Hoe Werkt Internet via het Stopcontact?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Hoe werkt internet via het stopcontact en wanneer heb je dit nodig?

Hoe Werkt Internet via het Stopcontact?

Ooit afgevraagd hoe lantaarnpalen 's nachts aan gaan, en dan ook weer uitgezet worden? Ik ook niet. 😅 Wat wél interessant is, is dat lantaarnpalen dezelfde technologie gebruiken als homeplugs, welke internet via het stopcontact mogelijk maken!

Ideaal wanneer je geen zin hebt om gaten in je muren te boren en kabels te trekken. Hoe werkt internet via het stopcontact, wat zijn de nadelen en wanneer werkt het niet? Dat lees je hier.

Internet via het stopcontact: wat is een homeplug?

Een homeplug, ook bekend als powerline-adapter, is een apparaat dat je internetverbinding via het elektrische netwerk in je huis verspreidt. Hierdoor krijg je internettoegang in ruimtes waar wifi zwak is, simpelweg door de adapter in een stopcontact te steken. Het zet je elektrische leidingen om in netwerkkabels zonder extra bedrading.

De homeplug adapters zijn bijzonder simpel. Ze zijn in alle stopcontacten in huis te gebruiken en komen vaak in setjes van twee.

Het idee is dat je de powerline-adapter in het stopcontact steekt naast de router of modem en deze hiermee verbindt via een ethernetkabel. De tweede adapter plaats je daar waar je wifi-ontvangst slecht is.

Zelf heb ik de tweede adapter op de bovenverdieping geplaatst. Ik heb sinsdien overal in huis een stabiele internetverbinding.

Diagram hoe een powerline adapter wifi-versterker werkt

In simpelere termen doe je het volgende:

  • Steek één powerline adapter in het stopcontact in de buurt van de router/modem;
  • Verbind deze adapter met het router/modem door middel van een ethernetkabel;
  • (Steek de tweede adapter in een stopcontact in de buurt, en doorloop het proces dat in de handleiding omschreven staat om de twee adapters met elkaar te verbinden;)
  • Plaats de andere adapter ergens in huis waar je internet via stroom wilt!

Heb ik een wireless access point nodig voor internet via het stopcontact?

Wel als je je access point ook voor draadloze verbindingen wilt gebruiken. Zo hoef je niet zelf nog een extra wifi-router aan je wifi-netwerk toe te voegen of een los access point te kopen wanneer je draadloos internet wilt.

Wil je echter bijvoorbeeld enkel een printer door middel van een kabel verbinden, dan hoeft dit natuurlijk niet. Hieronder help ik je met welke modellen je het best kunt kopen.

De 2 beste powerline-adapters

Hecht je waarde aan het allersnelste internet? Dan is de Devolo Magic 2 Wifi dé powerline adapter voor jou. Je behaalt hiermee via een ethernetverbinding snelheden tot ruim 2400 Mbps! Je krijgt daarnaast twee ethernetpoorten zodat je bijvoorbeeld zowel je computer als je PlayStation kunt aansluiten.

Devolo Magic 2 Wifi Starter Kit

Verder heeft deze powerline adapter ook de mogelijkheid om als wifi access point gebruikt te worden. Via deze weg kun je snelheden tot 867 Mbps op de 5 GHz-band halen, en 300 Mbps op de 2,4 GHz-band. Ook is de set voor wifi 6, de nieuwste wifi-standaard. Dat garandeerd een betere dekking en snelheid!

Een extra voordeel van deze set is dat deze adapters geïntegreerde stopcontacten hebben. Zo raak je in feite het stopcontact dat je in beslag neemt niet kwijt met deze adapters!

Als je geen wifi nodig hebt en bovendien op zoek bent naar iets dat budgetvriendelijker is, dan is deze set voor jou! De adapters hebben elk een geïntegreerd stopcontact alsook één ethernetpoort. Wil je meer dan één apparaat aansluiten, dan kun je beter voor de bovenstaande adapters kiezen (of een ethernetsplitter kopen).

Tp Link Tl Pa4010p Adapters

Hoe dan ook haal je maximale snelheden tot 500 Mbps via een bekabelde verbinding met deze set. Wat wil je nog meer?!

Nadelen van internet via het stopcontact

Je vraagt je misschien af waarom je het niet overal ziet als het zo geweldig is. Dit komt door doordat de powerline adapters in grote panden met meerdere fases vaak niet goed werken. Dit is soms ook zo in panden met een bijzondere elektriciteitsbekabeling.

Er bestaat overigens een misvatting over powerline-adapters: sommigen denken dat ze alleen werken als ze op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten. Dit is echter niet waar. Powerline-adapters werken op een gesloten stroomnet, technisch gezien een fase. In de meeste woningen is er één fase met verschillende verzekerde groepen.

Houdt daarnaast ook rekening met eventuele storingen van andere apparatuur op het elektriciteitsnetwerk. Zo legt Heroic_Nonsense op Tweakers uit: "Zware motoren (wasmachine) of een omvormer (voor zonnepanelen) op dezelfde fase verstoren het signaal."

Voor meer informatie over bijvoorbeeld veelvoorkomende mythes rondom het gebruik van powerline adapters, kun je terecht bij broadbandbuyer. Wil je meer weten over hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, dan lees je daar hier meer over.

Internet via Stroom

Andere effectieve oplossingen om je internet in huis te optimaliseren

Als je je internetconnectiviteit wilt verbeteren, zijn er diverse apparaten die je kunt overwegen. Wil je een bedraad apparaat draadloos maken? Gebruik dan een wifi usb-adapter of een wifi-kaart voor je computer.

Voor het aansluiten van extra bekabelde apparaten zonder snelheidsverlies is een switch ideaal. En als je wifi-bereik wilt vergroten, zowel binnen als buiten, is een range extender of access point de oplossing.

Hoe snel is internet via het stopcontact?

De internetverbinding via het stopcontact kan snelheden bereiken tot 2400 Mbps, afhankelijk van het model en de kwaliteit van je powerline adapter. Ik raad je aan om altijd de specificaties van de adapter te controleren voor aanschaf.

Heb je een geaard stopcontact nodig voor internet via het stopcontact?

Niet per sé. Het is echter aan te raden wél een geaard stopcontact te gebruiken als je deze tot je beschikking hebt. Dit is niet alleen veiliger, maar nieuwere powerline adapter modellen gebruiken de één of twee extra contacten in geaarde stopcontacten om data-overdracht nog sneller te laten verlopen.

Door een nieuwere powerline adapter te gebruiken op een ongeaard stopcontact loop je dus het risico dat je het met langzamere internetsnelheden moet doen.

Eindoordeel: Internet via het stopcontact

Wellicht is internet via stopcontact de oplossing voor jou. Heb je echter de mogelijkheid om een kabel te trekken, dan raad ik je aan om een wifi access point in samenwerking met de beste router te gebruiken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en bedank je voor het lezen! Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact op!

Was dit artikel behulpzaam?