FreeSync vs. G-Sync: Wat zijn de Verschillen?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

De strijd der titanen.

FreeSync vs. G-Sync: Wat zijn de Verschillen?

In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van FreeSync en G-Sync, twee toonaangevende technologieën die de manier waarop we gamen hebben veranderd. Deze technologieën zijn essentieel voor een vloeiende en responsieve game-ervaring, en het begrijpen van hun verschillen is cruciaal voor elke gamer.

We nemen je stap voor stap mee door de complexe details van FreeSync en G-Sync. Van hun werking tot de impact op jouw gaming setup, dit artikel biedt een helder en diepgaand inzicht in wat deze technologieën uniek maakt.

Het verschil tussen FreeSync en G-Sync

Het voornaamste verschil tussen FreeSync en G-Sync ligt in de compatibiliteit en de technologie: FreeSync, ontwikkeld door AMD, is open-source en werkt voornamelijk met AMD-videokaarten, terwijl G-Sync, ontworpen door NVIDIA, specifieke hardware vereist en exclusief is voor NVIDIA kaarten.

FreeSync is over het algemeen goedkoper en flexibeler, maar G-Sync biedt vaak een stabielere en kwalitatief hogere ervaring, vooral bij lagere verversingssnelheden.

Overeenkomsten tussen FreeSync en G-Sync

FreeSync en G-Sync zijn beide synchronisatietechnieken die bijvoorbeeld een gaming-monitor een variabele verversingssnelheid geven. Dit wordt ook wel aangeduid met VRR: variable refresh rate.

Hierdoor lopen de verversing van je monitor en het moment waarop je videokaart nieuwe frames berekent synchroon. Beide technologieën komen voort uit adaptive sync, een techniek van VESA.

Concreet gaat een variabele ververssingssnelheid stuttering en tearing tegen: horizontale 'scheuren' in je frames en haperende beelden. Hier zit je natuurlijk allesbehalve op te wachten als je lekker aan het gamen bent.

Stuttering, of haperingen, gebeurt wanneer je videokaart de verversingssnelheid van de monitor niet bijhoudt. Als je monitor wacht op het volgende frame van de videokaart, kan het voorkomen dat een frame meerdere keren wordt herhaald.

Dit zorgt voor een schokkerige en onregelmatige weergave, alsof het beeld even 'bevriest'. Vooral in snelle games kan dit het verschil betekenen tussen winnen en verliezen.

Tearing treedt op wanneer de verversingssnelheid van je monitor, bijvoorbeeld 144 hertz, niet synchroon loopt met de framesnelheid van je videokaart. Stel je voor, je videokaart stuurt 60 frames per seconde, terwijl je monitor op 144 Hz werkt.

Dit zorgt dat meerdere frames tegelijk op je scherm verschijnen, wat resulteert in een gescheurd beeld. Je ziet dan horizontale lijnen over het scherm lopen, alsof het beeld in stukken is gebroken. Dit is niet alleen storend, maar kan ook je reactietijd in games beïnvloeden.

Veel high-end games creëeren 120 fps of meer. Heb je een monitor die een ververssingssnelheid van minder dan 120 Hz ondersteunt, dan lijden de prestaties daaronder.

Over FreeSync

FreeSync is een technologie van AMD.  Dit bedrijf uit Californië verkoopt processors en grafische kaarten die het kloppende hart vormen van onder andere computers, laptops, tablets, spelcomputers. Zelf ben ik een gebruiker van AMD, en gebruik ik FreeSync al enkele jaren, naar tevredenheid!

FreeSync zag in 2015 het levenslicht, ietsjes later dan G-Sync. Deze techniek is bedoeld voor mensen die een videokaart van AMD bezitten en bestaat in verschillende varianten:

  • De standaardversie.
  • FreeSync Premium biedt 120 Hz-gaming en Low Framerate Compensation (LFC).
  • FreeSync Premium Pro (ook bekend als FreeSync 2) is de meest geavanceerde variant en biedt HDR-ondersteuning voor de hardware.

Over G-Sync

G-Sync is een technologie van het Amerikaanse NVIDIA, een producent van computerhardware. De techniek is specifiek bedoeld voor videokaarten van dit merk. NVIDIA introduceerde de techniek in 2014. G-Sync bestaat dus ietsjes langer dan FreeSync.

