Slaap op je Twee Oren met de Beste NAS-server

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Slaap op je Twee Oren met de Beste NAS-server

Opslag is een essentieel onderdeel van elke computergestuurde werkomgeving. De beste NAS-server is een bestandsopslagapparaat dat je aansluit op je computernetwerk. Het bevat meestal verschillende schijven die zijn ontworpen om databases en back-upbestanden op een centrale locatie te bewaren.

De opgeslagen gegevens zijn altijd beschikbaar voor meerdere gebruikers, die er op hetzelfde moment toegang toe hebben. Network attached storage (NAS) is in de loop der jaren sterk verbeterd en er zijn een heel aantal zaken om in het achterhoofd te houden bij je aankoop. Die ontdek je hieronder! 🧐

Open Media Vault

Open Media Vault

array ( )

EasyNAS

EasyNAS

array ( )

RockStor

RockStor

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0BMB2C2PR', 'price' => 127.51, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

De beste NAS-server koopgids: hoe maak je de beste koop?

In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste onderdelen van een NAS-server en help je een model te vinden dat perfect aan jouw behoeften voldoet. 👇

Voordelen van een NAS-server

Meer opslagruimte

Het is een beetje voor de hand liggend, maar het belangrijkste voordeel van een NAS-server is dat het je opslagcapaciteit aanzienlijk vergroot ten opzichte van harde schijven.

NAS-systemen creëren een enkel opslagvolume uit verschillende schijven.

Bescherming tegen gegevensverlies

Minder voor de hand liggend, maar even belangrijk, zorgt de RAID-configuratie in een NAS-systeem ervoor dat de gegevens die je opslaat het falen van een of meer van de harde schijven overleven. Harde schijven kunnen het begeven en een goede NAS-server helpt om daar geen slapeloze nachten over te hebben.

Veiligheid en snelheid

Naast bescherming tegen defecte schijven, biedt NAS ook beveiliging voor je gegevens tegen factoren van buitenaf, omdat ze alleen toegankelijk zijn op je lokale netwerk en voor gebruikersaccounts onder jouw beheer. Het werkt over het algemeen ook net zo snel als de snelheid van je lokale netwerk.

Betere hulpmiddelen voor gegevensbeheer

Volledig geautomatiseerde back-ups, compressie, en encryptie zijn slechts een handvol van de functies op een NAS-systeem. Het maakt je opslag efficiënter en veiliger en het vergemakkelijkt de samenwerking voor je team, aangezien je het hele team toegang kunt geven tot de nodige bestanden.

Encryptie

Veel NAS-servers hebben ingebouwde ondersteuning voor data-encryptie. Bij deze coderingsmethode worden je gegevens opgeslagen op de gedeelde mappen in een gecodeerd formaat met een set coderingssleutels. Deze codering laat de NAS toe om alle ongeautoriseerde toegangspogingen op je gecodeerde data te blokkeren.

Er zijn ook enkele nadelen:

 • Het vereist geavanceerde computervaardigheden, vooral wanneer er verschillende toegangsniveaus zijn.
 • Gebruikers moeten verbinding maken met het netwerk als ze toegang willen tot bestanden.
 • Netwerkuitval heeft gevolgen voor meerdere gebruikers.

Hoe een NAS-server presteert hangt vooral af van de componenten waaruit het systeem bestaat, en de mogelijkheid van toekomstige upgrades. Laten we de verschillende opties eens bekijken.

NAS-opslagcapaciteit

Een van de eerste manieren om onderscheid te maken tussen verschillende NAS-systemen is het aantal schijfsleuven (ook wel bays genoemd) dat een bepaald systeem biedt, omdat dit bepaalt hoeveel schijven het systeem kan bevatten.

Over het algemeen geldt dat hoe groter het aantal schijfsleuven, hoe meer opslag je je gebruikers kunt bieden en hoe meer flexibiliteit je hebt om je gegevens te beschermen tegen defecte schijven.

In een NAS-systeem wordt de opslag gedefinieerd door het aantal schijven, het gedeelde volume dat zij creëren en hun RAID-schema (bijv. RAID 0, 1, 5, 6, enzovoorts). Eén schijf geeft bijvoorbeeld geen extra prestatie of bescherming. Twee schijven bieden de mogelijkheid tot eenvoudige spiegeling.

Spiegelen wordt ook RAID 1 genoemd, wanneer je één volume opbouwt uit twee schijven, waardoor je geen gegevensverlies lijdt als een van de schijven wegvalt om de een of andere reden.

Twee schijven maken ook striping mogelijk (RAID 0), waarbij je één volume uitrekt over twee schijven, waardoor één grotere schijf ontstaat die ook enige prestatieverbetering biedt. Hier zijn wel risico's aan verbonden, omdat het verlies van één schijf betekent dat het volledige volume niet beschikbaar is.

RAID

Redundant array of independent disks, of RAID, combineert meerdere harde schijven in één of meerdere opslagvolumes. RAID verdeelt gegevens en schijfherstelinformatie op verschillende manieren over de schijven, en elke indeling biedt een verschillende mate van gegevensbescherming.

Drie schijven is het minimum voor RAID 5, dat het verlies van één schijf overleeft, hoewel vier schijven een gebruikelijker NAS-systeemconfiguratie is. Vijf schijven maken RAID 6 mogelijk, die het verlies van twee schijven overleeft.

Zes tot acht schijven zijn veel voorkomende NAS-configuraties die meer opslag, ruimte, prestaties mogelijk maken, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een reserveschijf aan te wijzen om een defecte NAS-harde schijf onmiddellijk opnieuw op te bouwen.

Als je een NAS met meerdere bays wilt, kies je best voor een capaciteit die RAID 6 mogelijk maakt. RAID 6 overleeft het verlies van twee schijven, en levert een betere bescherming dan RAID 5.

Wanneer een schijf uitvalt en je vervangt deze door een nieuwe schijf, neemt het heropbouwproces om de gegevens en herstelinformatie van die schijf te herstellen vaak veel tijd in beslag. Hoewel het zelden voorkomt, is het mogelijk dat een andere schijf uitvalt tijdens het heropbouwproces.

In dat scenario, als je RAID 6 hebt, behoud je normaal gesproken al je gegevens. Als je RAID 5 hebt, kunnen er gegevens verloren gaan. Het is dus altijd goed om je voor te bereiden op het geval dat twee schijven uitvallen.

Als je ervoor kiest om schijven afzonderlijk van je NAS te kopen, stem dan de schijfcapaciteiten en -modellen op elkaar af voor de meest voorspelbare prestaties in het RAID-volume.

RAM

Het RAM (random access memory) is het deel van de NAS dat is gewijd aan het afhandelen van willekeurige en incidentele gevallen van gegevensgebruik. De hoeveelheid RAM bepaalt hoeveel programma's of taken of acties er op een gegeven moment door het NAS-systeem kunnen worden afgehandeld.

De meeste NAS-apparaten hebben 1 tot 4 GB RAM-geheugen om de processor aan te vullen en te zorgen voor een soepele werking.

Grootte van schijven

Schatten hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is eenvoudig. Tel alle harde schijven en externe schijven van al je systemen thuis of op kantoor waarvan je een back-up wilt maken bij elkaar op, tel de hoeveelheid gedeelde opslagruimte die je aan je gebruikers wilt verstrekken erbij op, en houd rekening met een eventuele groeiende vraag naar gedeelde opslagruimte.

Houd dus zeker rekening met een buffer, aangezien je gegevens elk jaar groeien. Streef naar een capaciteit die twee tot vier keer zo groot is als je bestaande gegevenscapaciteit.

Beeld je in: er zijn zes gebruikers in je kantoor die elk een back-up maken van hun laptops van 2 TB. Het team wil nog eens 6 TB aan gedeelde opslag gebruiken voor documenten, afbeeldingen en video's waar iedereen bij kan. Vermenigvuldigd met een groeifactor van twee, dan heb je NAS-server nodig die tenminste 36 TB aan opslagruimte biedt.

Als je budget het toelaat, ga dan voor grotere schijven en meer schijfsleuven. Houd er echter rekening mee dat als je te grote schijven kiest, je voor langere tijd betaalt voor ongebruikte opslagruimte.

NAS server in beeld van Synology

Als je een krap budget hebt, koop dan een NAS-systeem met meer bays voorkleinere schijven, want dat verlaagt je kosten aanzienlijk.

Je kunt deze schijven in de toekomst vervangen door grotere indien nodig.

Een groot voordeel van NAS-systemen is dan ook de flexibiliteit waarmee je je gedeelde opslag afstemt op je behoeften. 💪

Besturingssysteem

De NAS-besturingssystemen van de grote leveranciers bieden over het algemeen dezelfde services in een OS-achtige interface die wordt geleverd via een webserver. Bekijk bij je aankoop ook aandachtig met welk besturingssysteem de NAS-server compatibel is.

Het besturingssysteem van het merk Synology, DSM genaamd, heeft bijvoorbeeld Apple File Protocol (AFP) als een van de methoden om bestanden te delen, samen met SMB voor de Windows-gebruikers en NFS voor de Linux/Unix-gebruikers.

Door het IP-adres van je NAS in te voeren, meld je je aan en beheer je de instellingen van je systeem, maak je de opslagvolumes aan en beheer je ze, stel je groepen gebruikers op je netwerk in die toegang hebben, configureer en controleer je back-up- en synchronisatietaken, en nog veel meer.

Als je specifieke functies voor gebruikersbeheer in je IT-omgeving nodig hebt, of als je wilt testen hoe het besturingssysteem werkt, kun je ze testen door een virtuele demonstratiemachine op te starten die sommige NAS-verkopers aanbieden.

Processor

De processor levert rekenkracht voor de werking van het systeem, services en toepassingen. Kleinere, ingebouwde processorchips die gebruikelijk zijn in kleinere NAS-systemen leveren een goede basis functionaliteit, maar ze kunnen vastlopen als er veel gebruikers de NAS gebruiken of als er encryptietaken worden uitgevoerd.

ARM- en Intel Atom-chips zijn goed voor basissystemen, terwijl grotere en meer capabele processors, zoals de Intel Core i3 en Core i5, sneller zijn bij taken zoals encryptie, deduplicatie, en het serveren van alle on-board apps.

Deduplicatie

Deduplicatie verwijdert overbodige gegevensblokken en vermindert je behoefte aan opslagruimte aanzienlijk. Hierdoor bespaar je geld en verspil je minder bandbreedte aan het overbrengen van gegevens van en naar externe opslaglocaties.

Enkele van de meest voorkomende processors die je vindt in NAS-servers zijn Intel Celeron en Marvell Armada. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende processoren is het aantal kernen (cores), aangezien een quad-core (4 kernen) processor veel betere prestaties levert dan een dual-core (2 kernen).

Processorkernen zijn afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de processor. De processorkern ontvangt instructies van een enkele rekentaak en werkt met de kloksnelheid om deze informatie snel te verwerken en tijdelijk op te slaan in het RAM-geheugen.

Als het een NAS voor thuis is met één of twee gebruikers, dan is dual core processor prima. Als je gemeenschappelijke opslag nodig hebt voor je kantoor dat bijvoorbeeld videobewerking doet, dan wil je een krachtige NAS-server met 4, 6 of 8 cores.

Netwerk en verbindingen

De meeste NAS-servers hebben een of twee usb-poorten om een printer of externe opslagschijven aan te sluiten, zodat je die via de NAS zelf aan je netwerk toevoegt. Zodra je ze hebt aangesloten, deel je ze, net als al het andere op de NAS, eenvoudig met alle aangesloten gebruikers.

De usb 2.0-poort gebruikt men meestal voor het delen van printers, en een usb 3.0-poort voor externe opslag. Let op het feit dat usb 2.0 is veel langzamer is dan usb 3.0, maar een printer bijvoorbeeld heeft de snelheid van usb 3.0 niet nodig.

NAS-opslagapparaat in beeld

Een basis NAS-server heeft een Gigabit Ethernet-verbinding, die vaak wordt aangeduid als 1 GigE. Deze doorvoer van 1 Gb/s in netwerksnelheden is gelijk aan 125 MB/s afkomstig van je opslagsysteem.

Dat betekent dat het NAS-systeem de opslagdienst aan alle gebruikers moet leveren binnen die limiet, wat meestal geen probleem is als er maar een paar gebruikers worden bediend. Veel systemen bieden uitbreidingspoorten binnenin, zodat je later eenvoudig je NAS-systeem opwaardeert met een 10 GigE netwerkkaart.

Als je kantoor al is bekabeld voor 10 GigE, zorg er dan voor dat je NAS ook 10 GigE is. Anders geldt: hoe meer netwerkpoorten aan de achterkant van het systeem, hoe beter. Als je nu nog niet klaar bent voor een systeem dat 10 GigE aankan, maar je denkt dat je dat in de toekomst misschien wel gaat doen, kies dan een systeem dat uitbreidingsmogelijkheden heeft.

Sommige systemen bieden ook Thunderbolt-aansluitingen naast ethernet-aansluitingen. Hiermee maken laptops en desktops met Thunderbolt-poorten direct verbinding met de NAS en bieden een veel hogere bandbreedte – tot 40 GigE (5 GB/s)!

Deze zijn goed voor systemen die grote bestanden direct op de NAS moeten bewerken, zoals vaak het geval is bij videobewerking. Als je systemen die de snelst mogelijke snelheden nodig hebben rechtstreeks wilt aansluiten, kies dan een systeem met Thunderbolt-poorten – één per gebruiker die op Thunderbolt is aangesloten.

Vormfactor

De vormfactor beschrijft de vorm, grootte of fysieke kenmerken van een computerapparaat, of dat nu een netwerk-switch of een NAS-apparaat is. De vorm beïnvloedt het ontwerp van de hardwarecomponenten die in de grotere eenheid passen. Voor NAS-opslagapparaten bestaat de vormfactor gewoonlijk uit twee variaties: modellen met rekken en torenmodellen.

Het kiezen tussen deze twee opties is normaal vrij eenvoudig. Behuizingen met rekken zijn bijvoorbeeld geschikt voor bedrijfsnetwerken, aangezien ze een uitbreidbare capaciteit hebben. Torenbehuizingen zijn beter voor kleine tot middelgrote bedrijven.

Extra services

Terwijl de ingebouwde processor en het geheugen op je NAS voornamelijk dienen voor bestandsservice, back-up en synchronisatietaken, kun je er ook andere oplossingen rechtstreeks op installeren.

Qnap en Synology – twee populaire NAS-aanbieders – hebben app stores die toegankelijk zijn vanuit hun beheersoftware waar je toepassingen selecteert om te downloaden en te installeren op je NAS. Misschien ben je geïnteresseerd in een back-up- en synchronisatieoplossing zoals Archiware, of CMS-oplossingen zoals WordPress.

Ook gebruik je je NAS-server om je muziekbestanden mee op te slaan en deze speel je vervolgens af met je netwerkspeler.

De 5 beste NAS-servers onder elkaar

1. Beste NAS-server: Open Media Vault

1. Beste NAS-server: Open Media Vault

Belangrijke specificaties:

De Open Media Vault (OMV) NAS-server is een zeer gewaardeerde oplossing voor thuisgebruikers en kleine bedrijven. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten. OMV is gebaseerd op Debian Linux en biedt diensten zoals SSH, FTP, SMB/CIFS en RSync. Het ondersteunt meerdere bestandssystemen en biedt functies zoals volumebeheer, S.M.A.R.T-monitoring, wake on LAN en e-mailmeldingen. Een recensent prijst OMV om zijn uitbreidbaarheid via plugins en zegt: "de echte kracht van OMV ligt in zijn plugins, zowel officiële als van derden, die de bruikbaarheid ervan aanzienlijk verbeteren."

Vergeleken met andere NAS-server distributies springt OMV eruit vanwege zijn intuïtieve interface en uitgebreide documentatie. Het ondersteunt meerdere RAID-niveaus en verschillende bestandssystemen, waardoor het aanpasbaar is aan verschillende opslagbehoeften. Gebruikersbeheer is eenvoudig, waardoor het gemakkelijk is om individuele of batchgebruikers aan te maken en te beheren. De NAS kan worden benaderd via populaire protocollen en kan zichtbaar worden gemaakt op het netwerk. Bovendien bieden de officiële plugins van OMV, zoals gedeelde mapcreatie en schijfbewaking, essentiële functionaliteiten. Gebruikers kunnen ook extra plugins van de community installeren, zoals Docker en Portainer, voor aanvullende mogelijkheden.

In de markt van NAS-server distributies concurreert OMV met EasyNAS en RockStor. EasyNAS is ontworpen voor beginnende NAS-gebruikers en vereenvoudigt het installatieproces, maar het mist enkele configuratieopties in vergelijking met andere distributies. RockStor biedt een intuïtieve interface, meerdere protocollen voor toegang tot gegevens en de mogelijkheid om RAID-configuraties te wijzigen en aan te passen, maar sommige onderdelen vereisen een jaarlijkse abonnementskosten. In tegenstelling tot deze distributies blinkt OMV uit in gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide functionaliteiten en plugin-ecosysteem.

Hoewel OMV positieve beoordelingen ontvangt voor zijn functionaliteiten, gebruiksgemak, prestaties en documentatie, is het belangrijk op te merken dat regelmatige updates essentieel zijn om de nieuwste versie van het besturingssysteem te garanderen. De nieuwste update, versie 6.0.44, bevat wijzigingen in de taalbestanden. Gebruikers kunnen controleren op en beschikbare updates installeren via de OMV-interface. Toegang tot het OMV-bètakanaal wordt echter niet aanbevolen voor live NAS-gebruik.

Kortom, de Open Media Vault (OMV) NAS-server is een uitstekende keuze voor thuisgebruikers en kleine bedrijven vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide functionaliteiten en plugin-ecosysteem. De intuïtieve lay-out, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en uitgebreide documentatie maken het een aantrekkelijke optie voor NAS-implementatie. Hoewel het concurrentie heeft van andere distributies, liggen de sterke punten van OMV in zijn gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Regelmatige updates worden aanbevolen voor optimale prestaties, maar over het algemeen biedt OMV een robuuste en betrouwbare NAS-oplossing.

Voordelen Open Media Vault
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Uitgebreide functieset
 • Plugin-ecosysteem
Nadelen Open Media Vault
 • Regelmatige updates vereist
 • Niet aanbevolen voor live NAS-gebruik

2. Ideaal voor NAS-beginners: EasyNAS

2. Ideaal voor NAS-beginners: EasyNAS

Belangrijke specificaties:

De EasyNAS NAS-server is een ideale keuze voor beginnende NAS-gebruikers en biedt een eenvoudige installatie en een gebruiksvriendelijke ervaring. Hoewel het geen grafische gebruikersinterface (GUI) heeft, is het nog steeds een solide optie voor mensen die willen beginnen met netwerkopslag.

In vergelijking met andere besturingssystemen voor NAS-servers valt EasyNAS op door zijn eenvoud. Volgens Slant biedt het "eenvoudige installatie", maar het is mogelijk niet geschikt voor gebruikers die de voorkeur geven aan een GUI. Het is belangrijk op te merken dat EasyNAS niet de uitgebreide aanbevelingen heeft die sommige andere besturingssystemen wel hebben.

Wat betreft NAS-apparaten in het algemeen concurreert de EasyNAS NAS-server met topkeuzes zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. De Synology DiskStation DS220+ wordt geprezen om zijn uitstekende prestaties en betaalbare prijs, terwijl de QNAP TS-251D-4G-US goede prestaties en gebruiksvriendelijke software biedt. Deze apparaten worden aanbevolen voor de meeste thuisgebruikers, maar als je meer opslagruimte en serverfunctionaliteit nodig hebt, is de QNAP TS-451D2-4G een geweldige optie.

Bij het overwegen van een NAS-apparaat is het belangrijk om factoren zoals het aantal drivebays, de poortselectie, de ondersteunde bestandssystemen en de compatibiliteit met schijven te evalueren. Tom's Hardware benadrukt het belang van deze factoren bij het kiezen van een NAS-apparaat. Hoewel EasyNAS geen grafische UI heeft, biedt het nog steeds eenvoudige installatie en kan het een geschikte keuze zijn voor mensen die eenvoud belangrijker vinden dan een UI.

Kortom, de EasyNAS NAS-server is een solide keuze voor beginnende NAS-gebruikers. De eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke ervaring maken het een geschikte optie voor mensen die willen beginnen met netwerkopslag. Hoewel het geen grafische UI heeft, biedt het eenvoud en gebruiksgemak. Voor gebruikers die de voorkeur geven aan een UI zijn er echter andere opties op de markt, zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. Over het algemeen biedt de EasyNAS NAS-server een betrouwbare oplossing voor degenen die de wereld van NAS betreden.

Voordelen EasyNAS
 • Makkelijke installatie
 • Gebruiksvriendelijke ervaring
 • Eenvoud en gemak in gebruik
Nadelen EasyNAS
 • Ontbreekt een grafische gebruikersinterface (GUI)
 • Mogelijk niet geschikt voor gebruikers die een GUI verkiezen
 • Ontbreekt uitgebreide gebruikersaanbevelingen in vergelijking met andere besturingssystemen

3. De beste op CentOS gebaseerde Linux NAS-server distro: RockStor

RockStor is dé Linux NAS server distro gebaseerd op CentOS die zich onderscheidt in de drukke markt van NAS-oplossingen. Het biedt een scala aan oplossingen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel individuen als organisaties. Een opvallende functie van RockStor is de aanpasbare Btrfs-opslag, waarmee gebruikers eenvoudig hun eigen opslagplatform kunnen bouwen.

Volgens PCMag is RockStor een van de beste NAS-oplossingen die beschikbaar zijn. Het biedt een intuïtieve interface en ondersteunt meerdere protocollen, waaronder Samba/CIFS, AFP, NFS en SFTP. Het stelt gebruikers ook in staat om beschikbare ruimte in verschillende RAID-configuraties te ordenen, waardoor ze controle hebben over de gegevensopslag. Het is echter vermeldenswaard dat sommige componenten van RockStor betaald zijn en dat het Stable Updates-kanaal een jaarlijkse abonnementsbijdrage vereist.

Vergeleken met andere NAS server distro's heeft RockStor zijn unieke verkooppunten. TechRadar benadrukt dat RockStor zich richt op het Btrfs-bestandssysteem, waardoor een efficiënte en betrouwbare opslagoplossing wordt geboden. Het ondersteunt populaire netwerkprotocollen en biedt een intuïtieve interface, waardoor het gebruiksvriendelijk is voor mensen met beperkte Linux-kennis. Het mist echter de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties zoals Open Media Vault.

De belangrijkste gebruikersscenario's van RockStor zijn traditionele NAS serveropstellingen, SMB private cloud servers en persoonlijke cloud servers. Het maakt gecentraliseerde toegang tot opslag mogelijk via het netwerk, integratie met openbare cloudopslag en fungeert als een lokale alternatief voor openbare cloudopslag. De mogelijkheid om de capaciteit effectief te schalen, privacy en prestaties te beheren en overal toegang te hebben tot gegevens, maakt RockStor een veelzijdige keuze voor verschillende opslagbehoeften.

Hoewel RockStor positieve beoordelingen heeft ontvangen, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen. Het artikel van ServerWatch vermeldt dat Btrfs, het bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, niet wordt aanbevolen voor productiegebruik. Bovendien ontbreekt het RockStor aan commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers die de voorkeur geven aan toegewijde ondersteuningsopties.

In vergelijking met andere NAS-oplossingen concurreert RockStor met distro's zoals Open Media Vault en EasyNAS. Open Media Vault is ideaal voor thuisgebruikers en kleine bedrijven, met eenvoudig beheer, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en een goed gedocumenteerde interface. EasyNAS vereenvoudigt de installatie en het beheer van een NAS-server, maar mist de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties.

Kortom, RockStor is dé top CentOS-gebaseerde Linux NAS server distro die uitblinkt in zijn aanpasbare Btrfs-opslag en veelzijdige oplossingen. Het biedt een intuïtieve interface, ondersteunt meerdere protocollen en biedt controle over gegevensopslag. Hoewel het beperkingen heeft, blinkt RockStor uit in het bieden van een gebruiksvriendelijke NAS-oplossing met de nadruk op efficiënt opslagbeheer.

Voordelen RockStor
 • Je kunt de Btrfs-opslag aanpassen om een gepersonaliseerd opslagplatform te bouwen.
 • Intuïtieve interface en ondersteuning voor meerdere protocollen.
 • Veelzijdige gebruiksscenario's voor traditionele NAS-opstellingen, SMB-private cloud-servers en persoonlijke cloud-servers.
Nadelen RockStor
 • Sommige componenten van RockStor zijn betaald en het Stable Updates-kanaal vereist een jaarlijkse abonnementskosten.
 • Het Btrfs-bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, wordt niet aanbevolen voor productiegebruik.
 • Er is geen commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers.

4. Optimale NAS voor media streamen: Kodi

De Kodi NAS-server is een zeer veelzijdig en krachtig apparaat waarmee gebruikers kunnen genieten van hun mediacollectie vanuit het comfort van hun eigen huis. Ondanks de populariteit van streamingdiensten geven veel gebruikers nog steeds de voorkeur aan directe toegang tot hun eigen mediabestanden, en Kodi biedt hiervoor een uitstekende oplossing.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Kodi NAS-server is het vermogen om media-inhoud te streamen. Volgens PCMag is het de "Optimale NAS voor media streaming." Het stelt gebruikers in staat om Kodi eenvoudig te installeren op hun QNAP NAS en te genieten van hun mediacollectie. Het installatieproces wordt goed gedocumenteerd in een handleiding die wordt geleverd door NAS Compares, die gebruikers door de noodzakelijke stappen leidt om Kodi te installeren en configureren op hun QNAP NAS. Dit zorgt ervoor dat gebruikers een naadloze en probleemloze ervaring kunnen hebben bij het instellen van het apparaat.

De Kodi NAS-server onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn gebruiksvriendelijke interface en prestaties. De Synology DiskStation DS220+ en QNAP TS-251D-4G-US worden aanbevolen door The New York Times Wirecutter als de beste NAS-apparaten voor de meeste thuisgebruikers. Deze apparaten bieden goede prestaties en een breed scala aan functies. Voor gebruikers die meer opslagruimte en geavanceerde serverfunctionaliteit nodig hebben, is de QNAP TS-451D2-4G een aanbevolen upgrade-optie. De Synology DiskStation DS420+ is ook geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar extra gegevensbescherming en opslagcapaciteit.

Wat betreft technische details, biedt TechJunkie een stapsgewijze handleiding over hoe u Kodi kunt gebruiken met een Synology NAS. De handleiding begeleidt gebruikers bij het activeren van NFS op de NAS, het maken van een NFS-regel en het toevoegen van een videobron in Kodi. Dit zorgt ervoor dat gebruikers hun Synology NAS eenvoudig kunnen verbinden met Kodi en toegang hebben tot hun mediabestanden zonder gedoe.

Al met al is de Kodi NAS-server een zeer aanbevolen keuze voor gebruikers die directe toegang willen hebben tot hun mediacollectie. Het biedt naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en een gebruiksvriendelijke interface. Hoewel er andere NAS-apparaten op de markt zijn met vergelijkbare functies, onderscheidt de Kodi NAS-server zich door zijn optimale prestaties voor het streamen van media. Het is echter vermeldenswaard dat het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist vanwege auteursrechtkwesties.

Tot slot is de Kodi NAS-server een topkeuze voor gebruikers die willen genieten van hun eigen mediacollectie vanuit het comfort van hun huis. Met zijn naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en gebruiksvriendelijke interface biedt het een geweldige oplossing voor het openen en genieten van mediabestanden. Hoewel het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist, is het eindresultaat zeker de moeite waard voor gebruikers die optimale prestaties voor het streamen van media willen.

Voordelen Kodi
 • Naadloze mediastreamingmogelijkheden
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Goede prestaties voor mediastreaming
Nadelen Kodi
 • Extra stappen vereist voor de installatie van Kodi op QNAP NAS
 • Auteursrechtelijke problemen kunnen invloed hebben op het installatieproces

5. Universal Media Server

5. Universal Media Server

Belangrijke specificaties:

De Universal Media Server is een NAS-server waarmee je gemakkelijk toegang hebt tot je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in je thuisnetwerk. Het is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke oplossing voor het creëren van een mediaserver thuis. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor de Universal Media Server, kunnen we inzichten halen uit beoordelingen van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media thuis.

Als het gaat om het kiezen van een NAS-apparaat voor het afspelen van media, wordt de QNAP TS-251A aanbevolen. Het is gespecialiseerd in het afspelen van media en biedt functies zoals HDMI-uitgang en 4K-hardware-decodering. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die hoogwaardige media-inhoud naar hun tv's willen streamen. Een andere zeer gewaardeerde optie is de Synology DiskStation DS920+, die uitstekende prestaties en betrouwbaarheid biedt.

Om een NAS-server in te stellen voor het streamen van media, moet je een harde schijf installeren met een grote capaciteit en energiezuinigheid. De Seagate IronWolf 10TB-schijf is hiervoor een goede optie. Zodra de hardware is ingesteld, kun je mediaserver-apps zoals Plex en Kodi installeren om je mediabestanden te organiseren en af te spelen via tv-vriendelijke interfaces. De Plex Media Server is vooral populair vanwege het gebruiksgemak en de compatibiliteit met een breed scala aan apparaten. Het is echter vermeldenswaard dat Plex geen hardwaretranscodering ondersteunt, dus als je van plan bent om media-bestanden te transcoderen, moet je mogelijk een tweede apparaat zoals een Nvidia Shield gebruiken als mediaserver.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een NAS-server als thuismediaserver is het gemak van toegang tot en het streamen van je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in het netwerk. Of het nu gaat om het streamen van films naar je tv, muziek naar je luidsprekers of foto's naar je digitale fotolijst, een NAS-server stelt je in staat om je mediaverzameling te centraliseren en er vanaf elke plek in je huis toegang toe te hebben.

Wat betreft concurrentie zijn er verschillende hoog gewaardeerde NAS-apparaten voor het opslaan van media thuis. De Synology DiskStation DS220+ wordt aanbevolen als de beste algehele NAS voor thuisgebruik, met zijn krachtige Intel CPU, uitbreidbaar RAM en uitstekend besturingssysteem. Ook de ASUSTOR NIMBUSTOR 4 (AS5304T) en de QNAP TVS-672XT zijn opmerkelijke opties, met name voor het opzetten van een Plex Media Server.

Al met al biedt de Universal Media Server, als een NAS-server, een handige en veelzijdige oplossing voor het creëren van een thuismediaserver. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor dit product, geven de inzichten van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media thuis aan dat een NAS-server je media-streamingervaring aanzienlijk kan verbeteren. Het stelt je in staat om je mediabestanden te centraliseren en er toegang toe te hebben vanaf meerdere apparaten, waardoor een naadloze en gebruiksvriendelijke media-afspeelervaring wordt geboden.

Voordelen Universal Media Server
 • Handige en veelzijdige oplossing voor het maken van een thuismediaserver
 • Maakt centralisatie en toegang van mediabestanden vanaf meerdere apparaten mogelijk
 • Biedt een naadloze en gebruiksvriendelijke mediaweergave-ervaring

Veelgestelde vragen over NAS-servers

➡️ Wat kan je allemaal met een NAS-server?

Een NAS is ideaal wanneer meerdere apparaten, beheerd door één of meerdere mensen, gemakkelijk toegang moeten hebben tot dezelfde set bestanden, ook op afstand. Dat kunnen foto's zijn, financiële documenten of muziekbestanden – wat je ook nodig hebt, het staat allemaal op één plek.

📶 Hoe sluit je een NAS-server aan?

NAS-servers hebben ingebouwde harde schijven en basisserversoftware die verbinding maken met je wifi-router, mesh-router of misschien zelfs je gaming-router of mediaspeler. Na het aansluiten van je NAS-behuizing, is het eenvoudig om verbinding te maken met de eenheid via je webbrowser en alles in te stellen.

Zet de NAS aan > wacht tot de eenheid de opstartprocedure heeft voltooid > start je webbrowser en voer het IP-adres van de behuizing in > volg nu de installatieprocedure > volg de stappen om de stations te initialiseren en je accounts in te stellen.

↪️ Waar staat 'NAS' voor?

'NAS' is een afkorting van de term 'network attached storage', wat een bestandsserver is die toegankelijk is via je thuis- of kantoornetwerk. Met een NAS-server deel je eenvoudig bestanden tussen verschillende computers en draagbare entertainmentapparatuur.

Welke NAS-server moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste NAS-servers. Zo kun jij de beste keus maken.

 Open Media VaultEasyNASRockStorKodiUniversal Media Server
RAM-geheugen
Max. aantal gebruikers
Bedrade snelheid
Aantal ethernet poorten
Type processor
Aantal harde schijf sloten
Maximale opslagcapaciteit

Conclusie

Waarom een NAS-server interessant is, heeft vooral te maken met de mogelijkheden ervan. Hoewel het gewoon een opslagapparaat is dat is aangesloten op je thuis- of kantoornetwerk, geeft een NAS alle aangesloten apparaten met de juiste machtigingen toegang tot bestanden op interne schijven, evenals tot geïnstalleerde services en apps.

Heb jij al een model op het oog dat al je bestanden veilig mag opbergen? Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder en laat zeker een berichtje achter met je ervaringen. Dat vinden wij heel waardevol!

Was dit artikel behulpzaam?