De Top 5 Beste Chromebooks op de Markt

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Een notebook verpakt in een laagje Chrome

De Top 5 Beste Chromebooks op de Markt

De Chromebook is tegenwoordig de ideale werkmaat van studenten en kantoormedewerkers. Voor weinig geld heb je een laptop waar je al je opdrachten op uitvoert (tenminste zolang je geen ontwerpstudie volgt) en documenten op schrijft (zoals ik nu). Dankzij de integratie met de Google cloud is het ook voor op kantoor ideaal, maar welke is eigenlijk de beste?

Wat zijn de beste Chromebooks van 2024?

Dit zijn de top 5 beste Chromebooks op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

De beste Chromebooks van 2024

1. Beste Chromebook: Google Chromebook

1. Beste Chromebook: Google Chromebook

Belangrijke specificaties:

De Google Chromebook is een opvallende keuze in de categorie Chromebooks, met een naadloze gebruikerservaring en veelzijdige functionaliteit. Als "De gloednieuwe Chromebook Plus is ontworpen om je dagelijkse taken te ondersteunen," blinkt het uit in het vervullen van een breed scala aan gebruikersbehoeften, van streamen en productiviteit tot creatieve toepassingen. Het instellen van de Chromebook is een fluitje van een cent, met slechts drie eenvoudige stappen om een Google-account aan te maken, gegevens te back-uppen en in te loggen, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die gemak en efficiëntie zoeken.

Een van de onderscheidende kenmerken van de Google Chromebook is de toegang tot een breed scala aan apps en games van Google Play en het web. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een apparaat dat zowel werk als plezier kan bieden. De Chromebook Plus onderscheidt zich als een top performer in de Chromebook-markt, met een premium uitstraling en prestaties tegen een betaalbare prijs. Het concurreert met andere top Chromebooks, zoals de Samsung Galaxy Chromebook 2, die een QLED touchscreen en degelijke speakers biedt voor minder dan $500, en de Lenovo Chromebook Duet, een geweldige budgetoptie die functioneert als een Chrome-tablet met een afneembaar toetsenbord.

In vergelijking met andere modellen zoals de Acer Chromebook Spin 713, onderscheidt de Google Chromebook zich door zijn eenvoudige installatie en toegang tot populaire apps en games. De Acer Chromebook Spin 713 wordt aanbevolen vanwege zijn goede batterijduur, prestaties en een helder, kleurrijk display tegen een betaalbare prijs, maar de focus van de Google Chromebook op dagelijkse taken en toegang tot een breed scala aan toepassingen zet het apart. Terwijl de Lenovo Chromebook Duet 3 een duurdere en goed gebouwde Chrome-tablet is die geschikt is voor webbrowsen en afstandsonderwijs, biedt de Google Chromebook een veelzijdigere ervaring met zijn brede selectie van apps en games.

Tot slot, de Google Chromebook springt eruit als een topkeuze in de Chromebook-markt, met een premium uitstraling, eenvoudige installatie en toegang tot een breed scala aan apps en games. Zijn veelzijdigheid en naadloze gebruikerservaring maken het een serieuze concurrent in de categorie, die voldoet aan een breed scala van gebruikersbehoeften. Echter, gebruikers die op zoek zijn naar specifieke functies zoals een afneembaar toetsenbord of game-streaming mogelijkheden, kunnen betere opties vinden in andere modellen. Desalniettemin, de nadruk van de Google Chromebook op dagelijkse taken en toegang tot populaire apps en games maakt het het beste budgetproduct voor gebruikers die veelzijdigheid en efficiëntie zoeken in hun computerervaring.

Voordelen Google Chromebook
 • Naadloze gebruikerservaring
Nadelen Google Chromebook
 • Gebrek aan afneembaar toetsenbord
 • Beperkte game streaming mogelijkheden

2. Asus Chromebook Flip CX5

2. Asus Chromebook Flip CX5

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 15.6 Inch

Ik ben er trots op om de Asus Chromebook Flip CX5 aan te bevelen, een indrukwekkende 2-in-1 Chromebook, geoptimaliseerd voor kracht in een draagbare vorm. Met een prijs van ongeveer $872 beschikt het over een Intel 11e generatie Core i5-1135G7 processor, 16GB geheugen en 128GB opslag. Het 15,6-inch FHD touchscreen display is helder en responsief, met een stevig 360-graden scharnierontwerp en een opvallende zwart-wit esthetiek. Het toetsenbord en het touchpad bieden een comfortabele typervaring, hoewel de toetsen met een laag profiel voor sommige gebruikers een uitdaging kunnen vormen. Met een gewicht van 4,3 pond en afmetingen van 14,08 x 9,48 x 0,73 inch, biedt het een competitieve grootte en gewicht voor zijn klasse, waardoor het een eersteklas optie is voor degenen die een krachtig en draagbaar apparaat zoeken.

Volgens rtings.com is de ASUS Chromebook Flip CX5 een geschikte optie voor schoolgebruik, met een scherp display, ondersteuning voor touch- en peninvoer en een degelijk toetsenbord en touchpad. Hoewel het misschien niet ideaal is voor gaming of veeleisende taken vanwege de beperkte CPU en geïntegreerde graphics, trage SSD en gesoldeerd RAM, blinkt het uit in mediagebruik en biedt het een batterij die meer dan zeven uur videoweergave meegaat. Bovendien dient het als een goede mobiele werkplek, met Thunderbolt 4-poorten voor snelle bestandsoverdrachten en connectiviteit. In een zakelijke context is het een goed gebouwde, draagbare optie met een scherp display en een degelijke CPU voor algemene productiviteitstaken, maar de batterijduur en matige webcam kunnen nadelen zijn.

De uitstekende prestaties van het apparaat, uitgerust met een 11e generatie Intel Core i5-processor, 16GB RAM en 128GB SSD, maken het soepel om te gaan met multitasking en Android-apps, zoals benadrukt door digitaltrends.com. Zijn militaire betrouwbaarheid, vier 2-in-1 modi en voldoende connectiviteit met USB-C en USB-A poorten, HDMI en een microSD-kaartlezer verbeteren zijn veelzijdigheid. De prijs is echter relatief hoog in vergelijking met sommige alternatieven, waardoor het mogelijk duur lijkt.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Asus Chromebook Flip CX5 op door zijn krachtige specificaties, scherp display en veelzijdige 2-in-1 ontwerp. Zijn robuuste prestaties en draagbare vorm maken het een topkeuze voor gebruikers die kracht en mobiliteit zoeken in een Chromebook. De relatief hoge prijs kan echter een barrière vormen voor budgetbewuste kopers, vooral in vergelijking met meer betaalbare alternatieven op de markt.

Samengevat blinkt de Asus Chromebook Flip CX5 uit als een krachtige 2-in-1 Chromebook, geoptimaliseerd voor prestaties in een draagbare vorm. Zijn scherpe display, robuuste specificaties en veelzijdig ontwerp maken het een uitstekende keuze voor gebruikers die kracht en mobiliteit prioriteren. De hogere prijs en beperkingen in specifieke taken kunnen echter factoren zijn om rekening mee te houden, vooral voor degenen die budgetvriendelijke opties zoeken.

Voordelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Krachtige specificaties
Nadelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Relatief hoge prijs in vergelijking met alternatieven
 • Beperkingen bij gaming en veeleisende taken
 • Toetsen met lage profielhoogte kunnen een uitdaging vormen voor sommige gebruikers

3. Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

3. Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

Belangrijke specificaties:

De Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) is een opvallend 2-in-1 apparaat dat een veelzijdige en efficiënte ervaring biedt, waarbij het gemak van een tablet wordt gecombineerd met de functionaliteit van een laptop. Met een strak ontwerp biedt de Duet 5 gebruikers een magnetische stoffen achterkant en toetsenbord, waardoor het naadloos kan worden omgevormd van een tablet naar een laptop. Volgens Laptop Mag maken het 13,3-inch OLED-scherm en 13+ uur batterijduur het een aantrekkelijke keuze, wat het draagbaar en duurzaam maakt. Bovendien tillen de Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2-processor, 8GB RAM en 128GB eMMC-opslag van het hoogwaardige model de prestaties naar een hoger niveau, waardoor het een voorkeurskeuze is voor degenen die verbeterde mogelijkheden zoeken.

