Audio > Elektronica > Koptelefoons
De Beste Noise-Cancelling Koptelefoons op een Rij
Zonder verstoring losgaan op de hardste beats.
Met een noise-cancelling koptelefoon ben je één met de muziek. Deze koptelefoons dempen het geluid om je heen, waardoor de omgeving ineens nauwelijks meer lijkt te bestaan. Handig voor als je aan het werk bent, in het openbaar vervoer zit, je je in het zweet aan het werken bent of als je gewoon even keihard van de muziek wilt genieten.
Inhoudsopgave
- De 5 beste noise-cancelling koptelefoons in een oogopslag
- Wat is een noise-cancelling koptelefoon?
- De beste noise-cancelling koptelefoon, gedetailleerd.
- #1 Sony WH-1000XM5Dé beste noise-cancelling koptelefoon van 2025
- #2 Sennheiser HD 450BTDe beste koop noise-cancelling koptelefoon van 2025
- #3 Marshall Monitor IIDe noise-cancelling koptelefoon met het beste design
- #4 Beats Studio3 WirelessBeste koptelefoon voor sporters
- #5 JBL Tune 760NCBeste koptelefoon voor een klein budget
#2 Sony WH-1000XM5
Beste koop noise-cancelling koptelefoon van 2025
Onze score: 9,5
De kroonjuweel onder de noise-cancelling koptelefoons. Deze koptelefoon is simpelweg de beste op het gebied van geluid en actieve noise-cancellation.
Hij mag wat kosten, maar daar krijg je van Sony dan ook heel wat voor terug.
Gewicht: 254 gram
Accuduur: 30 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Zwart, zilver
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 5.0
#2 Sennheiser HD 450 BT
Beste koop noise-cancelling koptelefoon van 2025
Onze score: 8,7
Deze noise-cancelling koptelefoon heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Oftewel: een verbluffend geluid tegen een toegankeiljkere prijs.
Gewicht: 239 gram
Accuduur: 30 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Zwart, wit
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 5.0
De 5 beste noise-cancelling koptelefoons in een oogopslag
- Sony WH-1000XM5 - De beste noise-cancelling koptelefoon van dit moment.
- Sennheiser HD 450BT - Een uitblinker op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding.
- Marshall Monitor II A.N.C - Een koptelefoon waarmee je gezien mag worden.
- Beats Studio3 Wireless - Voor fanatieke sporters is dit de beste optie.
- JBL Tune 760NC - Met een klein budget zit je met deze koptelefoon goed.
Wat is een noise-cancelling koptelefoon?
Wellicht heb je een 'normale' koptelefoon en zet je die wel eens loeihard om je af te kunnen sluiten van je omgeving. Dat is helaas behoorlijk slecht voor je oren en luistert ook niet echt prettig. Een noise-cancelling koptelefoon biedt uitkomst.
Een koptelefoon met noise cancellation dempt omgevingsgeluiden door middel van een antigeluid. De microfoons in de koptelefoon vangen het omgevingsgeluid op en spelen het omgekeerde geluid (antigeluid) vervolgens af.
Dit type koptelefoon leent zich dan ook uitstekend voor luidruchtige omgevingen. Denk aan het vliegtuig, de sportschool, de trein of op kantoor. Waar je ook bent, je kunt ongestoord van je favoriete muziek genieten.
Er is passieve en actieve noise cancellation. Iedere koptelefoon heeft in een zekere mate passieve noise cancellation. Je merkt ongetwijfeld als je een willekeurige koptelefoon op zet, dat je minder van je omgeving hoort. Je blijft geluiden om je heen echter horen, maar wel gedempt. Bij een goede over-ear koptelefoon hoor je iets minder van je omgeving.
De koptelefoons op deze pagina hebben actieve noise cancellation. Hierbij heb je bijna helemaal geen last meer omgevingsgeluiden. Het volume mag daarom minder hard. Beter voor je oren én voor de batterij.
