Breid je Netwerk uit met de Beste Netwerk Switch

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Netwerk switches zijn belangrijke bouwstenen voor elk netwerk.

Breid je Netwerk uit met de Beste Netwerk Switch

Of je nu een klein bedrijf of groot huis hebt, je netwerk moet verschillende gebruikers de klok rond betrouwbaar en veilig verbonden houden. Met de beste netwerk switch sluit je eenvoudig extra gebruikers aan en profiteer je van hogere snelheden.

Welke netwerk switch voor jou de juiste is, hangt af van je systeem. Ik help je op weg door de belangrijkste factoren uit te lichten waarmee je rekening moet houden in relatie tot je netwerkbehoeften. 💡

TP-Link TL-SG105
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

TP-LINK TL-SG108

TP-LINK TL-SG108
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 8
Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 16 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Netgear GS105

Netgear GS105
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Ja
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste netwerk switch koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het is vervelend als je geen ethernetpoorten meer vrij hebt op je router. Zeker als je een bekabelde verbindingen wilt voor al je apparaten, maar je geen bundel ethernetkabels naar de plaats van je router wilt trekken. Een netwerk switch is je redding.

Het kiezen van de beste netwerk switch voor je behoeften is niet al te lastig, maar er zijn een paar begrippen die je beter wilt begrijpen, zodat je niet het verkeerde apparaat koopt of onnodig teveel uitgeeft. Ontdek het allemaal hieronder!

Waarvoor dient een netwerk switch?

Eén van de beste manieren om je bekabelde netwerk uit te breiden is door een netwerk switch aan te schaffen. Om het eenvoudig te houden: een switch is als een hub. Je sluit je switch aan op je router, waarna je je apparaten op je switch aansluit.

Je apparaten hebben hierna toegang tot je thuis- of kantoornetwerk, alsof ze rechtstreeks op de router zijn aangesloten. Zo eenvoudig is het! Een netwerk switch wordt ook wel eens een ethernet switch of LAN-switch genoemd.

LAN

Een LAN (Local Area Network) is een verzameling apparaten die met elkaar zijn verbonden op één fysieke locatie, zoals een gebouw, kantoor of huis. Een wide area network (WAN) of metropolitan area network (MAN) bestrijkt daarentegen grotere geografische gebieden. Sommige WANs en MANs verbinden meerdere LANs met elkaar.

In de context van huishoudelijke, commerciële of industriële computernetwerken, is de belangrijkste rol van netwerk switches het fysiek verbinden van online bronnen en apparaten. Gebruikers die via een switch op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, krijgen dan toegang tot meerdere of zelfs alle bronnen en apparaten op dat netwerk.

Aantal gebruikers

Het uitzoeken van de beste netwerk switch voor jou begint allemaal met het aantal gebruikers dat je wilt verbinden met je netwerk. Vergeet niet dat een gebruiker niet alleen een persoon is, maar ook andere aangesloten apparaten, zoals een beveiligingscamera, all-in-one printer, VoIP-telefoon en draadloze toegangspunten (access points).

Acces point (AP)

Een toegangspunt of access point (AP) is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk, of WLAN, creëert, meestal in een kantoor of groot gebouw. Een toegangspunt wordt via een Ethernetkabel verbonden met een bekabelde router, switch of hub, en projecteert een wifi-signaal naar een aangewezen gebied.

Over het algemeen zijn voor een groter aantal gebruikers meer poorten en hogere overdrachtssnelheden nodig.

Meer poorten betekent meer flexibiliteit in het netwerk, maar de hoeveelheid verkeer die op elk moment door het netwerk kan stromen – met andere woorden, het aantal aangesloten apparaten en gebruikers dat een netwerk comfortabel ondersteunt – wordt beperkt door verschillende factoren, vooral de bandbreedte van je internetverbinding.

Netwerkkabels in switch in beeld

Snelheid

Netwerk switches zorgen niet voor snelheid, maar je loopt wel risico dat de verkeerde switch je netwerk aanzienlijk vertraagt. Als je veel gegevens overbrengt, wil je er zeker van zijn dat je poorten hebt die je behoefte aan snelheid aankunnen.

Zoek naar poorten met 10, 100 of 1000 MB/s, oftewel Gigabit ethernet (GbE) poorten. Deze poorten detecteren automatisch de hoogste snelheid.

Voor minder zware scenario's volstaat een switch met poorten van 10 of 100 MB/s, maar de meeste moderne switches ondersteunen GbE-poorten.

Type netwerk switch

Er zijn twee hoofdtypen netwerk switches, namelijk managed en unmanaged switches. Het essentiële verschil tussen managed en unmanaged is de mogelijkheid om de werking van de switch te configureren om het netwerkverkeer voor specifieke toepassingen aan te passen en te optimaliseren.

Managed switch

Een managed switch is een apparaat waarmee je als beheerder, of een andere geautoriseerde gebruiker, toegang hebt tot een bedieningspaneel dat visueel wordt weergegeven in de webbrowser of een ondersteunde mobiele app. Hier configureer je tal van instellingen in de switch en creëer je een netwerkomgeving op maat.

Dit varieert van het configureren van welke poorten en apparaten prioriteit hebben, tot het combineren van netwerkpoorten voor een grotere bandbreedte (bekend als linkaggregatie), het creëren van beveiligingsregels om netwerkinvasie te voorkomen en tal van andere unieke en aanpasbare configuratieopties.

Het kan overweldigend zijn om al deze instellingen te configureren en hoewel de online gebruiksomgeving de laatste jaren iets gebruiksvriendelijker zijn geworden, is het in het begin nog steeds behoorlijke klus om je eigen netwerkverbinding in een managed switch te configureren.

Netwerk switch op een bureau

Unmanaged switch

Een unmanaged switch, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, laat je niet toe om het netwerk op één of andere unieke manier te configureren. Ze hebben tal van standaardinstellingen en een beveiligingsprotocol over hoe ze zich gedragen naarmate meer gebruikers verbinding maken met het netwerk.

Je verliest een aantal belangrijke en populaire functies zoals linkaggregatie, quality of service, failover-configuraties en meer. Een unmanaged switch is eenvoudiger in te stellen en heeft een merkbaar lagere prijs vanwege de meer kosteneffectieve interne hardwarevereisten.

Failover-configuratie

Failover is een operationele back-upmodus die automatisch overschakelt naar een stand-bydatabase, -server of -netwerk als het primaire systeem uitvalt of wordt uitgeschakeld voor onderhoud.

Failover-functionaliteit leidt verzoeken van het falende of uitgevallen systeem naadloos om naar het reservesysteem dat de omgeving van het besturingssysteem nabootst.

Als je een thuisgebruiker bent of geen bijzonder unieke zakelijke netwerkopstelling nodig hebt, voldoet een unmanaged netwerkswitch vaak perfect aan je behoeften.

Power over ethernet (PoE)-ondersteuning

Een PoE-switch is een netwerk switch die via elke interface stroom over ethernet levert. Er zijn zowel managed als unmanaged PoE-switches beschikbaar. PoE-switches hebben het grote voordeel dat ze zowel het netwerk als de stroom dekken, dus je hebt slechts één kabel voor elk apparaat nodig, in plaats van twee.

Dit is handig wanneer je weinig ruimte hebt om kabels te leggen, of wanneer je kantoor al te veel kabels heeft om netjes te organiseren. In veel gevallen wil je bijvoorbeeld een access point installeren op een locatie waar traditionele stopcontacten moeilijk te bereiken zijn. Gelukkig krijgen veel acces points stroom via power over ethernet.

Hippe kantoorruimte in beeld

Port mirroring

Port mirroring is de mogelijkheid van een netwerk switch om een kopie van datapakketten die via een switch worden verzonden, te sturen naar een netwerkbewakings- of inspectie-apparaat dat zelf verbonden is met de port mirror. Dit is een speciale poort op de switch.

Port mirroring is nuttig in verschillende soorten netwerkomgevingen, zoals LANs (local area networks), VLANs (virtual local area networks) en WLANs (wireless local area networks) - afhankelijk van de ontwerpvereisten.

Het verbetert de zichtbaarheid van het netwerk door te helpen bij het bewaken en inspecteren, identificeren en ten slotte het oplossen van netwerkanomalieën.

Netwerkanomalie

Een netwerkanomalie is een plotselinge en kortstondige afwijking van de normale werking van het netwerk. Sommige anomalieën worden opzettelijk veroorzaakt door indringers met kwade bedoelingen, zoals een aanval in een IP-netwerk, terwijl andere louter toevallig zijn.

Linkaggregatie

Linkaggregatie geeft je de mogelijkheid om meerdere ethernetverbindingen te combineren tot één logische verbinding tussen twee netwerkapparaten.

De meest voorkomende combinatie is het verbinden van een netwerk switch met een andere switch, een server of een access point kopen met meerdere poorten. Netwerkapparaten en beheerfuncties behandelen de link aggregation group (LAG) van meerdere ethernetverbindingen als één enkele link.

Je kunt bijvoorbeeld een LAG opnemen in een virtueel lokaal netwerk (VLAN) of meer dan één LAG configureren op dezelfde switch.

Sommige netwerkapparaten ondersteunen het link aggregation control protocol (LACP), dat fouten helpt voorkomen in het instellingsproces van de verbindingsaggregatie. Linkaggregatie biedt ook nog andere voordelen, zoals:

  • Verhoogde betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Als één van de fysieke links in de LAG uitvalt, wordt het verkeer dynamisch en transparant opnieuw toegewezen aan één van de andere fysieke links.
  • Grotere bandbreedte. De geaggregeerde fysieke links leveren een hogere bandbreedte dan elke afzonderlijke link.
  • Beter gebruik van fysieke bronnen. Het verkeer kan over de fysieke links worden verdeeld.
  • Kosteneffectief. Een fysieke netwerkupgrade kan duur zijn, vooral als er nieuwe kabels voor nodig zijn. Link aggregatie verhoogt de bandbreedte, zonder dat nieuwe apparatuur nodig is.

De 5 beste netwerk switches onder elkaar

1. TP-Link TL-SG105
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee

2. TP-LINK TL-SG108

2. TP-LINK TL-SG108
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 8
Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 16 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee

3. Netgear GS105

3. Netgear GS105
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Ja
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee

4. Netgear ProSAFE GS105E

4. Netgear ProSAFE GS105E
Managed: Ja
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Ja

5. Linksys LGS105

5. Linksys LGS105
Managed: Nee
Aantal ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Totale switchingcapaciteit: 16 Gbps
Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee
Link aggregatie (LACP): Nee
Port Mirroring: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
VLAN ondersteuning: Nee

Veelgestelde vragen over netwerk switches

Hoe sluit je een netwerk switch aan?

Sluit een ethernetkabel aan op een uitgaande poort van je modem of router, soms aangeduid als een WAN-poort. Steek het andere uiteinde van de ethernetkabel in een willekeurige poort van de netwerk switch. Neem er nog een ethernetkabel bij en steek hem in een andere poort van de switch. Het andere uiteinde van deze ethernet-kabel plaats je in je apparaat.

Verlies je internetsnelheid met een netwerk switch?

Als de netwerk switch niet geschikt is voor gigabit en je internetdienst is sneller dan 100 MB/s, vertraagt de switch je verbinding. Non-gigabit switches hebben fast ethernet (ook bekend als 10/100) met een maximale doorvoersnelheid van 100 MB/s. Als je switch geschikt is voor gigabit, vertraagt deze je verbinding waarschijnlijk niet.

Wat is PoE bij netwerk switches?

Een PoE-switch heeft de power over ethernet-functionaliteit ingebouwd. Dit betekent dat je apparaten via netwerkkabels van stroom voorziet. Een PoE-switch levert stroom die wordt gebruikt om andere apparaten via de ethernetbekabeling te laten werken.

Wat is het verschil tussen een netwerk switch en een router?

Terwijl een netwerk switch meerdere apparaten en netwerken met elkaar verbindt om een local area network (LAN) uit te breiden, stelt een router je in staat één IP-adres te delen tussen meerdere netwerkapparaten. Eenvoudiger gezegd: de netwerk switch creëert netwerken en de router zorgt voor verbindingen tussen netwerken.

Wat is het nut van VLAN in een netwerk switch?

Een virtual local area network (VLAN) maakt het mogelijk om een local area network (LAN) logisch op te splitsen in verschillende uitzendgebieden. In scenario's waarin je gevoelige gegevens op een netwerk uitzendt, kun je een VLAN creëren om de beveiliging te verbeteren door een broadcast-domein aan een specifieke VLAN toe te wijzen.

Welke netwerk switch moet ik kopen?

Dat hangt vooral af van je netwerkeisen en het aantal gebruikers. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste netwerk switches. Zo kun jij de beste keus maken!

ManagedAantal ethernet poortenBedrade snelheidTotale switchingcapaciteitPower over Ethernet (PoE) ondersteuningVLAN ondersteuning
1TP-Link TL-SG105Nee5Gigabit (Tot 1000 Mbps)10 GbpsNeeNee
2TP-LINK TL-SG108Nee8Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)16 GbpsNeeNee
3Netgear GS105Nee5Gigabit (Tot 1000 Mbps)10 GbpsNeeNee
4Netgear ProSAFE GS105EJa5Gigabit (Tot 1000 Mbps)10 GbpsNeeJa
5Linksys LGS105Nee5Gigabit (Tot 1000 Mbps)16 GbpsNeeNee

Managed: Nee

Aantal ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps

Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee

VLAN ondersteuning: Nee

TP-LINK TL-SG108

Managed: Nee

Aantal ethernet poorten: 8

Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)

Totale switchingcapaciteit: 16 Gbps

Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee

VLAN ondersteuning: Nee

Netgear GS105

Managed: Nee

Aantal ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps

Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee

VLAN ondersteuning: Nee

Netgear ProSAFE GS105E

Managed: Ja

Aantal ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Totale switchingcapaciteit: 10 Gbps

Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee

VLAN ondersteuning: Ja

Linksys LGS105

Managed: Nee

Aantal ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Totale switchingcapaciteit: 16 Gbps

Power over Ethernet (PoE) ondersteuning: Nee

VLAN ondersteuning: Nee

Conclusie

Een netwerk switch wordt in een bekabeld netwerk gebruikt om apparaten met ethernetkabels te verbinden. Dat betekent dat je eenvoudig extra apparaten aansluit en profiteert van hogere snelheden.

Zorg ervoor dat je een switch kiest met snelle ethernetpoorten, bij voorkeur gigabit, voor de apparaten die je op je netwerk wilt aansluiten. Als je in de toekomst nog meer apparaten wilt toevoegen, kies dan een netwerk switch die je netwerk de ruimte geeft om te groeien!

Welke switch is jouw favoriet uit onze top 5? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?