> 

Met de Beste Noise-cancelling Oordopjes Geniet Je Ongestoord van Audio

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Met de Beste Noise-cancelling Oordopjes Geniet Je Ongestoord van Audio

Met noise-cancelling oordopjes doorsta je het spitsuur in de trein of een drukke kantoortuin met glans. Deze oordopjes dempen het geluid om je heen en zetten zo vervelende omgevingsgeluiden buitenspel. Hierdoor ga je helemaal op in je favoriete deuntjes. 🎵

Hoewel de techniek achter noise-cancelling al jaren bestaat, zetten oordopjes en koptelefoons die hier gebruik van maken nog niet gek lang geleden een opmars in. Inmiddels is de keuze reuze, dus je goed inlezen is cruciaal!

Phreeze 8720577288992 wit

Phreeze 8720577288992 wit
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 24000 Hz
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
NFC: Nee
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 100 uur
Bekijk op Bol.com

JBL Tune 230NC TWS zwart

JBL Tune 230NC TWS zwart
Hi-res audio: Nee
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
NFC: Nee
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Maximale batterijduur: 10 uur
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

ARRK BUDS zwart

ARRK BUDS zwart
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
NFC: Nee
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 180 uur
Bekijk op Bol.com

Noise-cancelling oordopjes koopgids: hoe maak je de beste koop?

Waar noise-cancelling oordopjes voorheen een aardig prijskaartje aan zich hadden hangen, liggen er nu ook steeds meer vriendelijk geprijsde modellen in de schappen. Er is voor ieder budget noise-cancelling oordopjes te vinden. Het liefst let je niet alleen op de prijs, maar ook op andere factoren. Die bespreek ik hieronder! ⤵️

Noise-cancelling

Alle oordopjes hebben een zekere mate van passieve noise-cancelling (PNC). De meeste modellen zitten in je gehoorgang en isoleren je alleen daardoor al van omgevingsgeluiden. Deze blokkade is echter puur fysiek en je blijft je omgeving enigszins horen.

Bij actieve noise-cancelling (ANC) is er sprake van een technologie. De microfoons in de oordopjes vangen het omgevingsgeluid op, analyseren dit en spelen vervolgens het antigeluid (het omgekeerde geluid) af. Dit is veel effectiever dan PNC: hiermee heb je namelijk nagenoeg helemaal geen last meer van geluiden uit je omgeving.

Dit maakt noise-cancelling oordopjes perfect voor gebruik in luidruchtige omgevingen als loeidrukke kantoren en treinen. Bonusvoordeel is dat je het volume minder hard hoeft te zetten. Dat is goed nieuws voor je oren én je batterij.

Pasvorm

Noise-cancellling oordopjes zijn er qua pasvorm in twee smaken: in-ear en half in-ear (earbuds). In-ear oordopjes zitten in je gehoorgang en half in-ear oordopjes rusten op je oorschelp. Omdat in-ear oordopjes direct je gehoorgang ingaan hoor je minder van je omgeving. Er is dus een hoge mate van passieve noise-cancelling aanwezig.

Het ligt dan ook voor de hand dat je hiervoor kiest als je op zoek bent naar noise-cancelling oordopjes. Bij de beste in-ear oordopjes versterken de passieve noise-cancelling en de actieve noise-cancelling elkaar en bezorgen die je samen de optimale ongestoorde luisterervaring.

De fysieke isolatie van omgevingsgeluiden is overigens niet het enige goede aan in-ear oordopjes. Ze blijven ook beter zitten, wat zeker tijdens het sporten erg prettig is. Bovendien hoor je lage tonen als de bas beter.

De voornaamste reden om voor half in-ear oordopjes te kiezen is omdat je juist wél iets van je omgeving wilt blijven horen. Dit kan bijvoorbeeld in het verkeer een pluspunt zijn.

Zoek overigens ook een set oordopjes die je meerdere daadwerkelijke dopjes geeft. Meestal krijg je drie formaten meegeleverd: small, medium en large. Welke het beste past in je oor, is een kwestie van trial-and-error.

Daarnaast is het ook van belang om te letten op het materiaal van de dopjes, vooral als je allergieën hebt. De voornaamste keuzes zijn rubber en siliconen. Ben je allergisch voor een van de twee, dan spreekt het voor zich dat je voor het alternatief kiest.

Tenslotte hebben sommige oordopjes ook een soort 'lussen' die je achter je oor plaatst. Dit stabiliseert het oordopje aanzienlijk, wat vooral voor sporters handig is. Andere modellen hebben weer een element dat zich in je oorschelp nestelt om hetzelfde effect te behalen.

Wat jij lekker vindt zitten, is wederom een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zelf geef ik de voorkeur aan de laatste variant, omdat ik al snel last krijg van druk op mijn achteroren, maar voor jou geldt misschien wel het tegenovergestelde.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit lees je niet meteen af aan de specificaties en uitproberen is onhygiënisch. Hoe krijg je dan vooraf toch een idee? Door onafhankelijke reviews van deskundigen en gebruikers te lezen bijvoorbeeld. De prijs geeft meestal ook een aardige indicatie, maar er zijn te veel uitzonderingen om dit een regel te noemen.

Om de keuze nog lastiger te maken: het ligt ook deels aan jouw voorkeuren. Zo is het mogelijk dat bij bepaalde oordopjes het ene genre wel fantastisch uit de verf komt, maar het andere genre weer een stuk minder. Luister je vooral naar één muzieksoort of bijvoorbeeld vaak naar podcasts of luisterboeken, neem dit dan mee in je zoektocht.

Dat geluidskwaliteit deels persoonlijk is maakt een app waarin je met de equalizer speelt extra aantrekkelijk. Hier pas je de geluidsweergave helemaal naar eigen smaak aan.

witte oordopjes liggen op smartphone

Draadloos vs. bedraad

Het overgrote deel van de noise-cancelling oordopjes is draadloos en stuurt de audio via Bluetooth vanaf je apparaat naar je oordopjes. Je hebt daardoor nooit meer last van kabeltjes die in de knoop zitten en geniet van maximale bewegingsvrijheid.

Bovendien is het mogelijk om met elk apparaat dat Bluetooth heeft te verbinden – van je smartphone tot een goede mp3-speler. Nu niet elke smartphone nog een 3.5 mm-aansluiting heeft, is dat extra prettig.

Toch valt er zeker nog steeds iets te zeggen voor bedrade oordopjes. Je hoeft ze nooit op te laden en ze zijn doorgaans liever voor de portemonnee.

Bovendien is het voor bedrade oordopjes makkelijker om de geluidskwaliteit te bewaken. Bij draadloze oordopjes kunnen eerder haperingen optreden. Het is daarom extra belangrijk dat je voor goede draadloze oordopjes kiest.

Hi-res audio

Hi-res audio houdt in dat je oordopjes in staat zijn om hoge resolutie audio te beluisteren. Je geniet van een origineel geluid zonder kwaliteitsverlies. De audio bevat nauwelijks of geen compressie, zoals dat bijvoorbeeld bij mp3 wel het geval is. Hi-res audiobestanden komen in de buurt van de studio-opname: zoals de artiest het bedoeld heeft, inclusief details.

Om te profiteren van hi-res audio heb je niet alleen oordopjes nodig die dit ondersteunen, maar ook audio in hoge resolutie. Dit zijn bijvoorbeeld bestanden met flac- en wav-indelingen. Spotify gebruikt vooralsnog enkel mp3-bestanden, dus als je voornamelijk deze streamingdienst gebruikt heb je in de praktijk weinig aan oordopjes met hi-res audio.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik is het gebied tussen de laagste en hoogste tonen. Het geeft aan welke geluidsfrequenties de oordopjes in staat zijn om bereiken, gemeten in Hertz (Hz). Hoe breder het frequentiebereik, hoe meer tonen je oordopjes weergeven.

Een gebruikelijk frequentiebereik is 20 Hz - 20.000 Hz. Dit zijn de hoorbare frequenties voor het menselijk oor. Een kleiner frequentiebereik is dan ook niet wenselijk.

Er zijn oordopjes met een nóg breder frequentiebereik. Hoewel je de frequenties boven 20.000 Hz niet hoort, komt een groot frequentiebereik de algehele geluidskwaliteit wél ten goede. Toegegeven: het verschil horen doorsnee luisteraars misschien niet eens, dus dit is vooral weggelegd voor de audiopuristen onder ons.

hand met zwartwitte oordopjes op bauwe achtergrond

Batterijduur

De meeste noise-cancelling oordopjes zijn draadloos. Zoals ik hierboven al noemde, houdt dat in dat je te maken hebt met een beperkte batterijlevensduur. Er zitten echter nog de nodige verschillen in hoe lang dat precies is.

Er zijn hierbij twee zaken om op te letten: hoelang je oordopjes meegaan als ze volledig zijn opgeladen en hoeveel extra batterijduur je eventueel uit het hoesje haalt. Dit kan verwarrend zijn: de ene fabrikant noemt de batterijduur van de oordopjes zelf en de andere fabrikant de batterijduur inclusief het hoesje. Pas op dat je die niet door elkaar haalt tijdens het vergelijken.

Over het draadloze oplaadhoesje 

De meeste moderne noise-cancelling oordopjes hebben een draadloos oplaadhoesje. Hierdoor is het mogelijk om de oordopjes onderweg nog een paar keer op te laden, maar het is niet mogelijk om ze tegelijkertijd te gebruiken.

Voor wie de oordopjes vooral thuis wenst te gebruiken, is de batterijduur niet zo'n punt. Luister je echter vaak buitenshuis, dan is het bijzonder onhandig als je je oordopjes binnen een mum van tijd weer aan het stroominfuus moet hangen. Een hogere batterijduur is de investering dan dubbel en dwars waard.

De batterijduur kan bij oordopjes in het lagere prijssegment slechts een paar uur zijn. Aan de andere kant van het spectrum zijn er modellen die 20 uur of meer overleggen. De meeste noise-cancelling oordopjes zitten ergens daartussen.

Let op dat het gebruik van actieve noise-cancelling (ANC) best een aanslag is op de batterij. Is het einde van de batterij in zicht en ben je niet in de buurt van een stopcontact, dan doe je er goed aan om ANC tijdelijk uit te schakelen.

De invloed van dergelijke batterijvreters zorgt ervoor dat je in de praktijk niet altijd de batterijduur haalt waar de fabrikant mee adverteert. Door reviews van gebruikers te lezen krijg je een realistischer beeld.

Naast een stevige batterijduur is het erg fijn als de oordopjes de mogelijkheid tot snelladen bieden. Vaak hoef je dan slechts tien minuutjes op te laden om er weer een uur of langer tegenaan te kunnen.

Impedantie

Met impedantie doelt men op de weerstand van oordopjes. Alle oordopjes hebben een bepaalde weerstand tegen het audiosignaal dat er doorheen gaat. Dit wordt uitgedrukt in ohm (Ω) en varieert tussen 8 en 600 ohm. Hierbij geldt het volgende:

  • Tussen 20 en 40 ohm: voor de 'normale' luisteraar;
  • 64 ohm of meer: voor de audiofanaat;
  • 100 of meer: voor professioneel gebruik .

Waterdichtheid

Oordopjes die niet schrikken van een beetje water zijn in bepaalde situaties zeer gunstig. Als je je oordopjes graag zonder zorgen mee wilt nemen naar het zwembad of het strand bijvoorbeeld, of je als je graag sport – zweet is daarbij onvermijdelijk en als je wel eens buiten sport, is het helemaal niet zo'n gekke gedachte daar regen bij komt kijken.

De waterdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Die bestaat uit twee cijfers: het eerste getal gaat over de stofdichtheid, het tweede getal gaat over de waterdichtheid. Dit houden de getallen in:

  • 0: Geen bescherming
  • 1: Drupdicht type 1
  • 2: Drupdicht type 2
  • 3: Spatdicht
  • 4: Plensdicht
  • 5: Sproeidicht
  • 6: Waterbestendig
  • 7: Dompeldicht
  • 8: Waterdicht
  • 9: Vochtdicht

Connectiviteit

Draadloze oordopjes hebben uiteraard Bluetooth aan boord. Het liefst gebruiken zowel je oordopjes als het bronapparaat de laatste Bluetooth-versie. Streef in ieder geval naar Bluetooth 5.0 of hoger.

Een plus is near field communication (NFC), een contactloze communicatiemethode op korte afstand. Als je bronapparaat ook NFC ondersteunt, maak je nĂłg soepeler verbinding.

De 5 beste noise-cancelling oordopjes onder elkaar

1. Phreeze 8720577288992 wit

1. Phreeze 8720577288992 wit
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 24000 Hz
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
NFC: Nee
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 100 uur

2. JBL Tune 230NC TWS zwart

2. JBL Tune 230NC TWS zwart
Hi-res audio: Nee
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
NFC: Nee
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Maximale batterijduur: 10 uur

3. ARRK BUDS zwart

3. ARRK BUDS zwart
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
NFC: Nee
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 180 uur

4. JBL Tune 230NC Wit

4. JBL Tune 230NC Wit
Hi-res audio: Nee
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
NFC: Nee
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Maximale batterijduur: 10 uur

5. Unitone Pro (alternatief Airpods) wit

5. Unitone Pro (alternatief Airpods) wit
Hi-res audio: Ja
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
NFC: Ja
IP-certificering: IPX6 (Stofdichtheid nvt, waterbestendig)
Maximale batterijduur: 30 uur

Veelgestelde vragen over noise-cancelling oordopjes

Hoe werkt actieve noise-cancelling?

Actieve noise-cancelling is een techniek waarbij de microfoons in een apparaat de omgevingsgeluiden opvangen, analyseren en vervolgens het omgekeerde geluid afspelen.

Wat is het verschil tussen passieve en actieve noise-cancelling?

Bij passieve noise-cancelling worden de geluiden geĂŻsoleerd door een fysieke blokkade, terwijl actieve noise-cancelling dit doet door middel van een technologie.

Kun je noise-cancelling ook gebruiken zonder muziek te luisteren?

Het is ook mogelijk om noise-cancelling zonder muziek te gebruiken. Je ervaart dan complete stilte om je heen.

Welke noise-cancelling oordopjes moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste noise-cancelling oordopjes. Zo maak jij de beste keus!

Minimale frequentieMaximale frequentieBluetooth versieNFCIP-certificeringMaximale batterijduurHi-res audioGeschikt voor (iOS/Android/universeel)
1Phreeze 8720577288992 wit20 Hz24000 HzBluetooth 5.3NeeIPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)100 uur
2JBL Tune 230NC TWS zwart20 Hz20000 HzBluetooth 5.2NeeIPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)10 uurNeeUniverseel
3ARRK BUDS zwart20 Hz20000 HzBluetooth 5.1NeeIPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)180 uurNeeUniverseel
4JBL Tune 230NC Wit20 Hz20000 HzBluetooth 5.2NeeIPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)10 uurNeeUniverseel
5Unitone Pro (alternatief Airpods) wit20 Hz20000 HzBluetooth 5.2JaIPX6 (Stofdichtheid nvt, waterbestendig)30 uurJaUniverseel

Phreeze 8720577288992 wit

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 24000 Hz

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

NFC: Nee

IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)

Maximale batterijduur: 100 uur

JBL Tune 230NC TWS zwart

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

NFC: Nee

IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)

Maximale batterijduur: 10 uur

Hi-res audio: Nee

Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel

ARRK BUDS zwart

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Bluetooth versie: Bluetooth 5.1

NFC: Nee

IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)

Maximale batterijduur: 180 uur

Hi-res audio: Nee

Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel

JBL Tune 230NC Wit

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

NFC: Nee

IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)

Maximale batterijduur: 10 uur

Hi-res audio: Nee

Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel

Unitone Pro (alternatief Airpods) wit

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

NFC: Ja

IP-certificering: IPX6 (Stofdichtheid nvt, waterbestendig)

Maximale batterijduur: 30 uur

Hi-res audio: Ja

Geschikt voor (iOS/Android/universeel): Universeel

Conclusie

Met noise-cancelling oordopjes focus je je volledig op wat je aan het doen bent én op de muziek. Zo wordt de algemene geluidservaring naar een hoger niveau getild.

In de zoektocht naar de beste noise-cancelling oordopjes zijn er een aantal zaken om op te letten, zoals het frequentiebereik, de pasvorm en de accuduur. Met de top vijf zit je in ieder geval goed. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?