Mis Geen Enkel Detail met de Beste 4K-monitor

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Dé nieuwe standaard!

Mis Geen Enkel Detail met de Beste 4K-monitor

Ben je op zoek naar de beste 4K-monitor die aan al je eisen voldoet? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in de wereld van 4K-monitoren, waarbij we de topmodellen onder de loep nemen. Ontdek welke 4K-monitor het beste past bij jouw behoeften, of je nu een gamer, professional of filmliefhebber bent.

Wat zijn de beste 4K-monitors van 2024?

Dit zijn de top 5 beste 4K-monitors op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste 4K-monitors van 2024

1. Dell SE2719HR

1. Dell SE2719HR

Belangrijke specificaties:

HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 1
Beeldverhouding: 16:09
Schermgrootte: 27 Inch

DELL SE2719HR. Beeldschermdiagonaal: 68,6 cm (27''), Resolutie: 1920 x 1080 Pixels, HD type: Full HD, Display technologie: LCD, Responstijd: 8 ms, Oorspronkelijke beeldverhouding: 16:9, Kijkhoek, horizontaal: 178°, Kijkhoek, verticaal: 178°. VESA-montage. Kleur van het product: Zwart

2. Ideaal voor het maken van professionele inhoud: HP Z32k G3 USB-C Display

2. Ideaal voor het maken van professionele inhoud: HP Z32k G3 USB-C Display

Belangrijke specificaties:

Helderheid: 350
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 1
Beeldverhouding: 16:10
Schermgrootte: 24 Inch

De HP Z32k G3 USB-C Display is een professionele 4K-monitor die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van content creators. Met een 31,5" IPS Black paneel met een 4K UHD-resolutie en een 16:9 beeldverhouding, biedt deze monitor uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en detail, waardoor het een ideale keuze is voor professionele content creatie. Met Thunderbolt 4-connectiviteit onderscheidt dit display zich door naadloze connectiviteit en snelle gegevensoverdracht te bieden, wat vooral voordelig is voor creatieven die werken met grote bestanden. "De HP Z32k G3 is een 4K-monitor uitgerust met Thunderbolt 4, die kleurnauwkeurigheid biedt," zoals vermeld door PetaPixel, waarmee de geavanceerde functies voor professionals in content creatie worden benadrukt.

Een van de opvallende kenmerken van de HP Z32k G3 is de veelzijdigheid in connectiviteit, met ondersteuning voor verschillende resoluties en meerdere video-ingangen, waaronder HDMI, USB-C en DisplayPort. Deze flexibiliteit maakt eenvoudige integratie met een breed scala aan apparaten mogelijk, waardoor het voldoet aan de diverse behoeften van professionals. De toevoeging van on-screen bedieningselementen, anti-glare technologie en ergonomische aanpassingen verbetert de gebruikerservaring verder, waardoor persoonlijk en comfortabel gebruik gedurende langere perioden mogelijk is. Bovendien bieden de VESA-montage compatibiliteit en klaarheid voor beveiligingsvergrendeling handige installatieopties en gemoedsrust in openbare omgevingen. Volgens de ondersteuningspagina van HP verbruikt de monitor 35W typisch vermogen, in lijn met energie-efficiëntienormen en beschikt over diverse milieucertificeringen.

In vergelijking met zijn voorgangers stelt de HP Z32k G3 een nieuwe norm met zijn Thunderbolt 4-connectiviteit, waardoor de snelheid en efficiëntie van gegevensoverdracht worden verhoogd voor een naadloze workflow. Deze modernisering speelt in op de veranderende behoeften van professionals die snelle en betrouwbare connectiviteit nodig hebben voor hun content creatie taken. In tegenstelling tot zijn concurrenten biedt de Thunderbolt 4-mogelijkheid van de HP Z32k G3 hem een voorsprong in scenario's waar hoge snelheid van gegevensoverdracht cruciaal is voor productiviteit, waardoor het een ideale keuze is voor professionele content creatie.

