ExpressVPN Review

ExpressVPN is zonder twijfel een van de snelste VPN-diensten – maar is hij ook een van de beste?

Veiligheid & Privacy

5/5

Verscheidene VPN-protocollen, ijzersterke encryptie en een zero-logs beleid

Snelheid

4.7/5

Één van de snelste VPNs op de markt

Gebruikvriendelijkheid

4.5/5

Makkelijk in gebruik, maar meer servers zijn welkom

Functies & Apps

4.5/5

Functies zijn ietwat beperkt voor de prijs, maar werken wel naar behoren

 • Erg snel
 • Werkt met Netflix
 • Servers in 94 landen (160 locaties)
 • Gebruikt verscheidene protocollen
 • Duurder dan veel concurrenten
 • "Maar" 3000+ servers
 • Gebruikt virtuele servers

Wat ExpressVPN te bieden heeft

ExpressVPN is een VPN-dienst gebaseerd in de Britse Maagdeneilanden. Dat komt goed uit, want hier is het bedrijf niet verplicht om gebruiksdata op te slaan van hun abonnees. Deze VPN-dienst biedt daarnaast meer dan 3000 servers aan in 94 landen op 160 locaties. Minder dan 3% van deze servers zijn virtueel – dus zelfs als je iets tegen virtuele servers hebt, zul je genoeg keuze hebben uit fysieke servers.

Met 1 abonnement kun je 5 actieve verbindingen maken. ExpressVPN gebruiken op meerdere apparaten of het delen van je abonnement zouden dus geen probleem moeten zijn! Of dat ExpressVPN ook tot de beste VPN maakt, is afhankelijk van waar jij de nadruk op legt. We gaan meteen wat dieper in op wat ExpressVPN te bieden heeft!

ExpressVPN MacOS

Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

ExpressVPN ligt aan de iets duurdere kant. Natuurlijk oppert het bedrijf dat je in ruil voor de hogere prijs een betere service krijgt. Of dat ook echt zo is, ga je in dit artikel lezen. We leggen je eerst de beschikbare abonnementen voor:

 • $8,32 (± €7,54) per maand voor een eenjarig abonnement; in totaal $99,95 (± €90,59) per jaar
 • $9,99 (± €9,05) per maand voor een abonnement van 6 maanden; in totaal $59,95 (± €50,33) per 6 maanden
 • $12,95 (± €11,75) voor een abonnement van een enkele maand lang
 
Ter vergelijking: het laagste maandtarief van NordVPN komt neer op €2,62 en het laagste maandtarief van CyberGhost bedraagt €2,45. Beide tarieven gelden voor een driejarige abonnement, welke niet eens beschikbaar is bij ExpressVPN.
 

Je betaalopties zijn gelukkig wat uitgebreider dan de abonnementsopties: verscheidene creditcards, PayPal, Bitcoin, iDeal, Klarna, AliPay, en nog een aantal andere mogelijkheden!

Overigens kun je ExpressVPN niet gratis uitproberen, maar ze hanteren wel een moeiteloos 30-dagen niet goed, geld terug-beleid.

Waar voor je geld

Wat krijg je allemaal voor die wat hogere maandbedragen? Nou, hoewel het service-aanbod op zich prima is, kunnen we ons voorstellen dat sommigen het aanbod op het eerste gezicht een beetje terughoudend vinden in relatie tot wat ervoor in rekening gebracht wordt. Om te demonstreren waar je voor betaalt, treden we graag wat meer in detail.

Je krijgt toegang tot meer dan 3000 servers – en, nee, ze laten niet weten hoe veel dit er precies zijn. Deze servers zijn verspreid over 94 landen en over 160 locaties in totaal. Wederom ter vergelijking: NordVPN heeft 5.541 tot zijn beschikking en CyberGhost 5.775. Echter, de servers van deze VPNs staan niet verspreid over zoveel landen en locaties. ExpressVPN wint dus absoluut punten met de diversiteit van hun serverlocaties.

Ze bieden geen speciale servers aan die toegewijd zijn aan bijvoorbeeld P2P of streaming van buitenlandse content. Wel zijn hun servers in het algemeen ontzettend snel en stabiel – maar daar komen we zometeen nog op terug. 😏

Een aantal fijne extra functionaliteiten waar je ook toegang tot krijgt, zijn:

 • Kill Switch. Als je verbinding verliest met de VPN-server, zal de internetverbinding van geselecteerde apps in één keer uitgeschakeld worden.
 • Split tunnelling. Wanneer deze ingeschakeld is, kun je aangeven welke applicaties hun gegevens door de VPN-tunnel sturen of juist zonder encryptie buiten de tunnel reizen (dus geen verbinding maken met de VPN-server). Als je bepaalde activiteiten uitvoert die geblokkeerd worden wanneer je een VPN gebruikt of negatief beïnvloed worden door slechte netwerkprestaties, is split tunnelling een nuttige uitwijkmogelijkheid.
 • Eigen anonieme DNS op elke server. Je DNS-verzoeken zijn dus niet openbaar, waardoor DNS-lekken voorkomen worden (en mogelijke hackers niet bij je DNS-verzoeken kunnen komen). 
 
Andere diensten hebben meer te bieden voor minder geld, zoals CyberGhost en NordVPN met hun ad-blocking services en CyberGhost met hun dedicated IP-adres (dan wel tegen een meerprijs van €5,- per maand).
 
Maar het is bekend dat je krijgt waar je voor betaalt, dus laten we het budget even vergeten en kijken naar hoe goed ExpressVPN nou eigenlijk werkt.
ExpressVPN locaties

Privacy

Servers en locaties

Zoals we eerder al benoemden, heeft ExpressVPN 3000+ servers tot zijn beschikking, welke verspreid zijn over 94 landen en 160 locaties. Dit is waar je met name voor betaalt bij het afsluiten van een VPN-abonnement.

In het algemeen is het goed om een brede distributie van servers te hebben, omdat dit ervoor zorgt dat je – waar je ook bent – er eentje in de buurt kunt vinden en waarschijnlijk betere ontvangst hebt door die nabijheid. Het geeft je ook meer mogelijkheden om je locatie te spoofen. Daarnaast zal het daardoor ook niet snel gebeuren dat je op een overvolle server belandt.

Hoewel er diensten zijn die meer servers aanbieden, zijn er maar zeer weinig VPN-services die met dezelfde mate van diversiteit kunnen pronken. Zo heeft ExpressVPN servers in allerlei veelal vergeten gebieden, zoals Zuid-Amerika (Peru, Panama, Ecuador, enzovoorts), Azië (Hongkong, Vietnam, enzovoorts) en Afrika (Kenia, Zuid-Afrika, enzovoorts). Verder heeft het bedrijf ook servers in gebieden met een streng internetbeleid, zoals Turkije, Vietnam en Egypte.

Het is niet geheel onbelangrijk om te benoemen dat ExpressVPN naast fysieke servers echter ook virtuele servers gebruikt. Wees echter niet te gealarmeerd: deze virtuele servers beslaan minder dan 3% van het geheel (wat neer komt op zo’n 90 servers in totaal). Je kunt op hun website de hele lijst van virtuele servers en hun fysieke locaties terugvinden. Je zult al snel zien dat veel van deze virtuele servers in feite via ons eigen kikkerlandje verwerkt worden… 😉

De redenen die ExpressVPN geeft voor het gebruik virtuele servers, klinken in ieder geval redelijk (wat ons betreft):

 • Het is niet in alle landen mogelijk om een snelle, stabiele internetverbinding tot stand te brengen voor de servers
 • In sommige landen met strenge internetcensuur kan het zelfs onveilig zijn om een server te installeren.

Logbeleid

Het is ook goed om te weten dat ExpressVPN gebaseerd is in de Britse Maagdeneilanden, waar geen wetten gelden voor het behoud van gegevens. Het bedrijf wijst ons erop dat elk verzoek om gebruikersinformatie van een lokale rechtbank zou moeten komen om gehonoreerd te worden – en zelfs dan zou dit alleen gebeuren als het misdrijf in kwestie op de Britse Maagdeneilanden met ten minste één jaar gevangenisstraf zou worden bestraft.

ExpressVPN opereert dan ook onder een streng zero-logs policy. ExpressVPN verzamelt wél informatie over activiteiten om het bedrijf te runnen, maar is duidelijk over de grenzen van deze gegevensverzameling:

"Deze statistieken bevatten nooit iets over wat de gebruiker met de VPN heeft gedaan: geen gegevens over de inhoud of bestemmingen van VPN-verkeer, geen DNS-verzoeken en geen IP-adressen."

Privacybeleid van ExpressVPN Tweet

Het privacybeleid legt verder uit dat het niet mogelijk is om gebruikers te koppelen aan IP-adressen of andere activiteiten. Dat is precies wat je van een VPN-bedrijf wilt horen. En dan nog iets dat je graag van een VPN-bedrijf wilt horen: ze verdienen geen geld aan het delen van de gegevens die wél verzameld worden.

Welke gegevens dit zijn? Het zijn er gelukkig niet zo veel:

 • Apps en app-versies die succesvol zijn geactiveerd
 • Datums (niet tijden) van verbinding met de VPN-dienst
 • Keuze van VPN-server locatie (maar niet het precieze IP-adres dat je is toegewezen!)
 • Totale hoeveelheid (in MB’s) per dag aan overgedragen gegevens.

TrustedServer technologie

ExpressVPN doet nog een schepje op de veiligheid van jouw verbinding met hun servers door de TrustedServer technologie te implementeren. Dat wil zeggen dat alle servers op RAM lopen. Dit betekent op zijn beurt dat alle gegevens worden uitgeveegd elke keer dat de server opnieuw opstart.

Omdat de servers van ExpressVPN alleen werken met RAM, hebben ze geen toegang tot de harde schijf nodig via schrijfrechten. Andere VPN-bedrijven gebruiken servers die vereisen dat het besturingssysteem zowel lees- als schrijfrechten op de harde schijf heeft. Deze traditionele opzet creëert een opening voor hackers om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens, bestanden aan te passen of zelfs een schadelijke in- en uitgang op de harde schijf te installeren.

TrustedServer zorgt ervoor dat elke keer dat een ExpressVPN-server opnieuw wordt opgestart, deze alle software – inclusief het besturingssysteem – opnieuw geladen wordt vanaf een veilige, read-only image die is opgeslagen op de harde schijf.

Deze image is cryptografisch ondertekend door ExpressVPN om er zeker van te zijn dat er niet met de software is geknoeid. Als de handtekening niet geldig is, zal de server niet werken.

ExpressVPN architectuur

Onafhankelijke veiligheidsaudits

Je hoeft het bedrijf echt niet enkel en alleen op haar woord te geloven. Het team van ExpressVPN heeft stappen ondernomen om transparanter te zijn en aan hun klanten te bewijzen dat de service die zij aanbieden echt veilig is.

ExpressVPN is zodoende een samenwerking aangegaan met het gerenommeerde cybersecurity bedrijf Cure53 om een veiligheidsaudit uit te voeren van ExpressVPN’s browserextensie voor Chrome.

De resultaten van de audit – die gratis beschikbaar werden gesteld aan het publiek – waren zeer positief. Het rapport maakte duidelijk hoe toegewijd ExpressVPN is om een sterke beveiliging te bieden en hun VPN-dienst voortdurend te verbeteren.

De provider ging nog verder door zijn browserextensiecode open source te maken, wat een grote stap is in de richting van transparantie en het opbouwen van vertrouwen bij het publiek.

Vanaf juni 2019 kondigde ExpressVPN aan dat ze onlangs een tweede veiligheidsaudit had ondergaan bij het accountantskantoor PwC. Het doel van de audit was om de naleving van het privacybeleid te bevestigen. 

Ten slotte heeft ExpressVPN onlangs een externe audit van TrustedServer ondergaan om te bevestigen dat de technologie werkt zoals deze zou moeten werken. De resultaten van alle audits werden besproken (en naar gelinkt) in een blogartikel van ExpressVPN zelf.

VPN-protocollen

Al die servers en zo’n zero-logs policy zijn echter weinig waard zonder de bijpassende VPN-protocollen en encryptiemethoden. Laat dit nou toevallig zijn waar ExpressVPN veel van zijn concurrentie genadeloos verslaat.

Je data wordt ten eerste versleuteld met een 256-bit AES-encryptie. We wensen elke kwaadwillende hacker veel succes met zijn of haar pogingen om deze versleuteling te kraken: slechts 1 van de 2^256 mogelijke opties zou de juiste zijn. 😶

Ten tweede: ExpressVPN heeft een rijk aanbod aan VPN-protocollen (het soort “tunnel” waarmee je verbinding maakt met een VPN-server). Zo kun je kiezen uit PPTP, IPsec, L2TP/IPsec, en OpenVPN (TCP/UDP). De verschillende protocollen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen – welke ExpressVPN ook graag zelf aan je uitlegt.

IP- en DNS-leaking

We hebben ook zoals gebruikelijk gekeken naar of er IP- en DNS-lekken plaats hebben gevonden. Daarbij zijn verschillende websites gebruikt: onder andere IPleak.net en Browserleaks.com. Op het eerste gezicht leek het erop dat deze informatie gelekt werd – maar dat was enkel en alleen zo omdat de tests er van uit gingen dat het IP-adres dat ze konden zien, ook daadwerkelijk lokale IP-adres was.

Aangezien dat niet het geval was (het was een virtueel IP-adres), kunnen we dus gelukkig concluderen dat er geen IP- en/of DNS-lekken hebben plaatsgevonden!

Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

De snelheid van een VPN zal onder andere afhankelijk zijn van externe factoren zoals je locatie, de snelheid van je eigen internetverbinding en de specificaties van je apparaat. We kunnen je echter wel een referentiekader bieden op basis van onze eigen ondervindingen omtrent de snelheid van ExpressVPN:

 • Bij gebruik van een ethernetverbinding zonder VPN kan een een gemiddelde downloadsnelheid van 99Mbps en uploadsnelheid van 53Mbps worden behaald met een ping van 7ms.
 • Bij een verbinding met een Duitse server kan een een downloadsnelheid van 84Mbps en een uploadsnelheid van 53Mbps worden behaald met een ping van 40ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server kan een downloadsnelheid van 60Mbps en een uploadsnelheid van 30Mbps worden behaald met een ping van 110ms.
 • Bij een verbinding met een Aziatische server kan een downloadsnelheid van 30Mbps en een uploadsnelheid van 12Mbps worden behaald met een ping van 292ms.
 
Zoals we al zeiden: neem deze resultaten met een korreltje zout, gezien onze omstandigheden niet identiek zullen zijn aan die van jou. Wel kunnen we gezien de uniformiteit van de testcondities concluderen dat ExpressVPN daadwerkelijk een van de allersnelste VPN-diensten op de markt is.

Hoewel de ping wel behoorlijk drastisch toenam, blijft het feit dat de snelheden indrukwekkend bleven gezien de afstanden die de VPN-verbinding moest overbruggen.

Torrenting

Hoewel ExpressVPN geen toegewijde P2P-/torrenting-servers heeft, kun je in principe al hun beschikbare servers gebruiken voor het downloaden van torrents. Aangezien lang niet alle VPN-diensten dit toestaan (zoals Tunnelbear), is dit een enorm voordeel voor veel gebruikers.

Het bedrijf moedigt torrenting misschien niet direct aan, maar je kunt door een beetje tussen de lijntjes te lezen wel tot de conclusie komen dat ExpressVPN er in ieder geval geen probleem mee heeft.

ExpressVPN uTorrent

Netflix

De bovengenoemde snelheden zijn ook superhandig bij het bufferen van buitenlandse content – bijvoorbeeld de alom bekende Amerikaanse Netflix! ExpressVPN weet namelijk ook het Amerikaanse aanbod van Netflix te deblokkeren ondanks de jacht op VPN-gebruikers die Netflix bezighoudt.

Ook kregen we toegang tot de Britse BBC, Hulu en het Netflix aanbod van nog een aantal andere landen. We durven er in principe inmiddels dan ook wel van uit te gaan dat het niet snel zal gebeuren dat ExpressVPN geen toegang krijgt tot een bepaalde website.

Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Uiteraard is het gebruiksgemak en de klantvriendelijkheid van het bedrijf achter deze stevig beveiligde en supersnelle VPN ook erg belangrijk. Om te beginnen is het daarom misschien goed om te weten dat ExpressVPN een enorm aanbod heeft aan toepassingsmogelijkheden van hun diensten.

Zo zijn er verschillende PC-applicaties en browserextensies, mobiele apps en zelfs routers die voorgeprogrammeerd zijn met een verbinding met het serveraanbod van ExpressVPN. Laten we er meteen in duiken!

PC-applicaties

Zoals bij veel andere VPN-diensten, zien de apps voor Windows en MacOS er vrijwel hetzelfde uit. Hetzelfde geldt voor de mobiele apps, maar daar komen we dadelijk op terug.

ExpressVPN geeft je toegang tot vrij minimalistische applicaties. Dat minimalistische maakt het echter ook erg makkelijk in omgang. Zo hoef je niet eens in te loggen op de PC-applicaties met je accountgegevens; in plaats daarvan krijg je een activatiecode via de website waarmee je eenmalig inlogt.

Extra vensters laten je toe om de gewenste servers te sorteren en op te slaan, maar het zou fijn geweest zijn als de app meer informatie over elke server zou tonen, zoals het totale gebruik hiervan. We waarderen wél vooral het snelheidstestvenster, welke een snelle test uitvoert op alle beschikbare servers om je te helpen de beste server te kiezen.

Vanaf deze applicatie kun je ook verscheidene functionaliteiten instellen, zoals split tunnelling. (Dit kan overigens door naar ≡ > Options (Windows) of Preferences (MacOS) > General > Split Tunneling te gaan.)

Zoals we inmiddels gewend zijn, zien de apps er op Linux er echter anders uit. Zie de onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van hoe deze er uit ziet op Ubuntu:

ExpressVPN Linux Ubuntu

Ubuntu is echter niet de enige Linux-variant waarop je ExpressVPN kunt gebruiken. Debian, Fedora en CentOS kunnen het programma – oftewel de console – ook met gemak runnen. Je zult in ieder geval handmatig de commando’s moeten invoeren, wat lang niet even praktisch is als de simpele interface van de overige apps (al kan ExpressVPN hier zelf weinig aan doen; dit probleem ligt bij Linux).

Tevens is ExpressVPN een van de weinigen die ook een applicatie voor ChromeOS heeft. Het installatieproces hiervan is iets omslachtiger, maar dat is niks nieuws binnen het ecosysteem van ChromeOS. 🤔 Gelukkig heeft het bedrijf overigens wel een uitgebreide database met alle handleidingen voor de desbetreffende besturingssystemen.

Ten slotte heeft ExpressVPN ook nog extensies voor Google Chrome en Firefox (en er wordt momenteel gewerkt aan een extensie voor Safari). Deze bieden je dezelfde veiligheid als de applicatie, maar geven je het voordeel dat je alleen je browserverkeer via de VPN-server laat lopen. Overigens zorgt de extensie er ook voor dat je alleen kunt verbinden met websites die een HTTPS-verbinding bieden.

Mobiele apps

Vanuit het oogpunt van ontwerp en lay-out zien zowel de Android- als iOS-apps er hetzelfde uit als de Windows en Mac OS-apps. ExpressVPN is niet alleen mede dankzij dit een van de beste opties voor zowel Android als iOS, maar ook omdat deze je toestaat het OpenVPN-protocol en beveiligde tunnelling te gebruiken. De meeste VPN-aanbieders beperken de VPN-protocollen die ze aanbieden op mobiele apparaten. Dit geldt vooral voor iOS, waar de meeste VPNs alleen het IPSec/IKEv2 protocol ondersteunen.

ExpressVPN heeft volledig functionele OpenVPN apps met de eerder genoemde 256-bit AES-encryptie voor zowel Android als iOS. Bij iOS kun je kiezen tussen OpenVPN- en IPSec/IKEv2-protocollen. De ExpressVPN Android app gebruikt alleen het OpenVPN protocol.

Overigens: geloof het of niet, maar er zijn zelfs apps beschikbaar voor e-readers, zoals de Kindle en de Nook.

Consoles en Smart TV's

Je kunt ExpressVPN ook op verschillende consoles en smart TV’s gebruiken. Het gebruik hiervan ligt echter net wat anders dan bij de bovenstaande besturingssystemen. Ze adviseren namelijk om MediaStreamer te gebruiken, wat eigenlijk geen VPN-dienst is. Deze spooft je locatie bijvoorbeeld wel, maar hij versleutelt je gegevens niet.

Om écht gebruik te maken van alle functionaliteiten van ExpressVPN op consoles en smart TV’s, zul je verbinding moeten maken via een router met de router app van ExpressVPN.

Router

Naast de mogelijkheid om tot 5 apparaten tegelijkertijd aan te sluiten, stelt deze ultieme router app je ook in staat om elk apparaat in het huishouden te beschermen zonder beperkingen op het aantal aangesloten apparaten.

Het addertje onder het gras is hier wel dat ExpressVPN duidelijk de voorkeur geeft aan bepaalde routers, waarvan je er wellicht nog geen in je bezit hebt. Je kunt ook handmatig de app installeren op de router die je al hebt – maar dat brengt wat meer risico met zich mee. Daarnaast is het nog maar de vraag of jouw specifieke router compatibel is met de app.

Bij de aanschaf van een van de routers die ExpressVPN zelf aanraadt, weet je in ieder geval zeker dat deze werkt met de router app. Daarnaast hoef je verder niet te rommelen met applicaties op al je apparaten of met de zojuist genoemde MediaStreamer: alle VPN-functionaliteiten zullen vanuit de router lopen.

Als je eenmaal de ExpressVPN firmware naar je router hebt geüpload (en ook hier zijn allerlei handleidingen beschikbaar voor), wordt je naar het ExpressVPN router dashboard gebracht. Als je daar alle relevantie informatie hebt ingevuld, zul je zien dat ook deze software enorm makkelijk te bedienen is!

ExpressVPN router app

Klantvriendelijkheid

Als kers bovenop de enorm lekkere ExpressVPN-taart is ook nog hun klantenservice dik in orde. In een sector die lijdt onder een notoir slechte klantenservice, is de 24/7 live support van ExpressVPN een enorme verademing en een van de grootste troeven van het bedrijf.

In tegenstelling tot veel providers die vertrouwen op verouderde contactformulieren en achterhaalde e-mailketens, beschikt ExpressVPN over een 24/7 (365 dagen per jaar) live chatfunctie die consequent als een van de beste in de branche wordt beoordeeld.

De bovengenoemde verouderde contactopties zijn ook nog beschikbaar, maar ExpressVPN zal blijven proberen om je een livechat venster in te lokken. Deze manier van communicatie is immers een stuk sneller. Daarnaast is het team dat je te woord staat ontzettend kundig, geduldig en detail-gericht.

Dat is echter nog niet alles. We hebben het al een paar keer door laten schijnen, maar ExpressVPN beschikt over een enorm kenniscentrum. In hun supportpagina zie je links naar probleemoplossingsgidsen staan alsook tutorials voor het instellen van de VPN op elk denkbaar platform. We raden je dan ook aan om eerst hier naar een oplossing voor je probleem te zoeken (dat wil zeggen, als je ergens tegenaan loopt). 

Conclusie

Al met al biedt ExpressVPN een indrukwekkend totaalpakket. Vooral de veiligheid, snelheid en verscheidenheid aan apps voor verschillende besturingssystemen zijn bijzonder bewonderenswaardig. De functionaliteiten hadden echter wat uitgebreider mogen zijn voor de prijs die je per maand betaalt – maar in ruil hiervoor krijg je wel weer de bovenstaande kwaliteiten waarin het bedrijf echt uitblinkt.

Het is dus een kwestie van waar je prioriteiten liggen: meer verschillende functionaliteiten, of een aantal kernfuncties die zonder twijfel geweldig worden uitgevoerd? Waar kies jij voor? ⤵️

WiFiWijs review score

4.7/5