Ook G-Sync heeft verschillende varianten:

  • De standaardversie, waarvoor een speciale chip nodig is.
  • G-Sync Compatible is de budgetversie en geschikt voor de beginnende gamer. Voor de implementatie hiervan is geen extra hardware nodig, in tegenstelling tot de standaardversie.
  • G-Sync Ultimate is de meest geavanceerde variant. Deze versie ondersteunt 144 Hz en hoger, zorgt voor een scherpere en heldere weergave én een snellere verwerking van HDR-beelden.
vrouw aan het gamen achter curved monitor

Kwaliteitsvergelijking: FreeSync vs. G-Sync

De keuze tussen FreeSync en G-Sync ligt aanvankelijk voor de hand: je gebruikt de techniek die past bij het merk van je videokaart. Het is desondanks interessant om te kijken welke techniek hoger scoort op bepaalde punten, zeker als je hier je keuze voor een bepaalde videokaart op wilt baseren.

Kwaliteit

G-Sync is de duidelijke winnaar als het op kwaliteit aankomt. Naast dat G-Sync simpelweg beter presteert in het tegengaan van stuttering en tearing, heeft het daarbovenop een aantal extra features die FreeSync niet heeft.

FreeSync werkt meestal alleen goed met een specifiek framebereik. AMD stelt geen voorwaarden aan de fabrikanten op dit gebied. Hierdoor kan het bereik beperkt zijn en is de kwaliteit wisselend, terwijl de G-Sync-monitoren meer uniform zijn.

FreeSync presteert vooral niet optimaal bij verversingssnelheden onder het minimum: er kunnen haperingen ontstaan. G-Sync verdubbelt het aantal hertz in dit geval en voorkomt de haperingen op deze wijze.

Ghosting

Daarbovenop kan FreeSync een ander probleem veroorzaken: ghosting. Dit houdt in dat een object een spoor van pixels achterlaat bij snelle bewegingen, waardoor een schaduwachtig beeld verschijnt.

G-Sync voorkomt dit met een functionaliteit genaamd variable overdrive. Dit houdt in dat de techniek het niveau van overdrive kan wijzigen op basis van de verversingssnelheid voor optimale prestaties bij elke frame-/verversingssnelheid.

HDR

Alle monitoren die gecertificeerd zijn voor G-Sync ondersteunen HDR (high dynamic range). Dit geldt niet altijd voor FreeSync-monitoren: enkel FreeSync Premium Pro doet dit. HDR zorgt andere voor meer kleuren en meer contrast.

ULMB

G-Sync-monitoren hebben een modus voor ULMB (ultra low motion blur), een technologie voor het verminderen van onscherpte. Het doet dit door de achtergrondverlichting met dezelfde snelheid te laten knipperen als de verversingssnelheid van het scherm.

Winnaar

G-Sync

Compabiliteit

G-Sync is enkel te gebruiken met videokaarten van NVIDIA. FreeSync is in principe bedoeld voor videokaarten van AMD, maar sinds 2019 ondersteunt FreeSync ook een aantal videokaarten van NVIDIA.

Kanttekening hierbij is dat dit nog in de kinderschoenen staat en vooralsnog redelijk omslachtig is. Het is dus een punt voor FreeSync, maar komt wel met een aantal haken en ogen.

Winnaar

FreeSync

Prijsvergelijking

FreeSync is open-source, dus er zitten geen royalty's voor AMD verbonden aan het opnemen van de technologie in een monitor. Bovendien vereist de toepassing geen speciale hardware.

Hierdoor is de techniek eenvoudig te implementeren. Niet verrassend is FreeSync dan ook te vinden op een breed scala aan gamingmonitoren: van instapmodellen tot de beste monitoren. Het vinden van een goede 24 inch monitor of een goede 27 inch monitor met FreeSync is zeker niet lastig.

G-Sync stelt hogere eisen. Een bedrijf heeft expliciete toestemming van G-Sync nodig als ze een G-Sync-monitor willen produceren. Voor G-Sync (met uitzondering van G-Sync Compatible) is – in tegenstelling tot FreeSync – een hardware-implementatie nodig.

Al met al levert dit hogere kosten op. Hierdoor zie je G-Sync vooral in het hogere segment. Denk aan de beste ultrawide monitor of 4K-monitor. De hogere kwaliteitscontrole van G-Sync zorgt voor een lagere toegankelijkheid, maar is wel een van de redenen dat G-Sync beter presteert.

Op de meeste G-Sync-monitoren zal je ook een FreeSync-mogelijkheid hebben, maar andersom geldt dit niet.

Winnaar

FreeSync

Conclusie

Heb/wil je een videokaart van NVIDIA, spelen de kosten geen rol en heb je eersteklas grafische ondersteuning nodig? Dan is G-Sync de juiste keuze. In andere gevallen doet FreeSync ook zeker zijn werk. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?