Hoewel de HP Z32k G3 uitblinkt in het bieden van uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid, veelzijdige connectiviteit en ergonomische functies, kan het een aanzienlijke investering vormen voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie. Echter, voor professionals die topklasse kleurnauwkeurigheid en naadloze connectiviteit nodig hebben, is de HP Z32k G3 USB-C Display een overtuigende keuze, met een uitgebreide reeks functies die zijn afgestemd op de eisen van moderne content creatie.

Tot slot, de HP Z32k G3 USB-C Display is een uitstekende keuze voor professionals in de content creatie sector, met topklasse kleurnauwkeurigheid, veelzijdige connectiviteitsopties en ergonomisch ontwerp. De Thunderbolt 4-connectiviteit onderscheidt het van zijn voorgangers en plaatst het als koploper op de markt voor snelle gegevensoverdracht. Hoewel het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is, maken zijn prestaties en functies het een waardevolle investering voor professionals die compromisloze kwaliteit zoeken in een 4K-monitor.

Voordelen HP Z32k G3 USB-C Display
 • Uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid voor professionele content creatie
 • Veelzijdige connectiviteit met ondersteuning voor verschillende resoluties en meerdere video-ingangen
 • Ergonomische ontwerpfuncties, waaronder on-screen bedieningselementen, anti-glare technologie en VESA-montagecompatibiliteit
Nadelen HP Z32k G3 USB-C Display
 • Kan een aanzienlijke investering vormen voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie

3. Combineert 4K-beeldscherm met SmartTV-mogelijkheden: Samsung M8 Smart Monitor

3. Combineert 4K-beeldscherm met SmartTV-mogelijkheden: Samsung M8 Smart Monitor

Belangrijke specificaties:

HDR: Ja
Helderheid: 400
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: Geen
Beeldverhouding: 16:09
Schermgrootte: 32 Inch

De Samsung M8 Smart Monitor is een veelzijdige 4K-monitor die uitblinkt in mediaconsumptie en kantoortaken, met een groot 32-inch scherm, 4K-resolutie en een hoog native contrastverhouding. Volgens Rtings is het handig voor het streamen van inhoud vanwege het ingebouwde smart platform. Het schiet echter tekort op het gebied van gamingfuncties, met een gebrek aan VRR-ondersteuning en smalle kijkhoeken. De prestaties van de monitor in heldere kamers en zijn redelijke weerspiegeling maken het geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, hoewel de kleurnauwkeurigheid voor kalibratie matig kan zijn. The Verge positioneert het als een compromis voor mensen die op zoek zijn naar een combinatie van tv- en monitormogelijkheden in één apparaat.

Het 2023-model van de Samsung M8 Smart Monitor biedt uitstekende 4K-beeldkwaliteit, slimme software en is nu verkrijgbaar in een 27-inch formaat met een volledige HDMI-poort. Trusted Reviews benadrukt de introductie van een volledige HDMI-aansluiting als een opmerkelijke upgrade. Het ontbreekt echter aan OLED- of Mini LED-opties en heeft een lage verversingssnelheid, waardoor het ongeschikt is voor serieus gamen. Het ontwerp heeft een flinterdunne zwarte rand, ondersteunt wandmontage en draaien, en bevat een volledige HDMI-poort. Het is verkrijgbaar in wit, roze of groen, en biedt een unieke esthetische aantrekkingskracht.

In vergelijking met andere monitoren valt de Samsung M8 Smart Monitor op vanwege zijn ingebouwde smart platform, waardoor het handig is voor het streamen van inhoud. De introductie van een volledige HDMI-aansluiting in het 2023-model verbetert de connectiviteitsopties. Het ondervindt echter beperkingen op het gebied van gamingfuncties, zoals het gebrek aan VRR-ondersteuning en een lage verversingssnelheid, wat serieuze gamers kan afschrikken. Ondanks deze beperkingen maken de veelzijdigheid van de monitor en het evenwicht tussen tv- en monitormogelijkheden het een goede allround optie voor verschillende toepassingen.

Samenvattend biedt de Samsung M8 Smart Monitor een overtuigende combinatie met zijn 4K-beeldkwaliteit, groot scherm, slimme software en diverse kleuropties. Het is goed geschikt voor mediaconsumptie en kantoortaken, waardoor het een veelzijdige keuze is voor dagelijks gebruik. De beperkingen op het gebied van gamingfuncties en kleurnauwkeurigheid moeten echter in overweging worden genomen voor gebruikers met specifieke eisen op deze gebieden. Met zijn unieke balans tussen tv- en monitormogelijkheden presenteert het zich als een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een hybride apparaat.

Voordelen Samsung M8 Smart Monitor
 • Uitstekende 4K beeldkwaliteit
 • Groot scherm voor mediaconsumptie en kantoortaken
 • Ingebouwd smart platform voor het streamen van inhoud
 • Introductie van een full-sized HDMI-aansluiting in het model van 2023
 • Veelzijdige keuze voor dagelijks gebruik
 • Unieke balans van TV- en monitormogelijkheden
Nadelen Samsung M8 Smart Monitor
 • Gebrek aan VRR-ondersteuning voor gaming
 • Nauwe kijkhoeken
 • Matige kleurnauwkeurigheid vóór kalibratie
 • Lage verversingssnelheid voor serieus gamen
 • Gebrek aan OLED- of Mini LED-opties

4. Optimaal voor creatieve professionals: BenQ PD2725U

4. Optimaal voor creatieve professionals: BenQ PD2725U

Belangrijke specificaties:

HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 2
Beeldverhouding: 16:09
Schermgrootte: 27 Inch

<h3>Eigenschappen van deze 4K Monitor</h3> <ul> <li><strong>4K-monitor</strong>: Een monitor met een resolutie van 3840 x 2160 pixels voor scherp en gedetailleerd beeld.</li> <li><strong>Thunderbolt 3-connectiviteit</strong>: Snelle overdracht van gegevens, video, audio en stroom met behulp van één kabel.</li> <li><strong>Kleurruimtes: sRGB, Rec.709, P3</strong>: Ondersteuning voor kleurruimtes die geschikt zijn voor grafisch ontwerp en fotobewerking.</li> <li><strong>Display Pilot-software</strong>: Software voor het instellen van beeldscherminstellingen en ondersteuningstools voor gemakkelijker en flexibeler gebruik.</li> <li><strong>Geschikt voor grafisch ontwerp en fotobewerking</strong>: De monitor is ontworpen voor precisiewerk en veeleisende toepassingen in deze gebieden.</li> <li><strong>Delta E ≤ 3 kleurnauwkeurigheid</strong>: Superieure kleurnauwkeurigheid met een Delta E ≤ 3, wat zorgt voor absolute kleurzekerheid.</li> </ul> <h3>Thunderbolt 3-connectiviteit</h3> <p>De veelzijdigheid en het prachtige ontwerp van de BenQ PD2725U zullen u inspireren. Het geeft meer dan een miljard kleuren weer en biedt bliksemsnelle Thunderbolt 3-connectiviteit voor de <strong>overdracht van gegevens, video en audio</strong> en voor de toevoer van stroom en zit boordevol instelbare standen en functies die productiviteit een impuls geven.</p> <p>Haal onnodige complexiteit uit het creatieve proces. PD2725U elimineert vervelende aanpassingen die u steeds opnieuw moet doen, waardoor uw tijd en energie vrijkomt voor al uw creativiteit.</p> <h3>Vereenvoudigde connectiviteit van dit 4K beeldscherm</h3> <p>Thunderbolt 3 doet het allemaal. U heeft maar <strong>één kabel</strong> nodig om het beeldscherm van 65 W stroom te voorzien en om audio, video en gegevens over te zetten. Het gemak één enkele kabel elimineert de rompslomp waardoor u zich volledig kunt richten op uw creativiteit. Voor extra connectiviteit is er ook een handige USB-hub.</p> <h3>Vereenvoudigde kleursynchronisatie</h3> <p>De PD2725U is geschikt voor de meest veeleisende grafische ontwerpers met standaard (native) ondersteuning voor de P3-kleurruimte, die een must is voor grafisch ontwerp. Nog beter, de M-Book-modus past de PD2725U automatisch aan en <strong>synchroniseert </strong>deze met Macs voor gegarandeerde kleurconsistentie en eenvoudig gebruik op twee schermen dankzij de intuïtieve HotKey Puck Gen 2.</p> <h3>Vereenvoudigd beheer</h3> <p><strong>Display Pilot-software</strong> is beschikbaar voor Mac of Windows en bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie. Met deze merkgebonden software kunt u met een muis meerdere beeldscherminstellingen instellen. Bovendien biedt de software ondersteuningstools om het ontwerp gemakkelijker en flexibeler te maken.</p> <h3>Breed kleurengamma voor vlekkeloze reproductie van kleur</h3> <p>PD2725U dekt 95% P3, 100% sRGB- en Rec.709-kleurruimtes. Naarmate meer apps, apparaten en websites P3 gebruiken, kunt u eenvoudig afbeeldingen laden en weergeven die uit verschillende bronnen zijn geïmporteerd. Amazing Delta E ≤ 3 zorgt voor superieure nauwkeurigheid en absolute kleurzekerheid.</p>

5. Acer Nitro XV282K KV

Ik ben dol op de veelzijdigheid van de Acer Nitro XV282K KV 4K-monitor. Met een 8.1 overall rating van rtings.com biedt hij een 4k-resolutie, een verfrissingsfrequentie van 144Hz met HDMI 2.1-ondersteuning en FreeSync VRR. Dit maakt hem perfect voor kantoorwerk en contentcreatie dankzij het grote scherm, 4k-resolutie en ergonomisch design. De HDR10-ondersteuning en native 10-bits kleurdiepte, samen met uitgebreide kleurengamma-opties, maken hem perfect voor mediaconsumptie en -creatie. Met HDMI, DisplayPort en USB-C aansluitmogelijkheden en gereedschapsvrije montage, is hij ontzettend veelzijdig.

Maar eerlijk is eerlijk, de Acer Nitro XV282K heeft ook wat kritiek gekregen. Zo heeft hij een lage contrastverhouding en matige HDR-prestaties, met zwakke lokale dimming en middelmatige helderheid. Ook de ingebouwde speakers laten te wensen over en de plastic bouwkwaliteit voelt goedkoop aan. Sommige display presets hebben een lage contrast en verzadiging, behalve de indrukwekkende HDR-modus. De standaard kan lastig zijn om in te stellen en er kan enige overshoot optreden bij lage framesnelheden met variabele verversingssnelheid.

Maar als je het mij vraagt, springt de Acer Nitro XV282K eruit door zijn combinatie van functies, waaronder de 144Hz verversingssnelheid, 4k-resolutie en HDMI 2.1-ondersteuning. Vooral in HDR-modus presteert hij geweldig, waardoor hij perfect is voor mediaconsumptie en gaming. Maar als je op zoek bent naar een monitor met een betere contrastverhouding en helderheid, moet je misschien elders kijken.

Kortom, de Acer Nitro XV282K KV 4K-monitor biedt een overtuigend pakket voor gebruikers die een veelzijdig scherm zoeken voor gaming, kantoorwerk en mediaconsumptie, vooral in HDR-modus. Ondanks enkele beperkingen op het gebied van HDR-prestaties en bouwkwaliteit, maakt de combinatie van functies en prestaties hem een opmerkelijke optie op de markt.

Voordelen Acer Nitro XV282K KV
 • 4K-resolutie geeft mij een haarscherp beeld.
 • 144Hz verversingssnelheid met HDMI 2.1-ondersteuning zorgt voor vloeiende beelden.
 • FreeSync VRR voorkomt haperingen en zorgt voor een soepele gameplay.
Nadelen Acer Nitro XV282K KV
 • Lage contrastverhouding en matige HDR-prestaties laten mij soms in het donker turen.
 • De ingebouwde luidsprekers hebben een slechte geluidskwaliteit, dus ik kies vaak voor externe speakers.
 • De plastic bouwkwaliteit voelt misschien wat goedkoop aan.

