Wat is een (WiFi) Access Point?

WiFi snelheidstest op een smartphone

Laatst geüpdatet op:

In de wonderwereld van de thuiselektronica voor internet zijn er drie apparaten die veel mensen niet uit elkaar kunnen houden: het modem, de router en het access point.

Om het nog wat moeilijker te maken: je hebt ze niet altijd alle drie nodig en in sommige gevallen zijn ze in elkaar geïntegreerd. Dan heb je bijvoorbeeld een router die tegelijkertijd ook een access point is.

Om een beetje orde in deze chaos te brengen, kun je hieronder lezen wat nu precies een modem, een router of een access point is en waarvoor ze dienen.

Table of Contents

Wat is een access point?

Samenvattend is een access point simpelweg het apparaat dat het binnenkomende internetsignaal omzet in een draadloos signaal, ook wel WiFi genoemd.

Modem, router en access point

Modem

Het modem is eigenlijk een simpel apparaat waarvan je meestal niet eens weet dat je hem bezit! Je kunt het modem zien als een soort snelweg waar al het internetverkeer over komt aangesneld. Deze snelweg heeft één afslag waar de voor jou bedoelde data afslaat.

Hierna heeft die data echter een probleem, want hoe komt hij nu uit bij het juiste apparaat? Daar is het bovengenoemde modem voor. Die plaatst de juiste verkeersborden om het verkeer naar de juiste bestemming – het ontvangende apparaat – te brengen. Het is een soort verkeersregelaar dus.

Van oudsher is dit dan ook verbindingsstuk tussen het internet dat jouw huis binnenkomt en je computer. Het is een kastje waar je het stekkertje van het internet insteekt en waar je vervolgens met een computer aan kunt verbinden met een kabel.

Tenminste, dat is dus zoals het vroeger ging. Tegenwoordig kom je er niet meer met één enkel modem. Een modem heeft namelijk als nadeel dat je hem maar met één apparaat kunt verbinden en dan ook nog alleen via een kabel. De eerste mogelijkheid om dit op te lossen is een router.

Netgear Nighthawk EX8000 op bureau met erachter een laptop en ernaast een telefoon en router

Router

De meest gekozen oplossing is om een router te verbinden met je modem via een kabel. Een router creëert een lokaal netwerk in je huis door ieder apparaat een IP-adres te geven. Dit is een soort digitaal identiteitsbewijs.

De router weet hierdoor welke data naar jouw computer moet aan de hand van je IP-adres. Dit kan aan de ene kant door middel van kabels, maar vrijwel standaard gebeurt dit tegenwoordig met een draadloos WiFi-netwerk.

Access point

Dat is waar je uit komt bij een access point. Dat is simpelweg het apparaat dat het signaal omzet in een draadloos signaal, oftewel WiFi. Dit draadloze signaal heeft natuurlijk veel voordelen, waaronder dat je heel makkelijk veel apparaten tegelijkertijd verbindt met het internet.

Tegenwoordig heb je nauwelijks zowel een router als een access point. Deze twee apparaten zijn inmiddels haast altijd in elkaar geïntegreerd; je hebt zelf dan ook waarschijnlijk een router met een ingebouwde access point. Het enige wat je dan hoeft te doen is je router met het modem te verbinden.

De router creëert hierna zelf een draadloos netwerk waarop je kunt inloggen. Je registreert dan als het ware je apparaat bij de router. Die herkent je IP-adres en brengt vervolgens de data van het internet keurig netjes bij jouw laptop, tablet, of smartphone.

Wanneer heb je een losse access point nodig?

Een losse access point komt eigenlijk vooral van pas als de router niet voldoende is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het bereik van de ingebouwde access point in de router niet goed genoeg is. Dit komt vrij vaak voor omdat de router aangesloten moet zijn op de modem. Die hangt op zijn beurt vaak in de meterkast.

Op het moment dat je router dan eerst drie muren, een plafond en dikke kast door moet, verzakt het signaal zodanig dat de verbinding niet goed meer werkt. Dit wordt ook wel congestion genoemd. Zie dit als een soort file op de digitale snelweg waar ik het eerder over had. Je kunt in dit geval een extra access point kopen.

Je plaatst deze op een punt waar het signaal nog redelijk goed is. De nieuwe access point pikt dit signaal op en zendt deze vervolgens opnieuw uit. Je gebruikt de wireless access point dan als een versterker voor het oorspronkelijke signaal.

Aparte access points worden dan ook vaak gebruikt in grotere gebouwen, wanneer het access point van enkel de router niet genoeg is.

Ter referentie zie je rechts van deze tekst een afbeelding van een aparte TP-Link access point. Heel onopvallend, toch?

Access Point van TP-Link

Waarop let je bij aanschaf van een access point?

Als je eenmaal hebt besloten dat het tijd is om je WiFi-netwerk een steuntje in de rug te geven, dan is het wel zo slim om op een aantal belangrijke details te letten vóór je een aankoop doet.

Frequentiebanden

Er zit nogal een verschil tussen de ene access point en de andere. Dat heeft te maken met twee dingen: de hoeveelheid banden en de snelheid van de banden. Een draadloos signaal van een access point wordt uitgezonden via een zendfrequentie, net zoals bij de radio. Dit wordt ook wel een band of kanaal genoemd.

Bij internet worden er standaard twee gebruikt: de oudere 2,4 GHz-band; en een nieuwere 5 GHz-band. Sommige access points gebruiken maar één van deze twee banden, terwijl anderen ze allebei beschikbaar stellen. Je kunt het vergelijken met het ter beschikking hebben van één versus twee digitale wegen voor je dataverkeer.

Het grote voordeel van twee banden is dan ook dat twee verschillende apparaten ieder een eigen weg ter beschikking hebben als ze tegelijkertijd op het internet willen. Dat maakt de verbinding een stuk sneller.

Snelheid

De snelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (mb/s of mbps). Hoe groter het aantal mbps per seconde, hoe meer data er verwerkt kan worden. Je kunt het zien als een kleine dorpsweg dat weinig mbps aan kan tot een vijfbaans snelweg dat heel veel mbps aan kan.

Bij het kopen van een access point moet je daar dus goed op letten, zeker op het moment dat je van plan bent om het internet vaak en intensief te gebruiken. Denk hierbij aan het online kijken van films of series, of online gamen. Dit vraagt veel internet.

Witte router op een tafel met standaard

Of kies je voor een nieuwe router?

Dat kan ook. Een upgrade is vaak helemaal niet misplaatst! Het beste koop je in dat geval een router met daarin een ingebouwde 2,4 GHz- en 5 GHz-access point. Dit wordt ook we een dual-band access point genoemd. Tegenwoordig zijn er echter ook tri-band routers. Daar lees je meer over in onze lijst met de beste WiFi-routers!

Je router moet bovendien ook nog eens over voldoende snelheid beschikken. Voor normaal gebruik is 100 mb/s meer dan genoeg. Bedenk wel dat hoe verder je verwijderd bent van je internet access point, des te trager de verbinding en dus de snelheid wordt. Houd fysieke afstand dus ook in gedachten.

Routers met ingebouwde access point zijn er verder in alle soorten en maten. Voor de beste deal vergelijk je altijd eerst een aantal routers met elkaar op de hierboven genoemde punten. De duurste router is daarbij zeker niet altijd de beste voor iedereen!

Conclusie

Ik hoop je een beetje wegwijs te hebben gemaakt in wat access points zijn en wat ze voor je betekenen. Heb je nog vragen of suggesties, laat die dan hieronder achter! Bedankt voor het lezen! 😄

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *