Beste WiFi Router Kopen 2020

Router koopgids

Als je internet hebt, heb je naast een modem vaak ook een WiFi router. De beste router kan het verschil betekenen tussen ergernis en opluchting.

Daarnaast wordt jouw internet veiliger, sneller en mobieler met de beste router. Klinkt leuk, maar wat doen deze apparaten eigenlijk? Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het kopen van een router?

Internetgebruik

Het is over het algemeen een goed idee om een aparte router te kopen als je zeker wilt zijn van stabiele en snelle WiFi-verbinding.

In deze koopgids vind je alle informatie waarmee jij kunt bepalen wat voor jou de beste router is.
Wij zorgen dat jij de juiste en best geïnformeerde aankoop kan doen voor jouw thuissituatie.

Top 5 Beste (WiFi-)Routers

Product

Details

Asus ROG Rapture
GT-AX11000

Asus ROG Rapture GT-AX11000

Dé optie voor power gebruikers en gamers

 • Klaar voor 802.11ax
 • Prestaties verbeteren naarmate afstand toeneemt
 • Behoorlijk groot formaat

Netgear Nighthawk

AX4

Netgear Nighthawk AX4

Dé optie voor future proofing

 • Klaar voor 802.11ax tegen een vriendelijkere prijs
 • Indrukwekkende snelheden (vooral voor een instapmodel)
 • Netgears ecosysteem had gebruiksvriendelijker kunnen zijn

Netgear Orbi RBK50

Netgear Orbi RBK23

Dé optie voor grotere oppervlakten

 • Kan een groot gebied voorzien van snelle, stabiele WiFi
 • Makkelijk te installeren
 • Het Orbi-ecosysteem van Netgear is vooralsnog wat schaars

TP-Link Archer C7

TP-Link Archer C7

Dé optie voor het kleinere budget

 • Levert prima doorvoersnelheden
 • Makkelijk in te stellen en te personaliseren
 • File transfersnelheden hadden wat beter gekund

Linksys MAX-STREAM EA8300

Linksys MAX-STREAM EA8300

Dé optie voor een kleiner dekkingsgebied

 • Tri-band ontwerp levert zeer goede snelheden
 • Software is prettig om mee te werken
 • Dekkingsgebied is redelijk klein

Op zoek naar een specifieke router?

Daar kunnen we je bij helpen. We hebben een aantal artikelen geschreven waarin we specifieke routers aanraden voor bepaalde soorten gebruikers en doeleinden. Deze artikelen worden ook om de zoveel tijd herzien. Als je dus nog niet klaar bent om nu een nieuwe router te kopen maar wel op een later tijdstip, dan kan het zomaar zijn dat onze aanbevelingen weer zijn bijgesteld!

Bekijk de volgende artikelen maar eens:

Basiskennis voordat je over de Beste Router leert

Laten we beginnen met het verschil tussen een modem en een router. Wanneer je internet afneemt, komt dit via een kabel (ADSL of glasvezel) binnen en dit signaal moet vervolgens vertaald worden. De modem is het apparaat dat deze ruwe verbinding vertaalt naar internet zoals wij dit kennen.

Vervolgens wordt dit signaal verzonden naar de router. Deze dient als een regelaar; hij verdeelt namelijk het internetsignaal over de verschillende verbonden apparaten en kan (afhankelijk van het model) tot in het kleinste detail worden geconfigureerd.

Tegenwoordig hebben meer en meer mensen maar één apparaat in de meterkast staan en dit veroorzaakt veel verwarring over of het nou een modem of router is. Veel internetproviders zoals Ziggo leveren tegenwoordig een twee-in-één oplossing, namelijk een modem met een ingebouwde router. Zo hoef je verder geen kabels te trekken en heb je één centraal punt voor al je aansluitingen. Ideaal, toch?

Ja, zou je zeggen, maar de fanatieke gebruikers onder ons ondervinden al snel de nadelen van een draadloze netwerkverbinding die zich in de meterkast bevindt. Zo is een internetverbinding langzamer over WiFi en gaat er meer data verloren bij standaard routers die je krijgt van je internetprovider.

De verbinding kan daarnaast ook nog eens verstoord worden door andere apparaten. Met de beste routers die we benoemen in ons artikel wordt deze storing echter verwaarloosbaar. Wel blijft afstand altijd een rol spelen. Daardoor heb je bijvoorbeeld misschien een WiFi-repeater voor nodig of een access point.

Een ethernetkabel kan soms ook een oplossing bieden bij lange afstanden of dikke betonnen muren. Over het algemeen bespaar je veel kosten aan versterkers en accesspoints al je de keus neemt om de beste router te kopen!

In de rest van het artikel vind je meer informatie over onder andere WiFi versterkers, (draadloze) routers en tips over hoe jij kunt bepalen welk apparaat het beste bij jouw situatie past.

Soorten routers: WiFi, Ethernet en 4G

De meest voorkomende soort router is de combinatie van WiFi en ethernet. De laatste jaren zijn er veel innovaties geweest op het gebied van WiFi. Veel oudere routers – Single Band routers – maken nog gebruik van een enkele 2.4GHz-verbinding; deze bandbreedte heeft goed bereik maar wordt makkelijk verstoord door andere apparaten. Je magnetron zit bijvoorbeeld op dezelfde frequentie.

De nieuwe routers maken allemaal gebruik van 5GHz. Deze verbinding is veel sneller en wordt minder makkelijk verstoord door andere apparaten. Wel heeft deze frequentie meer moeite met massieve, grote objecten, zoals metalen muren of plafonds. Als een router zowel 2.4Ghz en 5GHz gebruikt dit wordt dit een dual-band router genoemd. Als je tegenwoordig een nieuwe router koopt is dit bijna altijd een dual-band router.

Daarnaast maakt de WiFi-generatie ook wel degelijk een verschil. WiFi 6 – de commerciële naam voor 802.11ax – is de opvolger van WiFi 5 (802.11ac) die recent ontwikkeld is. We zullen in dit artikel niet al te veel op technische specificaties en hoe deze een verschil maken in gaan. Ben je daar wel in geïnteresseerd? Laat het ons dan onderaan in een reactie weten! 

In principe is deze generatie nog niet zo algemeen beschikbaar als WiFi 5, maar er zijn al routers die deze kunnen gebruiken. Hier zit echter wel een klein nadeel aan vast: veel van de 802.11ax-routers die tot nu toe te koop hebben gestaan, zijn gebaseerd op een soort prototype van deze laatste WiFi-generatie. Dus: hoe nieuwer het routermodel, hoe beter.

Beste Router

Routergeneraties

Om het duidelijk te houden: je hebt tegenwoordig verschillende soorten routers. Deze zijn:

 • Single-Band (2.4GHz) ← Niet kopen
 • Dual-Band (2.4GHz & 5GHz) ← Wel kopen
 • Tri-Band (2.4GHz & 2x 5GHz) ← Misschien kopen


We hebben het gehad over single-band; deze routers werken maar zijn gedateerd en niet bepaald future proof. Als je een echt goedkope router wilt kopen, is zo'n single-band echter wellicht nog wel een optie. 

Dual-band routers hebben het beste van beide werelden: het snelle 5Ghz-Kanaal en een 2.4GHz kanaal voor oudere computers en telefoons die geen 5GHz ondersteunen.  

Wat zijn Tri-Band Routers?

Maar wat is dan in godsnaam tri-band..?! Oké, dat gaan we nu uitleggen!

Tri-band routers zijn de nieuwste op de markt. Deze ondersteunen niet één, maar twee 5GHz kanalen. "Zijn dit dan de beste routers?" vraag je je misschien af? Dit hangt van je situatie af. Ten eerste zijn deze WiFi-routers in vergelijking met single- en dual-bands vrij duur en vaak bedoeld voor enthousiastelingen zoals gamers en streamers (hoewel andere doelgroepen natuurlijk ook gebruik kunnen maken van deze krachtige routers, zoals grote gezinnen).

Het grote voordeel voordeel van tri-band routers is dat het internet gebruik wordt opgesplitst in twee aparte 5GHz kanalen. Hierdoor wordt de verbinding stabieler. Tegenwoordig bevatten huishoudens en kantoren immers steeds meer apparaten die verbinding maken WiFi.

Het gebruik van internet wordt ook steeds zwaarder door de toename van mensen die content streamen van bijvoorbeeld Youtube en Netflix. In een huishouden van 4 personen kan het aantal apparaten dat verbinding maakt met WiFi al gauw oplopen naar 10 apparaten (denk aan iPads, mobiele telefoons, laptops en zelfs smart TV's).

Wanneer al deze apparaten verbinding maken met één 5GHz-kanaal, kan het gebeuren dat het kanaal overbelast wordt en de latency (lag, oftewel vertraging) bijvoorbeeld toeneemt. Hier kan een een tweede 5GHz-kanaal dé oplossing voor zijn. Een goede dual-band router is echter voor veel huishoudens meer dan genoeg.

Maar ben je een gamer en wil je een apart kanaal speciaal voor gamen, of heb je een groot huishouden met veel mensen die video's streamen? Misschien wil je een stabiele internetverbinding op kantoor om de productiviteit van je werknemers te verhogen. Hoe dan ook: deze routers zijn wellicht wat voor jou! 

Router

Wat is MU-MIMO en waarom is het belangrijk hierop te letten?

Het kan een beetje technisch zijn, maar MU-MIMO staat voor "multi-user, multi-input, multiple-output." Het komt er in feite op neer dat een apparaat met meerdere apparaten tegelijk kan communiceren. Traditioneel gesproken konden routers slechts met één apparaat tegelijk communiceren.

Natuurlijk kunnen ze met meerdere apparaten lijken te communiceren, maar in werkelijkheid vuurden ze gewoon heel snel datapaketten af naar verschillende apparaten, één voor één.

MU-MIMO verandert dat. In plaats van datapakketten naar slechts één apparaat per keer te sturen, laat MU-MIMO een router in principe communiceren met meerdere apparaten tegelijk, alsof elk apparaat zijn eigen persoonlijke router heeft.

MU-MIMO komt in een aantal verschillende configuraties voor. Er is momenteel 2x2 en 4x4 MU-MIMO, waarbij de cijfers verwijzen naar het aantal streams dat een router tegelijkertijd ondersteunt. 8x8 MU-MIMO is ook al onderweg, maar dit staat nog een beetje in zijn kinderschoenen.

Er zijn wel een paar beperkingen om in gedachten te houden. Om te beginnen ondersteunt MU-MIMO alleen downloads - niet uploads - en het is een ruimtelijk iets. Dat betekent dat als je meerdere apparaten in de buurt van elkaar hebt, ze dezelfde datastroom zullen delen.


Top 5 Beste (WiFi-)Routers

Routers komen in allerlei vormen en maten en als leek kan het erg moeilijk zijn om te beslissen wat een (bij jou) passende router is. Daarnaast, zoals je met meer elektronica hebt, zijn er heel veel merken. Sommige merken leveren helaas producten van lagere of onbetrouwbare kwaliteit zijn en andere merken kunnen daarentegen juist bovenmatig leveren.

Daarom hebben wij tests van tientallen WiFi-routers uitgevoerd en gesorteerd. Uit al dit onderzoek zijn allerlei goede routers gekomen, maar slechts 5 hiervan hebben het tot onze beknopte lijst van favorieten gered.

Wat jouw interesses en behoeftes ook mogen zijn, er is altijd een WiFi-router die bij jou past. Zo zijn er gaming routers, supersnelle draadloze routers en natuurlijk hele simpele basisrouters. Hieronder vind je een top 5 aan routers waarvan er vast wel één bij jouw vraag en budget past.

#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000 – voor de power gebruikers en gamers

Of het opvallende uiterlijk van de Rapture een voor- of nadeel is, ligt aan de gebruiker, maar de resultaten en functionaliteiten van het apparaat liegen er niet om: dit is écht een toprouter. Het betreft een tri-band router met 4x4 MIMO die een 802.11ax-netwerk voor je kan creëren. Binnenin tref je een quad-core 1,8 GHz processor, 1 GB RAM en 256 MB ruimte voor firmware en instellingen aan. Het is dus een zeer snelle router met de mogelijkheid om in theorie 4,8 Gbps op elk van de twee 5 GHz transmissiebanden te verwerken en 1,2 Gbps op het 2,4 GHz-kanaal. Hij zou zelfs 10.8Gbps moeten behalen in combinatie met apparaten die ook 802.11ax ondersteunen.

Asus ROG Rapture GT-AX11000

Onze beoordeling

Installatie is een makkelijk te doorlopen proces. Door middel van Asus eigen app kun je ervoor kiezen om de set-up van de router handmatig of automatisch te laten gebeuren. Deze laatste optie is natuurlijk het snelste, maar laat minder ruimte voor fine tuning.

Dit kan echter ook nog makkelijk naderhand gedaan worden in de app of via de web client als de router eenmaal is ingesteld. Je krijgt hierbij controle over allerlei elementen, inclusief Quality of Service (QOS – de "internetverdeling" over de verbonden apparaten), datalimieten, ouderlijk toezicht, enzovoorts.

Wat opvalt bij gebruik van de Rapture is dat hij naarmate de afstand tussen het verbonden apparaat en de router toeneemt, de draadloze prestaties verbeteren – zowel als je kijkt naar de snelheden op zich als de snelheden in vergelijking met die van andere geteste routers. In een simulatie van een druk 802.11ac-netwerk, haalt de Rapture snelheden van 642Mbps op 1.50 meter afstand en 733Mbps op 30 meter afstand.

Wel heeft deze router moeite met dikke metalen muren; hierdoor zakt de snelheid richting de 444Mbps. Plafondisolatie en geluidsbarrières zijn echter geen probleem, wat wel te zien valt aan de snelheid: 807Mbps. Het lijkt er dus op dat je vooral voorzichtig moet zijn met grote metalen constructies in huis.

Conclusie

De Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een perfecte oplossing voor fanatieke gamers en huishoudens of kantoren met veel verbonden apparaten. Gezien de draadloze snelheden al zo indrukwekkend zijn, kunnen we ons makkelijk inbeelden dat bedraadde verbindingen het nóg beter zullen doen. Je kunt met deze router dus in principe alle kanten op. Wel zul je de gehele potentie van deze router pas kunnen benutten als je er een apparaat dat 802.11ax-geschikt is mee verbind. De opties op dat vlak zijn op dit moment nog erg minimaal – maar met het oog op de toekomst is de Rapture een absolute winnaar.

Voordelen

 • Klaar voor 802.11ax
 • Tri-bandconstructie
 • Vliegensvlug (tot 10.8Gbps)
 • Routersoftware is uitgebreid

Nadelen

 • Groot apparaat
 • Deze kwaliteit mag wat kosten

#2 Netgear Nighthawk AX4 – voor future proofing

De Netgear Nighthawk AX4 is het instapmodel van de AX-reeks. Het X-Wing-achtige ontwerp bevat twee externe antennes die twee kanten op bewogen kunnen worden. Het betreft verder een dual-band draadloze router met ondersteuning voor de conceptversie van de 802.11ax draadloze standaard. De totale theoretische maximale bandbreedte is 3000 Mbps, wat als volgt is verdeeld: 600 Mbps voor de 2,4 GHz band en 2400 Mbps voor de 5 GHz band (bij gebruik van 802.11ax).Netgear Nighthawk AX4

Onze Beoordeling

De AX4 heeft een dual-core Intel PXB4395-processor die op 800Mhz loopt en daarnaast 512 MB RAM en 256 MB opslagruimte voor de firmware en de apps die je erop installeert. Door de instapmodel-waardige specificaties levert de Nighthawk AX4 helaas slechts 2x2 MIMO draadloze transfers in plaats van 4x4 of 8x8 (zoals andere draadloze routers die krachtigere hardware hebben).

De set-up kan worden uitgevoerd via een webbrowser op je PC of via een iOS of Android app. Dit eerste installatieproces verloopt gelukkig zeer vlot. Wel zijn de instellingen die aangepast kunnen worden via de app niet bepaald geavanceerd. Daarvoor zul je toch echt je browser op je PC moeten openen.

Vanuit je browser kun je de gebruikelijke instellingen vinden maar ook wat leuke extra's onder het advanced tabblad, zoals QoS. De lay-out van dit tabblad en al zijn categorieën had wel wat beter gekund. Een ander uniek aspect van Netgear is dat je, om alle geavanceerde functies te kunnen gebruiken, meerdere apps moet installeren en meerdere accounts moet instellen. Dit kan nogal verwarrend en omslachtig zijn.

Maar goed, hoe zit het met prestaties? Ook hier konden we alleen de 802.11ac-capaciteiten testen, hoewel deze resultaten er ook echt mogen zijn. Met behulp van onze normale 802.11ac-router kunnen apparaten in dezelfde ruimte als de router over het algemeen een topsnelheid van 350Mbps halen, maar met de Nighthawk AX4 is die snelheid bijna verdubbeld tot een indrukwekkende 690Mbps.

De echte uitdaging zijn echter scheidingswanden en andere obstakels. Deze hebben meestal tot gevolg dat de snelheid van onze normale router daalt tot ongeveer 280Mbps. Wederom verdubbelt de Nighthawk AX4 de snelheid echter, met een vlotte gemiddelde snelheid van 565Mbps.

Conclusie

In alle opzichten krijg je bij de aankoop van de Netgear Nighthawk AX4 ontzettend veel waar voor je geld. Natuurlijk betaal je nu wel wat extra voor de implementatie van 802.11ax-mogelijkheden waar je nu nog niet veel mee kunt, maar dit is dé manier om je netwerk set-up klaar te krijgen voor de toekomst. Heb je nu dus een router die moeite heeft om al je apparaten van stabiel, snel internet te voorzien? Overweeg dan vooral de Netgear Nighthawk AX4!

Voordelen

 • Klaar voor 802.11ax
 • Razendsnel (vooral voor een instapmodel)
 • Uitgebreide instellingsmogelijkheden bij gebruik desbetreffende apps

Nadelen

 • Slechts 2x2 MIMO
 • Netgears ecosysteem is niet altijd even intuïtief in gebruik

#3 Netgear Orbi RBK50 – voor grotere oppervlakten

Met het Netgear Orbi WiFi-systeem krijg je niet alleen een router, maar ook nog een of twee – afhankelijk van waar je zelf voor kiest – zogenaamde "satellieten". Met een 2x2 MIMO router en één satelliet zou je al een dekking van ± 1500m² hebben. Met een tweede satelliet voeg je hier nog eens ± 600m² aan toe. Deze apparaten zijn vanwege hun formaat alleen niet bepaald makkelijk om te verbergen; je zult ze dus waarschijnlijk op een boekenplank o.i.d. moeten zetten zodat je optimaal bereik hebt.

De Orbi zendt WiFi-gegevens uit op drie radiofrequentiebanden (tri-band). De primaire 2,4-GHz en 5-GHz banden bieden een theoretische piekdoorvoersnelheid van 1,2Gbps naar de gebruikersapparatuur. Er is echter een twist: Netgear voegt een tweede 5-GHz, 1,7Gbps-band toe die uitsluitend bestemd is voor de 4x4 MIMO backhaul. Zo worden de gegevens van de Orbi-eenheid van de router naar de Orbi-satelliet en weer terug verzonden. Netgear Orbi RBK50 aansluitingen

Onze Beoordeling

Door dit nevenkanaal en de 6 antennes per apparaat blijven de belangrijkste verbindingen tussen de Orbi-apparaten en je apparaten stabiel en snel.

Elk Orbi-apparaat heeft Qualcomm's IPQ4019 Wi-Fi chip en radio, evenals een 710-MHz quad-core ARM-gebaseerde processor met 512MB RAM en 4GB solid-state opslagruimte. Een QCA9984 chip bestuurt het backhaul datakanaal.

Netgear heeft het voortouw genomen in de race om een WiFi-thuisnetwerk te creëren dat zichzelf zo'n beetje installeert. De apparaten zijn vooraf gekoppeld en de installatie vereist geen kennis van IP-adressen, ethernet of encryptie.

De rest van de simpele installatie kan worden uitgevoerd met behulp van een PC of Mac die via Ethernet is aangesloten op de Orbi-router, of via een Android of iOS of tablet die via WiFi is aangesloten. Je kunt ook de Netgear Genie app (op Windows, MacOS, Android en iOS) gebruiken voor meer mogelijkheden tot het personaliseren van de instellingen. Denk hierbij aan Smart Home-integratie, ouderlijk toezicht, enzovoorts.

De Orbi's prestaties daalden naarmate de afstand tussen het verbonden apparaat en de dichtstbijzijnde Orbi unit groter werd, maar niet zo snel als die van veel vergelijkbare WiFi mesh-routers, zoals Google WiFi. De doorvoersnelheid bedroeg gemiddeld 510.9Mbps op 4,50 meter afstand, 447.1Mbps op 15 meter en 371.4Mbps op 30 meter.

Met 45 meter leverde de Orbi-router nog steeds 229.1Mbps doorvoersnelheid (bijna zeven keer de 33.8 Mbps van Google WiFi). Met dergelijke resultaten lijkt de claim van de Orbi van 600m² dekking per eenheid nog een onderschatting te zijn. Metalen objecten en plafonds zijn hierbij geen al te groot probleem; er vindt respectievelijk 11% en 17% verlies aan snelheid plaats bij aanwezigheid van deze obstakels.

Conclusie

Het Netgear Orbi Wifisysteem is een stijlvol systeem dat speciaal bedoeld is voor grote huizen en heeft daarom ook een groot bereik. Dit komt door de combinatie van accesspoint + krachtige WiFi router. Hierdoor wordt een Multiroom WiFi netwerk gemaakt dat ideaal is als je in een groot huis woond. Daarom vinden wij dit de beste WiFi voor router groot bereik!

Voordelen

 • Een zeer groot WiFi-Bereik
 • ​Eenvoudige installatie
 • Bijkomende bekabeling tussen etages niet nodig

Nadelen

 • Instelmogelijkheden vrij beperkt
 • Redelijk prijzig

#4 TP-Link Archer C7

De Archer C7 van fabrikant TP-Link is een dual-band WiFi-router. Het toestel verzendt data op de 2.4GHz en de 5GHz-band en kan theoretisch een datasnelheid van 450Mbit/s op de 2.4GHz-band halen. De snelheid op de 5 GHz-band kan oplopen tot 1300Mbit/s. Het toestel beschikt over vier 1Gbit/s-ethernetaansluitingen, een 1 Gbit/s WAN-poort en twee USB 2.0-poorten. Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich drie afneembare antennes, waarvan de 5 GHz-radio gebruikmaakt. Inwendig bevinden zich ook nog drie antennes, die de 2.4GHz-communicatie verzorgen. De motor van de TP-Link Archer C7 is de QCA9558-chip van Qualcomm.TP-Link Archer C7 aansluitingen

Onze Beoordeling

De webinterface biedt heel wat opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een printer aan te sluiten op een van de USB-poorten, zodat deze als netwerkprinter kan toegepast worden. Ook kan de router dienen als ftp-server en als mediaserver, en is het mogelijk om zowel op de 5 GHz-band als op de 2.4GHz-band een gastnetwerk in te stellen.

Je hoeft dus bezoekers die bij je thuis op het internet willen, geen toegang te geven tot je eigen draadloze netwerk. Je kunt afzonderlijk de tijdsperiode en de bandbreedte voor deze gastnetwerken opgeven. Ook ouderlijk toezicht behoort tot de instellingsmogelijkheden.

Je zult weinig of geen problemen ondervinden met de installatie van de Archer C7. Via de Quick Setup tab heb je in no-time toegang tot het internet. Je hoeft enkel een aantal beveiligingsinstellingen te configureren.

Ondanks de relatief lage prijs van deze budgetrouter, levert deze uitstekende prestaties op het gebied van datasnelheid. De gebruikersinterface is helaas wel nog vooral op tekst gebaseerd en mist hedendaagse grafische elementen. De interface ziet er daarom wat verouderd uit en komt zeker in aanmerking voor een update.

De prestaties van de C7 op de 802.11n (2.4GHz) band waren wat ondermaats, met een piek van 59.2Mbps en dit slechts op 4,50 meter afstand. Dit werd echter goedgemaakt door zijn prestaties op de 802.11ac (5GHz) band, waar hij 304.4Mbps op 1,50 meter kon bewerkstelligen. De C7 kon op 40 meter afstand aangesloten blijven op een laptop. Hij zou het dus prima moeten doen in een huis van een gemiddeld formaat.

De C7 leverde genoeg gegevens om drie apparaten te ondersteunen die afzonderlijk een TV-show, een internetradiostation en een film afspeelden, terwijl twee systemen gegevens heen en weer verplaatsen. De router leverde video en audio zonder gestotter of bevroren frames tijdens de tests. Samenvattend mogen we dan ook stellen dat deze router voor zijn prijs uitmuntend werk verricht en in menige woningen zijn nut bewijst.

Conclusie

De TP-Link Archer C7 mag dan minder kosten dan alle andere top 5-kandidaten, maar dat zou je nooit raden op basis van zijn prestaties en functionaliteiten. Vooral de 5GHz-doorvoerscores waren beter dan vergelijkbare budgetmodellen en het apparaat biedt tal van managementinstellingen en veel I/O-poorten. De gebruikersinterface van de Archer C7 kan echter wel een update gebruiken. Dit gezegd hebbende, is het een van de snelste dual-band routers in zijn klasse en daarom onze keuze voor budget kopers.

Voordelen

 • Goedkoopste router op de lijst
 • ​Uitgebreide instelmogelijkheden, waaronder gastnetwerken
 • Prima snelheden die menig huishouden blij zullen maken
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Gebruikersinterface oogt wat verouderd; te weinig grafische elementen
 • Geen MU-MIMO

#5 De Linksys EA8300 Max Stream

Deze tri-band router is gebaseerd op Qualcomm's alomtegenwoordige tri-band IPQ4019 chipset die 2x2 WiFi-verkeer creëert. De quad-core processor van de EA8300 draait op 717MHz in samenwerking met 256MB RAM en opslagruimte voor firmware en instellingen. Hij is in staat om gegevens met een snelheid tot 400Mbps door zijn enkele 2.4GHz kanaal te verplaatsen, evenals 867Mbps door elk van de twee 5GHz kanalen. Onder de kap bezit de EA8300 een WiFi Traffic Optimizer om de gegevensstroom in evenwicht te brengen tussen de drie banden.

In tegenstelling tot sommige van de nieuwste thuisnetwerkapparatuur, kun je de EA8300 configureren via een aangesloten apparaat of webbrowser naar keuze.

Linksys MAX-STREAM EA8300 aansluitingen

Onze Beoordeling

Eenmaal online kun je de Smart Wi-Fi-app van Linksys op een Android- of iOS-telefoon of -tablet gebruiken om wijzigingen aan te brengen of het netwerk te monitoren. Het dashboardvenster van de webinterface weet veel informatie en opties op een enkel computerscherm te passen.

Langs de linkerkant staat een soortgelijke lijst met categorieën die leiden tot de belangrijkste configuratie-items. Netwerkkaart en ouderlijk toezicht worden bijvoorbeeld herhaald, maar deze sectie bevat ook links naar connectiviteit, draadloze en beveiligingsinstellingen.

De EA8300 kon maximaal 626.5Mbps opbrengen naar een apparaat op 1,50 meter afstand. De EA8300 blinkt echter pas echt uit in midrange prestaties met een beschikbare bandbreedte die iets terugliep tot respectievelijk 592, 597.6 en 459.5Mbps op respectievelijk 4,50, 15 en 30 meter.

De EA8300 is echter een van de besten qua functioneren in oudere huizen. De router wist signalen met 428.5 en 619.3Mbps aan data door metalen wanden en klankbord te versturen. Wel bleek ongeveer één derde van ons (gehele) pand zonder WiFi te zitten. Het dekkingsgebied kan dus beter. Linksys verkoopt helaas geen passende netwerkuitbreidingen voor EA8300, maar een paar van de onofficiële WiFi-extenders zou hierbij moeten helpen.

De router kon 4K-video's met succes naar een Macbook Pro sturen, die ze zonder problemen afspeelde. De router slaagde ook moeiteloos voor de informele test waarbij we HD-video's op onze Macbook Pro en een iPhone afspeelden terwijl we naar het 3FM online radiostation op dezelfde MacBook Pro luisterden.

We waren ook bezig met het verplaatsen van gegevens naar en van een netwerkopslagsysteem met een HP Elitebook. De bovengenoemde video en audio werd tijdens dit alles gewoon geladen zonder skips, bufferen of andere vervelende vertragingen.

Conclusie

Als je het gevoel hebt dat de grote routers met allerlei knipperende lampjes om je heen vliegen, kan de kleine zwarte EA8300 Max-Stream-router een oplossing (of verlossing?) bieden. Hij weet veel data snel te verplaatsen, maar hij is helaas niet de beste als het gaat om het bereik. Voor mensen in kleine huizen of appartementen kan de EA8300 echter al genoeg zijn – en dat voor een super prijs!

Voordelen

 • Tri-band ontwerp
 • Super snelheden voor de prijs
 • Fijne software met veel instellingsopties
 • Compact
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Niet het beste bereik

Koopgids voor de Beste WiFi-Router

Ben je er nog niet helemaal uit en heb je hulp nodig om de juiste router uit te kiezen? Maak je geen zorgen! In deze koopgids helpen we je met een aantal kritische vragen die je jezelf kunt stellen om toch te bepalen welke router het beste bij je past. Daarnaast kun je ook op basis van de verkregen informatie verder op zoek naar een router die bij je past.

Welke verbindingssoort heb ik nodig? Hoe bepaal ik dit?

Je kunt op 3 manieren verbinding maken:

 • Via WiFi
 • Via ethernet
 • Via 4G.


Daarnaast ondersteunen veel WiFi-routers ook gewoon ethernetverbindingen. De eerste twee categorieën worden dus vaak in een enkel totaalpakket geleverd.

Als je jezelf afvraagt welke verbinding je nodig hebt, is het dus belangrijk om te bedenken welke apparaten je wilt verbinden en waar deze zich bevinden. Als je mobiele telefoons op het netwerk wilt gebruik valt ethernet natuurlijk af.

De vraag is dan alleen nog het doel is deze onderweg te gebruiken (waar je een 4G-router voor nodig hebt), of gewoon thuis (waar een WiFi-router de beste keuze is). In de meeste gevallen zul je uitkomen op een draadloze router, maar als je een zo snel mogelijk netwerk wilt met weinig data verlies, het raadzaam om een router te kopen die bekabelde verbinding ondersteunt.

Zo trek je kabels waar mogelijk en sluit je de mobiele apparaten aan op WiFi. Heb je een glasvezelverbinding, gebruik je al WiFi via bijvoorbeeld het modem of wil je een zo veilig mogelijk netwerk? Dan is een bekabelde router de beste oplossing. Zo krijg je de snelste verbinding en met een van de bovengenoemde routers kun je deze ook nog extreem veilig maken.

Router

Welke verbindingssnelheid heb ik en hoe belangrijk is snelheid voor mij?

Heb je een basisinternetpakket, gebruik je zelden intensief internet en maakt het jou niet uit als je een keertje wat langer moet wachten omdat iemand anders YouTubefilmpjes aan het kijken is? Dan kun je het beste voor een goedkopere WiFi-router gaan.

Zo ben je in een redelijke straal van de router altijd bereikbaar en kun je op een normale manier gebruik maken van het internet. YouTube zal in HD misschien wat stotteren af en toe, maar alles zal verder gewoon werken.

Woon je in een flat, dan is het wel raadzaam om single-band 2.4GHz routers te vermijden. De drukte op deze verbinding door eventuele andere routers, telefoons en laptops van de buren zal het signaal zwaar verstoren. Zoals we eerder al zeiden: zelfs je magnetron (alsook babyfoons, overigens) functioneert op de 2.4GHz-frequentie. Deze frequentie heeft dan wel minder moeite om muren en dergelijke te penetreren, maar deze eigenschap is weinig waard als de frequentie grotendeels "bezet" is.

Is verbindingssnelheid wel belangrijk voor je, maar wil of kun je beslist geen kabels trekken, zorg dan dat je investeert in een goede router met 5GHz-ondersteuning. Dit is een nieuwere WiFi-technologie met een dataverwerkingssnelheid van 1000Mbps of meer.

Als je écht van snelheid houdt, dan wil je een bekabelde router met eventuele WiFi-ondersteuning. Biedt je modem dit niet? Zorg dan meteen dat je een router kiest die ook een snelheid van over de 1000Mbps kan leveren en leg – indien mogelijk – glasvezelkabels. Zo kun je de komende paar jaar zeker vooruit.

Indien je je set-up ook een beetje wilt ​future proofen​, raden we je aan om een router aan te schaffen die (ook) volgens de nieuwe, razendsnelle 802.11ax standaard kan werken. Vooralsnog is er weinig apparatuur die hier compatibel mee is, maar je zult mettertijd zien dat dit gaat veranderen. Dan is het toch zonde als je die nieuwe standaard niet meteen kan benutten?

Hoe voorkom ik 'lag' of een vertraagde verbinding zonder een duurder abonnement af te sluiten?

Zorg dat je een router hebt die 5GHz ondersteunt zodat de verbinding niet verstoord wordt door andere apparaten. Daarnaast is QoS (quality of service) een functie die in veel gevallen ruzies en problemen omtrent lag kan voorkomen.

Zo kun je QoS zo instellen dat Netflix en games prioriteit krijgen en je video niet constant moet bufferen als iemand anders net iets aan het downloaden is. Zo heb je binnen hetzelfde abonnement een verbeterde verbinding, maar begrijp wel dat dit niet onbegrensd is. Als jij Netflix kijkt op Ultra HD is het net zo makkelijk om een simpele internetverbinding over Wi-Fi plat te leggen.

WiFi-router

Conclusie

In een wereld van complexe apparaten en uitgebreide instellingen kan het erg uitdagend zijn om zelf te bepalen welke router het beste bij jouw situatie past. De belangrijkste factoren blijven je verbindingssnelheid, de verbindingssoort en vereisten van het netwerk.


Indien je het gevoel krijgt dat er geen enkele router is die specifiek bij jouw situatie past, moet je niet vergeten dat het natuurlijk gewoon mogelijk is om meerdere routers aan te schaffen! Zo kun je bijvoorbeeld eerst een superveilige VPN router plaatsen en vervolgens de Netgear Nighthawk voor een snel WiFi-netwerk.


Zo zijn er veel combinaties mogelijk maar enige kennis is wel vereist, zodat de instellingen correct gedaan kunnen worden en jouw verbinding optimaal is. We hopen dat ook jij nu weet wat de beste router voor jou is. Als je vragen hebt, laat het dan in de reacties weten!


Insert Content Template or Symbol