De Beste Wifi-Router Kopen? Lees Je Eerst In!

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

17 min. leestijd

We want, we want wifi!

De Beste Wifi-Router Kopen? Lees Je Eerst In!

Last van een langzame wifi-verbinding? Of heeft je router er helemaal de brui aan gegeven? Dan is een nieuwe router de oplossing – maar niet zomaar een router! De beste wifi-router is dé manier om gestuntel met powerline-adapters en dergelijke te vermijden.

Ik geef je alvast een hint: de Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een beest – maar niet zonder competitie! Daarvoor moet je toch echt de rest van de review lezen. 👓

#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000 
Dé beste wifi-router van 2024

Onze score: 9,8

Asus Rog Rapture Gt Ax11000

Wil je future proof, dan ga je voor deze router. Deze ondersteunt de nieuwe 802.11ax-standaard, wat indrukwekkende pieksnelheden belooft. Ook bij gebruik van de andere standaarden scoort hij echter steengoed, maar daar lees je straks meer over.

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Check prijs op Bol.com →Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Linksys WRT3200ACM 
Beste koop wifi-router van 2024

Onze score: 9,4

Linksys Wrt3200acm

Op zoek naar kwaliteit voor een toegankelijkere prijs? Dan kom je bij dit model van Linksys uit. Hoewel deze niet zo snel is als het bovenstaande model, biedt hij wel veel soortgelijke functionaliteiten met tegen iets lagere maximale snelheden.

Wifi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2600 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste wifi-routers in een oogopslag

  1. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Dit is de beste router in het algemeen. Hij biedt het nieuwste van het nieuwste en is daardoor klaar voor de toekomst.
  2. Linksys WRT3200ACM – Dit model van Linksys vind het trefpunt van prijs en kwaliteit. Geef je niet veel om de allernieuwste wifi-standaard, dan is dit een prima alternatief.
  3. Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 – Hiermee maak je een naadloos mesh-systeem in je eigen huis, waardoor je óveral internet hebt.
  4. TP-Link Archer AX6000 – Deze router is perfect voor fanatieke gamers die razendsnel wifi nodig hebben en het liefste ook in de toekomst met de nieuwe 802.11ax-standaard willen werken!
  5. D-Link AC1200 – Ben je voorzichtig met je geld of zit je iets krapper, dan biedt dit model van D-Link je ontzettend veel waar voor je geld, waaronder MU-MIMO.

Eerst een paar definities

Het is niet geheel onbelangrijk om te weten wat een aantal kernbegrippen inhouden voor je erover gaat lezen. Indien je bekend bent met termen als frequentiebanden en MU-MIMO, voel je dan vrij om dit stuk over te slaan. Je kunt meteen door naar de top 5 in dat geval!

Wifi-standaarden of -protocollen

De wifi-standaard – ook wel 'protocol' – geeft aan hoe snel een netwerk is. Van nieuw naar oud en dus van snel naar langzaam loopt de bestaande lijst als volgt:

  • 802.11ax noemen we ook wel wifi 6. Deze standaard gebruikt een 2,4GHz- en 5GHz-band en benut hiervoor een nieuwe wijze van datatransfer. Hierdoor stijgt de maximale snelheid (op één frequentie) naar maar liefst 4800 Mbps.
    • Wifi 6E biedt ook een 6GHz-band aan, die nóg sneller is dan de 5GHz-band.
  • 802.11ad is met name bedoeld voor snelle datatransfer op zeer korte afstanden. Deze werkt dus alleen maar als je je in dezelfde kamer als de router begeeft.
  • 802.11ac is veruit de populairste standaard. Deze standaard haalt snelheden tot 2600 Mbps en staat gelijktijdig gebruik op de 2,4 GHz- en 5GHz-banden toe.
  • 802.11n behaalt een maximale snelheid van 450 Mbps. Ook deze standaard werkt zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-banden.
  • 802.11a/g is een verouderde standaard en behaalt maximaal 54 Mbps.
  • 802.11b is de eerste wifi-standaard die ooit gelanceerd is. Hiermee haal je een verbluffende snelheid van 11 Mbps. 🏎
handen op laptop waarop viaplay te zien is

Frequentiebanden

Wifi-routers werken meestal op verschillende frequenties. Vaak zijn dit twee, maar je ziet ook steeds vaker drie voorbij komen.

  • 2,4GHz-band: dit is de langzamere band, maar deze biedt wel een veel grotere dekking.
  • 5GHz-band: de snellere band, maar deze biedt dekking voor een veel kleiner gebied.
  • 6GHz-band: de allersnelste band; deze werkt over afstanden van slechts enkele meters.
  • 60GHz-band: deze band kom je alleen tegen bij 802.11ad, maar dat wifi-protocol is niet erg bekend.

