Internet via Stopcontact

internet kabels

Laatst geüpdatet op:

Ooit afgevraagt hoe lataarnpalen 's nachts aan gaan, en dan ook weer uitgezet worden?

Ik ook niet.. Maar wat wel interessant is dat lantaarnpalen dezelfde technologie gebruiken die homeplugs gebruiken voor internet via het stopcontact!

De technologie heet: "Power Line Communication"  Dit wil jij in huis hebben als je geen zin hebt om kabels te trekken.

Hoe werkt wifi via stopcontact, wat zijn de nadelen en wanneer werkt internet via stroom NIET? Dit gaan we allemaal beantwoorden in dit artikel.

internet over stroom

Hoe werkt internet via stroom?

De homeplug adapters werken enorm gemakkelijk. Ze zijn in alle stopcontacten in huis te gebruiken en komen vaak in setjes van 2. Het idee is dat je één powerline adapter in het stopcontact steekt naast de router/modem en deze verbind met een ethernet kabel. De tweede adapter plaats je ergens in huis waar wifi wil. 

uitleg foto

Het is dus heel eenvoudig:

  • Steek één adapter in het stopcontact in de buurt van de router/modem
  • Verbind de adapter met het router/modem doormiddel van een ethernetkabel
  • Plaats de andere adapter ergens in huis waar je internet via stroom wilt!

Let wel op dat de homeplug die je koopt ook ingebouwde wifi acces point heeft. Zo hoef je niet zelf nog een extra wifi router of access point te kopen wanneer je draadloos internet wil. Wil je bijvoorbeeld enkel een printer doormiddel van een kabel verbinden, dan hoeft dit natuurlijk niet. Hieronder helpen we je met welke modellen je het best kunt kopen. 

Beste Homeplug adapter kopen

Mensen verschillen en daarom heef iedereen  natuurlijk andere wensen, daarom hebben we een aantal verschillende keuzes voor je gemaakt.

Beste optie: Devolo dLAN 1200+ WiFi 1200 Mbps

Is niks belangrijker voor jou dan zo snel mogelijk internet? Dan is dit model van Devolo wat voor jou. Met een snelheid van 1200 Mbps zijn de Devolo adapters goed geschikt voor de zwaarste netwerktaken, zoals online gamen en films streamen.

Het grote voordeel van deze adapters is dat ze een geïntegreerd stopcontact hebben zodat je nog steeds gebruik kunt maken van het stopcontact waar je hem aansluit. 

Devolo homeplug

Beste prijs/kwaliteit: TP-Link TL-WPA4220TKIT WiFi

Wil je toch een extra wifi punt via het stopcontact maar niet teveel centen uitgeven, dan is deze TP-Link wellicht wat voor je.

Helaas heeft hij geen geïntegreerd stopcontact en is hij iets langzamer dan de Devolo, maar hij is wel een heel stuk goedkoper! 

Powerline tp link

Geen Wifi optie: TP-Link PA4020PKIT

Heb je geen Wifi nodig en wil je alleen bedraad internet via stopcontact? Dan is deze optie wat voor jou.

Hou er wel rekening mee dat je dus een access point aan moet sluiten als je toch WiFi wil.

Deze optie is handig als je bijvoorbeeld een printer wil aansluiten of een IP internet camera. 

tp-link homeplug
internet via stopcontact

Wifi via stopcontact, waarom zie je het niet overal? heeft het nadelen? 

Dit komt door doordat de powerline adapters in grote panden met veel elektriciteitsgroepen vaak niet goed werken. Dit kan ook het geval zijn in panden met een bijzondere elektriciteitsbekabeling. Wij raden daarom aan om powerline adapters alleen in te pluggen in één elektriciteitsgroep. Mocht het niet werken, dan ben je in Nederland als consument gelukkig altijd beschermt en kun je de adapters binnen 14 dagen retourneren. Voor meer informatie over de technologie kun je op de website van de Homeplug alliance kijken.  

Conclusie

Wellicht is internet via stopcontact de oplossing voor jou. Heb je echter de mogelijkheid om een kabel te trekken, dan raden wij aan om een Wifi access point te gebruiken. We hopen dat je wat hebt geleerd en bedankt voor het lezen! Zijn er nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter. 

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *