ExpressVPN-Review: een Ware Snelheidsduivel

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

13 min. leestijd

ExpressVPN-Review: een Ware Snelheidsduivel

ExpressVPN staat bekend om zijn snelheid, maar is dit genoeg om de gouden reputatie van deze VPN-dienst te waarborgen? Niet op zich, maar al het andere dat ExpressVPN te bieden heeft wellicht wél. Je komt er hier achter! 👇

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 9,6

ExpressVPN logo in het rood

ExpressVPN is een VPN-dienst die gebaseerd is in de Britse Maagdeneilanden, oftewel een privacyparadijs. Hij geeft je toegang tot meer dan 3.000 servers verspreid over 160 locaties in 94 landen, waaronder gebieden die veel VPN-diensten achterwege laten liggen. Aan variatie geen gebrek dus.

Indrukwekkender zijn de up- en downloadsnelheden die je met deze VPN-dienst haalt. Sterker nog, een snellere dienst zijn we bij WifiWijs nog niet tegengekomen!

De pret stopt daar echter niet. ExpressVPN dankt zijn topreputatie ook aan de toegang tot extra functionaliteiten die je krijgt, zoals de verwachte kill switch, maar ook split tunnelling en een eigen anonieme DNS op elke server! Je privacy en veiligheid wordt verder gewaarborgd door het feit dat alle servers van ExpressVPN op RAM lopen. Daarnaast hoef je het bedrijf niet alleen op zijn woord te geloven: deze heeft namelijk enkele onafhankelijke audits laten uitvoeren (met goede resultaten).

Bezoek ExpressVPN

Over ExpressVPN

ExpressVPN is een VPN-dienst gebaseerd in de Britse Maagdeneilanden. Dat komt goed uit, want hier is het bedrijf niet verplicht om gebruiksdata op te slaan van hun abonnees.

Deze VPN-dienst biedt daarnaast meer dan 3.000 servers aan in 94 landen op 160 locaties. Minder dan 3% van deze servers zijn virtueel – dus zelfs als je iets tegen virtuele servers hebt, heb je genoeg keuze uit fysieke servers.

Met één abonnement kun je verder vijf actieve verbindingen maken. Maakt dit ExpressVPN tot de beste VPN? Niet per definitie, maar al het andere dat we nog gaan bespreken misschien wel. Het is maar net waar jij de nadruk op legt. Laten we er meteen induiken!

Wat we goed vinden:

 • Dit is de snelst geteste VPN-dienst
 • Deblokkeert buitenlandse Netflix​-content
 • Grote verscheidenheid aan verschillende serverlocaties
 • Gebruikt verscheidene protocollen​
 • Servers lopen op RAM

Wat we minder goed vinden:

 • Is duurder dan veel concurrenten​
 • Heeft 'maar' 3000+ servers​
 • Gebruikt virtuele servers​

Dit is belangrijk voordat je een VPN service koopt

Klaar om wat op te steken? 🔎

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

ExpressVPN ligt aan de iets duurdere kant. Natuurlijk oppert het bedrijf dat je in ruil voor de hogere prijs een betere service krijgt. Of dat ook echt zo is, lees je hieronder. Ik leg je eerst de beschikbare abonnementen voor:

 • $ 8,32 (± € 8,15) per maand voor een eenjarig abonnement; in totaal $ 99,95 (± € 97,92) per jaar;
 • $ 9,99 (± € 9,79) per maand voor een abonnement van 6 maanden; in totaal $ 59,95 (± € 58,73) per 6 maanden;
 • $ 12,95 (± € 12,69) voor een abonnement van een enkele maand lang.

Ter vergelijking: het laagste maandtarief van NordVPN komt op het moment van schrijven neer op € 3,49 en het laagste maandtarief van CyberGhost bedraagt € 2,11. Beide tarieven gelden voor een twee- of driejarig abonnement, welke niet eens beschikbaar zijn bij ExpressVPN. 

Je betaalopties zijn gelukkig wat uitgebreider dan de abonnementsopties: verscheidene creditcards, PayPal, Bitcoin, iDeal, Klarna, AliPay, en nog een aantal andere mogelijkheden! Helaas kun je ExpressVPN niet gratis uitproberen, maar ze hanteren wel een moeiteloze 30 dagen bedenktijd.

Laptopgebruiker

Functionaliteiten

Wat krijg je allemaal voor die wat hogere maandbedragen? Om te beginnen krijg je toegang tot meer dan 3000 servers – en, nee, ze laten niet weten hoe veel dit er precies zijn. Deze servers zijn verspreid over 94 landen en over 160 locaties in totaal.

Wederom ter vergelijking: NordVPN heeft meer dan 5.000 tot zijn beschikking en CyberGhost meer dan 6.000. Echter staan de servers hiervan niet verspreid over zoveel landen en locaties. ExpressVPN wint dus absoluut punten met de diversiteit van hun serverlocaties.

Ze bieden geen speciale servers aan die toegewijd zijn aan bijvoorbeeld P2P of streaming van buitenlandse content. Wel zijn hun servers in het algemeen ontzettend snel en stabiel, maar daar kom ik zometeen op terug. 😏

Een aantal van de fijnste extra functionaliteiten waar je ook toegang tot krijgt, zijn:

 • TrustedServer-technologie. Deze servers lopen op werkgeheugen in plaats van permanente opslag, waardoor bij elke herstartcyclus, alle gegevens worden gewist.
 • Kill switch. Als je verbinding verliest met de VPN-server, wordt de internetverbinding van geselecteerde apps in één keer uitgeschakeld.
 • Split tunnellingWanneer deze ingeschakeld is, kun je aangeven welke applicaties hun gegevens door de VPN-tunnel sturen of juist zonder encryptie buiten de tunnel reizen (dus geen verbinding maken met de VPN-server). Als je bepaalde activiteiten uitvoert die geblokkeerd worden wanneer je een VPN gebruikt of negatief beïnvloed worden door slechte netwerkprestaties, is split tunnelling een nuttige uitwijkmogelijkheid.

Andere diensten hebben echter meer te bieden voor minder geld, zoals CyberGhost en NordVPN met hun ad-blocking services en CyberGhost met hun dedicated IP-adres (dan wel tegen een meerprijs van € 5,- per maand). Het is echter bekend dat je krijgt waar je voor betaalt, dus laten we het budget even vergeten en kijken naar hoe goed ExpressVPN werkt.

Expressvpn Locaties

2. Privacy

Servers en locaties

Zoals gezegd, heeft ExpressVPN 3000+ servers tot zijn beschikking, welke verspreid zijn over 94 landen en 160 locaties. Dit is waar je met name voor betaalt bij het afsluiten van een VPN-abonnement.

In het algemeen is het goed om een brede distributie van servers te hebben, omdat dit ervoor zorgt dat, waar je ook bent, er eentje in de buurt is en je waarschijnlijk betere ontvangst hebt door die nabijheid. Het geeft je ook meer mogelijkheden om je locatie te spoofen. Daarnaast gebeurt het daardoor ook niet snel dat je op een overvolle server belandt.

Hoewel er diensten zijn die meer servers aanbieden, zijn er maar zeer weinig VPN-services die met dezelfde mate van diversiteit kunnen pronken. Zo heeft ExpressVPN servers in allerlei vergeten gebieden, zoals Zuid-Amerika (Peru, Panama, Ecuador, enzovoorts), Azië (Hongkong, Vietnam, enzovoorts) en Afrika (Kenia, Zuid-Afrika, enzovoorts). Verder heeft het bedrijf ook servers in gebieden met een streng internetbeleid, zoals Turkije, Vietnam en Egypte.

Het is niet geheel onbelangrijk om te benoemen dat ExpressVPN naast fysieke servers echter ook virtuele servers gebruikt. Wees echter niet te gealarmeerd: deze virtuele servers beslaan minder dan 3% van het geheel (wat neer komt op zo'n 90 servers in totaal).

Je kunt op hun website de hele lijst van virtuele servers en hun fysieke locaties terugvinden. Je ziet al snel dat veel van deze virtuele servers via ons eigen kikkerlandje lopen... 😉

De redenen die ExpressVPN geeft voor het gebruik virtuele servers, klinken in ieder geval redelijk:

 • Het is niet in alle landen mogelijk om een snelle, stabiele internetverbinding tot stand te brengen voor de servers
 • In sommige landen met strenge internetcensuur kan het zelfs onveilig zijn om een server te installeren.

Logbeleid

Het is ook goed om te weten dat ExpressVPN gebaseerd is in de Britse Maagdeneilanden, waar geen wetten gelden voor het behoud van gegevens. Het bedrijf wijst erop dat elk verzoek om gebruikersinformatie van een lokale rechtbank moet komen om gehonoreerd te worden. Zelfs dan zou dit alleen gebeuren als het misdrijf in kwestie op de Britse Maagdeneilanden met ten minste één jaar gevangenisstraf strafbaar zou zijn.

ExpressVPN opereert dan ook onder een streng zero-logs policy. ExpressVPN verzamelt wél informatie over activiteiten om het bedrijf te runnen, maar is duidelijk over de grenzen van deze gegevensverzameling:

"Deze statistieken bevatten nooit iets over wat de gebruiker met de VPN heeft gedaan: geen gegevens over de inhoud of bestemmingen van VPN-verkeer, geen DNS-verzoeken en geen IP-adressen."​

ExpressVPN

Het privacybeleid legt verder uit dat het niet mogelijk is om gebruikers te koppelen aan IP-adressen of andere activiteiten. Dat is precies wat je van een VPN-bedrijf wilt horen. Ook verdienen ze geen geld aan het delen van de gegevens die wél verzameld worden:

 • Apps en app-versies die succesvol zijn geactiveerd;
 • Datums (niet tijden) van verbinding met de VPN-dienst;
 • Keuze van VPN-server locatie (maar niet het precieze IP-adres dat je is toegewezen!);
 • Totale hoeveelheid (in MB's) per dag aan overgedragen gegevens.

TrustedServer-technologie

ExpressVPN doet nog een schepje op de veiligheid van jouw verbinding met hun servers door de TrustedServer-technologie te implementeren. Dat wil zeggen dat alle servers op RAM lopen. Dit betekent op zijn beurt dat alle gegevens worden uitgeveegd elke keer dat de server opnieuw opstart.

Omdat de servers van ExpressVPN alleen werken met RAM, hebben ze geen toegang tot de harde schijf nodig via schrijfrechten. Andere VPN-bedrijven gebruiken servers die vereisen dat het besturingssysteem zowel lees- als schrijfrechten op de harde schijf heeft.

Deze traditionele opzet biedt een opening voor hackers tot gevoelige gegevens, bestanden aan te passen of zelfs een schadelijke in- en uitgang op de harde schijf te installeren.

TrustedServer zorgt ervoor dat elke keer dat een ExpressVPN-server opnieuw wordt opgestart, deze alle software – inclusief het besturingssysteem – opnieuw geladen wordt vanaf een veilige, read-only image die is opgeslagen op de harde schijf.

Deze image is cryptografisch ondertekend door ExpressVPN om er zeker van te zijn dat er niet met de software is geknoeid. Als de handtekening niet geldig is, werkt de server niet.

Expressvpn Architectuur

Onafhankelijke veiligheidsaudits

Je hoeft het bedrijf echt niet enkel en alleen op haar woord te geloven. Het team van ExpressVPN heeft stappen ondernomen om transparanter te zijn en aan hun klanten te bewijzen dat de service die zij aanbieden echt veilig is.

ExpressVPN is in dit opzicht alles behalve verlegen. Je vindt op hun site een weelde aan rapporten over audits die hebben plaatsgevonden, zoals de recentste, welke de veiligheid van de Windows-app van ExpressVPN bespreekt.

Al met al wordt ondervonden dat ExpressVPN niet alleen transparant is, maar ook ontzettend veilig. Als een audit al ondervindt dat het bedrijf zwakke punten vertoont, pikken ze dit over het algemeen snel op en verbeteren ze hetgeen dat verbeteringen nodig heeft. Kortom: ook dit deel is dik in orde. 💯

VPN-protocollen en encryptie

Al die servers en zo'n zero-logs policy zijn weinig waard zonder de bijpassende VPN-protocollen en encryptiemethoden. Laat dit nu toevallig zijn waar ExpressVPN veel van zijn concurrentie genadeloos verslaat.

Je data wordt ten eerste versleuteld met een 256-bit AES-encryptie. We wensen elke kwaadwillende hacker veel succes met zijn of haar pogingen om deze versleuteling te kraken: slechts 1 van de 2^256 mogelijke opties zou de juiste zijn. 😶

VPN-werking schematisch

Ten tweede: ExpressVPN heeft een rijk aanbod aan VPN-protocollen. Zo kun je kiezen uit L2TP(/IPsec), OpenVPN, IKEv2, SSTP, en, nog interessanter: WireGuard en Lightway. De verschillende protocollen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen – welke ExpressVPN ook graag zelf aan je uitlegt, maar opsommend presteren de twee laatstgenoemde optimaal.

Lightway behoort tot ExpressVPN zelf, en kom je nergens anders tegen. Het is ultralicht en daardoor supersnel, en daarbij ook nog eens veilig. 🔐

IP- en DNS-lekken

Ik heb ook zoals gebruikelijk gekeken naar IP- en DNS-lekken (of idealiter de afwezigheid daarvan). Daarbij zijn onder andere IPleak.net en Browserleaks.com gebruikt. Op het eerste gezicht leek het erop dat deze informatie gelekt werd, maar dat was alleen zo omdat de tests er van uit gingen dat het IP-adres dat ze konden zien, ook daadwerkelijk lokale IP-adres was.

Aangezien dat niet het geval was (het was een virtueel IP-adres), kunnen we dus concluderen dat ExpressVPN geen IP- en/of DNS-lekken toestaan!


3. Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

De snelheid van een VPN is onder andere afhankelijk van externe factoren zoals je locatie, de snelheid van je eigen internetverbinding en de specificaties van je apparaat. Hieronder tref je dus een referentiekader aan op basis van mijn ondervindingen in mijn omstandigheden.

Belangrijk is hierbij te weten dat ik op dit moment een internetabonnement van 250 Mbps downloadsnelheid heb, en 100 Mbps uploadsnelheid.

 • Bij gebruik van een ethernetverbinding zonder VPN wordt een gemiddelde downloadsnelheid van ± 230 Mbps en uploadsnelheid van ± 102 Mbps behaald met een ping van 7 ms.
 • Bij een verbinding met de nabijste server viel een downloadsnelheid van ± 225 Mbps en een uploadsnelheid van ± 92 Mbps met een ping van 7 ms te halen.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server viel een downloadsnelheid van ± 60 Mbps en een uploadsnelheid van ± 42 Mbps met een ping van 110 ms te halen.
 • Bij een verbinding met een Aziatische server viel een downloadsnelheid van ± 50 Mbps en een uploadsnelheid van ± 20 Mbps met een ping van 292 ms te halen.

Zoals we al zeiden: neem deze resultaten met een korreltje zout, gezien mijn omstandigheden niet identiek zijn aan die van jou. Wel concludeer ik gezien de uniformiteit van de testcondities dat ExpressVPN daadwerkelijk een van de allersnelste VPN-diensten op de markt is.

Hoewel de ping wel behoorlijk drastisch toenam, blijft het feit dat de snelheden indrukwekkend bleven gezien de afstanden die de VPN-verbinding moest overbruggen.

P2P

Hoewel ExpressVPN geen toegewijde P2P-/torrenting-servers heeft, kun je al hun beschikbare servers gebruiken voor P2P-verkeer. Aangezien lang niet alle VPN-diensten dit toestaan (zoals Tunnelbear), is dit een enorm voordeel voor veel gebruikers.

Het bedrijf moedigt torrenting misschien niet direct aan, maar je kunt door een beetje tussen de lijntjes te lezen wel concluderen dat ExpressVPN er in ieder geval geen probleem mee heeft.

Netflix

De bovengenoemde snelheden zijn ook superhandig bij het bufferen van buitenlandse content – bijvoorbeeld de alom bekende Amerikaanse Netflix! ExpressVPN weet namelijk ook het Amerikaanse aanbod van Netflix te deblokkeren ondanks de jacht op VPN-gebruikers die Netflix bezighoudt.

De pret is niet beperkt tot Netflix. Ook geolocked content van BBC, Hulu en Amazon Prime Video deblokkeer je moeiteloos met ExpressVPN. Benieuwd naar de hele lijst? Die vind je hier, want het bedrijf is net zo moe van vage claims als dat jij waarschijnlijk bent.


4. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Pc-applicaties

Zoals bij veel andere VPN-diensten, zien de apps voor Windows en macOS er vrijwel hetzelfde uit. ExpressVPN geeft je toegang tot vrij minimalistische applicaties. Dat minimalistische maakt het echter ook erg makkelijk in omgang.

Zo hoef je niet eens in te loggen op de pc-applicaties met je accountgegevens; in plaats daarvan krijg je een activatiecode via de website waarmee je eenmalig inlogt.

Extra vensters laten je toe om de gewenste servers te sorteren en op te slaan, maar het zou fijn geweest zijn als de app meer informatie over elke server zou tonen, zoals het totale gebruik hiervan. Ik waardeer wél vooral het snelheidstestvenster, welke een snelle test uitvoert op alle beschikbare servers om je te helpen de beste server te kiezen.

expressvpn voor macos niet verbonden
expressvpn voor windows verbonden

Vanaf de applicatie kun je ook verscheidene functionaliteiten instellen, zoals split tunnelling. Zoals we inmiddels gewend zijn, zien de apps er op Linux er echter anders uit, namelijk als een soort commandoconsole.

Je moet hierbij de commando's handmatig invoeren, wat lang niet even praktisch is als de simpele interface van de overige apps (al kan ExpressVPN hier zelf weinig aan doen; dit probleem ligt bij Linux).

Tevens is ExpressVPN een van de weinigen die ook een applicatie voor Chrome OS heeft – of, nou ja, voor Android. Deze gebruik je vervolgens ook op je Chromebook. Heb je iets anders in gedachten? Gelukkig heeft het bedrijf een uitgebreide database met alle handleidingen voor overige besturingssystemen.

Tenslotte heeft ExpressVPN ook nog extensies voor Google Chrome, Firefox en Safari. Deze bieden je dezelfde veiligheid als de applicatie, maar geven je het voordeel dat je alleen je browserverkeer via de VPN-server laat lopen. De extensie zorgt er ook voor dat je alleen kunt verbinden met websites die een HTTPS-verbinding bieden.

Mobiele apps

Vanuit het oogpunt van ontwerp en lay-out zien zowel de Android- als iOS-apps er hetzelfde uit als de Windows en macOS-apps.

ExpressVPN is niet alleen mede dankzij dit een van de beste opties voor zowel Android als iOS, maar ook omdat deze je toestaat het OpenVPN-protocol en beveiligde tunnelling te gebruiken.

De meeste VPN-aanbieders beperken de VPN-protocollen die ze aanbieden op mobiele apparaten. Dit geldt vooral voor iOS, waar de meeste VPNs alleen het IPSec/IKEv2-protocol ondersteunen.

ExpressVPN heeft volledig functionele OpenVPN-apps met de eerdergenoemde 256-bit AES-encryptie voor zowel Android als iOS. Bij iOS kies je tussen OpenVPN- en IPSec/IKEv2-protocollen. De ExpressVPN Android app gebruikt alleen het OpenVPN-protocol. Beide gebruiken ook het Lightway-protocol.

Overigens: geloof het of niet, maar er zijn zelfs apps beschikbaar voor e-readers, zoals de Kindle en de Nook.

Consoles en smart tv's

Je gebruikt ExpressVPN ook op verschillende consoles en smart tv's. Het gebruik hiervan ligt echter net wat anders dan bij de bovenstaande besturingssystemen. Ze adviseren namelijk om MediaStreamer te gebruiken, wat eigenlijk geen VPN-dienst is. Deze spooft je locatie bijvoorbeeld wel, maar hij versleutelt je gegevens niet.

Om écht gebruik te maken van alle functionaliteiten van ExpressVPN op consoles en smart tv's, moet je verbinding maken via een router met de router app van ExpressVPN. ⤵️

expressvpn voor router interface

Router

Naast de mogelijkheid om tot 5 apparaten tegelijkertijd aan te sluiten, stelt deze ultieme router app je ook in staat om elk apparaat in het huishouden te beschermen zonder beperkingen op het aantal aangesloten apparaten.

Het addertje onder het gras is hier wel dat ExpressVPN duidelijk de voorkeur geeft aan bepaalde routers, waarvan je er wellicht nog geen in je bezit hebt. Je kunt ook handmatig de app installeren op de router die je al hebt, maar dat brengt wat meer risico met zich mee. Daarnaast is het nog maar de vraag of jouw specifieke router compatibel is met de app.

Bij de aanschaf van een van de routers die ExpressVPN aanraadt, weet je in ieder geval zeker dat deze werkt met de app. Daarnaast hoef je verder niet te rommelen met applicaties op al je apparaten: alle VPN-functionaliteiten lopen vanuit de router.

Als je eenmaal de ExpressVPN-firmware naar je router hebt geüpload (en ook hier zijn allerlei handleidingen beschikbaar voor), wordt je naar het ExpressVPN-router dashboard gebracht. Als je daar alle relevantie informatie hebt ingevuld, zie je dat ook deze software enorm makkelijk te bedienen is!

Klantvriendelijkheid

Als kers bovenop de enorm lekkere ExpressVPN-taart is ook nog hun klantenservice dik in orde. In een sector die lijdt onder een notoir slechte klantenservice, is de 24/7 live support van ExpressVPN een enorme verademing en een van de grootste troeven van het bedrijf.

In tegenstelling tot veel providers die vertrouwen op verouderde contactformulieren en achterhaalde e-mailketens, beschikt ExpressVPN over een 24/7 (365 dagen per jaar) live chatfunctie die consequent als een van de beste in de branche wordt beoordeeld.

De bovengenoemde verouderde contactopties zijn ook nog beschikbaar, maar ExpressVPN blijft proberen je een livechat venster in te lokken. Deze manier van communicatie is immers een stuk sneller. Daarnaast is het team dat je te woord staat ontzettend kundig, geduldig en detail-gericht.

Dat is echter nog niet alles. We hebben het al een paar keer door laten schijnen, maar ExpressVPN beschikt over een enorm kenniscentrum. In hun supportpagina zie je links naar probleemoplossingsgidsen staan alsook tutorials voor het instellen van de VPN op elk denkbaar platform. We raden je dan ook aan om eerst hier naar een oplossing voor je probleem te zoeken (dat wilt zeggen, als je ergens tegenaan loopt). 

screenshot van de pagina met handleidingen van expressvpn

ExpressVPN alternatieven

NordVPN – Beste all-round VPN

NordVPN biedt een uitstekende all-round ervaring. Je krijgt veel van dezelfde functies en hij is in sommige aspecten zelfs iets beter dan ExpressVPN. Zo heeft NordVPN wel een echte app voor Android TV. Even snel als ExpressVPN is hij echter niet – maar daardoor betaal je wel minder dan de helft per maand.

Ga naar NordVPN →

Private Internet Access – Beste VPN voor een prikkie

Op zoek naar een uitstekende VPN-dienst voor minder, met veel aanpassingsmogelijkheden? Dan kom je al snel bij Private Internet Access uit. De encryptie, authenticatie- en handshake-methoden zijn instelbaar, en je krijgt toegang tot ruim 30.000 servers!

Ga naar Private Internet Access →

Conclusie – ExpressVPN-review

Al met al biedt ExpressVPN een indrukwekkend totaalpakket. Vooral de veiligheid, snelheid en verscheidenheid aan apps voor verschillende besturingssystemen zijn bijzonder bewonderenswaardig.

De functionaliteiten hadden echter wat uitgebreider mogen zijn voor de prijs die je per maand betaalt, maar in ruil hiervoor krijg je topsnelheden en toegang tot zeer gebruiksvriendelijke apps en klantenservice.

Het is dus een kwestie van waar je prioriteiten liggen: meer verschillende functionaliteiten, of een aantal kernfuncties die zonder twijfel geweldig worden uitgevoerd?

Ga naar ExpressVPN →

Was dit artikel behulpzaam?