Geef Malware Geen Kans met de Beste Antivirus

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

24/7 bescherming is tegenwoordig essentieel!

Geef Malware Geen Kans met de Beste Antivirus

In dit artikel verkennen we de beste antivirusprogramma's die momenteel beschikbaar zijn. We leiden je stap voor stap door de belangrijkste kenmerken en functies. Of je nu op zoek bent naar maximale beveiliging, minimale systeembelasting of gebruiksgemak, hier vind je de ideale antivirusoplossing.

Wat zijn de beste antivirussen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste antivirussen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste antivirussen van 2024

1. Beste antivirus: Bitdefender Antivirus Plus 2020

1. Beste antivirus: Bitdefender Antivirus Plus 2020

Belangrijke specificaties:

Aard van beveiliging software: Complete beveiligingsoplossing

Bitdefender Antivirus Plus 2020 is een eersteklas antivirusoplossing die essentiële bescherming biedt voor Windows, met een meerlaagse verdediging tegen online bedreigingen. Met indrukwekkende functies zoals Bitdefender VPN en Bitdefender Safepay zorgt het voor uitgebreide privacy en veiligheid. Het softwarepakket is geprezen om zijn uitzonderlijke prestaties en bescherming door AV-TEST.org, die direct reageert op e-bedreigingen zonder de systeemprestaties in gevaar te brengen. Het is compatibel met Windows 7, 8.1, 10 en 11 en vereist 2 GB RAM en 2,5 GB beschikbare vrije schijfruimte. Daarnaast stelt Bitdefender Central gebruikers in staat om hun bescherming te beheren en beveiligingsupdates te ontvangen op meerdere apparaten.

Volgens PCMag biedt Bitdefender Antivirus Plus een veilige browse-ervaring, terwijl TechRadar het prijst vanwege de eersteklas antivirusbescherming, anti-ransomware mogelijkheden, webbescherming, een basis wachtwoordmanager, een beveiligde browser voor online bankieren en een VPN met een dagelijkse datalimiet. De software wordt omschreven als een solide instapoptie die geschikt is voor veel gebruikers, hoewel het beperkingen kan hebben bij kortingen voor apparaatdekking. De recensie benadrukt dat de interface gebruiksvriendelijk is en eenvoudig configureerbaar, met functies zoals automatische bestandsscans, on-demand scans en een bonus Vulnerability Scanner. De scantijden kunnen echter variëren en de nauwkeurigheid van de Vulnerability Scanner toonde gemengde resultaten.

Bitdefender Antivirus Plus heeft een concurrerende prijs, te beginnen bij $ 23,99 voor het eerste jaar en dekking voor drie apparaten, met verlenging voor $ 59,99. Het is een krachtige antivirusoplossing, maar het kan niet de snelste optie zijn voor scannen. In vergelijking bieden de Bitdefender Internet Security-suite en het Total Security-pakket extra functies zoals een firewall, e-mail spamfilter, ouderlijk toezicht, pc-onderhoudstools, dekking voor meerdere platforms, anti-diefstal functies en mogelijkheden voor apparaat opsporen/vergrendelen/wissen.

In de markt van antivirussoftware valt Bitdefender Antivirus Plus op vanwege zijn uitgebreide bescherming, gebruiksvriendelijke interface en toegevoegde privacytools zoals de VPN en Safepay. Hoewel het misschien niet de snelste is qua scannen, maken de meerlaagse verdediging en compatibiliteit met verschillende Windows-versies het een betrouwbare keuze voor gebruikers die essentiële antivirusbescherming zoeken. Voor gebruikers die extra functies nodig hebben zoals een firewall, ouderlijk toezicht en dekking voor meerdere platforms, zijn de Internet Security-suite en het Total Security-pakket het overwegen waard.

Kortom, Bitdefender Antivirus Plus 2020 is het meest geschikt voor gebruikers die een krachtige en uitgebreide antivirusoplossing zoeken met essentiële privacytools tegen een betaalbare prijs. Zijn gebruiksvriendelijke interface en robuuste bescherming maken het een uitstekende keuze voor Windows-gebruikers, hoewel klanten die meer geavanceerde functies nodig hebben waarde kunnen vinden in de Internet Security- en Total Security-pakketten.

Voordelen Bitdefender Antivirus Plus 2020
 • Uitgebreide bescherming tegen online bedreigingen
Nadelen Bitdefender Antivirus Plus 2020
 • Scantijden kunnen variëren

2. Avast Free Antivirus

2. Avast Free Antivirus

Belangrijke specificaties:

Aard van beveiliging software: Antivirus
Aantal apparaten per licentie: 1
Platform: Windows
Ondersteuning met updates: Minimaal 12 maanden na introductiedatum
Duur licentie: 1 jaar licentie

<p>Soms is basisbescherming gewoon niet genoeg om uw apparaten veilig te houden. Avast Premium Security biedt bekroonde antivirussoftware plus bescherming tegen meer geavanceerde bedreigingen zoals ransomware, online snuffelaars en hackers, zodat u kunt ontspannen in de wetenschap dat u 24/7 vanuit alle hoeken wordt beschermd.<br /><br />Veilig online winkelen en betalen Veilig winkelen en betalen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat uw financiële gegevens in gevaar komen. Avast Premium Security scant websites om er zeker van te zijn dat ze legitiem zijn, zodat u kunt voorkomen dat valse websites uw informatie proberen te stelen.<br /><br /><br />TECH HOEK Vervalste websites worden vaak gebruikt door cybercriminelen om uw gegevens en persoonlijke informatie te stelen. Een vervalste website ziet eruit als de legitieme versie, maar is nep en ontworpen om informatie zoals uw wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens te stelen. Avast Premium Security waarschuwt u voor onveilige websites voordat u ze laadt, zodat u met volledig vertrouwen uw online leven kunt leiden.</p>

3. Kosteneffectief met efficiënte bescherming: Sophos Home Premium

3. Kosteneffectief met efficiënte bescherming: Sophos Home Premium

Belangrijke specificaties:

4. Uitstekende ransomware en financiële beveiliging: Trend Micro Antivirus+ Security

4. Uitstekende ransomware en financiële beveiliging: Trend Micro Antivirus+ Security

Belangrijke specificaties:

Ik ben onder de indruk van Trend Micro Antivirus+ Security, vooral op het gebied van ransomware en financiële bescherming. Met geavanceerde anti-malware bescherming, combineert deze software handtekening-gebaseerd scannen met machine learning om effectief 96% van de malware te detecteren en verwijderen zonder systeemvertraging te veroorzaken. De real-time bescherming blokkeert efficiënt kwaadaardige downloads en web-based aanvallen, terwijl het ook functies bevat zoals browserbeveiliging, PC-optimalisatie, dark web monitoring, identiteitsdiefstalbescherming en een wachtwoordmanager.

Volgens Safety Detectives biedt de virus scanner van Trend Micro uitstekende anti-malware detectie, met snelle, volledige en aangepaste scanopties. De gebruiksvriendelijke interface, samen met een 30-dagen gratis proefperiode en geld-terug-garantie, maken het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die uitgebreide bescherming zoeken. De gespecialiseerde verdediging tegen specifieke bedreigingen voegt een extra laag van veiligheid toe.

Echter, er zijn enkele beperkingen. Hoewel de wachtwoordmanager sterke beveiliging biedt, ontbreekt het aan gebruiksvriendelijkheid en synchronisatie tussen de browser-extensie en de app, zonder herstelmethode als het hoofdwachtwoord vergeten wordt. Daarnaast worden de VPN en wachtwoordmanager beschreven als basis, en het ontbreken van een volledige tweerichtingsfirewall kan een nadeel zijn.

In vergelijking met de concurrentie houdt Trend Micro Antivirus+ Security stand met sterke kernfuncties en minimale impact op de PC-snelheid. Echter, in een vergelijking met Norton, presteert Trend Micro minder op test scores, beveiligingsfuncties en prijs, zoals benadrukt door SoftwareLab. Voor degenen die specifiek op zoek zijn naar topbescherming, wordt Norton aanbevolen.

Al met al is Trend Micro Antivirus+ Security een uitgebreide en goed presterende antivirusoplossing, vooral uitblinkend in ransomware en financiële bescherming. De sterke anti-malware bescherming, real-time verdediging tegen webbedreigingen en gespecialiseerde verdediging maken het een overtuigende keuze voor gebruikers. Potentiële gebruikers moeten echter rekening houden met de compromissen op het gebied van wachtwoordbeheer en firewall-functies, vooral in vergelijking met de concurrentie. Als je ransomware en financiële bescherming prioriteit geeft in een antivirusoplossing, is Trend Micro Antivirus+ Security ongetwijfeld een topkeuze.

Uiteindelijk maakt de mix van malware-detectie, real-time bescherming en gespecialiseerde verdediging van Trend Micro het een sterke keuze voor gebruikers die robuuste bescherming zoeken tegen een breed scala aan bedreigingen.

Voordelen Trend Micro Antivirus+ Security
 • Indrukwekkende ransomware- en financiële beveiliging
Nadelen Trend Micro Antivirus+ Security
 • Gebrek aan gebruiksvriendelijkheid en synchronisatie in wachtwoordmanager
 • Basis VPN en wachtwoordmanager
 • Afwezigheid van een volledige tweerichtingsfirewall in het standaardpakket

5. Norton 360 Select with LifeLock

5. Norton 360 Select with LifeLock

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste antivirus?

Malware is over het algemeen ontworpen om ofwel je gegevens te stelen, ofwel je systeem zo veel schade toe te brengen dat je een hoge prijs moet betalen om de gevolgen ongedaan te maken.

Gelukkig combineert de beste antivirussoftware waterdichte bescherming met extra functies om je desktop of beste laptop te beschermen tegen oplichting, en is het installeren en gebruiken ervan een koud kunstje. Hieronder ontdek je alle info die je nodig hebt om het juiste antivirusprogramma aan te schaffen!

Waar scant antivirussoftware op?

Hieronder vind je de belangrijke punten waar je antivirus je tegen beschermt.

Malware

Malware is een overkoepelende term die een aantal verschillende soorten cyberbedreigingen omvat. In de kern is malware ontworpen om toegang te krijgen tot apparaten van mensen zonder hun toestemming of bewustzijn.

Als ze eenmaal toegang hebben verkregen, wordt malware gebruikt om je persoonlijk identificeerbare informatie te stelen, die men gebruikt voor identiteitsdiefstal, of gewoon om met je instellingen te knoeien.

Malware neemt onder andere de vorm aan van computerwormen. Dat zijn programma's die zichzelf in een netwerk dupliceren om het te laten instorten. Computerwormen komen voor in e-mailberichten of bijlagen; daarom moet je nooit op onbekende e-mails klikken. 🙅‍♂️

Er zijn ook Trojaanse virussen, malware die vermomd is als legitieme (gewettigde) software, net als het paard van Troje dat hackers toegang en controle geeft over apparaten.

De verschillende soorten malware delen we als volgt in:

 • Spyware

Spyware verwijst naar programma's die apparaten infecteren om je informatie te verzamelen, zoals je bank- en creditcardgegevens, namen, en meer. Eén type spyware zijn keyloggers, die toetsaanslagen registreren om gegevens te stelen. 1Josh Fruhlinger, CSO (2022). 'Keyloggers explained: How attackers record computer inputs'

Iemand met vingerloze handschoenen op een MacBook Pro
 • Ransomware

Men kan niet alleen losgeld van mensen eisen, maar ook van apparaten. Hackers kapen zo een computer en blokkeren de toegang tot je losgeld is betaald.

 • Adware

Adware verbergt zich op apparaten en toont de gebruiker advertenties en monitort zijn online gedrag. Dit helpt merken gerichte advertenties te maken op basis van waar de gebruiker naar zoekt.

 • Scams

Scams komen in veel vormen voor, of het nu gaat om sms'en, online berichten of e-mails. In het geval van ongevraagde commerciële e-mails, gaat het om junk mail. Houd altijd in je achterhoofd: de meeste gerenommeerde diensten spammen hun klanten niet met dit soort junkmail.

 • Phishing

In een notendop is phishing een vorm van e-mail- en sms-fraude die optreedt wanneer iemand of een organisatie zich voordoet als een ander bedrijf (in de meeste gevallen). Mails (en sms'jes) van banken en postbezorgingsbedrijven zijn hier een veelvoorkomende vorm van.

