De Top 5 Beste Chromebooks op de Markt
Chromebooks zijn al lang niet meer de nieuwkomers in de laptop-arena. Hoewel het gebruik van Chrome OS in het begin ietwat stroef verliep voor velen, kan bijvoorbeeld de Asus Chromebook Flip C436FA meer aan dan een middelmatige Windows laptop.
De Chromebook is dan ook een volwaardige concurrent van de giganten onder de besturingssystemen zoals Windows en MacOS (oké, en Linux, als je daar fan van bent 😜).
De boodschap dat veel mensen eigenlijk goede Chromebooks willen - in plaats van alleen maar goedkope - is doorgedrongen tot de fabrikanten. Veel van de beste Chromebooks liggen rond de €500, hoewel er ook goede opties zijn in de hogere en lagere prijscategorieën. Die extra investering is het zeker waard.
Voor het eerst is de kwaliteit van de Chromebooks consistent. Er zijn zoveel overeenkomsten tussen het aanbod van Asus, Lenovo, Google, HP, Dell en Samsung dat je haast zou kunnen zweren dat ze elk hun componenten uit dezelfde fabriek halen.
Dat is geweldig nieuws als je prijzen vergelijkt; het grootste deel van deze lijst zou dan meteen in de categorie van een 'goede koop' vallen als je ze met korting kunt vinden.
De beste Chromebook koopgids: hoe maak je de beste koop?
Als je écht de beste laptop voor jou wilt vinden, moet je op een paar zaken letten tijdens je aankoop. Bij de zoektocht naar de beste Chromebook, moet je je verwachtingen in dat opzicht soms een beetje aanpassen. Daarover lees je hier mee!
Voor wie is een Chromebook geschikt?
Niet iedereen! Degenen die zich vooral op gamen, videobewerking, zware fotobewerking en 3D ontwerp richten, zullen weinig hebben aan een Chromebook. Zelfs de beste Chromebooks zijn daar simpelweg (nog?) niet krachtig genoeg voor.
Heb je echter behoefte aan een laptop om mee te browsen, e-mailen, multimedia tot je te nemen en teksten te schrijven, dan is een Chromebook kopen een goed idee voor jou! Ze bieden veel waar voor je geld, hebben een geweldig batterijlevensduur en lopen lekker snel – zolang je ze niet overvraagt met zware apps.
Veel modellen hebben daarnaast ook een touchscreen, waardoor de navigatie nóg intuïtiever wordt.
Chrome OS vs. de giganten
Je kiest een Chromebook voor zijn software. Waarom? Omdat deze lichter is dan de meeste andere besturingssystemen. Er lopen geen tientallen bevroren processen in de achtergrond in Chrome OS. Dit wordt ook gereflecteerd in de hardware die nodig is om een Chromebook goed te laten lopen.
Hieronder lees je de voornaamste verschillen tussen de besturingssystemen:
Chrome OS
- Simpel en erg veilig voor virussen
- Uiterlijk heeft wat weg van Windows
- Cloud-based, dus veel webapps werken helaas (nog) niet zo goed zonder internetverbinding
- Apps worden vanuit de Google Playstore of als Google Chrome-extensie gedownload
Windows
- Enorm flexibel en breed inzetbaar besturingssysteem
- Meest gebruikt op laptops
- Je zult weinig programma's vinden die niet voor Windows beschikbaar zijn gemaakt
- Kwetsbaarder voor virussen
MacOS:
- Alleen beschikbaar voor Apple laptops (Hackintosh wordt hier niet meegerekend 🧐)
- Elegant, minimalistisch en krachtig besturingssysteem
- Inmiddels zijn de meeste programma's ook beschikbaar voor MacOS
Linux:
- Linux is gratis verkrijgbaar
- Erg flexibel en aanpasbaar. Je kunt zelf de overliggende OS kiezen (Ubuntu, Debian, enzovoorts) en gebruiken als een soort skin of launcher met elk zijn eigen eigenschappen
- Weinig programma's beschikbaar in vergelijking met Windows en MacOS
De hardware
Dat ligt bij Chromebooks – zoals gezegd – iets anders dan bij de meeste andere laptops. Je hebt geen superdure high-end hardware nodig om een Chromebook vloeiend te laten lopen. De belangrijkste zaken om op te letten zijn:
De processor (CPU)
In veel gevallen wordt voor Intel gekozen. Over het algemeen zie je deze processoren vaak voorbij komen:
- Intel Celeron. Als je niet geïnteresseerd bent in Android apps en je een Chromebook wilt om wat te surfen op het internet, video's te streamen of je nieuwste roman te schrijven, dan is de inmiddels ietwat gedateerde Celeron-processor iets voor jou.