 Hieruit volgt een snelle uitleg over single-, dual- en tri-band:

  • Single-band routers werken enkel op de 2,4GHz-band. De dekking is hierdoor groter, maar de netwerksnelheid is over het algemeen redelijk laag.
  • Dual-band routers ondersteunen zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band, maar zijn op slechts één tegelijkertijd actief . Simultaneous dual-band routers zijn daarentegen op beide frequenties tegelijk actief.
  • Simultaneous tri-band routers werken óf met een extra 5GHz-band, óf een 6GHz-band.

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor 'multiple user, multiple input and multiple output'. Het verschil tussen MU-MIMO en 'normale' MIMO is dat access points via MU-MIMO met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen communiceren. Wenselijk is deze kwaliteit dus absoluut.

De bekendste vormen van MU-MIMO die je tegenkomt, zijn:

  • 2 × 2 MU-MIMO, met twee datastromen;
  • 3 × 3 MU-MIMO, met drie datastromen;
  • 4 × 4 MU-MIMO, met vier datastromen.

Zie het als een druk knooppunt: het verkeer stroomt veel beter door als je aan beide kanten vier banen hebt, dan wanneer je slechts twee hebt. Snappie? 😉

Een router iedere andere access point kopen die MU-MIMO ondersteunt heeft als voordeel dat je niet achteraan in de rij hoeft aan te sluiten als jij, je vader en je zus YouTube-filmpjes willen kijken, gamen en streamen.

De beste wifi-routers van 2024


Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4
Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 Achteraanzicht Met Alle Ports

Laten we het formaat eerst bespreken: de GT-AX11000 is werkelijk enorm. Ben je van plan hem ergens in een kastje of in je meterkast te proppen, bereid je dan voor op een teleurstelling, want dat lukt je waarschijnlijk niet.

Hoe interessant het ontwerp ook is met niet een wifi-antenne in zijn uppie, maar een hele groep ervan: je koopt een router niet voor zijn uiterlijk. Het draait om de prestaties, welke tegen verwachtingen in juist beter worden naarmate de afstand van het apparaat toeneemt! 🤔

Aangedreven door Broadcom's BCM43684 wifi-chip creëert deze router een simultaneous tri-band 802.11ax-netwerk dat ook bekend staat als wifi 6.

Tijdens gebruik van die standaard, zet hij de nieuwste draadloze technieken in, zoals orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA), wat de bandbreedte-efficiëntie aanzienlijk verbetert.

Binnenin heeft de router verder een quad-core 1,8 GHz processor, 1 GB RAM en 256 MB ruimte voor firmware en instellingen. Het is een snelle router met de mogelijkheid om theoretisch 4,8 Gbps te halen op elk van de twee 5 GHz-frequentiebanden en 1,2 Gbps (1200 Mbps) op het 2,4 GHz-kanaal.

Hij behaalt op papier een maximum van 10,8 Gbps in samenwerking met draadloze apparaten die óók 802.11ax-hardware bezitten. Apparaten die werken met de ax-standaard zijn echter nog erg zeldzaam, dus het zal nog even duren voordat deze (en andere ax-routers) hun alles kunnen geven.

Bekijk onze koopgids onderaan dit artikel om te weten te komen waar je internetsnelheid verder zoal van afhankelijk is.

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 bovenaanzicht

Je vindt verder een rij led-indicatoren aan de voorzijde van de doosvormige router. Deze geven aan wat er binnenin gebeurt, met kleine lampjes voor de stroomvoorziening, welke banden actief zijn, WAN-verbinding, LAN-databeweging, de wireless protected set-up (WPS) en of de 2,4 of 5 GHz-verbinding wordt gebruikt. Daarnaast zijn er switches voor de voeding, wifi-transmissies, WPS en de boost-functie.

Samen met de WAN-breedbandverbinding en de 2,5-gigabit bekabelde verbinding heeft de GT-AX11000 de verwachte aanvulling van vier downstream gigabit ethernetpoorten. Er zijn ook een paar usb-3.0-aansluitingen voor het aansluiten van een dataschijf of printer op de router voor gebruik in het netwerk.

De set-up is in principe eenvoudig zolang je zelf niet de menu's induikt. Er is een Quick Internet Set-Up-optie om je op weg te helpen, of je kunt in de menu's duiken en de draadloze banden (en andere instellingen) zelf configureren.

Je vindt acht submenu's binnen de algemene sectie, en nog eens 13 onder de geavanceerde sectie. Asus biedt geen basisinterface voor onervaren gebruikers zoals sommige routerfabrikanten dat doen.

Alle secties zijn zichtbaar wanneer je inlogt op de router. Dit kan een beetje overweldigend zijn voor onervaren gebruikers, en ronduit ontmoedigend als je diep in de menu's graaft.

Uiteindelijk haalt GT-AX11000 net als een marathonrenner zijn topsnelheid van 741,4 Mbps pas op een verre afstand van de startlijn (namelijk zo'n 30 meter)!

Wat we goed vinden:

  • Maakt een razendsnelle internetverbinding mogelijk​
  • Future-proof door 802.11ax-standaard​
  • Voldoende ports voor bedraad internet en dergelijke​

Wat we minder goed vinden:

  • Enorm van formaat, dus niet makkelijk te verbergen​
  • Installatiemenu's kunnen wat intimiderend zijn als je buiten de 'Quick Set-Up' treedt​

Wifi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 8
Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2600 Mbps

Linksys Wrt3200acm Achteraanzicht Met Alle Ports

De Linksys WRT3200ACM ontwijkt op bewonderenswaardige wijze reeds bestaande modevoorwendsels. Dit is een router die zich niet schaamt voor wat hij is.  Hij ziet eruit als een router die zich meer thuisvoelt in een klein tot middelgroot kantoor dan in een stijlvol appartement in hartje Amsterdam.

Het is beter om te zien hoe gemakkelijk de Linksys WRT 3200 ACM op maat gemaakte open-source firmware – zoals OpenWRT – omarmt.

Hierdoor installeer je andere software dan de standaard interface waarmee de WRT3200ACM wordt geleverd, waardoor je bijna volledige controle hebt over de mogelijkheden en functies van deze router. Zo kun je ook direct de beste VPN-dienst installeren op deze router.

Dat is nog maar het begin: er is een enorm scala aan functies die bij de firmware zijn inbegrepen. Je wacht daarbij niet op Linksys om functies toe te voegen en te testen, maar je hebt in plaats daarvan een toegewijde community van netwerkprofessionals en enthousiastelingen die geavanceerde functies maken en delen. 

Naast de ondersteuning voor open source firmware, beschikt deze router over onder andere MU-MIMO-technologie en Tri-Stream 160-technologie. Dit verdubbelt de bandbreedte van 80 MHz op netwerkstromen. Het idee achter deze twee functies is dat het niet uitmaakt hoe druk je wifi-netwerk is; deze router zorgt voor ongelofelijk hoge ac-netwerksnelheden. 

Linksys Wrt3200acm Vooraanzicht

Hij wordt ook geleverd met een 1,8 GHz dual-core processor, 512 MB RAM en 256 MB flash-geheugen. De ethernetpoorten zijn van de gigabit-variant – vier in totaal – met een aparte vijfde poort voor een verbinding met je modem. Een usb 3.0-poort is inbegrepen voor het delen van bestanden en printers met je netwerk.

De set-up is vrij eenvoudig. Met de stekker in het stopcontact en de verbinding met mijn modem en pc via ethernet, ging ik naar de Linksys set-up pagina en volgde ik de instructies. Je kunt ook voor de 'manual configuration' gaan als je verstand van zaken hebt, waardoor je allerlei zaken zoals je 2,4 GHz- en 5GHz-banden zelf kunt instellen.

Met een draadloze ac-verbinding op het 5 GHz-netwerk haalde ik pal naast de router snelheden van van 186,6 Mbps en een ping van 12 ms opgenomen. Toen ik de snelheden op ongeveer 10 meter afstand testte, kreeg ik nog betere resultaten met snelheden van 206 Mbps en een ping van 15 ms. 💯 

Let wel: de Linksys WRT3200ACM houdt niet van muren. Zet de router dus niet 3 kamers van je kantoor vandaan als je dit kunt voorkomen!

Wat we goed vinden:

  • Biedt de meest gunstige prijs-kwaliteitverhouding van alle routers in de lijst​
  • Werkt snel genoeg voor het merendeel van de hedendaagse huishoudens​

Wat we minder goed vinden:

  • Niet future proof door tekort aan 802.11ax-ondersteuning​
  • Snelheid zakt snel zodra er muren in de weg zitten​

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 9
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Het Netgear Orbi wifi-systeem is een mesh-router. Mesh-routers zijn systemen met een bereikverlengende satelliet. Je sluit de router aan op je modem zoals normaal, en sluit de satelliet dan ergens anders in je huis aan.

Netgear Orbi Wifi 6 In En Uitgangen

De satelliet onderhoudt een sterke verbinding met de router en dient als een signaalversterker wanneer je verbinding maakt van op afstand. Heb je een groot huis? Dan is een mesh-router de moeite waard om naar te kijken.

Deze nieuwste versie van het Orbi-systeem niet alleen stylish, maar ook razendsnel. Toen ik het tweedelige Orbi-systeem en testte hoe snel ik in staat was om in mijn hele huis verbinding te maken, zag ik dat de snelheid zo'n 95% bedroeg van wat ik behaal wanneer ik in de buurt van de router sta. Dat heb ik nog nooit gezien bij een mesh-router.

Het echte verschil tussen de andere Orbi-systemen is dat deze iteratie de zaken verbetert met een snellere processor, snellere topsnelheden, en een tweede 5GHz-band die het systeem gebruikt als een speciale backhaul-verbinding tussen de router en zijn satellieten. Zo krijg je in een gebied tot ruim 540 m² razendsnelle verbinding. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld vaak een netwerkspeler gebruikt!

Dit alles samengenomen staat het systeem toe data te verplaatsen terwijl je verbinding maakt op een veel efficiëntere manier, en zonder enige extra interferentie, waardoor je kunt genieten van snellere verbindingen op een afstand, wanneer de satelliet in het spel is.

Andere high-end hardware aspecten zijn onder andere de multi-gigabyte WAN-poort op de router die inkomende snelheden tot 2,5 Gbps (2,500 Mbps) ondersteunt.

De uiteindelijke set-up van dit alles is relatief pijnloos. Je downloadt de Orbi app naar je Android- of iOS-apparaat (of maakt verbinding met de Orbi web portal) en volgt daar de instructies. Sluit simpelweg je router en satelliet aan wanneer dat wordt geïnstrueerd, geef je netwerk een naam en een wachtwoord en wacht tot Netgear alles aanstuurt.

Van daaruit kun je je systeem beheren vanaf de Orbi-app. De besturing gaat niet zo diep als je met zoiets als de beste gaming-router krijgt, maar je krijgt in ieder geval opties om de wifi op specifieke apparaten te pauzeren, of om een snelle snelheidstest uit te voeren.

In het dagelijkse leven lukte het Orbi bestanden van een server te downloaden met snelheden tot 871 Mbps op korte afstand; sneller gaan zulke mesh-systemen niet. Op een afstand van ± 25 meter daalde de snelheid slechts tot 666 Mbps, wat uitstekend is. 👌

Wat we goed vinden:

  • Enorme dekking tot ruim 540 m²​
  • Klaar voor de 802.11ax-standaard, waardoor het Orbi-systeem razendsnel is​
  • De set-up is ontzettend makkelijk en zelfs via je smartphone te doen​

Wat we minder goed vinden:

  • Set-up is misschien niet diepgaand genoeg voor mensen die alles liever zelf tot in detail regelen​
  • Er hangt een stevig prijskaartje aan​

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 8
Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

TP-Link AX6000 boven/zijaanzijde

Geloof het of niet, maar de AX6000 is familie van de iconische TP-Link Archer C7. De AX6000 is echter een bonafide gaming router, dus hij is behoorlijk beestachtig van formaat. De esthetiek van deze router sluit echter mooi aan op wat veel gamers graag zien, dus waarom zou je het niet het pronkstuk laten zijn waar hij overduidelijk voor is bedoeld?

Hij doet echter veel meer dan alleen mooi zijn. De AX6000 heeft een vierkante led-indicator aan de bovenkant die continu via verschillende kleuren de verbindingsstatus weergeeft.

Verbindingspoorten zijn er ook in overvloed. Het achterpaneel bevat acht gigabit LAN-poorten, een 2,5-gigabit WAN-poort, een voedingspoort en een aan/uit-knop, alsook een reset-knop. 

Aan de linkerkant bevindt zich een usb 3.0 a-poort en een usb 3.0 c-poort. Ook zijn er WPS, en aan/uit- knoppen voor de ledverlichting en wifi aan de voorkant van de router.

De Archer AX6000 wordt aangedreven door een 1,8 GHz quad-core processor, 1 GB RAM en 128 MB opslag. Het is een simultaneous dual-band met 802.11ax-technologie waar een maximale theoretische doorvoersnelheden van maximaal 1,148 Mbps op de 2,4GHz-band en maximaal 4,804 Mbps op de 5GHz-band bereikt worden.

Hij ondersteunt ook onder andere 160 MHz kanaalbreedte, automatische band steering en MU-MIMO, maar hij ondersteunt nog niet het nieuwe WPA3-coderingsprotocol, welke wél vereist is voor wifi 6-certificering. 🤔

Je beheert de AX6000 hoe dan ook met de TP-Link Tether mobiele app voor iOS- en Android-toestellen, maar je hebt de uitgebreide webconsole nodig om toegang te krijgen tot geavanceerde opties zoals DHCP-server, NAT-forwarding, VPN-server en IPv6-instellingen en deze te configureren. 

De bovenkant van het scherm heeft onder andere Quick Setup – die zo gemakkelijk te volgen was als het maar kan – en Advanced Settings.

Na de set-up bereikten we 129 Mbps in onze 2,4 GHz korte afstandstest. De doorvoerprestaties op de 5GHz-band waren sterk met een snelheid van 773 Mbps op een kleine afstand.

Op 10 meter afstand haalden we daarentegen 'slechts' 315 Mbps. Dit is nog niet slecht, maar laat wel zien dat de snelheid redelijk snel inzakt zodra er wat afstand tussen je apparaat en de AX6000 zit.

Wat we goed vinden:

  • Uitgebreide selectie van ports waar je gebruik van kunt maken​
  • Vooral bijzonder snel op korte afstanden​
  • Met zijn 802.11ax-technologie krijg je meteen toegang tot allerlei extra technologie die je verbinding versnelt​
  • Set-up van deze router is kinderspel​

Wat we minder goed vinden:

  • Snelheid zakt redelijk snel naarmate afstand tot de router toeneemt​

Wifi-standaarden: 802.11ac/a/b/g/n
Frequentiebanden: Dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4
Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps

D Link Ac1200 Achteraanzicht Met Ports

Niet iedereen heeft het geld om 'zomaar' meer dan € 200 of zelfs € 100 uit te geven. Gelukkig bestaat daarom de budgetcategorie, waar de belangrijkste eigenschappen worden geconserveerd voor een vriendelijk prijsje. In die categorie vind je ook de D-Link AC1200.

Je vindt hier led-statusindicatoren op de bovenkant voor voeding, internetactiviteit, wifi-activiteit, WPS-activiteit en bekabelde poortactiviteit (één voor elke poort). Rondom de achterkant bevinden zich vier Gigabit LAN-poorten, een WAN-poort (internet), een WPS-knop en een aan/uit-knop. Er zit een reset-knop aan de onderkant van de router.

Onder de kap zitten 2,4 GHz- en 5 GHz-antennes die een theoretische doorvoersnelheid bieden tot 300 Mbps (2,4 GHz) en 867 Mbps (5 GHz) – alsook een 660 MHz processor.

Je past de instellingen van dit model aan met behulp van de web-based management console of de iOS of Android app. De managementconsole biedt tal van basis- en geavanceerde instellingen en is eenvoudig te navigeren. In tegenstelling tot de eerder genoemde gaming routers, lijken de geavanceerde instellingen van deze router niet zo intimiderend.

Sterker nog, zodra je de router verbindt met een pc en het internet, start de router automatisch de Web-based Setup Wizard. Deze helpt je bij het configureren van je netwerk- en wifi-instellingen en het instellen van een routerwachtwoord. Het hele proces duurt minder dan 5 minuten en is zeer gebruiksvriendelijk.

Voor een budget router is de AC1200 naast dit alles ook nog eens vrij snel! De score van 74,3 Mbps op onze 2,4 GHz op korte afstand is indrukwekkend. Hij haalde 40,3 Mbps tijdens de 10 meter test. Op de 5GHz-band scoorde hij zelfs 332 Mbps op korte afstand en 111 Mbps tijdens de 10 meter test.

Wat we goed vinden:

  • Bijzonder betaalbaar, vooral voor een dual-band router​
  • Behaalt prima snelheden​
  • Biedt uitgebreide en gebruikersvriendelijke instellingsmogelijkheden​

Wat we minder goed vinden:

  • Geen simultaneous dual-band, dus werkt op slechts 1 frequentieband tegelijkertijd​
  • Geen 802.11ax-ondersteuning, maar dat hoort bij de prijs​

Koopgids

Inmiddels heb je waarschijnlijk door dat er een aantal elementen zijn waar je goed op moet letten bij het kiezen van een router. Het gaat om meer dan alleen de snelheden op papier – al geven deze wel een goede indicatie van wat je redelijkerwijs kunt verwachten. 

De snelheid van je internetverbinding

De internetsnelheid die je nodig hebt voor je router wordt over het algemeen bepaald door de snelheid die je krijgt van je internetprovider en welke snelheid wordt ondersteund door je modem. Heb je daarnaast glasvezel, dan wil je waarschijnlijk de beste router voor glasvezel.

Voor de meeste mensen kan een standaard 802.11ac-router alles behalve de meest indrukwekkende beschikbare abonnementen aan, zoals de grote Gigabit internetabonnementen die alleen in bepaalde – veelal grote – steden beschikbaar zijn.

Denk maar eens aan de beste router voor Ziggo. Die keuze stem je af op de snelheden die je Ziggopakket je biedt.

Met gemiddelde breedbandsnelheden van ongeveer 100 Mbps tot hun beschikking, kunnen de meeste draadloze ac-routers de klus met gemak klaren. Hoe geweldig de bovengenoemde ax- oftewel wifi 6-routers dan ook klinken, ze zijn niet écht nodig om een beetje heen en weer te mailen en te Netflixen.

Het is altijd een goed idee om een goed internetabonnement te kiezen en te kijken wat er het beste bij je past. Maak niet zomaar een keuze; ga je internet vergelijken.

wifi antenne in een laptop geplugd

Frequentiebanden

Tegenwoordig biedt elke router die zijn prijs waard is ten minste twee frequentiebanden: een 2,4GHz-band en een 5GHz-band. Dit noemen we een dual-band router. Een single-band router werkt enkel op de 2,4GHz-band.

De 2,4GHz-band werkt op een lagere frequentie dan de 5GHz-band en biedt een beter bereik omdat hij beter in staat is om door muren en andere structuren heen te dringen. Echter, het biedt niet de hoge snelheid die je krijgt met de 5GHz-band.

Bovendien concurreert de 2,4GHz-band met andere apparaten in huis die dezelfde frequentie gebruiken, zoals magnetrons, Bluetooth-apparaten en draadloze telefoons. Dat gezegd hebbende, is hij perfect geschikt voor taken zoals surfen op het web en verbinding maken met sociale media.

Als een of meer van je apparaten video's aan het streamen zijn of verbinding maken met een online gamingdienst zoals het Playstation Network, biedt de minder drukke 5GHz-band aanzienlijk betere doorvoersnelheden met minimale signaalinterferentie. 

Met de meeste dual-band routers kun je een band toewijzen aan specifieke toepassingen en clients. Zo wordt de belasting van beide banden gelijkmatig verdeeld en zodoende verminderd.

Clients?

Dit betekent niets anders dan 'verbonden apparaten' in deze context!

Bij een normale dual-band router, wisselt de router aan de lopende band tussen de 2,4GHz- en 5GHz-banden. Een simultaneous dual-band router doet dat niet: deze werkt gelijktijdig op beide banden, wat vertragingen voorkomt.

Heb je een groot gezin dat zo'n beetje op het internet woont of een kantoor? Overweeg dan een simultaneous tri-band router. Deze heeft een extra 5GHz-band of 6GHz-band (bij wifi 6E-routers) om een deel van het verkeer mee op te vangen.

De 6GHz-band is ontzettend snel, maar heeft een nog kleiner bereik dan de 5GHz-band. Meer dan een paar meter reikt dit signaal niet.

Router in- en uitgangen

Protocollen, deel 2

Nu gaan we wat dieper in op de protocollen, oftewel standaarden. Draadloze internetnetwerken gebruiken 802.11-protocollen voor het verzenden en ontvangen van gegevens.

  • Het nieuwe protocol is 802.11ax, ook wel wifi 6. Deze voegt een tweede 5GHz-band toe, wat de stabiliteit en de snelheid van het netwerk opkrikt tot wel 4.800 Mbps, oftewel 4,8 Gbps!
    • Wifi 6E voegt een 6GHz-band toe, welke een beperkt bereik heeft, maar wel ontzettend snel is. Hierop behaal je snelheden tot wel 9,6 Gbps.
  • Het meest gebruikte wifi-protocol is 802.11ac, oftewel wifi 5. Dit maakt maximale (theoretische) datasnelheden tot 3,460 Mbps mogelijk en introduceert simultaneous dual-band.
  • 802.11n introduceerde de 'normale' dual-band, en tilde de maximale datasnelheid tot 450 Mbps, afhankelijk van de hoeveelheid antennes in de router.
  • 802.11a/g is sterk verouderd, en haalt enkel snelheden tot maximaal 54 Mbps.
  • 802.11b is het eerste wifi-protocol, en haalt maximaal 11 Mbps.
802.11ad

Deze valt in principe tussen 802.11ac en -ax in, en voegt de eerder benoemde 60GHz-band toe. De intrede van 802.11ax heeft dit protocol echter opzij geschoven, waardoor je het nauwelijks tegen komt. Het is dit protocol dat de 60GHz-band gebruikt, terwijl wifi 6(e) de 6GHz-band gebruikt.

802.11ax, oftewel wifi 6​

Dit is een evolutie van de 802.11ac-technologie die een hogere doorvoersnelheid (ter herinnering: tot 4,8 Gbps voor wifi 6; tot 9,6 Gbps voor wifi 6e), minder congestie op het netwerk, een grotere client-capaciteit en beter bereik belooft.

Dit dankzij verschillende nieuwe en verbeterde draadloze technologieën, waaronder als meest belangrijken orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA) en target wake time (TWT).

Internet Verbinding

OFDMA verbetert de totale doorvoersnelheid door wifi-kanalen op te splitsen in subkanalen, waardoor tot 30 gebruikers tegelijkertijd een kanaal kunnen delen. 

TWT is ontworpen om het stroomverbruik te verminderen door slapende apparaten efficiënter te laten bepalen wanneer en hoe vaak ze wakker worden om te beginnen met het verzenden en ontvangen van gegevens. 

Men verwacht dat TWT tech met name de levensduur van de batterij van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets verbetert, maar ook van op-batterij-werkende smart home apparaten zoals beveiligingscamera's en video-deurbellen.

AC1200, AC3200, AX6000... Wablief?

Je ziet 802.11ac/ax routers met labels zoals AC1200, AC1750, AC3200, enzovoort. De letters geven de recentst ondersteunde protocollen aan, terwijl het cijfer de theoretische maximale snelheid van de router aangeeft.

Zo wordt bijvoorbeeld een router die een maximale verbindingssnelheid van 450 Mbps op de 2,4GHz-band en 1300 Mbps op de 5GHz-band kan bereiken, beschouwd als een AC1750-router. Een tri-band AX6000 router geeft je 1200 Mbps op de 2,4GHz-band en 2400 Mbps op elk van de twee 5GHz-banden.

Poorten

Zoek een router met ten minste vier 10/100/1000 (gigabit) ethernetpoorten, waarmee je verbinding kunt maken met bedrade apparaten zoals desktop pc's, NAS-servers (network attached storage) en home-automation hubs. Dit laatste is gezien de opkomst van smart home-apparaten een enorme plus.

Als je een snellere doorvoer nodig hebt voor de overdracht van grote bestanden, zoek dan naar een router die linkaggregatie ondersteunt.

Eenvoudig gezegd maakt linkaggregatie gebruik van twee gigabit-LAN-poorten voor een hogere doorvoercapaciteit (tot 2 Gbps). Dit biedt ook een fail-safe als een LAN-verbinding uitvalt en kan worden gebruikt om je netwerkverkeer te balanceren. 

Met daarnaast tenminste één usb-poort sluit je makkelijk een printer of een usb-stick aan om deze vervolgens te delen in het netwerk, maar met twee poorten doe je beide dingen tegelijkertijd. 

Extra functionaliteiten

Draadloze routers hebben een verscheidenheid aan functies, en zoals het geval is met haast alles: hoe meer functies je krijgt, hoe meer je kunt verwachten te betalen.

(MU-)MIMO

Routers die het oude 802.11n-protocol of nieuwer benutten, gebruiken multiple input multiple output (MIMO-)technologie. Dit benut verschillende antennes voor het verzenden en ontvangen van maximaal acht ruimtelijke datastromen. Dat leidt tot betere, stabielere snelheidsprestaties tussen de router en een client.

Het 802.11ac-protocol biedt ook de eerder genoemde multi-user MIMO (MU-MIMO-)technologie, welke is ontworpen om bandbreedte te bieden aan meerdere apparaten tegelijk in plaats van opeenvolgend. Zo hebben tot vier clients hun eigen datastromen in plaats van op hun beurt te moeten wachten om gegevens van de router te ontvangen.

Beamforming en band steering

802.11ac ondersteunt ook beamforming, een technologie die wifi-signalen rechtstreeks naar een client stuurt in plaats van deze in alle richtingen uit te zenden.

Automatische band steering is ook compatibel met dit protocol, waardoor de router en/of je versterker de efficiëntste radioband selecteert op basis van het netwerkverkeer, de beschikbaarheid van de band en het bereik.

Quality of Service (QoS)

Als je wilt beheren hoe je je wifi-netwerk inzet, zorg er dan voor dat je volgende router ouderlijk toezicht, Quality of Service (QoS) én een gastnetwerkfunctie heeft.

Zo voorkom je dat je kind op gokwebsites komt, dat je belangrijkste netwerk-gerelateerde taken achteraan in de wachtrij komen te staan en/of dat je hele netwerk kwetsbaar is voor de rare fratsen die je gasten misschien uithalen.

Mesh – nodig, of niet? 🤔

Als een router niet snel genoeg is of je niet de dekking krijgt die je nodig hebt, kun je altijd je wifi uitbreiden via:

  • extra bekabelde toegangspunten (aanbevolen voor de beste prestaties);
  • of wifi-extenders (eenvoudiger in te stellen, maar meestal langzamer).
Wifi Snelheidstest Op Een Smartphone

Sommige high-end mesh-systemen, zoals de Netgear Orbi, hebben zelfs een speciale draadloze verbinding die uitsluitend dient om informatie terug te sturen naar je router. Dit maakt de andere banden vrij en helpt je om je wifi-dekking uit te breiden en het snelheidsverlies te beperken.

Een wifi-netwerk kan hiermee tot ruim 500 m² bestrijken, afhankelijk van het precieze systeem en het aantal satellieten. Mesh-systemen bestaan uit een hoofdeenheid die op je modem is aangesloten en één of meer draadloze satellietsystemen die samenwerken om middelgrote tot grote huizen te voorzien van wifi.

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ze zijn doorgaans geweldig voor beginnende gebruikers die snel en gemakkelijk online willen komen, maar bieden meestal minder aanpassingsmogelijkheden dan traditionele routers. Dit in het belang van het eenvoudig houden van de installatie.

Misschien is een wifi-extender iets voor je

Doet je router het op zich prima, maar schiet de dekking tekort? Dan vind je mogelijk je heil bij een wifi-extender of enkele wifi-repeaters. Deze kosten over het algemeen veel minder dan een nieuwe router, dus ze zijn absoluut een kijkje waard!​

Prijs

Je hebt inmiddels ook gezien dat de prijzen erg kunnen variëren. Voor het laatste van het laatste waarbij je van alle gemakken bent voorzien, betaal je natuurlijk de hoofdprijs – zoals bij de Netgear Orbi RBK852.

De Linksys WRT3200ACM biedt een gouden middenweg voor degenen die nog geen behoefte hebben aan de laatse wifi-protocollen en/of de toegankelijkheid van de firmware wel kunnen waarderen.

Wil je 'gewoon' wifi hebben zonder je spaarpot ondersteboven te moeten keren? Dan kom je al snel bij de budgetkoning uit: de D-Link AC1200. 👑

De beste routers

RouterBeste voorBeoordelingProductpagina
Asus ROG Rapture GT-AX11000All-roundgebruik10Bekijk hem hier
Linksys WRT3200ACMPrijs-kwaliteit9,4Bekijk hem hier
Netgear Orbi Wifi 6 RBK852Mesh-systemen9,1Bekijk hem hier
TP-Link Archer AX6000Gamers8,5Bekijk hem hier
D-Link AC1200Kleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

⭐ Wat is een router en wat is een modem?

Het modem is de directe link tussen jou en je internetprovider. Zonder modem heb je geen internet. Een router verspreidt daarentegen het internetsignaal dat via het modem binnenkomt over alle apparaten in je thuisnetwerk. De router regelt eveneens de communicatie tussen de verschillende apparaten die verbonden zijn met de router.

⭐ Wanneer moet ik mijn router vervangen?

Men raadt aan om elke 5 jaar je router te vervangen. Dit is de hoeveelheid tijd die doorgaans tussen een oud en nieuw wifi-protocol zit.

⭐ Waar moet ik mijn router plaatsen?

De plaats van je router is idealiter op een centraal, hoog platform zonder te veel muren en andere obstakels in de buurt.

⭐ Wat kost een goede router?

Dit hangt veel af van het type router. Zo zijn multiroom systemen rond de € 150 à € 350. Middelklasse routers ongeveer € 100. High-end gaming routers kosten ten slotte rond de € 280.

Conclusie

Ik hoop je wat meer duidelijkheid te hebben gegeven in zowel de beste routers van dit moment, maar óók wat betreft de dingen waar je voor je aankoop op moet letten.

Vergeet dan ook vooral niet te letten op de bruikbare wifi-protocollen, frequentiebanden en extra functies als MU-MIMO, QoS, enzovoorts. Houd daarbij ook in gedachten of je een heel mesh-netwerk wilt opzetten of niet, en wel abonnement je bij je provider hebt afgesloten. Een klein budget en toch goede dekking nodig? Overweeg dan een wifi-repeater.

Heb je suggesties? Laat het ons dan hieronder weten! Bedankt voor het lezen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?