Dé Beste Laptop voor een Productief Jaar

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

22 min. leestijd

Er is voor ieder wat wils.

Dé Beste Laptop voor een Productief Jaar

Wist je dat de eerste commercieel beschikbare laptop in 1981 is geproduceerd? Sindsdien zijn er duizenden laptops gecreëerd door allerlei merken voor allerlei verschillende doeleinden. Omdat er zoveel variatie binnen de laptopmarkt bestaat, help ik je een eindje op weg met de top 5 beste laptops, waaronder de MacBook Pro, én een koopgids.

Zo ben je er zeker van dat je de beste keuze maakt. Waar wacht je nog op? Lees snel verder om erachter te komen wat de beste laptop voor jou is! 👇

#1 MacBook Pro 14" (M2 Max)
Dé beste laptop van 2024

Onze score: 9,6

Apple MacBook Pro (2023 M2 Max) vooraanzicht

Met Apple's nieuwste, eigen chip, dunne en het altijd even betrouwbare besturingssysteem, kun je met deze productiviteitskampioen niet mis gaan. Werk jij veel op je laptop – en wel met zware programma's? Dan is dit model je zielsverwant!

Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 3024 × 1964
Besturingssysteem: MacOS

RAM: 32 GB
CPU: Dodeca-core M2 Max
Opslag: 1 TB

#2 HP Pavilion 15
Beste koop laptop van 2024

Onze score: 8,9

HP Pavilion 15 vooraanzicht

Voor een veel toegankelijkere prijs krijg je toegang tot een van de meest comfortabele toetsenborden op de markt. Type je dus veel en is je budget bescheidener, schroom dan niet om een kijkje te nemen bij de Vivobook S15.

Schermdiagonaal: 15,6"
Schermresolutie: 1920 × 1080 (Full HD)
Besturingssysteem: Windows

RAM: 16 GB
CPU: Quadcore AMD Ryzen 5, max. 4 GHz
Opslag: 512 GB

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste laptops in een oogopslag

  1. Apple MacBook Pro 14" (M2 Max) - Dit is de beste all-rounder laptop. Het is op de eerste plaats een productiviteitsbeest, maar ook degenen die in hun pauze ook graag een spelletje spelen worden niet teleurgesteld door deze MacBook Pro.
  2. HP Pavilion 15 - Ben je op zoek naar een mooie prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je al snel bij dit model uit.
  3. HP Spectre x360 - Steeds meer laptops hebben tegenwoordig een touchscreen, maar slechts weinig voeren dit zo goed uit als HP met hun Spectre x360.
  4. Lenovo Legion 5 Pro - Game je graag on the go? Dan is dit beest voor jou bedoeld.
  5. Acer Aspire 5 - Deze toegankelijke laptop heeft een AMD Ryzen 5-processor, wat multitasken een eitje maakt voor een vriendelijke prijs.

Smaken verschillen: SKU's

Gelukkig bieden de meeste laptops tegenwoordig daarom verschillende SKU's, oftewel Stock Keeping Units. Dit zijn de cijferreeksen die je vaak achter de modelnamen van de laptops ziet staan. Dit zijn de namen voor de verschillende configuraties van eenzelfde laptopmodel.

Hoe verleidelijk het ook was om alle verschillende configuraties onder de loep te nemen en met elkaar te vergelijken, dit zou deze top 5 onoverbrugbaar maken. Daarom heb ik voor ieder item één specifieke SKU gekozen. Over het algemeen zijn dit de middelopties tussen de verschillende SKU's.

Een aantal van de belangrijkste specificaties van de desbetreffende SKU's vind je terug in de mini-tabellen bij de producten.

De beste laptops van 2024


Schermdiagonaal: 14"
Schermresolutie: 3024 × 1964
Besturingssysteem: MacOS
RAM: 32 GB
CPU: Dodeca-core M1 Pro
Opslag: 1 TB

Man zit met een MacBook Pro (2923 M@ Max) op zijn schootMan zit met een MacBook Pro (2923 M@ Max) op zijn schoot

De Apple MacBook Pro 14” (M2 Max) verdient, de eerste plek van onze top 5. De MacBook Pro 14" is uitgerust met de dodeca-core M2 Max-chip (30 cores), 1 TB SSD-opslag en 32 GB RAM. Het is geen goedkope laptop, maar je krijgt zeker waar voor je geld.

Zorg ervoor dat je bij je aankoop precies koopt wat je wilt, want het naderhand verwisselen van bijvoorbeeld de RAM of de SSD is nóg moeilijker dan voorheen: de processor, het werkgeheugen (RAM) en het grafisch geheugen (videokaart of GPU) zitten in de chip gebouwd.

Chassis en ingangen

Voorheen hadden de kleinere Pro modellen minder aansluitingen dan de 16” versies, gelukkig is dat sinds het vorige model niet meer het geval. Aan poorten kom je bij de Apple MacBook Pro 14” niet te kort. De laptop heeft naast de drie Thunderbolt 4 usb-c-poorten en de audio-aansluiting, ook een HDMI-poort, SDXC-kaartlezer en een MagSafe 3-poort.

De MagSafe 3-poort is geliefd bij veel Apple-fans. Dit is een magnetische oplaadpoort. Blij je bijvoorbeeld hangen achter de oplader, dan laat de oplader los in plaats van dat je je laptop achter je aansleept.

Ook de Thunderbolt 4-aansluitingen zijn geliefd: de aansluiting ondersteunt tot twee 4K-schermen tegelijkertijd. Dit is een verdubbeling van wat Thunderbolt 3 aankon. Deze nieuwe Thunderbolt versie ondersteunt zelfs een 8K-beeldscherm!