De evolutie van de Duet 5 Chromebook ten opzichte van zijn voorganger is duidelijk te zien in zijn hoogwaardige kenmerken, waaronder het prachtige OLED-scherm en krachtige specificaties. TechRadar prijst het als "een van de beste Chromebooks die er zijn," waarbij het prachtige scherm, krachtige hardware en Wi-Fi 6-ondersteuning worden benadrukt. De review merkt echter op dat het toetsenbord van het apparaat ruimer kon zijn en dat het geen verlichting heeft, terwijl het trackpad verbeterd had kunnen worden. Ondanks deze kleine nadelen rechtvaardigen de grotere afmetingen en verbeterde hardware de hogere kosten, aangezien het opgewaardeerde 1,920 x 1,200 LCD IPS-paneel de visuele ervaring versterkt.

In vergelijking met de Duet 3 biedt de Duet 5 verschillende opmerkelijke voordelen, zoals uiteengezet door Android Central. Het 13,3-inch OLED-touchscreen met quad-luidsprekers, hogeresolutiescherm, langere batterijduur en sneller opladen onderscheiden het van zijn voorganger. Deze functies maken de Duet 5 een aantrekkelijke optie voor gebruikers die een meeslepende en krachtige 2-in-1 Chromebook-ervaring zoeken.

In de productcategorie blinkt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) uit als een veelzijdig en draagbaar apparaat dat naadloos kan overschakelen tussen tablet- en laptopmodi, waardoor het ideaal is voor gebruikers die flexibiliteit en mobiliteit vooropstellen. Zijn hoogwaardige kenmerken, waaronder het OLED-scherm en krachtige specificaties, positioneren het als een eersteklas Chromebook. De hogere kosten en kleine beperkingen van het toetsenbord en trackpad kunnen echter budgetbewuste gebruikers afschrikken.

In het competitieve landschap van Chromebooks valt de Duet 5 op door zijn hoogwaardige ontwerp, krachtige hardware en prachtig scherm, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die prestaties en veelzijdigheid waarderen. Hoewel het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is, maken de functies en mogelijkheden ervan het een sterke concurrent voor gebruikers die een eersteklas 2-in-1 Chromebook zoeken.

Samengevat maakt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) indruk met zijn hoogwaardige ontwerp, krachtige hardware en veelzijdige 2-in-1 functionaliteit. Zijn opvallende kenmerken, waaronder het OLED-scherm en lange batterijduur, onderscheiden het van zijn voorgangers en positioneren het als een topkeuze in de Chromebook-markt, waardoor het een uitstekende optie is voor gebruikers die prestaties en flexibiliteit vooropstellen.

4. HP Chromebook x360 14

4. HP Chromebook x360 14

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch

De HP Chromebook x360 14 is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook met een premium design en een scala aan functies, waardoor het een overtuigende optie is in zijn categorie. Met zijn aluminium constructie, naar boven gerichte speakers en stevige scharnieren straalt deze Chromebook een premium gevoel uit dat kan concurreren met duurdere laptops. Het verlichte toetsenbord met grote toetsen en een ruim glazen trackpad zorgt voor comfortabel en efficiënt gebruik. Zoals opgemerkt door XDA Developers, "De laptop heeft een volledig aluminium ontwerp dat dun en premium is, met naar boven gerichte speakers en roosters vergelijkbaar met die op een MacBook." Daarnaast beschikt het over verschillende poorten, waaronder USB-A en twee USB-C poorten, die tegemoetkomen aan diverse connectiviteitsbehoeften.

Een van de opvallende kenmerken is de speciale ChromeOS-functionaliteit die niet te vinden is in andere HP-apparaten, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd met unieke mogelijkheden. Ondanks zijn sterke punten heeft de HP Chromebook x360 14 wel enkele beperkingen, zoals benadrukt door RTINGS. Het scherm mist helderheid en heeft moeite met reflecties, terwijl de webcam en speakers mogelijk niet voldoen aan de verwachtingen van multimedia-liefhebbers. Desalniettemin compenseert het met meer dan acht uur batterijduur, waardoor het geschikt is voor gebruik onderweg en schoolgerelateerde taken. RTINGS merkt ook op dat het geschikt is voor zakelijk gebruik vanwege de goede draagbaarheid, een goed gebouwd toetsenbord en touchpad, hoewel de beperkte poortselectie en webcamproblemen erkende nadelen zijn.

De review van The Verge suggereert dat de HP Chromebook x360 14 een opstap is naar toekomstige grootsheid, wat wijst op zijn potentieel voor verbetering in latere modellen. Ondanks dit blijft het een competitieve optie in de Chromebook-markt, vooral voor gebruikers die een premium design en veelzijdige functionaliteit zoeken. Terwijl het blijft evolueren, heeft HP de mogelijkheid om de huidige beperkingen van het model aan te pakken en de prestaties en functies verder te verbeteren.

In vergelijking met andere Chromebooks onderscheidt de HP Chromebook x360 14 zich door zijn premium design, speciale ChromeOS-functies en veelzijdige 2-in-1 functionaliteit. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor gaming of veeleisende multimedia taken, maken de draagbaarheid, solide bouwkwaliteit en unieke ChromeOS-mogelijkheden het een overtuigende optie voor gebruikers die gericht zijn op productiviteit en veelzijdigheid.

Concluderend biedt de HP Chromebook x360 14 een premium design en veelzijdige functionaliteit, waardoor het een sterke concurrent is op de Chromebook-markt. Zijn speciale ChromeOS-functies en draagbaarheid zijn ideaal voor gebruikers die een betrouwbaar en flexibel apparaat zoeken voor dagelijkse taken. Hoewel het enkele beperkingen heeft op het gebied van schermhelderheid en multimediaprestaties, presenteert het algehele pakket een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een premium Chromebook-ervaring.

Voordelen HP Chromebook x360 14
 • Premium design met aluminium behuizing en luidsprekers aan de bovenzijde
Nadelen HP Chromebook x360 14
 • Scherm mist helderheid en heeft moeite met reflecties
 • Webcam en luidsprekers voldoen mogelijk niet aan de verwachtingen van multimedia liefhebbers
 • Beperkte poortselectie en webcam problemen

5. Acer Chromebook Spin 514 (2022)

5. Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Belangrijke specificaties:

De Acer Chromebook Spin 514 (2022) heeft een grote impact gemaakt in de Chromebook-markt door geweldige prestaties te leveren tegen een redelijke prijs. TechRadar merkt op dat het goed concurreert met duurdere modellen, met essentiële maar goed geïmplementeerde functies zoals een 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass-display en een 1080p webcam. Het robuuste, volledig aluminium chassis van de laptop, de militaire duurzaamheid volgens MIL-STD-810H en de solide connectiviteit met USB-C-poorten, een USB-A-poort, optionele HDMI-poort, en ondersteuning voor Wi-Fi 6 en Bluetooth maken het een reisvriendelijk en veelzijdig apparaat.

Aangedreven door een achtkernige, 16-draads AMD Ryzen 7 5825C-processor en uitgerust met 8GB RAM (uitbreidbaar tot 16GB), levert de Chromebook snelle en responsieve prestaties voor multitasking en Android-apps. Digital Trends merkt echter op dat het ontwerp een ietwat verouderde uitstraling heeft met een scherm-tot-behuizingverhouding van 78% en een dikkere bovenste rand. De batterijduur, beloofd tot 10 uur, is redelijk maar niet bijzonder indrukwekkend in vergelijking met andere vergelijkbare Chromebooks.

De Chromebook Spin 514 (2022) wordt aanbevolen voor een breed scala aan gebruikers, waaronder professionals, casual gebruikers en studenten, dankzij zijn sterke prestaties en verscheidenheid aan configuraties. Het is zeer geschikt voor schoolgebruik vanwege de stevige bouw, het dunne en lichte ontwerp, de batterij die de hele dag meegaat en het scherpe display. Bovendien biedt het draagbaarheid, een lange batterijduur, een scherp display en een uitstekende webcam, waardoor het goed geschikt is voor zakelijk gebruik.

In vergelijking met de Acer Chromebook Spin 714 biedt de Spin 514 (2022) indrukwekkende prestaties tegen een toegankelijkere prijs, waardoor het een breder scala aan gebruikers bedient. Het presteert mogelijk niet beter dan duurdere opties, wat echter verwaarloosbaar is voor niet-technische gebruikers. Aan de andere kant is de Spin 714 zeer geschikt voor schoolgebruik vanwege de bouw, batterijduur en display, hoewel het misschien niet ideaal is voor veeleisende toepassingen of gaming. De Spin 514 (2022) lijkt een voorsprong te hebben in prestaties en waarde, waardoor het een veelzijdige en kosteneffectieve optie is voor verschillende gebruikersscenario's.

Samengevat is de Acer Chromebook Spin 514 (2022) een overtuigende optie in de Chromebook-markt, met sterke prestaties, een duurzaam ontwerp en veelzijdig gebruik. Hoewel het mogelijk kleine nadelen heeft op het gebied van batterijduur en displayontwerp, maken de algehele waarde en prestaties het een competitieve keuze voor professionals, studenten en casual gebruikers.

Voordelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Geweldige prestaties voor een redelijke prijs
 • Robuuste volledig aluminium behuizing en MIL-STD-810H militaire duurzaamheid
 • Solide connectiviteit met USB-C-poorten, USB-A-poort, optionele HDMI-poort, en ondersteuning voor Wi-Fi 6 en Bluetooth
Nadelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Iets verouderd uiterlijk met een scherm-tot-behuizing ratio van 78% en een dikkere bovenste rand
 • Batterijduur is redelijk maar niet bijzonder indrukwekkend in vergelijking met andere vergelijkbare Chromebooks
 • Kan minder presteren dan duurdere opties, wat verwaarloosbaar is voor niet-technische gebruikers

Hoe kies je de beste Chromebook?

Voor wie is een Chromebook geschikt?

Niet voor iedereen! Chromebooks zijn niet bepaald geschikt voor zware taken als gamen, video's monteren en 3D ontwerpen maken. Ze zijn vooral ontworpen voor browsen op internet, e-mail checken, multimedia tot je nemen en documenten schrijven. Wat mij betreft ideaal als schrijver!

Ze bieden wat dat betreft veel waar voor je geld, hebben een geweldig batterijlevensduur en lopen lekker snel.Veel modellen hebben daarnaast ook een touchscreen, waardoor de navigatie nóg intuïtiever wordt. Twijfel je nog of een Chromebook bij je past? Kijk dan even de video hieronder.

Chrome OS vs. de giganten

Je kiest een Chromebook voor zijn software. Waarom? Omdat deze lichter is dan de meeste andere besturingssystemen. Er lopen geen tientallen bevroren processen in de achtergrond in Chrome OS. Verderop in dit artikel zul je ook zien dat de hardware van een Chromebook hierop toegespitst is.

Mocht je je afvragen wat de verschillen zijn tussen de meest voorkomende besturingssystemen, dan heb ik hieronder een mooi overzicht met kerneigenschappen voor je:

Chrome OS

 • Simpel en erg veilig voor virussen
 • Uiterlijk heeft wat weg van Windows
 • Cloud-based, dus veel webapps werken helaas (nog) niet zo goed zonder internetverbinding
 • Apps worden vanuit de Google Playstore of als Google Chrome-extensie gedownload

Windows

 • Enorm flexibel en breed inzetbaar besturingssysteem
 • Meest gebruikt op laptops
 • Je zult weinig programma's vinden die niet voor Windows beschikbaar zijn gemaakt
 • Kwetsbaarder voor virussen

MacOS:

 • Alleen beschikbaar voor Apple laptops (Hackintosh wordt hier niet meegerekend 🧐)
 • Elegant, minimalistisch en krachtig besturingssysteem
 • Inmiddels zijn de meeste programma's ook beschikbaar voor MacOS

Linux:

 • Linux is gratis verkrijgbaar
 • Erg flexibel en aanpasbaar. Je kunt zelf de overliggende OS kiezen (Ubuntu, Debian, enzovoorts) en gebruiken als een soort skin of launcher met elk zijn eigen eigenschappen
 • Weinig programma's beschikbaar in vergelijking met Windows en MacOS
Acer Chromebook In Een Auto 1024x512

De hardware

Dat ligt bij Chromebooks – zoals gezegd – iets anders dan bij de meeste andere laptops. Je hebt geen superdure high-end hardware nodig om een Chromebook vloeiend te laten lopen. De belangrijkste zaken om op te letten zijn:

De processor (CPU)

In veel gevallen wordt voor Intel gekozen. Over het algemeen raad ik de volgende processoren het meest aan:

 • Intel Processor/Celeron. Ietwat gedateerde processor, maar sterk genoeg als je alleen surft op internet, video's wilt streamen en tekst verwerkt. Tegenwoordig staan de low-end processoren simpelweg aangegeven als 'Intel Processor'.
 • Intel i3 en i5. Degelijke mid-range CPUs. Oudere generaties zijn doorgaans goedkoper en redelijk sterk, maar vermijd de 8e generatie of ouder. Die zijn niet krachtig genoeg meer.
 • Intel i5 en i7/AMD Ryzen. Als je het allerbeste wilt. Bij de Intel-processoren moet je zoeken naar de 11e generatie of nieuwer. In sommige gevallen kom je Chromebooks met AMD-processoren tegen. Let dan op of het gaat om een CPU uit de Ryzen 7000 C-serie (zij het een Ryzen 3, 5 of 7). Deze zijn speciaal gemaakt voor Chromebooks.1Arif Bacchus, XDA Developers (2023). 'What specs do I need in a Chromebook in 2023?'

Natuurlijk is er meer dan alleen Intel en AMD te vinden in de Chromebook-wereld (denk bijvoorbeeld aan MediaTek), maar dit zijn de voornaamste keuzes op de Nederlandse markt. Als je meer informatie over CPUs wilt, bekijk dan zeker het artikel over de beste processoren van mijn collega!

Hp Chromebook 1024x600

Werkgeheugen (RAM)

Als het gaat om de hoeveelheid RAM (random access memory) – of intern geheugen – die je Chromebook heeft, moet je gaan voor zoveel mogelijk RAM als je je kunt veroorloven. Er is weinig zo hinderlijk als een traag systeem.

 • 2 GB. Er zijn nog steeds Chromebooks vindbaar met slechts 2 GB RAM. Dit raad ik je echter af, omdat het openen van meerdere tabbladen in je browser de boel al enorm vertraagd.
 • 4 GB. Dit is in 2024 het minimum aan RAM dat je nodig hebt. Dit is voldoende voor de casual gebruiker die surft, Android apps draait en e-mail checkt.
 • 8 GB. De high-end Chromebooks die in 2024 uitkomen, worden geleverd met 8 GB RAM. Dit is waar je naar op zoek moet gaan als je een Chromebook wilt die razendsnelle prestaties biedt.

Opslag

De opslagruimte die je nodig hebt voor je Chromebook is de laatste jaren sterk veranderd. De Chromebook is zo gemaakt dat deze naadloos aansluit op Google Drive, zodat je je werk gemakkelijk in de cloud opslaat. Hierdoor was het niet nodig om veel harde schijfruimte op een Chromebook te hebben.

De lancering van Android en Linux Apps hebben dat allemaal veranderd. Om Android apps (via de Google Play Store) en Linux Apps op een Chromebook te installeren heb je interne opslagruimte nodig. Hoeveel hangt af van hoe je de Chromebook gaat gebruiken.

Als je echt alleen maar gebruik maakt van cloudopslag dan heb je voldoende aan 32GB. Zodra je Android of Linux apps wilt gaan gebruiken, dan is 64GB echt het minimum en is 128GB voor de mensen die lekker de ruimte willen. Let wel op dat je kiest voor een Chromebook met NVMe of PCIe ssd opslag. Hiermee voorkom je een traag systeem.

Check dit artikel voor meer informatie over ssd's.

Google Mail Inbox

Scherm/beeld

Er zijn veel Chromebooks te koop die niet voorzien zijn van een touchscreen. Dit was prima vóór de lancering van de Android Apps, maar als je van plan bent om Android Apps te gebruiken met je Chromebook, heb je een touchscreen nodig.

Android-apps gebruiken zonder touchscreen is te moeilijk. Ook werken sommige Android Apps überhaupt niet zonder touchscreen. Daarom worden de nieuwste Chromebooks als hybrides (ook wel 2-in-1 laptops) geleverd. Zo gebruik je de Chromebook zowel als laptop als tablet. Ideaal voor op school of voor onderweg.

Batterij/accu

Chromebooks staan bekend om hun geweldige accuduur mede dankzij het lage stroomverbruik van Chrome OS. Ook worden vaak specifieke processoren gebruikt die weinig energie nodig hebben. Zoek je dus een laptop waar je letterlijk de hele dag mee vooruit kunt, dan is een Chromebook een topidee.

Ingangen en connectiviteit

Connectiviteit is essentieel voor Chromebooks. Zorg ervoor dat je model beschikt over Wi-Fi 5 of Wi-Fi 6 voor snelle internetverbindingen. Chrome OS is een online besturingssysteem en werkt het beste als je internet verbonden bent. Jaap Koole beaamt dit en zegt "dat je, om te kunnen werken erop, ALTIJD een werkende en redelijk snelle internetverbinding nodig hebt."

Kun je – net als ik – niet zonder muziek tijdens je studie- of werkdag? Zoals bij elke laptop zijn ook de speakers in Chromebooks niet om over naar huis te schrijven. Kies voor de beste wifi-speakers en luister op die manier naar muziek.

Chrome OS werkt niet goed zonder internet

Chrome OS is grotendeels afhankelijk van cloudservices, waar het besturingssysteem allerlei zaken opslaat. Je hebt dus vrijwel continu een internetverbinding nodig. Werk je vaak offline, overweeg dan een laptop met een ander besturingssysteem, of een mifi-router!

Controleer ook de beschikbaarheid van type c en type a usb-aansluitingen voor het aansluiten van externe apparaten. Usb-c-kabels kunnen in beide richtingen in een usb-c-poort worden gestoken, zodat je niet worstelt met je usb-snoer. Bovendien neemt zo'n ingang veel minder ruimte in beslag dan de oudere usb-a-poorten.

Dat gezegd hebbende, vraagt het nogal wat voor iedereen om nieuwe randapparatuur te kopen, zoals harddisks en een usb-muis. Daar zijn de usb-a-poorten dan weer goed voor. Hierdoor kun je je oudere hardware nog enige tijd gebruiken.

Samsung Chromebook In Tabletmodus

HDMI of DisplayPort is overigens een pluspunt als je je Chromebook wilt aansluiten op externe schermen. Heb je nog nooit van DisplayPort gehoord? Lees dan het informatieve artikel van mijn collega Nikki over HDMI vs. DisplayPort.

Welk merk maakt de beste Chromebooks

Wat is volgens de Consumentenbond de beste Chromebook?

De Lenovo IdeaPad Flex 3 15IJL7 onderscheidt zich als een topkeuze in de categorie Chromebooks. Deze Chromebook blinkt uit met zijn veelzijdige 2-in-1 ontwerp, waardoor je hem zowel als laptop en tablet kunt gebruiken. 


Hij is uitgerust met een Intel Pentium processor en 4GB RAM, wat zorgt voor betrouwbare prestaties voor alledaagse taken. Het 15,6-inch Full HD touchscreen biedt heldere en levendige beelden, ideaal voor zowel werk als entertainment. 

Met een batterijduur van ongeveer 10 uur kun je de hele dag door werken zonder zorgen over opladen. Deze combinatie van functionaliteit, prestaties en prijs maakt de Lenovo IdeaPad Flex 3 15IJL7 een uitstekende keuze binnen de Chromebook-categorie.

Wat is volgens Tweakers de beste Chromebook?

De Acer Chromebook 514 CB514-1HT wordt door Tweakers erkend als een topkeuze in de Chromebook-categorie. Deze Chromebook valt op door zijn elegante, slanke ontwerp en duurzame aluminium chassis. 


Hij is uitgerust met een Intel Celeron N3450 processor en 4GB RAM, wat zorgt voor soepele prestaties bij dagelijks gebruik. Het 14-inch Full HD touchscreen biedt heldere en scherpe beelden, ideaal voor zowel werken als browsen. 

Met een indrukwekkende batterijduur van tot 12 uur biedt deze Chromebook een uitstekende balans tussen prestaties, draagbaarheid en prijs, waardoor hij een uitstekende keuze is voor zowel studenten als professionals.

Wat is volgens Studenten Wegwijzer de beste Chromebook?

De Acer Chromebook 314 wordt door Studenten Wegwijzer hoog aangeprezen als de beste Chromebook voor studenten. Deze Chromebook onderscheidt zich met zijn indrukwekkende batterijduur van tot wel 12 uur, wat essentieel is voor lange studiedagen. 


Het apparaat is uitgerust met een Intel Celeron N4000 processor en 4GB RAM, wat voldoende kracht biedt voor alledaagse studietaken en online onderzoek. Het 14-inch HD-scherm zorgt voor heldere en duidelijke beelden, ideaal voor het lezen van documenten en online lessen. 

Met zijn robuuste bouw en betaalbare prijs is de Acer Chromebook 314 een uitstekende keuze voor studenten die een betrouwbare, budgetvriendelijke laptop zoeken voor hun studie.

Veelgestelde vragen over Chromebooks van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste Chromebooks. Heb je een brandende vraag die nog niet door dit artikel is beantwoord? Stuur hieronder via het feedbackformulier vooral je vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen