FreeSync vs. G-Sync: Wat zijn de Verschillen?
Er zijn meer verschillen dan je wellicht denkt.
Het is een strijd tussen twee titanen: FreeSync vs. G-Sync. Als je op zoek bent naar een gloednieuwe gaming-monitor, kun je eigenlijk niet om die twee termen heen. In dit artikel bespreek ik wat de verschillen tussen deze twee technieken zijn. Lees snel verder!
Overeenkomsten tussen FreeSync en G-Sync
FreeSync en G-Sync zijn beide synchronisatietechnieken die monitoren een variabele verversingssnelheid geven. Dit wordt ook wel aangeduid met VRR: variable refresh rate.
Hierdoor lopen de verversing van je monitor en het moment waarop je videokaart nieuwe frames berekent synchroon. Beide technologieën komen voort uit adaptive sync, een techniek van VESA.
Concreet gaat een variabele ververssingssnelheid stuttering en tearing tegen: horizontale 'scheuren' in je frames en haperende beelden. Hier zit je natuurlijk allesbehalve op te wachten als je lekker aan het gamen bent.
Stuttering (gestotter) wordt veroorzaakt omdat het aantal frames per second (fps) – oftewel: beelden per seconde – van de videokaart trager is dan de verversingssnelheid van je beeldscherm. Dit is een verticale storing in het beeld. Tearing lijkt hierop en treedt op wanneer je monitor de beelden vaker ververst dan je videokaart doet, en uit zich in horizontale 'scheuren'.
Veel high-end games creëeren 120 fps of meer. Heb je een monitor die een ververssingssnelheid van minder dan 120 Hz ondersteunt, dan lijden de prestaties daaronder.
Over FreeSync
FreeSync is een technologie van AMD. Dit bedrijf uit Californië verkoopt processors en grafische kaarten die het kloppende hart vormen van onder andere computers, laptops, tablets, spelcomputers.
FreeSync zag in 2015 het levenslicht, ietsjes later dan G-Sync. Deze techniek is bedoeld voor mensen die een videokaart van AMD bezitten en bestaat in verschillende varianten:
- De standaardversie.
- FreeSync Premium biedt 120 Hz-gaming en Low Framerate Compensation (LFC).
- FreeSync Premium Pro (ook bekend als FreeSync 2) is de meest geavanceerde variant en biedt HDR-ondersteuning voor de hardware.
Over G-Sync
G-Sync is een technologie van het Amerikaanse NVIDIA, een producent van computerhardware. De techniek is specifiek bedoeld voor videokaarten van dit merk. NVIDIA introduceerde de techniek in 2014. G-Sync bestaat dus ietsjes langer dan FreeSync.
Ook G-Sync heeft verschillende varianten:
- De standaardversie, waarvoor een speciale chip nodig is.
- G-Sync Compatible is de budgetversie en geschikt voor de beginnende gamer. Voor de implementatie hiervan is geen extra hardware nodig, in tegenstelling tot de standaardversie.
- G-Sync Ultimate is de meest geavanceerde variant. Deze versie ondersteunt 144 Hz en hoger, zorgt voor een scherpere en heldere weergave én een snellere verwerking van HDR-beelden.
FreeSync vs. G-Sync
De keuze tussen FreeSync en G-Sync ligt aanvankelijk voor de hand: je gebruikt de techniek die past bij het merk van je videokaart. Het is desondanks interessant om te kijken welke techniek hoger scoort op bepaalde punten, zeker als je hier je keuze voor een bepaalde videokaart op wilt baseren.
Kwaliteit
G-Sync is de duidelijke winnaar als het op kwaliteit aankomt. Naast dat G-Sync simpelweg beter presteert in het tegengaan van stuttering en tearing, heeft het daarbovenop een aantal extra features die FreeSync niet heeft.
FreeSyc werkt meestal alleen goed met een specifiek framebereik. AMD stelt geen voorwaarden aan de fabrikanten op dit gebied. Hierdoor kan het bereik beperkt zijn en is de kwaliteit wisselend, terwijl de G-Sync-monitoren meer uniform zijn.
FreeSync presteert vooral niet optimaal bij verversingssnelheden onder het minimum: er kunnen haperingen ontstaan. G-Sync verdubbelt het aantal hertz in dit geval en voorkomt de haperingen op deze wijze.
Ghosting
Daarbovenop kan FreeSync een ander probleem veroorzaken: ghosting. Dit houdt in dat een object een spoor van pixels achterlaat bij snelle bewegingen, waardoor een schaduwachtig beeld verschijnt.
G-Sync voorkomt dit met een functionaliteit genaamd variable overdrive. Dit houdt in dat de techniek het niveau van overdrive kan wijzigen op basis van de verversingssnelheid voor optimale prestaties bij elke frame-/verversingssnelheid.
HDR
Alle monitoren die gecertificeerd zijn voor G-Sync ondersteunen HDR (High Dynamic Range). Dit geldt niet altijd voor FreeSync-monitoren: enkel FreeSync Premium Pro doet dit. HDR zorgt andere voor meer kleuren en meer contrast.
ULMB
G-Sync-monitoren hebben een modus voor ULMB (ultra low motion blur), een technologie voor het verminderen van onscherpte. Het doet dit door de achtergrondverlichting met dezelfde snelheid te laten knipperen als de verversingssnelheid van het scherm.
Winnaar
G-Sync
Compabiliteit
G-Sync is enkel te gebruiken met videokaarten van NVIDIA. FreeSync is in principe bedoeld voor videokaarten van AMD, maar sinds 2019 ondersteunt FreeSync ook een aantal videokaarten van NVIDIA.
Kanttekening hierbij is dat dit nog in de kinderschoenen staat en vooralsnog redelijk omslachtig is. Het is dus een punt voor FreeSync, maar komt wel met een aantal haken en ogen.
Winnaar
FreeSync
Prijs
FreeSync is open-source, dus er zitten geen royalty's voor AMD verbonden aan het opnemen van de technologie in een monitor. Bovendien vereist de toepassing geen speciale hardware.
Hierdoor is de techniek eenvoudig te implementeren. Niet verrassend is FreeSync dan ook te vinden op een breed scala aan gamingmonitoren: van instapmodellen tot de beste monitoren. Het vinden van een goede 24 inch monitor of een goede 27 inch monitor met FreeSync is zeker niet lastig.
G-Sync stelt hogere eisen. Een bedrijf heeft expliciete toestemming van G-Sync nodig als ze een G-Sync-monitor willen produceren. Voor G-Sync (met uitzondering van G-Sync Compatible) is – in tegenstelling tot FreeSync – een hardware-implementatie nodig.
Al met al levert dit hogere kosten op. Hierdoor zie je G-Sync vooral in het hogere segment. Denk aan de beste utrawide monitor of 4K-monitor. De hogere kwaliteitscontrole van G-Sync zorgt voor een lagere toegankelijkheid, maar is wel een van de redenen dat G-Sync beter presteert.
Op de meeste G-Sync-monitoren zal je ook een FreeSync-mogelijkheid hebben, maar andersom geldt dit niet.
Winnaar
FreeSync
Conclusie
Heb/wil je een videokaart van NVIDIA, spelen de kosten geen rol en heb je eersteklas grafische ondersteuning nodig? Dan is G-Sync de juiste keuze. In andere gevallen doet FreeSync ook zeker zijn werk. Bedankt voor het lezen!