De Beste 144 Hz-Monitor Biedt je een Responsievere Game-ervaring

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Stel je voor dat je scherm je snelle bewegingen kan bijhouden!

De Beste 144 Hz-Monitor Biedt je een Responsievere Game-ervaring

Is het de moeite waard om de beste 144 Hz-monitor aan te schaffen of is een 60 Hz-monitor gewoon goed? Ik zocht uit uit wat de échte voordelen van 144 Hz-monitoren zijn en die vertel ik je hieronder!

MSI Optix G24C4

MSI Optix G24C4
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
Reactietijd: 1 ms
Helderheid: 250 cd/m2
HDR: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

LG 27GN850 Ultragear

LG 27GN850 Ultragear
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: Nano IPS
Reactietijd: 1 ms
Helderheid: 350 cd/m2
HDR: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN

Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
Reactietijd: 1 ms
Helderheid: 250 cd/m2
HDR: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste 144 Hz-monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat een 144 Hz-gaming monitor een must have is voor competitief gamen; dat als je eenmaal voor 144 Hz gaat, je nooit meer terug wilt, en vergelijkbare lofprijzingen – maar is dat allemaal waar?

In deze koopgids verduidelijk ik wat een 144 Hz-verversingssnelheid precies inhoudt en of het je geld waard is of niet. 👇

Verversingssnelheid

De verversingsfrequentie van je monitor geeft aan hoeveel keer per seconde het beeldscherm een nieuw beeld tekent. Dit meet men in Hertz (Hz). Als je beeldscherm een verversingssnelheid van 144 Hz heeft, vernieuwt het beeld 144 keer per seconde. In onderstaande video krijg je een voorbeeld van verschillende verversingssnelheden.

Stel je nu voor dat er in plaats van een auto een vijandelijke speler zit in een first-person shooter (FPS), en dat je hem probeert uit te schakelen...

Als je op een 60 Hz-monitor op je doelwit probeert te schieten, schiet je op een doelwit dat er niet eens is, omdat je scherm de frames niet snel genoeg vernieuwt om het snel bewegende object of doelwit bij te houden. Je kunt je dus wel voorstellen hoe dit je score in FPS-spellen kan beïnvloeden!

Een hogere verversingssnelheid verlaagt ook de inputvertraging, of input lag, en maakt het scheuren van het scherm, ook wel tearing genoemd, minder merkbaar, wat aanzienlijk bijdraagt aan de reactiesnelheid en de onderdompeling in je spel.

Input lag

Input lag, invoervertraging (of displayvertraging) is de vertraging tussen het moment waarop je videokaart een frame naar je monitor stuurt en het moment waarop de monitor dat frame daadwerkelijk weergeeft. Dit is een essentieel aspect van gaming, waarbij een inputvertraging van 15 ms of minder de voorkeur geniet.

Hoewel je nu misschien geen problemen voelt of merkt tijdens het gamen op je 60 Hz-monitor – als je een 144 Hz-scherm aanschaft en er een tijdje op gamet, en dan terugschakelt naar 60 Hz, merk je zeker dat er iets ontbreekt. Het is zelfs zo dat alleen al het bewegen van je cursor over je scherm meer voldoening geeft bij 144 Hz.

240 Hz-monitoren leveren nóg vloeiendere prestaties, maar de sprong van 144 Hz naar 240 Hz is lang niet zo merkbaar als de sprong van 60 Hz naar 144 Hz.

Menselijke ogen zien echter maar een beperkt aantal beelden, en we hebben het hier over frames van milliseconden. In één oogopslag is het moeilijk om het verschil te zien, en de sprongen van 144 Hz naar 240 Hz en 360 Hz, zijn steeds moeilijker op te merken.

Een upgrade van 144 Hz naar 240 Hz scheelt bijvoorbeeld slechts zo'n twee tot drie milliseconden per frame. Het is begrijpelijk dat professionele en competitieve gamers naar 240 Hz of 360 Hz streven, maar voor anderen is het niet echt een prioriteit.

Frame rate

Je frame rate, gemeten in frames per second (FPS), beschrijft hoe vloeiend een bepaald spel op je computer loopt. Hoe meer frames je in één seconde stopt, hoe vloeiender de bewegingen op het scherm. Lagere frame rates van minder dan 30 FPS, komen hakkerig en traag over.

Om een hoge verversingssnelheid te kunnen gebruiken, moet je frame rate minstens net zo hoog zijn. Zorg er dus voor dat je processor en videokaart sterk genoeg zijn voor de verversingssnelheid die je nastreeft.

Persoon met koptelefoon die videospelletje speelt

Resolutie

Hoe hoger de resolutie van een monitor, hoe gedetailleerder een beeld is, omdat een monitor met een hogere resolutie uit meer pixels bestaat dan een monitor met een lagere resolutie.

Pixels

Pixels zijn de kleinste fysieke punten op een beeldscherm, en tevens de basiscomponenten. Pixels zijn dus de bouwstenen van elk beeld dat je op je scherm ziet. Pixels en resolutie zijn rechtstreeks met elkaar verbonden en een hogere resolutie staat gelijk aan een hoger aantal pixels op een beeldscherm.

Om dit te visualiseren, kun je pixels zien als puzzelstukjes; elk stukje vormt een klein stukje van een groter plaatje. Hoe meer pixels een monitor heeft, hoe gedetailleerder beelden zijn. 

Als je een serieuze gamer bent, is een belangrijke keuze die je moet maken de keuze tussen 1080p- of 1440p-gaming. 1080p is uitstekend, maar 1440p biedt een veel hogere resolutie.

Een resolutie van 1080p, of 1920 × 1080 pixels, is voldoende voor elke casual gamer. 1080p werkt op 60 Hz en het beste formaat voor deze resolutie is een 24 inch-monitor. Als je net iets meer wilt, ga je best voor een 4K-monitor.

Een 4K-monitor heeft 3840 × 2160 pixels en verdubbelt de resolutie vergeleken met 1080p, dus je zult rekening moeten houden met de toegenomen beeldschermkracht. Veel games, films en tv's optimaliseren hun content voor weergave in de 4K-resolutie. Om optimaal te genieten van deze resolutie ga je best voor een iets grotere 27 inch-monitor.

Momenteel is 7680 × 4320 pixels, of 8K, de huidige hoogste standaard. Als je je computermonitor alleen gebruikt voor casual gaming, is er echt geen noodzaak om te investeren in een 8K-gaming monitor.

Echter, als je een hardcore gamer bent of een professionele grafisch ontwerper die hunkert naar het beste van het beste, dan is een 8K-monitor het overwegen waard voor jou. 🤑

Beeldverhouding

De beeldverhouding verwijst naar de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de monitor. De meest gebruikte beeldverhouding is 16:9.

Als je een monitor gebruikt voor een meeslepende game-ervaring of als je meer dan één venster tegelijk wilt gebruiken, is de beste ultrawide monitor een goede optie voor jou. Deze is ook beter geschikt voor 4K-gaming.

Overwatch

Paneeltype

Kies tussen één van de verschillende paneeltypes op basis van waar je de monitor voor gaat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld gaming, kleurkritisch werk, of films kijken en andere dagelijkse activiteiten zijn.

VA (vertical alignment)-panelen hebben de hoogste contrastverhouding, maar dit gaat meestal ten koste van de responstijd, dus ze zijn uitstekend voor het bekijken van films, maar niet geschikt voor competitieve gamers.

TN (twisted nematic)-panelen, het oudste type lcd-paneel, zijn goedkoop en hebben een snelle responstijd, maar een inferieure beeldkwaliteit en kijkhoeken.

IPS (in-plane switching)-panelen bieden de meest consistente kleuren en een snelle pixelreactietijd, evenals de breedste kijkhoeken (deze elimineren kleurverschuiving vanuit bijna elke richting), maar ze hebben niet zo'n hoge contrastverhouding als VA-panelen, en ze zijn meestal duurder.

