De Beste Mini-pc is Klein maar Krachtig

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Zet die joekel van een kast de deur uit!

De Beste Mini-pc is Klein maar Krachtig

Toen de mini-pc in 2008 het levenslicht zag, werd er met de nodige scepsis op gereageerd: zou dit kleine apparaatje een waardige vervanging voor een desktop vormen? Inmiddels kent de mini-pc meer dan genoeg liefhebbers en zijn de voordelen van de beste mini-pc duidelijk.

In dit artikel doe ik de allure van de mini-pc uit te doeken en leg ik uit hoe je een geschikt exemplaar vindt. Maar eerst: de top drie met beste mini-pc's van dit moment. 🥇🥈🥉

Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005

Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005
Processortype: Intel Pentium
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 240 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics 605
Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth
Bekijk op Bol.comPijltje

Intel NUC Compleet | Celeron J4005

Intel NUC Compleet | Celeron J4005
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 120 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics 600
Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple Mac Mini (2020)

Apple Mac Mini (2020)
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 256 GB
Videokaart: Apple M1 8-core
Type aansluiting: HDMI | DVI-I
Bekijk op Bol.comPijltje

Mini-pc koopgids: hoe maak je de beste koop?

Heb je schoon genoeg van dat enorme, logge apparaat (lees: de 'normale' desktop) in je woonkamer of (thuis)kantoor? Met een mini-pc hoef je zeker niet op kracht in te leveren en geniet je van een heerlijk compact formaat.

Om je te helpen met het vinden van de beste mini-pc, stelde ik onderstaande koopgids voor je samen. Lees snel verder!

Wat is een mini-pc?

De naam zegt het al: een mini-pc is een kleine pc. Het biedt dezelfde functionaliteiten als een desktop-pc, alleen is het dan verpakt in een compacter formaat. Daardoor neemt het weinig ruimte in en is het eenvoudig weg te werken.

Bovendien is het apparaatje stil en verbruikt het veel minder energie. Fijn voor je portemonnee en de planeet! 🌎

Daartegenover staat dat er minder mogelijkheden zijn om uit te breiden: hooguit het RAM-geheugen en de harde schijf. Ook voor hele fanatieke gamers zou ik eerder een goede gaming-pc aanraden dan een mini-pc.

Een mini-pc is gebaseerd op de techniek van laptops. Twijfel je tussen deze twee? Voor dezelfde prijs kun je een krachtigere mini-pc dan laptop scoren, maar je moet er wel rekening mee houden dat er geen scherm, toetsenbord en muis bijzit.

Heb je deze accessoires niet thuisliggen, dan kan een laptop goedkoper zijn. Een andere optie is de beste all-in-one pc.

Nog een voordeel van een laptop vergeleken met de mini-pc: hoewel het formaat van een mini-pc zich weliswaar goed leent voor meenemen, is het niet – zoals een laptop – geschikt voor onderweg. ✈️

Het is uiteindelijk minder een budgetkwestie, maar afhankelijk van wat je wensen en behoeften zijn: als je op zoek bent naar een apparaat die puur voor thuisgebruik is en je liever zelf een monitor en andere accessoires aansluit, is een mini-pc de juiste keuze.

Let wel op dat er twee varianten zijn van de mini-pc: de kant-en-klare mini-pc en de zogenaamde barebone.

Laatstgenoemde is een mini-pc die nog niet compleet is: je moet het besturingssysteem, de HDD/SDD en het RAM-geheugen zelf toevoegen. Een uitkomst voor wie de vrijheid wil hebben om de pc naar wens in te richten.

Besturingssysteem

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welk besturingssysteem het beste is, want dit is een kwestie van smaak en hangt ook af van waar je vertrouwd mee bent. Voor wie nog geen idee heeft, zet ik hieronder kort de belangrijkste kenmerken van de besturingssystemen uiteen.

Windows

Hoewel andere besturingssystemen ook zeker verstokte fans hebben, blijft Windows de onbetwiste marktleider.

Pluspunt van dit besturingssysteem zijn het aantal compatibele programma's, de flexibiliteit en de mogelijkheden voor personalisatie. Het grootste nadeel is dat Windows het kwetsbaarst is voor virussen. Er bestaat simpelweg meer malware voor omdat het besturingsysteem de meeste gebruikers heeft.

Omdat een aanzienlijk deel van de mini-pc's op Windows draait, is er ook de meeste keuze in. Dat is enerzijds een voordeel, want je hebt genoeg om uit te kiezen en er is een mini-pc voor elk budget te vinden. Anderzijds is de kwaliteit wisselend en hangt het eindproduct sterk af van de fabrikant en het model.

