Viben met dé Beste Draadloze Oordopjes

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

Viben met dé Beste Draadloze Oordopjes

Nog nooit zijn de beste draadloze oordopjes zo toegankelijk geweest; niet langer zijn ze alleen bedoeld voor degenen met immens diepe zakken. Draadloze oordopjes zijn dan ook niets nieuws meer, maar de technologieën waarmee ze werken worden steeds beter. 👌 Daarom vind je hieronder de vijf beste modellen, te beginnen met Sony WF-1000XM5.

#1 Sony WF-1000XM5
Dé beste draadloze oordopjes van 2024

Onze score: 9.5

Sony WF-1000XM5 oordopjes

Je krijgt met deze draadloze oordopjes een ware deal: ze leveren geweldig geluid, zien er mooi maar onopvallend uit en bieden uitstekende noise cancellation. Daarbij gebruiken de oordopjes speciale technologie om telefoongesprekken extra goed te laten klinken. 📞

 

Gemiddelde batterijduur: 8 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 16 uur
NFC: Nee

Noise-cancelling: Ja
Waterbestendigheid: IPX4
On-board bediening: Touchpad

 
Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Jabra Elite 7 Active 
Beste koop draadloze oordopjes van 2024

Onze score: 8,9

Jabra Elite 7 Active draadloze oortjes

Zoek je de beste draadloze oordopjes voor een mooie prijs, dan zijn deze oordopjes van Jabra je match. De geluidskwaliteit is niets om over te klagen, en de opties tot customisation evenmin. Bovendien krijg je waterbestendigheid, waardoor je ook zorgeloos kunt sporten terwijl je ze draagt!

Gemiddelde batterijduur: 8 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 22 uur
NFC: Nee

Noise-cancelling: Ja
Waterbestendigheid: IP57
On-board bediening: Touchpad

 
Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste draadloze oordopjes in een oogopslag

  1. Sony WF-1000XM5 – Deze draadloze oordopjes leveren de beste allround-ervaring.
  2. Jabra Elite 7 Active – Deze oordopjes leveren de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Bose QuietComfort Earbuds II – De mooiste geluidskwaliteit, zonder compromis, vind je bij deze set.
  4. Shokz OpenRun Pro – Dit is de beste bone-conduction-set.
  5. Sony WF-C700N – Dit zijn de beste draadloze oordopjes voor een kleiner budget.

Waarom draadloze oordopjes?

Het overduidelijkste voordeel is de afwezigheid van kabels. Iedereen is inmiddels bekend met het meest frustrerende fenomeen van koptelefooneigenaarschap: kabels die in de knoop raken.

Je hoeft er maar een beetje scheef naar te kijken, of de boel ligt al door elkaar. Je kent het probleem vast wel van vroeger, toen je met een mp3-speler op zak rond liep. Misschien doe je dat nog steeds, maar heb je een nieuwer model met Bluetooth gescoord.

Naast het feit dat je hiermee in samenwerking met draadloze oordopjes het gedoe met kabels omzeilt, krijg je verbeterde draagbaarheid. Je stopt ze in hun oplaaddoosje of -hoesje en weg zijn ze. Dat doosje neem je vervolgens mee in je rugzak, jaszak of zelfs je broekzak.

Ten slotte bevatten draadloze oordopjes tegenwoordig ook vaak on-board-bediening. Zo sla je nummers over, luister je iets opnieuw en/of bedien je het volume van je (hi-res) audio met een druk op een knop of een swipe over de buitenkant. Je hoeft je telefoon of laptop niet eens erbij te pakken om deze dingen te regelen.

De beste draadloze oordopjes, gedetailleerd.


Gemiddelde batterijduur: 8 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 16 uur
NFC: Ja
Noise-cancelling: Nee
Waterbestendigheid: IPX4
On-board bediening: Touchpad

Alleen de looks van deze draadloze oordopjes zijn al om van te smullen!

Ze zien subtiel uit, met een kleine flair van het metallic accentje bij de basis van de oordop.

Daarnaast bevorderen ook de verschillende ear tips het draagcomfort enorm. Je kiest uit drie maten polyurethaanoordopjes.

Man kijkt naar buiten en heeft Sony WF-1000XM5 oordopjes in zijn oren

Deze zitten stabiel in je oorkanaal en glijden niet zomaar weg, maar keuze uit bijvoorbeeld rubber, siliconen of foam was ook fijn geweest.

Tijdens het dragen bedien je je audio via een touchpad. Je skipt nummers en gaat terug, en bedient ook je volume, hoewel dit soms wat klungelig voelt door hoe compact de oordopjes zijn.

Verder zijn deze draadloze oordopjes voorzien van alle gemakken. Zo ondersteunen ze Google Assistant en handsfreegesprekken.

Sterker nog: dit zijn meteen de beste oordopjes voor telefoongesprekken, omdat Sony speciale technologie in de dopjes heeft verwerkt om gesprekken goed te laten klinken. Zo gebruikt het bone conduction om enkel trillingen van je stem op te pikken, waardoor de ander je luid en duidelijk hoort, ongeacht de geluidsomstandigheden om je heen.

Daarnaast is er een nabijheidssensor, waardoor de oordopjes zelf doorhebben of ze in je oren zitten of niet. Haal eentje uit je oren, en de muziek pauzeert totdat je hem weer terugstopt.

Dan nu het belangrijkste: de geluidskwaliteit! De kleine speakertjes leveren een helder ritme op, wat tot een verrassend breed geluidsspectrum leidt met enorm veel detail.

Middentonen zijn megasoepel, terwijl gitaren in je favoriete rocknummers lekker ruw klinken, terwijl de drums hard en strak zijn. De bastonen zijn ook goed merkbaar en dragen merkbaar bij aan de melodie, zonder overweldigend te zijn. Ze behalen bijna het niveau van over-ear koptelefoons op dit vlak!

Daarbovenop is het vrijwel onmogelijk om een face-to-facegesprek te voeren met ingeschakelde active noise cancelling (ANC) – wat een goede zaak is als je probeert herrie van buitenaf tijdens een vlucht, treinreis of dag op kantoor tot een minimum te beperken.

Een leuke eigenschap van deze noise-cancelling oordopjes is daarnaast dat je via de Sony Headphones Connect app (voor iOS en Android) EQ-instellingen verandert indien nodig. Wat mij en velen anderen betreft, hoeft dit niet, aangezien ze van zichzelf al zo uitstekend klinken, maar het is fijn de optie te hebben.

Qua batterijlevensduur kan ik kort zijn: deze komt uit op een respectabele 8 uur, met nog eens een paar extra uurtjes als je ANC uitschakelt. Daarnaast heb je nog zo'n 16 uur in de hoes zitten, waar je met 10 minuten laden al 90 minuten speeltijd uithaalt. Dit is ongeveer hetzelfde als de voorganger, de Sony WF-1000XM4.

Wat we goed vinden:

  • De geluidskwaliteit verdient een enorme pluim
  • De EQ-instellingen zijn uitgebreid aan te passen
  • Bone conduction leidt tot uitstekende microfoonkwaliteit tijdens gesprekken
  • Sony heeft zijn ANC wederom sterk verbeterd

Wat we minder goed vinden:

  • De batterijlevensduur van het hoesje is iets minder dan te verwachten valt voor deze prijs
  • Meer materialen voor oordopjes was fijn geweest

Gemiddelde batterijduur: 8 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 22 uur
NFC: Nee
Noise-cancelling: Ja
Waterbestendigheid: IP57
On-board bediening: Touchpad

Deze draadloze oordopjes van Jabra zijn het antwoord op de eeuwige vraag: "Kan ik mijn oordopjes op meerdere apparaten aansluiten?" Ja, deze set sluit je op twee apparaten aan als je wilt!

De oordopjes hebben een rubberachtige textuur tegen valschade. De oplaadhoes is ook bekleed met diezelfde textuur en heeft een usb-c-oplaadpoort.

Interessanter is de pasvorm van de oordopjes.

 
Jabra Elite 7 Active door sportende man gedragen

Ook hier kies je uit tipjes die bij jouw oren passen – en als dat eenmaal is gelukt, wil je niet anders meer. Hij smelt nog net niet samen met je gehoorgang. 👂

Bediening gaat met de fysieke knoppen op elke oordop, al kost het wel tijd om alle sneltoetsen te leren. Zo bedien je het afspelen van muziek alleen via de linker oorknop, wat betekent dat je hier geen toegang to krijgt als je hem in single earbud mode gebruikt.

De volumeregeling is nog steeds lastig in te stellen, omdat je moet drukken en vasthouden om het volume te verhogen/verlagen. Je overschrijdt al snel je doel; het is veel makkelijk in plaats daarvan het volume op je smartphone te veranderen.

Over smartphones gesproken, Jabra heeft een uitstekende mobiele app (voor iOS en Android) om de gebruikerservaring aan te passen. De app heeft een aanpasbare EQ, geluidsprofielen, en is de enige manier om firmware-updates voor de oordopjes te downloaden.

De bastonen voeren bij de Jabra Elite 7 Active de boventoon, wat tot troebelheid in het geluid leidt. Wie een meer neutrale toonbalans wil, moet de app gebruiken om dit te egaliseren. Detail en klankbeeld zijn heel degelijk, maar de lage tonen missen – wanneer ze zachter gezet worden – de textuurdetails van duurdere oordopjes zoals de Bose QuietComfort Earbuds II.

Daardat je tenslotte ANC krijgt bij deze oordopjes, blokkeren de bijgeleverde oordopjes toch het meeste lawaai van buitenaf. Wil je je meer bewust zijn van je omgeving, dan schakel je HearThrough in met een enkele druk op de linker oordop. Dit pas je in de app aan om zo veel of zo weinig externe ruis binnen te laten als je wilt.

Wat de levensduur van de batterij betreft, krijg je een respectabele 8 uur op een enkele lading.

Wat we goed vinden:

  • De ruisonderdrukking is bewonderenswaardig
  • De pasvorm van deze oordopjes is excellent
  • Je sluit deze oordopjes zonder poespas aan op twee apparaten

Wat we minder goed vinden:

  • Het geluid is niet direct erg goed gebalanceerd
  • De bediening is niet altijd even handig, vooral in single earbud mode

Gemiddelde batterijduur: 6 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 24 uur
NFC: Nee
Noise-cancelling: Ja
Waterbestendigheid: IPX4
On-board bediening: Touchpad

Deze oordopjes zijn subtiel in alles behalve geluid. Qua uiterlijk zien ze gladjes uit. Je krijgt de keuze uit de gebruikelijke drie maten tips, waar meteen de zogenaamde wing tips zitten. Dit maakt dat ze goed op hun plek blijven zitten, zelfs als je veel beweegt.

De oplaadhoes is verder vrij compact, met een eierschaal-achtige afwerking, een klapdeksel, en statusindicatoren op de voorkant die je vertellen hoeveel batterij er nog over is. Op de achterkant zit een usb-c-aansluiting voor de bijgeleverde oplaadkabel, waarmee je het hoesje razendsnel oplaadt.

 
Bose QuietComfort Earbuds II gedragen door een man

De gemiddelde batterijduur komt al met al neer op 6 uur. Dit is respectabel, maar niet baanbrekend. Uit het hoesje haal je daarnaast zo'n 24 uur, wat redelijk veel is.

Qua geluid kan ik zowel kort of lang zijn: dit is prachtig. Het is daarmee een ware rivaal voor onze nummer 1, de Sony WF-1000MX4. Wederom krijg je ook hier de optie om je geluid af te stellen via de Bose Music-app (voor Android en iOS), maar het feit is dat deze oordopjes ook zonder fijnstellingen een enorm meeslepend, gedetailleerd geluidsprofiel opzetten.

Wil je toch het een en ander veranderen? Zoek je bijvoorbeeld een basweergave die je tanden doet ratelen in je mond? Dan kun je via de app ook nog de EQ-modi induiken. Je hebt toegang tot vier verschillende, maar je kunt ook zelf de boel aanpassen.

Een extra functie is dat je hier de mate van ANC kunt instellen, zodat je niet per definitie in een geluidsvacuüm terecht komt, als je enkel het ergste van de achtergrondherrie wilt wegfilteren. Dat maakt gebruik tijdens deelname in het verkeer minder gevaarlijk, al is het nog steeds aan te raden helemaal geen oordopjes te dragen terwijl je je in het verkeer bevindt! 🚴‍♂️

Wat we goed vinden:

  • Deze oordopjes leveren uitstekende geluidskwaliteit
  • Door de wing tips zitten de oordopjes altijd goed
  • Aanpasbare ANC is een mooie toevoeging

Wat we minder goed vinden:

  • De batterijlevensduur is niet heel overdonderend

Gemiddelde batterijduur: 10 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: —
NFC: Nee
Noise-cancelling: Nee
Waterbestendigheid: IP55
On-board bediening: Knoppen

Een leuke wending om je even wakker te schudden: oordopjes die je niet in je oren stopt, maar voor je oren. Het geluid omzeilt zo het trommelvlies en komt meteen in het binnenoor terecht.

Deze techniek is vooral bij buitensporters populair, omdat je oren open blijven voor omgevingsgeluiden. Je wilt een auto wel aan horen komen als je buiten hardloopt.

Op het gebied van duurzaamheid presteren deze oordopjes prima, en wel met een IP55-certificatie om te beginnen. Wat dat betekent, leg ik je in de koopgids uit.

shokz openrun langs het hoofd van een bezweette sporter

In werkelijkheid gaat het er bij deze beoordeling om dat het toestel beter bestand is tegen zweet en een rondje hardlopen in de regen makkelijker overleeft dan een model zonder deze certificering. Daardoor zijn het zulke goede sportoordopjes!

Wat de bediening aan boord betreft, vind je een stel handzame, tastbare knoppen weggestopt aan de onderkant van een van de zijkanten van het frame. Ze dienen om de koptelefoon aan te zetten, het volume te regelen, en nummers over te slaan.

Hoewel deze knoppen in vergelijking met voorgaande edities beter voelbaar zijn, had een verschillende textuur op de knoppen geholpen het verschil tussen de knoppen beter voelbaar te maken. Dat was vooral tijdens het hardlopen handig geweest.

Nu het belangrijkste (en leukste) deel: de geluidskwaliteit. Bone conduction gebruikt transducers om geluidstrillingen langs je jukbeenderen naar je oren te leiden, zonder iets in je oren te stoppen.

Wat zijn transducers?

Dit zijn apparaten die een type energie in een andere omzetten, simpel gezegd! Denk aan een bekend voorbeeld: van trilling naar hoorbaar geluid.

Het algemene resultaat van deze vernieuwde oortjes is bijzonder indrukwekkend. Waarbij het bij dit type oordopjes voorheen een gegeven was dat ze geen goed geluid leverden, is dat hier anders.

Je krijgt natuurlijk niet de resultaten, zoals die van in-ear oordopjes of een over-ear koptelefoon, maar de verrassende kracht van de bas, de redelijk heldere details en de algemene upgrade van de geluidskwaliteit ten opzichte van oudere bone-conduction-technologie is merkbaar. 🔊

Ben je een fervente buitensporter, en neem je vaak deel aan het verkeer binnen die context? Dan is een model als deze, zonder ANC, een geweldige match voor je.

Je krijgt verder 10 uur afspeel- en gesprekstijd, wat redelijk respectabel is. Let er wel op dat je hem tussentijds oplaadt, want een handig oplaadhoesje vind je hier niet!

Wat we goed vinden:

  • Je loopt tijdens het sporten minder gevaar, omdat je omgevingsgeluid meekrijgt
  • De muziek kwaliteit is oer- en oerdegelijk voor bone-conduction-technologie
  • De waterdichtheid maakt hem zweetbestendig

Wat we minder goed vinden:

  • De geluidskwaliteit evenaart traditionele oordopjes nog niet
  • De bedieningsknoppen hadden een aparte textuur mogen hebben

Gemiddelde batterijduur: 7,5 uur
Gemiddelde batterijduur in hoes: 7,5 uur
NFC: Ja
Noise-cancelling: Ja
Waterbestendigheid: IPX4
On-board bediening: Knoppen

De prijs is alles behalve buitensporig. Heb je een wat beperkter budget, maar wil je toch de wereld van in-ear oordopjes verkennen? Dan zijn deze exemplaren van Sony een goed startpunt voor je.

Zowel de oordopjes als het hoesje hebben een strakke vormgeving. Deze laatste heeft een usb-c-poort en een indicatielampje om de batterijstatus te weergeven.

Er worden verder drie formaten tipjes meegegeven voor gehoorkanalen van elk formaat, wat voor de prijs passend is. Pas bij een hoger prijssegment mag je verwachten dat je niet enkel de rubber-silicoontipjes krijgt.

Sony WF-C700 draadloze oordopjes gedragen door man

Heb je eenmaal de juiste pasvorm gevonden, dan doet het je ook goed om te weten dat ze dankzij de IPX4-rating zweetbestendig zijn. Sporten met deze oordopjes in, behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

Met de aanraakgevoelige behuizingen kun je telefoongesprekken aannemen of weigeren, je afspeellijst regelen, het volume bijstellen en de spraakassistent van je toestel oproepen. Gezien het formaat van de oordopjes, werkt deze bediening erg goed.

Dit alles biedt je een kleine 7,5 uur aan bewonderenswaardige geluidskwaliteit. Deze oordopjes banen zich redelijk moeiteloos een weg door de muziek, zolang je weet wat je van de oordopjes kunt verwachten.

Het is makkelijk deze oordopjes zwaar te onderschatten vanwege hun prijs en de geluidsweergave waarmee ze je eerst begroeten. Ze nemen een redelijk veilige approach wat betreft het weergeven van extreme tonen (zowel bas als treble); je vindt het merendeel van het gewenste detail in de midrange.

Wil je de uiterste uiteinden van het geluidsspectrum toch een boost geven, dan doe je dat via de Sony Headphones Connect app (voor iOS en Android). Een ultra-indrukwekkende, brede geluidsweergave krijg je waarschijnlijk niet, maar iets wat bewonderenswaardig is voor dit prijspunt? Dat wel, zonder twijfel.

Wat we goed vinden:

  • Het prijskaartje is bijzonder aanlokkelijk voor wat je krijgt
  • Zweetbestendigheid zit er ook bij
  • De bediening van de oordopjes is goed toegankelijk

Wat we minder goed vinden:

  • De geluidskwaliteit zakt iets weg aan de extremere uiteinden van het geluidsspectrum

Koopgids

Niet elke draadloze oordopjesset past bij ieder persoon. Je let op een aantal specifieke zaken als sportfanaat waar een muziekproducent niet zozeer op let. Andersom geldt hetzelfde.

Over een aantal van die zaken heb je al in de mini-reviews gelezen. Heb je hier vragen over, lees dan vooral door, want hieronder worden ze beantwoord!

Verschillende Oordopjes In Hun Hoesjes

Geluidskwaliteit

Dit is grotendeels een kwestie van voorkeur. Gezien het onhygiënisch is om oordopjes uit te proberen in de winkel, moet je op onafhankelijke reviews afgaan.

Spits je zoektocht toe op de geluidsoorten waar je je oordopjes met name voor wilt gebruiken. Ben je een rockmuziekliefhebber? Dan wil je zonder meer dreunende bastonen en scherpe hoge tonen. Luister je meer naar podcasts? Ook dan zijn vooral bastonen belangrijk om de menselijke stem uit te lichten.

Het is onmogelijk om per geluidscategorie te bespreken welke tonen het belangrijkst zijn, dus je lees je vooral goed in over welke tonen je toekomstige oordopjes moeten benadrukken. Stem dit hoe dan ook altijd af op je eigen voorkeuren. Jij spendeert straks immers uren met die oordopjes in je oren! 😜

Frequentierespons

Dit is de specificatie die het bereik aangeeft van het geluid dat het product voortbrengt, gemeten in Hertz (Hz). Als je op de doos van een willekeurige speaker of koptelefoon kijkt, ligt dit getal meestal rond de 20 Hz - 20.000 Hz, waarbij het eerste getal staat voor de laagste frequentie en het tweede voor de hoogste.

Dit getal varieert per product, maar even ter informatie: het menselijk gehoor neemt alleen frequenties tussen 20 Hz - 20.000 Hz waar. Dat is het bereik waar de meeste producten op mikken. Sommige mensen zeggen dat producten die geluid produceren boven of onder die frequenties zinloos zijn, maar dat is niet per se waar.

Oké, je neemt die extreme frequenties niet waar tenzij je een vleermuis bent, maar wanneer producten een iets breder frequentiebereik hebben, geeft dat de geluiden aan de twee uiterste uiteinden van het spectrum net wat meer ademruimte.

Vooral de bastonen worden merkbaar dieper als een setje oordopjes onder de 20 Hz gaat, omdat je deze tonen dan in zekere mate voelt.

Zwarte draadloze oordopjes naast zwarte case

Ruisonderdrukking

Om te beginnen hebben we de passieve vorm: geluidsisolatie, oftewel noise isolation. Dit wilt zeggen dat de siliconen of rubberen tipjes zich perfect naar je gehoorkanaal vormen, en omvat geen verdere technologie. Dit wordt daarom soms ook 'passive noise cancellation' genoemd. Dit brengt een naadloze afsluiting tot stand, wat geluid van buitenaf blokkeert.

De actieve tegenhanger, ruisonderdrukking, oftewel active noise cancellation (ANC), heeft hetzelfde doel, maar werkt anders.

De oordopjes produceren hierbij een tegenovergestelde geluidsgolf (antigeluid) om de ongewenste ruis weg te werken. Dit is allemaal gebaseerd op natuurkunde en golfeigenschappen, dus zoals je je kunt voorstellen is het geen gemakkelijke zaak om dit voor elkaar te krijgen. Daarom hangt aan oordopjes met ANC een wat hoger prijskaartje.

Connectiviteit

Draadloze oordopjes werken via Bluetooth. Idealiter gebruiken zowel de oordopjes als je bronapparaat (je smartphone, tablet of laptop) hierbij meteen de laatste standaard. Op dit moment is dat Bluetooth 5 en de uitbreidingen hiervan – tot en met 5.3 op het moment van schrijven.

In vergelijking met voorgaande versies, verbruikt deze versie minder energie, overbrugt hij grotere afstanden en is hij sneller.

NFC is ook een handige functie. Het staat voor 'near field communication' en staat snelle, draadloze communicatie toe over een afstand van ± 10 centimeter. Dit maakt het koppelingsproces tussen de oordopjes en bijvoorbeeld je smartphone een stuk makkelijker.

Daarnaast hebben veel draadloze oordopjes hun eigen app. Het is geen must, maar erg handig is het wel. Zo'n app staat je meestal toe om de geluidsinstellingen af te stellen op je voorkeuren of de content waarnaar je luistert.

Bedieningsopties

Je kunt niet met alle draadloze oordopjes je telefoon bedienen. Tegenwoordig staan de meeste modellen wel toe dat je muziek pauzeert en je playlist bedient door nummers te skippen, of juist een nummer terug te gaan.

Daarnaast staan sommige modellen je toe dat je je volume bedient, telefoongesprekken aanneemt en afbreekt, en je spraakassistent activeert.

Probeer even stil te staan bij welke bedieningsvorm je je het prettigst voelt of zou voelen, als dit je eerste set oordopjes wordt. Je hebt de keuze tussen fysieke knoppen die je moet indrukken, of een touchpad.

  • Een touchpad vind je terug op een of beide van de oordopjes, aan de buitenkant. Het idee hierbij is dat je nergens op hoeft te drukken, maar dat je over het touchpad heen veegt of erop tikt in een bepaald patroon om een daarbij horend commando uit te laten voeren.
  • Knoppen moet je indrukken. Deze kunnen langs de rand van de oordopjes zitten, maar meestal gaat het om een grote knop die de hele buitenkant van het oordopje omvat. Je moet deze een bepaald aantal keren indrukken om een specifiek commando uit te laten voeren.
Zwarte draadloze oordopjes in een hand

Batterijlevensduur

Hierbij let je op twee dingen: hoelang de oordopjes meegaan na een volledige laadbeurt, en hoeveel extra luistertijd je nog haalt uit het oplaadhoesje. Ben je veel onderweg, dan is het belangrijk dat je niet om de haverklap je hoesje moet opladen.

Daarnaast denk je ook aan hoe snel de oordopjes opladen. Het is onderweg wel zo handig je na 10 minuutjes laden weer een dik uur ertegenaan kunt met je favoriete muziek!

Onderweg heb je overigens niet per se een stopcontact hiervoor nodig. Als je een laptop meeneemt, dan is een goed docking station een goede optie om alsnog je oplaadhoesje op te laden.

Waterdichtheid

Tenslotte denk je vooral als je graag sport aan waterdichtheid. Het belangrijkste is de zweetbestendigheid als je van plan bent te sporten met je oordopjes in. Spatwaterdichtheid is ook gewenst als je je door het wisselvallige Nederlandse weer niet laat afschrikken en tóch gaat joggen in de regen.

Let wel: er zijn verschillende waterdichtheidsbeoordelingen. Deze worden uitgedrukt in IP-ratings, waarbij het eerste cijfer achter de 'IP' staat voor vaste materialen (zoals stof), en het tweede cijfer voor vloeistoffen (zoals water).

De stofbestendigheid loopt op tot 6, en de vochtbestendigheid loopt inmiddels op tot 9, al zie je bij oordopjes zelden tot nooit dat deze boven de 7 uitkomt. Die '7' staat voor dompeldicht, waarbij je de oordopjes 30 minuten tot een meter kunt onderdompelen.

Ga echter tóch niet zwemmen met je oordopjes, al hebben ze nog zo'n hoge IP-certificering. De testen om tot die certificering te komen zijn uitgevoerd in volledig stilstaand water, wat in de praktijk haast niet haalbaar is. Zodra je je ook maar een beetje beweegt in het water, creëer je dynamische druk, waar de testen geen rekening mee houden.

Bluetooth en water gaan niet goed samen

Bluetooth kan bovendien niet meer dan een paar centimeter door water reizen, dus zwemmen met Bluetooth oordopjes lukt alleen als je je smartphone met je meeneemt. Dit doe je natuurlijk in een waterdichte hoes die je (waarschijnlijk) met een band je arm vastmaakt.

De beste draadloze oordopjes

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Sony WF-1000XM5Allround-gebruik9,5Bekijk hem hier
Jabra Elite 7 ActivePrijs-kwaliteit8,9Bekijk hem hier
Bose QuietComfort Earbuds IIGeluidskwaliteit8,6Bekijk hem hier
Shokz OpenRun ProBuitensport7,9Bekijk hem hier
Sony WF-C700NKleinere budgets7,7Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen over draadloze oordopjes

💥 Wat is ANC?

Deze afkorting staat voor 'active noise cancellation'. Hierbij produceert een koptelefoon een tegenovergestelde geluidsgolf ten opzichte van het omgevingsgeluid om de ongewenste ruis weg te werken. Zie het als een rekensom: 1 - 1 = 0. 1 staat hierbij voor de herrie, en -1 voor de tegenovergestelde geluidsgolf. 0 is hier een gebrek aan waarneembaar achtergrondgeluid.

⏱ Hoelang gaan draadloze oordopjes mee?

Hoelang draadloze oordopjes meegaan verschilt per merk en model, maar over het algemeen krijg je tussen de zes en acht uur aan luistertijd. Dit omvat niet de hoeveelheid luistertijd die je nog uit je oplaadhoesje kunt halen door je oordopjes tussentijdig hierin op te laden.

🧼 Hoe maak je draadloze oordopjes schoon?

De buitenkant maak je met een simpel alcoholdoekje schoon. Ook de oortipjes kun je hiermee schoonvegen. Zit er oorwas in? Pak dan een tandenstoker, doe er een alcoholdoekje omheen en verwijder de oorwas hiermee. Laat de oordopjes hierna altijd goed drogen voor je ze weer gebruikt.

Haal af en toe de tips ook van de oordopjes af en maak ze helemaal schoon. Wederom volstaat hier een alcoholdoekje.

Conclusie

Er is een set draadloze oordopjes voor iedereen! Wil je verzekerd zijn van de beste koop voor jou, lees dan met de kennis uit de koopgids de mini-reviews nog eens door en check de productpagina's.

Heb je nog vragen of suggesties, dan hoor ik dat graag hieronder in de feedback! Bedankt voor het lezen. 😁

Was dit artikel behulpzaam?