Hoe kies je de beste 4K-monitor?

De monitor die je nu gebruikt heb je misschien gekocht toen 1024 × 768 pixels nog als hoge resolutie werd beschouwd – of misschien heeft hij het juist net begeven. Aangezien veel mensen een groot deel van de dag naar een scherm kijken, loont het de moeite kieskeurig te zijn bij het kopen van een nieuwe monitor.

Aan een goede monitor, monitor voor thuiswerken of goede monitor voor fotobewerking beleef je jaren plezier. Tegenwoordig krijg je echt waar voor je geld, want zelfs veel low-end monitoren blazen de high-end modellen van een decennium geleden volledig weg. Ontdek hieronder de belangrijkste aspecten van een 4K-monitor!

Type schermpanelen

De belangrijkste paneeltypes die in monitoren worden gebruikt zijn twisted nematic (TN), in-plane switching (IPS) en vertical alignment (VA), maar ook mini-led- en oled-panelen duiken op in de wereld van de monitoren.

Tot de laatste paar jaar werd voor de meeste monitoren de TN-technologie gebruikt. Dit is het goedkoopste paneeltype en het biedt superieure prestaties bij het verwerken van bewegingen. IPS-monitoren zijn momenteel in opmars, want deze technologie biedt uitstekende kleurkwaliteit en bredere kijkhoeken.

VA-monitoren bieden ook robuuste kleuren en de kijkhoekprestaties zijn beter dan die van een doorsnee TN-paneel, maar niet zo extreem als die van een IPS-paneel.

Monitor met daarvoor een ipad aangesloten

Er zijn nu ook monitoren die gebruikmaken van quantum dot-technologie om superieure kleurnauwkeurigheid, een groter kleurengamma en een hogere piekhelderheid te bieden dan wat je krijgt met de bovenstaande schermtechnologieën.

Mini-led is een technologie waarbij duizenden piepkleine leds in een matrix zijn gerangschikt en in kleine groepen lichter en donkerder worden naarmate het signaal verandert.

Een andere nieuwe golf monitoren is uitgerust met de oled-technologie (organic light emitting diode), die een zeer hoge contrastverhouding, diep zwart en een supersnelle pixelrespons belooft.

Resolutie

De resolutie is het maximale aantal pixels dat een monitor weergeeft, zowel horizontaal als verticaal. Een monitor met een 4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels geeft 3840 pixels over de breedte van het scherm weer, en 2160 pixels van boven naar beneden. Hoe hoger de resolutie, hoe meer informatie op het scherm verschijnt.

Hoewel veel monitoren vandaag de dag een uitstekende Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) leveren, wil je verder omhoog kijken in de resolutiestapel indien je zoekt naar de fijnste beelddetails. UHD (4K)-monitoren bieden de hoogste resolutie.

UHD

Voor de beeldschermmarkt betekent UHD 3840 x 2160 (precies vier keer HD). 4K en UHD wordt vaak door elkaar gebruikt om te verwijzen naar diezelfde resolutie.

Schermgrootte

Computermonitoren zijn over het algemeen tussen de 19 en 38 inch (diagonaal gemeten) groot, hoewel er voor extra grote bureaus ook ultrawide monitors met een grootte tot 49 inch verkrijgbaar zijn. Deze modellen zijn verkrijgbaar in diverse resoluties, waaronder WQHD (2560 x 1440 pixels, of ook wel 2K genoemd) en UHD.

Een 24 inch-monitor is een goede keuze als je twee documenten naast elkaar wilt zetten of films bekijken, maar weinig ruimte hebt op je bureau en een krap budget. Als je ruimte op je bureau hebt, biedt een 27 inch of groter beeldscherm een aangenamere kijkervaring voor een redelijke prijs.

Indien je graag meer vensters naast elkaar opent zonder een tweede monitor toe te voegen, is een 4K-monitor ideaal. Op een 27 inch 4K-monitor passen over het algemeen drie browservensters op ware grootte naast elkaar.

twee monitoren met laptop ervoor

Als ruimte geen probleem is, overweeg dan een van de beste curved monitors om een echte bioscoopervaring op je bureau te krijgen. Ultrawide monitors zijn verkrijgbaar in formaten van 29 tot 49 inch met gebogen (curved) en niet-gebogen panelen.

De gamers onder jullie zoeken idealiter naar een 4K-monitor met een vrij groot scherm scherm. De monitor is idealiter ook compatibel met FreeSync of G-Sync.

FreeSync en G-Sync?

Dit zijn synchronisatietechnieken. Hiermee wordt de verversingssnelheid van de monitor gelijk gesteld aan die van je videokaart. Op die manier voorkom je screen tearing, waarbij je beeld stottert en delen ervan niet synchroon lijken te lopen.

In grote lijnen is een FreeSync-monitor bedoeld voor AMD-kaarten, en G-Sync voor Nvidia-kaarten.

Houd er ook rekening mee dat gaming op 4K een zeer krachtige videokaart vereist. Om je games te renderen op zo'n hoge resolutie, en zodoende met zoveel detail, moet je een kaart hebben met genoeg VRAM – en dan het liefste van de laatste generatie.

Vergeet ook het geluid niet, overweeg pc-speakers en voor opslag van data een usb-stick.

Beeldverhouding

Naast de schermgrootte is ook de beeldverhouding van belang voor je dagelijkse activiteiten. Dit is de verhouding van de lengte ten opzichte van de hoogte van het beeldscherm. Een van de meest gebruikte beeldverhoudingen is 16:9, wat uitstekende resultaten oplevert voor dagelijkse activiteiten en films.

Als je een hardcore gamer bent, vind je de beeldverhouding 21:9 wellicht geschikter. Door je horizontale gezichtsveld echt te vullen en je perifere zicht een beetje aan te spreken, zorgt 21:9 voor een geweldige onderdompeling in je games.

Kijkhoek

De kijkhoek speelt een cruciale rol in je kijkervaring. Een goede kijkhoek biedt een behoorlijk scherp beeld vanuit elke hoek, wat essentieel is, vooral wanneer je films kijkt of graag gamet met vrienden.

Kijkhoeken tot 178 graden beschouwt men doorgaans als de gouden standaard, maar stel jezelf eerst even de vraag hoe groot de kans is dat je vaak schuin voor je monitor gaat zitten.

Contrastverhouding

De contrastverhouding is het verschil tussen de donkerste zwarttinten en de helderste witten die de monitor produceert. Gewoonlijk hebben monitoren een contrastverhouding van ongeveer 1000:1, maar je komt ook modellen tegenkomen met cijfers als 4000:1, 10.000:1, en soms zelfs hoger.

Het is een zeer belangrijk onderdeel van de beeldkwaliteit, dus als je iets wilt dat er goed uitziet (vooral in een donkere kamer), zorg dan voor een monitor met een goede contrastverhouding. De aanbevolen contrastverhoudingen variëren tussen 1000:1 en 3000:1, waarbij 3000:1 beter is dan 1000:1.

HDR en helderheid

HDR staat voor high dynamic range, een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Een HDR-monitor geeft nuances en kleurtonen realistischer weer, en laat meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

SDR (standard dynamic range) -monitoren maken gebruik van de sRGB-kleurruimte, die ongeveer een derde bestrijkt van de kleuren die we in het echte leven zien. HDR-schermen maken gebruik van de DCI-P3 kleurruimte, die bijna 50% van de kleuren die we zien omvat! 1Scharon Harding, Tom's Hardware (2021). 'What Is DCI-P3 Color? A Basic Definition'

HDR is een relatief nieuwe technologie die op monitoren wordt toegepast. HDR-ondersteuning verbetert je kijkervaring aanzienlijk als je het juiste type inhoud bekijkt. Een HDR-monitor ondersteunt een HDR-indeling, waaronder HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG.