Active noise-cancelling koptelefoons bestaan al eventjes, maar waren voorheen aardig aan de prijs. Gelukkig komen er steeds meer betaalbare varianten op de markt. Het aanbod wordt dan ook steeds groter. Omdat het lastig kiezen is, heb ik een selectie van de 5 beste noise-cancelling koptelefoons voor je gemaakt.
De beste noise-cancelling koptelefoon, gedetailleerd.
Gewicht: 250 gram
Accuduur: 30 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Zwart, blauw, zilver
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 5.2
Met de WH-1000XM5 bewijst Sony wederom heer en meester te zijn als het om noise-cancelling koptelefoons gaat. Deze koptelefoon is net als zijn voorganger de beste in zijn soort.
Naast dat deze koptelefoon je omgeving uitstekend weet te dempen, is de geluidskwaliteit ook simpelweg steengoed. De nadruk ligt op de lage tonen en de bas is krachtig, maar fijn om te horen.
De accuduur van deze koptelefoon is indrukwekkend. Met een batterij die in principe 30 uur meegaat hoef je je onderweg weinig zorgen te maken.
Dit model is de opvolger van de mateloos populaire WH-1000XM4. Dit was lang het paradepaardje onder Sony's koptelefoons. De WH-1000XM5 is op een paar puntjes verbeterd. Geen grote metamorfose, maar Sony kan toch een paar prettige verbeterpuntjes overleggen.
Zo gaat de WH-1000XM5 5 uur lang mee na 10 minuten opladen. Daarnaast is de noise cancellation nóg een stukje beter vanwege een dubbele noise cancelling processor en schakel je de omgevingsgeluiden nu bijna geheel uit.
Je wisselt ook vliegensvlug tussen de verschillende standen. Met een paar handigheidjes schakel je zo van noise cancellation tussen het kunnen verstaan van je medemens.
Het ontwerp is in eerste instantie soortgelijk. Alleen is de XM5 in tegenstelling tot de XM4 niet opvouwbaar.
En dat is als je het mij vraagt erg jammer: een opvouwbare koptelefoon stop je gemakkelijk in je tas of jaszak, zonder dat hij veel ruimte inneemt.
De koptelefoon heeft verder een strak design waar niets op aan te merken is. Pluspunten zijn dat de koptelefoon daarmee ook licht en comfortabel is.
Als je de WH-1000XM4 al hebt, is het niet nodig om deze te vervangen voor het nieuwste model. Maar ben je nog op zoek naar een goede noise-cancelling koptelefoon, dan is dit de allerbeste keuze.
Er is echter één "maar": ben je een fervente sporter? Dan is deze koptelefoon niet het geschiktst voor jou en kun je beter voor de Beats Studio3 Wireless kiezen. Die bespreek ik straks uitgebreid! De Sony WH-1000XM5 blijft namelijk niet goed genoeg zitten voor heftige beweging en is ook niet bestand tegen vocht en stof.
Wat we goed vinden:
- Je geniet van een uitstekende geluidskwaliteit.
- Het ontwerp is strak en mooi.
- Je koppelt meerdere Bluetooth-apparaten.
- Je wisselt vlug tussen de verschillende standen.
- De batterijduur bedraagt 30 uur.
Wat we minder goed vinden:
- De koptelefoon is niet vocht- en stofbestendig.
- Hij blijft niet goed genoeg zitten voor het sporten.
- Hij is niet opvouwbaar.
Noise-cancelling koptelefoons hebben over het algemeen een aardig prijskaartje. De technologie kost nu eenmaal wat. Dit is een van de betaalbaardere modellen op de markt, maar wel met een fijne geluidskwaliteit en een degelijke noise cancellation.
Het geluid is helder, heeft verbazingwekkend veel detail en wordt gekenmerkt door diepe bassen. Sennheiser zet een indrukwekkend staaltje geluidskwaliteit neer voor een scherpere prijs.
Toegegeven: de noise cancellation is niet zó goed als bij duurdere modellen. Mogelijk hoor je af en toe toch nog bepaalde omgevingsgeluiden. Is de kwaliteit van de noise cancellation heel belangrijk voor je, dan moet je iets dieper in de buidel tasten.
Deze koptelefoon leent zich goed voor het reizen. Het lichte ontwerp maakt dat je de koptelefoon eenvoudig in je tas stopt.
De batterijduur van 30 uur is bijzonder prettig en maakt dit model een kanjer voor onderweg.
Het is verstandig om de koptelefoon eerst even uit te proberen. Bij de één zit de pasvorm namelijk beter dan de andere.
Met de Sennheiser Smart Control app (voor Android en iOS) haal je nog meer uit je koptelefoon. Je personaliseert het geluid hiermee volledig, waarmee je hem op je eigen voorkeuren afstemt. Wil je meer bas? Dan krijg je meer bas. Zoek je juist de hogere tonen? Ook die kun je versterken!
Wat we goed vinden:
- De koptelefoon overlegt een uitstekende geluidskwaliteit.
- Dit model van Sennheiser is heel betaalbaar.
Wat we minder goed vinden:
- Het ontwerp past niet bij iedereen even goed.
- De noise cancellation is bij duurdere modellen beter.
Gewicht: 320 gram
Accuduur: 30 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Zwart
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 5.0
Marshall richtte zich oorspronkelijk op gitaar- en basversterkers, maar verovert inmiddels in een rap tempo de markt van de consumentenelektronica.
Het merk trekt het klassieke retro design ook door naar de andere producten, zoals de speakers en koptelefoons. Alle producten van Marshall zijn een lust voor het oog.
De Marshall Monitor II is daar geen uitzondering op. Degene voor wie design een doorslaggevende factor is, zit met deze koptelefoon goed. De koptelefoon ziet er niet alleen schitterend uit, maar is ook nog eens comfortabel. De draagkussens zijn heerlijk zacht en de oorschelpen zitten heel prettig om de oren.
En dan zijn we ook nog positief over het geluid. Je geniet van een helder en gedetailleerd geluid met een krachtige bas. Er zit bovendien een goede balans in het geluid. De koptelefoon is meteen klaar om te rocken. Je kunt eventueel zelf nog spelen met de equalizer.
De Marshall Monitor II gaat 30 uur mee als je de noise cancellation inschakelt. Als je de functie uitzet, gaat de Marshall zelfs 45 uur mee. Daar hoef je niet eens lang voor op te laden: zo'n 2 uur levert je een volle batterij op.
Je bepaalt zelf in hoeverre je de noise cancellation wilt ervaren. Dit regel je eenvoudig met de Marshall Bluetooth-app (voor Android en iOS). Er zijn maar liefst 10 niveaus! Het hoogste level had indrukwekkender gekund, maar voldoet prima.
Wat we goed vinden:
- Hij heeft gelikt retro-design.
- Je krijgt een gebalanceerd geluid met een goede, krachtige bas.
- De accuduur is lang: 30 uur met noise cancellation, 45 zonder.
Wat we minder goed vinden:
- Hij heeft een stevig prijskaartje.
- De noise cancellation is niet de beste uit dit rijtje.
Gewicht: 260 gram
Accuduur: 40 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Blauw, grijs, mat zwart, zwart/goud, zwart/rood
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 4.2
Iedereen zal met de Beats Studio3 Wireless prima uit de voeten kunnen, maar zeker sporters halen hun hart op bij deze fijne koptelefoon.
Dit model van Beats, een merk dat tegenwoordig onder de paraplu van Apple zit, blijft namelijk uitstekend op je hoofd zitten als je beweegt, dankzij de goed ontworpen oorschelpen.
De koptelefoon is bovendien ook gewoon heel comfortabel, wat wel zo fijn is tijdens een stevige work-out. Daarnaast is de koptelefoon heel compact op te vouwen, waardoor je de Beats Studio3 Wireless eenvoudig in je tas stopt en meeneemt.
De nadruk van het geluid ligt op de lage tonen. Hierdoor komt onder andere hiphop het best tot zijn recht. Beats is het geesteskind van de wereldberoemde hiphop-artiest Dr. Dre en producer Jimmy Lovine, dus de link met hiphop is geen verrassing.
Toch is deze noise-cancelling hoofdtelefoon ook zeker geschikt voor liefhebbers van andere muziekstijlen, al kan de bas iets aan de forse kant zijn. De hoge tonen zijn soms niet gedetailleerd genoeg.
Het design van dit model is zoals we van Beats gewend zijn. Uiteraard prijken ook de kenmerkende b's weer op de buitenkant van elke oorschelp. Met een keuze van zes kleuren is er bovendien voor iedereen wat wils.
Deze koptelefoon gaat tot zo'n 40 uur mee. Als je de noise cancellation voortdurend aanzet, is dit korter, maar de accuduur overtuigt nog steeds.
Wat we goed vinden:
- Levert fijn geluid, zeker voor hiphopfans.
- Heeft een lange accuduur tot 40 uur.
- Het design is strak en kenmerkend en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Wat we minder goed vinden:
- Niet iedereen wordt blij van de sterk aanwezige bas.
Gewicht: 220 gram
Accuduur: 50 uur
Waterbestendig: Nee
Kleur: Zwart, blauw, roze en wit
Ingebouwde microfoon: Ja
Bluetooth-versie: 5.0
Wil je graag een noise-cancelling koptelefoon die goed werkt, maar wil of kan je er niet te veel geld aan uitgeven? Dan biedt de JBL Tune 760NC uitkomst.
Voor ware audofielen is dit misschien niet dé koptelefoon, maar voor de meeste mensen voldoet dit exemplaar meer dan prima.
En dat voor een hele schappelijke prijs, zeker voor een noise-cancelling koptelefoon.
Om te beginnen is het geluid gewoon goed: zuiver en gebalanceerd. De bas overtuigt voor de prijs, al kan deze op sommige momenten iets te heftig zijn. Het is net maar een beetje waar je van houdt.
De noise cancellation is niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM5, maar het komt zeker sterk in de buurt. Hoewel je sommige omgevingsgeluiden dus mogelijk blijft horen, kun je over het algemeen een zeer goede noise cancellation verwachten en nog steeds ongestoord van je muziek genieten.
Waar deze koptelefoon ook een goede indruk mee maakt, is de accuduur: die bedraagt maar liefst 50 uur. Dit is zelfs de beste batterijduur uit de top vijf!
Als je de actieve noise-cancelling aanzet, gaat hij wel minder lang mee: ongeveer 35 uur. Ook het opladen is redelijk snel. Na twee uur laden is hij weer good to go.
Tot slot wil het oog ook wat en ziet de koptelefoon er gelikt uit. Je kunt het ontwerp ook nog eens handig opvouwen, wat hem draagbaar maakt. Een kritiekpuntje is dat er snel krassen op kunnen komen.
Wat we goed vinden:
- De koptelefoon biedt een krachtig geluid voor een schappelijke prijs.
- De batterijduur is uitstekend: je hebt 50 uur luisterplezier.
Wat we minder goed vinden:
- Er komen snel krasjes op.
- De bas kan te heftig zijn, maar dat hangt af van je voorkeuren.
Koopgids
Noise-cancelling koptelefoons beginnen steeds meer voet aan de grond te krijgen. En dat is niet gek: er zijn heel veel situaties waarin dit type koptelefoon goed van pas zou komen. Een noise-cancelling koptelefoon zorgt er bovendien voor dat je het volume van je koptelefoon minder hard hoeft te zetten.
Waar je eerst nog diep in de buidel moest tasten voor een exemplaar, zien we deze koptelefoons steeds liever voor de portemonnee worden. Koptelefoons met ruisonderdrukking blijven steviger geprijsd dan zonder.
Nu er ook meer noise-cancelling koptelefoons in de schappen liggen, is het wellicht ook lastiger kiezen. We geven je een aantal factoren waar je op kunt letten bij aankoop.
Pasvorm
Om te zorgen dat je zo min mogelijk van je omgeving hoort, is de pasvorm extra belangrijk. De koptelefoon moet je oren zo goed mogelijk bedekken. Dit versterkt de passieve noise cancellation, ofwel geluidsisolatie.
Daarnaast zorgt een goede pasvorm voor het nodige draagcomfort. De juiste pasvorm is persoonlijk, dus dat is een kwestie van uitproberen.
Geluid en mate van actieve noise cancellation
Als je een fantastisch geluid én het hoogste niveau van active noise cancellation wilt, dan kun je er vanuit gaan dat je je portemonnee moet trekken. Ben je bereid dat te betalen of neem je genoegen met lichte achtergrondgeluiden?
Gebruik je je koptelefoon vooral wanneer je achter de computer zit en ben je niet helemaal tevreden over de audiokwaliteit die uit je pc komt? Dan is de beste externe geluidskaart het overwegen waard. Deze zorgt dat alle geluiden optimaal worden weergegeven, waardoor je nog meer geniet van je muziek.
Accuduur
Een langere accuduur is altijd een plus. Het is natuurlijk vervelend als je koptelefoon ineens leegraakt als je onderweg bent. Als je de koptelefoon vooral thuis gebruikt, is de duur wellicht minder belangrijk.
Je kunt hem dan meteen aan het stroominfuus hangen als dat nodig is. Reis je graag en veel, dan is een lange accuduur een must.
Design
Een noise-cancelling hoofdtelefoon is eigenlijk een soort hoofdaccessoire. Er mag dan ook best wat aandacht aan het design zijn besteed. Met een koptelefoon van Marshall weet je zeker dat je een uniek ontwerp te pakken hebt, maar de andere modellen op deze pagina hebben ook een strak design.
De beste koptelefoons
Productsoort | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
Sony WH-1000XM5 | Allround | 9,5 | Bekijk hem hier |
Sennheiser HD 450 BT NC | Prijs-kwaliteit | 8,7 | Bekijk hem hier |
Marshall Monitor II A.N.C | Designliefhebbers | 8,3 | Bekijk hem hier |
Beats Studio3 Wireless | Sporters | 8,0 | Bekijk hem hier |
JBL Tune 760NC | Kleinere budgets | 7,3 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
'ANC' staat voor 'actieve noise cancellation/control' (actieve ruisonderdrukking). Dit is een technologie die omgevingsgeluiden dempt door gebruik te maken van een antigeluid. De microfoons vangen het geluid van de omgeving op en spelen het tegengeluid af. Hierdoor hoor je de omgeving nauwelijks meer.
Er zijn verschillende soorten koptelefoons: over-ear, on-ear en in-ear. Al deze soorten koptelefoons kunnen actieve noise cancellation hebben. Bij een over-ear koptelefoon past de oorschelp over je oren en daardoor is er sprake van een sterke passieve noise cancellation.
Dat hangt er enigszins vanaf wat je zoekt. Wat ons betreft, is de Sony WH-1000XM5 de beste op de markt. Maar als je bijvoorbeeld sport, dan is de Beats Studio3 Wireless weer beter. De Sennheiser HD 4.50 BT NC heeft weer een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Conclusie
Met een goede noise-cancelling koptelefoon, zoals de Sony WH-1000XM5, sluit je je volledig af van je omgeving, waardoor je je volledig kunt focussen op wat je aan het doen bent. Daarnaast kan het voor een onvergetelijke geluidservaring zorgen, omdat je puur en alleen van de muziek geniet.
In je zoektocht naar een koptelefoon zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten, zoals de pasvorm, de accuduur en het design. Met bovenstaande vijf noise-cancelling koptelefoons zit je in ieder geval goed!
Bedankt voor het lezen, en laat vooral hieronder wat feedback achter. We horen graag van je!