Gaming On-The-Go doe je met de Beste Gaming-Laptop

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Gaming On-The-Go doe je met de Beste Gaming-Laptop

Gaming is lang niet meer plaatsgebonden. Het begon vroeger al met de Game Boys, waarna we consoles als de PlayStation Portable, de Nintendo DS en de Nintendo Switch kregen. 🎮 Gamers die graag op een groot scherm gameden bleven begrensd tot een goede gaming-pc en gaming consoles, maar daar brengt de beste gaming-laptop verandering in!

Natuurlijk gebruik je hem ook op je bureau, maar je neemt hem ook mee de trein in, naar je hotel of naar een vriend(in) voor een LAN-party! Hieronder vind je een greep uit de beste gaming-laptops die op dit moment beschikbaar zijn in Nederland en België.

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB
Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)
Processortype: Intel Core i5
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Schermgrootte: 15.6 inch
Bekijk op Bol.com

ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwart

ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwart
Intern geheugen: 8 GB
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Schermgrootte: 15.6 Inch
Bekijk op Bol.com

Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwart

Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwart
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB
Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)
Processortype: AMD Ryzen 5
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Schermgrootte: 15.6 Inch
Bekijk op Bol.com

De beste gaming-laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Naast een goede muis voor gamen en de beste gaming-headset, heb je natuurlijk een goede laptop nodig om de meest ambitieuze games te draaien. Ik leg je uit hoe je de beste modellen uit de lijstjes vist!

Niet alle laptops zijn echter geschikt om op en top te genieten van al je favoriete games. Zo is de beste laptop met touchscreen, ultrabook of studentenlaptop niet per se de beste laptop om mee te gamen.

Wat vooral belangrijk is, is wat een gaming-laptop aan interne onderdelen en kracht bezit. Ben je nieuw in de wereld der pc-hardware, dan zit je hier op de juiste plek. Laten we meteen starten!

Laptops Opgestapeld Met De Bovenste Open

Wat je moet weten over SKU's

De afkorting 'SKU' staat voor 'stock keeping units'. Als een laptop (of ander product) in meerdere versies beschikbaar is, krijgt elke versie een SKU. Zo heeft de HP Omen 15 en0996nd niet dezelfde hardware als de HP Omen 15 ek0992nd.

De laptopserie is wel hetzelfde, maar elke SKU heeft bijvoorbeeld een andere videokaart, processor, opslag en/of hoeveelheid RAM. Het is daarom belangrijk om de productspecificaties te bekijken van het product dat je op het oog hebt.

Wil je onafhankelijke reviews lezen, ook dan moet je hier goed op letten. De beoordeling van een meer geavanceerde SKU van een laptop is waarschijnlijk gunstiger dan die van een instapmodel. De lat ligt voor zo'n geavanceerder model ook een stuk hoger.

De schaarste van gaming-laptops

Het opstellen van deze top 5 heeft wat extra moeite gekost. Waarom? Ten eerste omdat het aanbod van gaming-laptops in Nederlands niet zo uitgebreid is als in Noord-Amerika.

Topmerken als Razer, Dell en Alienware zijn niet opgenomen in dit artikel, omdat ze hier niet lokaal te krijgen zijn. De ene keer dat je er wel een vindt, is de prijs-kwaliteitverhouding niet zodanig beter dan die van andere laptopmerken.

Daarnaast is er een chronisch tekort aan videokaarten, en dan met name de high-end modellen. De grafische kaarten uit de RTX 30-serie zijn nagenoeg continu uitverkocht of anderszins onbeschikbaar. Dat heeft ook zijn invloed op de gaming-laptops.

Daarom zie je veel modellen met low end of midrange videokaarten. Allemaal leuk om geld te besparen, maar dit artikel gaat over de beste gaming-laptops in het algemeen, dus het is wel de bedoeling dat we meerdere soorten hardware bespreken.

Processoren

Zie dit als het brein van de laptop. Ons artikel over goede laptops in het algemeen bespreekt de verschillende Intel- en AMD-processoren in meer detail. Je leest hieronder meer over een paar van de belangrijkste eigenschappen van processoren!

Cores en threads

Ten eerste wordt bij een processor vrijwel altijd vermeld hoeveel cores deze heeft. Cores zijn de microprocessoren in de processor zelf.

Denk even terug aan de metafoor van het brein. Ook je brein bestaat uit verschillende delen, ook wel 'kwabben' of 'lobben' genaamd. Cores zijn in deze zin de verschillende kwabben van je computers brein.

Tegenwoordig hebben de meeste processoren meerdere cores, van 2 in de basisprocessoren tot wel 64 in de meest geavanceerde. Meerdere cores staat een processor toe om efficiënt te multi-tasken, maar niet elk programma maakt hier even goed gebruik van.

Je kunt tegenwoordig nog prima gamen op een quadcore processor ('quad' staat voor 'vier') als je de instellingen van de recentere games hier ook een beetje op aanpast. Programma's als Adobe Premiere Pro – voor videobewerking – hebben juist wel meer aan veel cores.

Daarnaast vind je ook vaak informatie over threads. Dit zijn virtuele opdelingen van cores. Zo heeft de Intel i7 10750H – een Intel Core i7-processor – 6 cores en 12 threads. Dit komt multitasking ten goede.

Benamingen van AMD en Intel

Intel spreekt over hyperthreading, terwijl AMD spreekt over simultaneous multi-threading wanneer het gaat om de threads van een processor. Deze twee namen beschrijven in grote lijnen dezelfde technologie.

Kloksnelheden

Kloksnelheden staat voor het aantal cycli dat een processor elke seconde doorloopt. 4,6 GHz wilt zeggen dat een processor 4,6 miljard cycli in een enkele seconde voltooid.

Zonder er een wiskundeles van te maken, kan ik je dit zeggen: hoe hoger de kloksnelheid van een processor, hoe meer taken je pc aan kan en hoe sneller hij deze voltooit.

Kijk ook naar de maximale kloksnelheden. Deze snelheden bereikt een processor als een proces een extra stoot vermogen nodig heeft. Deze boosts, ook wel max turbo frequency genoemd, zijn tijdelijk. Een processor keert uiteindelijk altijd terug naar zijn basissnelheid.

Je kunt er ook voor kiezen een processor te overklokken, mits zowel de processor als het moederbord dit ondersteunen. Hiermee krik je de basiskloksnelheid van je processor blijvend op. Hierdoor loopt alles sneller, maar verkort je ook de levensduur van de hardware.

AMD of Intel?

Dat maakt niet zoveel uit. Over het algemeen bieden AMD-processoren een aantrekkelijkere prijs-kwaliteitverhouding, en zijn ze iets beter geschikt voor programma's die afhankelijk zijn van meerdere threads.

Intel-processoren zijn vaak iets duurder in verhouding, maar wel nét iets beter geschikt voor gaming. Ze hebben minder threads, maar hogere kloksnelheden. Het verschil is in de praktijk nauwelijks tot niet zichtbaar afhankelijk van wat voor games je speelt.

Videokaarten

Een goede videokaart (oftewel grafische kaart) is voor gamers ontzettend waardevol. Voor Netflix en tekstbewerking is een goedkoop model of de geïntegreerde graphics van een processor goed genoeg, maar meestal niet om te gamen.

De giganten in dit veld zijn AMD en Nvidia. Nvidia ligt iets voor op de innovatieve raytracing-technologie. Zij hebben net een nieuwe generatie videokaarten die deze technologie ondersteunt (RTX) uitgegeven, zoals de Nvidia geforce RTX 2080, terwijl AMD net hun eerste 6000-series heeft uitgebracht als competitie.

Ook hier geldt dat AMD over het algemeen meer waar voor je geld biedt dan Nvidia, maar gezien de videokaartcrisis, valt dit verschil ook langzaamaan weg.

Hou er rekening mee dat de meeste laptops geen optische drive meer hebben. Kijk je nog steeds af en toe een dvd-tje, dan is het een goed idee om deze apart aan te schaffen.

Asus Videokaart Rechtop Gezet Op Een Granieten Aanrecht

Geheugenhoeveelheid en -snelheid

De hoeveelheid videogeheugen (VRAM) zegt op zichzelf weinig over hoe goed een videokaart is. Hoewel 8 GB beter is dan 6 GB, speelt de geheugensnelheid ook absoluut een rol.

Net als hogere kloksnelheden bij processoren voor een sneller 'denkvermogen' leidt, maakt een hogere kloksnelheid een videokaart ook sneller. Zo is de GTX 1650 GDDR6 gemiddeld 15% sneller dan de GTX 1650 GDDR5, hoewel ze allebei 4 GB aan geheugen hebben.

Het cijfer achter de 'GDDR' staat hierbij voor de generatie van het videogeheugen, en dus ook voor de geheugensnelheid.

Opslag

De opslag spreekt redelijk voor zich: dit is de hoeveelheid ruimte die je hebt op bestanden (inclusief bestanden) op te slaan. Hieronder valt ook het besturingssysteem van je laptop, dus dit snoept meteen al zo'n 15 GB van je opslag weg. 🍭

Interessanter zijn de opslagmethodes. De meest voorkomende zijn SSD SATA, SSD NVMe, en de ouderwetse HDD.

Laten we meteen met die laatste beginnen. De HDD bestaat uit een draaiende schijf waarop informatie via magnetisme wordt opgeslagen. Deze opslagmethode heeft een aantal bewegende delen, wat hem meteen kwetsbaarder maakt. Wel betaal je doorgaans voor een HDD met veel opslagcapaciteit erg weinig, wat hem weer aanlokkelijk maakt.

SATA SSD's zie je niet veel in laptops meer, maar werden voorheen vaak gebruikt om laptops met HDD's om te zetten op een SSD. Deze bevat geen bewegende onderdelen, is compacter en ook vele malen sneller.

De laptops hierboven werken met M.2 SSD's. Dit zijn kleine plaatjes die je op het moederbord schuift (of er soms opgelast zitten). Deze zijn nóg sneller, en doorgaans ook duurder (hoewel dit ook langzaamaan verbetert).

Wat is NVMe?

Vaak zie je dit naast 'M.2' staan. NVMe is een specifiek protocol waarmee je pc razendsnel toegang krijgt tot de data op een M.2 SSD.

Gamer Met Dell Koptelefoon Buiten Op Gaming Laptop

Werkgeheugen

16 GB is de gouden standaard voor gamers. Je redt het ook met 8 GB, maar met het dubbele hiervan ben je ervan verzekerd dat je probleemloos tussen je game en een ander programma schakelt. Daarnaast is een laptop met 16 GB aan werkgeheugen (RAM) ook future proof.

Ook hierbij let je op de generatie van je RAM. DDR3 is ouder en trager dan bijvoorbeeld de nieuwe DDR5.

Bij elke generatie hoort een bepaald spectrum aan kloksnelheid – hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je werkgeheugen – en de zogeheten timing.

Zonder al teveel in detail te treden, heeft timing te maken met hoe snel het werkgeheugen toegang krijgt tot enkele bits verspreid over meerdere datakolommen.

Accu

De accu van een batterij gaat zelden zolang mee als dat een fabrikant beweert. Vooral de accu's van gaming-laptops lopen snel leeg, aangezien videokaarten veel energie verbruiken.

Je kijkt naast milliampère-uur ook naar voltage om iets zinnigs te kunnen zeggen over hoelang je met een batterij (in theorie!) kunt doen. De video hieronder legt dit in meer detail uit.

Chassis en scherm

De meeste buitenkanten van laptops zijn gemaakt van hard plastic, of aluminium. Beide materialen beschermen de hardware prima, maar aluminium buigt meestal net wat minder mee als je erop leunt. Niet dat ik je aanraad dit te doen, maar dit is een test die veel reviewers gebruiken om te zien hoe robuust het chassis van een laptop is.

Wat beeldschermgrootte betreft, is een 15,6 inch-scherm de ideale grootte voor een gaming-laptop. Je kunt modellen kopen met een groter 17,3 inch-scherm, maar dit drijft het gewicht op tot, wat de laptop veel minder draagbaar maakt.

Check daarnaast ook het scherm van je laptop. Let ten eerste op de resolutie. De gouden standaard vandaag de dag is 1440p, wat neerkomt op 2560×1440 px. Dit loopt nog op tot 8K (7680×4320 px), wat een totale overkill is, vooral voor een laptop. 1080p is ook nog te overzien, maar lager dan dat moet je niet willen gaan.

Kijk ook naar het type scherm. De drie grootste spelers qua schermtechnologiën bespreken we in de koopgids van ons artikel over de beste gaming-monitor. Daarbij hoort meteen een tip: game je vooral thuis en heb je nog een mooie cent over, investeer dan in zo'n scherm om op je bureau te zetten. Zo bespaar je je nek en verbeter je je game-ervaring.

Houd ook de verversingssnelheid in gedachten. Dit staat voor hoe vaak het scherm je beeld per seconde ververst. Zo staat 60 Hz voor 60 frames per seconde. 144 Hz is ideaal voor high-end gaming en leidt tot een mooi, vloeiend beeld, maar met 75 Hz kom je als non-competitieve gamer ook een heel eind.

Zie je dat de laptop FreeSync (van AMD) of G-Sync (van Nvidia) ondersteunt, dan is dat een goed teken. Deze technologieën helpen bij het verminderen van tearing en ghosting (schermscheuren en beeldschaduwen). Het zorgt er ook voor dat schommelingen in de verversingssnelheid vloeiender worden weergegeven.

De 5 beste gaming-laptops onder elkaar

1. ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

1. ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart
Videokaartgeheugen: 4 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB
Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)
Processornummer: i5-10300H (4 cores)
Processortype: Intel Core i5
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Schermgrootte: 15.6 inch

2. ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwart

2. ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwart
Videokaartgeheugen: 4 GB
Intern geheugen: 8 GB
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Schermgrootte: 15.6 Inch

3. Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwart

3. Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwart
Geschatte accuduur: Max.0 uur
Videokaartgeheugen: 4 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB
Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)
Processornummer: 5600H (6 cores)
Processortype: AMD Ryzen 5
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Schermgrootte: 15.6 Inch

4. Lenovo Budget Gaming Laptop 15.6" zwart

4. Lenovo Budget Gaming Laptop 15.6" zwart
Videokaartgeheugen: Gedeeld
Intern geheugen: 8 GB
FreeSync: Ja
Schermgrootte: 15.6 Inch

5. Lenovo LOQ 15APH8 82XT009BMH Gaming grijs

5. Lenovo LOQ 15APH8 82XT009BMH Gaming grijs
Videokaartgeheugen: 8 GB
Intern geheugen: 16 GB
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Schermgrootte: 15.6 Inch

Veelgestelde vragen over gaming-laptops

👾 Wanneer is een laptop een gaming-laptop?

Gaming-laptops hebben ten eerste zeer krachtige hardware. Over het algemeen ligt de nadruk hierbij op snelle processors, de beste videokaarten en genoeg RAM. Ten tweede hebben gaming-laptops vaak een opvallender ontwerp, met scherpe hoeken en RGB-verlichting onder het toetsenbord en soms langs de rest van het chassis.

💻 Waar is een gaming-laptop nog meer goed voor?

Dat ligt aan de specifieke hardware. Heb je een high-end videokaart, een snelle processor en een scherm met goede kleurweergave? Dan gebruik je zo'n laptop ook moeiteloos voor video- en/of fotobewerking.

Met minder sterke hardware behoort fotobewerking wellicht ook nog tot de opties. Daarnaast voer je de gebruikelijke browse-, mail- en streaming-taken ook uit met een gaming-laptop.

💰 Wat kost een gaming-laptop?

Dat verschilt per merk, model en SKU, maar reken op minstens €1.000,- voor een low-end-model waar je meer mee kunt dan enkel Minecraft spelen. De prijs voor geavanceerdere modellen loopt op tot in de duizenden euro's.

Welke gaming-laptop moet ik kopen?

Dat is aan jou en je budget; iedereen is uniek. Ga je voor een goede 15 inch laptop of toch maar voor de beste 17 inch laptop? Moet het een lichte laptop, de beste budgetlaptop of een goedkope laptop zijn of mag hij wat robuuster en prijziger?

Daar moet je zelf op antwoorden, maar wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met de belangrijkste specificaties van de beste gaming-laptops. Zo kun jij de beste keus maken!

VideokaartTotale opslagcapaciteitIntern geheugenKloksnelheidProcessortypeBeeldscherm verversing snelheidSchermgrootte
1ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwartNVIDIA GeForce GTX 1650512 GB8 GB2,5 GHz (max. 4,5 GHz)Intel Core i5144 Hz15.6 inch
2ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwartNVIDIA GeForce GTX 1650512 GB8 GB2,5 GHz (max. 4,5 GHz)Intel Core i5144 Hz15.6 Inch
3Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwartNVIDIA GeForce RTX 3050512 GB8 GB3,3 GHz (max. 4,2 GHz)AMD Ryzen 560 Hz15.6 Inch
4Lenovo Budget Gaming Laptop 15.6" zwartNVIDIA GeForce RTX 3050512 GB8 GB3,3 GHz (max. 4,2 GHz)AMD Ryzen 560 Hz15.6 Inch
5Lenovo LOQ 15APH8 82XT009BMH Gaming grijsNVIDIA GeForce RTX 3050512 GB16 GB3,3 GHz (max. 4,2 GHz)AMD Ryzen 5144 Hz15.6 Inch

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Intern geheugen: 8 GB

Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)

Processortype: Intel Core i5

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Schermgrootte: 15.6 inch

ASUS TUF F15 FX506HC-HN111W Gaming zwart

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Intern geheugen: 8 GB

Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)

Processortype: Intel Core i5

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Schermgrootte: 15.6 Inch

Acer Nitro 5 AN515-45-R1DX zwart

Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Intern geheugen: 8 GB

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)

Processortype: AMD Ryzen 5

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

Schermgrootte: 15.6 Inch

Lenovo Budget Gaming Laptop 15.6" zwart

Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Intern geheugen: 8 GB

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)

Processortype: AMD Ryzen 5

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

Schermgrootte: 15.6 Inch

Lenovo LOQ 15APH8 82XT009BMH Gaming grijs

Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Intern geheugen: 16 GB

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)

Processortype: AMD Ryzen 5

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Schermgrootte: 15.6 Inch

Conclusie

Zo zie je maar dat er voor ieder wat wils is, ondanks de frustrerende schaarste! Denk eraan dat je let op de processor, het werkgeheugen en de videokaart boven alles! Maar daar blijft het niet bij: de perifere zaken als het scherm en de accu doen ook mee.

Heb je de laptop van je dromen eindelijk gescoord, dan is het ook belangrijk dat je hier goed voor kunt zitten. Dat doe je met een bureaustoel doe lekker zit, of een goede gamestoel!

Het gaming-landschap is voortdurend in ontwikkeling, dus heb je nog suggesties of vragen, laat die dan vooral hieronder achter! We horen graag van jullie. Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?