Monitor met zeer kleurrijk beeld

Dit zijn video-coderingsstandaarden die worden gebruikt om het videobestand te comprimeren en te decomprimeren. HDR10 is het meest ondersteund. Daarnaast zijn er nog een aantal HDR-types die verschil in helderheid en kleuren van de monitor weergeven, namelijk HDR400, HDR600 en HDR1000. 2Tim Daniels, Lapse Of The Shutter (2022). 'HDR400 vs HDR600: FULL Comparison'

HDR-inhoud ziet er anders uit dan SDR-inhoud wanneer je het op een HDR-monitor bekijkt, en een groot deel daarvan is te wijten aan het feit dat HDR-beeldschermen veel helderder zijn. Dat betekent dat wat je ziet dichter bij het enorme dynamische bereik ligt dat we in het echte leven zien.

Beeldverversingssnelheid

De beeldverversingssnelheid geeft het aantal keren weer dat je beeldscherm elke seconde wordt ververst met nieuwe beelden. Een beeldverversingsfrequentie van 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeldscherm 60 keer per seconde wordt ververst. Een hogere verversingsfrequentie zorgt voor een vloeiender beeld.

Idealiter wil je een monitor met minstens 60 Hz, gecombineerd met de laagste reactietijd die je kunt vinden. De verversingssnelheid is vooral belangrijk voor gamers, dus de meeste gaming-monitoren hebben een verversingssnelheid van minstens 120 Hz. Een 144Hz-monitor is ideaal voor gamers.

Reactietijd

De reactietijd of pixelreactiesnelheid wordt gemeten in milliseconden (ms) en is de tijd die een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan (reactiesnelheid zwart-wit) of om van de ene grijstint naar de andere over te gaan (reactiesnelheid grijs-naar-grijs).

Hoe sneller de reactiesnelheid, hoe beter de monitor video's weergeeft zonder artefacten weer te geven, zoals ghosting of onscherpe bewegende beelden.

Ghosting

Monitor ghosting treedt op wanneer een beeldartefact verschijnt als een spoor van pixels achter een bewegend object. Er zijn tal van redenen waarom monitor ghosting optreedt, waaronder een te trage reactietijd, defecte monitorkabel, niet-geoptimaliseerde monitorinstellingen, en zelfs andere apparaten die de verbinding tussen je monitor en pc verstoren.

Een monitor met een snelle reactietijd van 1 ms wordt beschouwd als de beste gaming-monitor, maar zelfs monitoren met een langzamere reactietijd van 6 ms kunnen games weergeven zonder veel wazigheid of ghosting. Zelf heeft mijn monitor een reactietijd van 6 ms, en dat voldoet grotendeels aan mijn behoeften.

Monitor met avondsfeerlampjes ernaast

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 4K-monitor?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste 4K-monitor vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste 4K-monitor?

De beste 4K-monitor volgens Tweakers is de LG 27UP85NP-W. Deze monitor onderscheidt zich met een 27-inch IPS-scherm, wat zorgt voor levendige kleuren en brede kijkhoeken. Met een resolutie van 3840 x 2160 pixels biedt het scherm haarscherpe beelden, ideaal voor zowel professioneel gebruik als entertainment. 

De monitor ondersteunt usb-c-connectiviteit, wat het aansluiten van apparaten vereenvoudigt en tegelijkertijd opladen mogelijk maakt. Ik raad deze monitor aan voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige 4K-monitor met uitstekende beeldkwaliteit en handige functies.

Wat is volgens TechRadar de beste 4K-monitor?

 De beste 4K-monitor volgens TechRadar is de Dell 4K S3221QS. Deze monitor valt op door zijn indrukwekkende 32-inch gebogen scherm, wat een meeslepende kijkervaring biedt. Met een resolutie van 3840 x 2160 pixels levert het heldere en gedetailleerde beelden, ideaal voor zowel werk als entertainment. 

De monitor heeft een VA-paneel, bekend om zijn diepe zwartwaarden en hoge contrastverhouding. Ik raad deze monitor aan voor iedereen die op zoek is naar een groot, gebogen scherm met uitstekende beeldkwaliteit voor een meeslepende ervaring.

Veelgestelde vragen over 4K-monitors van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen