Met de Beste Noise-cancelling Oordopjes Geniet Je Ongestoord van Audio

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Geniet in alle rust van je muziek!

Met de Beste Noise-cancelling Oordopjes Geniet Je Ongestoord van Audio

Overleef het drukke treinverkeer of kantoorgedruis met de beste noise-cancelling oordopjes. Ze elimineren omgevingsgeluiden, waardoor je volledig opgaatin je favoriete muziek. Lees gauw verder en ervaar geluid op een nieuw niveau! 🎶

Wat zijn de beste noise-cancelling oordopjes van 2023?

Dit zijn de top 5 beste noise-cancelling oordopjes op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste noise-cancelling oordopjes van 2023

1. Beste oordopjes met ruisonderdrukking: AirPods (third-gen)

1. Beste oordopjes met ruisonderdrukking: AirPods (third-gen)

Belangrijke specificaties:

De Apple AirPods Pro 2 is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger en biedt verbeterde geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en handige oplaadmogelijkheden. Dankzij de USB-C-connectiviteit kunnen de AirPods Pro 2 worden opgeladen met een iPhone of Mac met behulp van een USB-C naar USB-C-kabel, of met de Lightning-case met een USB-C naar Lightning-kabel. Deze veelzijdigheid zorgt voor meer gemak bij het opladen. Bovendien hebben de AirPods Pro 2 een IP54-stofbestendigheid, wat enige bescherming biedt tegen stofdeeltjes.

Wat betreft softwareverbeteringen bieden de AirPods Pro 2 nieuwe functies zoals Personalized Volume, Conversation Awareness en Adaptive Noise Control. Personalized Volume past het volume aan op basis van je omgeving en leert jouw voorkeuren in de loop van de tijd. Conversation Awareness verlaagt automatisch het volume van media wanneer je begint te praten, waardoor naadloze gesprekken mogelijk zijn. Deze softwareverbeteringen dragen bij aan een verbeterde luisterervaring.

De AirPods Pro 2 presteren ook op het gebied van prestaties. De nieuwe H2-chip verbetert de geluidskwaliteit en ruisonderdrukking, wat resulteert in een betere algehele audiobeleving. De microfoon is verbeterd en presteert goed in verschillende omstandigheden. De batterijduur is verlengd, tot wel 6 uur, en de oplaadcase biedt nog eens 24 uur luistertijd. Deze verbeteringen maken de AirPods Pro 2 een betrouwbare keuze voor langdurige luistersessies.

Hoewel het ontwerp grotendeels onveranderd blijft, worden de AirPods Pro 2 geleverd met nieuwe veegvolumeregelaars, adaptieve transparantiemodus en ruimtelijke audio. De toevoeging van de U1-chip en ingebouwde luidspreker voor Zoek mijn voegt een extra laag gemak en beveiliging toe. Sommige gebruikers kunnen echter het ontbreken van XL-oordopjes als een nadeel ervaren, omdat dit van invloed kan zijn op de pasvorm voor mensen met grotere oren.

In vergelijking met zijn concurrenten blinkt de AirPods Pro 2 uit in ruisonderdrukking en geluidskwaliteit. Het onderdrukken van geluid is zeer effectief, waardoor gebruikers zich volledig kunnen onderdompelen in hun muziek of podcasts. De geluidskwaliteit in lage, midden- en hoge tonen is uitstekend en zorgt voor een gebalanceerde en plezierige luisterervaring.

Al met al bieden de Apple AirPods Pro 2 met USB-C en MagSafe oplaadcase verbeterde functies en prestaties in vergelijking met zijn voorganger. Met handige oplaadmogelijkheden, geavanceerde softwarefuncties en uitzonderlijke geluidskwaliteit bieden de AirPods Pro 2 een overtuigende luisterervaring. Hoewel het ontwerp misschien niet ingrijpend is veranderd en er enkele beperkingen zijn, zoals het ontbreken van XL-oordopjes, blijven de AirPods Pro 2 een topkeuze voor degenen die op zoek zijn naar ruisonderdrukkende oordopjes.

Voordelen AirPods (third-gen)
 • Verbeterde geluidskwaliteit
 • Verbeterde ruisonderdrukking
 • Handige oplaadopties
Nadelen AirPods (third-gen)
 • Gebrek aan XL-oordopjes
 • Ontwerp blijft grotendeels onveranderd
 • Sommige beperkingen in pasvorm voor grotere oren

2. Uitstekende ruisonderdrukking voor Sony-fans: Sony WH-1000XM4

2. Uitstekende ruisonderdrukking voor Sony-fans: Sony WH-1000XM4

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
NFC: Nee
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Maximale batterijduur: 24 uur

De Sony WF-1000XM5 is een uitstekend paar noise-canceling oordopjes dat perfect is voor Sony-fans die uitstekende ruisonderdrukking belangrijk vinden. Met de oordopjes, oplaadhoesje, USB-oplaadkabel, schuimrubberen oordopjes en documentatie zorgt Sony ervoor dat ik alles heb wat ik nodig heb. Ze hebben zelfs extra kleine oordopjes toegevoegd voor een betere pasvorm. Met de touch-bediening op de oordopjes en de Sony Headphones Connect-app haal ik het beste uit mijn WF-1000XM5.

Met een batterijduur van maximaal 24 uur met het oplaadhoesje kan ik de WF-1000XM5 de hele dag door gebruiken. Volgens SoundGuys is de ruisonderdrukking van de WF-1000XM5 uitstekend, inclusief het verminderen van windgeluid. De geluidskwaliteit is over het algemeen goed, met de nadruk op de basfrequenties. De microfoonkwaliteit voor telefoongesprekken is iets minder dan die van de Sony over-ear koptelefoons, maar desondanks raad ik de WF-1000XM5 zeker aan.

Wired noemt de WF-1000XM5 in het kader van een beoordeling en vermeldt de abonnementsprijs voor een jaarabonnement op WIRED.

Op de officiële website van Sony worden de geavanceerde technologie en de hoogwaardige geluidskwaliteit van de WF-1000XM5 benadrukt. De oordopjes worden geprezen om hun kleine en prachtig ontworpen vormgeving, die zorgt voor een comfortabele pasvorm. Het product biedt ook de beste gesprekskwaliteit van Sony ooit en een scala aan functies, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor Sony-fans.

Tom's Guide benadrukt de opnieuw ontworpen en comfortabelere vormgeving van de WF-1000XM5, die 25% kleiner en 20% lichter is dan zijn voorganger. De dynamische luidsprekerdriver levert een rijke bas en natuurlijke vocalen, terwijl AI-gebaseerde ruisonderdrukking en botgeleidingssensoren zorgen voor indrukwekkende gesprekskwaliteit. De oordopjes bieden een overvloed aan functies, waaronder 360 Reality Audio, ondersteuning voor spraakassistenten, adaptieve geluidsregeling, Speak-to-Chat, multipoint connectie en Google Fast Pair. De WF-1000XM5 is ook milieubewust, omdat hij is gemaakt van gerecycled plastic en andere milieuvriendelijke materialen.

Met een prijs van $299 concurreert de WF-1000XM5 met andere top draadloze oordopjes zoals de Apple AirPods Pro 2 en de Bose QuietComfort Earbuds 2. Het verbeterde ontwerp en de pasvorm van de WF-1000XM5 maken hem tot een opvallende keuze, maar sommige gebruikers kunnen moeite hebben om de optimale afsluiting te vinden. Over het algemeen wordt de Sony WF-1000XM5 geprezen als de beste draadloze oordopjes op de markt, met uitzonderlijke ruisonderdrukking, indrukwekkende geluidskwaliteit en een scala aan functies.

Samenvattend zijn de Sony WF-1000XM5 ruisonderdrukkende oordopjes een eersteklas keuze voor Sony-fans die uitstekende ruisonderdrukking zoeken. Met hun uitstekende ruisonderdrukking, comfortabele pasvorm en indrukwekkende geluidskwaliteit vallen de WF-1000XM5 op tussen de concurrentie. Hoewel de microfoonkwaliteit voor telefoongesprekken misschien niet zo indrukwekkend is als die van de Sony over-ear koptelefoons, blinkt de WF-1000XM5 uit op andere gebieden. De herontworpen vormgeving, het scala aan functies en het gebruik van milieuvriendelijke materialen versterken verder de aantrekkingskracht van deze oordopjes. Of je nu een Sony-fan bent of gewoon op zoek bent naar de beste draadloze oordopjes, de WF-1000XM5 is een overtuigende keuze.

Voordelen Sony WH-1000XM4
 • Uitstekende ruisonderdrukking
 • Indrukwekkende geluidskwaliteit
 • Verscheidenheid aan functies
Nadelen Sony WH-1000XM4
 • Microfoonkwaliteit voor telefoongesprekken valt iets tegen
 • Sommige gebruikers kunnen moeite hebben om de optimale afsluiting te vinden
 • Abonnementsprijs voor WIRED

3. Bose QuietComfort Ultra Earbuds

De Bose QuietComfort Ultra-oordopjes veroorzaken opschudding in de audiowereld met hun innovatieve Immersive Audio-functie. Volgens Tom's Guide onderscheidt deze functie hen van rivaliserende ruimtelijke audiotechnologieën door het geluid recht voor de luisteraar te positioneren met behulp van een IMU en digitale signaalverwerkingssoftware. Dit betekent dat de meeslepende 3D-audio-ervaring genoten kan worden op elk Bluetooth-apparaat, wat het uiterst handig en compatibel maakt met apparaten en platforms. Zoals Tom's Guide zegt: "Bose biedt momenteel de meest nauwkeurige en meeslepende 3D-audio luisterervaring."

In vergelijking met zijn concurrent, de Sony WF-1000XM5, bieden de Bose Ultra-oordopjes unieke functies en ontwerpelementen. Bose heeft de Ultra-oordopjes een strak metalen behandeling gegeven, waardoor ze esthetisch aantrekkelijker worden. Ze hebben ook stabiliteitsbanden voor een stevige pasvorm, wat zorgt voor comfort tijdens langdurig gebruik. Het opvallende kenmerk van de Ultra-oordopjes is de Bose Immersive Audio, die een breder en meeslepender geluidsbeeld creëert. Aan de andere kant biedt de Sony XM5 touchbediening, aangepaste geluidskalibratie, een IPX4-classificatie en stemopname voor betere telefoongesprekken. De keuze tussen de twee oordopjes hangt uiteindelijk af van individuele voorkeuren, zoals What Hi-Fi? opmerkt.

De QuietComfort Ultra-oordopjes blinken uit in hun primaire gebruiksscenario: het bieden van eersteklas ruisonderdrukking en hoogwaardige audio. Met de Acoustic Noise Cancelling-technologie dempen deze oordopjes effectief omgevingsgeluiden, waardoor de gebruiker volledig kan opgaan in zijn muziek. De Quiet Mode verbetert de muziekervaring verder door de wereld om de gebruiker heen te dempen. Daarnaast stelt de Aware Mode de gebruiker in staat om zijn omgeving te horen wanneer dat nodig is. De oordopjes stellen ook geluidskwaliteit voorop met volume-geoptimaliseerde Active EQ, wat zorgt voor een consistente balans, zelfs bij verschillende volumeniveaus. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers een uitzonderlijke luisterervaring verwachten die afleidingen elimineert en de geluidskwaliteit verbetert, zoals beschreven door Bose.

Hoewel de Bose QuietComfort Ultra-oordopjes positieve beoordelingen hebben ontvangen voor hun Immersive Audio-functie en ruisonderdrukkingsmogelijkheden, is het belangrijk om mogelijke beperkingen in overweging te nemen. Zoals bij alle oordopjes kan comfort subjectief zijn en vinden sommige gebruikers de pasvorm minder natuurlijk dan anderen. Daarnaast kan de prijs van de Ultra-oordopjes een overweging zijn voor prijsbewuste consumenten.

Concluderend onderscheiden de Bose QuietComfort Ultra-oordopjes zich in de markt voor ruisonderdrukkende oordopjes met hun innovatieve Immersive Audio-functie en compatibiliteit met apparaten en platforms. Ze bieden een nauwkeurige en meeslepende 3D-audio luisterervaring, waardoor ze een topkeuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een eersteklas audio-ervaring. Hoewel ze concurrentie hebben van merken als Sony, bieden de Ultra-oordopjes unieke functies en ontwerpelementen die aansluiten bij individuele voorkeuren. Met eersteklas ruisonderdrukking, hoogwaardige audio en de focus op het elimineren van afleidingen, bieden de Bose QuietComfort Ultra-oordopjes een uitzonderlijke luisterervaring.

Voordelen Bose QuietComfort Ultra Earbuds
 • Innovatieve Immersive Audio-functie
 • Compatibiliteit tussen apparaten en platforms
 • Wereldklasse ruisonderdrukking
Nadelen Bose QuietComfort Ultra Earbuds
 • Subjectief comfort van de pasvorm
 • Prijs kan voor sommigen hoog zijn

4. Superieure ruisonderdrukking: Bose QuietComfort Earbuds

4. Superieure ruisonderdrukking: Bose QuietComfort Earbuds

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 21000 Hz
Bluetooth versie: Bluetooth 4.1
NFC: Nee
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Maximale batterijduur: 6 uur

De Bose QuietComfort Earbuds zijn een uitstekende keuze voor mensen die uitzonderlijke ruisonderdrukking en hoogwaardig geluid zoeken. Met Acoustic Noise Cancelling ™-technologie en ActiveSense-technologie onderdrukken deze oortjes effectief omgevingsgeluiden en passen ze het niveau van ruisonderdrukking aan op basis van je omgeving. Zoals een recensie benadrukt: "De Bose QuietComfort Earbuds worden geprezen om hun geweldige actieve ruisonderdrukking (ANC) en uitstekende geluidskwaliteit."

Wat betreft comfort en pasvorm worden er extra sets oorvinnen meegeleverd voor een persoonlijke pasvorm, en de StayHear Max siliconen oortips zorgen voor een veilige afdichting. Sommige gebruikers hebben echter ongemak ervaren na langdurig dragen. Ondanks dit zijn de aanraakpanelen voor bediening responsief, waardoor gebruikers het volume kunnen aanpassen, nummers kunnen overslaan en muziek kunnen pauzeren met gemak.

De Bose Music-app verbetert de gebruikerservaring door functies aan te bieden zoals een Earbud Seal-test om een goede afdichting en effectieve ruisonderdrukking te garanderen. Het stelt gebruikers ook in staat om muziekweergave te bedienen, de batterijstatus te controleren en de Bluetooth-bron voor het koppelen te kiezen. Het is echter vermeldenswaard dat de app geen multi-point-connectiviteit ondersteunt, waardoor gebruikers beperkt zijn tot Ă©Ă©n afspeelbron tegelijk.

Hoewel de Bose QuietComfort Earbuds niet worden geleverd met een draadloze oplaadcase, kan er apart een compatibele case worden aangeschaft. De oortjes hebben een IPX4 duurzaamheidsclassificatie, waardoor ze geschikt zijn voor buitensportactiviteiten. Bovendien is het ontwerp verbeterd met een nieuw vergrendelingssysteem voor stabiliteitsvinnen, wat zorgt voor een veilige en comfortabele pasvorm.

In vergelijking met eerdere modellen bieden de Bose QuietComfort Earbuds opmerkelijke verbeteringen op het gebied van ruisonderdrukking en geluidskwaliteit, waardoor ze opvallen in de markt. Zoals een recensie zegt: "De Bose QuietComfort Ultra Earbuds bieden ruisonderdrukking van wereldklasse en hoogwaardig geluid." Het is echter belangrijk om te overwegen dat de oortjes iets groter van formaat zijn en mogelijk uitsteken bij het dragen.

Al met al blinken de Bose QuietComfort Earbuds uit in hun superieure ruisonderdrukking en hoogwaardige geluidskwaliteit. Hoewel ze misschien niet de meest stijlvolle of comfortabele optie zijn voor langdurig dragen, bieden ze een buitengewone luisterervaring. Zoals een andere recensie zegt: "De Bose QuietComfort Earbuds leveren uitstekende ANC en geluidskwaliteit." Of je nu wilt opgaan in muziek of de wereld om je heen wilt buitensluiten, deze oortjes zijn een topkeuze voor superieure ruisonderdrukking.

Voordelen Bose QuietComfort Earbuds
 • Uitzonderlijke ruisonderdrukking
 • Hoge geluidskwaliteit met hoge definitie
 • Responsieve touchpanelen voor bediening
Nadelen Bose QuietComfort Earbuds
 • Oncomfortabel na langdurig dragen
 • Geen draadloze oplaadcase inbegrepen
 • Iets grotere maat

5. Beats Fit Pro

De Beats Fit Pro oordopjes met ruisonderdrukking zijn een solide keuze voor fitnessliefhebbers en casual luisteraars. Met een ontwerp met vleugeltip voor een stevige pasvorm tijdens het sporten en een IPX4 waterbestendigheidsclassificatie zijn ze ideaal voor workouts. Volgens TechRadar heeft het ontwerp een vleugeltip die stevig vastklikt aan het binnenoor en wordt geleverd met oortips in verschillende maten voor aanpassing. Bovendien zorgt de ergonomische vorm ervoor dat ze op hun plaats blijven tijdens verschillende activiteiten.

Deze oordopjes bieden een degelijke batterijduur, met 6 uur afspeeltijd met actieve ruisonderdrukking (ANC) en nog eens 18 uur met de oplaadcase. Ze verbinden via Bluetooth en hebben een goede ruisonderdrukking. SoundGuys merkt op dat de geluidskwaliteit de nadruk legt op bas, maar soms helderheid mist. Ze vermelden echter wel dat de Beats Fit Pro geschikt zijn voor het sporten en casual luisteren.

Een van de opvallende kenmerken van de Beats Fit Pro is hun geluidskwaliteit. CNET prijst hun op maat gemaakte 9,5 mm drivers en stelt dat ze helderheid en vollere bassen bieden in vergelijking met de AirPods Pro. De Beats Fit Pro worden aangedreven door Apple's H1-chip, en bieden de meeste functies die je vindt in de AirPods Pro, inclusief ruimtelijke audio. De transparantiemodus is ook zeer effectief, waardoor gebruikers hun omgeving kunnen horen wanneer dat nodig is.

Hoewel de Beats Fit Pro positieve beoordelingen hebben ontvangen, zijn er enkele beperkingen om rekening mee te houden. De microfoon voor telefoongesprekken is gemiddeld en neemt omgevingsgeluid op. SoundGuys merkt op dat de geluidskwaliteit van gesprekken verbeterd kan worden. Bovendien hebben de Beats Fit Pro geen stofbestendige classificatie, wat voor sommige gebruikers een punt van zorg kan zijn.

Qua concurrentie worden de Beats Fit Pro vaak vergeleken met de Apple AirPods Pro. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zoals de H1-chip en ruimtelijke audio, hebben de Beats Fit Pro een opvallender ontwerp met vleugeltip en een iets lagere prijs. CNET merkt op dat de Beats Fit Pro een sportievere alternatief bieden voor de AirPods Pro, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor mensen met een actieve levensstijl.

Al met al bieden de Beats Fit Pro oordopjes met ruisonderdrukking een stevige pasvorm, goede geluidskwaliteit met vollere bassen en effectieve ruisonderdrukking. Ze zijn een uitstekende optie voor fitnessliefhebbers en casual luisteraars. Er is echter ruimte voor verbetering wat betreft de geluidskwaliteit van telefoongesprekken en stofbestendigheid. Als je op zoek bent naar een sportiever alternatief voor de AirPods Pro, bieden de Beats Fit Pro een geweldige geluidservaring.

Voordelen Beats Fit Pro
 • Een veilige pasvorm dankzij het vleugelpuntontwerp
 • Goede geluidskwaliteit met pittige bas
 • Effectieve ruisonderdrukking
Nadelen Beats Fit Pro
 • Gemiddelde microfoon voor telefoongesprekken
 • Geen stofbestendige beoordeling

Hoe kies je de beste noise-cancelling oordopjes?

Waar noise-cancelling oordopjes voorheen een aardig prijskaartje aan zich hadden hangen, liggen er nu ook steeds meer vriendelijk geprijsde modellen in de schappen. Er is voor ieder budget noise-cancelling oordopjes te vinden. Het liefst let je niet alleen op de prijs, maar ook op andere factoren. Die bespreek ik hieronder! ⤵️

Belang van noise-cancelling in oordopjes

Alle oordopjes hebben een zekere mate van passieve noise-cancelling (PNC). De meeste modellen zitten in je gehoorgang en isoleren je alleen daardoor al van omgevingsgeluiden. Deze blokkade is puur fysiek en je blijft je omgeving enigszins horen.

Bij actieve noise-cancelling (ANC) is er sprake van een technologie. De microfoons in de oordopjes vangen het omgevingsgeluid op, analyseren dit en spelen vervolgens het antigeluid (het omgekeerde geluid) af. Dit is veel effectiever dan PNC: hiermee heb je namelijk nagenoeg helemaal geen last meer van geluiden uit je omgeving.

Dit maakt noise-cancelling oordopjes perfect voor gebruik in luidruchtige omgevingen als loeidrukke kantoren en treinen. Bonusvoordeel is dat je het volume minder hard hoeft te zetten. Dat is goed nieuws voor je oren Ă©n je batterij.

Als je ooit in een lawaaiig passagiersvliegtuig, bus of andere luide omgeving hebt gezeten, begrijp je het. Dergelijke oordopjes verminderen het geluid dat je ervaart van buitenaf, wat vermoeidheid vermindert, stress verlicht en dergelijke ervaringen draaglijker maakt.

Andrew Silverman, op Quora

De juiste pasvorm voor noise-cancelling oordopjes

Noise-cancellling oordopjes zijn er qua pasvorm in twee smaken: in-ear en half in-ear (earbuds). In-ear oordopjes zitten in je gehoorgang en half in-ear oordopjes rusten op je oorschelp. Omdat in-ear oordopjes direct je gehoorgang ingaan hoor je minder van je omgeving. Er is dus een hoge mate van passieve noise-cancelling aanwezig.

Het ligt dan ook voor de hand dat je hiervoor kiest als je op zoek bent naar noise-cancelling oordopjes. Bij de beste in-ear oordopjes versterken de passieve noise-cancelling en de actieve noise-cancelling elkaar en bezorgen die je samen de optimale ongestoorde luisterervaring.

De fysieke isolatie van omgevingsgeluiden is overigens niet het enige goede aan in-ear oordopjes. Ze blijven ook beter zitten, wat zeker tijdens het sporten erg prettig is. Bovendien hoor je lage tonen als de bas beter.

De voornaamste reden om voor half in-ear oordopjes te kiezen is omdat je juist wél iets van je omgeving wilt blijven horen. Dit kan bijvoorbeeld in het verkeer een pluspunt zijn.

Zoek overigens ook een set oordopjes die je meerdere daadwerkelijke dopjes geeft. Meestal krijg je drie formaten meegeleverd: small, medium en large. Welke het beste past in je oor, is een kwestie van trial-and-error.

Daarnaast is het ook van belang om te letten op het materiaal van de dopjes, vooral als je allergieën hebt. De voornaamste keuzes zijn rubber en siliconen. Ben je allergisch voor een van de twee, dan spreekt het voor zich dat je voor het alternatief kiest.

Tenslotte hebben sommige oordopjes ook een soort 'lussen' die je achter je oor plaatst. Dit stabiliseert het oordopje aanzienlijk, wat vooral voor sporters handig is. Andere modellen hebben weer een element dat zich in je oorschelp nestelt om hetzelfde effect te behalen.

Wat jij lekker vindt zitten, is wederom een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zelf geef ik de voorkeur aan de laatste variant, omdat ik al snel last krijg van druk op mijn achteroren, maar voor jou geldt misschien wel het tegenovergestelde.

Geluidskwaliteit beoordelen

De geluidskwaliteit lees je niet meteen af aan de specificaties en uitproberen is onhygiënisch. Hoe krijg je dan vooraf toch een idee? Door onafhankelijke reviews van deskundigen en gebruikers te lezen bijvoorbeeld. De prijs geeft meestal ook een aardige indicatie, maar er zijn te veel uitzonderingen om dit een regel te noemen.

Om de keuze nog lastiger te maken: het ligt ook deels aan jouw voorkeuren. Zo is het mogelijk dat bij bepaalde oordopjes het ene genre wel fantastisch uit de verf komt, maar het andere genre weer een stuk minder. Luister je vooral naar Ă©Ă©n muzieksoort of bijvoorbeeld vaak naar podcasts of luisterboeken, neem dit dan mee in je zoektocht.

witte oordopjes liggen op smartphone

Kiezen tussen draadloze en bedrade noise-cancelling oordopjes

Het overgrote deel van de noise-cancelling oordopjes is draadloos en stuurt de audio via Bluetooth vanaf je apparaat naar je oordopjes. Je hebt daardoor nooit meer last van kabeltjes die in de knoop zitten en geniet van maximale bewegingsvrijheid.

Bovendien is het mogelijk om met elk apparaat dat Bluetooth heeft te verbinden – van je smartphone tot een goede mp3-speler. Nu niet elke smartphone nog een 3.5 mm-aansluiting heeft, is dat extra prettig.

Toch valt er zeker nog steeds iets te zeggen voor bedrade oordopjes. Je hoeft ze nooit op te laden en ze zijn doorgaans liever voor de portemonnee.

Bovendien is het voor bedrade oordopjes makkelijker om de geluidskwaliteit te bewaken. Bij draadloze oordopjes kunnen eerder haperingen optreden. Het is daarom extra belangrijk dat je voor goede draadloze oordopjes kiest.

Hi-res audio

Hi-res audio houdt in dat je oordopjes in staat zijn om hoge resolutie audio te beluisteren. Je geniet van een origineel geluid zonder kwaliteitsverlies. De audio bevat nauwelijks of geen compressie, zoals dat bijvoorbeeld bij mp3 wel het geval is. Hi-res audiobestanden komen in de buurt van de studio-opname: zoals de artiest het bedoeld heeft, inclusief details.

Om te profiteren van hi-res audio heb je niet alleen oordopjes nodig die dit ondersteunen, maar ook audio in hoge resolutie. Dit zijn bijvoorbeeld bestanden met flac- en wav-indelingen. Spotify gebruikt vooralsnog enkel mp3-bestanden, dus als je voornamelijk deze streamingdienst gebruikt heb je in de praktijk weinig aan oordopjes met hi-res audio.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik is het gebied tussen de laagste en hoogste tonen. Het geeft aan welke geluidsfrequenties de oordopjes in staat zijn om bereiken, gemeten in Hertz (Hz). Hoe breder het frequentiebereik, hoe meer tonen je oordopjes weergeven.

Een gebruikelijk frequentiebereik is 20 Hz - 20.000 Hz. Dit zijn de hoorbare frequenties voor het menselijk oor. Een kleiner frequentiebereik is dan ook niet wenselijk.

Er zijn oordopjes met een nóg breder frequentiebereik. Hoewel je de frequenties boven 20.000 Hz niet hoort, komt een groot frequentiebereik de algehele geluidskwaliteit wél ten goede. Toegegeven: het verschil horen doorsnee luisteraars misschien niet eens, dus dit is vooral weggelegd voor de audiopuristen onder ons.

hand met zwartwitte oordopjes op bauwe achtergrond

Batterijduur: Een cruciale factor voor noise-cancelling oordopjes

De meeste noise-cancelling oordopjes zijn draadloos. Zoals ik hierboven al noemde, houdt dat in dat je te maken hebt met een beperkte batterijlevensduur. Er zitten echter nog de nodige verschillen in hoe lang dat precies is.

Er zijn hierbij twee zaken om op te letten: hoelang je oordopjes meegaan als ze volledig zijn opgeladen en hoeveel extra batterijduur je eventueel uit het hoesje haalt. Dit kan verwarrend zijn: de ene fabrikant noemt de batterijduur van de oordopjes zelf en de andere fabrikant de batterijduur inclusief het hoesje. Pas op dat je die niet door elkaar haalt tijdens het vergelijken.

Over het draadloze oplaadhoesje 

De meeste moderne noise-cancelling oordopjes hebben een draadloos oplaadhoesje. Hierdoor is het mogelijk om de oordopjes onderweg nog een paar keer op te laden, maar het is niet mogelijk om ze tegelijkertijd te gebruiken.

De batterijduur kan bij oordopjes in het lagere prijssegment slechts een paar uur zijn. Aan de andere kant van het spectrum zijn er modellen die 20 uur of meer overleggen. De meeste noise-cancelling oordopjes zitten ergens daartussen.

Let op dat het gebruik van actieve noise-cancelling (ANC) best een aanslag is op de batterij. Is het einde van de batterij in zicht en ben je niet in de buurt van een stopcontact, dan doe je er goed aan om ANC tijdelijk uit te schakelen.

De invloed van dergelijke batterijvreters zorgt ervoor dat je in de praktijk niet altijd de batterijduur haalt waar de fabrikant mee adverteert. Door reviews van gebruikers te lezen krijg je een realistischer beeld.

Naast een stevige batterijduur is het erg fijn als de oordopjes de mogelijkheid tot snelladen bieden. Vaak hoef je dan slechts tien minuutjes op te laden om er weer een uur of langer tegenaan te kunnen.

Impedantie

Met impedantie doelt men op de weerstand van oordopjes. Alle oordopjes hebben een bepaalde weerstand tegen het audiosignaal dat er doorheen gaat. Dit wordt uitgedrukt in ohm (Ω) en varieert tussen 8 en 600 ohm. Hierbij geldt het volgende:

 • Tussen 20 en 40 ohm: voor de 'normale' luisteraar;
 • 64 ohm of meer: voor de audiofanaat;
 • 100 of meer: voor professioneel gebruik .

Waterdichtheid

Oordopjes die niet schrikken van een beetje water zijn in bepaalde situaties zeer gunstig. Als je je oordopjes graag zonder zorgen mee wilt nemen naar het zwembad of het strand bijvoorbeeld, of je als je graag sport – zweet is daarbij onvermijdelijk en als je wel eens buiten sport, is het helemaal niet zo'n gekke gedachte daar regen bij komt kijken.

De waterdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Die bestaat uit twee cijfers: het eerste getal gaat over de stofdichtheid, het tweede getal gaat over de waterdichtheid. Dit houden de getallen in: 1 BelSimpel (n.d.). 'Dossier stof-en waterdichtheid'

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

Connectiviteit

Draadloze oordopjes hebben uiteraard Bluetooth aan boord. Het liefst gebruiken zowel je oordopjes als het bronapparaat de laatste Bluetooth-versie. Streef in ieder geval naar Bluetooth 5.0 of hoger.

Een plus is near field communication (NFC), een contactloze communicatiemethode op korte afstand. Als je bronapparaat ook NFC ondersteunt, maak je nĂłg soepeler verbinding.

Bediening en gebruiksgemak

Kijk naar de bedieningsopties van de oordopjes. Sommige modellen bieden touch-bediening of stemassistentie, wat het gebruiksgemak verhoogt.

Touchbediening biedt een glad oppervlak waarop je tikt of veegt om verschillende functies te bedienen, zoals het afspelen/pauzeren van muziek, het beantwoorden van oproepen of het activeren van de ruisonderdrukking. Fysieke knoppen geven een tastbare feedback, wat sommige gebruikers prettiger vinden.

Veel merken bieden een bijbehorende app waarmee je verschillende instellingen kunt aanpassen, zoals het geluidsprofiel, de mate van ruisonderdrukking en meer. Een gebruiksvriendelijke app verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk.

Wat zijn volgens de Consumentenbond de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens Consumentenbond zijn de Apple AirPods Pro 2 (2022). Deze oordopjes bieden toonaangevende actieve ruisonderdrukking, waardoor je ongestoord geniet van je muziek, zelfs in lawaaierige omgevingen. Ze hebben een aangepaste H2-chip voor een nog betere geluidskwaliteit en efficiëntere prestaties.

De batterijduur is indrukwekkend: tot 6 uur luistertijd met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld. Bovendien zijn ze zweet- en waterbestendig, wat ze ideaal maakt voor sport en andere activiteiten. Met hun comfortabele pasvorm en intuĂŻtieve bediening via de stengels, zijn de AirPods Pro 2 een uitstekende keuze voor de veeleisende gebruiker.      

Wat zijn volgens Tweakers de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens Tweakers zijn de Sony WF-SP800N. Deze oordopjes blinken uit met hun krachtige actieve noise-cancelling technologie. Ze zijn speciaal ontworpen voor sport met een IP55-classificatie, wat betekent dat ze zweet- en spatwaterbestendig zijn.

De batterij gaat tot 9 uur mee met noise-cancelling ingeschakeld, en met de oplaadcase zelfs tot 18 uur. Met hun comfortabele pasvorm en aanpasbare geluidsinstellingen via de Sony Headphones Connect-app, zijn de Sony WF-SP800N een topkeuze voor sportieve muziekliefhebbers.

Wat zijn volgens TechRadar de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens TechRadar zijn de Sony WF-1000XM4. Deze oordopjes zijn een topper in hun categorie met toonaangevende actieve ruisonderdrukking. Ze bieden een superieure geluidskwaliteit met rijke, diepe bassen en heldere hoge tonen, dankzij de geavanceerde V1-processor.

De oordopjes gaan tot 8 uur met noise-cancelling ingeschakeld mee en 24 uur met de oplaadcase. Bovendien zijn ze waterbestendig met een IPX4-classificatie. Met hun ergonomische design en geluidsinstellingen via de Sony Headphones Connect-app, zijn de Sony WF-1000XM4 een uitstekende keuze voor de veeleisende luisteraar.      

Veelgestelde vragen over noise-cancelling oordopjes van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste noise-cancelling oordopjes

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen