Hoe Werkt Internet via het Stopcontact?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Hoe Werkt Internet via het Stopcontact?

Ooit afgevraagd hoe lantaarnpalen 's nachts aan gaan, en dan ook weer uitgezet worden? Ik ook niet. 😅 Wat wél interessant is, is dat lantaarnpalen dezelfde technologie gebruiken als homeplugs, welke internet via het stopcontact mogelijk maken!

De technologie heet in het Engels 'Power-Line Communication'. Dit wil je absoluut in huis hebben als je geen zin hebt om gaten in je muren te boren en kabels te trekken.

Hoe werkt internet via het stopcontact, wat zijn de nadelen en wanneer werkt het niet? Dat lees je hier.

Internet via het stopcontact werkt zo

De homeplug adapters zijn bijzonder simpel. Ze zijn in alle stopcontacten in huis te gebruiken en komen vaak in setjes van twee. Homeplug adapters gebruiken een technologie die tussen bekabeld en draadloos internet zit.

In plaats van netwerkgegevens de lucht in te schieten of via kabels die langs de plinten zijn gedrapeerd, maakt het gebruik van de bestaande elektrische bedrading of stroomnet in een huis of kantoor.

Het idee is dat je één zogeheten powerline-adapter in het stopcontact steekt naast de router of modem en deze hiermee verbindt via een ethernetkabel. De tweede adapter plaats je ergens in huis waar je wifi-ontvangst slecht is. Op die manier voorzie je die ruimte van draadloos internet.

Diagram hoe een powerline adapter wifi-versterker werkt

In simpelere termen doe je het volgende:

  • Steek één powerline adapter in het stopcontact in de buurt van de router/modem;
  • Verbind deze adapter met het router/modem door middel van een ethernetkabel;
  • (Steek de tweede adapter in een stopcontact in de buurt, en doorloop het proces dat in de handleiding omschreven staat om de twee adapters met elkaar te verbinden;)
  • Plaats de andere adapter ergens in huis waar je internet via stroom wilt!

Heb ik een wireless access point nodig voor internet via het stopcontact?

Wel als je je access point ook voor draadloze verbindingen wilt gebruiken. Zo hoef je niet zelf nog een extra wifi-router aan je wifi-netwerk toe te voegen of een los access point te kopen wanneer je draadloos internet wilt.

Wil je echter bijvoorbeeld enkel een printer door middel van een kabel verbinden, dan hoeft dit natuurlijk niet. Hieronder help ik je met welke modellen je het best kunt kopen.

De 2 beste homeplug-powerline-adapters

Hecht je waarde aan het allersnelste internet? Dan is de Devolo Magic 2 Wifi dé powerline adapter voor jou. Je behaalt hiermee via een ethernetverbinding snelheden tot ruim 2400 Mbps! Je krijgt daarnaast twee ethernetpoorten zodat je bijvoorbeeld zowel je computer als je PlayStation kunt aansluiten.

Devolo Magic 2 Wifi Starter Kit

Verder heeft deze powerline adapter ook de mogelijkheid om als wifi access point gebruikt te worden. Via deze weg kun je snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz-band halen, en 300 Mbps op de 2,4 GHz-band.

Een extra voordeel van deze set is dat deze adapters geïntegreerde stopcontacten hebben. Zo raak je in feite het stopcontact dat je in beslag neemt niet kwijt met deze adapters!

Als je geen wifi nodig hebt en bovendien op zoek bent naar iets dat budgetvriendelijker is, dan is deze set voor jou! De adapters hebben elk een geïntegreerd stopcontact alsook één ethernetpoort. Wil je meer dan één apparaat aansluiten, dan kun je beter voor de bovenstaande adapters kiezen (of een ethernetsplitter kopen).

Tp Link Tl Pa4010p Adapters

Hoe dan ook haal je maximale snelheden tot 500 Mbps via een bekabelde verbinding met deze set. Wat wil je nog meer?!

Heeft internet via stopcontact nadelen?

Je vraagt je misschien af waarom je het niet overal ziet als het zo geweldig is. Dit komt door doordat de powerline adapters in grote panden met veel elektriciteitsgroepen vaak niet goed werken. Dit is soms ook zo in panden met een bijzondere elektriciteitsbekabeling.

Ik raad je daarom aan om powerline adapters alleen in te pluggen in één elektriciteitsgroep, en niet in verschillende groepen. Mocht het niet werken, dan ben je in Nederland als consument gelukkig altijd beschermd en kun je de powerline adapters binnen 14 dagen retourneren.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld veelvoorkomende mythes rondom het gebruik van powerline adapters, kun je terecht bij broadbandbuyer. Wil je meer weten over hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, dan lees je daar hier meer over.

Frequentiebanden

Er zit nogal een verschil tussen de ene access point en de andere. Dat heeft te maken met twee dingen: de hoeveelheid banden en de snelheid van de banden. Een draadloos signaal van een access point wordt uitgezonden via een zendfrequentie, net zoals bij de radio. Dit wordt ook wel een band of kanaal genoemd.

Internet via Stroom

Bij internet worden er standaard twee gebruikt: de oudere 2,4 GHz-band en een nieuwere 5 GHz-band. Sommige access points gebruiken maar één van deze twee banden, terwijl anderen ze allebei beschikbaar stellen. Je kunt het vergelijken met het ter beschikking hebben van één versus twee digitale wegen voor je dataverkeer.

Het grote voordeel van twee banden is dan ook dat twee verschillende apparaten ieder een eigen weg hebben als ze tegelijkertijd op het internet willen. Dat maakt de verbinding een stuk sneller.

Heb je een geaard stopcontact nodig voor internet via het stopcontact?

Niet per sé. Het is echter aan te raden wél een geaard stopcontact te gebruiken als je deze tot je beschikking hebt. Dit is niet alleen veiliger, maar nieuwere powerline adapter modellen gebruiken de één of twee extra contacten in geaarde stopcontacten om data-overdracht nog sneller te laten verlopen.

Door een nieuwere powerline adapter te gebruiken op een ongeaard stopcontact loop je dus het risico dat je het met langzamere internetsnelheden moet doen.

Conclusie

Wellicht is internet via stopcontact de oplossing voor jou. Heb je echter de mogelijkheid om een kabel te trekken, dan raad ik je aan om een wifi access point in samenwerking met de beste router te gebruiken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en bedank je voor het lezen! Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact op!

Was dit artikel behulpzaam?