Access point kopen? Lees dit eerst!

access point bestellen

Laatst geüpdatet op:

Niets erger dan geen WiFi ontvangst, zowel voor jezelf en voor eventuele andere gebruikers van je Wifi Netwerk.. Dus je bent op het idee gekomen om een access point te kopen.

Uitstekend idee! Dit is namelijk de beste manier om je WiFi netwerk te vergroten zonder dat snelheid verliest.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten zodat jij de beste koop kunt maken, ook raden wij een aantal access points aan die het beste uit ons onderzoek/test kwamen.  Heb je geen idee wat een Wireless AP is? Lees dan ons artikel wat is een access point? Hier leggen we je alles uit.

Direct het access point checken dat het best uit de test kwam?

access point kopen

Zorg dat je deze spullen hebt voordat je een access point gaat kopen:

  • Een Router
  • Een Ethernetkabel
  • Eventueel een Switch

Wanneer heb je een switch nodig?

De meeste routers hebben een ingebouwde netwerk switch. Een aparte switch is eigenlijk alleen belangrijk wanneer je veel access points en of andere netwerk apparaten bedraad gaat aansluiten. 

Hoeveel access points kopen?

Het is een lastige klus om exact te bepalen hoeveel access points je nodig hebt voor volledige bereik. WiFi signaal wordt verzwakt door drie dingen:

  • Afstand. Voor het beste ontvangst sta je natuurlijk het liefst naast de access point. 
  • Muren/obstakels. Dikke muren van (gewapend) beton is het Wifi signaal haar grootste vijand.
  • Andere Wifi netwerken. Ga je een Wifi netwerk maken waar al veel verschillende Wifi netwerken zijn? Dan kun je last krijgen van ruis wat het signaal sneller doet verzwakken.
Wireless AP

Wanneer deze dingen in je achterhoofd hebt kun je beter een schatting maken hoeveel access points je nodig hebt. Wij raden aan om een bouwtekening te van het gebouw waar je access points in wil gaan plaatsen er bij te pakken om zo een plan te maken.

Het liefst wil je natuurlijk een access point in elke kamer maar dit is vaak onnodig en kan erg duur worden. Voor het gemiddelde huishouden raden wij 1 access point aan per verdieping.

Ga je echter een (zakelijk) WiFi netwerk maken waar veel mensen tegelijk gebruik maken van het internet? Dan is het wel handig om in elke ruimte één access point te plaatsen. 

Samengevat

  • Grote gebouwen met veel muren hebben baat bij meerdere access points
  • De meeste huishoudens hebben genoeg met 1 of 2 access points

Welke Access Point bestellen?

Nu je weet hoeveel je er ongeveer nodig hebt kun je gaan nadenken over welke access point je gaat kopen. Ons advies gaat uit naar de Ubiquiti UniFi AP’s. Deze access points behoren tot het UniFi ecosysteem van Ubiquiti en is wereldwijd geliefd onder netwerk liefhebbers. 

#1 Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO - Beste Koop

“Enterprise” Wifi voor een voordelige prijs. Dat is waar Ubiquiti voor staat.

Wat je als eerste opvalt aan deze access point is natuurlijk het design. Hij is strak wit en heeft een Led indicatie ring. Deze ring brand trouwens niet tijdens normaal gebruik.

Je kunt deze AP ook buiten hangen, hij is namelijk waterdicht. Zo heb je gemakkelijk ook buiten goed ontvangst.

De AP-AC-PRO krijgt zijn stroom via “Power over Ethernet”, dit betekend stroom door de ethernet kabel. Je kunt hem dus overal ophangen en niet perse in de buurt van een stopcontact.

Ubiquiti is zo aardig om een PoE adapter mee te leveren. Hiermee zet je standaard ethernet om in Power over Ethernet. Ga je meerdere access points kopen, dan raden wij aan om ook een UniFi Switch te kopen, deze heeft standaard PoE ingebouwd. 

Access Point UniFi

#2 Ubiquiti UniFi AP-AC-LR - Speciaal ontwikkeld voor groot bereik

Deze AP heeft mindere through put dan de AC-PRO maar wel een betere antenne. 

#3 Ubiquiti UniFi UAP-AC-HD - Duurste en krachtigste optie

Dit is de duurste access point in de UniFi serie. Dit apparaat is zo duur omdat hij bedoelt is voor ruimtes met veel gebruikers die tegelijk verbinding willen maken. 

#4 Ubiquiti UniFi AP-AC-LITE - Goedkopere variant

Dit is het instapmodel van Ubiquiti en zeker geen slechte AP. 

Meerdere Access points bestellen? Zorg dan dat je ook een PoE Switch koopt!

Conclusie

Dit was het dan! We hopen dat je wat hebt gehad aan deze informatie en nu bewust een WiFi access point kunt kopen. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter. 


Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *