Wat is een access point?

In de wondere wereld van de thuiselektronica voor internet zijn er drie apparaten die vrijwel niemand uit elkaar kan houden: de modem, de router en het access point.

Om het nog wat moeilijker te maken. Je hebt ze niet altijd alle drie nodig en sommige gevallen zijn ze in elkaar geïntegreerd. Dan heb je bijvoorbeeld een router, die tegelijkertijd ook een access point is. 

Om een beetje orde in deze chaos te brengen, kun je hieronder lezen wat nu precies een modem, een router of een access point is en waar je ze voor kunt gebruiken. Wil je een access point kopen? Klik dan op de link, we hebben hier een artikel over geschreven! 

wireless AP

De modem

De modem is eigenlijk een simpel apparaat, waarvan je meestal niet eens weet dat je hem bezit. 

Het is het verbindstuk tussen de kabel die het internet jouw huis binnenbrengt en jouw computer. Het is een kastje waar je het stekkertje van het internet insteekt en waar je vervolgens met een computer aan kunt verbinden met een kabel. 

Tenminste, dat is zoals het vroeger ging. Tegenwoordig kom je er niet meer met een enkele modem. Een modem heeft namelijk als nadeel dat je hem maar met één apparaat kunt verbinden en dan ook nog alleen via een kabel. Je hebt twee mogelijkheden om dit op te lossen.

De router

De meest gekozen oplossing is om een router te verbinden met je modem. Je kunt de modem zien als een soort van snelweg waar al het internetverkeer over komt aangesjeesd. Op weg naar jouw huis. Daar zit dan een afslag waar de voor jou bedoelde data afslaat. Maar vervolgens heeft die data een probleem, want hoe komt hij nu uit bij het juiste apparaat? Daar is een modem voor. Die plaatst de juiste verkeersborden om het verkeer naar de juiste bestemming, leesapparaat, te brengen. Een soort van verkeersregelaar dus. Een router creëert een lokaal netwerk in je huis door ieder apparaat een IP nummer te geven. Een soort van digitaal identiteitsbewijs. De router weet dan welke data naar jouw computer moet aan de hand van je IP nummer. Dit kan aan de ene kant door middel van kabels, maar vrijwel standaard gebeurt dit tegenwoordig met een draadloos Wifi netwerk.

Het Access Point

Dat is waar je uit komt bij een access point. Dat is simpelweg het apparaat dat het signaal omzet in een draadloos signaal, ook wel Wifi genoemd. Dit draadloze signaal heeft natuurlijk veel voordelen.

Je kunt heel makkelijk veel apparaten tegelijkertijd verbinden met het internet. Het gebeurt tegenwoordig nog nauwelijks dat je zowel een router als een access point hebt. Vrijwel standaard zijn deze twee apparaten in elkaar geïntegreerd. Je hebt een router met een ingebouwde access point. Het enige wat je dan hoeft te doen is je router met de modem verbinden.

De router creëert dan zelf een draadloos netwerk waarop je kunt inloggen. Je registreert dan als het ware je apparaat bij de router. Die herkent je IP nummer en kan vervolgens de data van het internet keurig netjes bij jouw laptop, tablet, of smartphone brengen. 

Wanneer heb je een Access Point nodig?

Een losse access point komt eigenlijk vooral van pas als de router niet voldoende is. Bijvoorbeeld als het bereik van de ingebouwde access point in de router geen sterk genoeg bereik heeft. Dit komt vrij vaak voor omdat de router aangesloten moet zijn op de modem. Die komt vaak uit in de meterkast.

Op het moment dat je router dan eerst drie muren, een plafond en dikke kast doormoet kan het signaal zo verzwakken dat de verbinding niet goed meer werkt. Dit wordt ook wel congestion genoemd. Een soort van file op de digitale weg. Je kunt dan een extra access point kopen.

Je plaatst deze op een punt waar nog wel een goed signaal is, waarna je het signaal opnieuw uitzendt. Je gebruikt de wireless access point dan als een versterker voor het oorspronkelijke signaal.

 Hier rechts zie je een afbeelding van een aparte TP-Link access point.

Aparte Access Points worden dus vaak gebruikt bij grote gebouwen, wanneer het access point van enkel de router niet genoeg is. 

Access Point

Waar moet je op letten bij access points of een router met ingebouwde access point?

Er zit nogal een verschil tussen de ene access point en de andere. Dat heeft te maken met twee dingen: de hoeveelheid banden en de snelheid van de banden. Een draadloos signaal van een WiFi access point wordt uitgezonden via een zendfrequentie. Net zoals bij de radio. Dit wordt ook wel een band of kanaal genoemd.

Bij internet worden er standaard twee gebruikt: De 2,4 Ghz band, dat is de oudste. En een nieuwere, de 5 Ghz band. Sommige access points gebruiken maar één van deze twee banden, terwijl anderen ze allebei beschikbaar stellen. Je kunt het vergelijken of je één of twee digitale wegen kunt gebruiken voor het dataverkeer.

Het grote voordeel daarvan is dat twee verschillende apparaten ieder een eigen weg ter beschikking hebben als ze tegelijkertijd op het internet willen. Dat maakt de verbinding een stuk sneller.

Snelheid 

Dan de snelheid. Die wordt uitgedrukt in mb per seconde (mb/s). Hoe groter het aantal mb's per seconde hoe meer data er verwerkt kan worden. Je kunt het zien als een kleine dorpsweg (met lage mb's per seconde), tot een vijfbaans snelweg met heel veel mb's per seconde.

Bij het kopen van een access point moet je daar dus goed op letten. Zeker op het moment dat je van plan bent om het internet vaak en intensief te gebruiken. Bijvoorbeeld bij het online kijken van films.

Een goede router met access point bestellen

Het beste koop je dus een router met daarin een ingebouwde 2,4 en 5 Ghz access point. Dit wordt ook we een dualband access point genoemd.

Je router moet bovendien ook nog eens over voldoende snelheid beschikken. Voor normaal gebruik is 100 mb/s meer dan genoeg. Bedenk wel dat hoe verder je verwijderd bent van je internet access point, des te trager de verbinding en dus de snelheid wordt. Routers met ingebouwde access point zijn er in alle soorten en maten. Voor de beste deal vergelijk je altijd eerst een aantal routers met elkaar op de hierboven genoemde punten. Klik hier voor onze beste router koopgids. De duurste router is daarbij zeker niet altijd de beste voor jouw situatie.

We hopen dat je nu antwoord hebt op de vraag: "Wat is een Access Point?" Bedankt voor het lezen!