MacOS

MacOS is het besturingssysteem van Apple. Een groot verschil met overige systemen is dat Apple niet alleen de software, maar ook de hardware maakt. Hierdoor sluiten die naadloos op elkaar aan.

Er is een veel kleiner aanbod aan mini-pc's met OS X, maar er zitten ook minder kwaliteitsverschillen tussen de verschillende producten. Apple kan de kwaliteit immers zelf waarborgen. 👌

MacOS staat te boeken als bijzonder gebruiksvriendelijk – al blijft dat persoonlijk. Bovendien is het systeem minder vatbaar voor virussen, en als je andere Apple-apparaten in huis hebt, werken die uitstekend met elkaar samen.

Wat sommigen als een nadeel ervaren, is dat er minder personalisatiemogelijkheden zijn. Bovendien hebben apparaten van Apple steevast een stevig prijskaartje.

Een witte, rechtopstaande Mac-mini

Linux

Linux is een open source-software, wat inhoudt dat het vrij beschikbaar is: niet alleen is het gratis te downloaden, maar ook door iedereen aan te passen.

Als je waarde hecht aan flexibiliteit en aanpasbaarheid, is Linux zeker het overwegen waard. Hier is wel enige kennis voor nodig.

Ook moet je er rekening mee houden dat er minder applicaties voor Linux beschikbaar zijn. Er is traditioneel een beperkte impact van malware op Linux, maar dit lijkt wel in opkomst te zijn.

Chrome OS

Chome OS is het besturingssysteem van zoekmachinegigant Google en is nieuwer dan Windows, macOS en Linux. Het principe is ook anders: bijna alles is cloud-based. Dat houdt in dat de programma's in een online cloud staan in plaats van op een interne harde schijf. 💽

Hierdoor zijn de specificaties minder van belang, want ook met zwakkere hardware werkt Chrome OS soepel en snel.

Apparaten met Chrome OS zijn bovendien fijner geprijsd omdat er geen noodzaak is voor – pak hem beet – de nieuwste processor of videokaart. Ook is het systeem nagenoeg immuun voor virussen.

Er zitten ook aanzienlijke nadelen aan Chrome OS. Het systeem leent zich voornamelijk goed voor lichte taken als surfen, e-mailen en tekstbewerking en is niet geschikt voor zware games en foto- en videobewerking.

Ook zijn niet alle programma's beschikbaar voor Chrome OS. Bovendien is het zo goed als onbruikbaar zonder internetverbinding.

Processor

De processor is het brein van een mini-pc en voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties van het apparaat.

Specificaties van een processor

Aan onderstaande specificaties lees je (grotendeels) af wat een processor in huis heeft:

  • Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor. Concreet duidt het aan hoeveel bewerkingen de processor in een seconde uitvoert. Dit drukt men uit in gigahertz (GHz). 1 GHz houdt in dat de processor een miljard bewerkingen in een seconde uitvoert.
  • Het aantal kernen (cores) geeft aan hoe goed de mini-pc in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Hoe meer kernen, hoe beter je kunt multitasken.
  • Het aantal threads is ook een indicatie van het vermogen om te multitasken. Dit zijn de virtuele versies van de fysieke cores. Threads zijn minder snel dan cores, omdat ze alleen de rekenkracht die de fysieke cores nog over hebben benutten.

Processormerken en -modellen

Er zijn verschillende processormerken en -modellen voor mini-pc's. Laten we gaan kijken!

  • Intel

Het merk dat de meeste processoren levert voor mini-pc's is Intel. De chips van deze fabrikant blinken vooral uit op het gebied van kloksnelheid. Er is een reeks aan verschillende versies van Intel-chips, waarbij een hoger cijfer gelijkstaat aan een recentere, krachtigere en duurdere versie.

Intel Pentium, Celeron en Core i3 zijn vooral geschikt voor lichtere taken. Ga – indien je budget het toelaat – minstens voor de Core i5. Deze processor biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en voldoet voor de meeste taken.

De Core i7 is nog een stukje krachtiger en de Core i9 is het neusje van de zalm onder de Intel-chips. Als je een gamer bent, aan foto- en/of videobewerking doet of simpelweg verzot bent op de laatste technische snufjes, dan zijn deze processoren voor jou. Anders is het misschien de prijs niet waard. 💵

Om het iets ingewikkelder te maken, zijn er binnen de processorversies ook weer verschillende gradaties. Je leest dit af aan het processornummer.

Die beginnen met Intel, de merknaam, en de versie (bijvoorbeeld Core i5). Na het streepje volgt de generatie van de processor.

De getallen hierna geven de prestaties aan. Hoger is daarbij beter, maar dan alleen binnen de verschillende versies. Aan het einde vind je een letter. U en Y geven aan dat de processor energiezuinig is, en H levert de beste prestaties.

  • AMD

AMD is een gedegen concurrent van Intel in de processorwereld. Intel domineert vooralsnog, maar AMD wint langzamerhand meer terrein. Deze processoren overleggen over het algemeen meer kernen en threads dan Intel-chips en zijn daarom goed in multitasken.

Hoewel de benamingen van processoren een technologische cijfer- en lettersoep lijken, scheelt het enorm dat de versienummers van AMD vergelijkbaar zijn aan die van Intel. Zo is de AMD Ryzen 5 te vergelijken met de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 9 met de Intel Core i9.

Ook de processornamen zijn gelijksoortig opgebouwd. De naam begint met het merk (AMD) en de versie (zoals Ryzen 7). Hierna komt de generatie en de opvolgende getallen vertellen je wat het modelnummer is. Hoger is hierbij krachtiger. 💪

Tot slot zie je een letter. 'X' is een hoge kloksnelheid, 'G' is met grafische chip, 'H' is hoge prestaties en 'U' is energiezuining.

  • M1

Apple maakte altijd gebruik van Intel-processoren, maar is niet zo gek lang geleden (2020) begonnen met het produceren van eigen computerchips met de naam Apple Silicon. De M1 is de allereerste chip voor computers uit de koker van Apple. De techreus maakt al langer processoren voor iPhones en iPads.

Inmiddels zijn daar drie varianten van: de originele M1, M1 Pro en M1 Max. Grootste verschil tussen de originele M1 en de Pro/Max is het aantal kernen.

De M1 is een SoC (System on a Chip). Dit houdt in dat het verschillende componenten bevat, zoals de processor, grafische processor en het werkgeheugen.

Omdat de onderdelen niet afzonderlijk van elkaar werken en een centraal geheugen hebben, is de verwerkingssnelheid en efficiëntie hoog en overlegt de chip uitstekende prestaties. Het nadeel is dat er weinig ruimte is voor upgrades.

Opslagcapaciteit

Om al je programma's, tekstbestanden, foto's, video's en andere bestanden op de mini-pc op te slaan heb je opslagruimte nodig, en is het per persoon verschillend hoeveel capaciteit wenselijk is. Vooral video's zijn echte ruimtevreters. Ik raad je aan om in ieder geval voor 256 GB te kiezen.

Er zijn twee vormen van opslag: op een HDD (Hard Disk Drive) en een SSD (Solid State Drive). De HDD is de ouderwetse harde schijf, en de SSD is de nieuwste opvolger.

De SSD wint het dan ook bijna alle vlakken van de HDD: het is stiller, betrouwbaarder en energiezuiniger en zorgt dat je apparaat vliegensvlug opstart. Het enige voordeel van HDD is dat je voordeliger bestanden opslaat. Sommige mini-pc's hebben beide, zodat je het beste van twee wereld verenigt.

Een witte mac mini

RAM

Het RAM, ook wel het werkgeheugen of interne geheugen genoemd, is waar je processor tijdelijke bestanden opslaat van programma's die open staan. Je kunt het zien als het kortetermijngeheugen van de mini-pc.

Hoe meer je multitaskt, hoe meer RAM je nodig hebt. Zit het RAM te vol, dan wordt het apparaat trager.

Binnen het aanbod varieert het RAM over het algemeen van 4 GB tot 32 GB. Het is raadzaam om minstens voor 8 GB te kiezen en als je games of grafische taken uitvoert, minstens 16 GB en het liefst 32 GB of meer.

Ontwerp

Bij de afweging voor een bepaald ontwerp spelen twee factoren een rol: het esthetische aspect en het formaat. Waar de één zich bij het zoeken naar een mini-pc puur focust op de functionaliteiten, vindt de ander het ontwerp een belangrijk punt. 👆

Als de mini-pc pontificaal in de woonkamer staat, kun je het belangrijk vinden dat het apparaat er een beetje fraai uitziet. Dit is een kwestie van smaak, maar de ene fabrikant hecht er duidelijk meer waarde aan dan de ander. Veel mensen zien Apple-producten als de heilige graal op het gebied van design.

Dan is er nog het formaat. Een mini-pc is per definitie klein, maar er zijn alsnog lichte verschillen – iets wat van belang kan zijn als je weinig ruimte op je bureau hebt.

Aansluitingen

Vergeleken met een 'normale' laptop, heeft een mini-pc minder aansluitingen – een logisch gevolg van het formaat.

Kijk of het exemplaar dat je op het oog hebt in ieder geval de benodigde aansluitingen heeft, zodat je het gebruik van dongles zoveel mogelijk vermijdt. Heeft je mini-pc geen bluetooth? Dan ontkom je niet aan de beste bluetooth-dongle.

Enkele usb-poorten is zeker handig, bijvoorbeeld om de beste optische drive, beste capture card, een goede videograbber of een externe geluidskaart aan te sluiten. Een monitor aansluiten doe je via een hdmi-, DVI of DisplayPort-aansluiting.

De 5 beste mini-pc's onder elkaar

1. Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005

1. Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005
Processortype: Intel Pentium
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 240 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics 605
Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth

2. Intel NUC Compleet | Celeron J4005

2. Intel NUC Compleet | Celeron J4005
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 120 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics 600
Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth

3. Apple Mac Mini (2020)

3. Apple Mac Mini (2020)
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 256 GB
Videokaart: Apple M1 8-core
Type aansluiting: HDMI | DVI-I

4. Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC

4. Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 120 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics
Type aansluiting: Bluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0

5. Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC

5. Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB
Opslagcapaciteit Solid State Drive: 500 GB
Videokaart: Intel HD Graphics
Type aansluiting: Bluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0

Veelgestelde vragen over mini-pc's

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over mini-pc's. Heb je nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!

🤔 Wat is een mini-pc?

Een mini-pc is een kleine pc. Ondanks het formaat is het een volwaardige pc en functioneert hij min of meer op dezelfde wijze.

🖥️ Waarom zou je voor een mini-pc kiezen?

Een mini-pc neemt weinig ruimte en is eenvoudig weg te werken. Daarnaast is het apparaatje stil en energiezuinig.

🔧 Kun je een mini-pc zelf samenstellen?

Als je zelf een mini-pc wilt samenstellen, moet je een zogenaamde barebone kopen. Dit is een mini-pc die nog niet helemaal af is: je moet het besturingssysteem, de HDD/SDD en het RAM zelf toevoegen. Hierdoor heb je vrijheid hoe je deze inricht.

Welke mini-pc moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mini-pc. Zo maak jij de beste keus!

ProcessortypeIntern geheugenOpslagcapaciteit harde schijfOpslagcapaciteit Solid State DriveVideokaartType aansluiting
1Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005Intel Pentium8 GB0 GB240 GBIntel UHD Graphics 605USB 3.0 | HDMI | Bluetooth
2Intel NUC Compleet | Celeron J4005Intel Celeron8 GB0 GB120 GBIntel UHD Graphics 600USB 3.0 | HDMI | Bluetooth
3Apple Mac Mini (2020)Apple M18 GB0 GB256 GBApple M1 8-coreHDMI | DVI-I
4Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PCIntel Celeron8 GB0 GB120 GBIntel UHD GraphicsBluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0
5Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PCIntel Celeron16 GB0 GB500 GBIntel HD GraphicsBluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0

Intel NUC Compleet PC | Pentium J5005

Processortype: Intel Pentium

Intern geheugen: 8 GB

Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB

Opslagcapaciteit Solid State Drive: 240 GB

Videokaart: Intel UHD Graphics 605

Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth

Intel NUC Compleet | Celeron J4005

Processortype: Intel Celeron

Intern geheugen: 8 GB

Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB

Opslagcapaciteit Solid State Drive: 120 GB

Videokaart: Intel UHD Graphics 600

Type aansluiting: USB 3.0 | HDMI | Bluetooth

Apple Mac Mini (2020)

Processortype: Apple M1

Intern geheugen: 8 GB

Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB

Opslagcapaciteit Solid State Drive: 256 GB

Videokaart: Apple M1 8-core

Type aansluiting: HDMI | DVI-I

Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC

Processortype: Intel Celeron

Intern geheugen: 8 GB

Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB

Opslagcapaciteit Solid State Drive: 120 GB

Videokaart: Intel UHD Graphics

Type aansluiting: Bluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0

Intel NUC Basic Mini Computer / Desktop PC

Processortype: Intel Celeron

Intern geheugen: 16 GB

Opslagcapaciteit harde schijf: 0 GB

Opslagcapaciteit Solid State Drive: 500 GB

Videokaart: Intel HD Graphics

Type aansluiting: Bluetooth | Connection Head Phone | HDMI | USB 3.0 | USB 3.1 | USB 2.0

Conclusie

Mini-pc's onderscheiden zich onder andere door het besturingssysteem, de processor, het RAM en de opslagcapaciteit. Ik hoop dat dit artikel hielp om de beste mini-pc in de wacht te slepen. Twijfel je nog, bekijk dan de top vijf hieronder nog eens. We horen graag wat je van dit artikel vond! 👇

Was dit artikel behulpzaam?