Haal de Glorie van Vroeger Terug met de Beste Optische Drive

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Je hoeft er niet voor door de tijd te reizen

Haal de Glorie van Vroeger Terug met de Beste Optische Drive

Vroeger had vrijwel iedere pc een optische drive. Tegenwoordig maken deze plaats voor hedendaagse alternatieven. Is een optische drive dan nog nodig? Het antwoord is ja! Met de beste optische drive geniet je van films en videogames die nog op cd staan.

Ook maak je back-ups zonder dataverlies zoals dat het geval kan zijn is bij de recentere alternatieven. Meer daarover vind je in de handige koopgids in dit artikel. Wij helpen je zo een handje zodat je de beste keuze maakt. Check hieronder eerst onze top 5! 😄

LifeGoods Externe DVD Speler

LifeGoods Externe DVD Speler
Type optische drive: Externe optische drive
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10/11, Linux, alle versies van Mac OS.
Optical drive-productopties: LED-indicator
Voedingstype: USB
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10/11, Linux, alle versies van Mac OS.
Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,7 cm
Gewicht: 376 g
Bekijk op Bol.comPijltje

Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop

Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop
Type optische drive: Externe optische drive
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Afmetingen: Afmeting: 15 x 14 x 1,5 cm
Gewicht: 369 g
Bekijk op Bol.comPijltje

Externe DVD Speler & Brander

Externe DVD Speler & Brander
Type optische drive: Externe optische drive
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS.
Optical drive-productopties: LED-indicator
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS.
Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,6 cm
Gewicht: 361 g
Bekijk op Bol.comPijltje

Optische drive koopgids: hoe maak je de beste koop?

In de 'echte' wereld verwijst ‘optisch’ naar het vermogen om te zien. In de computerwereld verwijst het naar lasers met het vermogen om te ‘zien’. De lasers van een optische drive kunnen ‘zien’, lezen en zelfs schrijven. Hoe dit precies werkt en waarom jij er baat bij hebt, vertel ik je in deze koopgids.

Wat is een optische drive?

Een optische drive staat ook bekend als schijfstation, cd-speler of dvd-drive. Het is een apparaat dat optische schijven, zoals een cd, leest en/of schrijft. Dat doet de drive door middel van lasers.

Een schijf met informatie, zoals een dvd met een film of een game, bevat miljoenen minuscule bultjes en kuiltjes. De lasers lezen deze als enen en nullen. Dit noemen we het binaire stelsel. Het is een code die informatie aan de computer geeft die vervolgens weet wat hij moet doen.

Optische drives zijn niet alleen voor computers. Ze zitten bijvoorbeeld ook in dvd-spelers en in game consoles zoals de PlayStation. De werking daarbij is hetzelfde.

Er zijn optische drives die enkel gegevens lezen, maar bijna alle relatief recente optische drives kunnen ook gegevens schrijven, beter bekend als branden. Ik ga hier verder in het artikel dieper op in.

Waar gebruik je een optische drive voor?

Het gebruik van een optische drive in een tijdperk waarin bijna alles digitaal is, lijkt misschien niet zo vanzelfsprekend. Toch past een optische drive goed in dit tijdperk.

Je hebt wellicht nog een oude film op dvd liggen. De meeste huidige apparaten bieden geen mogelijkheden om dit af te spelen. Een optische drive doet dat wel! Je kunt de film ook op internet opzoeken, maar je hebt dan doorgaans te maken met streamingdiensten. Zonde als je het mij vraagt: je hebt de film immers al in huis.

Zoek een film uit, sluit de drive simpelweg aan op je computer of laptop en klaar is kees! Hiervoor raad ik wel een goede desktop of een 17 inch laptop aan, zodat de ervaring niet onderdoet voor het kijken van een film op tv.

Een reeks dvd's in een filmwinkel

Daarnaast is een optische drive ook geschikt om een back-up op te maken. In tegenstelling tot harde schijven of usb-sticks, is de kans klein dat de bestanden plots verloren gaan door schade. Eventuele schade op een schijf is vroegtijdig te herkennen, waardoor je de schade nog kunt beperken.

En in tegenstelling tot usb-sticks of harde schijven, ontstaan geen fouten op een schijf. Ook is een schijf niet te hacken, omdat de informatie er fysiek op staat.

Interne en externe optische drives

Jaren terug zat in vrijwel iedere computer een ingebouwde optische drive. In de afgelopen tien jaar worden vrijwel alle laptops en pc’s geleverd zonder optische drives om kosten te besparen en apparaten lichter te maken, zoals je ziet bij een lichte laptop, een compacte 15 inch laptop, de beste mini-laptop en zelfs een mini-pc.

Er bestaan nog wel laptops en pc’s met een interne optische drive. Zo is de beste all-in-one-pc pas écht all-in-one als er een optische drive in zit. Ook wanneer je games speelt, is een optische drive een must wanneer je games op dvd staan en je games speelt op een gaming-laptop of gaming-pc.

Een interne optische drive zit ingebouwd in de computer en is verbonden met het moederbord. Het inbouwen van een interne optische schijf is niet zomaar gedaan en is daarnaast niet bij iedere pc of laptop mogelijk.

Hier is een oplossing voor: externe optische drives. Gelukkig maar, want dat betekent dat wanneer je computer geen interne optische drive bevat, het nog geen einde spel is! 😜

Externe optische drive met de lade open en daarin een dvd. Aangesloten op een laptop

Een externe optische drive is een op zichzelf staande eenheid die je via een usb-kabel aansluit op de computer. De computer voedt de optische drive zonder externe voedingskabel.

Na het aansluiten is het bij sommige types nog een kwestie van het installeren van de drivers (het stuurprogramma). De installatie is eenmalig en start direct na het aansluiten van de optische drive. Hierna is de drive klaar voor gebruik.

Kijk je daar toch tegenop? In dat geval kun je ook kiezen voor een plug-and-play-optische drive, die hebben een dergelijke installatie niet nodig.

Leesbare, beschrijfbare en herschrijfbare schijven

Zoals al eerder benoemd zijn er optische drives die naast het lezen van een schijf, ook een schijf kunnen schrijven. We maken hier onderscheid tussen ROM, R en RW (RE).

ROM-schijven zijn slechts leesbaar. ROM staat voor read-only media. R-schijven zijn beschrijfbare schijven. En RW-schijven (of aangeduid met RE) zijn herschrijfbaar.

Het onderscheid tussen R-schijven en RW-schijven, is dat R-schijven enkel te beschrijven zijn als er nog geen informatie opstaat. Het gaat om lege schijven. RW-schijven zijn ook beschrijfbaar als er al informatie opstaat.

Staat er bijvoorbeeld een film op zo’n schijf die je al honderd keer hebt gezien, dan is het mogelijk om er bijvoorbeeld een andere film op te zetten.

Dit noemen we branden, omdat de lasers de informatie (de enen en nullen) letterlijk in de schijf branden. De laser die dit doet is krachtiger dan de laser die de gegevens leest. Let bij de aankoop van een optische drive op of de drive enkel kan lezen of ook kan branden. Je kunt ook op de pagina over de beste externe dvd-brander spieken.

Schijfformaten

Een ander aandachtspunt is het schijfformaat van de optische drive. De bekendste schijfformaten zijn cd, dvd en bd (Blu-ray).

Cd-schijven kunnen ongeveer 700 mb aan gegevens opslaan, dvd’s ongeveer 4,7 GB en Blu-ray-schijven bevatten 25 GB per laag.

Er bestaan ook dubbellaagse bd-schijven die 50 GB bevatten. Een dubbellaagse schijf is te branden (en te lezen) aan beide zijden. Dit wordt aangegeven met DL (dual layer).

Blu-ray schijven zijn ook verkrijgbaar met drie of vier lagen. Dit zijn bd-XL-schijven. Een bd-schijf met drie lagen wordt aangeduid met TL (triple layer) en kan maximaal 100 GB aan gegevens bevatten. Een bd-schijf met vier lagen wordt aangeduid met QL (quadruple layer) en haalt maximaal 128 GB.

Dan zijn er ook nog db-XL/DS/TL-schijven. Dit zijn dubbelzijdige bd-TL-schijfen met drie lagen per zijde. Deze hebben een maximale opslagcapaciteit van 200 GB.

Alle van de hierboven genoemde schijven zijn leesbaar, schrijfbaar of herschrijfbaar. Dit is te herkennen aan de afkorting die erachter staat: ROM, R of RW (of RE).

Een stapel met allerei dvd's, cd's en bd's

Lees- en (her)schrijfsnelheid

Optische drives hebben een lees-, schrijf- en herschrijfsnelheid. Hierbij geldt: hoe hoger deze snelheid, hoe sneller de optische drive gegevens leest of brandt.

