Haal het Meeste uit je Computer met de Beste Monitor

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Creëer een betere omgeving voor je productiviteit.

Haal het Meeste uit je Computer met de Beste Monitor

Welke pc je ook hebt, je wilt een zo duidelijk mogelijk beeld voor je ogen hebben. Daarom is het uitkiezen van de beste monitor een waardige investering en een die je onmiddellijk voordeel oplevert, of je nu veel gamet of aan het werk bgaent.

Om ervoor te zorgen dat je geen geld verspilt aan een scherm met overbodige functies of een model koopt zonder de specificaties die je nodig hebt, heb ik een koopgids samengesteld die je op weg helpt bij je keuze. 👇 Ook onze top 5 beste monitors momenteel op de markt staat hieronder voor je klaar, maar we beginnen met de eerste drie.

AOC 24B2XHM2 - Full HD

AOC 24B2XHM2 - Full HD
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.47 x 320.94 x 37.6 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: VA
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

Philips 243V7QDSB - Full HD

Philips 243V7QDSB - Full HD
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 54 x 33 x 4.5 cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

Samsung LS24R350 - Full HD

Samsung LS24R350 - Full HD
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.7 x 321.3 x 49.9 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 5 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

De beste monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Of je nu op zoek bent naar een goede monitor voor thuiswerken of eentje om op te gamen of Netflix mee te kijken: een model kiezen dat bij jou en je behoeften past, is van cruciaal belang bij een investering als deze.

Hieronder help ik je op weg door de belangrijkste aspecten van een monitor uit te lichten, zodat je een bewuste en weloverwogen keuze kunt maken!

Schermtype

Er zijn drie belangrijke lcd-technologieën die in de huidige pc-monitoren worden gebruikt: twisted nematic (TN), vertical alignment (VA) en in-plane switching (IPS). Elk van deze technologieën heeft zijn voor- en nadelen.

TN-monitoren worden gekenmerkt als de snelste en goedkoopste onder de andere hoofdtypen van beeldschermen.

VA-monitoren bieden het beste contrast en de beste beelddiepte, maar hebben de langste responstijden.

IPS-monitoren maken gebruik van vloeibare kristallen die parallel zijn uitgelijnd om rijke kleuren te produceren. IPS is meestal duurder, maar levert een veel hogere beeldkwaliteit, met betere kleuren en veel betere kijkhoeken.

Persoon in een donkere kamer voor een monitor

Contrast is één van de belangrijkste factoren voor beeldkwaliteit en betrouwbaarheid (5.000:1 is beter dan 1.000:1). VA-schermen bieden doorgaans 3 tot 5 keer meer contrast dan IPS- of TN-schermen.

Hoewel de algemene perceptie is dat TN minder nauwkeurige kleuren en contrast biedt dan VA- en IPS-panelen, gebruiken veel gaming-monitoren TN-panelen vanwege hun snelheid.

Hoe zit het met oled-monitors?

Deze zijn in opkomst, maar vooralsnog aan de zeldzame kant. Wil je toch écht het aller, allerbeste beeld? Dat wilt zeggen, de felste kleurweergave, geweldige contrastratio's en superlage reactiesnelheden? Dan is het het waard om oled te overwegen.

Resolutie

Beelden op een lcd-scherm zijn opgebouwd uit miljoenen kleine puntjes, pixels genaamd. Elke pixel bestaat uit drie subpixels, één voor elke primaire kleur. De resolutie van een monitor geeft de lengte x breedte van een scherm in pixels aan.

Hoe meer pixels er in elke vierkante centimeter van een monitor passen, hoe scherper en vloeiender het beeld. Een hoge resolutie is vooral bij grotere monitoren (van 27 inch en groter) van belang.

Een 23 of 24 inch monitor is de comfortabelste maat voor gewone desktops en ideaal voor algemeen kantoorwerk. Alles boven de 27 inch is te groot om van heel dicht bij op een bureau te bekijken. Wil je toch een groot scherm, zoals een 27 inch monitor, zorg er dan voor dat je een diep bureau hebt. Zo creëer je toch nog wat afstand.

De naam van de resolutie van een monitor verklapt hoeveel pixels een monitor heeft. Sommige resoluties hebben echter meerdere namen, wat de duidelijkheid niet ten goede komt. Hieronder staan de meest voorkomende monitorresoluties, van de beste 4K-monitor tot de HD-monitor met een resolutie van 1280 x 720 pixels.

