Slaap op je Twee Oren met de Beste NAS-server

Wayne Koers

Geschreven door:

Zorg ervoor dat je bestanden veilig zijn als er iets onverwachts gebeurt.

Slaap op je Twee Oren met de Beste NAS-server

Opslag is een essentieel onderdeel van elke computergestuurde werkomgeving. De beste NAS-server is een bestandsopslagapparaat dat je aansluit op je computernetwerk. Het bevat meestal verschillende schijven die zijn ontworpen om databases en back-upbestanden op een centrale locatie te bewaren.

De opgeslagen gegevens zijn altijd beschikbaar voor meerdere gebruikers, die er op hetzelfde moment toegang toe hebben. Network attached storage (NAS) is in de loop der jaren sterk verbeterd en er zijn een heel aantal zaken om in het achterhoofd te houden bij je aankoop. Die ontdek je hieronder! 🧐

Synology DS220+

Synology DS220+
Maximale opslagcapaciteit: 32 GB
Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)
Type processor: Intel Celeron processor
RAM-geheugen: 2 GB
Aantal ethernet poorten: 2
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Max. aantal gebruikers: 10
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Synology DS118

Synology DS118
Maximale opslagcapaciteit: 12000 GB
Aantal harde schijf sloten: 1 Bay(s)
Type processor: Realtek processor
RAM-geheugen: 1 GB
Aantal ethernet poorten: 1
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Max. aantal gebruikers: 8
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Synology DS920+

Synology DS920+
Maximale opslagcapaciteit: 8 GB
Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)
Type processor: Intel Celeron processor
RAM-geheugen: 4 GB
Aantal ethernet poorten: 2
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Max. aantal gebruikers: 10
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

De beste NAS-server koopgids: hoe maak je de beste koop?

In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste onderdelen van een NAS-server en help je een model te vinden dat perfect aan jouw behoeften voldoet. 👇

Voordelen van een NAS-server

Meer opslagruimte

Het is een beetje voor de hand liggend, maar het belangrijkste voordeel van een NAS-server is dat het je opslagcapaciteit aanzienlijk vergroot ten opzichte van harde schijven.

NAS-systemen creëren een enkel opslagvolume uit verschillende schijven.

Bescherming tegen gegevensverlies

Minder voor de hand liggend, maar even belangrijk, zorgt de RAID-configuratie in een NAS-systeem ervoor dat de gegevens die je opslaat het falen van een of meer van de harde schijven overleven. Harde schijven kunnen het begeven en een goede NAS-server helpt om daar geen slapeloze nachten over te hebben.

Veiligheid en snelheid

Naast bescherming tegen defecte schijven, biedt NAS ook beveiliging voor je gegevens tegen factoren van buitenaf, omdat ze alleen toegankelijk zijn op je lokale netwerk en voor gebruikersaccounts onder jouw beheer. Het werkt over het algemeen ook net zo snel als de snelheid van je lokale netwerk.

Betere hulpmiddelen voor gegevensbeheer

Volledig geautomatiseerde back-ups, compressie, en encryptie zijn slechts een handvol van de functies op een NAS-systeem. Het maakt je opslag efficiënter en veiliger en het vergemakkelijkt de samenwerking voor je team, aangezien je het hele team toegang kunt geven tot de nodige bestanden.

Encryptie

Veel NAS-servers hebben ingebouwde ondersteuning voor data-encryptie. Bij deze coderingsmethode worden je gegevens opgeslagen op de gedeelde mappen in een gecodeerd formaat met een set coderingssleutels. Deze codering laat de NAS toe om alle ongeautoriseerde toegangspogingen op je gecodeerde data te blokkeren.

Er zijn ook enkele nadelen:

  • Het vereist geavanceerde computervaardigheden, vooral wanneer er verschillende toegangsniveaus zijn.
  • Gebruikers moeten verbinding maken met het netwerk als ze toegang willen tot bestanden.
  • Netwerkuitval heeft gevolgen voor meerdere gebruikers.

Hoe een NAS-server presteert hangt vooral af van de componenten waaruit het systeem bestaat, en de mogelijkheid van toekomstige upgrades. Laten we de verschillende opties eens bekijken.

NAS-opslagcapaciteit

Een van de eerste manieren om onderscheid te maken tussen verschillende NAS-systemen is het aantal schijfsleuven (ook wel bays genoemd) dat een bepaald systeem biedt, omdat dit bepaalt hoeveel schijven het systeem kan bevatten.

Over het algemeen geldt dat hoe groter het aantal schijfsleuven, hoe meer opslag je je gebruikers kunt bieden en hoe meer flexibiliteit je hebt om je gegevens te beschermen tegen defecte schijven.

In een NAS-systeem wordt de opslag gedefinieerd door het aantal schijven, het gedeelde volume dat zij creëren en hun RAID-schema (bijv. RAID 0, 1, 5, 6, enzovoorts). Eén schijf geeft bijvoorbeeld geen extra prestatie of bescherming. Twee schijven bieden de mogelijkheid tot eenvoudige spiegeling.

Spiegelen wordt ook RAID 1 genoemd, wanneer je één volume opbouwt uit twee schijven, waardoor je geen gegevensverlies lijdt als een van de schijven wegvalt om de een of andere reden.

Twee schijven maken ook striping mogelijk (RAID 0), waarbij je één volume uitrekt over twee schijven, waardoor één grotere schijf ontstaat die ook enige prestatieverbetering biedt. Hier zijn wel risico's aan verbonden, omdat het verlies van één schijf betekent dat het volledige volume niet beschikbaar is.

RAID

Redundant array of independent disks, of RAID, combineert meerdere harde schijven in één of meerdere opslagvolumes. RAID verdeelt gegevens en schijfherstelinformatie op verschillende manieren over de schijven, en elke indeling biedt een verschillende mate van gegevensbescherming.

Drie schijven is het minimum voor RAID 5, dat het verlies van één schijf overleeft, hoewel vier schijven een gebruikelijker NAS-systeemconfiguratie is. Vijf schijven maken RAID 6 mogelijk, die het verlies van twee schijven overleeft.

Zes tot acht schijven zijn veel voorkomende NAS-configuraties die meer opslag, ruimte, prestaties mogelijk maken, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een reserveschijf aan te wijzen om een defecte NAS-harde schijf onmiddellijk opnieuw op te bouwen.

Als je een NAS met meerdere bays wilt, kies je best voor een capaciteit die RAID 6 mogelijk maakt. RAID 6 overleeft het verlies van twee schijven, en levert een betere bescherming dan RAID 5.

Wanneer een schijf uitvalt en je vervangt deze door een nieuwe schijf, neemt het heropbouwproces om de gegevens en herstelinformatie van die schijf te herstellen vaak veel tijd in beslag. Hoewel het zelden voorkomt, is het mogelijk dat een andere schijf uitvalt tijdens het heropbouwproces.

In dat scenario, als je RAID 6 hebt, behoud je normaal gesproken al je gegevens. Als je RAID 5 hebt, kunnen er gegevens verloren gaan. Het is dus altijd goed om je voor te bereiden op het geval dat twee schijven uitvallen.

Als je ervoor kiest om schijven afzonderlijk van je NAS te kopen, stem dan de schijfcapaciteiten en -modellen op elkaar af voor de meest voorspelbare prestaties in het RAID-volume.

RAM

Het RAM (random access memory) is het deel van de NAS dat is gewijd aan het afhandelen van willekeurige en incidentele gevallen van gegevensgebruik. De hoeveelheid RAM bepaalt hoeveel programma's of taken of acties er op een gegeven moment door het NAS-systeem kunnen worden afgehandeld.

De meeste NAS-apparaten hebben 1 tot 4 GB RAM-geheugen om de processor aan te vullen en te zorgen voor een soepele werking.

Grootte van schijven

Schatten hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is eenvoudig. Tel alle harde schijven en externe schijven van al je systemen thuis of op kantoor waarvan je een back-up wilt maken bij elkaar op, tel de hoeveelheid gedeelde opslagruimte die je aan je gebruikers wilt verstrekken erbij op, en houd rekening met een eventuele groeiende vraag naar gedeelde opslagruimte.

Houd dus zeker rekening met een buffer, aangezien je gegevens elk jaar groeien. Streef naar een capaciteit die twee tot vier keer zo groot is als je bestaande gegevenscapaciteit.

Beeld je in: er zijn zes gebruikers in je kantoor die elk een back-up maken van hun laptops van 2 TB. Het team wil nog eens 6 TB aan gedeelde opslag gebruiken voor documenten, afbeeldingen en video's waar iedereen bij kan. Vermenigvuldigd met een groeifactor van twee, dan heb je NAS-server nodig die tenminste 36 TB aan opslagruimte biedt.

Als je budget het toelaat, ga dan voor grotere schijven en meer schijfsleuven. Houd er echter rekening mee dat als je te grote schijven kiest, je voor langere tijd betaalt voor ongebruikte opslagruimte.

NAS server in beeld van Synology

Als je een krap budget hebt, koop dan een NAS-systeem met meer bays voorkleinere schijven, want dat verlaagt je kosten aanzienlijk.

Je kunt deze schijven in de toekomst vervangen door grotere indien nodig.

Een groot voordeel van NAS-systemen is dan ook de flexibiliteit waarmee je je gedeelde opslag afstemt op je behoeften. 💪

Besturingssysteem

De NAS-besturingssystemen van de grote leveranciers bieden over het algemeen dezelfde services in een OS-achtige interface die wordt geleverd via een webserver. Bekijk bij je aankoop ook aandachtig met welk besturingssysteem de NAS-server compatibel is.

Het besturingssysteem van het merk Synology, DSM genaamd, heeft bijvoorbeeld Apple File Protocol (AFP) als een van de methoden om bestanden te delen, samen met SMB voor de Windows-gebruikers en NFS voor de Linux/Unix-gebruikers.

Door het IP-adres van je NAS in te voeren, meld je je aan en beheer je de instellingen van je systeem, maak je de opslagvolumes aan en beheer je ze, stel je groepen gebruikers op je netwerk in die toegang hebben, configureer en controleer je back-up- en synchronisatietaken, en nog veel meer.

Als je specifieke functies voor gebruikersbeheer in je IT-omgeving nodig hebt, of als je wilt testen hoe het besturingssysteem werkt, kun je ze testen door een virtuele demonstratiemachine op te starten die sommige NAS-verkopers aanbieden.

Processor

De processor levert rekenkracht voor de werking van het systeem, services en toepassingen. Kleinere, ingebouwde processorchips die gebruikelijk zijn in kleinere NAS-systemen leveren een goede basis functionaliteit, maar ze kunnen vastlopen als er veel gebruikers de NAS gebruiken of als er encryptietaken worden uitgevoerd.

ARM- en Intel Atom-chips zijn goed voor basissystemen, terwijl grotere en meer capabele processors, zoals de Intel Core i3 en Core i5, sneller zijn bij taken zoals encryptie, deduplicatie, en het serveren van alle on-board apps.

Deduplicatie

Deduplicatie verwijdert overbodige gegevensblokken en vermindert je behoefte aan opslagruimte aanzienlijk. Hierdoor bespaar je geld en verspil je minder bandbreedte aan het overbrengen van gegevens van en naar externe opslaglocaties.

Enkele van de meest voorkomende processors die je vindt in NAS-servers zijn Intel Celeron en Marvell Armada. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende processoren is het aantal kernen (cores), aangezien een quad-core (4 kernen) processor veel betere prestaties levert dan een dual-core (2 kernen).

Processorkernen zijn afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de processor. De processorkern ontvangt instructies van een enkele rekentaak en werkt met de kloksnelheid om deze informatie snel te verwerken en tijdelijk op te slaan in het RAM-geheugen.

Als het een NAS voor thuis is met één of twee gebruikers, dan is dual core processor prima. Als je gemeenschappelijke opslag nodig hebt voor je kantoor dat bijvoorbeeld videobewerking doet, dan wil je een krachtige NAS-server met 4, 6 of 8 cores.

Netwerk en verbindingen

De meeste NAS-servers hebben een of twee usb-poorten om een printer of externe opslagschijven aan te sluiten, zodat je die via de NAS zelf aan je netwerk toevoegt. Zodra je ze hebt aangesloten, deel je ze, net als al het andere op de NAS, eenvoudig met alle aangesloten gebruikers.

De usb 2.0-poort gebruikt men meestal voor het delen van printers, en een usb 3.0-poort voor externe opslag. Let op het feit dat usb 2.0 is veel langzamer is dan usb 3.0, maar een printer bijvoorbeeld heeft de snelheid van usb 3.0 niet nodig.

NAS-opslagapparaat in beeld

Een basis NAS-server heeft een Gigabit Ethernet-verbinding, die vaak wordt aangeduid als 1 GigE. Deze doorvoer van 1 Gb/s in netwerksnelheden is gelijk aan 125 MB/s afkomstig van je opslagsysteem.

Dat betekent dat het NAS-systeem de opslagdienst aan alle gebruikers moet leveren binnen die limiet, wat meestal geen probleem is als er maar een paar gebruikers worden bediend. Veel systemen bieden uitbreidingspoorten binnenin, zodat je later eenvoudig je NAS-systeem opwaardeert met een 10 GigE netwerkkaart.

Als je kantoor al is bekabeld voor 10 GigE, zorg er dan voor dat je NAS ook 10 GigE is. Anders geldt: hoe meer netwerkpoorten aan de achterkant van het systeem, hoe beter. Als je nu nog niet klaar bent voor een systeem dat 10 GigE aankan, maar je denkt dat je dat in de toekomst misschien wel gaat doen, kies dan een systeem dat uitbreidingsmogelijkheden heeft.

Sommige systemen bieden ook Thunderbolt-aansluitingen naast ethernet-aansluitingen. Hiermee maken laptops en desktops met Thunderbolt-poorten direct verbinding met de NAS en bieden een veel hogere bandbreedte – tot 40 GigE (5 GB/s)!

Deze zijn goed voor systemen die grote bestanden direct op de NAS moeten bewerken, zoals vaak het geval is bij videobewerking. Als je systemen die de snelst mogelijke snelheden nodig hebben rechtstreeks wilt aansluiten, kies dan een systeem met Thunderbolt-poorten – één per gebruiker die op Thunderbolt is aangesloten.

Vormfactor

De vormfactor beschrijft de vorm, grootte of fysieke kenmerken van een computerapparaat, of dat nu een netwerk-switch of een NAS-apparaat is. De vorm beïnvloedt het ontwerp van de hardwarecomponenten die in de grotere eenheid passen. Voor NAS-opslagapparaten bestaat de vormfactor gewoonlijk uit twee variaties: modellen met rekken en torenmodellen.

Het kiezen tussen deze twee opties is normaal vrij eenvoudig. Behuizingen met rekken zijn bijvoorbeeld geschikt voor bedrijfsnetwerken, aangezien ze een uitbreidbare capaciteit hebben. Torenbehuizingen zijn beter voor kleine tot middelgrote bedrijven.

Extra services

Terwijl de ingebouwde processor en het geheugen op je NAS voornamelijk dienen voor bestandsservice, back-up en synchronisatietaken, kun je er ook andere oplossingen rechtstreeks op installeren.

Qnap en Synology – twee populaire NAS-aanbieders – hebben app stores die toegankelijk zijn vanuit hun beheersoftware waar je toepassingen selecteert om te downloaden en te installeren op je NAS. Misschien ben je geïnteresseerd in een back-up- en synchronisatieoplossing zoals Archiware, of CMS-oplossingen zoals WordPress.

Ook gebruik je je NAS-server om je muziekbestanden mee op te slaan en deze speel je vervolgens af met je netwerkspeler.

De 5 beste NAS-servers onder elkaar

1. Synology DS220+

1. Synology DS220+
Maximale opslagcapaciteit: 32 GB
Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)
Type processor: Intel Celeron processor
Aantal processorkernen: 2
RAM-geheugen: 2 GB
Ingebouwde ventilator: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android | iOS | Windows | Chrome OS
Aantal ethernet poorten: 2
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 2
RAID: RAID-0 | RAID-1 | JBOD | Synology Hybrid RAID
Max. aantal gebruikers: 10

2. Synology DS118

2. Synology DS118
Maximale opslagcapaciteit: 12000 GB
Aantal harde schijf sloten: 1 Bay(s)
Type processor: Realtek processor
Aantal processorkernen: 4
RAM-geheugen: 1 GB
Ingebouwde ventilator: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android | Chrome OS | iOS | Mac OS | Windows
Aantal ethernet poorten: 1
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 2
RAID: Geen RAID
Max. aantal gebruikers: 8

3. Synology DS920+

3. Synology DS920+
Maximale opslagcapaciteit: 8 GB
Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)
Type processor: Intel Celeron processor
Aantal processorkernen: 4
RAM-geheugen: 4 GB
Ingebouwde ventilator: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Chrome OS | Windows | Android | iOS | Mac OS
Aantal ethernet poorten: 2
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 2
RAID: Hot spare | RAID-0 | RAID-6 | RAID-5 | RAID-2 | RAID-10 | RAID-1 | Synology Hybrid RAID
Max. aantal gebruikers: 10

4. WD My Cloud Home 2TB

4. WD My Cloud Home 2TB
Maximale opslagcapaciteit: 2000 GB
Aantal harde schijf sloten: 1 Bay(s)
Type processor: Realtek processor
RAM-geheugen: 1 GB
Ingebouwde ventilator: Nee
Geschikt voor besturingssysteem: Windows
Aantal ethernet poorten: 1
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 1
RAID: JBOD | RAID-0 | RAID-1

5. Synology DS220j

5. Synology DS220j
Maximale opslagcapaciteit: 32 GB
Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)
Type processor: Realtek processor
Aantal processorkernen: 4
RAM-geheugen: 0,512 GB
Ingebouwde ventilator: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Chrome OS | Android | Windows | iOS
Aantal ethernet poorten: 1
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 2
RAID: RAID-0 | RAID-1 | JBOD | Synology Hybrid RAID
Max. aantal gebruikers: 10

Veelgestelde vragen over NAS-servers

➡️ Wat kan je allemaal met een NAS-server?

Een NAS is ideaal wanneer meerdere apparaten, beheerd door één of meerdere mensen, gemakkelijk toegang moeten hebben tot dezelfde set bestanden, ook op afstand. Dat kunnen foto's zijn, financiële documenten of muziekbestanden – wat je ook nodig hebt, het staat allemaal op één plek.

📶 Hoe sluit je een NAS-server aan?

NAS-servers hebben ingebouwde harde schijven en basisserversoftware die verbinding maken met je wifi-router, mesh-router of misschien zelfs je gaming-router of mediaspeler. Na het aansluiten van je NAS-behuizing, is het eenvoudig om verbinding te maken met de eenheid via je webbrowser en alles in te stellen.

Zet de NAS aan > wacht tot de eenheid de opstartprocedure heeft voltooid > start je webbrowser en voer het IP-adres van de behuizing in > volg nu de installatieprocedure > volg de stappen om de stations te initialiseren en je accounts in te stellen.

↪️ Waar staat 'NAS' voor?

'NAS' is een afkorting van de term 'network attached storage', wat een bestandsserver is die toegankelijk is via je thuis- of kantoornetwerk. Met een NAS-server deel je eenvoudig bestanden tussen verschillende computers en draagbare entertainmentapparatuur.

Welke NAS-server moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste NAS-servers. Zo kun jij de beste keus maken.

Maximale opslagcapaciteitAantal harde schijf slotenType processorRAM-geheugenAantal ethernet poortenBedrade snelheidMax. aantal gebruikers
1Synology DS220+32 GB2 Bay(s)Intel Celeron processor2 GB2Gigabit (Tot 1000 Mbps)10
2Synology DS11812000 GB1 Bay(s)Realtek processor1 GB1Gigabit (Tot 1000 Mbps)8
3Synology DS920+8 GB2 Bay(s)Intel Celeron processor4 GB2Gigabit (Tot 1000 Mbps)10
4WD My Cloud Home 2TB2000 GB1 Bay(s)Realtek processor1 GB1Gigabit (Tot 1000 Mbps)10
5Synology DS220j32 GB2 Bay(s)Realtek processor0,512 GB1Gigabit (Tot 1000 Mbps)10

Synology DS220+

Maximale opslagcapaciteit: 32 GB

Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)

Type processor: Intel Celeron processor

RAM-geheugen: 2 GB

Aantal ethernet poorten: 2

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Max. aantal gebruikers: 10

Synology DS118

Maximale opslagcapaciteit: 12000 GB

Aantal harde schijf sloten: 1 Bay(s)

Type processor: Realtek processor

RAM-geheugen: 1 GB

Aantal ethernet poorten: 1

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Max. aantal gebruikers: 8

Synology DS920+

Maximale opslagcapaciteit: 8 GB

Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)

Type processor: Intel Celeron processor

RAM-geheugen: 4 GB

Aantal ethernet poorten: 2

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Max. aantal gebruikers: 10

WD My Cloud Home 2TB

Maximale opslagcapaciteit: 2000 GB

Aantal harde schijf sloten: 1 Bay(s)

Type processor: Realtek processor

RAM-geheugen: 1 GB

Aantal ethernet poorten: 1

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Max. aantal gebruikers: 10

Synology DS220j

Maximale opslagcapaciteit: 32 GB

Aantal harde schijf sloten: 2 Bay(s)

Type processor: Realtek processor

RAM-geheugen: 0,512 GB

Aantal ethernet poorten: 1

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Max. aantal gebruikers: 10

Conclusie

Waarom een NAS-server interessant is, heeft vooral te maken met de mogelijkheden ervan. Hoewel het gewoon een opslagapparaat is dat is aangesloten op je thuis- of kantoornetwerk, geeft een NAS alle aangesloten apparaten met de juiste machtigingen toegang tot bestanden op interne schijven, evenals tot geïnstalleerde services en apps.

Heb jij al een model op het oog dat al je bestanden veilig mag opbergen? Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder en laat zeker een berichtje achter met je ervaringen. Dat vinden wij heel waardevol!

Was dit artikel behulpzaam?