De Beste Smartwatch voor Dames is Handig en Stijlvol

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Stijl en functie in één!

De Beste Smartwatch voor Dames is Handig en Stijlvol

De tijden dat smartwatches niet bepaald uitblonken op het gebied van design liggen achter ons. Niet alleen worden slimme horloges steeds geavanceerder, ze zien er ook stukken beter uit. Sterker nog: de meeste smartwatches voor dames zijn anno 2024 een ware blikvanger.

Maar wat is nu de beste smartwatch dames? Dat is altijd even zoeken. Gelukkig deed ik het zoekwerk voor je en maakte ik een selectie van de 5 beste smartwatches voor dames.

#1 Apple Watch Series 7
Dé beste smartwatch voor dames van 2024

Onze score: 9,5

Witgoude Apple Watch Series 7

Als je een iPhone hebt en bereid bent om dieper in de buidel te tasten, dan bestaat er geen twijfel over wat de beste smartwatch is: de Apple Watch Series 7. 

Deze smartwatch heeft niet alleen een prachtig design en een reeks aan handige features, maar werkt bovenal erg vloeiend en snel. 

Diameter: 45 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: WatchOS

Compatibel met: iOS
NFC: Ja
Scherm: Retina

#2 Huawei Watch GT 3
Beste koop smartwatch voor dames van 2024

Onze score: 8,9

voorkant gouden huawai watch gt 3

Het vriendelijke prijskaartje van de Huawai Watch GT 3 is het eerste wat opvalt, maar ook de kwaliteit is verrassend goed. Het is dan ook een kanjer op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. 

De smartwatch doet op veel punten nauwelijks onder voor duurdere varianten en overlegt bovendien een batterijduur van 7 dagen. 

Diameter: 42 en 46 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: Harmony OS

Compatibel met: Android, iOS
NFC: Ja
Scherm: Amoled 

De 5 beste smartwatches in een oogopslag

 1. Apple Watch Series 7 - Dé beste smartwatch van dit moment.
 2. Huawai Watch GT 3 - Dit slimme horloge scoort hoog qua prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Samsung Galaxy Watch Active2 - Voor Android-gebruikers is dit een uitstekende keuze.
 4. Garmin Lily - Een smartwatch die de nadruk legt op design.
 5. Garmin Vivoactive 4S - Dit slimme horloge leent zich het best voor sporters.

De geschiedenis van de smartwatch

Al in de jaren tachtig waren er horloges die meer functies hadden dan alleen het bekijken van de tijd. Zo kwam de Data 2000 van Seiko (uit 1983) met een extern toetsenbord waarmee je draadloos met het horloge communiceerde.

Pas in 2013 raakte de smartwatch-markt in een stroomversnelling. Dat jaar markeerde de lancering van onder andere de Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch 2, Pebble en Qualcomm Toq. In 2014 kwam er een aantal Android Wear-smartwatches op de markt en in 2015 zag de Apple Watch het levenslicht. Sindsdien groeit het aanbod elk jaar enorm.

De beste smartwatches, gedetailleerd.


Diameter: 41 en 45 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: WatchOS
Compatibel met: iOS
NFC: Ja
Scherm: Retina

Deze Apple Watch is de beste smartwartch van dit moment. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar daar krijg je wel een compleet en soepel werkend horloge met tal van handige features voor terug.

Witgoude Apple Watch Series 7

Dit model is de opvolger van de Watch Series 6. Hoewel er geen schokkende vernieuwingen zijn, blijft deze smartwatch het beste exemplaar op de markt en wint het redelijk gemakkelijk van zijn concurrenten.

De Watch Series 7 is er in twee formaten (41 mm en 45 mm) en beide zijn 1 mm gegroeid ten opzichte van hun voorgangers. Een goede beslissing, want zelfs de 45mm-variant is nog absoluut niet te groot om voor de gemiddelde pols. Dit is de grootste Apple-smartwatch tot nu toe.

Bovendien zijn de randen smaller, waardoor er meer schermruimte overblijft. Dat is een fijne ontwikkeling! Zelfs reageren op berichten is nu mogelijk dankzij een piepklein toetsenbord. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit niet superfijn typt, maar het kán wel.

De gezondheidsfeatures zijn ook weer volop aanwezig, zoals de functionaliteit waarmee je de hoeveelheid zuurstof in je bloed meet. Ik snap dat misschien niet iedereen meteen razend enthousiast wordt bij het lezen over deze feature, maar het is wel een goede graadmeter voor je gezondheid. Op basis van deze gegevens krijg je namelijk inzicht in je conditie en stressniveau.

Naast de zuurstofmeter is er onder andere een slaaptracker, leg je je hartritme en hartslag vast en kies je uit een breed scala aan workouts.

De Watch Series 7 komt wederom met een always-on Retina-scherm. Hierdoor is de tijd altijd zichtbaar. Als je je pols omlaag hebt, is het scherm gedimd om batterij te besparen. Prettig aan het scherm is dat je het ook in de felle zon uitstekend ziet. Binnenshuis en met je arm omlaag is het scherm 70 procent helderder dan de Watch Series 6.

De zevende generatie van de Apple Watch wordt nog steeds aangedreven door een S6 dual-core processor. Daar is helemaal niets mis mee: apps openen razendsnel en multitasken is geen enkel probleem.

Het ontwerp van deze Apple-watch is ook nauwelijks veranderd ten opzichte van de oudere modellen, maar dat was ook zeker niet nodig. Bij Apple weet je altijd zeker dat het met het design wel goed zit.

De smartwatch is in vijf kleuren beschikbaar: sterrenlicht, blauw, groen, middernacht en rood. Vind je het lastig om een kleur te kiezen? Gelukkig heb je later altijd nog de keuze om een nieuw bandje te kopen en die met je oude te verwisselen.

Close-up witgoude Apple Watch Series 7

Kanttekening bij deze smartwatch is dat hij gemaakt is voor bezitters van een iPhone.

De installatie vereist een iPhone en de smartwatch koppelen met een Android-telefoon is misschien in theorie mogelijk, maar komt met flink wat haken en ogen.

Als je een smartphone met Android hebt, raad ik een andere smartwatch aan. Die bespreek ik straks! 👀

Tot slot blijft de batterijduur met 18 uur teleurstellend, zeker als je het afzet tegen de rest van het aanbod. Met zoveel handige functies, is een langere batterij noodzakelijk. Wél prettig is dat de Watch Series 7 sneller oplaadt. Na drie kwartier laden is de batterij ongeveer 80 procent.

Wat we goed vinden:

 • Werkt soepel en snel
 • Het always-on Retina-scherm is ontzettend helder
 • Biedt een weelde functies om je lichaamsfuncties in de gaten te houden
 • Heeft een strak, modern design

Wat we minder goed vinden:

 • Mag aardig wat kosten
 • Alleen voor mensen met een iPhone
 • De batterijduur is kort

Diameter: 42 en 46 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: Harmony OS
Compatibel met: Android, iOS
NFC: Ja 
Scherm: Amoled 

Ben je op zoek naar een smartwatch met een iets lager prijskaartje? Dan is de Huawai Watch GT 3 het overwegen waard. 

zijkant voorkant gouden huawai watch gt 3

Ik vind dat dit slimme horloge de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Hoewel dit exemplaar een stuk liever voor de portemonnee is, werkt hij erg lekker en overtuigen de features en specificaties.

Zo kan de Apple Watch Series 7 nog een puntje zuigen aan de batterijduur van dit model. De batterij gaat maar liefst 7 dagen mee, afhankelijk van hoe intensief je hem gebruikt. Als je dat tegen de batterijduur van 18 uur van Apple's smartwatch zet, is dat natuurlijk een fantastische prestatie.

De Huawai Watch GT 3 ziet er bovendien erg goed uit en er is meer dan genoeg keuze uit kleuren en materialen: naast een traditioneel zwart siliconen bandje voor beide formaten bestaat het aanbod uit gouden metalen schakeltjes en wit leer voor de 42 mm-variant en bruin leer en zilver roestvrijstaal voor de 46 mm-variant.

De smartwatch heeft in tegenstelling tot zijn voorganger (de Watch GT 2) een NFC-chip. Dat houdt in dat je contactloos met je smartwatch betaalt – handig als je je portemonnee niet bij je hebt.

Deze gebruiksvriendelijke smartwatch is heel geschikt om je sportdoelen te behalen en je gezondheid nauwlettend in de gaten te houden. Zo meet dit model je bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in je bloed.

Ook spoort dit model slaapproblemen op en geeft het suggesties voor een betere nachtrust. De smartwatch is zelfs in staat om je stressniveau te meten.

Helaas zijn de gezondheidsfuncties in combinatie met een iPhone beperkter. Deze smartwatch is dan ook vooral geschikt voor Android-gebruikers.

Grootste minpunt van de Watch GT3 is de beperkte keuze aan applicaties. Veel bekende Google-apps werken bijvoorbeeld niet samen met apparaten van Huawai. Denk aan Gmail, Google Calendar en Google Maps.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Is zeer geschikt voor sporten en het meten van je gezondheid
 • Heeft een fijn design en veel mogelijkheden tot personalisatie

Wat we minder goed vinden:

 • Niet alle functies werken even goed met iOS
 • Er is een beperkte keuze aan applicaties

Diameter: 40 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: Tizen 2.0.
Compatibel met: Android, iOS
NFC: Ja
Scherm: Super amoled 

Heb je een Android-smartphone en wil je een premium smartwatch? Dan raad ik de Samsung Galaxy Watch Active2 aan.

Deze smartwatch is een uitstekend verlengstuk van je Android-telefoon. Hoewel dit exemplaar ook met een iPhone te gebruiken is, werkt een Android (en dan specifiek een Samsung) het allerbest. 

Roségouden smartwatch Samsung Galaxy Watch Active2

Het eerste wat opvalt, is het prachtige Super amoled-scherm: vol met levendige kleuren, helder en ontzettend scherp. De touchrand is heel gebruiksvriendelijk en laat je eenvoudig door het menu scrollen. Net als bij Apple's smartwatch is ook dit een always-on scherm.

Ik word zelf erg blij van het subtiel ogende 40 mm-scherm. Mocht je echter liever iets groters zoeken, dan ligt er ook een 44 mm-variant in de schappen. De aanvankelijke keuze bestaat al uit een aantal leuke kleurtjes, maar er is daarna nog een ruim aanbod aan wisselbandjes.

Onder de motorkap verpakt de smartwatch een Exynos 9110 dual-core chipset. Dit is dezelfde processor als zijn voorganger, de Galaxy Watch. De chip is nog steeds snel genoeg, maar meer dan 4 GB opslagruimte was welkom geweest. Je houdt namelijk niet veel ruimte meer over na het downloaden van het besturingssysteem en de voornaamste apps.

Er zijn genoeg gezondheidsfeatures aanwezig. De hartslag- en bloeddrukmeter geven je bijvoorbeeld een goed inzicht in je gezondheid. Ook is er een stresstracker en houdt de smartwatch je trainingen bij.

Hoewel de meegeleverde applicaties handig zijn, zoals Samsung Health en Samsung Pay, zijn er weinig apps van derde partijen te downloaden. Dat is zeker een gemis en iets wat hopelijk in de toekomst verandert.

Tot slot gaat de batterij van de Samsung Galaxy Watch Active2 één tot twee dagen mee. Dat is niet bijzonder goed, maar ook niet bijzonder slecht.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een prachtig Super amoled-scherm met een handige touch-rand
 • Er is een ruim aanbod aan kleuren en bandjes

Wat we minder goed vinden:

 • De batterijduur had langer gemogen
 • Er is weinig ondersteuning voor apps van derden

Diameter: 35 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: Garmin Connect
Compatibel met: Android, iOS
NFC: Nee
Scherm: TFT-lcd

Als je op zoek bent naar een klein maar elegant uurwerk, dan zit je goed met de nieuwe Garmin Lily.

Dit is een van de nieuwste modellen van het bedrijf, en het is een smartwatch die speciaal ontworpen is voor dames.

Garmin Lily - Smartwatch dames - Light Sand

Het model is in de eerste plaats gericht op design, maar Garmin heeft in de Lily ook niet bespaard op functies, dus het is een geweldige optie voor degenen die zoeken naar beide.

De Garmin Lily is verkrijgbaar in een sportmodel met aluminium hardware en een siliconen band, of je kunt kiezen voor het Classic model met roestvrijstalen hardware en een lederen band. Houd er rekening mee dat het klassieke model iets duurder is.

Om de Garmin Lily in te stellen, sluit je hem aan op een stroombron en wacht je tot "Hello!" op het scherm verschijnt. Download vervolgens de Garmin Connect-app (voor Android en iOS), tik op Meer > Garmin-apparaten > Toestel toevoegen en volg de instructies op het scherm.

Wanneer een zescijferige code op het scherm verschijnt, voer je deze in de app in om het horloge via Bluetooth met je Smartphone te koppelen. De app vraagt vervolgens om toestemming om telefoonmeldingen weer te geven.

Een van de dingen die ik leuk vind aan de Lily, is dat hij detecteert wanneer je gestrest bent en op basis daarvan een ontspannende ademhalingsoefening voorstelt.

Garmin Lily - Smartwatch

Naast deze stressmonitor biedt de Lily ook activiteitentracking (crossfit, fitness, hardlopen, wandelen en yoga), slaaptracking, zwangerschapstracking, hartslagmeting, een ingebouwde gps, en nog veel meer – en dat allemaal vanaf je pols!

Wat jammer is, is dat de Garmin Lily geen muziekopslag heeft en geen NFC ondersteunt.

De Lily heeft een monochroom lcd-touchscreen aan boord. Het scherm is gemakkelijk af te lezen en te gebruiken, maar het is niet zo aantrekkelijk als de amoled-kleurendisplays.

Als je de Lily niet gebruikt, verdwijnt het scherm en zie je alleen het mooie patroon. Zolang het horloge aan staat, blijft hij gegevens opnemen, zelfs als het scherm uit is. Om het scherm wakker te maken, draai en til je je pols op naar je gezicht of tik je stevig dubbel op het scherm.

Op vlak van waterbestendigheid scoort de Garmin Lily 5 ATM, wat betekent dat het horloge regen- en spatwaterdicht is. Ook de batterijlevensduur is prima, want je krijgt tot 5 dagen batterijduur op een enkele lading.

Wat we goed vinden:

 • Batterijlevensduur tot 5 dagen
 • Heeft een stressmonitor aan boord

Wat we minder goed vinden:

 • Geen helder kleurendisplay
 • Heeft geen NFC-ondersteuning

Diameter: 40 mm
Waterdicht: Ja
Besturingssysteem: Merkgebonden
Compatibel met: Android, iOS
NFC: Ja
Scherm: Lcd

Hoewel het gros van de smartwatches die zich goed leent voor het sporten, zijn er een aantal exemplaren die er op dit gebied uitspringen.

De Garmin Vivoactive 4S is er daar een van. Sterker nog: ik denk dat dit het beste slimme horloge is voor dames die sporten. 

Wit met roségoud smartwatch Garmin Vivoactive 4S

De Vivoactive 4S doet wat een smartwatch moet doen: het stuurt meldingen van je smartphone door, speelt muziek af via onder andere Spotify en Deezer (zonder telefoon!) en laat je zelfs contactloos betalen.

Met Garmin Pay betaal je bij bepaalde winkels gewoon via je Garmin smartwatch. Net als de meeste andere contactloze betaalopties, zoals Google Pay of Fitbit Pay, maakt deze smartwatch gebruik van near field communication (NFC).

Maar het wordt pas echt interessant als we naar de sportieve functies kijken. Erg leuk zijn de geanimeerde work-outs voor onder andere cardio, yoga en pilates die je via de smartwatch doet. Bovendien zijn er meer dan 20 sportapps.

Daarnaast krijg je een goed inzicht van je gezondheid en sportprestaties. Er is een hartslagmeter en een monitor voor het zuurstof in je bloed. Met de VO2max-meting meet je jouw fitnessleeftijd.

Een ander positief punt is de batterijduur. De batterij gaat namelijk normaal gesproken een week mee. Maar let op: gebruik je de ingebouwde gps, dan gaat de batterij ongeveer zes tot acht uur mee.

Heb je een Huawai-smartphone? Check dan even of die compatibel is met deze smartwatch. Dat is namelijk niet het geval voor alle Huawai-telefoons.

Als ik nog een tekortkoming aan dit horloge moet noemen, is dat het scherm. Die is niet bij alle omstandigheden even helder.

Wat we goed vinden:

 • Zeer geschikt voor het sporten
 • Heeft een lange batterijduur

Wat we minder goed vinden:

 • Niet compatibel met alle Huawai-smartphones
 • Het scherm is niet altijd even helder

Koopgids

Een smartwatch is een mooi én handig accessoire. Het slimme horloge wint al jaren aan populariteit. Het aanbod groeide dan ook flink, waardoor het wellicht lastig kiezen is. Hopelijk helpt deze koopgids je om de beste smartwatch te vinden.

Compatibiliteit

Voordat je naar de features van een smartwatch gaat kijken, is het allereerst van een belang dat die compatibel is met je smartphone. Is dat niet het geval, dan heb je er weinig tot niks aan.

Zo zijn Apple Watches alleen te gebruiken met een iPhone. Zonder is het namelijk niet mogelijk om de installatie te voltooien.

Slimme horloges met Wear OS (Google's besturingssysteem dat voorheen Android Wear heette) werken met veel smartphones, maar niet allemaal. Ga op je telefoon naar g.co/WearCheck om te zien of hij geschikt is.

Tizen is het besturingssysteem van Samsung. Je gebruikt een Samsung-smartwatch het allerliefst met een Samsung-smartphone, maar alle andere Android-smartphones voldoen ook. Zelfs iPhones zijn mogelijk, al moet je er dan wel rekening mee houden dat niet alle functies beschikbaar zijn.

Een witte Apple Watch met witte iPhone

Batterijduur

De batterijduur van de smartwatches loopt sterk uiteen. Zo gaat deze Apple Watch slechts 18 uur mee en de Huawai Watch GT 3 tot wel zeven dagen. Vind je het vervelend om je slimme horloge regelmatig op te laden, dan is dit een punt om op te letten.

Touchscreen of fysieke knoppen?

Waar sommige smartwatches volledig via een touchscreen te bedienen zijn, werken andere met fysieke knoppen. Voor beide valt iets te zeggen, dus bedenk voordat je aan je zoektocht begint wat jij het prettigst vindt.

Tegenwoordig zijn er ook veel smartwatches die zowel een touchscreen als fysieke knoppen hebben.

Er zijn ook al smartwatches op de markt die spraakassistentie ondersteunen, zoals Google assistent (voor Android en iOS). Of je nu een workout wilt starten of het weer voor de dag wilt weten, druk lang op de assistent-knop en vraag het via je stem aan je smartwatch.

Functies voor sporten en gezondheid

De smartwatch is erg geliefd als sportgadget. Als je hem wilt gebruiken als hardloophorloge of je zoekt misschien naar een goede outdoorhorloge, check dan vooraf welke functionaliteiten de smartwatch op dit gebied heeft.

Welke mogelijkheden zijn er om je trainingen te registreren en te analyseren? De beste sporthorloge voor dames heeft een ingebouwde gps, wat handig is als je graag buiten sport. Andere mogelijke functies om op te letten zijn een hartslagmeter en een VO2max-meter. Met laatstgenoemde meet je de maximale zuurstofopname. Dit is een goede graadmeter voor je conditie.

Daarnaast hebben sommige smartwatches, zoals de Fitbit, functies die zich richten op je algehele gezondheid, zoals het meten van je stressniveau en het tracken van je slaap.

Design

Omdat je een smartwatch om je pols draagt, vinden veel mensen (en vooral dames!) het design belangrijk. Over smaak valt niet te twisten, dus dit is een persoonlijke keuze.

Het is een pre als de smartwatch het toelaat om het bandje te verwisselen, zodat je regelmatig afwisselt. Bij de meeste smartwatches is dit het geval. Kijk vooraf altijd even wat het aanbod hierin is. Sommige horloges hebben niet alleen een keuze uit kleuren, maar ook uit materialen.

Smartwatch om pols van vrouw

NFC

Steeds meer smartwatches hebben een NFC-chip, maar niet allemaal. NFC (near-field communication) is noodzakelijk om contactloos te betalen met je smartwatch. Maar let op: jouw bank moet wel aangesloten zijn bij de betaaldienst van jouw smartwatch. Dit controleer je op de website van je bank.

Waterdichtheid

Een smartwatch is waterdicht als het minimaal ATM-certificering 5 of IP-certificering X8 heeft. In dat geval is het mogelijk om ermee te zwemmen en te douchen.

Als een smartwatch spatwaterdicht is, overleeft het waterspetters, maar is het niet verstandig om hem in water onder te dompelen.

Als je zoekt naar een goede smartwatch voor kinderen, dan is waterdichtheid een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

Mogelijkheid om te bellen

Het is met veel (maar niet alle) smartwatches mogelijk om te bellen. Je smartphone moet dan meestal wel in de buurt zijn.

Je hebt ook smartwatches met een ingebouwde simkaart, waardoor je niet afhankelijk van bent van je smartphone. Je moet daar een apart abonnement voor afsluiten.

De beste smartwatches voor dames

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple Watch Series 7 iOS-gebruikers9,5Bekijk hem hier
Huawei Watch GT 3Prijs-kwaliteit8,9Bekijk hem hier
Samsung Galaxy Watch Active2Android-gebruikers8,7Bekijk hem hier
Garmin LilyDesignliefhebbers8,3Bekijk hem hier
Garmin Vivoactive 4SSporters7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?

Waar een smartwatch een verlengstuk is van je smartphone, dient een sporthorloge vooral voor het bijhouden van trainingen. Soms zijn de verschillen echter miniem. Veel smartwatches zijn namelijk ook voor het sporten te gebruiken en er zijn sporthorloges die je verbindt met je smartphone. 

Kan WhatsApp op een smartwatch? 

Er is geen officiële WhatsApp-app voor smartwatches. Je kunt WhatsApp gelukkig wél gebruiken op een smartwatch. De berichten komen dan via je smartphone binnen of je gebruikt een app van een derde partij, afhankelijk van het besturingssysteem van je smartwatch. 

Wat is de beste smartwatch voor dames? 

Dat hangt af van waar je naar zoekt en welke smartphone je hebt.  De Apple Watch Series 6 is een complete en goed werkende smartwatch, maar wel alleen voor mensen met een iPhone. Voor Android-gebruikers is de Samsung Galaxy Watch Active2 weer een uitstekende optie. En als je puur naar prijs-kwaliteitverhouding kijkt, is de Huawai Watch GT 2 een aanrader. 

Conclusie

Ik hoop dat ik je wegwijs heb kunnen maken in het aanbod voor smartwatches voor dames. Zoals je hebt kunnen lezen, speelt vooral het besturingssysteem van je smartphone een grote rol in welke smartwatch geschikt is.

Ben jij het eens met mijn top 5 of ben je verslingerd aan een andere smartwatch? Laat het ons vooral weten!

Was dit artikel behulpzaam?