De Beste Externe Geluidskaart levert Studiokwaliteit
Vergeet die ingebouwde geluidskaart van je computer. De beste externe geluidskaart is hét fundament van elke thuisstudio. Met deze handige apparatuur sluit je diverse instrumenten aan op je computer en neem je audio op in hoge kwaliteit.
In dit artikel vind je de vijf beste externe geluidskaarten en schreef ik een handige koopgids die je helpt met je aanschaf. Benieuwd naar de belangrijkste aspecten? Lees dan snel verder! 👇
Externe geluidskaart koopgids: hoe maak je de beste koop?
Wat is een externe geluidskaart?
Een externe geluidskaart, ook wel een audio interface, verbindt instrumenten en geluidsapparatuur met een computer. De kaart zet een analoog signaal naar een digitaal signaal om die de computer in staat is om te verwerken. 🖥️
Dit kunstje kan de geluidskaart ook andersom. Door het omzetten van het digitale signaal in een analoog signaal speelt het geluid af over bijvoorbeeld de beste koptelefoon, goede over-earkoptelefoon of studiomonitor.
De geluidskaart is extern, omdat het een simpel kastje betreft die je bijvoorbeeld op je bureau plaatst. Een interne geluidskaart daarentegen heeft bijna iedereen. Deze zit standaard in elk moederbord (en dus elke computer of laptop) verwerkt. Voor het opnemen en mixen van muziek is hij echter in elk opzicht inferieur aan een externe geluidskaart.
Waarom heb ik een externe geluidskaart nodig?
Standaard ingebouwde geluidskaarten zijn ontwikkeld voor alledaags gebruik door de gemiddelde consument. Helaas kom je met een enkele stereo-uitgang en microfooningang niet ver als je ambieert om serieus muziek op te nemen.
Bovendien beperkt een externe geluidskaart latency tot een minimum. Latency is een vertraging van de audio doordat je computer tijd nodig heeft om zowel geluid op te nemen als af te spelen. Het gevolg is dat een tijd tussen het maken van het geluid en het weergeven ervan hoorbaar is. Zo ontstaat een soort echo-effect. 🔊
Te veel latency is funest voor je muziekspel, omdat het je ritme overhoop gooit. Latency ban je nooit compleet uit. Voor bijvoorbeeld piano en gitaar is een vertraging tot 5 miliseconden aanvaardbaar. Een kwalitatief goede externe geluidskaart weet dit te bewerkstelligen.
Input/output (I/O)
Het aantal in- en uitgangen, ook wel het I/O ratio, wordt door velen omschreven als het belangrijkste aspect. De keuze van een geluidskaart hangt grotendeels af van het type en hoeveelheid geluidsapparatuur dat je wilt aansluiten. Laten we eerst kijken naar de verschillende in- en uitgangen:
- Microfooningang: voor het aansluiten van een microfoon. Doorgaans te herkennen aan een 3-pins ingang voor bijvoorbeeld een XLR-aansluiting.
- Lijningang: een 6.3 mm-ingang voor het aansluiten van bijvoorbeeld microfoons of gitaren. Elektrische gitaren vragen meestal om een Hi-Z-aansluiting. Dit is een speciale ingang voor instrumenten met een hoge impedantie.
- MIDI-ingang: een aansluiting voor keyboards of digitale piano's die beschikken over een MIDI-uitgang.
Ook zijn een tal outputs te vinden op externe geluidskaarten. Variërend van XLR, TRS tot aan MIDI en RCA. Welke je nodig hebt, hangt af op welke studio monitor, noise-cancelling koptelefoon of mixer je hem bijvoorbeeld aansluit. 🎚️
Studio monitoren vereisen veelal een XLR, RCA of 6.3 mm ingang, koptelefoons een 3.5 of 6.3 mm-ingang. Controleer vooraf goed of je geluidskaart compatibel is met je overige apparatuur.
Hoeveel inputs en outputs heb ik nodig?
Ben je een singer-songwriter? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan twee microfooningangen. Eentje voor de zang, en een voor het opnemen van je (akoestische) gitaar.
Ben je een drummer? Dan heb je minstens vier microfoons nodig om alle drumonderdelen op te nemen en heb je baat bij vier ingangen of meer.
En als je met iemand samenspeelt en opneemt, zijn twee koptelefoonuitgangen wel zo prettig.
Waarschijnlijk snap je het punt inmiddels. Het aantal in- en uitgangen dat je nodig hebt, is afhankelijk van je behoeften. Toch wil ik het advies meegeven om een geluidskaart te overwegen die qua in- en uitgangen nét boven je behoeften ligt.
Je zult niet de eerste zijn die een geluidskaart ontgroeit omdat hij simpelweg te weinig opties biedt. Misschien wil je in de toekomst meer instrumenten aansluiten of met meer mensen tegelijkertijd spelen. En hoewel het aantal in- en uitgangen technisch gezien valt uit te breiden, is dit geen aanrader voor degene die op dit gebied een leek is. 😵💫
Computeraansluitingen
- Thunderbolt: tegenwoordig de standaard op de markt. Deze aansluiting biedt ten opzichte van andere aansluitingen een superieure snelheid. Bovendien is het maar liefst acht keer (!) sneller dan usb 3 en beschikt over een lage latency.
- Usb 3.0, 2.0 en 1.1: niet de snelste, wel een van de populairste keuzes. Het grote voordeel aan usb is dat je het simpel in de usb-poort van je computer plugt, zonder dat je externe voeding nodig hebt.
- Firewire: een oudere aansluiting die langzaam uit de markt raakt, maar vergeleken met usb is de snelheid van de gegevensoverdracht stabieler.
Let op!
Er zijn externe geluidskaarten die alleen werken met Windows of macOS. Controleer de productspecificaties van te voren goed of de kaart compatibel is met jouw systeem.
Sample rate en bitdiepte
Sample rate kun je zien als de hoeveelheid detail in de muziek. Deze details worden bepaald door het aantal weergegeven samples per seconde.
De standaard sample rate voor cd's is 44.1 kHz (kilohertz). Elke seconde geeft de geluidskaart 44100 samples weer. Het menselijk gehoor neemt tot maximaal 20 kHz waar. Toch nemen veel geluidskaarten hier het dubbele van, omdat zowel de onder als de bovenkant van de geluidsgolf wordt gesampled.
Veel externe geluidskaarten ondersteunen 96 kHz, of zelfs 192 kHz. De meningen zijn verdeeld of het daadwerkelijk de geluidskwaliteit verbetert. Het gaat immers voorbij aan de grenzen van het menselijk gehoor. 👂
Zo zou je volgens sommigen in staat zijn om nauwkeuriger te mixen. Subtiele details, effecten en oneffenheden zijn gemakkelijker op te sporen met de kwaliteit van 192 kHz.
Anderen beweren dat het slechts voor het getrainde oor merkbaar is en voor het gros niet uitmaakt. Daarnaast bevat een hogere sample rate meer informatie, en is een zwaardere belasting voor je computer.
De bitdiepte staat voor het dynamische bereik. Het is het verschil tussen de rustige en luide delen van het geluid. Hoe hoger het aantal bits, hoe meer dynamiek. 1 bit staat gelijk aan 6 dB (decibel). Een nummer van 16 bit heeft een algeheel bereik van 96 dB.
Dat is relatief laag. Vooral de stillere gedeeltes van de muziek gaan deels verloren. Bij een productie van bijvoorbeeld 24 bit, met een bereik van 144 dB, klinkt de muziek een stuk gedetailleerder en worden de verschillen tussen hoog en laag goed weergegeven.
Desktop vs. rekmontage
Een externe geluidskaart in desktopvorm is, zoals de naam al suggereert, bedoeld om op een bureau naast bijvoorbeeld een all-in-one pc, desktop-pc of mini-pc te staan. Deze kastjes zijn meestal compact en makkelijk te verplaatsen en mee te nemen.
Een geluidskaart voor een rekmontage zijn, je raadt het al, ontworpen voor het plaatsen in een rek. Deze optie is nuttig als je beschikt over meer geluidsapparatuur en het mooi wilt wegwerken in een rek. Deze vind je doorgaans bij de serieuzere studio's terug, en is een stuk duurder. 💵
De 5 beste externe geluidskaarten onder elkaar
1. Tecknet USB naar Audio Adapter zwart
2. AdroitGoods SoundCard zwart
3. ACT AC9360 USB-A externe geluidskaart
4. Behringer UCA222 aanvullende muziekapparatuur rood
5. Orico Geluidskaart met koptelefoon, headset zwart
Veelgestelde vragen over externe geluidskaarten
🎛 Hoe werkt een externe geluidskaart?
Een externe geluidskaart zet een analoog signaal om in een digitaal signaal, zodat je computer dit kan verwerken. Dit proces wordt ook andersom uitgevoerd door een digitaal signaal om te zetten in een analoog signaal dat bijvoorbeeld naar studio monitoren wordt verstuurd.
🤔 Waarom heb je een externe geluidskaart nodig?
Een externe geluidskaart is essentieel voor het produceren van een professionele geluidsproductie. Het beperkt ruis, latency en storingen tot een minimum en het beschikt daarnaast over ingangen om diverse geluidsapparatuur tegelijkertijd aan te sluiten en op te nemen.
🎸 Kan ik een gitaar op een externe geluidskaart aansluiten?
Een gitaar sluit je aan op een externe geluidskaart door middel van een 6.35 mm TS-kabel op de bijbehorende 6.35 mm Hi-Z ingang. 'Hi-Z' staat voor 'High Impedance', oftewel hoge impedantie, waar geluidsbronnen als gitaren onder vallen.
Welke externe geluidskaart moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste externe geluidskaart. Zo maak jij de beste keuze!
Type input/output | |||
---|---|---|---|
1 | Tecknet USB naar Audio Adapter zwart | USB 2.0 A , Jack (3.5mm) | Bekijk op Bol.com |
2 | AdroitGoods SoundCard zwart | 3,5mm mini-jack AUX | Bekijk op Bol.com |
3 | ACT AC9360 USB-A externe geluidskaart | 3.5 mm jack , USB | Bekijk op Bol.com |
4 | Behringer UCA222 aanvullende muziekapparatuur rood | Geen | Bekijk op Bol.com |
5 | Orico Geluidskaart met koptelefoon, headset zwart | USB 2.0 A , 3.5 mm jack | Bekijk op Bol.com |
Orico Geluidskaart met koptelefoon, headset zwart
Type input/output: USB 2.0 A , 3.5 mm jack
Conclusie
Het zoeken naar een externe geluidskaart is een stuk makkelijker als je weet waar je op moet letten en wat bij jou past. Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids een stuk wijzer bent geworden!
Weet je al welke het wordt? Laat het hieronder weten en dan wens ik je veel succes met je aankoop! 👍