Wat het chassis betreft, is verder alles vrijwel hetzelfde gebleven als het vorige model. Hij wordt geleverd in dezelfde kleuren en het gewicht en de afmetingen zijn ruwweg hetzelfde gebleven (304,1 × 212,4 × 156 mm en een gewicht van 1,63 kg). Daarnaast blijft het feit dat het chassis van MacBook Pro's ontzettend stevig is.

Het toetsenbord en de trackpad

De grote trackpad is daarnaast ook nog altijd een droom om mee te werken. Hij is groot, precies en nauwkeurig, net zoals bij de voorgaande modellen.

Apple MacBook Pro (2023 M2 Max) bovenaanzicht

Het toetsenbord is sinds het 2020-model al behoorlijk verbeterd ten opzichte van de voorgaande modellen. De oude scissor switches maakten een comeback, maar dan in een nieuw jasje gestoken, er kwam een aparte escape-toets en een aparte Touch ID-knop én de toetsen waren verbeterd.

Dit resulteerde al in een prettig toetsenbord dat stabieler en comfortabeler is en niet zoveel herrie maakt als de zwaar bekritiseerde butterfly switches.

Bij het 2021-model heeft Apple het toetsenbord wéér verbeterd. Voor het eerst had het toetsenbord een rij functietoetsen van volledige hoogte, met een gevoel van mechanische toetsen waar pro’s dol op zijn. Hier vind je nieuwe sneltoetsen voor onder meer Spotlight, de dicteer­functie en ‘Niet storen’.

De Touch Bar, het dunne touchscreen boven het toetsenbord, verdween weer. Niet iedereen was dol op de Touch Bar, maar veel programma's als Photoshop maken er nu goed gebruik van, zodat je snel toegang hebt tot allerlei tools en instellingen. Voor de een is het dan ook een verbetering dat hij weg is, en voor de ander een gemis. Zelf mis ik vooral de supertoegankelijke emoji's ...

En het toetsenbord en de trackpad dit model? Weer een verbetering? Nee, het is exact hetzelfde gebleven. Voor de meesten is dit goed nieuws, omdat het huidige toetsenbord voor velen goed bevalt. Voor anderen is het misschien slecht nieuws: de Touch Bar heeft nog steeds geen herintrede gemaakt.

Het scherm

Het Retina-display blijft verbluffend mooi met een resolutie van 3024 × 1964 pixels, omringd door een mooie, dunne rand. Er is ook ondersteuning voor de DCI-P3 colour space – die van cruciaal belang is voor video-editors – en de True Tone-functie, waardoor kleuren op het scherm er levendiger en realistischer uitzien.

Ook de webcam is hetzelfde gebleven. De webcam heeft dezelfde resolutie (1080p) en beeldsensor als voorheen. Nu is dit een prima camera voor een webcam, maar een verbetering had hier geen kwaad gekund: wel zo handig in een tijd waarin we alles online doen! 🌐

Het geluid

Kortom: prima! Deze kleine speakers weten genoeg bastonen te overleggen en tegelijkertijd de middentonen en hoge tonen te preserveren. Zoek je echter een ware punch, dan ben je beter af met een goede draadloze koptelefoon.

De prestaties

De echte hoogtepunten van de MacBook Pro 14" zijn te vinden binnenin het chassis. Gezien de rauwe kracht die deze hardware bezit, is deze machine bedoeld voor meer dan alleen e-mailen en YouTube video's kijken!

Hij is bedoeld voor echte productiviteitstaken, zoals foto- en/of video-editing, transcoderen van HD-video's of renderen... en daar blinkt hij absoluut in uit! Dat komt niet alleen door de krachtpatser van een ARM SoC, maar ook door het scherm.

ARM SoC?

'ARM' staat voor advanced RISC machines, waarbij 'RISC' weer staat voor reduced instruction set computing. Dit is een chip-architectuur met een supergunstige prijs-kwaliteitverhouding, en gebruikt weinig energie en wordt minder heet. Deze voordelen zien we ook terug bij deze MacBook Pro.

'SoC' staat voor system on a chip, wat betekent dat alle of bijna alle computercomponenten in één chip verwerkt zitten in plaats van verspreid over het hele moederbord. Dat maakt upgrades na aankoop dan ook moeilijk tot onmogelijk.

Terwijl de M1 Pro chip in het voorgaande model al meer dan prima was, overtreft de M2 Max dit met gemak.

Verder was ook de levensduur van de batterij ook erg indrukwekkend! Deze houdt ruim 13 uur aan internetten vol zonder tussendoor op te moeten laden.

Tenslotte nog een leuke bonus: deze M2-chip is naast macOS-apps ook compatibel met apps voor iOS en iPadOS! Het ecosysteem van Apple is hiermee een stap dichter bij één groot, geïntegreerd systeem en dat mag je van dit laptopmerk ook wel verwachten.

Wat we goed vinden:

  • Een absolute powerhouse qua prestaties​
  • Het scherm is van topkwaliteit​
  • Prachtige vormgeving
  • Interne hardware is bij aankoop goed aan te passen
  • Trackpad is enorm en nauwkeurig

Wat we minder goed vinden:

  • Verre van budget friendly
  • relatief weinig verschillen ten opzichte van zijn voorganger
  • Zelf hardware vervangen na aankoop is zo goed als onmogelijk​

Schermdiagonaal: 15,6"
Schermresolutie: 1920 × 1080 (Full HD)
Besturingssysteem: Windows
RAM: 16 GB
CPU: Quadcore AMD Ryzen 5, max. 4 GHz
Opslag: 512  GB

HP Pavilion 15

De Pavilion-lijn wordt in verschillende configuraties geleverd. Hier bespreek ik de HP Pavilion 15-eh1908nd met een 2,1 GHz (op te voeren tot 4 GHz) quad-core AMD Ryzen 5-processor, 16 GB RAM, 512 GB SSD-opslag en de AMD Radeon Graphics.

Ingangen en chassis

De linkerzijde van de laptop heeft een HDMI-poort, een usb-a-poort, een usb-c-poort, een geheugenkaartlezer en een koptelefoon-microfoonaansluiting. De rechterzijde heeft een usb-a-poort, een Gigabit ethernetpoort en de laadpoort met het bijbehorende led-lampje.

De bouwkwaliteit van de laptop is oerdegelijk. Hij ziet er vrij hoogwaardig uit, maar de behuizing voelt wat dun. De rand van het toetsenbord en de palmsteun voelen vrij stevig aan, maar kraken en bewegen wel een beetje als je er op leunt. De bovenkant voelt wat dunner aan, terwijl de basis van de laptop is stugger is met een ventilatierooster en vier rubberen voetjes.

De laptop is 20 mm dik, rekening houdend met de voetjes. Hij is iets afgeschuind aan de zijkanten en naar voren toe gebeiteld, waardoor hij er dunner uitziet. De HP Pavilion heeft een gewicht van 1,7 kilo.

Het toetsenbord en de trackpad

Er zit een klein beetje speling in het toetsenbord naar het midden toe en het klinkt een beetje rammelig, maar er zit een behoorlijke 1,5 mm aan travel in, wat het typen hartstikke comfortabel maakt.

Het multi-touch trackpad is lekker breed, maar voelt in verticale richting krap aan. Het oppervlak is bovendien een beetje ruw in vergelijking met sommige high-end trackpads die ik heb gebruikt. Ik gebruik deze laptop daarom liever met een muis, maar het is meer dan voldoende voor onderweg.

HP Pavilion 15 toetsenbord

Het scherm

Het 1920 × 1080 full HD scherm heeft een IPS-paneel dat een van de hoogtepunten van de laptop is door een breed en nauwkeurig kleurbereik en snelle reactietijden. Het scharnier kantelt terug naar 130° en de voet van het scherm wordt hiermee een grote steun voor de laptop, waardoor het toetsenbord een beetje kantelt.

Het IPS-paneel ziet er scherp uit en heeft goede kijkhoeken, maar het glanzende scherm is erg reflectief, dus je moet misschien nog steeds de kanteling van het scherm aanpassen om eventuele storende reflecties te verminderen. Persoonlijk zie ik dus liever een mat, anti-glare scherm.

Dit scherm dekt slechts 59% van de sRGB-kleurruimte. Dit is een lage score, maar ook hier is het beeldscherm voor algemeen gebruik meer dan voldoende. De variatie in helderheid over het scherm was daarbij ook minimaal, waardoor het een laatste uniformiteitstest doorstond.

Prestaties

Al met al weet de HP Pavilion 15 de alledaagse klusjes goed uit te voeren. Tekstbewerking, browsen en media streamen liepen van een leien dakje. Wel wilde het schakelen tussen de programma's soms ietwat moeilijk zijn als zowel Word, PowerPoint en meerdere Chrome-tabbladen openstonden.

Gamen en zware fotobewerking zijn niet weggelegd voor deze laptop. Daarvoor heb je een sterkere processor nodig en een krachtigere videokaart.

De batterij is ten slotte met een snellader op te laden. Een laadsessie van 90 minuten bracht de lege batterij naar 96%. De levensduur van de batterij omslaat 9 uur 30 minuten bij gemengd gebruik en 8 uur 45 minuten voor het afspelen van videomateriaal. HP geeft niet precies aan hoe ze aan deze cijfers komen. Die cijfers lijken mij dus ietwat optimistisch... 🤔

Wat we goed vinden:

  • Goede balans tussen prijs en kwaliteit
  • Het toetsenbord typt comfortabel weg
  • Alledaagse taken worden probleemloos uitgevoerd 

Wat we minder goed vinden:

  • Het chassis voelt ietwat fragiel
  • De kleurreproductie van het scherm is wat teleurstellend

Schermdiagonaal: 16"
Schermresolutie: 4K (UHD)
Besturingssysteem: Windows
RAM: 32 GB
CPU: Dodeca-core Intel Core i7, max. 4,7 GHz
Opslag: 1 TB

Hp Spectre x360 16-f1995nd

In het verleden is de HP Spectre x360 altijd gerangschikt als een van de beste 2-in-1 laptops, met krachtige hardware achter een strak, aangenaam ontwerp. De '360' in de naam verwijst naar de scharnieren waarmee je het scherm kunt draaien, waardoor dit apparaat ook als tablet dient. Zeer handig, die multifunctionaliteit!

Het betreft hier de configuratie met een 4K 16" scherm, een Intel Core i7-chip met een kloksnelheid van 3,4 GHz (op te voeren tot 4,7 GHz) dodeca-core Intel Core i7-processor, 32 GB RAM en 1 TB SSD-opslag: de HP Spectre x360 16-f1995nd.

Ingangen en chassis

Al die hardware is verpakt in een erg luxe-uitziende, met goud geaccentueerde chassis. Dit chassis voelt oerdegelijk aan: je zult het scherm of het toetsenbord niet snel zien of voelen doorbuigen.

Aan de zijkanten vind je verder redelijk uitgebreide selectie aan ingangen: één full-size usb-a-poort (3.2); twee usb-c-poorten; één aux-aansluiting; één microSD-poort; één HDMI-poort; en een fysieke schakelaar zodat je de webcam kunt uitschakelen. 

Het toetsenbord

Om te beginnen: de touchpad! Deze had van mij en volgens mede-reviewers wat gevoeliger gemogen. Wel ben ik zeer te spreken over het toetsenbord. De toetsen bieden voldoende bewegingsvrijheid voor een responsief en bevredigend gevoel wanneer je ze indrukt.

Er is geen numpad, maar dat stelt HP in staat om de resterende toetsen te verspreiden over de hele breedte van de Spectre x360. Deze zijn dan ook van goed formaat, wat handig is tijdens blind typen.

Het scherm en het geluid

Als mediaspeler biedt de laptop vooral indrukwekkende prestaties dankzij het heldere scherm en de krachtige Bang & Olufsen-luidsprekers. De HP Spectre x360 is daarom tevens een aantrekkelijke keuze voor studenten en zakenmensen. Hij is krachtig genoeg als goede studentenlaptop terwijl hij ook ideaal is voor entertainment.

Het is inmiddels ook duidelijk dat je het scherm volledig kunt terugklappen. Zo gebruik je deze laptop ook als tablet. Hij mag dan wel ietwat aan de dikke kant zijn (en daarnaast enorm in formaat), maar erg handig is dit wel.

Hp Spectre x360 16-f1995nd chassis

De prestaties

Hoewel dit alles de x360 niet krachtig genoeg maakt om fatsoenlijk mee te gamen, is hij wel geschikt voor een zekere mate van video- en fotobewerkingIn zekere mate, omdat het om gedeeld videogeheugen gaat. Hierbij wordt dus beslag gelegd op een deel van de beschikbare RAM in plaats van geheel eigen geheugen te gebruiken.

Tijdens het dagelijks gebruik presteert de HP Spectre x360 hoe dan ook prima, vooral voor een 2-in-1. Het is niet de krachtigste laptop ter wereld, maar je kunt er met gemak mee surfen op het internet, documenten maken en aan lichte fotobewerking doen. Indien je echter meer dan dit probeert te bereiken, krijg je ventilatorherrie voor je kiezen. 🦷

HP schept ten slotte maar al te graag op over de levensduur van de batterij van de Spectre x360. Dat is niet voor niets, want hij houdt zich een indrukwekkend lange tijd staande tussen de oplaadbeurten door. Met de x360 is HP erin geslaagd om een krachtige, volledige Windows 10 laptop te produceren met een batterij die een volledige werkdag meegaat. Dat is zeer indrukwekkend!

Wat we goed vinden:

  • De bouwkwaliteit is uitstekend, van het chassis tot het toetsenbord
  • Kan met gemak als een tablet gebruikt worden
  • Uitstekende batterijlevensduur

Wat we minder goed vinden:

  • Het blijft een 2-in-1, wat tot compromissen in vermogen leidt​
  • Trackpad had wat responsiever kunnen zijn​

Schermdiagonaal: 16"
Schermresolutie: 2560 × 1600 
Besturingssysteem: Windows
RAM: 32 GB
CPU: Tetradeca-core Intel Core i7, max. 4,7 GHz
Opslag: 1 TB

Lenovo Legion 5 Pro 16IAH7H 82RF00KJMH

Hij mag wat kosten, maar je krijgt voor je investering wel een beest van een gaming-laptop. Deze SKU heeft een 16" scherm met een resolutie van 2560 × 1600 pixels, 32 GB RAM, een 2,3 GHz tetradeca-core Intel Core i7 (op te voeren tot 4,7 GHz) en 1 TB aan opslag.

Dat laat natuurlijk de videokaart nog over: dit model wordt geleverd met een NVIDIA GeForce RTX 3070.

Het toetsenbord

De achtergrondverlichting van het toetsenbord is aanpasbaar. Je kiest uit verschillende RGB-instellingen – of zit dit juist uit als je het niet ziet zitten om een regenboog onder je vingers te hebben. De rest van de verlichting is zo ook aan- of uit te zetten. Zo ga je van een ultra-zichtbare gaming-laptop naar een iets minder opzichtige look.

De toetsen zelf zijn hoe dan ook comfortabel: je hebt genoeg travel om een voelbare beweging tot stand te brengen tijdens het gamen.

Het trackpad is groot en responsief genoeg om een geschikte vervanger voor een goede muis te zijn, hoewel het links van het midden staat. Dit dwingt je in een nogal ongemakkelijke positie als je de WASD-toetsen tegelijkertijd gebruikt, waardoor de aankoop van een gaming-muis waarschijnlijk wenselijk is.

Lenovo Legion 5 Pro 16IAH7H 82RF00KJMH bovenaanzicht

Het scherm

Een 720P/HD-camera zit in de bovenste rand van het scherm, met een fysieke schuifknop waarmee je het zicht van de sensor blokkeert. Kwaadwillenden kunnen hacken wat ze willen, maar zo'n schuifje krijgen ze niet aan de kant!

De 165Hz-display is verder prachtig! Horizon Forbidden West en Elden Ring zien vloeiend uit op dit scherm. Ik zou zelfs zeggen dat dit een van de beste Full HD-displays is die ik heb gezien op een gaming-laptop, met felle en pittige kleuren. 🌶️ Wel had hij een hogere resolutie mogen hebben wat mij betreft.

De Lenovo Legion 5 Pro is natuurlijk op de eerste plaats de beste gaming-laptop in deze lijst, maar hij is ook geschikt voor professionele creatievelingen, aangezien het kleurgamma voor sRGB en Adobe RGB respectievelijk 99,8% en 97% bedraagt.

Dit betekent dat hij kleuren in digitale ontwerpen en fotografie nauwkeurig weergeeft, terwijl de meeste gaming-laptops vaak enige vervorming zien.

Ingangen en chassis

Het is een vrij stevige laptop, met een dikte van 19 mm en een gewicht van 2,49 kilo, maar deze getallen zijn normaal voor een laptop met zo'n groot vermogen. Hij is makkelijk in je tas te stoppen en mee te nemen, alhoewel ik je een lichter apparaat zou aanraden voor frequent woon-werkverkeer.

Je vindt hier hoe dan ook een enorm aanbod aan poorten, allemaal verspreid over de rechter- en de linkerrand, evenals de achterkant van de laptop. De poorten zijn onder andere usb-c (Thunderbolt 3), usb-a (3.1), HDMI, ethernet en een koptelefoonaansluiting. Veel meer heeft een gamer niet nodig, toch?

De prestaties

Het koelsysteem is om te beginnen prima. Dit is van groot belang bij gaming-laptops, omdat die hard moeten werken en daarom snel heet worden. Hoewel de vinnen van de ventilatoren een stuk dunner zijn dan voorheen, zijn de algemene koelprestaties juist beter.

Er zit een speciale anti-stoftunnel in het systeem om de ventilatoren schoon te houden. Daarnaast kun je zelf kiezen uit drie presets indien de automatische instellingen niet adequaat zijn – van 'stil' naar 'turbo'.

Bij de batterij-benchmark hield de Legion 5 Pro het bijna precies 4 uur vol voordat hij moest worden opgeladen, en dat was alleen voor dagelijks gebruik zoals kantoorapplicaties en videochats. Wil je gamen, dan houdt de batterij het nog minder lang vol. Deze laptop is daarom niet zo geschikt voor zware taken zonder een stopcontact in de buurt.

Check op Coolblue →

Wat we goed vinden:

  • Je zult niet snel een videospel of programma vinden die deze laptop niet aankan​
  • Comfortabel toetsenbord met numpad voelt erg prettig
  • De schermkwaliteit is van de hoogste plank
  • Fraai design is zo opvallend als je zelf wilt​

Wat we minder goed vinden:

  • Het prijskaartje van deze laptop is aanzienlijk
  • Een betere schermresolutie had een gaming-laptop als deze niet misstaan​
  • De batterijlevensduur is niet super

Schermdiagonaal: 15,6"
Schermresolutie: 1920 × 1080 (Full HD)
Besturingssysteem: Windows
RAM: 16 GB
CPU: Hexa-core AMD Ryzen 5, max. 4 GHz
Opslag: 512 GB

Acer Aspire 5 A515-45G-R668 chassis

Zie hier de beste budgetlaptop! Nee, het is niet de goedkoopste in de budgetklas en inflatie speelt zeker een rol hierin, maar voor ongeveer € 700 vind je niet snel beter.

Dit specifieke model (Acer Aspire 5 A515-45G-R668) heeft een scherm van 15,6" met een resolutie van 1920 × 1080p, 16 GB RAM, een hexa-core AMD Ryzen 5 CPU met een kloksnelheid van 2,1 GHz – op te voeren tot 4 GHz – en 512 GB aan opslag. Al met al is dit een oerdegelijke basislaptop waar je de komende tijd mee vooruit kan.

Ingangen en chassis

Laten we beginnen bij het begin: als je de laptop opent, kun je gebruik maken van zowel Windows Hello (gezichtsherkenning) alsook de vingerafdrukscanner. Je bent dus in no-time onderweg naar die 10 voor je laatste opdracht!

Wat de poorten betreft, heeft Acer de Aspire 5 aangekleed met een usb 2.0-, en een usb-c-(Thunderbolt 3)-poort en twee usb 3.2-poorten, samen met een HDMI-poort, een ethernet poorten en een koptelefoon/mic-stekker. Er is geen SD-kaartlezer of optische drive, maar dat is vrij normaal tegenwoordig.

Het toetsenbord

Het is wel zo prettig als het keyboard ook goed functioneert en prettig werkt. Gelukkig doet deze dat dan ook. De travel van de toetsen zou wat beter kunnen, maar je kunt redelijk snel je weg vinden op dit apparaat.

Daarnaast heeft de Acer geen toetsenbordverlichting. Dit is niet essentieel, maar wel handig in het donker. Zeker geen spelbreker wat mij betreft, vooral rond dit prijspunt vind ik dit een adequaat toetsenbord. Er zijn betere toetsenborden, zoals die van de MacBook Pro 16", maar die valt dan ook in een geheel andere prijscategorie. 💸

Acer laptop ASPIRE 5 A515-45G-R668 bovenaanzicht

Het scherm

De Aspire 5 is voorzien van een 14,6-inch Full HD (1920 × 1080p) display dat niet het scherpste op de markt is, maar dat voor de meeste doeleinden meer dan genoeg is. Enkele uren aan gestreamde HD-films zien er uitstekend en helder genoeg uit, behalve in het direct zonlicht.

Het kleurprofiel van het scherm valt verder niet per se op, maar het voelt alsof het in ieder geval voldoet aan de standaard van een modern 1080p-beeldscherm. De randen langs de zijkanten en de bovenkant zijn niet de dunste die op dit moment beschikbaar zijn, maar ze zijn ook niet de dikste.

De prestaties

Als het gaat om het afspelen van videomateriaal en algemeen gebruik, valt er met de Acer Aspire 5 weinig te klagen. Het draaien van de beruchte, resource-slurpende Google Chrome met twee dozijn tabbladen open werd soepel afgehandeld door de Aspire 5, zelfs wanneer één van die tabbladen Udemy-cursus afspeelde en een andere een actief Slack-kanaal up-to-date hield. 

Het systeem leek alleen een beetje moeite te hebben met het uitvoeren van verschillende tabbladen met veel reclames, maar hetzelfde kan worden gezegd van de meeste laptops – en dat is meer een maatschappelijk probleem dan een beperkt tot een enkele Acer-laptop.

Meer gerelateerd aan dit specifieke model is de verbeterde levensduur van de batterij. We hebben de bovengenoemde video's ruim 7 uur kunnen afspelen voordat de batterij het eindelijk eens begaf. Daar valt niks over te klagen!