 • 4K-resolutie: 3840 x 2160 pixels
 • Ultra HD-resolutie: (UHD) 3840 x 2160 pixels
 • Quad HD (QHD), ook bekend als wide quad HD (WQHD), ook bekend als 1440p-resolutie: 2560 x 1440 pixels
 • 2K oftewel 1440p-resolutie: 2560 x 1440 pixels
 • WUXGA (widescreen ultra extended graphics array)-resolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Full HD (FHD) of 1080p-resolutie: 1920 x 1080 pixels
 • HD of 720p-resolutie: 1280 x 720 pixels

Helderheid

High-end monitoren hebben tegenwoordig een helderheid van ongeveer 300 tot 350 cd/m². Extra helderheid kan handig zijn als je in een goed verlichte kamer werkt of naast grote ramen, want direct licht op je scherm vervaagt het beeld enorm.

Een té helder beeld is echter een recept voor vermoeide ogen. Een helderheid van 250 cd/m² is voor de meeste toepassingen voldoende.

Monitor op een bureau in beeld

HDR

HDR staat voor high dynamic range, een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. In principe betekent dit dat een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weergeeft, en meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

HDR is zeker de moeite waard in een monitor als het grafische aspect je eerste zorg is. De meeste high-end monitoren ondersteunen het, samen met een aantal mid-range monitoren. HDR wordt echter nog niet door zoveel games ondersteund, en ook niet door TN-panelen.

Daarnaast dien je rekening te houden met de verschillende typen HDR. HDR10 is een soort basisvorm van HDR die statische metadata gebruikt, wat betekent dat een en dezelfde instelling op alle scènes van een film of serie wordt toegepast.

Onder andere HDR10+ en Dolby Vision gebruiken dynamische metadata, wat betekent dat elke scène HDR-instellingen gebruikt die toegespitst zijn op de individuele scène. Met alle verschillende belichtingstechnieken is dat wel zo handig.

Local dimming

Local dimming is een functie die op sommige monitoren wordt gebruikt om de achtergrondverlichting achter donkere delen van het scherm te dimmen. Hierdoor lijken de zwarttinten dieper en donkerder op die delen van het scherm, wat je kijkervaring aanzienlijk verbetert bij het bekijken van video's of het spelen van games, vooral in HDR.

Verversingsfrequentie

Dit wordt weergegeven in Hertz (Hz). Idealiter wil je een monitor met minstens 75 Hz, gecombineerd met de laagste responstijd die je kunt vinden. Een hogere verversingssnelheid betekent dat het beweging vloeiender wordt weergegeven op het scherm. Hier geldt: hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter.

De verversingssnelheid is vooral belangrijk voor mensen die veel actiefilms kijken en gamers, dus de meeste gaming monitoren hebben een verversingssnelheid van tenminste 120 Hz (de snelste die beschikbaar is, is 360 Hz).

Er zijn ook monitoren met een verversingssnelheid van 60 Hz, waaronder veel 4K-monitoren. Als je voor een 60 Hz-beeldscherm kiest en van plan bent te gamen, is een synchronisatietechniek als G-Sync of FreeSync een must.

Hiermee stem je de verversingssnelheid van de beelden die je videokaart verstuurt gelijk aan die van je monitor. Zo voorkom je zogeheten screen tearing, waardoor je beeld stottert.

Hoge verversingsfrequenties duiden over het algemeen ook op een lagere input lag. Input lag (of display-vertraging) is de vertraging tussen het moment waarop je videokaart een frame naar je monitor stuurt en het moment waarop de monitor dat frame daadwerkelijk weergeeft.

Gaming monitor naast twee gaming pc's met toetsenbord, muis en koptelefoons

Reactietijd of responstijd

De reactietijd voor monitoren is de tijd die nodig is om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Deze wordt meestal gemeten in de tijd die nodig is om van zwart naar wit en weer terug naar zwart te gaan, uitgedrukt in milliseconden (ms).

Hoe lager de responstijd, hoe vloeiender je kijkervaring. Een reactietijd van minder dan 5 ms ziet men als ideaal voor een game monitor, hoewel veel moderne gameschermen al een responstijd van 1 ms hebben.

Extra functies

 • Flikkervrij scherm

Als je vaak langer dan 8 uur voor het scherm doorbrengt, ga dan voor een flikkervrij scherm. Ze flikkeren op geen enkel helderheidsniveau, dus zelfs als je bijzonder gevoelig bent voor wisselingen in lichtniveaus, heb je hier geen last van tijdens gebruik.

Veel monitoren hebben deze functie tegenwoordig al per definitie. Erg lang hoef je er daarom niet naar te zoeken, maar ga toch de productbeschrijvingen na om zeker te weten dat je niet net een monitor eruit vist die het niet heeft.

 • Blauwlichtfilter

Een monitor produceert verschillende lichtkleuren, waarvan blauw licht er één is. Mensen zijn gevoelig voor het kunstmatige blauwe licht dat van beeldschermen afkomt. Om problemen zoals geïrriteerde ogen, hoofdpijn of slapeloosheid te voorkomen, is een monitor met een blauwlichtfilter aan te raden.

 • Kalibratiemogelijkheden

Monitorkalibratie is het proces waarbij de kleuren op je monitor worden gemeten en aangepast worden aan een gemeenschappelijke standaard. Om de kleur te meten en je scherm te kalibreren, kun je gebruik maken van een apparaat, de colorimeter. Dit hang je aan je scherm, waarna het met computersoftware de kleur van je beeld bijstelt.

Gelukkig hebben veel monitoren tegenwoordig een ingebouwde kalibratieassistent. Open in Windows het configuratiescherm en zoek naar Kalibreren. Klik onder Beeldscherm op Beeldschermkleur kalibreren.

Je krijgt een venster te zien met het hulpmiddel Kleurkalibratie van het beeldscherm. Vervolgens heb je de kans om door de basis beeldinstellingen te gaan zoals gamma, helderheid en contrast, en kleurbalans.

Op een Mac ga je naar Systeemvoorkeuren, dan naar Beeldscherm en vervolgens het tabblad Kleur. Klik op de knop Kalibreren, waarmee de Display Calibrator Assistant wordt geopend. Deze helpt je bij het kalibreren van je beeldscherm en maakt vervolgens een gekalibreerd kleurprofiel.

De kalibratieopties bevatten keuzes voor verschillende kleurengamma's, kleurtemperaturen en gammacurves. Een monitor die sRGB- en Adobe RGB-standaarden ondersteunt is een plus. Verder zijn kleurtemperaturen van 5000 tot 7500 K zeer gunstig, net zoals gamma-instellingen van 1,8 tot 2,4.

Een gamma-instelling van 2.2 wordt meestal beschouwd als de ideale instelling. Als je de monitor voor tv- of filmproductie gebruikt, ondersteunt deze best ook de BT.1886 gamma-standaard.

 • Curved (gebogen) monitor

Gebogen monitoren zijn comfortabeler voor je ogen. De kromming van de monitoren zorgt ervoor dat je ogen alles in één keer ziet. Je maakt hierbij meer gebruik van je perifere zicht – oftewel wat je ziet aan de zijkanten van je zichtveld. Je hoeft je ogen of je hoofd niet continu te draaien om je beeld bij te houden.

Dit in tegenstelling tot platte beeldschermen, die – afhankelijk van de grootte – vermoeide ogen veroorzaken als het scherm je natuurlijke gezichtsveld overschrijdt.

 • Ultrawide monitor

Ultrawide monitoren zijn monitoren die gebruik maken van een beeldverhouding van 21:9 in plaats van de traditionele beeldschermverhouding van 16:9. Als je niet bekend bent met een 21:9 aspectratio, deze is vergelijkbaar met de verhouding van traditionele bioscoopschermen.

Het belangrijkste en meest opvallende voordeel van een ultrawide monitor is het grotere gezichtsveld in bepaalde games. Een breder gezichtsveld betekent een beter perifeer zicht, iets dat zeker een voordeel biedt, vooral in competitieve multiplayer games.

Curved ultrawide monitor op een bureau met speakertjes, plantjes, een toetsenbord, een muis en een laptop
 • Usb hubs

Veel monitoren hebben tegenwoordig een usb hub aan de onder- of achterkant. Je verbindt de monitor in dat geval niet alleen met een DisplayPort- of HDMI-kabel met je computer, maar ook via een usb-kabel.

Met die usb-verbinding, dient de monitor ook als aansluitpunt voor andere usb-apparatuur. Zo kun je je telefoon opladen via een usb-poort, een usb-stick inpluggen om bestanden over te zetten, enzovoorts. Als je geen vrije poorten meer hebt op je pc en de paniek regelmatig inslaat hierdoor, is deze uitbreiding meer dan welkom.

De 5 beste monitors onder elkaar

1. AOC 24B2XHM2 - Full HD

1. AOC 24B2XHM2 - Full HD
Schermgrootte: 24 Inch
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.47 x 320.94 x 37.6 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: VA
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

2. Philips 243V7QDSB - Full HD

2. Philips 243V7QDSB - Full HD
Schermgrootte: 24 Inch
Flicker Free: Ja
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 54 x 33 x 4.5 cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Blauw licht filter: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

3. Samsung LS24R350 - Full HD

3. Samsung LS24R350 - Full HD
Schermgrootte: 24 Inch
Flicker Free: Ja
G-Sync: Nee
FreeSync: Ja
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.7 x 321.3 x 49.9 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 5 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

4. Samsung LS24R650

4. Samsung LS24R650
Schermgrootte: 24 Inch
Flicker Free: Ja
G-Sync: Nee
FreeSync: Ja
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.4 x 319.7 x 71.6 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 200
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 5 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

5. AOC 24B2XH - Full HD

5. AOC 24B2XH - Full HD
Schermgrootte: 24 Inch
Flicker Free: Ja
G-Sync: Nee
FreeSync: Nee
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.47 x 37.6 x 320.94 mm cm
HDR: Nee
Helderheid: 250
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Veelgestelde vragen over monitors

🖥️ Hoe werkt een monitor?

Een computermonitor is een beeldschermadapter die informatie weergeeft die de videokaart van de computer verwerkt. Wanneer een videokaart binaire informatie van enen en nullen omzet in beelden, worden deze beelden weergegeven op de rechtstreeks aangesloten monitor.

👀 Waarom is het belangrijk om een goede monitor te hebben?

Het onderdeel van elke pc dat je het meest gebruikt, is de monitor. Meestal is het ook het onderdeel dat de minste aandacht krijgt als het gaat om een upgrade of een nieuwe aankoop. Een goede monitor laat je toe om te zien wat je doet zonder dat je je ogen moet inspannen of je hoofd moet kantelen om tot de beste kijkhoek te komen.

Als je pc daarnaast uit allerlei high-end componenten bestaat, wil je wel dat de beelden die deze genereren goed tot hun recht komen op het scherm.

Vrouw werkt met twee monitoren

🔌 Hoe weet ik of een monitor compatibel is met mijn computer?

Controleer de uitvoer van je computer en kijk welke poorten beschikbaar zijn. Controleer vervolgens of de monitor over hetzelfde type poorten beschikt. Als dat niet het geval is, heb je een adapter of een speciale kabel nodig.

🎨 Welk type monitor is het beste?

TN-monitoren zijn het snelst en ook het goedkoopst, omdat de beeldkwaliteit minder goed is bij zijdelingse inkijk. IPS-monitoren bieden betere kijkhoeken, hebben een iets gunstigere responstijd en geven kleuren beter weer dan VA-monitoren, maar VA-monitoren hebben het beste contrast van alle drie de monitortypes.

Welke monitor moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget en vooral waarvoor je de monitor gaat gebruiken. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste monitors. Zo kun jij de beste keus maken!

SchermgrootteCurvedHDRHelderheidHDMIType paneelSchermresolutie
1AOC 24B2XHM2 - Full HD24 InchNeeNee2501VA1920 x 1080 pixels
2Philips 243V7QDSB - Full HD24 InchNeeNee2501IPS1920 x 1080 pixels
3Samsung LS24R350 - Full HD24 InchNeeNee2501IPS1920 x 1080 pixels
4Samsung LS24R65024 InchNeeNee2001IPS1920 x 1080 pixels
5AOC 24B2XH - Full HD24 InchNeeNee2501IPS1920 x 1080 pixels

AOC 24B2XHM2 - Full HD

Schermgrootte: 24 Inch

Curved: Nee

HDR: Nee

Helderheid: 250

HDMI: 1

Type paneel: VA

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Philips 243V7QDSB - Full HD

Schermgrootte: 24 Inch

Curved: Nee

HDR: Nee

Helderheid: 250

HDMI: 1

Type paneel: IPS

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Samsung LS24R350 - Full HD

Schermgrootte: 24 Inch

Curved: Nee

HDR: Nee

Helderheid: 250

HDMI: 1

Type paneel: IPS

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Samsung LS24R650

Schermgrootte: 24 Inch

Curved: Nee

HDR: Nee

Helderheid: 200

HDMI: 1

Type paneel: IPS

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

AOC 24B2XH - Full HD

Schermgrootte: 24 Inch

Curved: Nee

HDR: Nee

Helderheid: 250

HDMI: 1

Type paneel: IPS

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Conclusie

Een goede monitor is zowel handig voor professioneel als vrijetijdsgebruik. Je hebt doorgaans meer usb-poorten en vaak een helderder beeld. Samengevat verbetert de beste monitor je productiviteit, waarbij ook je ogen iets meer kunnen ontspannen.

Welke monitor mag jou het leven mooier en makkelijker maken? Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder en laat het ons weten! Bedankt voor het lezen! We horen graag of je nog vragen of tips hebt hieronder.

Was dit artikel behulpzaam?