Wat is de Beste Gaming Router?

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Dit heb je nodig om je gamingprestaties tot een hoger niveau te tillen.

Wat is de Beste Gaming Router?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt je internetsnelheid niet bepaald door het pakket dat je koopt bij je internetprovider. Nee, het wordt bepaald door de snelheid van je router. 🏎 De internetpakketten lopen namelijk standaard via de router naar je computer of console.

Met gaming – en dan vooral met online gaming – heb je een constante stroom van (grote) datapakketten waar je router veel over moet 'nadenken'. Om deze data snel te verwerken heb je dan ook de beste gaming router – zoals de Asus ROG Rapture GT-AX11000 – nodig.

Wat maakt een gaming router een gaming router?

Een typische router geeft er niet om welk type verkeer welke is. Je kamergenoot gebruikt BitTorrent op maximale snelheid, er worden bestanden van Dropbox gedownload, je surft op het web, kijkt naar Netflix en speelt games, het is allemaal hetzelfde voor je router. Het heeft allemaal dezelfde prioriteit als het gaat om je internetverbinding.

Natuurlijk, als je in een druk huishouden leeft met meerdere mensen die proberen om deze diensten tegelijkertijd te gebruiken, kan je internet moeite hebben om aan de vraag te voldoen. Als je daarnaast iemand online probeert te verslaan bij FIFA terwijl iemand anders 4K-video streamt en een ander besluit zijn hele fotocollectie te uploaden, krijg je geheid last van lag.

Quality of Service (QoS) pakt die inkomende gegevens op en geeft – door te bepalen hoe belangrijk gamen is – prioriteit aan inkomend verkeer voor je game. Daarbij probeert je game-router het verlies van data voor gameverbindingen te minimaliseren terwijl de rest van de inkomende en uitgaande netwerkgegevens in een aparte datastroom worden gebundeld.

Hoewel je ook met de beste router in het algemeen een heel eind komt, prioriteert een gaming router dus écht de data bedoeld voor je games.

#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000
Dé beste gaming router van 2022

Onze score: 9,6

Asus Rog Rapture Gt Ax11000

Bij deze router krijg je snelheid, toekomstbestendigheid en een weelde aan opties waarmee je de stabiliteit van je verbinding waarborgt — en dat allemaal in één router gepropt.

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

De 3 beste gaming routers in een oogopslag

 1. Asus ROG Rapture GT-AX11000 - Dit is dé beste gaming router. Beter vind je niet snel!
 2. TP-Link Archer C5400 - Deze router biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. TP-Link AX50 - Dit model is bedoeld voor degenen met een kleiner budget.

Wat je wilt van een gaming router

 • Een snelle processor. Met de constante stroom van grote gaming datapakketten heeft de router een snelle processor nodig waarmee hij die data snel kan verwerken. Zo voorkom je dat je last krijgt van lag en een ronde verliest!
 • Krachtige antennes. Een snelle router is prima natuurlijk, maar je wilt ook goed ontvangst hebben. Muren en afstand kunnen de kwaliteit van je signaal verminderen, maar als je een krachtige router koopt met veel zendkracht heb je hier minder last van.

Daarom heb ik drie routers voor je geselecteerd: de allerbeste gaming router van dit moment, eentje die een perfecte prijs-kwaliteitverhouding biedt én een model dat zowel budgetvriendelijk is als geschikt is om te gamen.

Hoe beter je router dan ook is, hoe beter de prestaties van je internetsnelheid. Voor normaal huis-tuin- en keukengebruik heb je niets exorbitants nodig en zelfs het kijken van een film is meestal niet zo'n probleem.

Voor serieus gamen gelden echter heel andere eisen. Daarbij heb je toch zeker minstens 100 Mbps nodig – en idealiter natuurlijk nog meer.

Router Met Ingeplugde Kabels

Gamen is al lang geen bezigheidstherapie meer voor nerds die houden van stoffige zolderkamertjes met dichtgetrokken gordijnen. Tegenwoordig vindt vrijwel iedereen het leuk om af en toe eens een goede game te spelen – mede omdat games vrijwel kunst zijn geworden. Je ziet tegenwoordig de meest prachtige decors en meest realistisch uitziende landschappen in games. 🖼

Voor al deze pracht en praal heb je echter wel ijzersterke hardware nodig, zoals bijvoorbeeld een razendsnelle game computer, de beste laptop of zelfs laatste Xbox of PlayStation. Ook een gaming headset is het overwegen waard! Zelfs daarmee alleen kom je er nog niet, want wat is er nou leuker dan je favoriete game spelen met andere gamers via het internet?

Sommige spellen – MMO's zoals World of Warcraft – zijn zelfs alleen maar online te spelen. Dit type games wordt ook alleen maar populairder. Denk maar aan Fortnite! Daarom wordt ook bij het gamen de internetsnelheid steeds belangrijker.

Traag internet is de gruwel van iedere gamer die net de beslissende slag uit wilt delen… en vervolgens wordt geconfronteerd met haperend internet. Tijd dus om je internetaansluiting eens drastisch onder handen te nemen en game proof te maken. Hoe je dat doet? Met de juiste gaming router!

De beste gaming routers, gedetailleerd.


#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000
Dé beste gaming router van 2022

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 Achteraanzicht Met Alle Ports

Zowel in formaat als in prijs is de GT-AX11000 is niet het meest bescheiden apparaat. Ben je van plan hem ergens in een kastje of in je meterkast te proppen, dan zul je al snel enkel en alleen teleurstelling tegenkomen: dit lukt je namelijk niet.

Verder sluit het uiterlijk wel aan op de typische gamer trend. Dit zal niet iedereen aanstaan, maar daar gaat dan eigenlijk ook niet om: het draait om de prestaties, welke raar genoeg beter worden naarmate de afstand tussen jou en de router toeneemt!

Met de Broadcom BCM43684 WiFi-chip maakt deze router een simultaneous tri-band 802.11ax-netwerk – oftewel een WiFi 6-netwerk. Op dit netwerk maakt hij gebruik van de nieuwste draadloze technieken, zoals Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA). Ik ga hier nu niet verder op in, maar dit is hoe dan ook een methode waarmee je browse-ervaring nóg sneller wordt.

Binnenin heeft de router verder een quad-core 1,8 GHz processor, 1 GB RAM en 256 MB ruimte voor firmware en je instellingen. Het is een razendsnelle router met – op papier – de mogelijkheid snelheden van 4,8 Gbps te halen op beide 5 GHz-frequentiebanden en 1,2 Gbps op de 2,4 GHz-band.

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 van boven

Hij behaalt op papier dan ook een maximum van 10,8 Gbps in samenwerking met draadloze apparaten die óók 802.11ax-hardware bezitten. Er zijn echter nog maar weinig apparaten die ax-compatibel zijn, dus het zal nog even duren voordat deze (en andere ax-routers) hun alles kunnen geven. Bekijk de koopgids onderaan dit artikel om te lezen waar je internetsnelheid verder zoal van afhankelijk is.

Uiteindelijk levert de GT-AX11000 bij mij net als een marathonrenner zijn topsnelheid van 741,4 Mbps pas op een verre afstand van de startlijn (namelijk zo’n 30 meter)!

Terug naar de router zelf: hij heeft een rij LED-indicatoren aan zijn voorzijde. Deze geven aan wat er binnenin gebeurt, met kleine lampjes voor de stroomvoorziening, welke banden actief zijn, WAN-verbinding, LAN-databeweging, de Wireless Protected Setup (WPS) en of de 2,5G-verbinding wordt gebruikt.

De installatie van deze router is in principe eenvoudig zolang je zelf niet te ver de menu’s induikt. Er is een Quick Internet Set-Up optie om je op weg te helpen, of je kunt in de menu’s graven en de draadloze banden (en andere instellingen) zelf configureren.

Je vindt zodoende acht submenu’s binnen de Algemene sectie, en nog eens 13 onder de Geavanceerde sectie. Asus biedt geen basisinterface voor onervaren gebruikers zoals sommige routerfabrikanten dat doen, wat ik zelf wel jammer vind. Alle secties zijn dan ook meteen zichtbaar wanneer je inlogt op de router. Dit kan een beetje overweldigend zijn voor onervaren gebruikers en ronduit ontmoedigend als je eenmaal verdwaald raakt.

Wat we goed vinden:

 • Dit model is een werkelijke marathonrenner onder de gaming routers: hij houdt zijn topsnelheden zelfs over langere afstanden vast​
 • Je vindt niet snel een router die zodanig gericht is op gaming​
 • Bovendien is hij future proof met zijn 802.11ax-ondersteuning​

Wat we minder goed vinden:

 • Nogal groot van formaat, dus erg discreet is hij niet​
 • De set-up kan een tikje ingewikkeld worden zodra je buiten de "Quick Internet Set-Up" treedt​

#2 TP-Link Archer C5400
Beste koop gaming router van 2022

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4
Snelheid 2,4 GHz: 1000 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2167 Mbps

Tp Link Archer C5400 Van Achteren Met Ingangen Zichtbaar

Voor een veel vriendelijkere prijs haal je deze gaming router van TP-Link binnen. Je offert hiervoor niet gek veel op. Het meest opvallende 'gebrek' is het dat je geen 802.11ax-ondersteuning krijgt. Op het moment is dit niet zo'n ramp, maar als je een router wilt waar je over een jaar of twee nog steeds de allerbeste snelheden mee kunt halen is dit misschien niet de allerbeste keuze.

Het is en blijft echter een geweldig model wat de betreft prijs-kwaliteitverhouding. Dat komt onder andere door de simultaneous tri-band set-up waarmee je in het meest optimistische scenario snelheden tot 2167 Mbps haalt op de 5 GHz-band. 

Dit wordt bereikt met een dual-core 1.4GHz Broadcom ARM-processor met drie co-processoren voor het verwerken van gegevens, waarbij elke co-processor data van één band verwerkt (een 2,4 GHz-band en twee 5 GHz-kanalen). Op papier betekent dit dat de Archer C5400 – zelfs bij drukke netwerken met een groot aantal draadloze apparaten – de gegevensstroom tussen de apparaten sterk en betrouwbaar houdt.

Tp Link Archer C5400

Het totaalpakket leidt tot een 4x4 MU-MIMO set-up. Dit is inmiddels de gouden middenweg wat betreft MU-MIMO set-ups: 8x8 is voor routers van écht topniveau, terwijl een afwezigheid van MU-MIMO inmiddels bij de meesten tot een frons leidt. Wederom laat ook beamforming zichzelf weer zien; dataverdeling onder de gebruikers is dus optimaal.

Hoe je alles aan de praat krijgt? In één woord: gemakkelijk.

De duidelijke instructies – samen met afbeeldingen die de stappen uitleggen – maken de set-up voor de meesten onder ons gemakkelijk te volgen, ongeacht hoeveel of hoe weinig netwerkexpertise je hebt. Dat alles zonder dat de instructies betuttelend overkomen.

Er is ook een smartphone-app genaamd TP-Link Tether (voor Android en iOS) waarmee je de router vanaf je mobiele apparaat instelt en configureert.

Dan zijn er nog de Alexa-commando's, waarmee je functies inschakelt met behulp van spraakcommando's en een Amazon Echo-apparaat. Je installeert hiervoor de TP-Link Router Skill, waarna je kunt roepen: "Alexa, vertel TP-Link dat er vrienden komen" om het gastnetwerk in te schakelen.

TP-Link heeft een volledige lijst met soortgelijke Alexa-commando's op hun website staan. Het is een geweldig idee: met een beetje gepruts (inclusief het aanmaken van een TP-Link account en het aansluiten op de router, gevolgd door het koppelen van het account aan de Alexa-app) werkt het prima.

Wat we goed vinden:

 • De prijs-kwaliteitverhouding is bij deze gaming router erg gunstig​
 • De set-up is een makkie​
 • Amazon Alexa-ondersteuning is een leuke bonus​

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model biedt geen 802.11ax-ondersteuning​

#3 TP-Link AX50
Beste budget gaming router

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 574 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2402 Mbps

Tp Link Archer Ax50 Achterkant Met Ingangen Zichtbaar

Je hebt het gevonden: snel internet voor een schijntje! Dit is wellicht geen 100% toegewijde gaming router – die zijn nou eenmaal duurder – maar je krijgt absoluut waar voor je geld. Daar staat TP-Link inmiddels ook wel om bekend. 👍🏼

Op de 5 GHz-band behaalt de AX50 snelheden tot 2402 Mbps. Daar kun je niks van zeggen! Dit komt deels door de 802.11ax-ondersteuning. Maak je gebruik van de voorgaande ac-standaard, dan liggen je snelheden iets lager – en dan nog zul je je niet tekort gedaan voelen.

De Archer AX50 wordt aangedreven door een Intel WiFi chipset met een Intel AnyWAN GRX350 quadcore in combinatie met Intel WAV654 voor de 5 GHz-band. Gepaard met 256 MB RAM zou dit systeem vrij fatsoenlijk moeten presteren.

Hij wordt wel wat warmer tijdens het gebruik, maar dit zou geen invloed moeten hebben op de prestaties. De router kan worden gekoeld door een goedkope laptop cooling pad als je je zorgen maakt over de warmte.

Over prestaties gesproken: deze worden ook hier versterkt door onder andere beamforming en 2x2 MU-MIMO. Liever had ik bijvoorbeeld 4x4 MU-MIMO gezien, maar je krijgt waar je voor betaalt. Er is immers een reden dat deze router zo vriendelijk is geprijsd!

Net zoals bij de bovengenoemde TP-Link Archer C5400 is de set-up van dit model een eitje. De instructies zijn helder en je krijgt ook hier de optie om de web interface te gebruiken of de TP-Link Tether app (voor Android en iOS).

Wat we goed vinden:

 • Uitermate vriendelijk geprijsd​
 • Er zijn maar weinig dingen opgegeven hiervoor; je krijgt zelfs 802.11ax-ondersteuning​
 • De TP-Link firmware en TP-Link Tether app zijn zeer gebruiksvriendelijk​

Wat we minder goed vinden:

 • 2x2 MU-MIMO is aanwezig, maar 4x4 MU-MIMO had beter bij deze tijden gepast​
 • Kan wat warm worden​

Koopgids

Nu heb je de bovengenoemde drie keuzes al op een rijtje staan. Deze zijn met name gebaseerd op budget – van high-end paradepaardje tot budgetkoning. 💰 Natuurlijk zijn er echter een aantal factoren om in gedachten te houden bij het kopen van een router.

Een uitgebreidere koopgids vind je in ons artikel over de beste router in het algemeen. Ik ga hier vooral in op de gaming-gerelateerde punten.

Quality of Service

Alle moderne routers zijn voorzien van QoS of Quality of Service. Op de meeste routers is deze functie echter zinloos, omdat het een handmatig hulpmiddel is om regels in te stellen met betrekking tot de hoeveelheid bandbreedte die je aan elk apparaat in je netwerk geeft.

Gemiddelde gebruikers configureren deze functie nooit. Het is te veel werk, ze begrijpen de betrokken principes niet en de resultaten die ze krijgen zijn slecht. Sommige draadloze routers hebben echter Adaptieve QoS, Intelligente QoS of Dynamische QoS.

De naamgeving van de fabrikanten doet er niet toe. Wat belangrijk is, is dat het geen gewone QoS is. Deze geavanceerde vormen van QoS zijn nuttig omdat ze de bandbreedte automatisch splitsen gebaseerd op slimme algoritmen – met weinig tot geen betrokkenheid van de gebruiker. 

Gebruiksgemak van de web interfaces en apps

Kijk ook naar de algehele gebruiksvriendelijkheid van de web interfaces en mobiele apps van routers. De besten beschikken over eenvoudige en geavanceerde tabbladen voor verschillende gebruikers, evenals een duidelijke en directe benadering van hun instellingen.

Je moet in staat zijn om je netwerkverkeer te bekijken, een lijst van aangesloten clients te zien, en om QoS en andere functies te beheren zonder overweldigd te raken tijdens de zoektocht naar een specifieke instelling. Het opzetten van een netwerk zou geen beroep moeten doen op je kennis over raketwetenschappen. Maak het jezelf niet moeilijk.

Ook zijn de resultaten die je er mee krijgt geweldig, vooral als je te maken hebt met veel grote netwerkoverdrachten tegelijk. Geavanceerde QoS-services zijn een positieve functie die je op je router wilt hebben. Daarom is het vooral van belang om hierop te filteren als je naar duurdere modellen kijkt. Bij een stevig prijskaartje mag je deze functie absoluut verwachten.

Avm Fritz Router Op Tafel

Processor en RAM

De hardware in je router is van groot belang, vooral de processor en de hoeveelheid RAM. Mensen gebruiken WiFi voor het streamen van video's, het downloaden van bestanden, het maken van gegevensback-ups, online gamen en andere activiteiten waarbij veel gegevens van en naar het internet worden overgedragen. Daarom hebben draadloze routers veel meer rekenkracht nodig dan vroeger.

Wanneer je je volgende router kiest, moet je weten of deze een single core, dual core of quad core processor heeft en zijn werkingsfrequentie. Als je een snel netwerk wilt dat meerdere netwerkclients tegelijkertijd aankan, raden we je aan vooral geen single core processor te kopen.

Je volgende router zou op zijn minst een dual core processor moeten hebben die meer gegevens en meer clients aankan dan een single core processor. Een processor die op 900 MHz draait is minder krachtig dan een processor op 1,2 GHz – en hoe meer cores de router heeft, hoe beter deze presteert. Dezelfde regels zijn van toepassing als op computers, smartphones en andere computerapparatuur.

Ook moet je router niet minder dan 128 MB RAM hebben. Idealiter heeft deze 256 MB RAM of meer. Dit is om ervoor te zorgen dat hij alles zo snel mogelijk kan verwerken zonder gehaper. Als geld geen probleem is, zoek er dan een uit met minstens 512 MB.

Antennes

Hoeveel antennes zijn er nodig om een goed signaal te krijgen? Heb je überhaupt antennes nodig? Of je ze nu kunt zien of niet, alle WiFi-routers hebben minstens één zend- en een ontvangstantenne.

Intuïtief gezien is het logisch dat meer antennes op een router correleren met een betere signaalrichting en optimale snelheden. Dit is tot op zekere hoogte waar. Meerdere antennes creëren verschillende streams voor het delen van gegevens via radiokanalen, wat meer bandbreedte naar je apparaten brengt. 

Router Met Ethernetkabels Ingeplugd

Extra externe antennes zijn echter niet noodzakelijkerwijs belangrijk: de software die de antennes aanstuurt, zijn waar het echt om gaat. Denk bij de aanschaf van een router minder aan het aantal antennes en meer aan extra functionaliteit. Specs zoals MIMO en MU-MIMO verhogen de capaciteit van je gaming router om gegevens te verzenden en te ontvangen, wat je netwerk sneller maakt.

WiFi-standaarden en Gigabit

Of je nu voor of tegen bent, een bekabelde verbinding is nog steeds de voorkeursmethode voor gamers. Er is minimaal signaalverlies, hogere snelheden, en eerlijk gezegd, wie verplaatst zijn computer tijdens het spelen van een spel? 

Er is echter niets mis met draadloos gamen. De meeste apparaten zijn inmiddels gebouwd met ondersteuning van de 802.11ac-standaard, die een real-world snelheid van ongeveer 1 Gbps (1000 Mbps) en hoger heeft. Simpel gezegd kun je 802.11ac beschouwen als draadloos Gigabit Ethernet.

Dus als je om de een of andere reden beperkt bent tot een draadloze verbinding, zorg er dan voor dat je tenminste een 802.11ac-router gebruikt. Je zult nog steeds in staat zijn om snelheden te krijgen die je nodig hebt.

De beste gaming routers

Gaming routerBeste voorBeoordelingProductpagina
Asus ROG Rapture GT-AX11000All-roundgebruik9,6Bekijk hem hier
TP-Link Archer C5400Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
TP-Link AX50Kleinere budgets8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is een gaming router?

Een draadloze router die voorrang geeft aan online multi-player games. Gamers geven de router een lijst met URLs voor hun favoriete gamesites waarna de gaming router deze URLs prioriteit geeft in het opzetten van verbindingen.

De instelling die hiervoor gebruikt wordt heet Quality of Service (QoS), welke een grote rol speelt in de efficiëntie van een gaming router.

Is een gaming router het waard?

Dat ligt eraan hoeveel je gamet en hoeveel waarde je hecht aan de snelheid van het downloaden van de data packets. Gebruik je je pc met name om te gamen, dan is het de investering zeker waard.

Game je slechts af en toe, dan nog is het een goede investering, maar wellicht is het in dat geval beter om niet voor het duurste high-end model te gaan.

Conclusie

Ik moet zeggen dat het lang niet zo makkelijk was een top 3 in elkaar te zetten. Er zijn dan ook nog een aantal andere modellen die het niet tot deze lijst gered hebben maar die hier wél in hadden gepast. Laat ons daarom vooral wat weten welk van deze drie jij zelf voor zou gaan – of misschien heb je zelf nog suggesties. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?