Wat we goed vinden:

  • Hij presteert uitermate goed op alle basisvlakken – en soms zelfs op de meer geavanceerde vlakken​
  • Je krijgt met dit model een geweldige batterijlevensduur​
  • Toetsenbord is meer dan prima voor een laptop in deze prijscategorie

Wat we minder goed vinden:

  • Het scherm is niet van de beste kwaliteit​
  • De trackpad is ietwat klein​

Koopgids

Zoals gebruikelijk bij Wifiwijs geef ik nu wat tips voor je aankoop! Zo ben je er zeker van dat je aan de belangrijkste dingen gedacht hebt bij het nemen van je beslissing.

Macbook Pro van voren

Om te beginnen een snel overzicht van belangrijke elementen om in gedachten te houden:

  • 12,5 tot 14-inch schermen bieden de beste balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid
  • Als je meer dan €600 uitgeeft, streef dan naar deze minimale specificaties: Core i5-processor; 1920 x 1080 scherm; 8 GB RAM; SSD-opslag in plaats van een harde schijf
  • Een batterijlevensduur van meer dan 8 uur is ideaal als je van plan bent om met je laptop op pad te gaan
  • Overweeg een 2-in-1 laptop (ofwel een bend-back of verwijderbaar scherm) als je je laptop als tablet wilt gebruiken

Welke besturingssystemen zijn er?

Je hebt momenteel keuze uit Windows, MacOS, Linux en ChromeOS. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Hieronder volgt een kleine lijst van wat je met welk besturingssysteem kunt bereiken.

Windows

  • Enorm flexibel en breed inzetbaar besturingssysteem
  • Meest gebruikt op laptops
  • Je zult weinig programma's vinden die niet voor Windows beschikbaar zijn gemaakt
  • Kwetsbaarder voor virussen

MacOS

  • Alleen beschikbaar voor Apple laptops (Hackintosh wordt hier niet meegerekend)
  • Elegant maar krachtig besturingssysteem
  • Inmiddels zijn de meeste programma's ook beschikbaar voor MacOS

Linux

  • Linux is gratis verkrijgbaar
  • Erg flexibel en aanpasbaar. Je kunt zelf de overliggende OS kiezen (Ubuntu, Debian, enzovoorts) en gebruiken als een soort skin of launcher met elk zijn eigen eigenschappen
  • Weinig programma's beschikbaar in vergelijking met Windows en MacOS

ChromeOS

  • Simpel en veilig, maar ook beperkter
  • Uiterlijk heeft wat weg van Windows
  • Veel webapps werken helaas (nog) niet zo goed zonder internetverbinding
  • Steeds meer Chromebooks kunnen apps vanuit de Playstore downloaden en gebruiken
  • Ingebouwd antivirus
macbook air ingezoomd op de dock (taakbalk)

Welk laptop formaat moet ik hebben?

De meeste formaten vallen tussen de 11 en 17 inch, met af en toe een uitschieter naar nog kleinere of grotere maten toe. Als je van plan bent je laptop veel op reis mee te nemen, raden we je een 15 inch laptop aan. Idealiter blijf je daar echter onder zitten.

Modellen zoals een 17 inch laptop zijn over het algemeen beter geschikt voor thuisgebruik of op een vaste werkplek. Deze grotere laptops hebben veelal ook krachtigere hardware. Zoek je dus een echte krachtpatser om bijvoorbeeld te gamen? Dan moet je misschien voor een groter formaat gaan.

Wanneer je zo'n groot model hebt, investeer dan in een goede laptoprugzak of laptopschoudertas. Deze zorgt ervoor dat je hem niet alleen op een comfortabele manier meeneemt, maar biedt ook bescherming.

Op welke specificaties moet ik letten?

De belangrijkste specificaties omvatten onder andere de CPU, oftewel het brein van je computer; het werkgeheugen, oftewel het korte termijngeheugen; de opslag, oftewel het lange termijngeheugen; en de videokaart, oftewel de bril van je laptop; de accu; en de ingangen.

Hieronder volgt een lijst met een uitgebreidere uitleg van deze onderdelen.

Processor (CPU)

Vooral op dit vlak is er een weelde aan keuze. Hieronder staat in ieder geval een lijst met typen processoren die je waarschijnlijk zult tegenkomen. 

Om te beginnen heeft Intel heeft twee soorten 10th gen processoren geïntroduceerd die de volgende generatie laptops zullen aandrijven: Ice Lake en Comet Lake. Om samen te vatten biedt Ice Lake verbeterde geïntegreerde Iris Plus graphics aan, terwijl Comet Lake vooral om ruwe prestaties gaat.

Processoren die een 10 in het modelnummer hebben (zoals Core i7-1060G7 voor Ice Lake of Core i7-10710U voor Comet Lake) vallen in deze categorie! Verder zijn Intel-processoren onder te verdelen in de volgende types:

  • De Core i9-processoren halen de Core i7 in als de nieuwe top-of-the-line processor van Intel. Ze bieden snellere prestaties dan welke andere mobiele chip dan ook. De Core i9 processoren, die alleen beschikbaar zijn op hoogwaardige laptops, werkstations en high-end gaming systemen, zijn alleen de hoge prijs waard als je een power gebruiker bent die gebruik maakt van de meest veeleisende programma's.
  • Core i7-processoren staan een stapje boven de Core i5, met HQ- en K-chips die een hoger wattage gebruiken. Deze modellen hebben vier cores, waardoor gaming en productiviteit nog sneller gaan. Er zijn ook Core i7 Y-serie chips die een lager vermogen en lagere prestaties hebben.
  • Als je op zoek bent naar een mainstream laptop met de beste prijs-kwaliteitverhouding, neem er dan een met een Core i5-processor. Modellen die eindigen in U (zoals Core i5-7200U) zijn de meest voorkomende. Die met een Y in het modelnaam hebben minder vermogen en leveren slechtere prestaties, terwijl modellen met een HQ meer wattage gebruiken en verschijnen in zwaardere gaming- en werkstationsystemen.
  • Intel Core i3-processoren presteren op hun beurt weer wat minder goed dan Core i5-processoren. Daar zijn ze dan ook naar geprijsd. Als je eventueel een Core i5 kunt veroorloven, dan raad ik je aan deze te kopen.
  • Intel Xeon-processoren zijn extreem krachtige en dure processoren voor grote mobiele werkstations. Als je professionele engineering, 3D-modellering of videobewerking doet, wil je misschien een Xeon. Je batterijlevensduur en het gewicht van je laptop gaan hierdoor waarschijnlijk wel achteruit. Je vindt ze soms in een pc voor videobewerking.
  • Intel Pentium- en Celeron-processors zijn gebruikelijk bij minder laptops van onder de €400,-. Deze chips zijn over het algemeen het langzaamst, maar zullen absoluut voldoen als je belangrijkste taken surfen op het web en lichte documentbewerking zijn. Als je meer kunt betalen om een Core i3 of i5 te krijgen, raad ik je dat wel aan.
Man Typt Op Een Macbook Pro