- Intel M3. Echter zoek je idealiter op zijn minst naar een M3-processor. Deze biedt geweldige snelheden, dual core, four thread processorkracht. Ze variëren van kloksnelheden van 2,2 GHz tot 3,4 GHz. Veel nieuwe Chromebooks zullen dergelijke processoren bevatten en omdat ze niet zo duur zijn als Intel i3, i5 of i7 processoren. Dit betekent dat je een krachtige Chromebook in handen krijgt voor een behoorlijke prijs.
- Intel i3. De Intel i3 is de volgende stap van een Intel M3 processor. Het is de baby van de Intel Core 'i' serie en biedt geweldige snelheden tegen een redelijke prijs. De nieuwste 10e generatie i3-processor is geschikt voor snelheden tot 4,60 GHz en wordt geleverd met een 4 MB cache. De hoeveelheid cache is belangrijk omdat dit de processor helpt om regelmatig gebruikte processen in de cache op te slaan, wat tot betere prestaties leidt.
- Intel i5 en i7. Als je het allerbeste wilt wat er te koop is bij de aanschaf van een Chromebook in 2023, kan het niet fout gaan als je een Chromebook koopt met een Intel Core i5- of i7-processor. De i7 is de krachtigste van de twee, maar komt meestal ook voor een veel hogere prijs. Je moet goed opletten bij de keuze tussen een Intel Core i5- en een i7-processor, want het verschil in vermogen kan soms erg klein zijn, dat en i7-processor gewoonweg niet het extra geld waard is. Is geld echter geen bezwaar, dan is e i7 altijd de beste optie, want die biedt wel meer rekenkracht.
Natuurlijk is er meer dan alleen Intel te vinden in de Chromebook-wereld (denk bijvoorbeeld aan MediaTek), maar dit zijn de voornaamste keuzes op de Nederlandse markt.
Werkgeheugen (RAM)
Bij de aanschaf van een Chromebook hangt de precieze aankoop af van waar je de Chromebook voor gaat gebruiken. Niet alleen nu, maar ook later. Het is duidelijk dat geld voor iedereen belangrijk is en dat je alles moet kopen wat je betaalbaar vindt.
Echter, als het gaat om de hoeveelheid RAM (random access memory) – of intern geheugen – die je Chromebook heeft, moet je proberen een Chromebook te kopen die zoveel RAM heeft als je je kunt veroorloven.
- 2 GB. Er zijn nog steeds Chromebooks die perfect lopen met slechts 2 GB RAM. Een Chromebook met 2 GB RAM in 2023 vraagt niets te veel. Als je een Chromebook met deze hoeveelheid RAM koopt, moet je niet veel verwachten op het gebied van snelheid.
- 4 GB. Een Chromebook met 4 GB RAM is in staat om op goede snelheid te draaien. Je kunt ook de meeste Android Apps met deze hoeveelheid RAM gebruiken zonder problemen. In 2020 zou men 4 GB RAM als 'veel' beschouwen voor een Chromebook, maar in 2023 moet je 4 GB RAM zien als het absolute minimum.
- 8 GB. De high-end Chromebooks die in 2023 uitkomen, worden geleverd met 8 GB RAM. Dit is waar je naar op zoek moet gaan als je een Chromebook wilt die razendsnelle prestaties biedt.
Opslag
De opslagruimte die je nodig hebt voor je Chromebook is de laatste jaren sterk veranderd. De Chromebook is zo gemaakt dat deze naadloos aansluit op Google Drive, zodat je je werk gemakkelijk in de cloud kunt opslaan. Hierdoor was het niet nodig om veel harde schijfruimte op een Chromebook te hebben.
De lancering van Android en Linux Apps hebben dat allemaal veranderd. Om Android apps (via de Google Play Store) en Linux Apps op een Chromebook te installeren heb je interne opslagruimte nodig. Dit komt doordat deze Apps op de interne opslag van je Chromebook installeren.
- 64 GB aan opslagruimte is tegenwoordig een verstandige optie. Met 32 GB kom je niet ver meer. Je zult veel Android Apps kunnen installeren en het betekent ook dat je geen problemen zult hebben met het installeren van sommige Linux Apps. Echter, zelfs met deze hoeveelheid opslagruimte kun je op een punt komen waar je geen opslagruimte meer hebt. Dit is vooral waar als je kijkt naar het installeren van Linux Apps.
- In 2023 zoek je idealiter naar een Chromebook met 128 GB aan opslagruimte. Deze hoeveelheid opslagruimte betekent dat je zonder problemen veel Android- en Linux-apps kunt installeren. Met 128 GB aan opslagruimte is je Chromebook dan ook toekomstbestendig. Dit is nu belangrijker dan ooit, omdat we niet weten wat voor soort Linux apps er in de toekomst op ons wachten.
Scherm/beeld
Er zijn veel Chromebooks te koop die niet voorzien zijn van een touchscreen. Dit was prima vóór de lancering van de Android Apps, maar als je van plan bent om Android Apps te gebruiken met je Chromebook, heb je een touchscreen nodig.
Proberen om Android-apps zonder touchscreen te gebruiken is te moeilijk. Ook werken sommige Android Apps gewoon niet zonder touchscreen. Daarom worden de nieuwste Chromebooks als hybrides, ook wel 2-in-1 laptops genoemd, geleverd. Zo kun je de Chromebook zowel als laptop als tablet gebruiken. Ideaal voor op school of voor onderweg.
Batterij/accu
Chromebooks staan bekend om hun geweldige accuduur mede dankzij hoe weinig Chrome OS verbruikt. Ook worden vaak specifieke processoren gebruikt die weinig energie nodig hebben. Zoek je dus een laptop waar je letterlijk de hele dag mee vooruit kunt, dan is een Chromebook een topidee.
Ingangen en connectiviteit
Dit is iets wat je snel over het hoofd ziet bij de aanschaf van een nieuwe laptop. De oudere usb-a-poorten beginnen tot het verleden te behoren en worden vervangen door usb-c-poorten. Deze bieden niet alleen een veel snellere overdrachtssnelheid bij gebruik van een externe harde schijf; ze bieden ook een meer gebruikersvriendelijke ervaring.
Usb-c-kabels kunnen in beide richtingen in een usb-c-poort worden gestoken, zodat je niet hoeft te worstelen om ervoor te zorgen dat je de usb-snoer op de juiste manier plaatst. Bovendien neemt zo'n ingang veel minder ruimte in beslag dan de oudere usb-a-poorten. Dit betekent over het algemeen dat de Chromebook in een veel kleinere slanke behuizing past.
Dit gezegd hebbende, vraagt het nogal wat voor iedereen om nieuwe randapparatuur te kopen, zoals harddisks en een usb-muis. Veel hedendaagse apparatuur begint net met usb-c-aansluitingen toevoegen. Je hebt in deze top 5 al gezien dat er een aantal modellen zijn die meerdere typen usb-aansluitingen heeft.
Hierdoor kun je je oudere hardware nog enige tijd gebruiken. Je moet er echter zeker van zijn dat toekomstige harde schijven of usb-muizen die je koopt ondersteuning bieden voor usb-c. Dit komt omdat de ondersteuning voor de usb-a-poorten waarschijnlijk in de komende jaren volledig zal verdwijnen.
Gebruiksscenario's
Ik heb al eerder gezegd dat Chromebooks niet bedoeld voor grafisch intens gebruik zijn. Zo zit het er niet in dat je langdurig zware games zoals Red Dead Redemption 2 kunt spelen. Zelfs al zou het hardware-matig wél kunnen, dan nog geldt dat het merendeel van de mainstream games niet eens beschikbaar zijn voor Chrome OS.
De Chrome Web Store biedt casual titels zoals Bejeweled en Cut the Rope, maar je hebt niet dezelfde selectie als op een Windows machine of een Mac. Gelukkig krijgen nieuwere Chromebooks met Android-ondersteuning modernere titels zoals Fallout Shelter, Star Wars: Galaxy of Heroes en Minecraft.
Ook dingen als foto- en videobewerking zit er niet echt in. Je kunt wel een app als Lightroom downloaden, maar dit is bij lange na niet hetzelfde als Photoshop CC op MacOS of Windows. Videobewerking kan ook tot op zekere hoogte, maar naast het feit dat er niet veel geschikte apps zijn, zijn de apps die je wél kunt vinden vaak begrensd qua functies.
Daarom zijn Chromebooks vooral geschikt voor tekstbewerking, social mediagebruik, e-mailen en lichte spelletjes. Omvatten deze dingen zo'n beetje je gebruikelijke activiteiten? Top! Dan heb je je match gevonden in Chrome OS.
Doe je deze dingen vaak gelijktijdig, let dan wel op de bovengenoemde specs – en dan met name de processor en het werkgeheugen. Hoe beter deze zijn, hoe meer apps of tabbladen je gelijktijdig kunt laten lopen.
Luister je veel naar muziek? Zoals bij elke laptop zijn ook de speakers in Chromebooks niet om over naar huis te schrijven. Kies voor de beste wifi-speakers en luister op die manier naar muziek.
Chrome OS werkt niet goed zonder internet
Chrome OS is grotendeels afhankelijk van cloudservices, waar het besturingssysteem allerlei zaken opslaat. Je hebt dus vrijwel continu een internetverbinding nodig. Werk je vaak offline, overweeg dan een laptop met een ander besturingssysteem, of een mifi-router!
De levensduur
Omdat Chrome OS niet door ontwikkelaars kan worden aangepast zoals dat bij Android kan, kan Google Chromebook-updates volledig zelf beheren. Dat betekent weer dat gloednieuwe software binnen enkele dagen na de release uit komt naar alle huidige apparaten, ongeacht wie je Chromebook heeft gemaakt of waar deze is aangeschaft.
Zoals bij veel dingen in het leven hebben Chromebooks echter wel ingebouwde 'houdbaarheidsdata'.
Net als bij een Android-telefoon moet je, om de werkelijke waarde van een Chromebook te achterhalen, nadenken over hoe lang het apparaat OS- en beveiligingsupdates ontvangt na productie. Vervolgens moet je een beetje rekenen om de jaarlijkse kosten van het bezit te berekenen voor het aanbevolen gebruik.
Als een apparaat niet langer deze updates ontvangt, is het niet langer aan te raden om deze te gebruiken voor iedereen die een optimaal niveau van privacy, beveiliging en prestatievermogen nastreeft. Jij – als het intelligente, frisse, vooruitstrevende zoogdier dat je bent – weet duidelijk het belang van die factoren. 👩💻
De levensduurberekening
Het goede nieuws is dat die voorgenoemde berekening makkelijk zelf is uit te voeren. Op het gebied van Chrome belooft Google zes en een half jaar aan software-updates vanaf het moment dat een chipset voor het eerst op het platform verschijnt.
Voor de meesten van ons betekent dat niet veel; zelfs als de Chromebook die je overweegt te kopen slechts twee weken geleden is aangekondigd, is het heel goed mogelijk dat er zes maanden geleden een andere Chromebook is uitgebracht met dezelfde CPU. Dus tenzij je de ontwikkeling van de Chromebook veel te nauwlettend volgt, zul je nooit weten wat je kunt verwachten qua ondersteuning.
De eenvoudige oplossing is om deze ietwat verborgen link te bookmarken en dan altijd die pagina te controleren voordat je een Chromebook-aankoop overweegt. De pagina is de officiële Chromebook end-of-life database van Google. Hierop vind je een lijst van alle Chromebooks die ooit zijn gemaakt en, heel belangrijk, wanneer elke Chromebook zijn laatste software-update zal (of heeft) ontvangen.
Met die informatie bij de hand, kun je beginnen met wat slimme wiskunde. Verdeel de totale vraagprijs van de Chromebook die je overweegt door het aantal jaren dat er nog actieve upgrades zijn. Dat geeft je de werkelijke jaarlijkse kosten voor het gebruik van de Chromebook, wat veel meer zegt dan het prijskaartje van het apparaat.
Rekenvoorbeeld
Stel je vindt een Chromebook van €800 die tot juni 2025 – dus nog 5 jaar – ondersteund wordt. 800 / 5 = €160 per jaar, waarin je dus regelmatig software-updates ontvangt.
De 5 beste Chromebooks onder elkaar
1. Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs
2. Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart
3. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
4. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6 grijs
5. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 82KN002JMH - 14 inch
Veelgestelde vragen over Chromebooks
❓ Is Chrome OS Android?
Nee. Beide besturingssystemen zijn wel door Google geproduceerd, maar Chrome OS is gebaseerd op de alom bekende Chrome-browser. Android daarentegen is een onafhankelijk ontwikkeld besturingssysteem dat in zijn eigen 'container' draait. Apps krijgen daarom geen toegang tot systeembestanden bij Android.
💻 Waarvoor gebruik je een Chromebook?
Chromebooks zijn vooral geschikt voor tekstbewerking, social mediagebruik, e-mailen en streamen. Lichte Android games kunnen ook op de meer premium modellen gedraaid worden. Verder is ander intensief grafisch werk zoals foto- en videobewerking ook moeilijk. Hoewel lichte bewerkingsapps beschikbaar zijn, is dit niet waarvoor Chromebooks zijn bedoeld.
🤔 Hoe maak je een screenshot op een Chromebook?
Om het hele scherm vast te leggen, houd je de Ctrl + Switch Window-toetsen ingedrukt. Om een specifiek deel van het scherm vast te leggen, druk je de Ctrl + Shift + Switch Window-toetsen in.
Welke Chromebook moet ik kopen?
Dat is aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Chromebooks. Zo kun jij de beste keus maken.
Intern geheugen | Schermgrootte | Verstelbare schermpositie | Geschatte accuduur | Totale opslagcapaciteit | Processortype | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs | 4 GB | 14 Inch | Bekijk op Bol.com | ||||
2 | Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart | 8 GB | 11.6 Inch | Bekijk op Bol.com | ||||
3 | Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 | 4 GB | 14 Inch | Bekijk op Bol.com | ||||
4 | Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6 grijs | 8 GB | 15.6 Inch | Bekijk op Bol.com | ||||
5 | Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 82KN002JMH - 14 inch | 8 GB | 14 Inch | Kantelbaar | Max.16 uur | 128 GB | MediaTek MT8183 | Bekijk op Bol.com |
Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6 grijs
Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 15.6 Inch
Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 82KN002JMH - 14 inch
Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 14 Inch
Verstelbare schermpositie: Kantelbaar
Geschatte accuduur: Max.16 uur
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Processortype: MediaTek MT8183
Conclusie
Chromebooks worden steeds interessanter en dus ook populairder. Terwijl ze vroeger de vreemde eend in de bijt waren, is het inmiddels duidelijk dat Chromebooks hun plek onder de mainstream laptops verdienen. Voor degenen die veel aan tekstbewerking doen en social media gebruiken maar geen grafisch intensief werk doen, biedt de beste Chromebook de uitkomst!
Laat het ons weten tot welke jij je aangetrokken voelt – of als je nog vragen hebt. Bedankt voor het lezen!