Beste WiFi Router Kopen in 2020

Witte router op een tafel met standaard

Last van een langzame WiFi-verbinding? Of heeft je router er helemaal de brui aan gegeven? Dan is een nieuwe router de oplossing – maar niet zomaar een router! De beste WiFi-router is dé manier om gestuntel met WiFi-repeaters en dergelijke te vermijden.

Ik geef je alvast een hint: de Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een beest – maar niet zonder competitie! Daarvoor moet je toch echt de rest van de review lezen. 👓

Inhoudsopgave

Top 5 Beste WiFi Routers

Asus ROG Rapture GT-AX11000

Asus ROG Rapture GT-AX11000
Beste WiFi router op de markt
5/5

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Linksys WRT3200ACM

Linksys-WRT3200ACM
Beste koop
4.5/5

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2600 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Netgear Orbi WiFi 6 RBK852

Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 naast elkaar
Beste voor multi-room set-ups
4.5/5

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps
Ethernetpoorten: 9

TP-Link Archer AX6000

TP-Link Archer AX6000
Beste voor gamers
4.2/5

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 8

D-Link AC1200

D-Link AC1200 vooraanzicht
Beste budget WiFi router
3.7/5

WiFi-standaarden: 802.11ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Eerst een paar definities...

Het is niet geheel onbelangrijk om te weten wat een aantal kernbegrippen inhouden voor je erover gaat lezen. Indien je bekend bent met termen als frequentiebanden en MU-MIMO, voel je dan vrij om dit stuk over te slaan. Je kunt meteen door naar de top 5 in dat geval!

WiFi-standaarden

De WiFi-standaard geeft aan hoe snel een netwerk is. Van nieuw naar oud en dus van snel naar langzaam loopt de bestaande lijst als volgt:

 • 802.11ax: Ook wel WiFi 6 genoemd. Deze standaard gebruikt een 2,4 GHz- en 5 GHz-band en benut hiervoor een nieuwe wijze van datatransfer. Hierdoor stijgt de maximale snelheid (op één frequentie) naar maar liefst 4800 Mbps.
 • 802.11ad: Deze standaard is met name bedoeld voor snelle datatransfer op zeer korte afstanden. Deze werkt dus in principe alleen maar als je je in dezelfde kamer als de router begeeft.
 • 802.11ac: Veruit de populairste standaard. Deze standaard haalt snelheden tot 2600 Mbps en staat gelijktijdig gebruik op de 2.4 GHz- en 5 GHz-banden toe.
 • 802.11n: Met deze standaard behaal je een maximale snelheid van 450 Mbps. Ook deze standaard werkt zowel op de 2,4 GHz- als de 5 GHz-banden.
 • 802.11a/g: Deze verouderde standaard behaalt maximaal 54 Mbps.
 • 802.11b: Dit is de eerste WiFi-standaard die ooit gelanceerd is. Hiermee haal je een verbluffende snelheid van 11 Mbps. 🏎

Frequentiebanden

WiFi routers werken meestal op verschillende frequenties. Vaak zijn dit twee, maar je ziet ook steeds vaker drie voorbij komen.

 • 2,4 GHz-band: Dit is de langzamere band, maar deze biedt wel een veel grotere dekking.
 • 5 GHz-band: De snellere band, maar deze biedt dekking voor een veel kleiner gebied.
 • 60 GHz-band: De allersnelste band; deze werkt over afstanden van slechts enkele meters.
 
Hieruit volgt een snelle uitleg over single-, dual- en tri-band:
 • Single-band: Deze routers werken enkel op de 2,4 GHz-band. De dekking is hierdoor groter, maar de netwerksnelheid is over het algemeen redelijk laag.
 • Dual-band: Deze routers ondersteunen zowel de 2,4  GHz-band als de 5 GHz-band, maar kunnen op slechts één tegelijkertijd actief zijn. Simultaneous dual-band routers kunnen daarentegen wél op beide frequenties tegelijk actief zijn.
 • Simultaneous tri-band: Deze routers werken óf met een extra 5 GHz-band, óf een 60 GHz-band.

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor Multiple User Multiple Input en Multiple Output. Het verschil tussen MU-MIMO en “normale” MIMO is dat access points via MU-MIMO met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen communiceren. Je hoeft bij wijze van spreken dus niet achteraan in de rij aan te sluiten als jij, je vader en je zus YouTube-filmpjes willen kijken.

De 5 Beste WiFi-Routers op een Rij

#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Beste op de markt

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

Laten we het formaat eerst bespreken: de GT-AX11000 is werkelijk enorm. Ben je van plan hem ergens in een kastje of in je meterkast te proppen, dan zul je teleurgesteld zijn – want dat lukt je waarschijnlijk niet.

Hoe interessant het ontwerp ook is, je koopt een router echter niet voor zijn uiterlijk. Het draait om de prestaties, welke tegen verwachtingen in juist beter worden naarmate de afstand van het apparaat toeneemt! 🤔

Asus ROG Rapture GT-AX11000 achteraanzicht met alle ports
5/5

Aangedreven door Broadcom’s BCM43684 WiFi-chip creëert deze router een simultaneous tri-band 802.11ax-netwerk dat ook bekend staat als WiFi 6. Daardoor kan hij gebruik maken van de nieuwste draadloze technieken, zoals Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA). Ik ga hier bij deze mini-review niet verder op in, maar dit is hoe dan ook een methode waarmee je browse-ervaring nóg sneller wordt.

Binnenin heeft de router verder een quad-core 1.8GHz processor, 1GB RAM en 256MB ruimte voor firmware en instellingen. Het is een snelle router met de mogelijkheid om theoretisch 4.8 Gbps te halen op elk van de twee 5 GHz-frequentiebanden en 1.2 Gbps op het 2.4 GHz-kanaal.

Hij behaalt op papier een maximum van 10,8 Gbps in samenwerking met draadloze apparaten die óók 802.11ax-hardware bezitten. Apparaten die werken met de ax-standaard zijn echter nog erg zeldzaam, dus het zal nog even duren voordat deze (en andere ax-routers) hun alles kunnen geven. Bekijk onze koopgids onderaan dit artikel om te weten te komen waar je internetsnelheid verder zoal van afhankelijk is.

Je vindt verder een rij LED-indicatoren aan de voorzijde van de doosvormige router. Deze geven aan wat er binnenin gebeurt, met kleine lampjes voor de stroomvoorziening, welke banden actief zijn, WAN-verbinding, LAN-databeweging, de Wireless Protected Setup (WPS) en of de 2,5G-verbinding wordt gebruikt. Daarnaast zijn er switches voor de voeding, WiFi-transmissies, WPS en de Boost-functie.

Samen met de WAN-breedbandverbinding en de 2,5 Gbit bekabelde verbinding heeft de GT-AX11000 de verwachte aanvulling van vier downstream gigabit ethernetpoorten. Er zijn ook een paar USB 3.0-aansluitingen voor het aansluiten van een dataschijf of printer op de router voor gebruik in het netwerk.

De set-up is in principe eenvoudig zolang je zelf niet de menu’s induikt. Er is een Quick Internet Set-Up optie om je op weg te helpen, of je kunt in de menu’s duiken en de draadloze banden (en andere instellingen) zelf configureren.

Je vindt acht submenu’s binnen de Algemene sectie, en nog eens 13 onder de Geavanceerde sectie. ASUS biedt geen basisinterface voor onervaren gebruikers zoals sommige routerfabrikanten dat doen. Alle secties zijn zichtbaar wanneer je inlogt op de router. Dit kan een beetje overweldigend zijn voor onervaren gebruikers, en ronduit ontmoedigend als je diep in de menu’s graaft.

Uiteindelijk haalt GT-AX11000 net als een marathonrenner zijn topsnelheid van 741,4 Mbps pas op een verre afstand van de startlijn (namelijk zo’n 30 meter)!

Voordelen

Nadelen

#2 Linksys WRT3200ACM – Beste koop

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 8

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2600 Mbps

Linksys WRT3200ACM achteraanzicht met alle ports
4.7/5

De Linksys WRT3200ACM ontwijkt op bewonderenswaardige wijze reeds bestaande modevoorwendsels. Dit is een router die zich niet schaamt voor wat hij is.  Hij ziet eruit als een router die zich meer thuisvoelt in een klein tot middelgroot kantoor dan in een stijlvol appartement in hartje Amsterdam.

Het is beter om te zien hoe gemakkelijk de Linksys WRT 3200 ACM op maat gemaakte open-source firmware – zoals OpenWRT – omarmt.