En dan nog een paar AMD-processoren:

  • AMD Ryzen Mobile-processors zijn een nieuwe set chips die ontworpen zijn om te concurreren met Intel Core i5 en Core i7.
  • AMD A-, FX- of E-series zijn te vinden in goedkopere laptops. Deze AMD-processoren bieden goede prestaties voor het geld dat goed genoeg is voor surfen op het web, het bekijken van media en productiviteit.

Werkgeheugen (RAM)

Sommige laptops van minder dan 250 euro worden geleverd met slechts 4 GB RAM, maar idealiter koop je een laptop met minstens 8 GB en 16 GB als je net iets meer te besteden hebt. Voor de meeste mensen is 32 GB of meer meer dan genoeg, terwijl 64 GB en meer is gereserveerd voor power gebruikers.

Er is overigens ook een verschil tussen de verschillende soorten RAM. Je hebt verschillende snelheden waarmee ze werken, uitgedrukt in Megahertz (MHz). Hoe hoger dit getal, hoe beter. Klokcycli worden uitgedrukt in dubbele datasnelheid (DDR), waarbij DDR5 de laatste en beste iteratie daarvan is.

Opslag (SSD en/of HDD)

Nog belangrijker dan de snelheid van je CPU zijn de prestaties van je opslagschijf. Als je het je kunt veroorloven en geen enorme hoeveelheid interne opslag nodig hebt, kies dan een laptop met een solid state drive (SSD) in plaats van een harde schijf (HDD). Een SSD is zeker drie keer zo snel als een HDD, waardoor je laptop ook sneller zal zijn.

De nieuwere PCIe x4 (ook wel NVME genoemd) eenheden bieden daarnaast drie keer de snelheid van traditionele SATA-schijven. Laptops onder €250 gebruiken veelal eMMC-geheugen, wat technisch gezien solid-state is, maar niet veel sneller is dan een mechanische harde schijf.

Videokaart (GPU)

Als je niet gamet, geen 3D-objecten maakt of hoge resolutie videobewerking uitvoert, is een geïntegreerde grafische chip – een die gebruik maakt van het systeemgeheugen – prima. Als je echter een van de bovenstaande behoeften hebt, is een afzonderlijke grafische processor van AMD of Nvidia essentieel. 

Net als bij CPU's zijn er zowel high- als low-end grafische chips. Low-end gaming- of werkstationsystemen hebben tegenwoordig meestal Nvidia MX250 of GTX 1650 GPU's, terwijl mid-range modellen RTX 3050 of RTX 3060 hebben en high-end modellen RTX 3070 of 3080 GPU's hebben. 

Scherm/beeld

Hoe meer pixels je hebt, hoe meer inhoud je op het scherm kunt plaatsen en hoe scherper deze eruit ziet. Helaas hebben sommige budgetlaptops en een paar zakelijke laptops nog steeds 1366 x 768 beeldschermen. Als je het je echter kunt veroorloven, raad ik je aan om extra te betalen voor een paneel dat draait op 1920x1080, ook bekend als Full HD of 1080p.

De laptops in het hogere segment hebben schermen van 2560x1600, 3200x1800 of zelfs 3840x2160 (4K) die er allemaal scherp uitzien maar meer energie verbruiken, waardoor de levensduur van je batterij afneemt.

Batterij/accu

Als je een grote laptop of een game-installatie koopt die je alleen gebruikt op een bureau in de buurt van een stopcontact, hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van de batterij. Maar als je van plan bent om de laptop op schoot te gebruiken, zelfs als het thuis en/of op het werk is, wil je minstens 7 uur uithoudingsvermogen, waarbij 8+ uur ideaal is.

Om de verwachte levensduur van de batterij van een laptop te bepalen, moet je de beloftes van de fabrikant een beetje in moeten trekken. Lees in plaats daarvan de resultaten van derden uit objectieve bronnen, zoals onafhankelijke reviews.

Witte Acer Chromebook Naast Potje Met Plantje Erin 1024x542

Ingangen en connectiviteit

Hoewel het ontbreken van aansluitingen meestal geen deal-breaker is bij het kiezen van een laptop, is het nuttig om de aansluitingen die je nodig hebt direct ingebouwd te hebben in plaats van dat je een heleboel dongles bij je moet hebben. 

De meeste gangbare laptops hebben usb 3.0-poorten en HDMI-uitgangen voor video. Een toenemend aantal laptops gebruikt echter usb-c- of Thunderbolt 3-poorten die usb-c-compatibel zijn. 

Usb-c aanwezigheid is een duidelijk pluspunt omdat je deze kunt gebruiken om verbinding te maken met universele opladers en docks. Usb 4.0 is inmiddels ook onderwerp met snellere overdrachtssnelheden en de mogelijkheid om 4K-monitoren met één kabel aan elkaar te linken.

Andere nuttige aansluitingen zijn SD-kaartsleuven, koptelefoonaansluitingen, cd- of Bluray-lezers en ethernetpoorten (vooral als je een gamer bent). Wanneer je een microfoon gebruikt, wil je hier ook een aansluiting voor hebben.

Als je je laptop onderweg moet gebruiken, overweeg dan tevens de aanschaf van een model met 4G LTE-ondersteuning. Je zult hiernaast ook nog moeten betalen voor een data abonnement, maar dit staat je toe te verbinden met het internet zonder afhankelijk te zijn van een router.

Als je een laptop met de nieuwste en beste connectiviteitsopties wilt, zoek er dan een met 802.11ax- oftewel wifi 6-ondersteuning. Wifi 6 biedt een hogere theoretische doorvoersnelheid en een stabielere verbinding dan 802.11ac (WiFi 5). Daarbij is het wel belangrijk dat je dan ook de beste wifi-router hebt die tevens wifi 6-ondersteuning biedt!

Ik raad je ook aan om te zoeken naar een laptop met Bluetooth 5, de nieuwste standaard die verbeterde connectiviteit biedt met Bluetooth-apparaten, zoals muizen en koptelefoons.

Wat zijn 2-in-1 laptops?

Veel Chromebooks – en tegenwoordig ook Windows laptops – hebben niet alleen een touchscreen, maar ook een tablet-modus. Over het algemeen vind je zulke 2-in-1 modellen in twee vormen: een model waarbij je het scherm kunt terugvouwen en een model waarbij je het scherm (de tablet) los kunt koppelen van het toetsenbord.

Als je geen behoefte hebt aan zo'n tablet-modus, raad ik je aan om voor het conventionele clamshell-model te gaan, al dan niet met touchscreen. Dat levert je meestal meer bang for your buck op!

Hoe belangrijk is je budget?

Je weet natuurlijk zelf wat je je wel en niet kunt veroorloven. Om je een beetje op weg te helpen met het filteren van laptops in verschillende prijscategorieën, hebben we een kort lijstje voor je samengesteld:

  • € 150 – € 300. De goedkoopste laptops zijn ofwel Chromebooks of low-end Windows-systemen met minimale opslag en wat tragere processors. Ik raad je aan zo'n laptop alleen als secundaire machine te gebruiken (of aan kinderen te geven).
  • € 300 – € 600. Voor deze prijs kun je een laptop kopen met een Intel Core i5 of AMD A8-processor, 4 tot 8 GB RAM en een 500 GB harde schijf krijgen. Dit zijn allemaal respectabele specificaties. Echter, tegen deze prijs hebben de meeste laptops geen SSD, een full-HD display of een lange batterijlevensduur (met hier en daar een uitzondering).
  • € 600 – € 900. Als je boven de € 600 komt, zul je meer premium ontwerpen zien, zoals metalen afwerkingen. Fabrikanten beginnen ook andere functionaliteiten toe te voegen als je de prijsladder beklimt, inclusief HD displays en SSD's.
  • € 900+. Verwacht bij deze prijsklasse laptops die draagbaarder en/of krachtiger zijn. Je zult schermen met een hogere resolutie, snellere processors en mogelijk afzonderlijke videokaarten zien. De lichtste, langst houdbare ultraportables kosten vaak meer dan € 1.000,-. High-end gaming systemen en mobiele werkstations kosten meestal meer dan € 1500 of zelfs € 2.500 of € 3.000,-.
macbook met een portemonnee met bankpasjes erbij op een houten trapje

De beste laptops

LaptopBeste voorBeoordelingProductpagina
MacBook Pro 14" (M2 Max)All-roundgebruik9,6Bekijk hem hier
HP Pavilion 15Prijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
HP Spectre x360Touschreen-gebruikers8,6Bekijk hem hier
Lenovo Legion 5 ProGamers8,5Bekijk hem hier
Acer Aspire 5Studenten7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🔋 Wanneer moet ik mijn laptop opladen?

Idealiter laat je het batterijpercentage niet onder de 20% zakken. Laad hem dus op vóór je dit percentage bereikt.

💻 Welk laptop merk is het beste?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende laptopmerken te vinden – en dat is maar goed ook! Onder de meest bekende en betrouwbare namen vallen onder andere Asus, Apple, Dell, HP, Lenovo, et cetera. Idealiter kijk je niet zozeer naar het merk bij je aankoop, maar naar de specificaties van de specifieke laptop. Dat, en de garantieperiode. Dit zijn de belangrijkste factoren om in gedachten te houden!

💰 Welke laptop moet ik kopen?

Dat ligt maar net aan je behoeften. Bedenk je dus allereerst waar je je laptop het meeste voor gaat gebruiken en filter daarop je zoekresultaten. Je hebt geen productiviteitsbeest nodig voor je schoolwerk, terwijl je met een basislaptop niet de laatste games kunt draaien.

🐏 Hoeveel RAM heeft mijn laptop nodig?

Tegenwoordig is 16 GB de gouden standaard. Met 8 GB zul je de meeste applicaties ook nog probleemloos kunnen lopen, maar je zult minder tegelijkertijd open kunnen laten staan. Daarentegen is 32 GB en meer voor de meesten onder ons écht overkill. Deze hoeveelheden komen vooral van pas bij video editors en dergelijke.

Conclusie

Zoals je ziet is er genoeg om uit te kiezen! Ik hoop dan ook dat onze top 5 en onze koopgids je een heel eind op pad helpen naar je nieuwe laptop. Ik hoor graag of het je gelukt is.

Heb jij zelf een ander model in gedachten als beste laptop van dit moment? Of ga je specifiek voor een ultrabook? Ook dat hoor natuurlijk ook graag van je! 👀

Was dit artikel behulpzaam?