De beste gaming router

gaming router

Dus.. Je wil een gaming router kopen. Correctie: Je wil de BESTE gaming router kopen.

Op Wifiwijs zijn we expert op het gebied van routers, access points etc. En we hebben in 2018 al meer dan 100 apparaten getest.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken wordt je internetsnelheid namelijk niet bepaald door het pakket dat je koopt bij bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Nee, het wordt bepaald door de snelheid van je router. De internet pakketen lopen namelijk standaard via de router, naar de computer of console. Met gaming heb je een constante stroom van (grote) pakketen waar je router veel over moet "nadenken". 

​Wanneer je router overstroomt met gaming pakketen en het niet meer naar jou kan router krijg je last van: Lagg!!

Dit zijn de dingen die je wil van jouw nieuwe gaming router:

  • Snelle processor, met de constante stroom van grote gaming pakketen heeft de router een snelle processor nodig zodat je nooit lagg krijgt en je potje verliest. 
  • Krachtige antennes, een snelle router is prima natuurlijk maar je wil ook goed ontvangst hebben. Muren en afstand kunnen de kwaliteit van je signaal verminderen, maar als je een krachtige router koopt met veel zendkracht heb je hier minder last van. 

Daarom hebben we twee routers voor je geselecteerd. De allerbeste gaming router die je op dit moment kunt kopen (juni 2018). Én een hele goede die zeker geschikt is voor gamen maar wellicht meer budgetten schikt. 

Router Naam

Processor (CPU)

Wifi Standaard

Beste Prijs

ASUS RT-AC5300

Quad-core 1.8GHz

802.11ac

Netgear R7000 Nighthawk

Single-core 600Mhz

802.11ac

Hoe beter je router dan ook is, des te beter de prestaties van je internetsnelheid. Voor normaal huis-tuin- en keukengebruik heb je niet zoveel nodig en zelfs het kijken van een film is meestal niet zo'n probleem. Maar voor serieus gamen gelden toch heel andere eisen. Daarbij heb je toch zeker wel zo'n 100 mb/s nodig en liefst natuurlijk nog meer. Eens kijken welke router je daarbij het beste kan helpen. We selecteerden er twee voor je. Ieder een topper in weer andere categorie.

Gamen is al lang geen bezigheidstherapie meer voor nerds die houden van stoffige zolderkamertjes met dichtgetrokken gordijnen. Tegenwoordig vindt vrijwel iedereen het leuk om af en toe eens een goede game te spelen. Niet in de laatste plaats omdat games vrijwel kunst zijn geworden. Met soms prachtige decors en steeds realistisch wordende landschappen.

Voor al deze pracht en praal heb je echter wel de nodige hardware nodig. Zoals bijvoorbeeld een razendsnelle game computer of de nieuwste Xbox of Playstation. Maar zelfs daarmee kom je er nog niet. Want wat is er nou leuker dan je favoriete game spelen met andere gamers via het internet. Sommige spellen, zoals bijvoorbeeld World of Warcraft, zijn zelfs alleen maar online te spelen. En dit type spellen neemt snel toe. Daarom wordt ook bij het gamen de internetsnelheid steeds belangrijker. Traag internet wordt de gruwel van iedere gamer die net de beslissende slag uit wilt delen… en vervolgens wordt geconfronteerd met haperend internet. Niet leuk. Tijd dus om je internetaansluiting eens drastisch onder handen te nemen en game proof te maken. Hoe je dat doet? Met de juiste gaming router.

De beste gaming router 2018 (ASUS RT-AC5300)

Je hebt routers en je hebt ASUS RT-AC5300 gaming router. Dat is inderdaad een hele mond vol en een leuke om mee op te scheppen tegenover andere game fanaten.

Deze Asus router is inderdaad gespecialiseerd om mee te gamen en doet dat met zoveel overgave dat je zonder problemen met twee gamers tegelijk een high end game kunt spelen, op het draadloze netwerk. Waar de meeste routers het moeten doen met twee frequenties, eentje op de 2,4 Ghz band en eentje op de 5 Ghz band, krijg je er bij de Asus nog eentje bij. Deze heeft namelijk twee 5 Ghz banden. De 2,4 band heeft een snelheid van 1000 mb/s en de twee 5 Ghz poorten hebben ieder 2167 mb/s. Dat is 5333 mb/s in totaal. Zonder meer de snelste router die we konden vinden. Dat tweede 5 Ghz band heeft uiteraard ook een reden. Één van deze twee banden kun je namelijk speciaal vastzetten om mee te gamen.

Je Netflix kijkende huisgenoot mag het doen met de rest. Het geeft aan hoezeer de Asus speciaal is ontworpen om ultiem te kunnen gamen. En er is nog meer.

Asus RT-AC5300

De Asus RT is namelijk ontworpen om ideaal om te gaan met alle soorten game devices. Zoals bijvoorbeeld een Xbox, een PC, maar ook een spel op je Smartphone. Ook ondersteunt het ieder besturingssysteem. Daarnaast is er een speciaal ingebouwde feature die Gamers Private Network heet. Deze minimaliseert de reactietijd en ping. Dat is de vertraging die ontstaat om data door te geven via de browser. Bij gaming is dit een cruciaal aspect. Tot slot kun je bij de Asus gebruik maken van een speciaal dashboard waarmee je online alle instellingen van de router kunt beheren. Natuurlijk krijg je een dergelijk routermonster niet cadeau. Hij kost maar liefst 360 euro.

Voordelen

  • Speciaal ontwikkelde gaming router
  • Idioot hoge snelheid
  • Speciale features verzekeren gaming gemak

Nadelen

  • Aan de dure kant

De budget gaming router (Netgear Nighthawk R7000)

Waarom veel geld uitgeven als je ook gewoon kunt kiezen voor de Netgear Nighthawk R7000?

Alleen vanwege een dergelijke naam zou je deze router van 135 euro gelijk in huis halen. De vraag is natuurlijk of deze nachthavik inderdaad zo snel is als zijn naam doet vermoeden. Dat is hij zeker wel, al kan het natuurlijk altijd sneller. De Nighthawk beschikt over de 2 beschikbare frequentiebanden. Die van 2,4 en van 5 Ghz. Dit is haast een standaard vereiste voor een goede gaming router. Het liefst gebruik je voor je computer de 5 Ghz band. Die is nieuwer en meestal ook sneller. Ook bij de Nighthawk is dit het geval. Op de 2,4 band zend hij uit met maximaal 600 mb/s en op de 5 Ghz band met 1300 mb/s. Daar kun je rustig een potje online mens-erger-je-niet mee spelen. Zonder je te ergeren aan een langzame dataverbinding.

Netgear Nighthawk R7000 Router

Ook heel belangrijk bij een gaming router is uiteraard de beschikbaarheid over voldoende poorten om hem direct te verbinden met je computer. De Nighthawk beschikt over vier poorten. Tenzij je van plan bent om een reuze LAN party te organiseren is dat uiteraard meer dan genoeg. Het gaat bovendien om Gigabit ethernet poorten die een snelheid hebben van 1 gigabite per seconde. Dat is net zo snel als een glasvezelverbinding.

De echte gamer zorgt er dan voor dat hij een directe kabel legt van zijn computer naar de ethernet poort. Daarmee is supersnel internet voor eeuwig verzekerd. Staat de router echter beneden en staan je huisgenoten geen kabel toe van 23 meter door het hele huis? Dan voldoet de draadloze verbinding in principe ook.

Tot slot beschikt de Nighthawk ook over de cruciale QoS techniek. Dat staat voor Quality of Service. Het is een techniek die er voor zorgt dat jouw gaming voorrang krijgt boven andere gebruikers. Het is een beetje alsof je lekker onder warme douche staat en iemand anders de warme kraan opendraait. Dan wordt de douche ineens koud. Met QoS voorkom je deze streken. Je huisgenoten kunnen draaien aan de digikraan wat ze willen, maar jij krijgt standaard alle data die je nodig hebt.

Voordelen

  • Relatief goedkoop
  • Erg goede snelheid
  • QoS geeft voorrang aan gaming

Nadelen

  • Geen gespecialiseerde gaming router

Bedankt voor het lezen! Ben je opzoek naar meer routers? Bijvoorbeeld een router met een groot bereik? Bekijk dan onze beste router koopgids. Als je nog vragen hebt over de beste gaming router, laat het dan ons weten!