Hierdoor kun je andere software installeren dan de standaard interface waarmee de WRT3200ACM wordt geleverd, waardoor je bijna volledige controle hebt over de mogelijkheden en functies van deze router. Zo kun je ook direct de beste VPN-dienst installeren op deze router.

Dat is nog maar het begin: er is een enorm scala aan functies die bij de firmware zijn inbegrepen, en je wacht niet op Linksys om functies toe te voegen en te testen, maar je hebt een toegewijde community van netwerkprofessionals en enthousiastelingen die geavanceerde functies maken en delen. 

Naast de ondersteuning voor open source firmware, beschikt deze router over onder andere MU-MIMO-technologie en Tri-Stream 160-technologie. Dit verdubbelt de bandbreedte van 80MHz op netwerkstromen. Het idee achter deze twee functies is dat het niet uitmaakt hoe druk je WiFi-netwerk is, deze router zorgt voor ongelofelijk hoge AC-netwerksnelheden. 

Hij wordt ook geleverd met een 1,8 GHz dual-core CPU, 512 MB RAM en 256 MB flash-geheugen. De ethernetpoorten zijn van de gigabit-variant – vier in totaal – met een aparte vijfde poort voor een verbinding met je modem. Een USB 3.0-poort is inbegrepen voor het delen van bestanden en printers met je netwerk.

De set-up is vrij eenvoudig. Met de stekker in het stopcontact en de verbinding met onze modem en PC via ethernet, gingen we naar de Linksys set-up pagina en volgden we de instructies. Je kunt ook voor de “manual configuration” gaan als je verstand van zaken hebt, waardoor je allerlei zaken zoals je 2,4 GHz- en 5 GHz-banden zelf kunt instellen.

Met een draadloze AC-verbinding op het 5 GHz-netwerk haalde ik pal naast de router snelheden van van 186,6 Mbps en een ping van 12 ms opgenomen. Toen ik de snelheden op ongeveer 10 meter afstand testte, kreeg ik nog betere resultaten met snelheden van 206 Mbps en een ping van 15 ms. 💯 

Let wel: de Linksys WRT3200ACM houdt niet van muren. Zet de router dus niet 3 kamers van je kantoor vandaan als je dit kunt voorkomen!

Voordelen

Nadelen

#3 Netgear Orbi WiFi 6 RBK852 – Beste voor multi-room set-ups

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 9

Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Het Netgear Orbi WiFi-systeem is een mesh router. Mesh routers zijn systemen met een bereikverlengende satelliet. Je sluit de router aan op je modem zoals normaal, en sluit de satelliet dan ergens anders in je huis aan.

De satelliet onderhoudt een sterke verbinding met de router en dient als een signaalversterker wanneer je verbinding maakt van op afstand. Heb je een groot huis? Dan is een mesh router de moeite waard om naar te kijken.

Deze nieuwste versie van het Orbi-systeem niet alleen stylish, maar ook razendsnel. Toen ik het tweedelige Orbi-systeem en testte hoe snel ik in staat was om in mijn hele huis verbinding te maken, zag ik dat de snelheid zo’n 95% bedroeg van wat ik behaal wanneer ik in de buurt van de router sta. Dat heb ik nog nooit gezien bij een mesh router.

Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 achteraanzicht met ports
4.5/5

Het echte verschil tussen de andere Orbi-systemen is dat deze iteratie de zaken verbetert met een snellere processor, snellere topsnelheden, en een tweede 5GHz-band die het systeem gebruikt als een speciale backhaul-verbinding tussen de router en zijn satellieten. Zo krijg je over een gebied tot ruim 540m² razendsnelle verbinding.

Dit alles samengenomen staat het systeem toe gegevens te verplaatsen terwijl je verbinding maakt op een veel efficiëntere manier, en zonder enige extra interferentie, waardoor je kunt genieten van snellere verbindingen op een afstand, wanneer de satelliet in het spel is.

Andere high-end hardware aspecten zijn onder andere de multi-gigabyte WAN-poort op de router die inkomende snelheden tot 2,5 Gbps (2.500Mbps) kan ondersteunen.

De uiteindelijke set-up van dit alles is relatief pijnloos. Je downloadt de Orbi app naar je Android– of iOS-apparaat (of maakt verbinding met de Orbi web portal) en volgt daar de instructies. Sluit simpelweg je router en satelliet aan wanneer dat wordt geïnstrueerd, geef je netwerk een naam en een wachtwoord en wacht tot Netgear alles aanstuurt.

Van daaruit kun je je systeem beheren vanaf de Orbi-app. De besturing gaat niet zo diep als je met zoiets als de beste gaming router krijgt, maar je krijgt in ieder geval opties om de WiFi op specifieke apparaten te pauzeren, of om een snelle snelheidstest uit te voeren.

In het dagelijkse leven lukte het Orbi bestanden van een server te downloaden met snelheden tot 871 Mbps op korte afstand; sneller gaan zulke mesh-systemen niet. Op een afstand van ± 25 meter daalde de snelheid slechts tot 666 Mbps, wat uitstekend is. 👌

Voordelen

Nadelen

#4 TP-Link Archer AX6000 – Beste voor gamers

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 8

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

TP-Link Archer AX6000 bovenaanzicht
4.2/5

Geloof het of niet, maar de AX6000 is familie van de iconische TP-Link Archer C7. De AX6000 is echter een bonafide gaming router, dus hij is behoorlijk beestachtig van formaat. De esthetiek van deze router sluit echter mooi aan op wat veel gamers graag zien, dus waarom zou je het niet het pronkstuk laten zijn waar hij overduidelijk voor is bedoeld?

Hij doet echter veel meer dan alleen mooi zijn. De AX6000 heeft een vierkante LED-indicator aan de bovenkant die continu via verschillende kleuren de verbindingsstatus weergeeft. Verbindingspoorten zijn er ook in overvloed. Het achterpaneel bevat acht gigabit LAN-poorten, een 2,5-gigabit WAN-poort, een voedingspoort en een aan/uit-knop, alsook een reset-knop. 

Aan de linkerkant bevindt zich een USB 3.0 Type A poort en een USB 3.0 Type C poort. Ook zijn er WPS, LED aan/uit-, en WiFi aan/uit- knoppen aan de voorkant van de router.

De Archer AX6000 wordt aangedreven door een 1,8GHz quad-core processor, 1GB RAM en 128MB flash-geheugen. Het is een simultaneous dual-band met 802.11ax-technologie waar een maximale theoretische doorvoersnelheden van maximaal 1,148 Mbps op de 2,4GHz-band en maximaal 4,804 Mbps op de 5GHz-band bereikt worden.

Hij ondersteunt ook onder andere 160 MHz kanaalbreedte, automatische band-sturing en MU-MIMO datastreaming, maar hij ondersteunt nog niet het nieuwe WPA3-coderingsprotocol, welke wél vereist is voor WiFi 6-certificering. 🤔

Je beheert de AX6000 met de TP-Link Tether mobiele app voor iOS- en Android-toestellen, maar je hebt de uitgebreide webconsole nodig om toegang te krijgen tot geavanceerde opties zoals DHCP-server, NAT-forwarding, VPN-server en IPv6-instellingen en deze te configureren. 

De bovenkant van het scherm heeft onder andere Quick Setup – die zo gemakkelijk te volgen was als het maar kan – en Advanced Settings.

Na de set-up bereikten we 129 Mbps in onze 2.4 GHz korte afstandstest. De doorvoerprestaties op de 5 GHz-band waren sterk met een snelheid van 773 Mbps op een kleine afstand. Op 10 meter afstand haalden we daarentegen “slechts” 315 Mbps. Dit is nog niet slecht, maar laat wel zien dat de snelheid redelijk snel inzakt zodra er wat afstand tussen je apparaat en de AX6000 zit.

Voordelen

Nadelen

#5 D-Link AC1200 – Beste budget WiFi-router

WiFi-standaarden: 802.11ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Dual-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4

Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps

Niet iedereen heeft het geld om “zomaar” meer dan €200 of zelfs €100 uit te geven. Gelukkig bestaat daarom de budget categorie, waar het belangrijkste geconserveerd wordt voor een vriendelijk prijsje. In die categorie vind je ook de D-Link AC1200.

Er zijn acht LED-statusindicatoren op de bovenkant van de router voor voeding, internetactiviteit, WiFi-activiteit, WPS-activiteit en bekabelde poortactiviteit (één voor elke poort). Rondom de achterkant bevinden zich vier Gigabit LAN-poorten, een WAN-poort (internet), een WPS-knop en een aan/uit-knop. Er zit een Reset-knop aan de onderkant van de router.

D-Link AC1200 achteraanzicht met ports
3.7/5

Onder de kap zitten 2.4GHz en 5GHz antennes – die een theoretische doorvoersnelheid bieden tot 300Mbps (2.4 GHz) en 867Mbps (5 GHz) – alsook een 660MHz processor.

Je past de instellingen van de DIR-842 aan met behulp van de web-based management console of de iOS of Android app. De managementconsole biedt tal van basis- en geavanceerde instellingen en is eenvoudig te navigeren. In tegenstelling tot de eerder genoemde gaming routers lijken de geavanceerde instellingen van deze router dus niet zo intimiderend.

Sterker nog, zodra je de DIR-842 verbindt met een PC en een internetbron, start de router automatisch de Web-based Setup Wizard. Deze helpt je bij het configureren van je netwerk- en WiFi-instellingen en het instellen van een routerwachtwoord. Het hele proces duurt minder dan 5 minuten en is zeer gebruiksvriendelijk.

Voor een budget router is de AC1200 naast dit alles ook nog eens vrij snel! De score van 74,3 Mbps op onze 2,4 GHz op korte afstand is indrukwekkend. Hij haalde 40,3 Mbps tijdens de 10 meter test. Op de 5 GHz-band scoorde hij zelfs 332 Mbps op korte afstand en 111 Mbps tijdens de 10 meter test.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Inmiddels heb je waarschijnlijk door dat er een aantal elementen zijn waar je goed op moet letten bij het kiezen van een router. Het gaat om meer dan alleen de snelheden op papier – al geven deze wel een goede indicatie van wat je redelijkerwijs kunt verwachten. 

De snelheid van je internetverbinding

De internetsnelheid die je nodig hebt voor je router wordt over het algemeen bepaald door de snelheid die je krijgt van je internet service provider (ISP) en welke snelheid wordt ondersteund door je modem. Heb je daarnaast glasvezel, dan wil je wellicht de beste router voor glasvezel.

Voor de meeste mensen zal een standaard 802.11ac-router alles behalve de meest indrukwekkende beschikbare abonnementen aankunnen, zoals de grote Gigabit internetabonnementen die alleen in bepaalde – veelal grote – steden beschikbaar zijn.

Met gemiddelde breedbandsnelheden van ongeveer 100 Mbps tot hun beschikking, kunnen de meeste draadloze ac-routers de klus met gemak klaren. Hoe geweldig de bovengenoemde ax- oftewel WiFi 6-routers dan ook klinken, ze zijn nog niet écht nodig simpelweg omdat de meeste ISPs geen internetverbinding van 500 Mbps leveren. In de toekomst, daarentegen … 😉

Internetverkeer op een laptop

Frequentiebanden

Tegenwoordig biedt elke router die zijn prijs waard is ten minste twee frequentiebanden: een 2,4 GHz-band en een 5 GHz-band.

De 2,4 GHz-band werkt op een lagere frequentie dan de 5 GHz-band en biedt een beter bereik omdat hij beter in staat is om door muren en andere structuren heen te dringen. Echter, het biedt niet de hoge snelheid die je krijgt met de 5GHz-band.

Bovendien concurreert de 2,4 GHz-band met andere apparaten in huis die dezelfde frequentie gebruiken, zoals magnetrons, Bluetooth-apparaten en draadloze telefoons. Dat gezegd hebbende, is hij perfect geschikt voor taken zoals surfen op het web en verbinding maken met sociale media diensten zoals Facebook en Twitter.

Als een of meer van je apparaten video’s aan het streamen zijn of verbinding maken met een online gamingdienst zoals het Playstation Network, biedt de minder drukke 5GHz-band aanzienlijk betere doorvoersnelheden met minimale signaalinterferentie. 

Met de meeste dual-band routers kun je een band toewijzen aan specifieke toepassingen en clients. Zo wordt de belasting van beide banden gelijkmatig verdeeld en zodoende verminderd.

Heb je een groot gezin dat zo’n beetje op het internet woont of een kantoor? Overweeg dan een simultaneous tri-band router. Deze heeft één extra 5 GHz-band of 60 GHz-band om een deel van het verkeer mee op te vangen.

Protocollen

Nu gaan we wat dieper in op de protocollen. Draadloze ethernet-netwerken gebruiken 802.11-protocollen voor het verzenden en ontvangen van gegevens. Het meest gebruikte WiFi-protocol, 802.11ac, maakt maximale (theoretische) datasnelheden tot 5,400 Mbps mogelijk en werkt zowel op de 2,4 GHz- als op de 5GHz-band. 

Het maakt gebruik van Multiple Input Multiple Output (MIMO-)technologie, die weer gebruik maakt van verschillende antennes voor het verzenden en ontvangen van maximaal acht ruimtelijke datastromen. Dat leidt tot betere, stabielere snelheidsprestaties.

Het ondersteunt ook beamforming, een technologie die WiFi-signalen rechtstreeks naar een client stuurt in plaats van deze in alle richtingen uit te zenden. Automatische band steering is tevens ondersteund in dit protocol, waardoor de router en/of je versterker de meest efficiënte radioband selecteert op basis van het netwerkverkeer, de beschikbaarheid van de band en het bereik.

Het 802.11ac-protocol biedt ook de eerder genoemde Multi-User MIMO (MU-MIMO-)technologie, welke is ontworpen om bandbreedte te bieden aan meerdere apparaten tegelijk in plaats van opeenvolgend.

Zo kunnen tot vier clients hun eigen datastromen hebben in plaats van op hun beurt te wachten om gegevens van de router te ontvangen. Om MU-MIMO echter te laten werken, moeten zowel de router als de client-apparaten MU-MIMO WiFi-circuits bevatten.

MU-MIMO-routers zijn op grote schaal beschikbaar, maar de clientapparaten – zoals laptops, smartphones, enzovoorts – zijn raar genoeg nog steeds relatief zeldzaam.

Router met ingeplugde kabels

802.11ax, oftewel WiFi 6

Dit is een evolutie van de 802.11ac-technologie die een hogere doorvoersnelheid (tot 4,8 Gbps), minder congestie op het netwerk, een grotere clientcapaciteit en beter bereik belooft dankzij verschillende nieuwe en verbeterde draadloze technologieën, waaronder als meest belangrijken Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA) en Target Wake Time (TWT).

OFDMA verbetert de totale doorvoersnelheid door WiFi-kanalen op te splitsen in subkanalen, waardoor tot 30 gebruikers tegelijkertijd een kanaal kunnen delen. 

TWT is ontworpen om het stroomverbruik te verminderen door slapende apparaten efficiënter te laten bepalen wanneer en hoe vaak ze wakker worden om te beginnen met het verzenden en ontvangen van gegevens. 

Men verwacht dat TWT tech met name de levensduur van de batterij van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets verbetert, maar ook van op-batterij-werkende smart home apparaten zoals beveiligingscamera’s en video-deurbellen.

Macbook Pro internetgebruik

Extra functionaliteiten

Draadloze routers komen met een verscheidenheid aan functies, en zoals het geval is met haast alles: hoe meer functies je krijgt, hoe meer je kunt verwachten te betalen. Zoek een router met ten minste vier 10/100/1000 (gigabit) ethernetpoorten, waarmee je verbinding kunt maken met bedrade apparaten zoals desktop PC’s, NAS-schijven (network attached storage) en home-automation hubs.

Als je een snellere doorvoer nodig hebt voor de overdracht van grote bestanden, zoek dan naar een router die linkaggregatie ondersteunt. Eenvoudig gezegd maakt linkaggregatie gebruik van twee gigabit ethernet LAN-poorten voor een hogere doorvoercapaciteit (tot 2 Gbps). Dit biedt ook een fail-safe als een LAN-verbinding uitvalt en kan worden gebruikt om je netwerkverkeer te balanceren. 

Met daarnaast ten minste één USB-poort sluit je makkelijk een printer of een USB-stick aan om deze vervolgens te delen in het netwerk, maar met twee poorten doe je beide dingen tegelijkertijd. 

Als je wilt beheren hoe je WiFi-netwerk wordt gebruikt, zorg er dan voor dat je volgende router ouderlijk toezicht, Quality of Service (QoS) opties en een gast-netwerk functie heeft. Zo voorkom je dat je kind op gokwebsites komt, dat je belangrijkste netwerk-gerelateerde taken achteraan in de wachtrij komen te staan en/of dat je hele netwerk kwetsbaar is voor de rare fratsen die je gasten misschien uithalen.

Mesh-systemen

Als een router niet snel genoeg is of je niet de dekking krijgt die je nodig hebt, kun je altijd je WiFi uitbreiden via extra bekabelde toegangspunten (aanbevolen voor de beste prestaties) of WiFi-extenders (eenvoudiger in te stellen, maar meestal langzamer).

Sommige high-end mesh WiFi-systemen, zoals de Netgear Orbi, hebben zelfs een speciale draadloze verbinding die uitsluitend wordt gebruikt om informatie terug te sturen naar uw router. Dit maakt de andere banden vrij en helpt je om je WiFi-dekking uit te breiden en het snelheidsverlies te beperken.

Een WiFi-netwerk kan zodoende ruim 500m² bestrijken, afhankelijk van het precieze systeem en het aantal satellieten. Mesh-systemen bestaan uit een hoofdeenheid die op je modem is aangesloten en een of meer draadloze satellietsystemen die samenwerken om middelgrote tot grote huizen te voorzien van WiFi. 

Ze zijn geweldig voor beginnende gebruikers die gewoon snel en gemakkelijk online willen komen, maar bieden meestal minder aanpassingsmogelijkheden dan traditionele routers, in het belang van het eenvoudig houden van de installatie

Router

Prijs

Je hebt inmiddels ook gezien dat de prijzen erg kunnen variëren. Voor het laatste van het laatste waarbij je van alle gemakken bent voorzien, betaal je natuurlijk de hoofdprijs – zoals bij de Netgear Orbi RBK852.

De Linksys WRT3200ACM biedt een gouden middenweg voor degenen die nog geen behoefte hebben aan de laatse WiFi-protocollen en/of de toegankelijkheid van de firmware wel kunnen waarderen.

Wil je “gewoon” WiFi hebben zonder je spaarpot ondersteboven te moeten keren? Dan kom je al snel bij de budgetkoning uit: de D-Link AC1200. 👑

Veel gestelde vragen

Het modem is de directe link tussen jou je internet service provider (ISP). Zonder modem heb je geen internet. Een router verspreidt daarentegen het internetsignaal dat via het modem binnenkomt over alle apparaten in je thuisnetwerk. De router regelt eveneens de communicatie tussen de verschillende apparaten die verbonden zijn met de router.

Men raadt aan om elke 5 jaar je router te vervangen. Dit is het interval dat tussen oude en nieuwe internet-protocollen over het algemeen wordt aangehouden.

De plaats van je router is idealiter op een centraal, hoog platform zonder teveel muren en andere obstakels in de buurt.

Dit hangt veel af van het type router. Zo zijn multiroom systemen rond de €150-350,-. Middelklasse routers ongeveer €100. En highend gaming routers rond de €280~.

Conclusie

Ik hoop je wat meer duidelijkheid te hebben gegeven in zowel de beste routers van dit moment, maar óók wat betreft de dingen waar je voor je aankoop op moet letten.

Heb je vragen? Laat het me dan hieronder even weten! Bedankt voor het lezen. 😄

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

2 reacties

 1. Beste Luca,

  Dank voor je zeer verhelderende stukje. Graag zou ik je advies voor de volgende situatie krijgen: een 250Mbps abonnement, overal ethernet en een oppervlak van ca 600m2. Zelf dacht ik aan een router icm. meerdere bekabelde accesspoints, maar ik vraag mij af of ik dan het ene merk router met het andere merk accesspoints moet nemen of alles van één merk. Er lijken maar weinig voorbedachte bekabelde router-accesspoint combinaties verkocht te worden.
  Wat denk jij er van?

  1. Hallo Michiel – en dankjewel! Het is niet nodig om een router en een access point (set) van hetzelfde merk te kopen. Op die manier zouden je opties inderdaad erg beperkt zijn. Access points zijn over het algemeen compatibel met alle hedendaagse routers. Als je voor de zekerheid toch alles onder één kap wilt houden wat betreft merken, dan kun je ook nog altijd voor een setje mesh routers gaan (zoals dit duo van Asus)!
   Succes met je zoektocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *