Wat doet een Access Point voor je Wifi-Netwerk?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Toegang tot een groter wifi-bereik

Wat doet een Access Point voor je Wifi-Netwerk?

In de wonderwereld van de thuiselektronica voor internet zijn er drie apparaten die veel mensen niet uit elkaar kunnen houden: het modem, de router en de access point.

Om het nog wat moeilijker te maken: je hebt ze niet altijd alle drie nodig en in sommige gevallen zijn ze in elkaar geïntegreerd. Dan heb je bijvoorbeeld een router die tegelijkertijd ook een access point is.

Om een beetje orde in deze chaos te brengen, lees je in dit artikel wat nu precies een modem, een router of een access point is en waarvoor deze dienen.

Geen tijd? Hier een korte definitie:

Een access point het apparaat dat het binnenkomende internetsignaal omzet in een draadloos signaal, oftewel wifi.

Modem, router en access point

Modem

Het modem is eigenlijk een simpel apparaat waarvan je misschien niet eens weet dat je hem bezit! Je kunt het modem zien als een soort snelweg waar al het internetverkeer over komt aangesneld. Deze snelweg heeft één afslag waar de voor jou bedoelde data afslaat.

Hierna heeft die data echter een probleem, want hoe komt hij nu uit bij het juiste apparaat? Daar is het bovengenoemde modem voor. Die plaatst de juiste verkeersborden om het verkeer naar de juiste bestemming – het ontvangende apparaat – te brengen. Het is een soort verkeersregelaar.

wifi-router op tafel

Van oudsher is dit dan ook verbindingsstuk tussen het internet dat jouw huis binnenkomt en je computer. Het is een kastje waar je het stekkertje van het internet insteekt en waar je vervolgens een computer aan verbindt via een kabel.

Tenminste, zo ging het vroeger. Tegenwoordig kom je er niet meer met één enkel modem. Een modem heeft namelijk als nadeel dat je hem maar met één apparaat kunt verbinden en dan ook nog alleen via een kabel. De eerste mogelijkheid om dit op te lossen is een router.

Router

De meest gekozen oplossing is om een router te verbinden met je modem via een kabel. Een router creëert een lokaal netwerk in je huis door ieder apparaat een IP-adres te geven. Dit is een soort digitaal identiteitsbewijs.

De router weet hierdoor welke data naar jouw computer moet door naar je IP-adres te kijken. Dit kan door middel van kabels, maar vrijwel standaard gebeurt dit tegenwoordig met een draadloos wifi-netwerk.

Access point

Dat is waar je uit komt bij een access point. Dat is het apparaat dat het signaal omzet in een draadloos signaal, oftewel wifi. Dit draadloze signaal heeft natuurlijk veel voordelen, waaronder dat je heel makkelijk veel apparaten tegelijkertijd verbindt met het internet.

Tegenwoordig heb je nauwelijks zowel een router als een access point. Deze twee apparaten zijn inmiddels haast altijd in elkaar geïntegreerd; je hebt zelf dan ook waarschijnlijk een router met een ingebouwde access point. Het enige wat je dan hoeft te doen is je router met het modem te verbinden.

De router creëert hierna zelf een draadloos netwerk waarop je kunt inloggen. Je registreert zo je apparaat bij de router. Die herkent vervolgens je IP-adres en brengt vervolgens de data van het internet keurig netjes bij jouw laptop, tablet, of smartphone.

Netgear Nighthawk Ex8000 Op Bureau Met Erachter Een Laptop En Ernaast Een Telefoon En Router

Wanneer heb je een losse access point nodig?

Een losse access point komt eigenlijk vooral van pas als je het bereik van je wifi wilt verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het bereik van de ingebouwde access point in de router niet goed genoeg is. Dit komt vrij vaak voor omdat de router aangesloten moet zijn op de modem. Die hangt op zijn beurt vaak in de meterkast.

Op het moment dat je wifi-signaal eerst drie muren, een plafond en dikke kast door moet, zakt de sterkte hiervan zodanig dat de verbinding niet goed meer werkt. Dit wordt ook wel congestion genoemd. Zie dit als een soort file op de digitale snelweg waar ik het eerder over had. Je kunt in dit geval een extra access point kopen.

Je plaatst deze op een punt waar het signaal nog redelijk goed is. De nieuwe access point pikt dit signaal op en zendt deze vervolgens opnieuw uit. Je gebruikt de wireless access point zo als een soort versterker voor het oorspronkelijke signaal.

Aparte access points worden dan ook vaak gebruikt in grotere gebouwen, wanneer het access point van enkel de router niet genoeg is.

Ter referentie zie je rechts een afbeelding van een aparte TP-Link access point. Heel onopvallend, toch?

Access Point van TP-Link

Een losse access point sluit je altijd bekabeld aan op je netwerk. Dit doe je met een netwerkkabel. Een access point heeft stroom nodig. In sommige gevallen verkrijgt de acces point dit uit een stroomadapter. Is er geen stopcontact in de buurt? Dan is dit al snel een lastige situatie.

Gelukkig beschikken veel access point over Power over Ethernet (PoE). Hiermee levert de netwerkkabel zowel stroom als data. Probleem opgelost.

Zelf op zoek naar een access point?

Als je eenmaal hebt besloten dat het tijd is om je wifi-netwerk een steuntje in de rug te geven, dan is het wel zo slim om op een aantal belangrijke details te letten vóór je een apparaat kiest om dit mee te doen.

In grote lijnen let je op dezelfde zaken als wanneer je een goede wifi-router koopt, maar ik licht hieronder nog een paar punten uit.

Frequentiebanden

Er zit nogal een verschil tussen de ene access point en de andere. Dat heeft te maken met twee dingen: de hoeveelheid banden en de snelheid van de banden. Een draadloos signaal van een access point wordt uitgezonden via een zendfrequentie, net zoals bij de radio. Dit wordt ook wel een band of kanaal genoemd.

Bij internet worden er standaard twee gebruikt: de oudere 2,4 GHz-band en een nieuwere 5 GHz-band. Sommige access points gebruiken maar één van deze twee banden, terwijl anderen ze allebei beschikbaar stellen: simultaneous dual-band.

Je kunt het vergelijken met het ter beschikking hebben van één versus twee digitale wegen voor je dataverkeer.

Het grote voordeel van simultaneous dual-band is dan ook dat twee verschillende apparaten ieder een eigen weg hebben als ze tegelijkertijd op het internet willen. Dat maakt de verbinding een stuk sneller.

Snelheid

De snelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (mb/s of Mbps). Hoe groter het aantal Mbps per seconde, hoe meer data er verwerkt kan worden. Je kunt het zien als een kleine dorpsweg dat weinig Mbps aan kan tot een vijfbaans snelweg dat heel veel Mbps aan kan.

Gaming Router Tp Link Archer C5400 Op Houten Tv Kast Naast Televisie

Bij het kopen van een access point moet je daar dus goed op letten, zeker op het moment dat je van plan bent om het internet vaak en intensief te gebruiken. Denk hierbij aan het online kijken van films of series, of online gamen. Dit vraagt veel internet.

Ook wifi-standaarden spelen een rol in je keuze. Tegenwoordig vind je niet snel apparatuur die alleen met standaarden ouder dan de 802.11ac-standaard werken. Als je wél een router hebt die alleen met de b/g/n-standaarden werkt, raad ik je ten eerste aan om die te vervangen. Hiermee haal je inmiddels niet meer het beste uit je internetabonnement.

De meeste access points werken met de ac-standaard (alsook de oudere standaarden). Hetzelfde geldt voor routers tegenwoordig. Een klein probleem treedt echter op als alleen je router óf alleen je access point werkt met de nieuwere ax-standaard.

Werkt alleen je router met de ax-standaard en je access point niet, dan zendt je access point straks geen ax-signaal uit. In dat geval geniet je alleen van die topsnelheden als je direct verbonden bent met de router – mits je clients (ontvangende apparatuur) ook werken met de ax-standaard.

Werkt alleen je access point met de nieuwe ax-standaard, dan kun je deze niet benutten als je router deze standaard niet ook ondersteunt. De router is immers de bron van het internetsignaal van je access point. Biedt deze geen ax-verbinding, dan kan hij deze ook niet doorgeven aan je access point. Let er dus altijd op dat de standaarden van je router én je access point overeenkomen.

Meerdere access points

Het plaatsen van één access point is niet altijd voldoende. In dat geval kun je ervoor kiezen om meerdere access points aan te sluiten. Houd er rekening mee dat access points niet standaard samenwerken.

Als je een verbonden apparaat verplaatst (zoals een smartphone of laptop) en je twee of meer access point gebruikt, is het niet vanzelfsprekend dat je apparaat verbinding maakt met de access point met het sterkste signaal.

Bij de meeste access points is het beheer standalone. Dit houdt in dat ze op zichzelf werken. Ben je verbonden met een access point, maar is het signaal van een andere beter? Dan maak je hier handmatig verbinding mee, het zijn aparte versterkers.

Om te zorgen dat je apparaat automatisch overschakelt naar de andere access point is seamless roaming nodig. Dit zorgt voor een soepele en automatische overgang zodra je apparaat zich bevindt in het sterkere signaal van de andere access point. De access points in het gebouw vormen samen één versterking van het wifi-netwerk.

Of is het tijd voor een nieuwe router?

Dat kan ook. Een upgrade is vaak helemaal niet misplaatst! Het is beter voor de veiligheid, snelheid en bereik van je netwerk. Het beste koop je in dat geval een router met daarin een ingebouwde 2,4 GHz- en 5 GHz-access point: Een dual-band access point genoemd. Tegenwoordig zijn er ook tri-band routers.

Je router moet bovendien ook nog eens over voldoende snelheid beschikken. Voor normaal gebruik is 100 Mbps meer dan genoeg. Bedenk wel dat hoe verder je verwijderd bent van je internet access point, hoe trager de verbinding en dus de snelheid wordt. Houd fysieke afstand dus ook in gedachten.

Routers met een ingebouwde access point zijn er verder in alle soorten en maten. Voor de beste deal vergelijk je altijd eerst een aantal routers met elkaar op de hierboven genoemde punten. De duurste router is daarbij zeker niet altijd de beste voor iedereen!

Conclusie

Ik hoop je een beetje wegwijs te hebben gemaakt in wat access points zijn en wat ze voor je betekenen. Heb je nog vragen of suggesties, laat het ons dan weten! Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?