Het Beste Hardloophorloge is een Uitstekend Hardloopmaatje

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Als je er eenmaal eentje hebt, wil je nooit meer zonder.

Het Beste Hardloophorloge is een Uitstekend Hardloopmaatje

Voor fervente hardlopers is een goed hardloophorloge onmisbaar. Hiermee krijg je een vernuftig inzicht in je prestaties en vooruitgang. 💪

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een gloednieuw hardloophorloge. Bovendien staan de 5 beste hardloophorloges van dit moment voor je op een rij. We houden het nog even spannend; je krijgt eerst alleen de top 3 te zien.

Fitbit Charge 4 Zwart

Fitbit Charge 4 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Bekijk op Bol.comPijltje

Fitbit Charge 5 Zwart

Fitbit Charge 5 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Geen GPS
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Hardloophorloge koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je het hardlopen naar een hoger niveau wilt tillen, is een hardloophorloge daar een ontzettend handig hulpmiddel voor. Er is ook steeds meer keuze op dit gebied.

Het kan ook nogal eens verschillen welke functionaliteiten de verschillende modellen hebben. Met onderstaande koopgids kom je goed beslagen ten ijs als je gaat zoeken naar een goed hardloophorloge.

Activity tracker, sporthorloge of smartwatch?

Zowel activity trackers als sporthorloges en smartwatches doen dienst als hardloophorloges. Waar activity trackers en sporthorloges voornamelijk geschikt zijn voor het meten van je sportactiviteiten, heeft een smartwatch daarbovenop een reeks aan extra functies. De beste smartwatch is een volwaardig verlengstuk van je smartphone.

Zo download je er apps op en beantwoord je er inkomende telefoontjes mee. Door deze extra functionaliteiten hangt aan de smartwatch het hoogste prijskaartje. Die functies zijn als hardloper misschien niet noodzakelijk, maar mogelijk wel handig.

Het aanbod is bovendien gigantisch: zo is er ook de beste smartwatch voor je kind en de beste smartwatch voor dames. En daar houd het niet op. Er zijn gps-horloges voor kinderen, outdoor horloges en sporthorloges voor dames. Voldoende keuze!

Compatibiliteit

Bepaalde smartphones kunnen minder goed werken met hardloophorloges. Het is dus goed om vooraf onderzoek te doen naar de compatibiliteit van je smartphone en een hardloophorloge. Check daarnaast of het hardloophorloge een bepaalde iOS- of Android-versie vereist.

Ingebouwde hartslagmeter

Het is om meerdere redenen goed zijn om je hartslag te meten tijdens het hardlopen. Je checkt of je hartslag niet te hoog oploopt en je het misschien iets rustiger aan moet doen. Daarnaast kun je hiermee gericht op hartslagzones trainen en geeft het je de mogelijkheid om te zien hoeveel vooruitgang je boekt.

Tegenwoordig zie je dat veel hardloophorloges een ingebouwde hartslagmeter hebben. Houd er rekening mee dat hartslagmeting via de pols iets minder nauwkeurig is dan hartslagmeting met een borstband. Een borstband meet de daadwerkelijke klopping van het hart, waardoor er geen sprake is van vertraging.

Een polsband werkt met een optische sensor die de snelheid dat het bloed dat door je aderen stroomt en je hartklopping meet met behulp van groene ledlampjes die weerkaatsen. Dit heeft enige vertraging, dus daar komt het verschil in nauwkeurigheid vandaan.

Gps

Met gps zie je de route die je tijdens je tijdens het hardlopen hebt afgelegd en hoelang je hierover hebt gedaan. Er zijn hardloophorloges die zelf gps hebben en modellen waarvan de gps werkt in combinatie met je smartphone. Het fijne van een hardloophorloge met gps op het apparaat zelf is dat je je smartphone dan niet meer mee hoeft te nemen.

Smart watch laat kilometers van rentocht zien

Muziekspeler

De meeste hardlopers kunnen niet zonder een lekker muziekje tijdens het lopen. Als je voor een hardloophorloge met een muziekspeler kiest, heb je je smartphone niet meer nodig voor je deuntjes. Het is bovendien wel zo makkelijk dat je de muziek vanaf je pols (en niet vanaf je smartphone) bedient als je je in het zweet aan het werken bent. 🏃‍♀️

Stappenteller

De naam zegt het al: een hardloophorloge met stappenteller vertelt je hoeveel stappen je zet. Het telt niet alleen de stappen die je zet tijdens het hardlopen, maar alle stappen die je in een dag zet. Dus ook de meters die je bijvoorbeeld aflegt naar de supermarkt of kantoor.

Hoeveel stappen moet je per dag zetten? Je hoort vaak 10.000 stappen, maar volgens de Hartstichting is 8.000 stappen een betere richtlijn.

Caloriemeter

Met een caloriemeter op je hardloophorloge weet je hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens je work-out. Het moet gezegd worden: de nauwkeurigheid hiervan laat nog wel eens te wensen over. Er zijn bovendien vaak grote verschillen tussen wat horloges van de verschillende merken meten.

Het blijft echter een redelijke indicatie. Bovendien is de betrouwbaarheid van de caloriemeting te verhogen door zoveel mogelijk van je persoonlijk gegevens in te vullen, zoals je lengte, gewicht en geboortedatum.

VO2max-meting

Een VO2max-meter meet de maximale zuurstofopname in je bloed door middel van infrarood. Het geeft aan hoe goed je lichaam zuurstof gebruikt terwijl je intensief beweegt. Men beschouwt dit als een van de meest belangrijke graadmeters voor je fysieke conditie.

Hierbij geldt: hoe hoger je VO2max, hoe fitter je in principe bent. De meting is met een horloge niet zo nauwkeurig als een traditionele meting. Naar verluidt is de nauwkeurigheid van een VO2max-meting met een hardloophorloge 95 procent, waardoor het toch zeker een betrouwbare meting is.

Slaapmonitor

Hardloophorloges hebben regelmatig functionaliteiten die veel verder reiken dan alleen het hardlopen en verband houden met je algehele gezondheid, zoals een slaapmonitor.

Hiermee krijg je inzicht in hoeveel uren slaap je hebt gehad. Sommige hardloophorloges bieden ook inzicht in de kwaliteit van je slaap aan de hand van je slaapdiepte en de verschillende slaapfases.

Man met garmin slimme horloge om zijn pols

Batterijduur

Zeker fanatieke hardlopers hebben ongetwijfeld geen zin om hun hardloophorloge voortdurend aan de lader te hangen. Een lange batterij is dan zeer wenselijk. De meeste hardloophorloges gaan minstens 7 dagen mee en dat is ook wel noodzakelijk. Daarnaast is het een pre als een model snel weer opgeladen is.

Connectiviteit

De meeste hardloophorloges hebben Bluetooth om een verbinding met je smartphone in werking te stellen. Daarnaast zie je het gebruik van ANT+ in hardloophorloges terug. Dit is een veelgebruikte draadloze netwerktechnologie in sportsensoren. Met ANT+ is het mogelijk om – in tegenstelling tot Bluetooth – het signaal op meerdere apparaten uit te lezen.

Meer geavanceerde hardloophorloges hebben daarbovenop nog wifi en NFC (Near Field Communications). Laatstgenoemde laat je contactloos betalen met je hardloophorloge. Handig, want dan kun je je portemonnee thuislaten!

IP-certificering

Waterbestendigheid is voor een hardloophorloge zeker geen overbodige luxe. Niet alleen zweet je tijdens het hardlopen, het kan altijd onverhoopt (hard) gaan regenen.

De mate van water- en stofbestendigheid lees je af aan de IP-certificering. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed je smartphone bestand is tegen stof, het tweede cijfer hoe goed hij bestand is tegen water.

De mate van stofbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Grote voorwerpen
 • 2: Middelgrote voorwerpen
 • 3: Kleine voorwerpen
 • 4: Spitse voorwerpen
 • 5: Stofbescherming
 • 6: Stofvrij

De mate van waterbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

De 5 beste hardloophorloges onder elkaar

1. Fitbit Charge 4 Zwart

1. Fitbit Charge 4 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS

2. Xiaomi Mi Band 5

2. Xiaomi Mi Band 5
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

3. Fitbit Charge 5 Zwart

3. Fitbit Charge 5 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Geen GPS

4. Samsung Galaxy Fit 2

4. Samsung Galaxy Fit 2
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: Geen GPS

5. Fitbit Inspire 2 Zwart

5. Fitbit Inspire 2 Zwart
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Veelgestelde vragen over hardloophorloges

Wat is het verschil tussen een hardloophorloge en een activity tracker?

Zowel activity trackers, sporthorloges als smartwatches zijn te gebruiken als hardloophorloge. Aan een smartwatch hangt het hoogste prijskaartje, omdat die veel extra functionaliteiten heeft. Die zijn als hardloper misschien niet altijd nodig, maar kunnen om vele andere redenen wél handig zijn, vooral als je hem vaak buiten het sporten gebruikt.

Waarom gebruik je een hardloophorloge?

Met een hardloophorloge krijg je een goed inzicht in je prestaties op het gebied van hardlopen. Niet alleen is het nuttig om deze gegevens te weten, het kan ook nog eens zeer motiverend werken. Sommige modellen bieden daarbovenop data over je algemene gezondheid.

Is een hardloophorloge nauwkeurig?

Dat hangt allereerst af van het exemplaar, maar verschilt ook per functie. Zo is hartslagmeting met een borstband nauwkeuriger dan met een horloge. Ook de VO2max-meting is niet zo nauwkeurig als een traditionele meting. Dat houdt echter niet in dat het helemaal niet betrouwbaar is; het is alleen iets minder nauwkeurig.

Welke hardloophorloge moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van het beste hardloophorloge. Zo kun jij de beste keus maken.

IP-certificeringType GPS
1Fitbit Charge 4 ZwartIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)Zelfstandige GPS
2Xiaomi Mi Band 5IP00 (Geen bescherming)GPS in combinatie met smartphone
3Fitbit Charge 5 ZwartIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)Geen GPS
4Samsung Galaxy Fit 2IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)Geen GPS
5Fitbit Inspire 2 ZwartIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)GPS in combinatie met smartphone

Fitbit Charge 4 Zwart

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Type GPS: Zelfstandige GPS

Xiaomi Mi Band 5

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Fitbit Charge 5 Zwart

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Type GPS: Geen GPS

Samsung Galaxy Fit 2

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Type GPS: Geen GPS

Fitbit Inspire 2 Zwart

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is een hardloophorloge een must have voor fanatieke hardloper. Hopelijk heb je nu helder waar je op moet letten tijdens het zoeken. Hieronder vind je nogmaals de top 5 met beste hardloophorloges! Als je daar meer informatie over wilt, hoef je alleen maar op de link te klikken. Laat ons vooral weten of het is gelukt, of als je vragen hebt! 🙂

Was dit artikel behulpzaam?