De snelheid wordt aangegeven met ’schijfformaat x snelheid’. Ieder schijfformaat heeft een basissnelheid. De totale lees- en schrijf- of herschrijfsnelheid bereken je door de basissnelheid te vermenigvuldigen met het getal achter de ‘x’. Dit zal ik even voor je uitleggen. 😃

De basissnelheid van een cd is ongeveer 150 kb/s (0,150 Mb/s), de basissnelheid van een dvd is 1,385 Mb/s en de basissnelheid van bd-schijven is 6,74 Mb/s. Om het te verduidelijken heb ik hieronder een voorbeeld voor je:

Snelheid schijf:Drive leest uit:
Cd (x24)0,150 Mb/s x 24 = 3,6 Mb/s
Dvd (x8)1,385 Mb/s x 8 = 11,08 Mb/s
Bd (x6)6,74 Mb/s x 6 = 40,44 Mb/s

Als je kijkt naar de snelheid van een optische drive, zie je al snel dat de snelheid voor lezen het hoogst is, daarna voor schrijven en daarna voor herschrijven.

Dit komt doordat de lasers bij het lezen enkel de hobbeltjes en putjes uitlezen en bij het schrijven deze hobbeltjes en putjes inbranden. Dat branden kost meer tijd. Het branden van nieuwe informatie op bestaande informatie duurt logischerwijs nog langer.

Gegevensoverdracht

De snelheid van een optische drive bepaalt hoe snel de drive informatie uitleest en/of brandt. Dit heeft invloed op de snelheid van de gegevensoverdracht, maar ook de aansluiting van externe optische drives heeft hier invloed op.

Een externe optische drive heeft een usb-aansluiting. Er zijn drie soorten usb-aansluitingen die de drive kan hebben: micro-usb, usb-a en usb-c. De usb-aansluitingen verschillen in snelheid. Je hebt usb 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 en 4.0. Hoe hoger het getal, hoe sneller de gegevensoverdracht.

Micro-usb is vrijwel altijd usb 2.0. Usb-a heb je zowel in 2.0, 3.0, als in usb 3.1. Usb-c is te verkrijgen in 3.1, 3.2 en 4.0.

Kijk daarom goed naar de aansluiting. Het is fijn als de drive een snelle usb-aansluiting heeft, maar het is ook belangrijk dat deze usb-aansluiting overeenkomt met het apparaat waar je de drive op aansluit.

Overige koopcriteria

Naast de hierboven genoemde factoren zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst is de compatibiliteit met het besturingssysteem belangrijk. De meest gebruikelijke besturingssystemen van computers zijn Microsoft Windows, Mac OS, Chrome OS en Linux.

De meeste optische drives zijn zowel compatibel met (de laatste versies van) Microsoft Windows als Mac OS. Ook zijn er veel drives die samenwerken met Linux.

De zoektocht naar een optische drive die compatibel is met Chrome OS is wat lastiger, omdat een Chromebook (die draait op Chrome OS) niet de mogelijkheid heeft om drivers te installeren. Je hebt dan een plug-and-play-optische drive nodig die geschikt is voor een Chromebook.

Daarnaast raad ik je aan om te letten op het gewicht en de afmetingen van een optische drive. Moderne optische drives zijn dun en compact, meestal aangeduid door slimline.

Hoewel de meeste drives vrij klein zijn, is het geen slecht idee om er toch bij stil te staan. Hoe kleiner en lichter de drive, hoe makkelijker je hem verplaatst. Zo neem je hem bijvoorbeeld makkelijk mee naar vrienden of familie, zodat je samen van de mogelijkheden van een optische drive profiteert. 👨‍👩‍👧‍👦

Twee vrienden zitten op de vloer met verschillende dvd's in hun handen

Het nadeel is dat een slimline optische drive in een aantal gevallen minder snel is dan een zogenaamde halfhoge optische drive. Neem alle aspecten in deze koopgids mee zodat je jezelf verzekerd van een drive die bij je past!

Nuttige gebruikstips

Het gebruik van een optische drive is vrij simpel. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen of juist niet moet doen zodat de optische drive optimaal presteert. 👇

  • Laat de schijflade niet openstaan wanneer je deze niet gebruikt.
  • Reinig het apparaat, mits nodig, alleen aan de buitenzijde en doe dit met een droge doek. Reinig de schijf enkel met schijfreinigingssets en niet met een natte doek of iets dergelijks.
  • Raak de lens van de drive niet aan.
  • Plaats alleen de daarvoor bestemde schijf in de drive. Een kleinere of grotere schijf kan schade aanrichten. Plaats ook geen verbogen schijf in de drive.
  • Laat de drive en de schijven nooit buiten liggen en pas op met felle zon en extreme temperaturen.
  • Pak de schijf altijd aan de randen vast en schuif hem niet over een oppervlak.
  • Probeer (her)schrijfbare schijven van verschillende fabrikanten als een schijf niet werkt.
  • Probeer op een lagere snelheid te branden als je problemen hebt met het (her)schrijven van een schijf.

De 5 beste optische drives onder elkaar

1. LifeGoods Externe DVD Speler

1. LifeGoods Externe DVD Speler
Type optische drive: Externe optische drive
Schrijfformaten: DVD en CD
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10/11, Linux, alle versies van Mac OS.
Optical drive-productopties: LED-indicator
Voedingstype: USB
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10/11, Linux, alle versies van Mac OS.
Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,7 cm
Gewicht: 376 g

2. Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop

2. Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop
Type optische drive: Externe optische drive
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Afmetingen: Afmeting: 15 x 14 x 1,5 cm
Gewicht: 369 g

3. Externe DVD Speler & Brander

3. Externe DVD Speler & Brander
Type optische drive: Externe optische drive
Schrijfformaten: DVD en CD SCHRIJFSNELHEID BD-R 0 SCHRIJFSNELHEID BD-R DUAL LAYER 0 SCHRIJFSNELHEID BD-RE 0 SCHRIJFSNELHEID BD-RE DUAL LAYER 0 SCHRIJFSNELHEID CD-R 24 SCHRIJFSNELHEID CD-RAM 24 SCHRIJFSNELHEID CD-RW 10 SCHRIJFSNELHEID DVD+R 24 SCHRIJFSNELHEID DVD+R DOUBLE LAYER 4 SCHRIJFSNELHEID DVD+RW 4 SCHRIJFSNELHEID DVD+RW DOUBLE LAYER 4 SCHRIJFSNELHEID DVD-R 8 SCHRIJFSNELHEID DVD-R DOUBLE LAYER 4 SCHRIJFSNELHEID DVD-RW 8 SCHRIJFSNELHEID DVD-RW DOUBLE LAYER 4 SCHRIJFSNELHEID HD DVD-R 0 SCHRIJFSNELHEID HD DVD-RW 0 SYSTEEMEISEN Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS. 58 / 5000 TYPE CD LADER Tray TYPE INPUT/OUTPUT 2 geselecteerd TYPISCHE OPTISCHE SCHIJF CONTROLE Eject UITZONDERINGEN FABRIEKSGARANTIE Geen 4 / 200 VERPAKKING BREEDTE 161 mm VERPAKKING HOOGTE 35 mm VERPAKKING LENGTE 161 mm VERPAKKINGSINHOUD External DVD Drive Handleiding USB kabel Beschermhoes 67 / 4000 VOEDINGSTYPE USB WORDT GELEVERD MET DE VOLGENDE SOFTWARE Plug & Play Beter gevonden worden op bol.com? Veel klanten maken gebruik van de filters en zoekopties binnen bol.com. Om ervoor te zorgen dat je artikel na het filteren zichtbaar is in de resultatenlijst is het van belang om de eigenschappen hiernaast (correct) in te vullen. Zo wordt jouw artikel
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS.
Optical drive-productopties: LED-indicator
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS.
Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,6 cm
Gewicht: 361 g

4. Best Berry® Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop & Macbook – Drive – Data & Voeding Via USB 3.0 of USB-C – Plug & Play – Gratis Beschermhoesje

4. Best Berry® Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop & Macbook – Drive – Data & Voeding Via USB 3.0 of USB-C – Plug & Play – Gratis Beschermhoesje
Type optische drive: Externe optische drive
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS
Optical drive-productopties: LED-indicator
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Linux, alle versies van Mac OS
Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,7 cm
Gewicht: 377 g

5. Externe DVD Speler & Brander Voor Laptop En Macbook

5. Externe DVD Speler & Brander Voor Laptop En Macbook
Type optische drive: Externe optische drive
Schrijfformaten: DVD±R, DVD-RW, DVD+RW, CD-R
Systeemeisen: 98/SE/ME/2000/XP/VISTA/Win 7/8/10, Mac OS
Optical drive-productopties: Ondersteuning voor 8-cm discs
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Systeemeisen: 98/SE/ME/2000/XP/VISTA/Win 7/8/10, Mac OS
Afmetingen: Afmeting: 5,9 x 86 x 74 cm
Gewicht: 352 g

Veelgestelde vragen over optische drives

❓Wat kun je met een optische drive?

Een optische drive leest of (her)schrijft schijven zoals cd's en dvd's. Je kunt bijvoorbeeld een oude film op dvd kijken en deze eventueel omzetten naar een digitaal bestand. Je kunt de schijven ook branden en er een back-up op zetten.

👍Wat is het voordeel van een optische drive ten opzichte van een usb-stick of harde schijf?

Alle drie gebruik je om bestanden op te zetten en om bestanden uit te lezen. De opslagcapaciteit van een schijf is beperkter dan die van usb’s of harde schijven, maar een schijf is een veiligere opslag optie: een schijf is niet gevoelig voor fouten of hackers. En als je de informatie van een schijf toch liever digitaal hebt, dan kun je deze met een drive overzetten.

🧲Wat is het verschil tussen een optische drive en een magnetische drive zoals een harde schijf?

Een optische drive leest en schrijft informatie op een schijf met lasers. Een magnetische drive doet dit met een kleine magnetische kop en slaat de informatie op in de drive zelf. Een schijf heeft minder opslagcapaciteit, maar is doorgaans goedkoper en tevens minder gevoelig voor gegevensverlies als gevolg van omgevings- of magnetische factoren.

Welke optische drive moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste optische drive. Zo maak jij de beste keus!

Type optische driveOptical drive-productoptiesVoedingstypeAfmetingenGewicht
1LifeGoods Externe DVD SpelerExterne optische driveLED-indicatorUSBAfmeting: 14 x 14 x 1,7 cm376 g
2Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor LaptopExterne optische driveLED-indicatorAdapter/ lichtnetAfmeting: 15 x 14 x 1,5 cm369 g
3Externe DVD Speler & BranderExterne optische driveLED-indicatorAdapter/ lichtnetAfmeting: 14 x 14 x 1,6 cm361 g
4Best Berry® Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop & Macbook – Drive – Data & Voeding Via USB 3.0 of USB-C – Plug & Play – Gratis BeschermhoesjeExterne optische driveLED-indicatorAdapter/ lichtnetAfmeting: 14 x 14 x 1,7 cm377 g
5Externe DVD Speler & Brander Voor Laptop En MacbookExterne optische driveOndersteuning voor 8-cm discsAdapter/ lichtnetAfmeting: 5,9 x 86 x 74 cm352 g

LifeGoods Externe DVD Speler

Type optische drive: Externe optische drive

Optical drive-productopties: LED-indicator

Voedingstype: USB

Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,7 cm

Gewicht: 376 g

Best Berry® 7-in-1 Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop

Type optische drive: Externe optische drive

Optical drive-productopties: LED-indicator

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Afmetingen: Afmeting: 15 x 14 x 1,5 cm

Gewicht: 369 g

Externe DVD Speler & Brander

Type optische drive: Externe optische drive

Optical drive-productopties: LED-indicator

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,6 cm

Gewicht: 361 g

Best Berry® Externe DVD / CD Speler en Brander voor Laptop & Macbook – Drive – Data & Voeding Via USB 3.0 of USB-C – Plug & Play – Gratis Beschermhoesje

Type optische drive: Externe optische drive

Optical drive-productopties: LED-indicator

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Afmetingen: Afmeting: 14 x 14 x 1,7 cm

Gewicht: 377 g

Externe DVD Speler & Brander Voor Laptop En Macbook

Type optische drive: Externe optische drive

Optical drive-productopties: Ondersteuning voor 8-cm discs

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Afmetingen: Afmeting: 5,9 x 86 x 74 cm

Gewicht: 352 g

Conclusie

De beste optische drive geeft je toegang tot videogames op dvd en films die online niet te vinden zijn. Daarnaast is je back-up veiliger dan bij de huidige back-up opties. Ideaal toch? Let wel even op of de drive compatibel is met de schijven en de besturingssystemen die je gebruikt.

Weet jij al welke het wordt? Zo niet, neem dan vooral nog een kijkje in onze top 5 hieronder of stel je vraag aan ons. Bedankt voor het lezen! 👍

Was dit artikel behulpzaam?