Deze pogingen tot contact bevatten kwaadaardige links naar gevaarlijke websites of downloads.

 • Pharming

Pharming is vergelijkbaar met phishing. Maar in plaats van via e-mail of sms-contact op te nemen met gebruikers, planten hackers de kwaadaardige code bij pharming rechtstreeks op een computer of server, waardoor je op valse websites terechtkomt zonder ergens op klikken.

 • Spoofing

Spoofing gebeurt wanneer iemand zich voordoet als iemand anders om je inloggegevens te verkrijgen, zodat hij toegang krijgt tot je systemen, informatie kan stelen en malware kan verspreiden. Dit gebeurt via e-mail, websites, sms-berichten en andere methoden.

Code antivirus software

Aanvallen met toegang op afstand

Als voorlaatste zijn aanvallen met toegang op afstand kwaadaardige acties die gericht zijn op één of een heel netwerk van computers. Deze aanvallen zoeken de kwetsbare punten van de machine op om gegevens te bekijken en te stelen, malware en virussen te introduceren, en nog veel meer.

Virussen

Een virus ten slotte is een kwaadaardige code of programma dat zich aan legitieme bestanden of programma's hecht en gegevens corrumpeert, waardoor de software zelf wordt aangetast.

Beschermingspercentage

Je wilt er zeker van zijn dat de antivirussoftware meer dan 95 procent van de malware tegenhoudt. Zorg dat dit detectiepercentage niet gepaard gaat met een hoog percentage valse positieven – dat wil zeggen: goedaardige bestanden die de antivirus ten onrechte als malware markeert.

Bitdefender, Kaspersky Lab, Norton en Trend Micro bieden de beste malwaredetectie onder Windows-, Mac- en Android-antivirusproducten, gratis of betaald, op de voet gevolgd door Avast en AVG.

Gratis producten doen meestal hun werk goed, ook al is er volgens Ronald Kamp van de Consumentenbond een nadeel:

"Helaas kleeft aan bijna iedere gratis virusscanner wel een nadeel. De meeste vallen je met enige regelmaat lastig met advertentieschermpjes voor de betaalde virusscanner of betaalde extra's die niet altijd nuttig of goed zijn."

Maar de betaalde producten hebben over het algemeen veel meer extra functies, vooral op Windows. Bitdefender Antivirus Plus heeft bijvoorbeeld ingebouwde ransomwarebescherming, een bestandsvernietiger, een browser voor veilig surfen en een wachtwoordbeheerder.

Computer met programmeertaal op

Real-time scanning en systeembelasting

Bij het kiezen van antivirussoftware is real-time scanning een cruciale functie. Deze functie controleert continu op bedreigingen, waardoor je direct beschermd bent tegen malware en virussen.

Ik adviseer je om te zoeken naar antivirusprogramma's die bewezen hebben een hoge detectiegraad van malware te hebben, zonder dat ze je systeem vertragen. Je kunt eventueel je computer sneller maken. Mijn laptop heeft niet de beste specificaties. Om mijn systeem niet te vertragen, was dit voor mij een belangrijk aspect.

Let op de impact op systeemprestaties: een goede antivirus zou niet meer dan 5-10% van je CPU moeten gebruiken tijdens volledige scans. Ook is het belangrijk dat de software compatibel is met jouw besturingssysteem en niet te veel geheugen (RAM) vereist; idealiter niet meer dan 500 MB in ruststand.

Merkreputatie

Veel nieuwe Windows-pc's krijg je met één- of driemaandentests van bekende antivirusproducten. Als de proefperiode voorbij is, moet je gaan betalen. Ga hier niet direct op in en ga op zoek naar alternatieven. Misschien kun je iets beters krijgen voor dezelfde prijs, of zelfs minder.

De afgelopen jaren is bijvoorbeeld Windows Security – de antivirussoftware die is ingebouwd in Windows 8.1 en 10 – steeds beter geworden. Het is verbazingwekkend hoe snel het naar een topsoftware is geëvolueerd! 2Windows (n.d.). 'Windows Security: System Guard'

Windows Security is nu net zo goed in het detecteren van malware als de meeste, zo niet alle, antivirussoftware van derden, vooral op Windows 10. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds uitgebreidere bescherming krijgt tegen schadelijke websites en e-mailbijlagen van antivirussoftware van derden.

Sinds 2009 wordt XProtect, de eigen antivirussoftware van Apple, op alle Macs geleverd. XProtect scant alle programma's en bestanden op virussen en malware met een database met bedreigingen die Apple dagelijks bijwerkt. 3Apple (n.d.). 'Protecting against malware in macOS'

Gebruiksgemak

De meeste antivirusgebruikers willen een set-it-and-forget-it-optie, maar soms is het goed om dieper te duiken en je software volledig naar wens af te stellen. Met Trend Micro start je bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf je startscherm scans, en met Avira pas je instellingen aan waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord.

Extra functies

Naast de hoofdfuncties van antivirussoftware bundelen veel bedrijven deze software met andere diensten, zoals VPN's, ouderlijk toezicht en meer.

Bescherming voor e-mail en internet

Je wilt antivirussoftware die automatisch e-mailbijlagen controleert voordat je ze opent, en ook websites controleert voordat je ze laadt. Bijna alle beste antivirussoftware doet beide, en onder de gratis producten doen Avast Free Antivirus, AVG AntiVirus Free en Bitdefender Antivirus Free dat ook.

Ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht geeft ouders de mogelijkheid om te controleren wat hun kinderen online zien, wat ze kunnen zoeken en hoeveel ze bepaalde apparaten gebruiken.

Firewalls of netwerkbeveiliging

Firewalls scannen niet alleen apparaten op bedreigingen, maar ook hun volledige netwerken; deze worden meestal gratis gebundeld met antivirussoftware, hoewel ze soms alleen in meer geavanceerde pakketten zitten.

VPN

VPN's zijn virtual private networks die de privé IP-adressen van apparaten verbergen en hun webactiviteiten versleutelen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor hacking.

Lees hier meer over de beste VPN-services →

Veilige browser

Veilige browsers verschillen van software tot software, maar op zijn minst zorgen ze dat je niet naar schadelijke websites gaat of op schadelijke bijlagen klikt.

Wachtwoordmanager

Wachtwoordbeheerders slaan al je gebruikersnamen en wachtwoorden op in een versleutelde kluis. Ze voeren ook een wachtwoordcontrole uit en genereren nieuwe wachtwoorden voor oude, zwakke of herhaalde wachtwoorden.

Versleutelde cloud-opslag

Sommige pakketten bevatten een eindige hoeveelheid versleutelde cloudopslag voor elk type bestand dat gevoelige informatie bevat. 🗝️

Optimalisatie van systeemprestaties

Om je browsersnelheid op te voeren en al je programma's up-to-date te houden, biedt sommige software optimalisatietools, maar deze service is meestal onnodig om extra voor te betalen.

Stel in plaats daarvan je voorkeuren zo in dat software automatisch wordt bijgewerkt, en ruim je bestanden regelmatig handmatig op om ruimte vrij te maken.

Bundels voor meerdere platformen en apparaten

Als je hebt besloten om te betalen voor antivirusbescherming en je hebt veel computers en smartphones, bekijk dan de bundels die meerdere Windows-, macOS-, Android- en zelfs iOS-apparaten dekken voor een enkele prijs.

Man in een donkere ruimte voor zijn computer

Wat is volgens de Consumentenbond de beste antivirus?

De beste antivirus volgens Consumentenbond is Bitdefender Internet Security. Ik adviseer je om voor Bitdefender te kiezen, omdat het uitstekende bescherming biedt tegen malware, phishing en andere online bedreigingen. Het is compatibel met Windows, macOS, iOS en Android, wat het veelzijdig maakt voor verschillende apparaten.

Wat is volgens Tweakers de beste antivirus?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste antivirus vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens VPNGids de beste antivirus?

De beste antivirus volgens VPNGids is Norton 360. Ik raad je Norton 360 aan vanwege zijn uitgebreide beveiligingsfuncties, waaronder real-time bescherming tegen malware, spyware, en ransomware. Het biedt ook een geïntegreerde VPN voor online privacy, ouderlijk toezicht voor gezinsveiligheid, en 50 GB cloudopslag voor back-ups. 

Veelgestelde vragen over antivirussen van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen