Op Pad met de Beste 15 Inch Laptop
Groot, maar niet buitensporig.
Een grotere laptop werkt toch net een tikje comfortabeler dan een kleinere variant, zeker als je hem dagelijks aanslingert voor werk of andere zaken. Een scherm van 15 inch is niet het allergrootste formaat, maar valt toch zeker wel in het grotere segment. Niet gek dat deze laptops razend populair zijn!
Ben je op zoek naar een 15 inch-laptop? In dit artikel vertel ik je een aantal punten om in je achterhoofd te houden tijdens het aankoopproces. Bovendien vind je hieronder de vijf beste 15 inch-laptops van dit moment. Check hieronder alvast de beste 3! đź’»
Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs
Lenovo IdeaPad 3 82KR0055MH grijs
HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs
15 inch-laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een laptop kopen doe je niet zomaar; het moet een weloverwogen aankoop zijn. Je verkleint de selectie ietwat als je hebt besloten dat je voor een scherm van 15 inch gaat, maar er zijn nog meer dan genoeg verschillen tussen de modellen. Die lees je in onderstaande koopgids!
Hoe groot is een 15 inch-scherm?
Veruit de meeste laptops met het predicaat 15 inch-laptop hebben eigenlijk een 15.6 inch-scherm. Zo'n scherm heeft een breedte van 34,5 centimeter en een hoogte van 19,4 cm centimeter.
Dit is een zeer prettig formaat als je je laptop veel gebruikt, bijvoorbeeld voor werk of school. Het grote scherm leest en werkt comfortabel, en bij de beste laptop van dit formaat komt meestal ook de nodige kracht kijken.
Zoek je vooral een laptop voor onderweg? Dan ga je liever voor een kleiner en lichter exemplaar van hooguit 13 inch. Als je echt een extreem klein model wilt, is een mini-laptop de beste keuze. Een 15 inch-laptop neem je nog wel redelijk eenvoudig mee, maar dagelijks is niet het meest ideaal.
De beste 2-in-1 laptop is helemaal een aanrader voor mensen die vaak onderweg zijn: een gouden huwelijk tussen een laptop en een tablet.
Als je juist op zoek bent naar een laptop die puur voor thuisgebruik is, dan is een nog groter scherm het overwegen waard, zoals een 17 inch-laptop.
Besturingssysteem
De eerste belangrijke beslissing is voor welk besturingsysteem je kiest. Sinds jaar en dag is er strijd tussen Apple's MacOS en Microsoft Windows gaande, maar Chrome OS wordt ook steeds een grotere speler.
Windows
De populariteit van andere besturingssystemen ten spijt, blijft Windows de onbetwiste marktleider. Dat heeft als grote voordeel dat bijna alle programma's voor het besturingssysteem beschikbaar zijn. Andere pluspunten zijn de flexibiliteit en de mogelijkheden voor personalisatie.
Dat het aanbod aan Windows-laptops zo enorm is, biedt enerzijds ontzettend veel keuze als je voor een laptop met dit besturingssysteem gaat. De kwaliteit is anderzijds wel heel wisselend. Waar je bij MacOS tot op een zekere hoogte weet wat je krijgt, hangt het bij Windows sterk van de fabrikant en het model af.
Het prijskaartje van Windows-laptops kan om diezelfde reden ook enorm uiteenlopen. Er zijn betaalbare modellen, maar ook laptops in het duurdere segment. Er is een laptop voor ieder budget. In het algemeen kun je stellen dat Windows goedkoper is dan Apple, maar duurder dan Chromebooks.
Een groot nadeel aan Windows is dat dit besturingssysteem – ten opzichte van MacOS en Chrome OS – het meest kwetsbaar is voor virussen. Dit komt deels omdat er meer malware voor Windows bestaat. Dit is de keerzijde van zijn populariteit. Een goed anti-virusprogramma is dan ook een must.
MacOS
Waar Windows op laptops van verschillende merken draait, is MacOS onlosmakelijk verbonden met de apparatuur van Apple zelf. Hierdoor is het aanbod veel beperkter en minder divers, maar kan er wel een zekere kwaliteit worden gewaarborgd. De software en de hardware zijn perfect op elkaar afgestemd.
Het blijft natuurlijk deels persoonlijk, maar MacOS staat erom bekend zeer gebruiksvriendelijk te zijn. Gebruikers zeggen regelmatig dat ze nooit meer terug naar Windows willen keren.
Het is wel een redelijk gesloten systeem, waardoor er minder personalisatiemogelijkheden dan bij Windows zijn. Het is de vraag in hoeverre je daar behoefte aan hebt, dus dit kan zowel een positief als een negatief punt zijn.
Daarnaast is het design van Apple-producten over het algemeen om je vingers bij af te likken. Natuurlijk is dit ook weer enigszins subjectief, maar het is duidelijk dat de techgigant veel aandacht besteedt aan het uiterlijk van de producten. De software is bovendien net zo mooi vormgegeven als de hardware.
Naast het esthetische aspect zijn de behuizingen van MacBooks van uitstekende kwaliteit. De laptops zijn gemaakt van aluminium en zijn daarmee zeer duurzaam. Hierdoor is de levensduur van het
Je hĂłeft geen andere producten van Apple reeds in huis te hebben, maar het maakt het kopen van een MacBook wel extra aantrekkelijk. Alle producten van Apple werken namelijk naadloos met elkaar samen.
De reden dat een grote groep mensen minder enthousiast is, heeft vooral te maken met de aanschafprijs. Producten van Apple zijn duur. Zelfs voor zogenaamde budgetvarianten moet je nog aardig diep in de buidel tasten. De een vindt dat het waard, de ander vindt het totaal onzinnig.
MacOS is tenslotte minder vatbaar voor virussen dan Windows. Allereerst omdat er minder virussen voor bestaan, maar ook door goede beveiligingen in het systeem. Het moet wel worden gezegd: door de jaren heen komen er steeds meer virussen voor MacOS bij. Hoe geliefder het systeem, hoe meer hackers hun pijlen erop richten.
Chrome OS
Chrome OS is het besturingssysteem van zoekmachinereus Google. In 2011 kwamen de eerste Chromebooks op de markt. Het is daarmee een stuk nieuwer dan Windows en MacOS. Het grote verschil is dat bij Chrome OS nagenoeg alles cloud-based is. Programma's staan niet op de interne harde schijf, maar in een online cloud.
Dit maakt Chromebooks werkelijk anders dan Windows en MacBooks. Het heeft zowel voor- als nadelen die je zelf zal moeten afwegen. Het kán een uitstekende oplossing zijn, maar lang niet voor iedereen. Toch is het een goed laptopmerk.
Het prettige van een laptop die vooral via de cloud werkt is dat de specificaties veel minder belangrijk zijn. Chrome OS is een zeer licht besturingssysteem, waardoor Chromebooks soepel en snel werken zelfs met zwakkere hardware. Daarmee zijn Chromebooks ook lief voor de portemonnee.
Bovendien: omdat er geen zware processor of harde schijf de batterij opslurpt, heeft een Chromebook een uitstekende batterijduur. De meeste modellen gaan eenvoudig een werkdag mee zonder hem aan de lader te hangen, of zelfs nog langer.
Het nadeel van het cloud-based principe is dat een Chromebook vrijwel onbruikbaar is zonder internetverbinding. Heb je niet altijd toegang tot een stabiel internetnetwerk, dan is een Chromebook wellicht niet de beste aankoop.
Gebruik je een laptop vooral om op het web te surfen? Daar is een Chromebook helemaal geknipt voor. Je voert er ook taken als online tekstverwerking, e-mailen, social media en lichte spelletjes voortreffelijk op uit.
Toch gamen op Chrome OS?
Dankzij Google Stadia speel je zelfs een aantal grote games op een Chromebook, ook op budgetmodellen – mits je een goede internetverbinding hebt. Dit komt omdat je deze games streamt.
Je blijft hierbij afhankelijk van de aangesloten titels. Zware games op de 'normale' manier op een Chromebook spelen is niet wenselijk. Daar is de laptop simpelweg niet krachtig genoeg voor.
Ook voor andere zwaardere taken, zoals foto- en videobewerking, is een Chromebook niet geschikt. Dit ligt deels aan het gebrek en kracht, maar programma's als Photoshop zijn bijvoorbeeld ook niet beschikbaar voor Chrome OS.
Dit is iets waar je bij een Chromebook rekening mee moet houden: programma's van Windows en MacOS werken er niet op. Hierdoor zijn lang niet alle programma's erop te gebruiken. Soms biedt Chrome OS een waardig alternatief, maar niet altijd. Check daarom van tevoren hoe het zit met jouw favoriete programma's.
Tot slot blinken Chromebooks uit in bescherming tegen virussen: de laptops zijn nagenoeg immuun. Er is een geĂŻntegreerde virusscanner aanwezig, dus je hoeft zelf geen programma aan te schaffen. Bovendien loop je minder risico omdat je er geen software op installeert.
Onder de motorkap
Hoe goed een laptop presteert, hangt sterk af van wat er zich onder de motorkap bevindt. Ik leg hieronder uit wat dat precies omvat.
Processor
In de processorwereld heerst er ook al jaren een concurrentiestrijd, tussen fabrikanten Intel en AMD. Intel domineert vooralsnog, maar AMD begint steeds meer terrein te winnen.
Intel overlegt over het algemeen een betere kloksnelheid, terwijl AMD meer kernen en threads heeft. Wat houden deze termen precies in?
- De kloksnelheid geeft aan hoeveel bewerkingen de processor in een seconde uitvoert en wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). 1 GHz houdt in dat de processor een miljard bewerkingen in een seconde uitvoert. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor is.
- Het aantal kernen (cores) bepaalt hoe goed de laptop in staat is om te multitasken. Meer kernen stellen je laptop in staat om meerdere taken beter tegelijkertijd uit te voeren. De meeste laptops hebben een dual-core processor (twee kernen) of een quad-core processor (vier kernen).
- Het aantal threads draagt ook bij aan het vermogen om te multitasken. Dit zijn virtuele versies van de fysieke cores, al zijn ze niet zo snel. Dit komt omdat ze enkel de rekenkracht die de fysieke cores nog over hebben benutten. Bij Intel heet dit hyperthreading, bij AMD multithreading. De werking is een tikje anders, maar het resultaat is nagenoeg hetzelfde.
Kortom: een hoog aantal kernen en threads is handig als je veel programma's tegelijkertijd gebruikt, een hoge kloksnelheid als je veel tijd in één programma besteedt.
Naast de keuze uit de twee grote processormerken, vind je een reeks verschillende versies op de markt. Het handige is dat versienummers van Intel en AMD met elkaar te vergelijken zijn.
- De Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 zijn geschikt voor lichte taken als surfen op het web, e-mailen, tekstverwerking en het kijken van video's.
- De Intel Core i5 en AMD Ryzen 5 bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn voor bijna alle taken geschikt. Ook niet al te zware games en Photoshop voer je met deze processors uit.
- De Intel Core i7 en AMD Ryzen 7 zijn processors van topkwaliteit. Gamen en foto- en videobewerking vormt geen enkel probleem op deze kanjers.
- De Intel Core i9 en AMD Ryzen 9 zijn de allerbeste processors en hebben dan ook een stevig prijskaartje. Ben je een zeer fervente gamer die ook streamt, of een professionele grafisch designer, dan is het de prijs waard. Anders kun je prima met een iets simpelere processor uit de voeten.
Processors in een Chromebook
In een Chromebook vind je meestal de minst krachtige processors. Mogelijk kom je zelfs modellen met een Intel Pentium- of Celeron-processor tegen, die nog een stukje minder kracht dan de Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 overleggen.Â
Je hoeft hier niet van te schrikken. Zoals ik hierboven al even noemde, is Chrome OS een licht besturingssyteem en zijn hoge specs daarom niet noodzakelijk. Bovendien lenen Chromebooks zich sowieso het meest voor lichtere taken.
Om het nĂłg lastiger te maken, heb je binnen de processorversies ook weer verschillende gradaties. Dit lees je af aan de processornaam. De processornamen van Intel zijn als volgt opgebouwd:
Intel Core | iX | X of XX | XXX | X |
Het merk | De versie, bijvoorbeeld i5 | De generatie, bijvoorbeeld 9 of 10 | De prestaties: hoger is beter, maar alleen binnen dezelfde versie | Een letter: H = beste presties U of Y = energiezuining |
De proccessornamen van AMD zijn als volgt opgebouwd:
AMD | Ryzen X | X | XXX | X |
Het merk | De versie, bijvoorbeeld Ryzen 5 | De generatie | Het modelnummer, een hoger getal is krachtiger | Een letter: X = hoge kloksnelheid G = met grafische chip H = hoge prestaties U = energiezuining |
Werkgeheugen
Je processor slaat tijdelijke bestanden op in het werkgeheugen. Men noemt dit ook wel het RAM, wat staat voor random access memory. De informatie die je processor hierin opslaat komt van programma's die je open hebt staan. Hierdoor kan je processor snel schakelen. Als je werkgeheugen te vol zit, wordt je laptop dan ook trager.
Om die reden is het prettig om voor een laptop met veel werkgeheugen te kiezen. 4 GB en minder sterft langzaam uit en raad ik af. Als je budget het toelaat, ga dan minstens voor 8 GB. Wil je zware games en grafische taken uitvoeren op je laptop, dan denk je eerder aan 16 of 32 GB.
Opslagruimte
Het opslaan van programma's, tekstbestanden, foto's, video's en andere bestanden neemt allemaal opslagruimte in beslag.
Chromebooks zijn daar een uitzondering op, omdat het hierbij allemaal in de cloud gebeurt. Bij MacBooks en Windows-laptop is genoeg opslagruimte essentieel, minstens 256 GB is aan te raden.
Naast de ouderwetse harde schijf, een HDD (hard disk drive), is er tegenwoordig ook een SSD (solid state drive) in veel laptops aanwezig. Sommige laptops hebben slechts een van de twee.
Een HDD is per GB goedkoper en heeft eigenlijk alleen het voordeel dat je er voordelig veel bestanden mee opslaat. Een SDD is op alle andere vlakken superieur: het zorgt ervoor dat je computer razendsnel opstart, is sneller in het algemeen, stiller, betrouwbaarder en energiezuiniger.
Een SDD is dus de betere keuze, maar het liefst heb je beide. Je profiteert dan van snelheid én veel opslagcapaciteit.
Videokaart
De videokaart of grafische kaart is verantwoordelijk voor de grafische prestaties van je laptop. Bij veel laptops zit de videokaart geïntegreerd in de processor. Dit is prima – tenzij je wilt gamen of video's wilt bewerken met je laptop.
Dan heb je een zogenaamde dedicated videokaart nodig: een videokaart die niet deel uitmaakt van de processor. Deze heeft zijn eigen virtuele geheugen (VRAM), waardoor hij veel gecompliceerdere grafische taken aankan.
Ben je iemand die graag op de ouderwetse manier een dvd kijkt? Hou er dan rekening mee dat de meeste laptops geen optische drive hebben. Deze zijn wel nog los verkrijgbaar, en koppel je aan je laptop via een usb-kabel.
Schermresolutie
De schermresolutie geeft aan hoe scherp en gedetailleerd het beeld van je laptop is. Veruit de meeste laptops hebben een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Een lagere resolutie is bij een scherm van 15 inch niet ideaal; bij een kleiner scherm valt het verschil minder op.
4K UHD (3840 x 2160) is nog een stukje scherper en nieuwer dan Full HD. De vraag is of je dat echt nodig hebt. Als je aan gamen of foto- en videobewerking doet, is het zeker een toegevoegde waarde.
Maar omdat er én een hoger prijskaartje aan zit, het meer van je videokaart vraagt én zulke schermen meer stroom verbruiken, raad ik het niet iedereen aan.
Batterijduur
Volgens de Consumentenbond heeft een gemiddelde laptop met een scherm van 15 inch een accu met een capaciteit van 40 tot 60 Wh, waarbij Wh staat voor watturen.
Helaas zegt dat niet alles, het er gaat er ook om hoe je laptop met de accu omgaat én hoe intensief jij hem gebruikt. Een laptop voor gaming verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie, met een kortere batterijduur als gevolg.
Meestal geeft de fabrikant aan hoeveel uren je er gemiddeld meedoet. Minstens acht uur is wel prettig, zodat hij in ieder geval een werkdag meegaat. Check ook altijd even in de reviews of gebruikers dezelfde ervaring hebben als wat de beschrijving van de fabrikant zegt.
Aansluitingen
Dat usb-poorten langzamerhand aan het uitsterven zijn, houdt niet in dat die voor veel mensen nog steeds een pre zijn. Zijn er niet genoeg usb-poorten aanwezig, dan ben je gedwongen om gebruik te maken van een docking station.
Ook een koptelefoonaansluiting is een pluspunt als je nog gebruikt maakt van een bekabelde koptelefoon en/of oordopjes met draad.
De 5 beste 15 inch-laptops onder elkaar
1. Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs
2. Lenovo IdeaPad 3 82KR0055MH grijs
3. HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs
4. Acer Aspire 3 15.6 F-HD zwart
5. HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Veelgestelde vragen over 15 inch-laptops
Wat zijn de afmetingen van een 15 inch-laptop?
15 inch-laptops hebben bijna altijd een scherm van 15,6 inch. Dit heeft een breedte van 34,5 centimeter en een hoogte van 19,4 cm centimeter. De diagonale afmeting is 39,6 centimeter.
Wat is het voordeel van een 15 inch-laptop?
Een scherm van 15 inch valt in het grotere segment en is groot genoeg om comfortabel op te werken, ook voor langere tijd. De laptop is echter ook weer niet zo groot dat hij pertinent ongeschikt is voor onderweg. Hoewel je liever een kleiner scherm meeneemt, kan 15 inch nog net als mobiel werkstation.
Welk laptopmerk is het beste?
Het is lastig om één laptopmerk als de beste aan te wijzen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Apple, Dell, Asus, Acer Lenovo en HP, maar het hangt maar net van het model af. Kijk liever naar de specificaties van een laptop dan puur naar een merk.
Welke 15 inch-laptop moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 15 inch-laptop. Zo kun jij de beste keus maken.
Schermresolutie | Processortype | Processornummer | Besturingssysteem | Videokaart | Intern geheugen | Totale opslagcapaciteit | Totaal aantal usb-poorten | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs | 1920 x 1080 pixels | Intel Celeron | N4020 (2 cores) | Windows 11 S Mode | Intel UHD Graphics 600 | 4 GB | 128 GB | 3 | Bekijk op Bol.com |
2 | Lenovo IdeaPad 3 82KR0055MH grijs | 1920 x 1080 pixels | AMD Athlon Silver | 3050U (2 cores) | Windows 11 S Mode | AMD Radeon Graphics | 4 GB | 128 GB | 3 | Bekijk op Bol.com |
3 | HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs | 1920 x 1080 pixels | AMD Ryzen 3 | 3250U (2 cores) | Windows 11 S Mode | AMD Radeon Graphics | 4 GB | 256 GB | 3 | Bekijk op Bol.com |
4 | Acer Aspire 3 15.6 F-HD zwart | 1920 x 1080 pixels | AMD Ryzen 3 | 3250U (2 cores) | Windows 11 S Mode | AMD Radeon Graphics | 8 GB | 256 GB | 3 | Bekijk op Bol.com |
5 | HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs | 1920 x 1080 pixels | Intel Celeron | N4500 (2 cores) | Chrome OS | Intel UHD Graphics | 4 GB | 64 GB | 2 | Bekijk op Bol.com |
Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Celeron
Processornummer: N4020 (2 cores)
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: Intel UHD Graphics 600
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Totaal aantal usb-poorten: 3
Lenovo IdeaPad 3 82KR0055MH grijs
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Athlon Silver
Processornummer: 3050U (2 cores)
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Totaal aantal usb-poorten: 3
HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 3
Processornummer: 3250U (2 cores)
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Totaal aantal usb-poorten: 3
Acer Aspire 3 15.6 F-HD zwart
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 3
Processornummer: 3250U (2 cores)
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Totaal aantal usb-poorten: 3
HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Celeron
Processornummer: N4500 (2 cores)
Besturingssysteem: Chrome OS
Videokaart: Intel UHD Graphics
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Totaal aantal usb-poorten: 2
Conclusie
Een laptop kopen doe je niet zomaar, dat is een belangrijke beslissing. Daarom zijn er ook zoveel factoren om rekening mee te houden bij de aankoop. Ik hoop dat die nu helemaal helder zijn!
Natuurlijk is het ook mogelijk om simpelweg voor een model uit de beste top vijf te gaan. Die vind je hieronder, inclusief links met alle relevante info. Laat je het weten als je nieuwe 15 inch-laptop op je bureau prijkt?