Geef Malware Geen Kans met de Beste Antivirus

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Geef Malware Geen Kans met de Beste Antivirus

Het aanschaffen van de beste antivirus is de eerste stap om online beter beschermd te zijn. De eenvoudig te downloaden en te gebruiken software blijft de eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen die de zwakke plekken in je online apparaten willen blootleggen voor hun eigen financieel gewin.

Wat de laatste jaren is veranderd, is hoe zogenaamde virussen zich gedragen en wat hun einddoel is – meestal om je van je geld te beroven. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus lees snel verder om alle ins en outs van de beste antivirussoftware te ontdekken, zodat je zo goed mogelijk beschermd bent!

McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1

McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1
Platform: MAC , Windows , Android , iOS
Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 1 PC's/Mac's/tablets/smartphones
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Norton Antivirus 360 Deluxe 25GB

Norton Antivirus 360 Deluxe 25GB
Platform: Windows
Type beveiliging: Antivirus
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 3 PC's/Mac's/tablets/smartphones
Bekijk op Bol.com

Norton 360 Deluxe 2020 5

Norton 360 Deluxe 2020 5
Platform: Android , MAC , Windows , iOS
Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 5 PC's/Mac's/tablets/smartphones
Bekijk op Bol.com

De beste antivirus koopgids: hoe maak je de beste koop?

Malware is over het algemeen ontworpen om ofwel je gegevens te stelen, ofwel je systeem zo veel schade toe te brengen dat je een hoge prijs moet betalen om de gevolgen ongedaan te maken.

Gelukkig combineert de beste antivirussoftware waterdichte bescherming met extra functies om je te beschermen tegen oplichting, en is het installeren en gebruiken ervan een koud kunstje. Hieronder ontdek je alle info die je nodig hebt om het juiste antivirusprogramma aan te schaffen!

Waar scant antivirus software op?

Malware

Malware is een overkoepelende term die een aantal verschillende soorten cyberbedreigingen omvat. In de kern is malware ontworpen om toegang te krijgen tot apparaten van mensen zonder hun toestemming of bewustzijn.

Als ze eenmaal toegang hebben verkregen, wordt malware gebruikt om je persoonlijk identificeerbare informatie te stelen, die men gebruikt voor identiteitsdiefstal, of gewoon om met je instellingen te knoeien.

Malware neemt onder andere de vorm aan van computerwormen. Dat zijn programma's die zichzelf in een netwerk dupliceren om het te laten instorten. Computerwormen komen voor in e-mailberichten of bijlagen; daarom moet je nooit op onbekende e-mails klikken. 🙅‍♂️

Er zijn ook Trojaanse virussen, malware die vermomd is als legitieme (gewettigde) software, net als het paard van Troje, dat hackers toegang en controle geeft over apparaten.

De verschillende soorten malware delen we als volgt in:

  • Spyware

Spyware verwijst naar programma's die apparaten infecteren om je informatie te verzamelen, zoals je bank- en creditcardgegevens, namen, en meer. Eén type spyware zijn keyloggers, die toetsaanslagen registreren om gegevens te stelen.

Iemand met vingerloze handschoenen op een MacBook Pro
  • Ransomware

Men kan niet alleen losgeld van mensen eisen, maar ook van apparaten. Hackers kapen zo een computer en blokkeren de toegang tot je losgeld is betaalt.

  • Adware

Adware verbergt zich op apparaten en toont de gebruiker advertenties en monitort zijn online gedrag. Dit helpt merken gerichte advertenties te maken op basis van waar de gebruiker naar zoekt. Hier zijn stappen om adware te verwijderen, indien nodig.

  • Scams

Scams komen in veel vormen voor, of het nu gaat om sms'en, online berichten of e-mails. In het geval van ongevraagde commerciële e-mails, gaat het om junk mail. Houd altijd in je achterhoofd: de meeste gerenommeerde diensten spammen hun klanten niet met dit soort junkmail.

  • Phishing

In een notendop is phishing een vorm van e-mail- en sms-fraude die optreedt wanneer iemand of een organisatie zich voordoet als een ander bedrijf (in de meeste gevallen). Mails (en sms'jes) van banken en postbezorgingsbedrijven zijn hier een veelvoorkomende vorm van.

Deze pogingen tot contact bevatten kwaadaardige links naar gevaarlijke websites of downloads.

  • Pharming

Pharming is vergelijkbaar met phishing in de zin dat het gaat om valse websites en kwaadaardige code. Maar in plaats van via e-mail of sms contact op te nemen met gebruikers, planten hackers de kwaadaardige code bij pharming rechtstreeks op een computer of server, waardoor je op valse websites terechtkomt zonder ergens op klikken.

Code antivirus software
  • Spoofing

Spoofing gebeurt wanneer iemand zich voordoet als iemand anders om je inloggegevens te verkrijgen, zodat hij toegang krijgt tot je systemen, informatie kan stelen en malware kan verspreiden. Dit gebeurt via e-mail, websites, sms-berichten en andere methoden.

Aanvallen met toegang op afstand

Als voorlaatste zijn aanvallen met toegang op afstand kwaadaardige acties die gericht zijn op één of een heel netwerk van computers. In plaats van de computers zelf aan te vallen, zoeken deze aanvallen de kwetsbare punten van de machine op om gegevens te bekijken en te stelen, malware en virussen te introduceren, en nog veel meer.

Virussen

Een virus ten slotte is een kwaadaardige code of programma dat zich aan legitieme bestanden of programma's hecht en gegevens corrumpeert, waardoor de software zelf wordt aangetast.

Beschermingspercentage

Je wilt er zeker van zijn dat de antivirussoftware meer dan 95 procent van de malware tegenhoudt. Zorg ervoor dat dit detectiepercentage niet gepaard gaat met een hoog percentage valse positieven – dat wil zeggen: goedaardige bestanden die de antivirus ten onrechte als malware markeert.

Bitdefender, Kaspersky Lab, Norton en Trend Micro bieden de beste malwaredetectie onder Windows-, Mac- en Android-antivirusproducten, gratis of betaald, op de voet gevolgd door Avast en AVG.

Sommige gratis antivirusproducten beschermen je computer uitstekend tegen malware, waaronder Kaspersky Security Cloud Free, Bitdefender Antivirus Free Edition en zelfs Microsofts ingebouwde Windows Security.

Computer met programmeertaal op

Maar de betaalde producten hebben over het algemeen veel meer extra functies, vooral op Windows. Bitdefender Antivirus Plus heeft bijvoorbeeld ingebouwde ransomwarebescherming, een bestandsvernietiger, een browser voor veilig surfen en een wachtwoordbeheerder.

Denk er wel aan dat je een jaarabonnement op een softwarelicentie moet betalen, dus reken erop dat je volgend jaar dezelfde prijs betaalt, of een beetje meer als je een introductiekorting hebt gekregen.

Systeembelasting

Lees altijd gebruikersreviews van de antivirus die je op het oog hebt om te zien hoeveel het product je computer vertraagt, zowel op de achtergrond nadat het is geïnstalleerd als tijdens actieve malwarescans. Dit is vooral belangrijk voor oudere, tragere pc's die antivirussoftware het meest nodig hebben.

Merk

Veel nieuwe Windows-pc's krijg je met één- of driemaandentests van bekende antivirusproducten. Als de proefperiode voorbij is, moet je ervoor gaan betalen. Ga hier niet direct op in en ga op zoek naar alternatieven. Misschien kun je iets beters krijgen voor dezelfde prijs, of zelfs minder.

De afgelopen jaren is bijvoorbeeld Windows Security – de antivirussoftware die is ingebouwd in Windows 8.1 en 10 – steeds beter geworden. Het is verbazingwekkend hoe snel het naar een topsoftware is geëvolueerd! 🤩

Windows Security is nu net zo goed in het detecteren van malware als de meeste, zo niet alle, antivirussoftware van derden, vooral op Windows 10. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds uitgebreidere bescherming krijgt tegen schadelijke websites en e-mailbijlagen van antivirussoftware van derden, vooral bij de betaalde producten.

Sinds 2009 wordt XProtect, de eigen antivirussoftware van Apple, op alle Macs geleverd. XProtect scant alle programma's en bestanden op virussen en malware met een database met bedreigingen die Apple dagelijks bijwerkt.

Man in een donkere ruimte voor zijn computer

Gebruiksgemak

De meeste antivirusgebruikers willen een set-it-and-forget-it-optie, maar soms is het goed om er even dieper in te duiken en je software volledig naar wens af te stellen. Met Trend Micro start je bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf je startscherm scans, en met Avira pas je instellingen aan waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord.

Extra functies

Naast de hoofdfuncties van antivirussoftware bundelen veel bedrijven deze software met andere diensten, zoals VPN's, ouderlijk toezicht en meer.

Bescherming voor e-mail en internet

Je wilt antivirussoftware die automatisch e-mailbijlagen controleert voordat je ze opent, en ook websites controleert voordat je ze laadt. Bijna alle beste antivirussoftware doet beide, en onder de gratis producten doen Avast Free Antivirus, AVG AntiVirus Free en Bitdefender Antivirus Free dat ook.

Ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht geeft ouders de mogelijkheid om te controleren wat hun kinderen online zien, wat ze kunnen zoeken en hoeveel ze bepaalde apparaten gebruiken.

Firewalls of netwerkbeveiliging

Firewalls scannen niet alleen apparaten op bedreigingen, maar ook hun volledige netwerken; deze worden meestal gratis gebundeld met antivirussoftware, hoewel ze soms alleen in meer geavanceerde pakketten zitten. In wezen scant netwerkbeveiliging je netwerk op apparaten en waarschuwt het je voor mogelijke indringers. 🕵️

VPN

VPN's zijn virtual private networks die de privé IP-adressen van apparaten verbergen en hun webactiviteiten versleutelen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor hacking.

Lees hier meer over de beste VPN-services →

Veilige browser

Veilige browsers verschillen van software tot software, maar op zijn minst zorgen ze ervoor dat je niet naar schadelijke websites gaat of op schadelijke bijlagen klikt.

Wachtwoordmanager

Wachtwoordbeheerders slaan al je gebruikersnamen en wachtwoorden op in een versleutelde kluis. Ze voeren ook een wachtwoordcontrole uit en genereren nieuwe wachtwoorden voor oude, zwakke of herhaalde wachtwoorden.

Versleutelde cloud-opslag

Sommige pakketten bevatten een eindige hoeveelheid versleutelde cloudopslag voor elk type bestand dat gevoelige informatie bevat. 🗝️

Optimalisatie van systeemprestaties

Om je browsersnelheid op te voeren en al je programma's up-to-date te houden, biedt sommige software optimalisatietools, maar deze service is meestal onnodig om extra voor te betalen. Stel in plaats daarvan je voorkeuren zo in dat software automatisch wordt bijgewerkt, en ruim je bestanden regelmatig handmatig op om ruimte vrij te maken.

Bundels voor meerdere platformen en apparaten

Als je hebt besloten om te betalen voor antivirusbescherming en je hebt veel computers en smartphones, bekijk dan de bundels die meerdere Windows-, macOS-, Android- en zelfs iOS-apparaten dekken voor een enkele prijs.

De 5 beste antivirus software onder elkaar

1. McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1

1. McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1
Platform: MAC , Windows , Android , iOS
Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 1 PC's/Mac's/tablets/smartphones

2. Norton Antivirus 360 Deluxe 25GB

2. Norton Antivirus 360 Deluxe 25GB
Platform: Windows
Type beveiliging: Antivirus
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 3 PC's/Mac's/tablets/smartphones

3. Norton 360 Deluxe 2020 5

3. Norton 360 Deluxe 2020 5
Platform: Android , MAC , Windows , iOS
Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 5 PC's/Mac's/tablets/smartphones

4. Norton 360 Standard 2020 1

4. Norton 360 Standard 2020 1
Platform: Windows , MAC , Android , iOS
Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 1 PC's/Mac's/tablets/smartphones

5. McAfee Internet Security 1 jaar

5. McAfee Internet Security 1 jaar
Platform: MAC , Windows , Android , iOS
Type beveiliging: Internet Security
Licentieduur: 1 jaar licentie
Aantal apparaten: 3 PC's/Mac's/tablets/smartphones

Veelgestelde vragen over antivirusscanners

❌ Hoe verwijder je een virusscanner?

Er zijn veel verschillende antivirusprogramma's op de markt. Als er al een antivirus op je desktop of ander apparaat staat en je een ander antivirusprogramma wilt installeren, dan moet je eerst het huidige antivirusprogramma verwijderen.

Gebruik de ingebouwde de-installatiefunctie van het programma door de map voor het antivirusprogramma te vinden in de lijst met je gedownloade programma's. Hierin vind je deze functie als een .exe-bestand.

😴 Hoe zet ik een virusscanner uit?

Om je antivirussoftware uit te schakelen, zoek je het pictogram ervan in het meldingsgebied op de taakbalk (meestal in de rechterbenedenhoek van het bureaublad op Windows, of bovenin de menubalk in macOS).

Klik met de rechtermuisknop (Windows) of met de linkermuisknop (macOS) op het pictogram en kies de optie om het programma uit te schakelen of af te sluiten. Schakel je antivirusprogramma alleen uit wanneer je nieuwe programma's installeert die te vertrouwen zijn.

💰 Wat is het verschil tussen een betaalde en gratis virusscanner?

Het belangrijkste verschil tussen de gratis en betaalde versies van antivirus is dat de gratis versie basisfuncties biedt, terwijl de betaalde versies over het algemeen meer geavanceerde functies hebben die een meer uitgebreide bescherming voor je apparaat bieden. Iets om te overwegen als je net de beste laptop hebt aangeschaft!

Welke antivirusscanner moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijkste specificaties van de beste antivirusscanners. Zo kun jij de beste keus maken.

PlatformType beveiligingLicentieduurAantal apparaten
1McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1MAC , Windows , Android , iOSComplete beveiligingsoplossing1 jaar licentie1 PC's/Mac's/tablets/smartphones
2Norton Antivirus 360 Deluxe 25GBWindowsAntivirus1 jaar licentie3 PC's/Mac's/tablets/smartphones
3Norton 360 Deluxe 2020 5Android , MAC , Windows , iOSComplete beveiligingsoplossing1 jaar licentie5 PC's/Mac's/tablets/smartphones
4Norton 360 Standard 2020 1Windows , MAC , Android , iOSComplete beveiligingsoplossing1 jaar licentie1 PC's/Mac's/tablets/smartphones
5McAfee Internet Security 1 jaarMAC , Windows , Android , iOSInternet Security1 jaar licentie3 PC's/Mac's/tablets/smartphones

McAfee Total Protection Beveiligingssoftware 1

Platform: MAC , Windows , Android , iOS

Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing

Licentieduur: 1 jaar licentie

Aantal apparaten: 1 PC's/Mac's/tablets/smartphones

Norton Antivirus 360 Deluxe 25GB

Platform: Windows

Type beveiliging: Antivirus

Licentieduur: 1 jaar licentie

Aantal apparaten: 3 PC's/Mac's/tablets/smartphones

Norton 360 Deluxe 2020 5

Platform: Android , MAC , Windows , iOS

Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing

Licentieduur: 1 jaar licentie

Aantal apparaten: 5 PC's/Mac's/tablets/smartphones

Norton 360 Standard 2020 1

Platform: Windows , MAC , Android , iOS

Type beveiliging: Complete beveiligingsoplossing

Licentieduur: 1 jaar licentie

Aantal apparaten: 1 PC's/Mac's/tablets/smartphones

McAfee Internet Security 1 jaar

Platform: MAC , Windows , Android , iOS

Type beveiliging: Internet Security

Licentieduur: 1 jaar licentie

Aantal apparaten: 3 PC's/Mac's/tablets/smartphones

Conclusie

Aangezien we allemaal gehecht zijn aan technologie, wil niemand een virus op een van zijn apparaten, of het nu een smart-tv, laptop, smartphone of iets anders is. Antivirussoftware installeren is een slimme en eenvoudige manier om je te beschermen tegen malware.

Van zodra je de software download en automatische scans inschakelt, is er heel weinig dat je moet doen in termen van onderhoud. Zolang je de antivirus niet uitschakelt, ben je beschermd! Welke van onderstaande antivirussoftware mag jouw apparaat/apparaten veilig houden? Laat het me weten!

Was dit artikel behulpzaam?