Haal het Meeste uit je Computer met de Beste Monitor

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

De beste beeldschermen in één beeld.

Haal het Meeste uit je Computer met de Beste Monitor

Welke pc je ook hebt, je wilt een zo duidelijk mogelijk beeld voor je ogen hebben. Ik zou mijn werk ook niet kunnen doen zonder een goed beeldscherm Daarom vind je hieronder een top 5 en een handige koopgids zodat je straks beter beeld voor ogen hebt waar je op moet letten bij de zoektocht naar de beste monitor voor jou. Lees snel verder!👇

Wat zijn de beste monitoren van 2023

Dit zijn de top 5 beste monitoren op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste monitoren van 2023

1. Alienware AW3423DWF QD-OLED

1. Alienware AW3423DWF QD-OLED

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 34 Inch
G-Sync: Nee
FreeSync: Ja
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 250
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

De Alienware AW3423DWF QD-OLED monitor is een eersteklas gaming monitor die indrukwekkend contrast en kleurprestaties biedt. Met zijn 34-inch QD-OLED-display, 3440x1440 resolutie en 1800R kromming biedt het een meeslepende game-ervaring zonder beeldvervorming. Zoals benadrukt in de review van Tom's Hardware, heeft deze monitor HDR 1000, uitgebreide kleuren, Adaptive-Sync en een hoge verversingssnelheid van 165 Hz, waardoor hij geschikt is voor zowel gamers als multimedia liefhebbers.

Een van de opvallende kenmerken van de AW3423DWF is zijn QD-OLED technologie, die het kleurengamma verbetert en de totale lichtopbrengst verhoogt. Volgens de review dekt het meer dan 107% van de DCI-P3 kleurruimte en kan het een maximale helderheid van 1000 nits bereiken in HDR-modus. Dit resulteert in een breder kleurbereik en een grotere helderheid, wat zorgt voor verbluffende visuele effecten voor gaming en entertainment.

Wat betreft de gaming prestaties ondersteunt de monitor zowel AMD FreeSync als Nvidia G-Sync, waardoor vloeiende beelden worden gegarandeerd en scherm tearing wordt geëlimineerd. De beweerde responstijd van 0,1 ms en vloeiende beelden vergelijkbaar met een 240Hz scherm verbeteren de game-ervaring nog verder. Zoals vermeld in de review van PC Gamer, levert de Alienware AW3423DWF "verbluffende visuele effecten" en biedt het een geweldige algehele ervaring.

Naast gaming is deze monitor ook geschikt voor werkdoeleinden. Het biedt functies zoals AlienVision voor gamers en kleurnauwkeurigheid voor fotografen. De verstelbare standaard maakt kantel-, draai- en hoogteaanpassingen mogelijk, wat ergonomisch comfort biedt voor langdurig gebruik. De monitor bevat ook handige functies zoals Picture by Picture (PBP) en Picture in Picture (PIP) modi, aanpasbare game-modi en verbeterde gaming functies.

De Alienware AW3423DWF monitor wordt geleverd met een goed ontworpen montage en accessoires. De duurzame verpakking en meegeleverde kabels maken de installatie eenvoudig en probleemloos. De monitor heeft ook digitale connectiviteitsopties, waaronder twee DisplayPort- en één HDMI-poorten, evenals USB-poorten voor gemak.

Hoewel de AW3423DWF uitzonderlijke prestaties en functies biedt, is het belangrijk op te merken dat het een glanzende OLED-monitor is. Sommige gebruikers geven mogelijk de voorkeur aan een mat display om schittering en reflecties te verminderen. Echter, de glanzende afwerking van de monitor draagt bij aan zijn verbluffende visuele effecten en levendige kleuren.

In vergelijking met andere monitoren op de markt, springt de Alienware AW3423DWF eruit met zijn QD-OLED technologie, die het kleurengamma en de helderheid verbetert. Zijn indrukwekkende gaming prestaties en meeslepende visuele effecten onderscheiden het van concurrenten. Het is echter de moeite waard om individuele voorkeuren en specifieke gebruikssituaties in overweging te nemen bij het kiezen van een monitor.

Over het algemeen levert de Alienware AW3423DWF QD-OLED monitor uitstekende contrast- en kleurprestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor gaming en entertainment. Zijn meeslepende visuele effecten, hoge verversingssnelheid en verbeterd kleurbereik onderscheiden het van andere monitoren in zijn klasse. Of je nu een gamer bent of een multimedia liefhebber, deze monitor biedt een geweldige algehele ervaring.

Voordelen Alienware AW3423DWF QD-OLED
 • Indrukwekkend contrast- en kleurprestaties
 • QD-OLED-technologie verbetert kleurengamma en helderheid
 • Hoge verversingssnelheid en vloeiende beelden voor gaming
Nadelen Alienware AW3423DWF QD-OLED
 • Glanzende afwerking kan zorgen voor reflecties en schitteringen
 • Individuele voorkeuren en specifieke gebruiksscenario's moeten worden overwogen

2. Lenovo ThinkVision M14d

2. Lenovo ThinkVision M14d

Belangrijke specificaties:

De Lenovo ThinkVision M14d is een draagbare monitor met een strak en lichtgewicht ontwerp, waardoor hij zeer draagbaar is. Hij heeft verstelbare voetjes en wordt geleverd met een draagtas, wat het gemakkelijk maakt om onderweg te gebruiken. De monitor heeft een Raven Black afwerking die bij ThinkPads past, maar hij is vatbaar voor vingerafdrukken en vettigheid.

Een van de opvallende kenmerken van de ThinkVision M14d is zijn 2.2K-resolutie, waardoor gebruikers een scherpe en gedetailleerde kijkervaring krijgen. Dit is een upgrade ten opzichte van zijn voorgangers, de M14 en M14t. De monitor heeft een 14-inch scherm met minimale randen en een matzwarte afwerking, wat zorgt voor een meeslepende visuele ervaring.

Wat prestaties betreft, levert de ThinkVision M14d nauwkeurige kleuren en een lage Delta-E. Het dekt ongeveer 97,7% tot 98,5% van het sRGB-kleurengamma in verschillende modi, waardoor levendige en levensechte beelden worden gegarandeerd. De maximale helderheid van het scherm is echter niet erg hoog, met een meting van ongeveer 201 nits. Dit kan het gebruik ervan beperken in heldere omgevingen.

De ThinkVision M14d vereist een apparaat met een USB Type-C poort die DisplayPort 1.2 Alt Mode en USB Power Delivery 2.0 ondersteunt. Hij heeft twee USB Type-C Gen 1 poorten voor connectiviteit. De monitor kan gemakkelijk worden geopend door het scherm naar u toe te trekken en kan plat op uw bureau liggen. Hij heeft ook een verstelbare voet voor extra hoogte.

Volgens Tom's Guide is de ThinkVision M14d geschikt voor basisgaming dankzij de verversingssnelheid van 60Hz en responstijd van 6ms. Het is echter belangrijk op te merken dat deze monitor niet is ontworpen voor high-performance gaming en mogelijk niet voldoet aan de eisen van veeleisende gamers.

Al met al is de Lenovo ThinkVision M14d een compacte en draagbare monitor die een scherp display en nauwkeurige kleuren biedt. Dankzij de verstelbare voetjes en draagtas is hij gemakkelijk mee te nemen. De maximale helderheid kan echter het gebruik ervan beperken in heldere omgevingen. Als u op zoek bent naar een draagbare monitor met een display met hoge resolutie voor taken zoals productiviteit en multimediaconsumptie, is de ThinkVision M14d een solide keuze.

In vergelijking met zijn voorgangers, de M14 en M14t, biedt de ThinkVision M14d een verbeterde 2.2K-resolutie, waardoor gebruikers een geavanceerde kijkervaring krijgen. Hij valt op door zijn draagbaarheid en strakke ontwerp.

Hoewel er andere draagbare monitors op de markt verkrijgbaar zijn, onderscheidt de ThinkVision M14d zich door zijn display met hoge resolutie en verstelbare voetjes. Als u echter een monitor nodig heeft met een hogere helderheid voor buitengebruik of veeleisende gamingprestaties, zijn er mogelijk betere opties beschikbaar.

Al met al biedt de Lenovo ThinkVision M14d een aantrekkelijk pakket met zijn draagbaarheid, scherp display en nauwkeurige kleuren. Het is een uitstekende keuze voor gebruikers die mobiliteit prioriteren en een kijkervaring met hoge resolutie waarderen.

Voordelen Lenovo ThinkVision M14d
 • Sleek en lichtgewicht ontwerp, zeer draagbaar
 • 2.2K resolutie voor een scherpe en gedetailleerde kijkervaring
 • Levert nauwkeurige kleuren en dekt een breed kleurengamma af
Nadelen Lenovo ThinkVision M14d
 • Lagere maximale helderheid kan het gebruik beperken in heldere omgevingen
 • Niet ontworpen voor high-performance gaming
 • Gevoelig voor vingerafdrukken en vettigheid

3. Dell S2721HGF

3. Dell S2721HGF

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
G-Sync: Nee
FreeSync: Ja
Kijkhoek: 178
Curved: Ja
HDR: Nee
Helderheid: 350
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

De Dell S2721HGF monitor is een solide optie voor gamers, met indrukwekkende prestaties voor een betaalbare prijs. Volgens PCMag levert het "lage invoervertraging, snelle responstijd en een hoge verversingssnelheid", waardoor het ideaal is voor gaming. Het 27-inch, 1920 x 1080 pixels display van de monitor, gecombineerd met levendige kleuren en vloeiende bewegingen, zorgt voor een meeslepende game-ervaring. IGN benadrukt de aanpasbare functies van de monitor, waaronder aanpasbare responstijden en een zwarte stabilisator, die veel voorkomen bij gamingmonitoren.

Qua ontwerp valt de Dell S2721HGF op met zijn slanke randen en duurzame constructie. De standaard, hoewel redelijk verstelbaar, valt wat tegen in vergelijking met sommige concurrenten. Laptop Mag merkt op dat het minimalistische ontwerp van de monitor weinig ruimte inneemt en de verstelbare kantel- en hoogteopties zorgen voor optimale kijkhoeken. Dankzij de joystick-achtige bediening en knoppen aan de zijkant zijn de instellingen van de monitor eenvoudig te navigeren.

De Dell S2721HGF heeft echter enkele beperkingen. Het ontbreekt aan HDR-ondersteuning, wat gebruikers die verbeterde visuele kwaliteit zoeken, kan teleurstellen. Volgens RTings maakt de 1080p-resolutie van de monitor en de slechte ergonomie het mogelijk niet de beste keuze voor werk of mediaconsumptie. De kijkhoeken zijn geschikt voor informeel content delen of coöpgaming, maar niet voor taken die beeldnauwkeurigheid vereisen. Daarnaast ontbreken extra functies zoals ingebouwde luidsprekers en USB-connectiviteit, zoals vermeld door IGN.

Op het gebied van productiviteit kan de Dell S2721HGF de 27-inch, 1080p-resolutie goed aan, hoewel lettertypen mogelijk enige karteling kunnen vertonen. Het grote paneel en het hoge contrast zorgen er echter voor dat tekst leesbaar is zonder inspanning, zoals opgemerkt door IGN.

In vergelijking met zijn concurrenten biedt de Dell S2721HGF een robuust ontwerp en een uitgebreide set functies, maar het kan op bepaalde gebieden tekort schieten. Hoewel het een aantrekkelijk ontwerp en een intuïtief instellingenmenu heeft, valt het tekort qua verstelbare standaards, extra poorten en ingebouwde luidsprekers, zoals benadrukt door IGN.

Concluderend biedt de Dell S2721HGF monitor uitstekende prestaties voor gaming, met zijn lage invoervertraging, snelle responstijd en hoge verversingssnelheid. Het minimalistische ontwerp en de aanpasbare opties maken het geschikt voor verschillende opstellingen. Het is echter mogelijk niet de beste keuze voor taken die beeldnauwkeurigheid of mediaconsumptie vereisen vanwege de 1080p-resolutie en beperkte kijkhoeken. Over het algemeen is het een solide optie voor gamers met een beperkt budget, die een bevredigende game-ervaring biedt met levendige kleuren en vloeiende bewegingen.

Voordelen Dell S2721HGF
 • Indrukwekkende prestaties met lage invoervertraging, snelle responstijd en hoge verversingssnelheid
 • Minimalistisch ontwerp met smalle randen en duurzame constructie
 • Verstelbare opties en instellingen voor optimale kijkhoeken
Nadelen Dell S2721HGF
 • Geen ondersteuning voor HDR voor verbeterde visuele kwaliteit
 • Beperkte kijkhoeken die niet geschikt zijn voor beeldnauwkeurigheid
 • Geen extra functies zoals ingebouwde luidsprekers en USB-connectiviteit

4. HP Z32k G3

De HP Z32k G3 is een zeer veelzijdige en functierijke monitor die een breed scala aan voordelen biedt voor gebruikers in verschillende branches. Met zijn indrukwekkende connectiviteitsopties, waaronder Thunderbolt 4-ondersteuning, is deze monitor uitermate geschikt voor makers en professionals die naadloze connectiviteit en hoogwaardige visuals nodig hebben.

Een opvallende functie van de HP Z32k G3 is de uitgebreide reeks bewegingsopties, waardoor eenvoudige aanpassing en stabiliteit mogelijk zijn. Zoals StorageReview.com benadrukt, kan de monitor kantelen, draaien en pivoteren op verschillende hoogtes, waardoor gebruikers een aanpasbare kijkervaring hebben. Dit niveau van flexibiliteit is essentieel voor mensen die nauwkeurige positionering en ergonomisch comfort vereisen tijdens het werken.

Wat connectiviteit betreft, biedt de HP Z32k G3 een uitgebreid scala aan poorten, waaronder HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, Thunderbolt 4, RJ-45 en USB-A poorten. Deze brede selectie zorgt voor compatibiliteit met verschillende apparaten en vergemakkelijkt naadloze gegevensoverdracht en connectiviteit.

Het scherm zelf is indrukwekkend, met een 31,5-inch IPS-paneel dat een 4K UHD-resolutie, 400 nits helderheid en een contrastverhouding van 2000:1 levert. Volgens The Verge maken de dunne randen van de monitor en de Thunderbolt 4-ondersteuning het een aantrekkelijke keuze voor makers, omdat het levendige en nauwkeurige kleuren biedt voor gedetailleerd werk.

De HP Z32k G3 hecht ook veel belang aan gebruikerscomfort, met functies zoals anti-glare technologie en HP Eye Ease, die oogbelasting verminderen bij langdurig gebruik. Bovendien heeft de monitor on-screen bedieningselementen, waardoor het voor gebruikers eenvoudig is om instellingen aan te passen en hun kijkervaring te personaliseren.

Hoewel de HP Z32k G3 vele sterke punten heeft, is het belangrijk om mogelijke beperkingen in overweging te nemen. Een recensie van PCMag.com vermeldt dat de prijs van de monitor een bepalende factor kan zijn voor sommige gebruikers. Prijsdetails worden niet expliciet vermeld in de beschikbare samenvattingen, maar het is vermeldenswaardig dat de betaalbaarheid van deze monitor in vergelijking met zijn concurrenten van invloed kan zijn op de algehele aantrekkingskracht.

Bij het vergelijken van de HP Z32k G3 met andere monitors op de markt, geven de Thunderbolt 4-ondersteuning en uitgebreide bewegingsopties het een concurrentievoordeel in de maker- en professionele ruimte. Mensen die budgetvriendelijke opties prioriteren, kunnen echter alternatieve monitoren aantrekkelijker vinden.

Ter conclusie is de HP Z32k G3 een functierijke monitor die indrukwekkende connectiviteitsopties, een hoogwaardig scherm en ergonomische flexibiliteit biedt. Hoewel de prijs voor sommigen een overweging kan zijn, maken de Thunderbolt 4-ondersteuning en aanpasbare bewegingsopties het een uitstekende keuze voor makers en professionals die een veelzijdige en visueel verbluffende monitor nodig hebben.

Voordelen HP Z32k G3
 • Indrukwekkende connectiviteitsopties, inclusief Thunderbolt 4-ondersteuning
 • Uitgebreid scala aan bewegingsopties voor eenvoudige aanpassing en stabiliteit
 • Hoogwaardig display met levendige en nauwkeurige kleuren
Nadelen HP Z32k G3
 • De prijs kan een bepalende factor zijn voor sommige gebruikers

5. LG 27GP950-B

5. LG 27GP950-B

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
G-Sync: Nee
FreeSync: Ja
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Ja
Helderheid: 400
Blauw licht filter: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

De LG UltraGear 27GP850P-B monitor is een veelzijdige optie die geschikt is voor verschillende gebruiksdoeleinden. Vooral bij gamen valt hij op vanwege zijn lage invoervertraging en snelle responstijd, wat zorgt voor een soepele en meeslepende ervaring. Volgens Rtings is zijn grote formaat en hoge resolutie ook zeer geschikt voor kantoorwerk, met goede teksthelderheid en minder reflectie in heldere ruimtes.

Een van de belangrijkste kenmerken van de LG 27GP850P-B is zijn indrukwekkende kleurnauwkeurigheid en gradientprestaties, die hoog worden geprezen bij multimedia- en mediataken. TechSpot benadrukt dat de monitor vier overdrive-instellingen biedt, waarbij de Fast-modus de meest merkbare verbetering in responstijd biedt. Het is echter belangrijk om de juiste overdrive-modus te kiezen op basis van de gewenste verversingssnelheid, aangezien de "Faster" modus aanzienlijke overshoot en omgekeerd ghosting vertoont.

De LG 27GP850P-B heeft een bijna randloos ontwerp en biedt instelmogelijkheden voor kanteling, hoogte en draaiing voor aangepaste weergave. Het is G-SYNC® Compatible, wat zorgt voor helderdere, vloeiendere en snellere gameplay. LG biedt ondersteuning en hulp via hun website, inclusief handleidingen, probleemoplossing, garantie-informatie en productregistratie.

Hoewel de LG 27GP850P-B veel sterke punten heeft, heeft het ook enkele beperkingen. Volgens Rtings komt hij in een donkere kamer tekort vanwege het lage contrast en teleurstellende zwarte uniformiteit. Het ontbreken van lokale dimming draagt ook bij aan deze beperking. Daarnaast ontbreekt de draaifunctie bij de standaard en kan deze alleen in één richting draaien.

In vergelijking met zijn concurrenten biedt de LG 27GP850P-B indrukwekkende gameprestaties met zijn snelle responstijden en lage invoervertraging. Het is echter vermeldenswaard dat de monitor geen variabele overdrive implementeert, wat betekent dat gebruikers moeten kiezen tussen twee optimale overdrive-modi in plaats van een enkele ideale instelling.

Samenvattend is de LG UltraGear 27GP850P-B monitor een solide optie voor gamen, multimedia en kantoorgebruik. Zijn sterke punten liggen in zijn lage invoervertraging, snelle responstijd en indrukwekkende kleurnauwkeurigheid. Het heeft echter beperkingen wat betreft contrast en zwarte uniformiteit. Over het algemeen biedt het een goede balans tussen prestaties en functionaliteit. Zoals TechSpot zegt: "De LG 27GP850 biedt indrukwekkende prestaties wat betreft responstijd, maar gebruikers moeten de juiste overdrive-modus kiezen op basis van hun gewenste verversingssnelheid."

Voordelen LG 27GP950-B
 • Lage invoervertraging en snelle responstijd voor een soepele game-ervaring
 • Goede kleurnauwkeurigheid en gradient prestaties voor multimedia- en mediataken
 • Veelzijdig met kantel-, hoogte- en draai-aanpassingen voor aangepaste weergave
Nadelen LG 27GP950-B
 • Lage contrastverhouding en teleurstellende zwarte uniformiteit in donkere kamers
 • Gebrek aan draaifunctie in de standaard
 • Geen variabele overdrive, gebruikers moeten kiezen tussen twee optimale modi

Hoe kies je de beste monitor?

Of je nu op zoek bent naar een goede monitor voor thuiswerken (zoals ik) of eentje om op te gamen of Netflix mee te kijken: een model kiezen dat bij je behoeften past, is van cruciaal belang bij een investering als deze.

Hieronder help ik je op weg en neem ik de belangrijkste aspecten van een monitor met je door, zodat je straks een bewuste en weloverwogen keuze maakt!

Schermtype: belangrijke overwegingen

Er zijn drie belangrijke lcd-technologieën die in de huidige pc-monitoren worden gebruikt: twisted nematic (TN), vertical alignment (VA) en in-plane switching (IPS). Elk van deze technologieën heeft zijn voor- en nadelen:

 • TN-monitoren worden gekenmerkt als de snelste en goedkoopste onder de andere hoofdtypen van beeldschermen. Deze panelen vind je vaak in gaming-monitoren vanwege de snelheid.
 • VA-monitoren bieden het beste contrast en de beste beelddiepte, maar hebben de langste responstijden.
 • IPS-monitoren zijn meestal duurder, maar leveren een veel hogere beeldkwaliteit, met betere kleuren en veel betere kijkhoeken.
Persoon in een donkere kamer voor een monitor

Contrast is één van de belangrijkste factoren voor beeldkwaliteit (5.000:1 is beter dan 1.000:1). VA-schermen bieden doorgaans 3 tot 5 keer meer contrast dan IPS- of TN-schermen.

Hoe zit het met oled-monitors?

Deze zijn in opkomst, maar vooralsnog aan de zeldzame (en dus dure) kant. Wil je toch écht het aller, allerbeste beeld? Dat wilt zeggen, de felste kleurweergave, geweldige contrastratio's en superlage reactiesnelheden? Dan is het het waard om oled te overwegen.

Beeldresolutie en schermformaat: wat past?

Een 23 of 24 inch monitor is de comfortabelste maat voor gewone desktops en ideaal voor algemeen kantoorwerk. Alles boven de 27 inch is te groot om van heel dicht bij op een bureau te bekijken. Wil je toch een groot scherm, zoals een 27 inch monitor, zorg er dan voor dat je een diep bureau hebt. Zo creëer je toch nog wat afstand.

De naam van de resolutie van een monitor verklapt hoeveel pixels een monitor heeft. Sommige resoluties hebben echter meerdere namen, wat de duidelijkheid niet ten goede komt. Hieronder staan de meest voorkomende monitorresoluties, van de beste 4K-monitor tot de HD-monitor met een resolutie van 1280 x 720 pixels.

 • 4K-resolutie: 3840 x 2160 pixels
 • Ultra HD-resolutie: (UHD) 3840 x 2160 pixels
 • Quad HD (QHD), ook bekend als wide quad HD (WQHD), 2K of 1440p-resolutie: 2560 x 1440 pixels
 • WUXGA (widescreen ultra extended graphics array)-resolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Full HD (FHD) of 1080p-resolutie: 1920 x 1080 pixels
 • HD of 720p-resolutie: 1280 x 720 pixels

Helderheid

High-end monitoren hebben tegenwoordig een helderheid van ongeveer 300 tot 350 cd/m². Extra helderheid is handig als je in een goed verlichte kamer werkt of naast grote ramen, want direct licht op je scherm vervaagt het beeld enorm.

Een té helder beeld is echter een recept voor vermoeide ogen. Je wilt niet dezelfde ervaring als questionabomable: "...whenever white is displayed it is blindingly bright. If I turn it down to where it doesn't hurt, the panel is dull and loses all its lustre." Een helderheid van 250 cd/m² is voor de meeste toepassingen voldoende.

Monitor op een bureau in beeld

HDR: voordelen en kenmerken

HDR (high dynamic range) is een kleurentechnologie die een breder spectrum van kleuren en contrasten op een beeldscherm brengt. In principe betekent dit dat een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weergeeft en meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

HDR in een monitor raad ik zeker aan als het grafische aspect je eerste zorg is. De meeste high-end monitoren ondersteunen het, samen met een aantal mid-range monitoren.

HDR wordt echter nog niet door zoveel games ondersteund, evenmin door TN-panelen. Daarnaast dien je rekening te houden met de verschillende typen HDR.

Local dimming: wat is het?

Local dimming is een functie die op sommige monitoren zit. Dit dimt de achtergrondverlichting achter donkere delen van het scherm, waardoor de zwarttinten dieper en donkerder lijken op die delen van het scherm. Dit verbetert je kijkervaring aanzienlijk bij het bekijken van video's of het spelen van games, vooral in HDR.

Verversingsfrequentie

Dit wordt weergegeven in Hertz (Hz). Idealiter wil je een monitor met minstens 75 Hz, gecombineerd met de laagste responstijd die je kunt vinden. Een hogere verversingssnelheid betekent dat het beweging vloeiender wordt weergegeven op het scherm. Hier geldt: hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter.

De verversingssnelheid is vooral belangrijk voor mensen die veel actiefilms kijken en gamers, dus de meeste gaming monitoren hebben een verversingssnelheid van tenminste 120 Hz (de snelste die beschikbaar is, is 360 Hz).

Er zijn ook monitoren met een verversingssnelheid van 60 Hz, waaronder veel 4K-monitoren. Als je voor een 60 Hz-beeldscherm kiest en van plan bent te gamen, is een synchronisatietechniek als G-Sync of FreeSync een must.

Hiermee stem je de verversingssnelheid van de beelden die je videokaart verstuurt gelijk aan die van je monitor. Zo voorkom je zogeheten screen tearing, waardoor je beeld stottert.

Gaming monitor naast twee gaming pc's met toetsenbord, muis en koptelefoons

Reactietijd of responstijd

De reactietijd voor monitoren is de tijd die nodig is om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Deze wordt meestal gemeten in de tijd die nodig is om van zwart naar wit en weer terug naar zwart te gaan, uitgedrukt in milliseconden (ms).

Hoe lager de responstijd, hoe vloeiender je kijkervaring. Een reactietijd van minder dan 5 ms ziet men als ideaal voor een game monitor, hoewel veel moderne gameschermen al een responstijd van 1 ms hebben.

Extra functies: wat te overwegen?

Flikkervrij scherm

Als je vaak langer dan 8 uur voor het scherm doorbrengt, ga dan voor een flikkervrij scherm. Geloof me, ik kan het weten als iemand die veel achter de computer zit. 👀

Ze flikkeren op geen enkel helderheidsniveau, dus zelfs als je bijzonder gevoelig bent voor wisselingen in lichtniveaus, heb je hier geen last van tijdens gebruik.

Veel monitoren hebben deze functie tegenwoordig al per definitie. Erg lang hoef je er daarom niet naar te zoeken, maar ga toch de productbeschrijvingen na om zeker te weten dat je niet net een monitor eruit vist die niet flikkervrij is.

Blauwlichtfilter

Een monitor produceert verschillende lichtkleuren, waarvan blauw licht er één is. Mensen zijn gevoelig voor het kunstmatige blauwe licht dat van beeldschermen afkomt. Om problemen zoals geïrriteerde ogen, hoofdpijn of slapeloosheid te voorkomen, is een monitor met een blauwlichtfilter aan te raden.

Kalibratiemogelijkheden

De kalibratieopties bevatten keuzes voor verschillende kleurengamma's, kleurtemperaturen en gammacurves. Een monitor die sRGB- en Adobe RGB-standaarden ondersteunt is een plus. Verder zijn kleurtemperaturen van 5000 tot 7500 K zeer gunstig, net zoals gamma-instellingen van 1,8 tot 2,4.1Cole's Classroom. (n.d.). 'Monitor calibration: What is it and why do I need it?'

Een gamma-instelling van 2.2 wordt meestal beschouwd als de ideale instelling. Als je de monitor voor tv- of filmproductie gebruikt, ondersteunt deze best ook de BT.1886 gamma-standaard.2Portrait Displays. (2020). 'BT.1886 – 10 Questions, 10 Answers'

Curved (gebogen) monitor

Gebogen monitoren zijn comfortabeler voor je ogen. De kromming van de monitoren zorgt ervoor dat je ogen alles in één keer zien. Je maakt hierbij meer gebruik van je perifere zicht – oftewel wat je ziet aan de zijkanten van je zichtveld. Je draait daardoor niet continu je ogen of je hoofd, wat een stuk ergonomischer is.

Dit in tegenstelling tot platte beeldschermen, die – afhankelijk van de grootte – vermoeide ogen veroorzaken als het scherm je natuurlijke gezichtsveld overschrijdt.

Curved ultrawide monitor op een bureau met speakertjes, plantjes, een toetsenbord, een muis en een laptop

Ultrawide monitor

Ultrawide monitoren zijn monitoren die gebruik maken van een beeldverhouding van 21:9 in plaats van de traditionele beeldschermverhouding van 16:9. Als je niet bekend bent met een 21:9 aspectratio, deze is vergelijkbaar met de verhouding van traditionele bioscoopschermen.

Het belangrijkste en meest opvallende voordeel van een ultrawide monitor is het grotere gezichtsveld in bepaalde games. Een breder gezichtsveld betekent een beter perifeer zicht, iets dat zeker een voordeel biedt, vooral in competitieve multiplayer games. 3Natuurlijk Zien. (n.d.). 'Netvlies, centraal en perifeer zicht'

Usb hubs

Veel monitoren hebben tegenwoordig een usb hub aan de onder- of achterkant. Je verbindt de monitor in dat geval niet alleen met een DisplayPort- of HDMI-kabel met je computer, maar ook via een usb-kabel.

Met die usb-verbinding, dient de monitor ook als aansluitpunt voor andere usb-apparatuur. Zo laad je je telefoon op, plug je een usb-stick in, enzovoorts. Als je geen vrije poorten meer hebt op je pc en de paniek regelmatig inslaat hierdoor, is deze uitbreiding meer dan welkom.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste monitor?

De beste monitor volgens Consumentenbond is de Samsung LS24A600UCUXEN. Deze monitor blinkt uit in zijn klasse door een uitstekende beeldkwaliteit met een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een IPS-paneel voor brede kijkhoeken. 


Met een verversingssnelheid van 75 Hz en een responstijd van 5 ms biedt hij een vloeiende en responsieve ervaring, ideaal voor zowel werk als entertainment. 

Bovendien zorgt de geïntegreerde blauwlichtfilter voor minder vermoeidheid aan je ogen, wat hem ergonomisch en comfortabel maakt voor langdurig gebruik. 

Kortom, de Samsung LS24A600UCUXEN is een topkeuze voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbare en veelzijdige monitor.

Wat is volgens Tweakers de beste monitor?

De beste monitor volgens Tweakers is de Philips B-line 276B9. Deze 27-inch monitor valt op door zijn Quad HD-resolutie (2560 x 1440 pixels), wat zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden. 


Hij beschikt over IPS-technologie, waardoor je geniet van brede kijkhoeken en levendige kleuren, essentieel voor grafisch werk en multimedia. 

Met een USB-C dockingstation integreert hij naadloos in je werkruimte, waardoor je jouw laptop kunt opladen en gegevens kunt overdragen met één enkele kabel. 

De Philips B-line 276B9 is dus een uitstekende keuze voor professionals die een betrouwbare monitor zoeken met hoge beeldkwaliteit en handige connectiviteitsopties.

Wat is volgens Techradar de beste monitor?

De beste monitor volgens Techradar is de Samsung Smart Monitor M8. Deze innovatieve monitor onderscheidt zich met zijn slimme functies en een indrukwekkende 4K UHD-resolutie (3840 x 2160 pixels) op een ruim 32-inch scherm. 


Hij integreert naadloos met diverse smart home-apparaten en streamingdiensten, waardoor je niet alleen werkt, maar ook ontspant met je favoriete content. 

Met zijn minimalistische design en USB-C connectiviteit is hij niet alleen een blikvanger, maar ook een hub voor al je apparaten. De Samsung Smart Monitor M8 is perfect voor de moderne gebruiker die een veelzijdige monitor zoekt die zowel productiviteit als entertainment biedt.

Veelgestelde vragen over monitors van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste monitor. Heb je dit allemaal gelezen, maar heb je toch nog een vraag of opmerking? Laat het ons dan weten en vul het feedbackformulier onderaan de pagina in. Zo helpen we iedereen verder.😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen