Naar de Leader Board met de Beste Gaming-Router!

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

14 min. leestijd

Naar de Leader Board met de Beste Gaming-Router!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt je internetsnelheid niet bepaald door het pakket dat je koopt bij je internetprovider. Nee, het wordt bepaald door de snelheid van je router. 🏎 De internetpakketten lopen namelijk standaard via de router naar je computer of console.

Met gaming – en dan vooral met online gaming – heb je een constante stroom van (grote) datapakketten waar je router veel over moet 'nadenken'. Om deze data snel te verwerken heb je dan ook de beste gaming-router – zoals de Asus ROG Rapture GT-AX11000 – nodig.

Wat maakt een gaming-router een gaming-router?

Een typische router geeft er niet om welk type verkeer welke is. Je kamergenoot gebruikt BitTorrent op maximale snelheid, er worden bestanden van Dropbox gedownload, je surft op het web, kijkt naar Netflix en speelt games, het is allemaal hetzelfde voor zelfs de beste router. Het heeft allemaal dezelfde prioriteit als het gaat om je internetverbinding.

Kies daarom altijd voor een snelle internetverbinding. Een stabiele, snelle verbinding voorkomt frustratie. Je internet vergelijken is dan ook geen overbodige luxe.

Natuurlijk, als je in een druk huishouden leeft met meerdere mensen die proberen om deze diensten tegelijkertijd te gebruiken, kan je internet moeite hebben om aan de vraag te voldoen. Als je daarnaast iemand online probeert te verslaan bij FIFA terwijl iemand anders 4K-video streamt en een ander besluit zijn hele fotocollectie te uploaden, krijg je geheid last van lag.

Quality of Service (QoS) pakt die inkomende gegevens op en geeft – door te bepalen hoe belangrijk gamen is – prioriteit aan inkomend verkeer voor je game. Daarbij probeert je game-router het verlies van data voor gameverbindingen te minimaliseren terwijl de rest van de inkomende en uitgaande netwerkgegevens in een aparte datastroom worden gebundeld.

Hoewel je ook met de beste router in het algemeen een heel eind komt, prioriteert een gaming-router dus Ă©cht de data bedoeld voor je games.

#1 Asus ROG Rapture GT-AX11000
DĂ© beste gaming-router van 2024

Onze score: 9,6

Asus Rog Rapture Gt Ax11000

Bij deze router krijg je snelheid, toekomstbestendigheid en een weelde aan opties waarmee je de stabiliteit van je verbinding waarborgt — en dat allemaal in één router gepropt.

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

De 3 beste gaming-routers in een oogopslag

  1. Asus ROG Rapture GT-AX11000 - Dit is dé beste gaming-router. Beter vind je niet snel!
  2. TP-Link Archer AX6000 - Deze router biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. TP-Link AX73 – Dit model is bedoeld voor degenen met een kleiner budget.

Wat je wilt van een gaming-router

  • Een snelle processor. Met de constante stroom van grote gaming-datapakketten heeft de router een snelle processor nodig waarmee hij die data snel kan verwerken. Zo voorkom je dat je last krijgt van lag en een ronde verliest!
  • Krachtige antennes. Een snelle router is prima natuurlijk, maar je wilt ook goed ontvangst hebben. Muren en afstand kunnen de kwaliteit van je signaal verminderen, maar als je een krachtige router koopt met veel zendkracht heb je hier minder last van.

Daarom heb ik drie routers voor je geselecteerd: de allerbeste gaming-router van dit moment, eentje die een perfecte prijs-kwaliteitverhouding biedt Ă©n een model dat zowel budgetvriendelijk is als geschikt is om te gamen.

Hoe beter je router dan ook is, hoe beter de prestaties van je internetsnelheid. Voor normaal huis-tuin- en keukengebruik heb je niets exorbitants nodig en zelfs het kijken van een film is meestal niet zo'n probleem.

Voor serieus gamen gelden echter heel andere eisen. Daarbij heb je toch zeker minstens 100 Mbps nodig – en idealiter natuurlijk nog meer.

Hierbij staat 'Mbps' voor megabit per seconde. (Gbps staat weer voor gigabit per seconde, oftewel 1000 megabit per seconde.) Verwar dit niet met megabytes, want 1 megabyte bevat 8 megabits.

Router Met Ingeplugde Kabels

Gamen is al lang geen bezigheidstherapie meer voor nerds die houden van stoffige zolderkamertjes met dichtgetrokken gordijnen. Tegenwoordig vindt vrijwel iedereen het leuk om af en toe eens een goede game te spelen – mede omdat games vrijwel kunst zijn geworden. Je ziet tegenwoordig de meest prachtige decors en meest realistisch uitziende landschappen in games. đź–Ľ

Voor al deze pracht en praal heb je echter wel ijzersterke hardware nodig, zoals bijvoorbeeld een razendsnelle game computer, de beste laptop of zelfs laatste Xbox of PlayStation. Ook een gaming-headset, , een gaming-toetsenbord en een gamestoel en een gaming-muis zijn het overwegen waard! Zelfs daarmee alleen kom je er nog niet, want wat is er nou leuker dan je favoriete game spelen met andere gamers via het internet?

Sommige spellen – MMO's zoals World of Warcraft – zijn zelfs alleen maar online te spelen. Dit type games wordt ook alleen maar populairder. Denk maar aan Fortnite! Daarom wordt ook bij het gamen de internetsnelheid steeds belangrijker. Een goede NAS-server zorgt er overigens voor dat je je gegevens niet verliest en is daarom het investeren waard.

Traag internet is de gruwel van iedere gamer die net de beslissende slag uit wilt delen… en vervolgens wordt geconfronteerd met haperend internet. Tijd dus om je internetaansluiting eens drastisch onder handen te nemen en game proof te maken. Hoe je dat doet? Met de juiste gaming-router!

De beste gaming-routers, gedetailleerd.


Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 Achteraanzicht Met Alle Ports

Zowel in formaat als in prijs is de GT-AX11000 is niet het meest bescheiden apparaat. Ben je van plan hem ergens in een kastje of in je meterkast te proppen, dan zul je al snel enkel en alleen teleurstelling tegenkomen: dit lukt je namelijk niet.

Verder sluit het uiterlijk wel aan op de typische gamer trend. Dit zal niet iedereen aanstaan, maar daar gaat dan eigenlijk ook niet om: het draait om de prestaties, welke raar genoeg beter worden naarmate de afstand tussen jou en de router toeneemt!

Met de Broadcom BCM43684 wifi-chip maakt deze router een simultaneous tri-band 802.11ax-netwerk â€“ oftewel een wifi 6-netwerk. Op dit netwerk maakt hij gebruik van de nieuwste draadloze technieken, zoals orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA). Ik ga hier nu niet verder op in, maar dit is hoe dan ook een methode waarmee je browse-ervaring nĂłg sneller wordt.

Binnenin heeft de router verder een quad-core 1,8 GHz processor, 1 GB RAM en 256 MB ruimte voor firmware en je instellingen. Het is een razendsnelle router met – op papier – de mogelijkheid snelheden van 4,8 Gbps te halen op beide 5 GHz-frequentiebanden en 1,2 Gbps op de 2,4 GHz-band.

Asus Rog Rapture Gt Ax11000 van boven

Hij behaalt op papier dan ook een maximum van 10,8 Gbps in samenwerking met draadloze apparaten die óók 802.11ax-hardware bezitten.

Er zijn echter nog maar weinig apparaten die ax-compatibel zijn, dus het zal nog even duren voordat deze (en andere ax-routers) hun alles kunnen geven.

Bekijk de koopgids onderaan dit artikel om te lezen waar je internetsnelheid verder zoal van afhankelijk is.

Uiteindelijk levert de GT-AX11000 bij mij net als een marathonrenner zijn topsnelheid van 741,4 Mbps pas op een verre afstand van de startlijn (namelijk zo’n 30 meter)!

Terug naar de router zelf: hij heeft een rij led-indicatoren aan zijn voorzijde. Deze geven aan wat er binnenin gebeurt, met kleine lampjes voor de stroomvoorziening, welke banden actief zijn, WAN-verbinding, LAN-databeweging, de wireless protected set-up (WPS) en of de 2,5G-verbinding wordt gebruikt.

De installatie van deze router is in principe eenvoudig zolang je zelf niet te ver de menu’s induikt. Er is een quick internet set-up om je op weg te helpen, of je kunt in de menu’s graven en de draadloze banden (en andere instellingen) zelf configureren.

Je vindt zodoende acht submenu’s binnen de Algemene sectie, en nog eens 13 onder de Geavanceerde sectie. Asus biedt geen basisinterface voor onervaren gebruikers zoals sommige routerfabrikanten dat doen, wat ik zelf wel jammer vind.

Alle secties zijn dan ook meteen zichtbaar wanneer je inlogt op de router. Dit kan een beetje overweldigend zijn voor onervaren gebruikers en ronduit ontmoedigend als je eenmaal verdwaald raakt.

Wat we goed vinden:

  • Dit model is een werkelijke marathonrenner onder de gaming-routers: hij houdt zijn topsnelheden zelfs over langere afstanden vast​
  • Je vindt niet snel een router die zodanig gericht is op gaming​
  • Bovendien is hij future proof met zijn 802.11ax-ondersteuning​

Wat we minder goed vinden:

  • Nogal groot van formaat, dus erg discreet is hij niet​
  • De set-up kan een tikje ingewikkeld worden zodra je buiten de quick internet set-up treedt​

Wifi-standaarden: 802.11 ax/ac/a/n/h/b
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 8
Snelheid 2,4 GHz: 1148 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

TP-Link AX6000 vooraanzicht

Voor een veel vriendelijkere prijs haal je deze gaming-router van TP-Link binnen. Je offert hiervoor niet gek veel op. Het opvallendste 'gebrek' is het dat je geen simultaneous tri-band, maar een simulnaneous dual-band krijgt. Dit is geen ramp, want met deze router haal je alsnog geweldige snelheden.

Het is en blijft een mooi model wat betreft prijs-kwaliteitverhouding. Dat komt onder andere door de 2,4 GHz- en 5 GHz-banden waarmee je in het meest optimistische scenario snelheden tot 2804 Mbps haalt op de 5 GHz-band. 

Dit wordt bereikt met een quad-core 1,8 GHz Broadcom BCM-processor met twee co-processoren voor het verwerken van gegevens, waarbij elke co-processor data van Ă©Ă©n band verwerkt (een 2,4 GHz-band en twee 5 GHz-kanalen).

Op papier betekent dit dat de Archer AX6000 – zelfs bij drukke netwerken met een groot aantal draadloze apparaten – de gegevensstroom tussen de apparaten sterk en betrouwbaar houdt.

TP-Link AX6000 boven/zijaanzijde

Het totaalpakket leidt tot een 4x4 MU-MIMO set-up.

Dit is inmiddels de gouden middenweg wat betreft MU-MIMO set-ups: 8x8 is voor routers van Ă©cht topniveau, terwijl een afwezigheid van MU-MIMO inmiddels bij de meesten tot een frons leidt.

Wederom laat ook beamforming zichzelf weer zien; dataverdeling onder de gebruikers is dus optimaal.

Hoe je alles aan de praat krijgt? In één woord: gemakkelijk. De duidelijke instructies – samen met afbeeldingen die de stappen uitleggen – maken de set-up voor de meesten onder ons gemakkelijk te volgen, ongeacht hoeveel of hoe weinig netwerkexpertise je hebt. Dat alles zonder dat de instructies betuttelend overkomen.

Er is ook een smartphone-app genaamd TP-Link Tether (voor Android en iOS) waarmee je de router vanaf je mobiele apparaat instelt en configureert.

Dan zijn er nog de Alexa-commando's, waarmee je functies inschakelt met behulp van spraakcommando's en een Amazon Echo-apparaat. Je installeert hiervoor de TP-Link Router Skill, waarna je kunt roepen: "Alexa, vertel TP-Link dat er vrienden komen" om het gastnetwerk in te schakelen.

TP-Link heeft een volledige lijst met soortgelijke Alexa-commando's op hun website staan. Het is een geweldig idee: met een beetje gepruts (inclusief het aanmaken van een TP-Link account en het aansluiten op de router, gevolgd door het koppelen van het account aan de Alexa-app) werkt het prima.

Wat we goed vinden:

  • De prijs-kwaliteitverhouding is bij deze gaming-router erg gunstig​
  • De set-up is een makkie​
  • Amazon Alexa-ondersteuning is een leuke bonus​

Wat we minder goed vinden:

  • Dit model heeft simultaneous dual-band, geen simultaneous tri-band

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b/a
Frequentiebanden: Dual-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 574 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

TP-Link AX73 achteraanzicht

Je hebt het gevonden: snel internet voor een schijntje! Dit is wellicht geen 100% toegewijde gaming-router – die zijn nou eenmaal duurder – maar je krijgt absoluut waar voor je geld. Daar staat TP-Link inmiddels ook wel om bekend. 👍🏼

Op de 5 GHz-band behaalt de AX73 snelheden tot 4804 Mbps. Daar kun je niks van zeggen! Dit komt deels door de 802.11ax-ondersteuning. Maak je gebruik van de voorgaande ac-standaard, dan liggen je snelheden iets lager – en dan nog zul je je niet tekort gedaan voelen.

De Archer AX73 wordt aangedreven door een Broadcom wifi-chipset met een Broadcom BCM6750 1,5 GHz tri-core processor in combinatie met de Broadcom BCM43684KRFBG voor de 5 GHz-band. Gepaard met 512 MB RAM zou dit systeem behoorlijk goed moeten presteren.

Hij wordt wel wat warmer tijdens het gebruik, maar dit zou geen invloed moeten hebben op de prestaties. De router kan worden gekoeld door een goedkope laptop cooling pad als je je zorgen maakt over de warmte.

Over prestaties gesproken: deze worden ook hier versterkt door onder andere beamforming en 4x4 MU-MIMO. Daarnaast beschikt de router over een dual-band. Liever had ik bijvoorbeeld simultaneous dualband of tri-band gezien, maar je krijgt waar je voor betaalt. Er is immers een reden dat deze router zo vriendelijk is geprijsd!

Net zoals bij de bovengenoemde TP-Link Archer AX6000 is de set-up van dit model een eitje. De instructies zijn helder en je krijgt ook hier de optie om de web interface te gebruiken of de TP-Link Tether app (voor Android en iOS).

Wat we goed vinden:

  • Uitermate vriendelijk geprijsd​
  • Er zijn maar weinig dingen opgegeven hiervoor; je krijgt zelfs 802.11ax-ondersteuning​
  • De TP-Link firmware en TP-Link Tether app zijn zeer gebruiksvriendelijk​

Wat we minder goed vinden:

  • Dual band en geen simultaneous dualband of tri-band
  • Kan wat warm worden​

Koopgids

Nu heb je de bovengenoemde drie keuzes al op een rijtje staan. Deze zijn met name gebaseerd op budget – van high-end paradepaardje tot budgetkoning. 💰 Natuurlijk zijn er echter een aantal factoren om in gedachten te houden bij het kopen van een router.

Een uitgebreidere koopgids vind je in ons artikel over de beste router in het algemeen. Ik ga hier vooral in op de gaming-gerelateerde punten.

Frequentiebanden

Routers benutten meerdere frequentiebanden. De 2,4 GHz- en 5 GHz-band zijn hiervan het bekendste.

De 2,4 GHz-band heeft een ontzettend breed bereik dat zelfs in de aanwezigheid van obstakels – zoals muren – goed werkt, maar de snelheid ligt redelijk laag. Dat wilt zeggen, voor hedendaagse standaarden. Je kunt er prima mee browsen, Netflixen en foto's uploaden naar social media, maar lag-free gamen wordt iets moeilijker, afhankelijk van je afstand tot de router.

De 5 GHz-band werkt op kortere afstanden, dus als de router beneden staat en jij op zolder zit, moet je een kabel trekken of een access point gebruiken die ook de 5 GHz-band benut. Daarvoor in ruil krijg je superieure snelheden die je met enkel een 2,4 GHz-band niet behaalt.

Nu we het daarover hebben: routers gebruiken op zijn minst enkel de 2,4 GHz-band (single-band), wat inmiddels behoorlijk gedateerd is.

Dual-band is inmiddels veel gebruikelijker. Deze routers springen heen en weer van de ene naar de andere frequentie. Met simultaneous dual-band komt een einde aan dit probleem, wat het netwerk des te stabieler en sneller maakt.

De laatste toevoeging bestaat uit simultaneous tri-band. Je raadt het al: het gaat hier om drie banden – meestal is dit een 2,4 GHz-band plus twee 5 GHz-banden, of een 2,4 GHz-band plus een 5 GHz-band, én een 6 GHz-band. Je kunt je vast voorstellen dat dit een drastische snelheidstoename tot gevolg heeft.

Wifi-standaarden/-protocollen

Elke wifi-router werkt met bepaalde protocollen, welke bepalen hoe snel deze data verzendt en ontvangt via wifi. Ook introduceren deze standaarden bepaalde extra functies. Je leest er hieronder meer over, van oud naar nieuw.

802.11b

Dit is het oudste protocol, waarmee je tot een verbijsterende 11 Mbps aan snelheid mee haalt.

802.11a/g

Dit is een combinatie van het 802.11a en -g-protocol. Hiermee behaal je tot 54 Mbps aan overdrachtsnelheid.

802.11n

Vanaf hier wordt het wat interessanter. Je krijgt snelheden tot 450 Mbps, afhankelijk van hoeveel antennes de router heeft. Dit speelt weer nauw samen met een nieuwe functie die dit protocol meebrengt: multiple-input/multiple-output, oftewel MIMO.

Hierbij opent de router meerdere datastromen, waardoor meerdere apparaten data kunnen uitwisselen met de router. De hoeveelheid is afhankelijk aan de hoeveelheid antennes. Dit lees je af aan afkortingen als '3x3 MIMO', waaraan je ziet dat een router 3 antennes heeft – die elk verzenden en ontvangen.

Het nadeel? Elke client moet wachten om hun data te verzenden en te ontvangen, waardoor er een wachtrij ontstaat.

Clients?

Een 'client' is een apparaat dat verbonden is aan het wifi-netwerk. Dit kan je telefoon zijn, of je laptop, smart tv, of zelfs je slimme koelkast.

802.11ac (wifi 5)

Nu begint het leuke werk. De snelheden lopen op tot zo'n 3.500 Mbps (of 3,5 Gbps), wat mede mogelijk wordt gemaakt door de introductie van multiple user, multiple input/multiple output, oftewel MU-MIMO. Dit wordt in wave 2 beschikbaar, dus kijk ook even naar welke 'wave' het gaat bij 802.11ac-routers.

Hiermee maak je een einde aan de virtuele wachtrij, want meerdere apparaten kunnen gelijktijdig data uitwisselen met de router.

802.11ax (wifi 6/6e)

Dit protocol ontwikkelt bestaande technologieën verder, waaronder MU-MIMO. Normale wifi 6 voegt een extra 5 GHz-band toe, waarmee je snelheden tot 4,8 Gbps haalt.

Met wifi 6e, het vernieuwde protocol, behaal je snelheden tot 9,6 Gbps, dankzij de nieuwe 6 GHz-band die naast de 2,4 GHz- en 5 GHz-band functioneert.

Deze band werkt echter alleen op korte afstanden, tot zo'n 4 meter. Dat is een groot nadeel als je ver van je router zit – tenzij je een bekabelde verbinding gebruikt. Dan spelen frequentiebanden en afstand sowieso geen rol.

Enkele andere zaken die wifi 6(e) zo aanlokkelijk maken, zijn onder andere orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA) en target wake time (TWT).

OFDMA verdeelt wifi-kanalen op in subkanalen, wat de uiteindelijke doorvoersnelheid drastisch verbetert. Tot wel 30 clients passen per keer op Ă©Ă©n kanaal. Misschien is dat wat overkill voor thuisgebruikers en gamers, maar als je je bedenkt hoeveel smart-apparatuur tegenwoordig in een gemiddeld huishouden ligt...

TWT vermindert verder het stroomverbruik door slapende apparaten op slimmere wijze te laten beslissen wanneer en hoe vaak ze wakker worden om te beginnen met het verzenden en ontvangen van gegevens. 

De verwachting is dat TWT vooral de batterijduur van mobiele apparaten als smartphones en tablets opkrikt, net als andere slimme apparaten die op batterij werken, zoals video-deurbellen.

Let wel: verbonden clients moeten compatibel zijn met dit nieuwe wifi-protocol. Oudere laptops, smartphones en andere tech is 'beperkt' tot wifi 5. Nieuwere apparatuur brengt hier verandering in, maar als je geen zin hebt om allerlei nieuwe technologie te kopen, kun je je afvragen of wifi 6 wel nodig is. WĂ©l is het handig om je huis te future proofen.

Avm Fritz Router Op Tafel

Processor en RAM

De hardware in een gaming-router is van groot belang, en dan vooral de processor en de hoeveelheid RAM. Mensen gebruiken wifi voor het streamen van video's, het downloaden van bestanden, het maken van gegevensback-ups, online gamen en andere activiteiten waarbij veel gegevens van en naar het internet worden overgedragen. Daarom hebben draadloze routers veel meer rekenkracht nodig dan vroeger.

Wanneer je je volgende router kiest, moet je weten of deze een single core, dual core of quad core processor heeft en zijn werkingsfrequentie. Als je een snel netwerk wilt dat meerdere netwerkclients tegelijkertijd aankan, raden we je aan vooral geen single core processor te kopen.

Je volgende router zou op zijn minst een dual-core processor moeten hebben die meer gegevens en meer clients aankan dan een single core processor. Een processor die op 900 MHz draait is minder krachtig dan een processor op 1,2 GHz – en hoe meer cores de router heeft, hoe beter deze presteert. Dezelfde regels zijn van toepassing als op computers, smartphones en andere computerapparatuur.

Ook moet je router niet minder dan 128 MB RAM hebben. Idealiter heeft deze 256 MB RAM of meer. Dit is om ervoor te zorgen dat hij alles zo snel mogelijk kan verwerken zonder gehaper. Als geld geen probleem is, zoek er dan een uit met minstens 512 MB. Overweeg ook de beste pc voor gaming te kopen.

Antennes

Hoeveel antennes zijn er nodig om een goed signaal te krijgen? Heb je ĂĽberhaupt antennes nodig? Of je ze nu kunt zien of niet, alle wifi-routers hebben minstens Ă©Ă©n zend- en een ontvangstantenne.

IntuĂŻtief gezien is het logisch dat meer antennes op een router correleren met een betere signaalrichting en optimale snelheden. Dit is tot op zekere hoogte waar. Meerdere antennes creĂ«ren verschillende streams voor het delen van gegevens via radiokanalen, wat meer bandbreedte naar je apparaten brengt. 

Is je signaal niet sterk genoeg? Overweeg dan de beste wifi-antenne of een goede wifi-repeater.

Router Met Ethernetkabels Ingeplugd

Extra externe antennes zijn echter niet noodzakelijkerwijs belangrijk: de software die de antennes aanstuurt, zijn waar het echt om gaat. Denk bij de aanschaf van een router minder aan het aantal antennes en meer aan extra functionaliteit.

De kers op de taart

Enkele extra functies tillen de gebruikservaring naar een hoger niveau. Alle moderne routers zijn zo voorzien van QoS, oftewel Quality of Service. Op de meeste routers is deze functie echter zinloos, omdat het een handmatig hulpmiddel is om regels in te stellen met betrekking tot de hoeveelheid bandbreedte die je aan elke client in je netwerk geeft.

Gemiddelde gebruikers configureren deze functie nooit. Het is te veel werk, ze begrijpen de betrokken principes niet en de resultaten die ze krijgen zijn slecht. Sommige draadloze routers hebben echter adaptieve QoS, intelligente QoS of dynamische QoS.

De naamgeving van de fabrikanten doet er niet toe. Wat belangrijk is, is dat het geen gewone QoS is. Deze geavanceerde vormen van QoS zijn nuttig omdat ze de bandbreedte automatisch splitsen gebaseerd op slimme algoritmen â€“ met weinig tot geen betrokkenheid van de gebruiker. 

Kijk ook naar de algehele gebruiksvriendelijkheid van de web interfaces en mobiele apps van routers. De besten beschikken over eenvoudige en geavanceerde tabbladen voor verschillende gebruikers, evenals een duidelijke en directe benadering van hun instellingen.

Denk ook na over functies als beamforming. In het kort gezegd staat dit je toe het signaal van de router een specifieke kant op te sturen, in plaats van in de rondte om zich heen.

Nog een handige functie is bandsteering. Hierbij kiest de router zelf welk wifi-kanaal het rustigst is, en werkt daarop vervolgens door. Dit is handig, omdat de beschikbare banden niet alleen door jouw wifi-apparatuur wordt gebruikt, maar ook door die van je buren, en zelfs door apparaten als babyfoons en magnetrons.

De beste gaming-routers

Gaming-routerBeste voorBeoordelingProductpagina
Asus ROG Rapture GT-AX11000All-roundgebruik9,6Bekijk hem hier
TP-Link Archer AX6000Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
TP-Link AX73Kleinere budgets8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is een gaming-router?

Een draadloze router die voorrang geeft aan online multi-player games. Gamers geven de router een lijst met URLs voor hun favoriete gamesites waarna de gaming-router deze URLs prioriteit geeft in het opzetten van verbindingen.

De instelling die hiervoor gebruikt wordt heet Quality of Service (QoS), welke een grote rol speelt in de efficiëntie van een gaming-router.

Is een gaming-router het waard?

Dat ligt eraan hoeveel je gamet en hoeveel waarde je hecht aan de snelheid van het downloaden van de data packets. Gebruik je je pc met name om te gamen, dan is het de investering zeker waard.

Game je slechts af en toe, dan nog is het een goede investering, maar wellicht is het in dat geval beter om niet voor het duurste high-end model te gaan.

Conclusie

Ik moet zeggen dat het lang niet zo makkelijk was een top 3 in elkaar te zetten. Er zijn dan ook nog een aantal andere modellen die het niet tot deze lijst gerted hebben maar die hier wél in hadden gepast.

Deze routers bezaten namelijk ook handige functies als de laatste wifi-protocollen, MU-MIMO, QoS, enzovoorts.

Laat ons daarom vooral wat weten welk van deze drie jij zelf voor zou gaan – of misschien heb je zelf nog suggesties. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?