Internet via Stopcontact

internet kabels

Laatst geüpdatet op:

Ooit afgevraagd hoe lataarnpalen ’s nachts aan gaan, en dan ook weer uitgezet worden?

Ik ook niet. 😅 Wat wél interessant is, is dat lantaarnpalen dezelfde technologie gebruiken als homeplugs, welke internet via het stopcontact mogelijk maakt!

De technologie heet: “Power Line Communication”. Dit wil je absoluut in huis hebben als je geen zin hebt om gaten in je muren te boren en kabels te trekken.

Hoe werkt internet via stopcontact, wat zijn de nadelen en wanneer werkt internet via stroom niet? Dit gaan we allemaal beantwoorden in dit artikel.

Table of Contents

Stopcontact op gestreepte muur

Hoe werkt internet via een stopcontact?

De homeplug adapters zijn bijzonder simpel. Ze zijn in alle stopcontacten in huis te gebruiken en komen vaak in setjes van twee. Het idee is dat je één zogeheten powerline adapter in het stopcontact steekt naast de router of modem en deze verbind met je router of modem mets een ethernet kabel. De tweede adapter plaats je ergens in huis waar je WiFi-ontvangst slecht is.

In simpelere termen doe je het volgende:

  • Steek één adapter in het stopcontact in de buurt van de router/modem
  • Verbind de adapter met het router/modem door middel van een ethernetkabel
  • Plaats de andere adapter ergens in huis waar je internet via stroom wilt!

Heb ik een wireless access point nodig voor internet via een stopcontact?

Wel als je je access point ook voor draadloze verbindingen wilt gebruiken. Zo hoef je niet zelf nog een extra WiFi-router of een los access point te kopen wanneer je draadloos internet wilt.

Wil je echter bijvoorbeeld enkel een printer door middel van een kabel verbinden, dan hoeft dit natuurlijk niet. Hieronder helpen we je met welke modellen je het best kunt kopen.

De 3 Beste Homeplug Powerline Adapters op een Rij

#1 Devolo Magic 2 WiFi – Beste op de markt

Hecht je waarde aan het allersnelste internet? Dan is de Devolo Magic 2 WiFi dé powerline adapter voor jou. Je behaalt hiermee via een ethernetverbinding snelheden tot ruim 2400 Mbps! Je krijgt daarnaast twee ethernetpoorten zodat je bijvoorbeeld zowel je computer als je PlayStation kunt aansluiten.

Verder heeft deze adapter ook de mogelijkheid om als WiFi access point gebruikt te worden. Via deze weg kun je snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz-band halen, en 300 Mbps op de 2,4 GHz-band.

Devolo Magic 2 WiFi Starter Kit

Een extra voordeel van deze set is dat deze adapters geïntegreerde stopcontacten hebben. Zo raar je in feite het stopcontact dat je in beslag neemt niet kwijt met deze adapters!

#2 TP-Link TL-WPA9610 – Beste koop

TP-Link TL-WPA9610 WiFi 2,000Mbps 2 adapters

Denk je aan prijs-kwaliteitverhouding, dan denk je aan de TL-WPA9610 set van TP-Link. Hiermee haal je via ethernet een verbinding tot 2000 Mbps! Ook hier krijg je twee ethernet ports op de ontvangende adapter; wederom handig voor de power gebruikers onder ons.

Ook kun je de WiFi-vermogens van deze set benutten; hiermee behaal je tevens snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz-band halen, en 300 Mbps op de 2,4 GHz-band.

#3 TP-Link TL-PA4010P – Beste budget adapter

Als je geen WiFi nodig hebt en bovendien op zoek bent naar iets dat budgetvriendelijker is, dan is deze set voor jou! De adapters hebben elk een geïntegreerd stopcontact alsook één ethernetpoort. Wil je meer dan één apparaat aansluiten, dan kun je beter voor de bovenstaande adapters kiezen (of een ethernet splitter kopen).

Hoe dan ook haal je maximale snelheden tot 500 Mbps via een bekabelde verbinding met deze set. Wat wil je nog meer?!

TP-Link TL-PA4010P adapters

Heeft internet via het stopcontact nadelen?

Je vraagt je misschien af waarom je het niet overal ziet als het zo geweldig is. Dit komt door doordat de powerline adapters in grote panden met veel elektriciteitsgroepen vaak niet goed werken. Dit kan ook het geval zijn in panden met een bijzondere elektriciteitsbekabeling.

Wij raden daarom aan om powerline adapters alleen in te pluggen in één elektriciteitsgroep. Mocht het niet werken, dan ben je in Nederland als consument gelukkig altijd beschermd en kun je de adapters binnen 14 dagen retourneren.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld veelvoorkomende mythes rondom het gebruik van powerline adapters, kun je terecht bij broadbandbuyer.

Heb je een geaard stopcontact nodig voor internet via het stopcontact?

Niet per sé. Het is echter aan te raden wél een geaard stopcontact te gebruiken als je deze tot je beschikking hebt. Dit is niet alleen veiliger, maar nieuwere powerline-adapter modellen gebruiken de één of twee extra contacten in geaarde stopcontacten om data-overdracht nog sneller te laten verlopen.

Door een nieuwere adapter te gebruiken op een ongeaard stopcontact loop je dus het risico dat je het met langzamere internetsnelheden moet doen.

Conclusie

Wellicht is internet via stopcontact de oplossing voor jou. Heb je echter de mogelijkheid om een kabel te trekken, dan raden wij aan om een WiFi access point in samenwerking met de beste router te gebruiken.

We hopen dat je wat hebt geleerd en bedanken je voor het lezen! Zijn er nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

2 reacties

    1. Hallo Joe, dit is niet per sé nodig als je geen andere optie hebt. Wel loop je het risico bij nieuwere modellen wat langzamere resultaten te behalen. Deze nieuwere modellen gebruiken de extra één of twee extra contacten in de geaarde stopcontacten om data sneller over te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *