De Top 5 Beste Chromebooks op de Markt

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

ChromeOS maakt een geweldige laptop voor iedereen toegankelijk.

De Top 5 Beste Chromebooks op de Markt

Chromebooks zijn al lang niet meer de nieuwkomers in de laptop-arena. Hoewel het gebruik van ChromeOS in het begin ietwat stroef verliep voor velen, kan bijvoorbeeld de Asus Chromebook Flip C436FA meer aan dan een middelmatige Windows laptop.

De Chromebook is dan ook een volwaardige concurrent van de giganten onder de besturingssystemen zoals Windows en MacOS (oké, en Linux, als je daar fan van bent 😜).

De boodschap dat veel mensen eigenlijk goede Chromebooks willen - in plaats van alleen maar goedkope - is doorgedrongen tot de fabrikanten. Veel van de beste Chromebooks liggen rond de €500, hoewel er ook goede opties zijn in de hogere en lagere prijscategorieën. Die extra investering is het zeker waard.

Voor het eerst is de kwaliteit van de Chromebooks consistent. Er zijn zoveel overeenkomsten tussen het aanbod van Asus, Lenovo, Google, HP, Dell en Samsung dat je haast zou kunnen zweren dat ze elk hun componenten uit dezelfde fabriek halen. 

Dat is geweldig nieuws als je prijzen vergelijkt; het grootste deel van deze lijst zou dan meteen in de categorie van een 'goede koop' vallen als je ze met korting kunt vinden.

#1 Asus Chromebook Flip C436FA
Beste Chromebook van 2021

Onze score: 9,0

Asus Chromebook C436fa Van Schuin Voren

Met dit model krijg je de beste specs die in een Chromebook te vinden zijn, inclusief touchscreen met terugklapbaar toetsenbord. Hecht jij veel waarde aan flexibele inzetbaarheid en duurzame hardware, dan is dit hét model voor jou!​

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ax en ouder

RAM: 8 GB
CPU: Dual core Intel Core i3, max. 4,1 GHz
Opslag: 128 GB

Check prijs op Bol.com →

#2 Asus Chromebook C423NA
Beste koop Chromebook van 2021

Onze score: 7,7

Asus Chromebook C423na Van Schuin Voren

Als je zoekt naar het punt waar prijs en kwaliteit elkaar in een innige omarming vinden, dan is deze Chromebook voor jou. Het is niet de sterkste multi-tasker, maar al met al krijg je veel voor weinig.

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder

RAM: 4 GB
CPU: Dual core Intel Celeron, max. 2,4 GHz
Opslag: 64 GB

De 5 beste Chromebooks in een oogopslag

 1. Asus Chromebook Flip C436FA - De beste van de beste Chromebook hardware vind je in dit model van Asus. Zoek je een model waar je lang mee vooruit kunt en is je budget geen punt? Zoek dan niet verder!
 2. Asus Chromebook C423NA - Dit model biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding die je kunt vinden. Hoewel hij nergens specifiek in uitblinkt, krijg je wel écht waar voor je geld.
 3. HP Chromebook x360 14b-ca0350nd - Dit model heeft niet alleen het beste toetsenbord, maar ook de allerbeste speakers (van Bang & Olufsen!).
 4. Acer Chromebook 715 CB715-1WT-31F6 - Het grootste scherm alsook een uitstekend batterijleven vind je bij deze Chromebook.
 5. Lenovo IdeaPad Duet - Naast de geweldige prijs-kwaliteitverhouding biedt dit model door het afneembare tablet ook nog eens flexibele inzetbaarheid.

Voor wie is een Chromebook geschikt?

Niet iedereen! Degenen die zich vooral op gamen, videobewerking, zware fotobewerking en 3D ontwerp richten, zullen weinig hebben aan een Chromebook. Deze laptops zijn daar simpelweg (nog?) niet krachtig genoeg voor.

Heb je echter behoefte aan een laptop om mee te browsen, e-mailen, multimedia tot je te nemen en teksten te schrijven, dan is een Chromebook je beste vriend. Ze bieden veel waar voor je geld, hebben een geweldig batterijlevensduur en lopen lekker snel – zolang je ze niet overvraagt met zware apps.

Veel modellen hebben daarnaast ook een touchscreen, waardoor de navigatie nóg intuïtiever wordt.

De beste Chromebooks, gedetailleerd.


#1 Asus Chromebook Flip C436FA
Dé beste Chromebook van 2021

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ax en ouder
RAM: 8 GB
CPU: Dual core Intel Core i3, max. 4,1 GHz
Opslag: 128 GB

Asus Chromebook C436fa Met Toetsenbord Weggeklapt

Hoewel Premium Chromebooks zoals deze doorgaans duurder zijn en een kortere batterijlevensduur hebben, bieden ze een robuustere processor en grafische kracht dan de goedkopere Chromebooks, en een hogere bouwkwaliteit.

Ze bieden zodoende een andere optie voor consumenten die de veiligheid en het lichte gewicht van de Chrome OS-omgeving willen. Daar is dit model dan ook een goede kandidaat voor, maar het is niet enkel en alleen rozengeur en maneschijn.

Het scherm

Om het voornaamste nadeel maar even uit de weg te krijgen: het scherm laat te wensen over. Hij laat nogal wat glare zien en de gestures op de touchscreen zijn soms ook niet even nauwkeurig. Dat is nogal jammer gezien het prijspunt waar deze laptop zich bevindt. Wel is de resolutie prima en is het ook mooi om te zien dat de schermranden zeer minimaal zijn.

Het laatste element waar ik zelf altijd erg blij mee ben, is een 360-degree hinge, zoals deze Chromebook heeft. Na een klik bij de eerste hoek van 180°, kun je hem verder kantelen totdat je hem in tent-modus zet, waardoor hij rechtop blijft staan, of totdat je in principe een tablet hebt. Erg prettig on-the-go of als je simpelweg even geen toetsenbord nodig hebt.

Het geluid

Als je dan toch onderweg bent, gebruik dan vooral een headset. Hoewel Asus een dappere poging gewaagd heeft om een Chromebook met goede geluidskwaliteit te leveren, is het geluid een beetje teleurstellend. Verwacht dus geen wonderen zoals bij bijvoorbeeld de Macbook Pro 16" (die ook meteen drie à vier keer zo duur is).

Het toetsenbord en de touchpad

Een stuk beter wat betreft uitvoering is echter de touchpad, waarop de ChromeOS gestures prima geregistreerd werden. Ook het toetsenbord werkte naar behoren en voelde comfortabel om op te typen. Liever had ik wel wat meer travel gehad; deze toetsen hadden een bewegingsvrijheid van slechts 1,3 mm. Je hoeft je wachtwoord hoe dan ook niet te typen, want rechtsbovenin zit een vingerprintscanner!

De ingangen

Verder zijn uiteraard ook de ingangen van belang. Je krijgt bij dit model  twee usb-c (Gen 1) poorten waarmee je de laptop oplaadt, een microSD-kaartlezer en een 3,5 mm audio jack. Dit is wat mij betreft een beetje schaars. Een leuke bonus is wel dat dit model klaar is voor 802.11ax-netwerken. Heb je een router die ax-netwerken ondersteunt, een goed internetabonnement en glasvezel, dan zit je dus goed!

Prestaties

Het allerbelangrijkste is echter hoe hij functioneert – en ik kan met al het vertrouwen zeggen dat dit apparaat een multi-task beest is! Om te testen hoe goed hij is, heb ik twintig Google Chrome-tabbladen tegelijk geopend, waaronder vijf tabbladen video's afspeelden. De rest hadden artikelen en andere pagina's open staan met documenten, foto's en spreadsheets. 

Dat zou veel laptops in deze prijsklasse hebben vertraagd. De Asus Chromebook Flip C436F kan dit makkelijk aan; er waren geen tekenen van buffering of vertraging te bespeuren. Alle vijf de video's worden soepel en ononderbroken afgespeeld. Alle beelden worden direct geladen – en dat zonder heet te worden.

Wat we goed vinden:

 • Multi-tasken zonder gehaper is een eitje
 • Strak, modern ontwerp met dunne schermranden
 • Werkt in tablet mode
 • Werkt met de nieuwe ax-standaard (WiFi 6)

Wat we minder goed vinden:

 • Duur voor een Chromebook
 • Het scherm is niet geweldig door glare en het ietwat onnauwkeurige touchscreen
 • Speakers zijn niet om over naar huis te schrijven​

#2 Asus Chromebook C423NA
Beste koop Chromebook van 2021

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
RAM: 4 GB
CPU: Dual core Intel Celeron, max. 2,4 GHz
Opslag: 64 GB

Asus Chromebook C423na Eb0108 Toetsenbord

Dit is een van de kleinere broertjes van de bovengenoemde C436FA en mag zich met recht de beste koop noemen! Voor de typische lagere prijs krijg je een laptop van een fijn formaat.

Het scherm

Het IPS-scherm is om te beginnen adequaat. Ik vind het zelf wel mooi om te zien dat je zelfs rond dit prijspunt nog een FullHD-display krijgt. Wel zijn de schermranden iets groter, maar daar stoor ik me niet zo aan gezien wat je ervoor betaalt.

Wel jammer is dat de kleuren nogal flets zijn en dat er geen touchscreen functionaliteit is. Je zult het dus met de trackpad en het toetsenbord alleen moeten doen.

Het toetsenbord en de touchpad

Maar goed, om deze prijs te bereiken zijn er toch hier en daar een paar dingen opgeofferd. Zo is de kwaliteit van het toetsenbord iets minder. Het is niet rampzalig, maar de toetsen zijn iets luidruchtiger en voelen een beetje sponzig aan. Voor korte typesessies is dit oké, maar als je een essay wilt schrijven heb je misschien iets aan een extern toetsenbord.

Ook de touchpad werkt prima. Hij is van plastic en wat aan de kleine kant, maar hij doet zijn werk. Wel klinkt de 'klik' een beetje hol, wat mij wat minder aanstaat.

Asus Chromebook C423na Eb0108 Toetsenbord

De ingangen

Wel krijg je een iets uitgebreidere selectie aan ingangen: hier twee usb-c-poorten (Gen 1) waarmee je de laptop oplaadt, een microSD-kaartlezer, een 3,5 mm audio jack én een usb-a-poort.

De prestaties

Ook hier zijn de prestaties echter het belangrijkste. Het lukt me bij lange na niet om twintig tabbladen te openen. Sterker nog, ik kom niet veel verder dan vijf voordat de boel begint te haperen. Hij is dus niet bedoeld voor multi-tasken. Ja, je kunt Facebook open hebben staan terwijl je in je Google document werkt, maar probeer het apparaat niet verder te pushen dan dit!

Wat we goed vinden:

 • De prijs-kwaliteitverhouding is uitermate gunstig bij dit model​
 • Je krijgt een redelijk grote selectie aan ingangen​
 • Toch een 14" scherm ondanks de prijs

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model is niet geschikt voor multi-tasking​
 • De algehele constructie is in principe adequaat maar blinkt nergens echt in uit​

#3 HP Chromebook x360 14b-ca0350nd
Chromebook met het beste toetsenbord

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
RAM: 4 GB
CPU: Quad core Intel Pentium, max. 2,7 GHz
Opslag: 64 GB

Hp Chromebook X360 14b Ca0350nd Van Schuin Voren 300x199

De x360-serie van HP komt in allerlei soorten en maten, maar in dit geval betreft het een Chromebook.

Hoewel de plastic constructie aan de binnenkant wat mij betreft een beetje afdoet aan hoe premium dit model voelt, is het voor mij veel belangrijker hoe hij presteert. Juist hier, aan de binnenkant, zit dan ook de ster van de show: het beste toetsenbord dat ik ooit op een Chromebook heb gevoeld!

Het toetsenbord en de touchpad

Ook de touchpad is prima. Hoewel ik zelf gewend ben aan een van groter formaat, doet hij wat dat hij moet doen zonder gestotter en gehaper van de muis.

De type-ervaring is uitermate comfortabel. De toetsen zijn stevig, naar mijn mening van een perfect formaat en bovendien verlicht door backlight. De lay-out is verder redelijk ruim ingedeeld, waardoor je niet snel een foute toets indrukt.

Het scherm

Dan nu de andere helft van het apparaat: het scherm. Het scherm is lekker ruim en scherp. Het scherm is helaas niet heel erg helder, waardoor je tijdens buitengebruik problemen kunt krijgen met het zien van wat op je scherm afspeelt.

De randen zijn verder vooral merkbaar aan de onder- en bovenkant, maar ze zijn niet erg storend. Verder functioneert ook dit scherm als touchscreen en kun je hem volledig terugklappen waardoor je weer met een (al dan niet wat dikkere) tablet eindigt.

Hp Chromebook X360 14b Ca0350nd Toetsenbord

Het geluid

Bovenaan het toetsenbord vind je de speakers van Bang & Olufsen. Het zijn en blijven laptop speakers, dus verwacht geen wonderen, maar voor laptop speakers doen ze het echter zeer goed. Ik was dan ook positief verrast hierdoor!

De ingangen

Tot nu toe is deze hele Chromebook dan ook een positieve verrassing. Ook de ingangen vallen onder deze categorie: twee usb-c-ingangen, één usb-a-ingang (waarmee je een stuk flexibeler kunt werken), een sd-kaartlezer en een 3,5 mm audio jack.

De prestaties

Qua prestaties kan ik kort zijn: multi-tasken kan hij zeker! Ik heb hem ondanks zijn slechts 4 GB aan RAM weten te bombarderen met 22 tabbladen in Google Chrome zonder hem vast te laten lopen. Ook hier ging het weer om een aantal video's, Google documenten en nieuwspagina's.

Wat we goed vinden:

 • Multi-tasking is geen punt met deze x360 Chromebook​
 • Het toetsenbord is enorm comfortabel en zeer geschikt voor langere typesessies​
 • De speakers zijn verrassend goed​
 • Je krijgt meer ingangen dan je normaal krijgt bij een Chromebook​

Wat we minder goed vinden:

 • Schermranden zijn niet heel mooi weggewerkt​
 • Een groter touchpad was nóg beter geweest​

#4 Acer Chromebook 715 CB715-1WT-31F6
Beste Chromebook met een groot scherm

Schermdiagonaal: 15,6"
Schermresolutie: 1920 x 1080
WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
RAM: 8 GB
CPU: Dual core Intel Core i3, max. 3,4 GHz
Opslag: 64 GB

Acer Chromebook 715 Cb715 1wt 31f6 Van Schuin Voren 300x185

Ook deze Chromebook valt in de premium categorie en zodoende ook in de iets duurdere prijscategorie. Echter krijg je daarvoor wel een beest van een Chromebook – met notabene een numpad!

Het toetsenbord en de touchpad

Om maar meteen verder te gaan over het toetsenbord: ik denk dat deze bijna even goed is als die van HP's x360! De toetsen staan op een comfortabele afstand van elkaar, zijn backlit en hebben net genoeg vering.

De glazen touchpad is daarnaast erg nauwkeurig, maar ook een beetje klein voor mijn smaak. Hij is net iets breder dan de totale breedte van de spatiebalk waar hij onder zit. Helemaal rechts zit overigens een vingerprintscanner. Bij 'glas' denk je misschien aan breekbaarheid, maar het gaat hier om Gorilla Glass.

Het scherm

Het scherm is echter ietwat subpar en dit is dan ook meteen de achilleshiel van dit apparaat. De kleurensaturatie valt een beetje tegen. Tonen die normaal gesproken van het scherm afspringen, leken op dit scherm een beetje 'plat'.

De schermhelderheid is daarom ook niet helemaal optimaal. Werk je graag buiten? Dan is dit misschien niet de beste Chromebook voor jou. Normaal gesproken heb ik overigens ook niet veel te melden over de webcam, maar in dit geval was de kwaliteit van de webcambeelden nogal korrelig.

Acer Chromebook 715 Cb715 1wt 31f6 Toetsenbord

Het geluid

Waar ik verder niet erg tevreden over was: de speakers. Deze zitten aan de onderkant van de laptop, waardoor het geluid weggemoffeld wordt en in zijn geheel niet goed klinkt. Gebruik dus vooral een set WiFi-speakers als je in huis werkt.

De ingangen

Aan de zijkanten vind je verder een aantal ingangen: twee keer usb-a (3.1), twee keer usb-c, een microSD-kaartlezer en een 3,5 mm audio jack. Daar kan ik alles behalve over klagen! 

De prestaties

Veel beter zijn zijn prestaties: multi-tasking verloopt soepel dankzij de 8 GB aan RAM en de i3-chip. Natuurlijk was een i5 nog sneller geweest, maar ik kom in de koopgid terug op waarom zo'n chip waarschijnlijk niet eens nodig is in een Chromebook.

Hoe dan ook besloot ik ook hier 20 tabbladen te openen met allerlei content, van video's tot documenten en nieuwspagina's – en dat alles zonder ook maar enige vertraging op te merken. Sterk staaltje werk, Acer!

Notabene heeft deze laptop een MIL-SPEC-810G-rating, waardoor hij uitermate duurzaam is. Hij kan dus wel tegen een stootje. 🥊

Wat we goed vinden:

 • Ook dit model is zeer geschikt voor multi-tasking​
 • De numpad is erg handig als je veel met cijfers werkt​
 • De touchpad is van Gorilla Glass, waardoor hij erg nauwkeurig en comfortabel is​
 • Veel ingangen beschikbaar​

Wat we minder goed vinden:

 • Het scherm had een stuk beter gekund​
 • Ook de webcam is niet wat deze vandaag de dag hoort te zijn​
 • De speakers zitten aan de onderkant van de laptop, waardoor de geluidskwaliteit verslechtert​

#5 Lenovo IdeaPad Duet
Beste Chromebook voor een klein budget

Schermdiagonaal: 10,1"
Schermresolutie: 1920 x 1200
WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
RAM: 4 GB
CPU: Octacore MediaTek, max. 2 GHz
Opslag: 64 GB

Lenovo Ideapad Duet Van Schuin Voren 300x165

Dit is misschien wel het meest prototypische ChromeOS apparaat in deze lijst. Hij is klein maar fijn, flexibel en kost bijzonder weinig. Dat prijspunt in gedachten houdende, kan ik dan ook zeggen dat ik het een erg leuke laptop vind om on-the-go te gebruiken.

Om te beginnen gaat het hier eigenlijk om een tablet met een apart toetsenbord. Deze wordt meegeleverd, dus maak je geen zorgen over extra aankoopkosten. 

Het toetsenbord en de touchpad

Dit toetsenbord is wel aan de krappe kant, maar de toetsen voelen prettig en responsief aan. De touchpad doet het ook prima, maar om de een of andere reden gebruikte ik vooral de touchscreen van de tablet.

Ik denk zelf dat dat kwam doordat het toetsenbord toch een 'los onderdeel' is. Hoe dan ook gaf dit me meteen de kans om de rest van de laptop – um, tablet te verkennen!

ChromeOS maakt de gebruikservaring toch speciaal. Omdat deze form factor dusdanig simplistisch is en zo goed aansluit op waar ChromeOS origineel voor was – en misschien nog is – bedoeld, komt dat de batterijlevensduur ten goede. Je kunt hier makkelijk dertien uur mee vooruit zonder naar de oplader te hoeven grijpen.

Het scherm

Om te beginnen ziet hij er zonder toetsenbord niet heel opvallend uit. De schermranden zijn nogal dik en aan de achterkant zit een camera zoals je bij veel goedkopere tablets ziet.

Het scherm is maar 10,1" met een resolutie van 19200 x 1200. Dat is niet standaard, maar wel lekker scherp. Daarnaast is het beeld kleurrijk. Ironisch genoeg dekt hij veel meer van het sGRB kleurengamut dan de veel duurdere Acer Chromebook van hierboven. Daarnaast is het scherm van de Lenovo IdeaPad Duet ook helderder.

Het geluid

De speakers zijn ook basic. Wederom is hier echter niks mis mee – niet voor deze prijs. Als je echt van audio wilt genieten, gebruik je sowieso een headset of een set goede speakers indien je thuis bent.

De ingangen

Ook wat betreft de ingangen is dit apparaat teruggevoerd naar de basis: je krijgt een enkele usb-c-poort waarmee je hem ook meteen oplaadt. Helaas krijg je geen audio jack, dus breng vooral je Bluetooth-koptelefoon mee als je op pad gaat!

De prestaties

Hoe presteert hij verder? Nou, je verwacht misschien dat hij niet geschikt is voor multi-tasking, maar ik werd zelf omver geblazen door zijn vermogen! Ik heb met 21 tabbladen het vuur aan zijn schenen gelegd. Onder deze tabbladen vielen YouTube, Google Docs, Nu.nl en Facebook. Hij vertraagde soms wel een beetje, ja, maar niet zodanig dat ik er echt last van had. Ik kon gewoon door blijven typen zonder gehaper.

Wat we goed vinden:

 • Het scherm is kraakhelder en kleurrijk​
 • Hij is onverwachts goed in multi-tasken​
 • De levensduur van de batterij is top​
 • De prijs-kwaliteitverhouding ligt ook hier erg gunstig​

Wat we minder goed vinden:

 • De tablet op zich ziet er niet heel modern uit​
 • Het toetsenbord is behoorlijk krap​

Koopgids

Als je écht de beste laptop voor jou wilt vinden, moet je op een paar zaken letten tijdens je aankoop. Bij de zoektocht naar de beste Chromebook, moet je je verwachtingen in dat opzicht soms een beetje aanpassen. Daarover lees je hier mee!

ChromeOS vs. de giganten

Je kiest een Chromebook natuurlijk voor zijn software. Waarom? Omdat deze lichter is dan de meeste andere besturingssystemen. Er lopen geen tientallen bevroren processen in de achtergrond in ChromeOS. Dit wordt ook gereflecteerd in de hardware die nodig is om een Chromebook goed te laten lopen.

Hieronder lees je de voornaamste verschillen tussen de besturingssystemen:

ChromeOS

 • Simpel en erg veilig voor virussen
 • Uiterlijk heeft wat weg van Windows
 • Cloud-based, dus veel webapps werken helaas (nog) niet zo goed zonder internetverbinding
 • Apps worden vanuit de Google Playstore of als Google Chrome-extensie gedownload

Windows

 • Enorm flexibel en breed inzetbaar besturingssysteem
 • Meest gebruikt op laptops
 • Je zult weinig programma's vinden die niet voor Windows beschikbaar zijn gemaakt
 • Kwetsbaarder voor virussen

MacOS:

 • Alleen beschikbaar voor Apple laptops (Hackintosh wordt hier niet meegerekend 🧐)
 • Elegant, minimalistisch en krachtig besturingssysteem
 • Inmiddels zijn de meeste programma's ook beschikbaar voor MacOS

Linux:

 • Linux is gratis verkrijgbaar
 • Erg flexibel en aanpasbaar. Je kunt zelf de overliggende OS kiezen (Ubuntu, Debian, enzovoorts) en gebruiken als een soort skin of launcher met elk zijn eigen eigenschappen
 • Weinig programma's beschikbaar in vergelijking met Windows en MacOS
Acer Chromebook In Een Auto 1024x512

De hardware

Dat ligt bij Chromebooks – zoals gezegd – iets anders dan bij de meeste andere laptops. Je hebt namelijk geen superdure high-end hardware nodig om een Chromebook vloeiend te laten lopen. Dat heb je in de bovenstaande top 5 wel gezien! De belangrijkste zaken om op te letten zijn:

De processor (CPU)

In veel gevallen wordt voor Intel gekozen. Over het algemeen zie je deze processoren vaak voorbij komen:

 • Intel Celeron. Als je niet geïnteresseerd bent in Android Apps en je wilt gewoon een Chromebook om te surfen op het internet, video's te streamen of je nieuwste roman te schrijven, dan is de inmiddels ietwat gedateerde Celeron-processor iets voor jou.
 • Intel M3. Echter zoek je idealiter op zijn minst naar een M3-processor. Deze biedt geweldige snelheden, dual core, four thread processorkracht. Ze variëren van kloksnelheden van 2,2 GHz tot 3,4 GHz. Veel nieuwe Chromebooks zullen dergelijke processoren bevatten en omdat ze niet zo duur zijn als Intel i3, i5 of i7 processoren. Dit betekent dat je een krachtige Chromebook in handen krijgt voor een behoorlijke prijs.
 • Intel i3. De Intel i3 is de volgende stap van een Intel M3 processor. Het is de baby van de Intel Core 'i' serie en biedt geweldige snelheden tegen een redelijke prijs. De nieuwste 10e generatie i3-processor is geschikt voor snelheden tot 4,60 GHz en wordt geleverd met een 4 MB cache. De hoeveelheid cache is belangrijk omdat dit de processor helpt om regelmatig gebruikte processen in de cache op te slaan, wat tot betere prestaties leidt.
 • Intel i5 en i7. Als je het allerbeste wilt wat er te koop is bij de aanschaf van een Chromebook in 2021, kan het niet fout gaan als je een Chromebook koopt met een Intel i5 of i7 processor. De i7 is de krachtigste van de twee, maar komt meestal ook voor een veel hogere prijs. Je moet goed opletten bij de keuze tussen een i5- en een i7-processor, want het verschil in vermogen kan soms erg klein zijn, dat en i7-processor gewoonweg niet het extra geld waard is. Is geld echter geen bezwaar, dan is e i7 altijd de beste optie, want die biedt wel meer rekenkracht.

Natuurlijk is er meer dan alleen Intel te vinden in de Chromebook-wereld (denk bijvoorbeeld aan MediaTek), maar dit zijn de voornaamste keuzes op de Nederlandse markt.

Hp Chromebook 1024x600

Werkgeheugen (RAM)

Bij de aanschaf van een Chromebook hangt de precieze aankoop af van waar je de Chromebook voor gaat gebruiken. Niet alleen nu, maar ook later. Het is duidelijk dat geld voor iedereen belangrijk is en dat je alles moet kopen wat je betaalbaar vindt. Echter, als het gaat om de hoeveelheid RAM die je Chromebook heeft, moet je proberen een Chromebook te kopen die zoveel RAM heeft als je je kunt veroorloven.

 • 2 GB. Er zijn nog steeds Chromebooks die perfect lopen met slechts 2 GB RAM. Een Chromebook met 2 GB RAM in 2021 vraagt niets te veel. Als je een Chromebook met deze hoeveelheid RAM koopt, moet je niet veel verwachten op het gebied van snelheid.
 • 4 GB. Een Chromebook met 4 GB RAM is in staat om op goede snelheid te draaien. Je kunt ook de meeste Android Apps met deze hoeveelheid RAM gebruiken zonder problemen. Een jaar geleden zou 4 GB RAM als 'veel' worden beschouwd voor een Chromebook, maar in 2021 moet 4 GB RAM worden gezien als het absolute minimum.
 • 8 GB. De high-end Chromebooks die in 2021 worden gelanceerd, worden geleverd met 8GB RAM. Dit is waar je naar op zoek moet gaan als je een Chromebook wilt die razendsnelle prestaties biedt.

Opslag

De opslagruimte die je nodig hebt voor je Chromebook is de laatste jaren sterk veranderd. De Chromebook is zo gemaakt dat deze naadloos aansluit op Google Drive, zodat je je werk gemakkelijk in de cloud kunt opslaan. Hierdoor was het niet nodig om veel harde schijfruimte op een Chromebook te hebben.

De lancering van Android en Linux Apps hebben dat allemaal veranderd. Om Android en Linux Apps op een Chromebook te installeren heb je interne opslagruimte nodig. Dit komt doordat deze Apps op de interne opslag van je Chromebook installeren.

 • 64 GB aan opslagruimte is tegenwoordig een verstandige optie. Met 32 GB kom je niet ver meer. Je zult veel Android Apps kunnen installeren en het betekent ook dat je geen problemen zult hebben met het installeren van sommige Linux Apps. Echter, zelfs met deze hoeveelheid opslagruimte kun je op een punt komen waar je geen opslagruimte meer hebt. Dit is vooral waar als je kijkt naar het installeren van Linux Apps.
 • In 2021 zoek je idealiter naar een Chromebook met 128 GB aan opslagruimte. Deze hoeveelheid opslagruimte betekent dat je zonder problemen veel Android- en Linux-apps kunt installeren. Met 128 GB aan opslagruimte is je Chromebook dan ook toekomstbestendig. Dit is nu belangrijker dan ooit, omdat we gewoon niet weten wat voor soort Linux Apps er in de toekomst worden gelanceerd.
Google Mail Inbox

Scherm/beeld

Er zijn veel Chromebooks te koop die niet voorzien zijn van een touchscreen. Dit was prima vóór de lancering van de Android Apps, maar als je van plan bent om Android Apps te gebruiken met je Chromebook, heb je een touchscreen nodig.

Proberen om Android Apps zonder touchscreen te gebruiken is te moeilijk. Ook werken sommige Android Apps gewoon niet zonder touchscreen. Daarom worden de nieuwste Chromebooks als hybrides geleverd. Dan kun je de Chromebook zowel als laptop als tablet gebruiken.

Batterij/accu

Chromebooks staan bekend om hun geweldige batterijlevensduur mede dankzij hoe weinig ChromeOS verbruikt. Ook worden vaak specifieke processoren gebruikt die weinig energie nodig hebben. Zoek je dus een laptop waar je letterlijk de hele dag mee vooruit kunt, dan is een Chromebook een topidee.

Ingangen en connectiviteit

Dit is iets wat over het hoofd kan worden gezien bij de aanschaf van een nieuwe laptop. De oudere usb-a-poorten beginnen tot het verleden te behoren en worden vervangen door usb-c-poorten. Deze bieden niet alleen een veel snellere overdrachtssnelheid bij gebruik van een externe harde schijf; ze bieden ook een meer gebruikersvriendelijke ervaring.

Usb-c-kabels kunnen in beide richtingen in een usb-c-poort worden gestoken, zodat je niet hoeft te worstelen om ervoor te zorgen dat je de usb-snoer op de juiste manier plaatst. Bovendien neemt zo'n ingang veel minder ruimte in beslag dan de oudere usb-a-poorten. Dit betekent over het algemeen dat de Chromebook in een veel kleinere slanke behuizing kan worden ontworpen.

Samsung Chromebook In Tabletmodus

Dit gezegd hebbende, vraagt het nogal wat voor iedereen om nieuwe randapparatuur te kopen, zoals harddisks en een usb-muis. Veel hedendaagse apparatuur begint net met usb-c-aansluitingen toevoegen. Je hebt in deze top 5 al gezien dat er een aantal modellen zijn die meerdere typen usb-aansluitingen heeft.

Hierdoor kun je je oudere hardware nog enige tijd gebruiken. Je moet er echter zeker van zijn dat toekomstige harde schijven of usb-muizen die je koopt ondersteuning bieden voor usb-c. Dit komt omdat de ondersteuning voor de usb-a-poorten waarschijnlijk in de komende jaren volledig zal verdwijnen.

Gebruiksscenario's

Ik heb al eerder gezegd dat Chromebooks niet bedoeld voor grafisch intens gebruik zijn. Zo zit het er niet in dat je langdurig zware games zoals Red Dead Redemption 2 kunt spelen. Zelfs al zou het hardware-matig wél kunnen, dan nog geldt dat het merendeel van de mainstream games niet eens beschikbaar zijn voor ChromeOS.

De Chrome Web Store biedt casual titels zoals Bejeweled en Cut the Rope, maar je hebt niet dezelfde selectie als op een Windows machine of een Mac. Gelukkig krijgen nieuwere Chromebooks met Android-ondersteuning modernere titels zoals Fallout Shelter, Star Wars: Galaxy of Heroes en Minecraft.

Ook dingen als foto- en videobewerking zit er niet echt in. Je kunt wel een app als Lightroom downloaden, maar dit is bij lange na niet hetzelfde als Photoshop CC op MacOS of Windows. Videobewerking kan ook tot op zekere hoogte, maar naast het feit dat er niet veel geschikte apps zijn, zijn de apps die je wél kunt vinden vaak begrensd qua functies.

Witte Acer Chromebook Naast Potje Met Plantje Erin 1024x542

Daarom zijn Chromebooks vooral geschikt voor tekstbewerking, social mediagebruik, e-mailen en lichte spelletjes. Omvatten deze dingen zo'n beetje je gebruikelijke activiteiten? Top! Dan heb je je match gevonden in ChromeOS.

Doe je deze dingen vaak gelijktijdig, let dan wel op de bovengenoemde specs – en dan met name de processor en het werkgeheugen. Hoe beter deze zijn, hoe meer apps of tabbladen je gelijktijdig kunt laten lopen.

ChromeOS werkt niet goed zonder internet

ChromeOS is voor een groot deel afhankelijk van cloudservices, waar het besturingssysteem allerlei zaken opslaat. Je hebt dus vrijwel continu een internetverbinding nodig. Werk je vaak offline, overweeg dan een laptop met een ander besturingssysteem, of een MiFi-router!

De levensduur

Omdat Chrome OS niet door ontwikkelaars kan worden aangepast zoals dat bij Android kan, kan Google Chromebook-updates volledig zelf beheren - en dat betekent dat gloednieuwe software binnen enkele dagen na de release kan worden uitgerold naar alle huidige apparaten, ongeacht wie je Chromebook heeft gemaakt of waar deze is aangeschaft.

Zoals bij veel dingen in het leven hebben Chromebooks echter wel ingebouwde 'houdbaarheidsdata'.

Net als bij een Android-telefoon moet je, om de werkelijke waarde van een Chromebook te achterhalen, nadenken over hoe lang het apparaat OS- en beveiligingsupdates ontvangt na productie. Vervolgens moet je een beetje rekenen om de jaarlijkse kosten van het bezit te berekenen voor het aanbevolen gebruik. 

Als een apparaat niet langer deze updates ontvangt, is het niet langer aan te raden om deze te gebruiken voor iedereen die een optimaal niveau van privacy, beveiliging en prestatievermogen nastreeft. Jij – als het intelligente, frisse, vooruitstrevende zoogdier dat je bent – weet duidelijk het belang van die factoren. 👩‍💻

Acer Chromebook Op Wit Bureau

De levensduurberekening

Het goede nieuws is dat die voorgenoemde berekening makkelijk zelf is uit te voeren. Op het gebied van Chrome belooft Google zes en een half jaar aan software-updates vanaf het moment dat een chipset voor het eerst op het platform verschijnt. 

Voor de meesten van ons betekent dat niet veel; zelfs als de Chromebook die je overweegt te kopen slechts twee weken geleden is aangekondigd, is het heel goed mogelijk dat er zes maanden geleden een andere Chromebook is uitgebracht met dezelfde CPU. Dus tenzij je de ontwikkeling van de Chromebook veel te nauwlettend volgt, zul je nooit weten wat je kunt verwachten qua ondersteuning.

De eenvoudige oplossing is om deze ietwat verborgen link te bookmarken en dan altijd die pagina te controleren voordat je een Chromebook-aankoop overweegt. De pagina is de officiële Chromebook end-of-life database van Google. Hierop vind je een lijst van alle Chromebooks die ooit zijn gemaakt en, heel belangrijk, wanneer elke Chromebook zijn laatste software-update zal (of heeft) ontvangen.

Met die informatie bij de hand, kun je beginnen met wat slimme wiskunde. Verdeel de totale vraagprijs van de Chromebook die je overweegt door het aantal jaren dat er nog actieve upgrades zijn. Dat geeft je de werkelijke jaarlijkse kosten voor het gebruik van de Chromebook, wat veel meer zegt dan het prijskaartje van het apparaat.

Rekenvoorbeeld

Stel je vindt een Chromebook van €800 die tot juni 2025 – dus nog 5 jaar – ondersteund wordt. 800 / 5 = €160 per jaar, waarin je dus regelmatig software-updates ontvangt.​

Samsung Chromebook Op Googlepagina

De beste Chromebooks

ChromebookBeste voorBeoordelingProductpagina
Asus Chromebook
Flip C436FA
All-roundgebruik9,0Bekijk hem hier
Asus Chromebook
C423NA
Prijs-kwaliteit7,7Bekijk hem hier
HP Chromebook x360
14b-ca0350nd
Toetsenbordsoldaten8,3Bekijk hem hier
Acer Chromebook 715
CB715-1WT-31F6
Stream-fanaten8,0Bekijk hem hier
Lenovo IdeaPad DuetKleinere budgets7,7Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Is ChromeOS Android?

Nee. Beiden besturingssystemen zijn wel door Google geproduceerd, maar ChromeOS is gebaseerd op de alom bekende Chrome browser. Android daarentegen is een onafhankelijk ontwikkeld besturingssysteem dat in zijn eigen 'container' draait. Apps krijgen daarom geen toegang tot systeembestanden bij Android.

Waarvoor gebruik je een Chromebook?

Chromebooks zijn vooral geschikt voor tekstbewerking, social mediagebruik, e-mailen en streamen. Lichte Android games kunnen ook op de meer premium modellen gedraaid worden. Verder is ander intensief grafisch werk zoals foto- en videobewerking ook moeilijk. Hoewel lichte bewerkingsapps beschikbaar zijn, is dit niet waarvoor Chromebooks zijn bedoeld.

Hoe maak je een screenshot op een Chromebook?

Om het hele scherm vast te leggen, houd je de Ctrl + Switch Window-toetsen ingedrukt. Om een specifiek deel van het scherm vast te leggen, druk je de Ctrl + Shift + Switch Window-toetsen in.

Conclusie

Chromebooks worden steeds interessanter en dus ook populairder. Terwijl ze vroeger de vreemde eend in de bijt waren, is het inmiddels duidelijk dat Chromebooks hun plek onder de mainstream laptops verdienen. Voor degenen die veel aan tekstbewerking doen en social media gebruiken maar geen grafisch intensief werk doen, biedt de beste Chromebook de uitkomst!

Laat het ons weten tot welke jij je aangetrokken voelt – of als je nog vragen hebt. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?