Met het Beste Docking Station Tover je je Laptop Om tot een Compleet Werkstation

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Met het Beste Docking Station Tover je je Laptop Om tot een Compleet Werkstation

Een laptop wint het van een desktop-pc als het gaat om mobiliteit. Een desktop-pc won het een lange tijd op het gebied van aansluitingen, functionaliteit en het gebruik van een werkstation. De komst van een docking station veranderde dat. Met het beste docking station geniet je van de voordelen van beide. 🥳

Hoe een docking station dat precies doet, waar je op moet letten en de top 5 beste docking stations vind je allemaal in dit artikel. Te beginnen met de eerste drie van onze top 5. ⬇️

DirectGoods 10 in 1 Hub grijs

DirectGoods 10 in 1 Hub grijs
Systeemeisen: Windows 10,8,7,Vista,XP/Linux/Mac(vanaf OS X10.2'
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
Aantal USB 3.1 poorten: 0
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: HDMI
Gewicht: 121 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

USB-C Hub, 8 in 1 space gray

USB-C Hub, 8 in 1 space gray
Systeemeisen: 2015/16/17/18 MacBook / MacBook Pro, iPad Pro 2018, Macbook Air 2018, Surface Book, Google Chromebook Pixel, Dell XPS 12/13/15, HP Spectre X2 / X360, Acer Spin7, Samsung S8 / S9 +, ect (alles met de juiste usb c poort).
Aantal USB 2.0 poorten: Geen
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2
Aantal USB 3.1 poorten: 2
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: USB 3.0 female , USB-C , HDMI female , Ethernet RJ45
Gewicht: 92 g
Geschikt voor: De USB-C Hub Multiport Adapter is ontworpen voor MacBook / Pro / Air, (tunderbolt) Type-C-laptops, Windows-laptops. Met eenvoudige plug-and-play-connectiviteit.
Bekijk op Bol.com

AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screen

AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screen
Systeemeisen: iOs, Windoes, Linux en meer.
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
Aantal USB 3.1 poorten: 3
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: 3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , USB-C , VGA female
Gewicht: 88 g
Geschikt voor: Geschikt voor: MacBook Pro 2016, 2017, 2018 en 2019 / New MacBook Air 2018, 2019 / MacBook 12, New iMac / Pro Surface Book 2, Go, Chromebook, Pixelbook, Dell, HP, Huawei matebook 20 / P20 Samsung S8, S8 Plus, S9, S9 Plus, S10, en andere apparaten met een 'USB-C DP Alternate Mode' Functie. Voor meer info, lees: Belangrijke informatie voor compatibiliteit.
Bekijk op Bol.com

Docking station koopgids: hoe maak je de beste koop?

Docking station is afgeleid van het Engelse ‘to dock’, wat aanmeren of koppelen betekent. Dat is niet voor niets, want je meert je apparaat als het ware aan bij het docking station en koppelt deze met elkaar.

Een docking station is er in meerdere vormen: een oplaadhouder voor een telefoon, een houder voor een mp3-speler die het muzieksignaal versterkt, een docking station voor de laptop met vele mogelijkheden en functionaliteiten, enzovoort.

We gaan het hebben over de laatstgenoemde. In deze koopgids kom je erachter wat zo’n docking station is, wat het nut ervan is en waar je allemaal rekening mee moet houden bij de aankoop van een docking station. 👇

Wat is een docking station?

Laptops worden steeds dunner en lichter zonder daarvoor in te leveren op specificaties. Dat is een pluspunt, want een laptop, in tegenstelling tot een desktop-pc, is bedoeld om mobiel te zijn en dan is het wel zo handig als die licht en compact is.

Een nadeel daarvan is wel dat er steeds minder aansluitingen zitten op laptops. Dit beperkt de mogelijkheid om randapparatuur op de laptop aan te sluiten.

Hier komt het docking station om de hoek kijken. Een docking station heeft meerdere aansluitmogelijkheden en koppel je met je laptop. Beperkte aansluitingen? Nooit meer! 🥳

Een docking station is een apparaatje dat je neerzet bij je werkplek. Hier koppel je de randapparatuur aan. Wanneer je aankomt bij je werkplek, sluit je je laptop aan op het docking station en ben je direct verbonden met alle aangesloten onderdelen.

laptop verbonden met drie monitoren door middel van een dockingstation

Wat is het nut van een docking station?

Zoals hierboven vermeld, sluit je met een laptop-docking station extra randapparatuur aan op je laptop.

Onder randapparatuur verstaan we invoerapparaten en uitvoerapparaten. Invoerapparaten zijn bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en scanners. Uitvoerapparaten zijn onder andere videokaarten, monitoren en printers.

Ook het aansluiten van apparaten voor opslag en dataoverdrachten is mogelijk. Denk aan modems, harde schijven en last but not least: smartphones!

Het maakt hierbij niet uit om wat voor smartphone het gaat – of het nu een iPhone is, een andere goede smartphone, een midrange-smartphone of een dual-sim-smartphone.

Met een docking station sluit je al deze apparaten aan zonder telkens opnieuw alle kabels aan te sluiten. Je sluit je standaard apparatuur aan op het docking station, je verbindt je laptop met het docking station en daarna maak je direct gebruik van alle aangesloten apparaten. Zo gezegd, zo gedaan! 😏

Er zijn overigens ook docking stations die compacter zijn en die je mee kunt nemen. In dat geval sluit je wel telkens de kabels aan.

Het is dan eerder een soort veredelde hub, want net als een usb-hub biedt een docking station meerdere usb-aansluitingen, maar een docking station biedt doorgaans meer (verschillende) aansluitingen dan andere laptop-hubs.

Het geschikte docking station voor een laptop

Het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een docking station is of deze wel geschikt is voor jouw laptop. Allereerst zijn er docking stations voor specifieke laptopmodellen. Deze laptops hebben dan een speciale docking station-aansluiting die overeenkomt met het daarbij horende docking station.

Daarnaast werkt niet iedere docking station op ieder besturingssysteem. Er zijn bijvoorbeeld docking stations die enkel geschikt zijn voor Windows of juist voor macOS, maar er zijn ook stations die werken op ieder besturingssysteem.

Dit zijn universele docking stations. Deze zijn geschikt voor iedere laptop, zolang de hoofdaansluiting geschikt is voor de laptop, daarover lees je hieronder meer.

De hoofdaansluiting

Een docking station heeft een hoofdaansluiting. Dit is de aansluiting waarmee je de laptop en het docking station met elkaar verbindt. Deze moeten overeenkomen.

Er zijn docking stations die je met de laptop verbindt zonder een kabel. Deze maakt je vast aan de onder- of achterkant van je laptop. In deze gevallen gaat het vooral om model-specifieke stations.

Dockingstation onder een laptop met een usb-aansluiting als hoofdaansluiting en waarin een ethernetkabel zit aangesloten

Er zijn ook (universele) docking stations die je onder of achter de laptop plaatst en verbindt met een kabel.

Als je kiest voor een docking station voor onder een laptop, let dan op de stabiliteit. Wanneer de opstelling instabiel is, kan er te veel druk staan op de aangesloten apparaten en op de dock zelf.

In de meeste gevallen is de hoofdaansluiting een usb-a of usb-c aansluiting.

Een usb-a kabel is compatibel met iedere usb-a poort. Of het nu gaat om usb 3.2 of 2.0. Ditzelfde geldt voor usb-c. Het maakt niet uit of één van de twee Thunderbolt 3 of 4 ondersteunt en de ander niet.

Wel is het aan te raden om te kiezen voor een hoofdaansluiting die minstens net zo snel is als de aansluiting van de laptop om er het meeste uit te halen.

De usb-aansluitingen kunnen 2.0, 3.0, 3.1, 3.2, 4.0, Thunderbolt 3 of 4 zijn, alhoewel je usb 2.0 vandaag de dag steeds minder ziet. Usb 4.0 is hetzelfde als Thunderbolt 4. Usb 3.0, 3.1 en 3.2 bestaan weer uit verschillende generaties.

Hieronder zie je een overzicht van de maximale snelheid van de gegevensoverdracht per usb a-aansluiting. 😄

Usb-typeMaximale snelheid
Usb 2.0480 MB/s
Usb 3.0
Usb 3.1 gen 1
Usb 3.2 gen 1
5 GB/s
Usb 3.1 Gen 2
Usb 3.2 gen 2 (x1)
10 GB/s
Usb 3.2 Gen 2×2 20 GB/s
Thunderbolt 3
Usb 4.0 (Thunderbolt 4)
40 GB/s

Zoals je ziet, is usb 3.2 gen 2 (x2) sneller dan usb 3.1 gen 1 en gen 2. Wanneer de laptop een usb 3.2 gen 2 (x2) aansluiting heeft en de hoofdaansluiting van het docking station usb 3.0 heeft, haal je de maximale snelheid van usb 3.0. Andersom geldt dit ook.

Wanneer je laptop beschikt over usb-c is het in de meeste gevallen aan te raden om een docking station te kiezen met een usb-c hoofdaansluiting, gezien usb-c ondersteuning biedt voor multi-lane operation. Dit maakt het mogelijk om data gelijktijdig over meerdere lanes te versturen.

Het gevolg is een verdubbelde snelheid van het type usb (cijfer en gen) dan dat je in de tabel ziet. Is het usb 3.0? Dan biedt usb-a een snelheid van 5 GB/s en usb-c 10 GB/s.

De snelheid van de usb-aansluiting bepaalt in het geval van een laptop en docking station de snelheid van de communicatie tussen de twee apparaten en daarmee ook de snelheid tussen de laptop en de aangesloten randapparatuur.

Voor dit laatste geldt overigens ook dat ook de aansluitingen van het docking station waarop het randapparatuur is aangesloten ook de snelheid hiertussen bepaalt.

De (aansluit)opties van een docking station

Grijs docking station met meerdere aansluitingen en bijpassende kabels

Verschillende docking stations hebben verschillende opties. Bedenk vooraf goed waar je het docking station voor gebruikt en welke randapparatuur je aansluit. Het is zonde om een docking station te kopen met allerlei aansluitingen en opties waar je geen gebruik van maakt.😅

Het overgrote deel van de docking stations hebben enkele usb-aansluitingen. Let hierbij opnieuw op het type usb-aansluiting.

Ook bieden veel docking stations de mogelijkheid om een of twee extra monitoren aan te sluiten. Dit kan via een usb(-c) aansluiting, maar ook via VGA, HDMI of een displayport-aansluiting.

Wanneer een docking station ondersteuning biedt voor extra monitoren, ga dan na of het station de resolutie ondersteunt van de monitor die je erop aansluit.

Usb-c aansluitingen met de mogelijkheid om er een monitor op aan te sluiten, ondersteunen DisplayPort alt mode of Thunderbolt 3 of 4. Zonder deze ondersteuning is het met deze usb-c aansluiting enkel mogelijk om het aangesloten apparaat op te laden.

Daarnaast beschikt het station in sommige gevallen over een sd-kaartlezer, zo zet je bijvoorbeeld snel foto's op je laptop. Maar wanneer je plaatjes schiet op de beste camera-smartphone, kun je de foto's hiervan ook direct via een usb-kabel overzetten.

Ook een aux-aansluiting is praktisch als je geen draadloze oordopjes hebt. Nog iets handigs waar sommige docking stations over beschikken is een ethernet-aansluiting. Dit creëert de mogelijkheid om internet te ontvangen via een ethernetkabel, en dat is sneller, veiliger en stabieler dan wifi.

Naast de eerder genoemde aansluitingen, voorziet een docking station je laptop van stroom, mits hij over deze optie beschikt. Daarover lees je later meer.

Ga van tevoren na welke apparatuur je erop aansluit en kies het docking station met de gewenste soorten aansluitingen en de juiste hoeveelheid hiervan.

Mocht zo’n docking station niet binnen je budget vallen, dan kun je eventueel denken aan alternatieven. Als je bijvoorbeeld een docking station op het oog hebt met alles wat je wilt, behalve een ethernet-aansluiting, dan los je dit op door een ethernet-adapter in een van de usb-aansluitingen te doen.

Hoe controleer je de usb-aansluiting van je laptop?

Naast de usb-c poort van een laptop staat meestal een symbool. Deze symbolen zeggen iets over het type usb-c poort:

  • Bliksemschicht: dit is het teken van Thunderbolt 3 en 4. Via deze poort kun je zowel de laptop als een aangesloten apparaat opladen, een videosignaal doorgeven en data verzenden of ontvangen.
  • Een symbool van ‘D’: de ‘D’ staat in dit geval voor Displayport en deze aansluiting ondersteunt de DisplayPort alt mode die nodig is om een monitor aan te sluiten. Ook deze poort biedt een oplaadfunctie en kan data verzenden en ontvangen.
  • Een batterij: deze poort is uitsluitend bedoeld voor het opladen of data-overdracht. Het is niet mogelijk om hierop direct een monitor aan te sluiten. 

Wanneer er geen symbool naast de usb-c soort staat, raadpleeg dan de fabrikant, verkoper, de handleiding of het internet.

Bij usb-a aansluitingen is het een lastiger verhaal. Doorgaans hebben usb 2.0-aansluitingen een zwarte binnenkant en usb 3.0 of hoger een blauwe. Dit is niet altijd zo en daarnaast wordt hierbij ook geen uiterlijk onderscheid gemaakt tussen de usb 3 types (3.0, 3.1 en 3.2) en de generaties. 

Als je erachter wil komen welke type usb-a poort je laptop heeft, ben je al snel genoodzaakt om op zoek te gaan naar het antwoord, door het opzoeken van je laptopspecificaties of het raadplegen van de fabrikant, verkoper, handleiding of het internet. 🤓

De voeding

De stroomtoevoer van het docking station verschilt per model. Een aantal modellen gebruiken de voeding van de laptop, enkele gebruiken een eigen voeding en andere stations hebben beide mogelijkheden.

Het voordeel van een docking station is dat hij de voeding verkrijgt via de laptop en geen extra stopcontact in de buurt nodig is.

Het nadeel is dat de batterij van je laptop sneller leegloopt en je de laptop vaker moet opladen, wat weer zorgt dat de batterij minder lang meegaat. Deze kun je maar een beperkt aantal keer opladen.

macbook op bureau met monitoren erachter

Een docking station met een eigen voeding behoeft een stopcontact in de buurt, wat een nadeel kan zijn. Een voordeel is dat je met sommige van deze docking stations je laptop kunt opladen. 

Een docking station waarbij beide mogelijk is, heeft alle bovengenoemde voor- en nadelen, afhankelijk van het gebruik.

Wanneer het docking station veel doet, bijvoorbeeld wanneer je meerdere monitoren aansluit, of veel verschillende apparaten aansluit en gebruikt, raad ik je een docking station aan met een eigen voeding, gezien dit behoorlijk stroomintensieve taken zijn.

De 5 beste docking stations onder elkaar

1. DirectGoods 10 in 1 Hub grijs

1. DirectGoods 10 in 1 Hub grijs
Systeemeisen: Windows 10,8,7,Vista,XP/Linux/Mac(vanaf OS X10.2'
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
Aantal USB 3.1 poorten: 0
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: HDMI
Gewicht: 121 g

2. USB-C Hub, 8 in 1 space gray

2. USB-C Hub, 8 in 1 space gray
Systeemeisen: 2015/16/17/18 MacBook / MacBook Pro, iPad Pro 2018, Macbook Air 2018, Surface Book, Google Chromebook Pixel, Dell XPS 12/13/15, HP Spectre X2 / X360, Acer Spin7, Samsung S8 / S9 +, ect (alles met de juiste usb c poort).
Aantal USB 2.0 poorten: Geen
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2
Aantal USB 3.1 poorten: 2
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: USB 3.0 female , USB-C , HDMI female , Ethernet RJ45
Gewicht: 92 g
Geschikt voor: De USB-C Hub Multiport Adapter is ontworpen voor MacBook / Pro / Air, (tunderbolt) Type-C-laptops, Windows-laptops. Met eenvoudige plug-and-play-connectiviteit.

3. AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screen

3. AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screen
Systeemeisen: iOs, Windoes, Linux en meer.
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
Aantal USB 3.1 poorten: 3
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: 3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , USB-C , VGA female
Gewicht: 88 g
Geschikt voor: Geschikt voor: MacBook Pro 2016, 2017, 2018 en 2019 / New MacBook Air 2018, 2019 / MacBook 12, New iMac / Pro Surface Book 2, Go, Chromebook, Pixelbook, Dell, HP, Huawei matebook 20 / P20 Samsung S8, S8 Plus, S9, S9 Plus, S10, en andere apparaten met een 'USB-C DP Alternate Mode' Functie. Voor meer info, lees: Belangrijke informatie voor compatibiliteit.

4. M-teck USB-C Docking station 2 space grey

4. M-teck USB-C Docking station 2 space grey
Systeemeisen: Laptop met USB-C dat Displayport, Alt-DP of Thunderbolt ondersteunt. Alle MacBooks met Thunderbolt 3 of 4
Aantal USB 2.0 poorten: 0
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
Aantal USB 3.1 poorten: 0
Laptop-dockingstations opties: Kensington Lock , Opladen laptop
Type input/output: 3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , Micro SD , RJ45 , USB 3.0 A , USB-C , Voeding
Gewicht: 884 g

5. GREYTECH Laptop Docking Station 10 spacegray 10-in-1

5. GREYTECH Laptop Docking Station 10 spacegray 10-in-1
Systeemeisen: iOs, Windows, Linux en meer.
Aantal USB 2.0 poorten: 3
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
Aantal USB 3.1 poorten: 3
Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop
Type input/output: USB-C , HDMI , Jack (3.5mm) female , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , VGA
Gewicht: 78 g
Geschikt voor: Geschikt voor: MacBook Pro 2016, 2017, 2018 en 2019 / New MacBook Air 2018, 2019 / MacBook 12, New iMac / Pro Surface Book 2, Go, Chromebook, Pixelbook, Dell, HP, Huawei matebook 20 / P20 Samsung S8, S8 Plus, S9, S9 Plus, S10, en andere apparaten met een 'USB-C DP Alternate Mode' Functie. Voor meer info, lees: Belangrijke informatie voor compatibiliteit.

Veelgestelde vragen over docking stations

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over docking stations. Mocht je nog vragen hebben, dan hoop ik dat het antwoord hiertussen staat. Zo niet, laat het ons dan weten!

💲Wat zegt de prijs over een docking station?

Docking stations hebben variërende prijzen. Je hebt al een vanaf 30 euro, maar dit loopt makkelijk op tot een paar honderd euro. Doorgaans is het zo dat, hoe meer je betaalt, hoe meer mogelijkheden en aansluitingen erop zitten, hoe makkelijker in gebruik en hoe beter de specificaties.

🆚 Wat is het verschil tussen een docking station, een usb-hub en een kabelconverter?

Een usb-hub is een kleine adapter en breidt het aantal usb-poorten van je laptop of pc uit. Een kabelconverter zet het ene signaal om naar het andere signaal, zoals usb naar HDMI.

Een docking station doet dit beide, heeft meer aansluitingen, meer verschillende poorten en is de verbindende schakel om al je apparatuur bij je werkplek verbinden. Met één aansluiting vergroot je de functionaliteit van je laptop zonder gedoe met kabels, waardoor het de plaats van een desktop-pc kan innemen.

❓Wanneer kies je voor een docking station met een Thunderbolt-aansluiting?

Een Thunderbolt-aansluiting levert een grotere bandbreedte dan een reguliere usb-c aansluiting. Zo is het hier mogelijk om, in tegenstelling tot een ‘normale’ usb-c aansluiting, meerdere monitoren op aan te sluiten.

💯 Wat is het voordeel van een docking station?

Na het aansluiten van je laptop aan het docking station, krijgt je laptop een hoop extra mogelijkheden: meerdere (usb)poorten, de mogelijkheid om op meerdere schermen te werken, en het aansluiten van allerlei andere randapparatuur.

Daarnaast kun je in de meeste gevallen het docking station wegwerken, wat resulteert in een efficiënte, nette werkplek zonder gedoe met kabels!

Welke docking station moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste docking station. Zo maak jij de beste keus!

SysteemeisenAantal USB 2.0 poortenAantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A)Aantal USB 3.1 poortenLaptop-dockingstations optiesType input/outputGewicht
1DirectGoods 10 in 1 Hub grijsWindows 10,8,7,Vista,XP/Linux/Mac(vanaf OS X10.2'210Opladen laptopHDMI121 g
2USB-C Hub, 8 in 1 space gray2015/16/17/18 MacBook / MacBook Pro, iPad Pro 2018, Macbook Air 2018, Surface Book, Google Chromebook Pixel, Dell XPS 12/13/15, HP Spectre X2 / X360, Acer Spin7, Samsung S8 / S9 +, ect (alles met de juiste usb c poort).Geen22Opladen laptopUSB 3.0 female , USB-C , HDMI female , Ethernet RJ4592 g
3AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screeniOs, Windoes, Linux en meer.133Opladen laptop3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , USB-C , VGA female88 g
4M-teck USB-C Docking station 2 space greyLaptop met USB-C dat Displayport, Alt-DP of Thunderbolt ondersteunt. Alle MacBooks met Thunderbolt 3 of 4030Kensington Lock , Opladen laptop3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , Micro SD , RJ45 , USB 3.0 A , USB-C , Voeding884 g
5GREYTECH Laptop Docking Station 10 spacegray 10-in-1iOs, Windows, Linux en meer.333Opladen laptopUSB-C , HDMI , Jack (3.5mm) female , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , VGA78 g

DirectGoods 10 in 1 Hub grijs

Systeemeisen: Windows 10,8,7,Vista,XP/Linux/Mac(vanaf OS X10.2'

Aantal USB 2.0 poorten: 2

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

Aantal USB 3.1 poorten: 0

Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop

Type input/output: HDMI

Gewicht: 121 g

USB-C Hub, 8 in 1 space gray

Systeemeisen: 2015/16/17/18 MacBook / MacBook Pro, iPad Pro 2018, Macbook Air 2018, Surface Book, Google Chromebook Pixel, Dell XPS 12/13/15, HP Spectre X2 / X360, Acer Spin7, Samsung S8 / S9 +, ect (alles met de juiste usb c poort).

Aantal USB 2.0 poorten: Geen

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2

Aantal USB 3.1 poorten: 2

Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop

Type input/output: USB 3.0 female , USB-C , HDMI female , Ethernet RJ45

Gewicht: 92 g

AKonic Laptop Docking-Station 12-in-1 spacegrey tripple screen

Systeemeisen: iOs, Windoes, Linux en meer.

Aantal USB 2.0 poorten: 1

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3

Aantal USB 3.1 poorten: 3

Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop

Type input/output: 3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , USB-C , VGA female

Gewicht: 88 g

M-teck USB-C Docking station 2 space grey

Systeemeisen: Laptop met USB-C dat Displayport, Alt-DP of Thunderbolt ondersteunt. Alle MacBooks met Thunderbolt 3 of 4

Aantal USB 2.0 poorten: 0

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3

Aantal USB 3.1 poorten: 0

Laptop-dockingstations opties: Kensington Lock , Opladen laptop

Type input/output: 3.5 mm jack , Ethernet RJ45 , HDMI , Micro SD , RJ45 , USB 3.0 A , USB-C , Voeding

Gewicht: 884 g

GREYTECH Laptop Docking Station 10 spacegray 10-in-1

Systeemeisen: iOs, Windows, Linux en meer.

Aantal USB 2.0 poorten: 3

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3

Aantal USB 3.1 poorten: 3

Laptop-dockingstations opties: Opladen laptop

Type input/output: USB-C , HDMI , Jack (3.5mm) female , RJ45 , Thunderbolt 3 , USB 3.0 A , VGA

Gewicht: 78 g

Conclusie

Een docking station: het verslaat een usb-hub, een kabelconverter en een werkplek met een desktop-pc. Hoe? Het biedt net als het bovengenoemde extra aansluitingen, een makkelijke verbinding met je randapparatuur en het resulteert in een nette werkplek.

Het is dan wel belangrijk dat de hoofdaansluiting overeenkomt met de aansluiting van je laptop, je de gewenste aansluitingen hebt op het docking station en de verdere functies overeenkomen met je wensen. Denk aan extra monitoren van de juiste resolutie, een laadfunctie en de compatibiliteit met je laptop.

Zodra je dit allemaal goed overwogen hebt, beschik je over de juiste kennis om het beste docking station voor jou te kopen! Bedankt voor het lezen en mocht je nog op- of aanmerkingen hebben, laat dat ons dan weten via het feedbackformulier. 😊

Was dit artikel behulpzaam?