fabriek al zodanig geconfigureerd dat ze samenwerken. Na het inschakelen zoekt de satelliet automatisch de router en neemt zijn instellingen over. Een tweede satelliet kan in het wifisysteem worden opgenomen, maar moet ook rechtstreeks draadloos communiceren met de router. Er is geen ondersteuning voor mesh-netwerken. De installatie voer je uit via je computerbrowser of met de Orbi-app op je mobiele toestel. Erg uitgebreide instelmogelijkheden bekom je zo niet, ook niet het instellen van een gastnetwerk. Met de optionele Netgear Genie-app is het wel mogelijk om meer geavanceerde instellingen te configureren, waaronder het definiëren van ouderlijk toezicht, gastnetwerken enzovoorts.Netgear orbi

Onze Beoordeling

Conclusie

Het Netgear Orbi Wifisysteem is een stijlvol systeem dat speciaal bedoeld is voor grote huizen en heeft daarom ook een groot bereik. Dit komt door de combinatie van accesspoint + krachtige WiFi router. Hierdoor wordt een Multiroom WiFi netwerk gemaakt dat ideaal is als je in een groot huis woond. Daarom vinden wij dit de beste WiFi voor router groot bereik!

Voordelen

 • Een zeer groot WiFi-Bereik
 • ​Eenvoudige installatie
 • Bijkomende bekabeling tussen etages niet nodig

Nadelen

 • Instelmogelijkheden vrij beperkt
 • Kan te duur zijn voor de meeste mensen

#4 TP-Link Archer C7

Dual-band router van TP-Link

De Archer C7 van fabrikant TP-Link is een dual-band WiFi router. Het toestel zendt uit op de 2,4 GHz en de 5 GHz-band, en is compatibel met de IEEE 802.11ac-standaard. De router haalt theoretisch een datasnelheid van 450 Mbit/s op de 2,4 GHz-band. De snelheid op de 5 GHz-band kan oplopen tot 1300 Mbit/s. Het toestel beschikt over vier 1 Gbit/s-ethernetaansluitingen, een 1 Gbit/s WAN-poort en twee USB2.0-poorten. Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich drie afneembare antennes, waarvan de 5 GHz-radio gebruikmaakt.

Inwendig bevinden zich ook nog drie antennes, die voor de 2,4 GHz-communicatie zorgen. De motor van de TP-Link Archer C7 is de QCA9558-chip van Qualcomm.

De mogelijkheden met deze router

De webinterface biedt heel wat opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een printer aan te sluiten op een van de USB-poorten, zodat deze als netwerkprinter kan toegepast worden. Als je een externe harde schijf met een USB-poort verbindt, kunnen de bestanden op de harde schijf zowel van binnen als van buiten het netwerk benaderd worden. De router kan dienen als ftp-server en als mediaserver. Het is mogelijk om zowel op de 5 GHz-band als op de 2,4 GHz-band een gastnetwerk in te stellen. Je hoeft dus bezoekers die bij je thuis op het internet willen, geen toegang te geven tot je eigen draadloze netwerk. Je kunt afzonderlijk de tijdsperiode en de bandbreedte voor deze gastnetwerken opgeven. Ook ouderlijk toezicht behoort tot de instellingsmogelijkheden. Hiermee sta je je kinderen toe om binnen bepaalde uren toegang te krijgen tot toegestane websites.

Snelle installatie en uitstekende prestaties

Je zult weinig of geen problemen ondervinden met de installatie van de Archer C7. Via de Quick Setup tab heb je in no time toegang tot het internet. Je hoeft enkel een aantal beveiligingsinstellingen te configureren. Ondanks de relatief lage prijs van deze budgetrouter, verkrijg je uitstekende prestaties op het gebied van datasnelheid. De gebruikersinterface is nog vooral gebaseerd op tekst en mist grafische elementen. De interface ziet er daarom wat verouderd uit en komt zeker voor een update in aanmerking. Samenvattend mogen we echter stellen dat deze router voor zijn prijs uitmuntend werk verricht en in menige woningen zijn nut bewijst.TP-Link Archer C7

Onze Beoordeling

Conclusie

Samenvattend mogen we  stellen dat deze router voor zijn prijs uitmuntend werk verricht en in menige woningen zijn nut bewijst.

Voordelen

 • Goedkope router
 • ​Uitgebreide instelmogelijkheden, waaronder gastnetwerken
 • Kan dienen als ftp-server en mediaserver
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Gebruikersinterface oogt wat verouderd, te weinig grafische elementen
 • Het opslaan van instellingswijzigingen duurt wat lang

Deze Asus router kent naast een hele hoge snelheid ook een heel groot bereik. Uit de vele beoordelingen blijkt dat klanten extreem tevreden zijn met deze router, maar dat het wel een investering is. Zoals blijkt, betaal je dus voor topkwaliteit. Deze router is één van de beste routers in de prijsklasse als jij een groot bereik wilt met een sterke verbinding en vooral niet afhankelijk wilt zijn van een Wi-Fi versterker.

Heb je een groot huis of staat de router in de meterkast en heb je geen mogelijk of zin om kabels te leggen dan is deze router de perfecte oplossing. Deze router biedt snelheden tot 1734 Mbps via de 5 GHz verbinding en tot 600 Mbps op de 2.4 Ghz verbinding de totale bandbreedte is dus ook 2334 Mbps. Heb je een goede internetverbinding? Dan zal er met deze router weinig kwaliteit verloren gaan en kun je ook op grotere afstand nog genieten van een sterke verbinding. Onthoud wel dat in sommige situaties het onmogelijk is om een goede internetverbinding te krijgen, bijvoorbeeld wanneer je dikke betonnen muren hebt of de afstand écht te groot is.

Naast het sterke bereik en de hoge maximumsnelheden is de Asus RT-AC87U getest voor compatibiliteit met een breed scala aan internetadapters, mediaspelers en veel andere apparaten, om jou te garanderen van de beste prestaties. Ook de nieuwe varianten van de Xbox en Playstation consoles zijn getest en werken optimaal. De brede ondersteuning maakt het ook mogelijk voor Apple gebruikers om gewoon gebruik te maken van deze router, er is namelijk volledige ondersteuning voor Time Machine back-ups bij alle Apple apparaten. De hardware van deze Asus router bestaat uit twee aparte processoren, waar veel andere routers gebruik maken van één processor. Zo kan deze router veel beter omgaan met hoge datastromen en kan er wel tot 50% doorvoer verbetering vertoond worden wanneer deze router zich bevindt op een zwaar belast netwerk.


Asus RT-AC87U WiFi Router

Onze Beoordeling

Conclusie

De Asus RT-AC87U is een router die je zult verbazen met zijn bereik en een betrouwbare, hoge snelheid. Met deze hoge snelheid en bereikbaarheid is het een ideale router voor huishoudens die besluiten dat er geen kabel het huis in mag, of situaties waar je genoodzaakt bent om alleen via de WiFi te werken en snelheid een belangrijk aspect voor je is. Het is misschien eenmalig een grote investering maar je kunt jaren vooruit met deze router, zo voorkom je dat je een basis router koopt en jezelf jaren irriteert aan de wegvallende of langzame verbinding. De enige nadelen zijn de grootte, de wat hogere prijs en de kennis die je nodig hebt als je geavanceerde instellingen wilt uitvoeren. Kortom: Heb jij enige kennis van routers, wil je een hoog bereik en is een snel netwerk van hoog belang voor je? Dit is de oplossing voor jouw situatie!

Voordelen

 • Groot Bereik
 • Snelle verbinding
 • Snelle Processor
 • Ondersteunt veel internet gebruikers
  (handig voor grote huishoudens/restaurants)
 • Brede compatibiliteit
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Groot apparaat
 • De prijs kan voor sommige mensen een afknapper zijn

#6 Apple Airport Extreme WiFi Router

Minimalistisch design

Apple heeft zijn Airport Extreme WiFi Router als een vierhoekig torenmodel uitgevoerd. Het design is minimalistisch, zodat de router niet te veel opvalt. Aan de voorzijde vind je welgeteld één LED die de status van het apparaat weergeeft. De drie LAN 1 Gbit/s-aansluitingen en de WLAN-poort vind je aan de achterzijde van het apparaat. Een USB 2.0-poort is beschikbaar voor de aansluiting van een printer of een externe harde schijf. De zes antennes van de Airport Extreme zie je uitwendig niet. Zij zijn verstopt in het apparaat aan de bovenzijde. De elektronica van deze Apple-router maakt gebruik van Broadcom-chips. Een andere Wifi Router van Apple, de Airport Time Capsule, ziet er hetzelfde uit en bevat dezelfde elektronica. De Time Capsule bezit echter ook nog een harde schijf, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het nemen van back-ups.

Dual-band router met goede prestaties

De Airport Extreme zendt uit op de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band. De router is compatibel met de IEEE 802.11ac-standaard. Op de 2,4 GHz-band bereikt het apparaat een theoretische maximale datasnelheid van 450 Mbit/s. De maximale snelheid op de 5 GHz-band bedraagt 1,3 Gbit/s. Dankzij beamforming worden de signalen uitgezonden in de richting van de clients. Vrijwel alle gebruikers spreken over een zeer goede datasnelheid in dagdagelijkse praktijkomstandigheden. Ook over het bereik en de stabiliteit van de router zijn de meeste gebruikers tevreden.

Installatie en configuratie

Je stelt de Airport Extreme in via de softwareapplicatie Airport Utility, die je kunt gebruiken op een Mac, iPhone of iPad. Er bestaat overigens ook een Windows-versie van deze applicatie, zodat je de router ook met Windows-PC’s kunt configureren. Deze applicatie detecteert automatisch de router en geeft je snel toegang tot de configuratiepagina’s. Jammer genoeg moet je in vele gevallen bij het wijzigen van een instelling de router rebooten. De instellingsmogelijkheden zijn vrij beperkt. Het dataverkeer gedetailleerd regelen zoals sommigen dat willen, is met deze applicatie niet mogelijk. Daar staat tegenover dat de installatie snel verloopt en vrij eenvoudig is. Je kunt gastnetwerken definiëren op de beide frequentiebanden. Een ingebouwde firewall beveiligt je netwerk. Er is helaas geen ondersteuning voor VPN, Dynamic DNS en Quality of Service (QoS).

Beoordeling van de Airport Extreme

De Airport Extreme is een router die een hoge datasnelheid realiseert. Als je andere Apple-producten in huis hebt (Mac, iPhone, …), is een Apple-router een logische aanvulling. De Airport Extreme functioneert echter ook goed in een Windows-omgeving. De instelmogelijkheden van het apparaat zijn helaas vrij beperkt.

De Archer C7 van fabrikant TP-Link is een dual-band Wifi Router. Het toestel zendt uit op de 2,4 GHz en de 5 GHz-band, en is compatibel met de IEEE 802.11ac-standaard. De router haalt theoretisch een datasnelheid van 450 Mbit/s op de 2,4 GHz-band. De snelheid op de 5 GHz-band kan oplopen tot 1300 Mbit/s. Het toestel beschikt over vier 1 Gbit/s-ethernetaansluitingen, een 1 Gbit/s WAN-poort en twee USB2.0-poorten. Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich drie afneembare antennes, waarvan de 5 GHz-radio gebruikmaakt. Inwendig bevinden zich ook nog drie antennes, die voor de 2,4 GHz-communicatie zorgen. De motor van de Archer C7 is de QCA9558-chip van Qualcomm.Apple Airport Extreme

Onze Beoordeling

Conclusie

Ben je lid van het Apple ecosysteem? Dan is deze router wellicht wat voor jou. De installatie is verbazingwekkend makkelijk zoals we gewend zijn van Apple. Als je opzoek bent naar een goede oplossing met niet teveel installatie-gedoe en ben je een Apple gebruiker, dan raden wij deze router zeker aan!

Voordelen

 • Snelle router 
 • Goed bereik
 • Goede stabiliteit
 • Super eenvoudige installatie
 • Modern Design

Nadelen

 • Beperkte instelmogelijkheden
 • Configuratie alleen mogelijk via de Airport Utility-applicatie

#7 De TP-Link M7350 - Beste 4G router (MiFi)

Als je niet weet wat een 4G router is, ben je vast benieuwd wat dit apparaatje voor je kan betekenen. Een 4G router voorziet je van internet door middel van een simkaart en een, zoals je al raadt, 4G verbinding. Deze routers worden vaak gebruikt in auto's, op vakanties en zakelijk. Je kunt zo overal aan de slag met een goede verbinding en het kost veel minder batterijgebruik dan het aanzetten van 4G op het apparaat zelf, je zit namelijk gewoon op de Wi-Fi.

De TP-Link M7350 is daarom geweldig om mee te nemen op reis. Stel je voor je gaat op reis naar America en je moet je data via roaming gebruiken. Zo moet het hele gezin apart gebruik maken van roaming of moet jij een hotspot maken. Naast het feit dat iedereen binnen een paar uur batterij zal zitten zijn er natuurlijk veel betere oplossingen. Je koopt gewoon een lokale simkaart en maakt gebruik van de Amerikaanse tarieven, je stopt deze in de router en kan tot wel 10 uur werken, gamen en meer! Met een batterijduur van tot wel 10 uur houdt dit apparaat alles voor je bij, de Wi-Fi status, berichten, Internet de gebruiksduur en verkeersstatistieken. Zo weet je precies hoeveel batterij je nog over hebt en hoeveel data je gebruikt.

Je kunt het apparaat met tot wel 15 Wi-Fi apparaten gebruiken en met de 150 Mbps verbinding kun je gemakkelijk HD-films bekijken of Skypen met de thuisblijvers, indien het bereik dit natuurlijk toelaat. De router is elegant en compact en is makkelijk mee te nemen op reis. Zo is de router ideaal voor bijvoorbeeld buitenactiviteiten en met de mogelijkheid tot 5 GHz verbinding ben je ook veel minder gevoelig voor verstoringen van andere signalen of onderling. In enkele gevallen hebben huishoudens geen internetaansluiting thuis, veel studenten doen dit bijvoorbeeld om kosten te besparen, als je daarnaast niet extreem fanatiek gebruik maakt van internet (of een duur abonnement afsluit) is deze router ook een oplossing voor thuisgebruik.

TP-Link M7350 Mifi Router 2
TP-Link M7350 Mifi Router

Onze Beoordeling

Conclusie

In plaats van een powerbank kun je in sommige gevallen net zo goed een 4G router meenemen, wanneer je gebruik maakt van Wi-Fi zal de batterij van je telefoon en/of laptop veel minder snel opraken maar behoud je wel dezelfde snelheid. Deze 4G router is de ideale oplossing voor gezinnen die in de zomervakanties lange trips in de auto maken richting bijvoorbeeld Italië, of bijvoorbeeld gaan kamperen. Daarnaast is de langere batterijduur die je uit je telefoon en/of laptop haalt ideaal voor zakelijk gebruik. Als je op zoek bent naar een flexibele router, die je niet eenmalig aansluit en er klaar mee bent, is dit een geweldige oplossing. Vergeet niet dat je natuurlijk een simkaart met 3G of 4G nodig hebt en een bijbehorend abonnement.

Voordelen

 • 10 uur batterijduur
 • Compact
 • Veel gebruikers
 • 5Ghz ondersteuning 

Nadelen

 • Je hebt een 4G Simkaart nodig

Beste Wifi Router koopgids

Ben je er nog niet helemaal uit en heb je hulp nodig om de juiste router uit te kiezen? Maak je geen zorgen, in deze koopgids word je geholpen met een aantal kritische vragen die je jezelf kan stellen om toch te bepalen welke router het beste bij je past. Daarnaast kun je ook op basis van de verkregen informatie verder op zoek naar een router die bij je past.

Vraag 1: Welke verbindingssoort heb ik nodig? Hoe bepaal ik dit?

Je hebt drie varianten van verbindingen: draadloos, via de draad en 4G. Daarnaast ondersteuning veel draadloze routers ook gewoon bekabelde verbindingen, als je jezelf afvraagt welke verbinding je nodig hebt is het belangrijk om te bedenken welke apparaten je wilt verbinden en waar deze zich bevinden. Als je mobiele telefoons op het netwerk wilt gebruik valt de draad natuurlijk af, de vraag is dan alleen of het doel is deze onderweg te gebruiken (met een 4G router), of gewoon thuis (met een draadloze router). In de meeste gevallen zal je uitkomen op een draadloze router, maar als je een zo snel mogelijk netwerk wilt met weinig data verlies, het raadzaam om een router te kopen die bekabelde verbinden ondersteunt. Zo trek je kabels waar mogelijk en sluit je de mobiele apparaten aan op Wi-Fi. Heb je een glasvezelverbinding, gebruik je al Wi-Fi via bijvoorbeeld het modem of wil je een zo veilig mogelijk netwerk dan is een router bekabelde router de beste oplossing. De verbinding is zo supersnel en met een van de bovengenoemde routers kun je deze ook nog extreem veilig maken.

Vraag 2: Welke verbindingssnelheid heb ik en hoe belangrijk is snelheid voor mij?

Heb je een basis internetpakket, gebruik je zelden intensief internet en maakt het jou niet uit als je een keertje wat langer moet wachten omdat er iemand YouTube aan het kijken is, dan kun je het beste voor een goedkope WiFi router gaan. Zo ben je in een redelijke straal van de router altijd bereikbaar en kun je op een normale manier gebruik maken van het internet. YouTube zal in HD misschien wat stotteren, maar het zal gewoon werken. Woon je in een flat, dan is het wel raadzaam om 2.5GHz routers te vermijden, de drukte op deze verbinding eventuele routers, telefoons en laptops van de buren zal het signaal zwaar verstoren. Is verbindingssnelheid wel belangrijk voor je, maar wil of kun je beslist geen kabels trekken zorg dan dat je goed investeert in een router met 5GHz ondersteuning, de nieuwste Wi-Fi technologie en een dataverwerkingssnelheid van 1000Mbps of meer. Als je écht van snelheid houdt dan wil je een bekabelde router met eventuele Wi-Fi ondersteuning als je modem dit niet biedt, zorg dat deze ook een snelheid over meer dan 1000 Mbps aankan en leg eventueel glasvezelkabels. Zo kun je de komende paar jaar zeker vooruit.

Vraag 3: Hoe voorkom ik 'lag' of een vertraagde verbinding zonder een duurder abonnement af te sluiten?

Zorg dat je een router hebt die 5GHz ondersteunt zodat de verbinding niet verstoord wordt door andere apparaten. Daarnaast is QoS (quality of service) een functie die in veel gevallen ruzies en problemen met internet vertraging kan voorkomen. Zo kun je QoS zo instellen dat Netflix en games prioriteit krijgen en je video niet constant moet bufferen als iemand anders net aan het download is. Zo heb je binnen hetzelfde abonnement een verbeterde verbinding, maar begrijp wel dat het niet onbegrensd is. Als jij Netflix kijkt op Ultra HD is het net zo makkelijk om een simpele internetverbinding over Wi-Fi plat te leggen.

Conclusie

In een wereld van complexe apparaten en uitgebreide instellingen kan het erg uitdagend zijn om zelf te bepalen welke router de beste oplossing is voor jouw situatie. Deze koopgids is er op gericht om jou zo goed mogelijk te kunnen adviseren over de juiste router en komt daarom ook met een concreet aantal voorbeelden om het besluit nog makkelijker te maken voor je. De belangrijkste factoren blijven je verbindingssnelheid, de verbindingssoort en vereisten van het netwerk. Indien je het gevoel krijgt dat er geen een is die specifiek bij jouw situatie past moet je niet vergeten dat het natuurlijk gewoon mogelijk is om meerdere routers aan te schaffen, zo kun je bijvoorbeeld eerst een superveilige VPN router plaatsen en vervolgens de Netgear NightHawk voor een snel WiFI netwerk. Zo zijn er veel combinaties mogelijk maar enige kennis is wel vereist, zodat de instellingen correct gedaan kunnen worden en jouw verbinding optimaal is. We hopen dat ook jij nu weet wat de beste router voor jou is. Als je vragen hebt laat het dan in de reacties weten!