Maar welk paneeltype is nu geschikt voor jou? Hieronder volgen mijn aanbevelingen voor enkele specifieke doeleinden:

  • Kantoor- of studiegebruik: Je budget moet hier je eerste zorg zijn. VA is je beste keuze, met betere kijkhoeken dan TN, maar beide panelen voldoen.
  • Competitieve online gamers: Het lijdt geen twijfel dat TN-panelen nog steeds favoriet zijn in de eSports-wereld. Zelfs de goedkoopste modellen hebben snelle responstijden en ondersteuning voor hoge verversingsfrequenties. Indien je voor een IPS-paneel gaat, omdat er steeds meer modellen op de markt komen met een lage input lag, betaal je iets meer.
  • Niet-competitieve pc-gamers: Voor een prachtig en meeslepend beeld ga je best voor een VA-paneel. Deze biedt een hogere contrastverhouding dan IPS of TN. Voor diepe zwarttinten en een scherp, contrastrijk beeld, is VA de winnaar. Als je het niet erg vindt om wat contrast in te leveren, kies dan voor IPS.
Donkere ruimte met een felverlichte monitor

Responstijd

Naast de verversingssnelheid van de monitor moet je ook kijken naar de responstijd als je de beste prestaties wilt in snelle games.

Een hogere verversingssnelheid zorgt weliswaar voor vloeiendere bewegingen, maar als pixels niet op tijd van de ene kleur naar de andere overgaan (responstijd) met die verversingssnelheid, krijg je zichtbare ghosting en bewegingsonscherpte. Daarom kies je idealiter voor een gaming monitor met een reactietijd van 1 ms of sneller.

Ghosting

Monitor ghosting treedt op wanneer een beeldartefact verschijnt als een spoor van pixels achter een bewegend object. Er zijn tal van redenen waarom ghosting optreedt, waaronder een defecte monitorkabel, niet-geoptimaliseerde monitorinstellingen, en soms zelfs andere apparaten die de verbinding tussen je monitor en pc verstoren.

Sommige gaming monitoren bieden ook VRR (variable refresh rate)-technologie . VRR zorgt ervoor dat je scherm de frequentie waarmee het beeld wordt vernieuwd, aanpast aan de beeldsnelheid van je console of de videokaart in je pc.

Dit is de reden dat VRR eigenlijk alleen nodig is voor gamen. Wanneer je naar een film of tv-programma kijkt, hebben deze een vaste beeldsnelheid van meestal 24 FPS, 25 FPS of 30 FPS.

Hoewel films met een hogere beeldsnelheid bestaan, zijn ze zelden beschikbaar om thuis naar te kijken, en zelfs dan betekent een vaste beeldverversingsfrequentie dat je tv weet hoe vaak hij moet vernieuwen en dat je een vloeiende ervaring krijgt, zodat je er niet eens over hoeft na te denken.

We hebben de 'standaard' VRR die via HDMI wordt geleverd, evenals de Adaptive Sync-technologie van VESA voor DisplayPort-compatibele monitoren. En dan heb je de strijd tussen AMD en NVidia voor hun VRR-implementaties met hun respectievelijke FreeSync en G-Sync. Ze streven allebei hetzelfde doel na, namelijk het verminderen van tearing en input lag.

Let op!

G-Sync werkt alleen op pc's met Nvidia grafische kaarten, terwijl FreeSync alleen werkt op systemen met AMD grafische kaarten. Technisch gezien kun je G-Sync gebruiken op een FreeSync-monitor, maar de prestaties zijn niet gegarandeerd. 

Helderheid

Niet alle monitoren vermelden de helderheid in hun specificaties, maar de meeste doen het wel. Deze waarde verwijst naar de piekhelderheid, gemeten in candela per vierkante meter (cd/m²).

Over het algemeen beschouwt men 250 tot 350 cd/m² als acceptabel, en dat is wat de meeste monitoren bieden. Als je een HDR-monitor hebt, kijk je meestal naar iets van tenminste 400 nits (1 nit is gelijk aan 1 cd/m²).

HDR

HDR staat voor high dynamic range, een technologie die je monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Dit betekent dat een HDR-monitor meer detail laat zien als het gaat om licht en donker en nuances en kleurtonen realistischer weergeeft.

De optimale helderheid van een monitor is voor iedereen anders. Sommige mensen zouden graag een pc-monitor met 1000 nits hebben, terwijl anderen dit veel te belastend voor hun ogen vinden.

Aansluitingen

Houd er rekening mee dat sommige kabels slechts een bepaalde hoeveelheid gegevens kunnen dragen. Er zijn sommige monitoren met HDMI 2.0 die een 4K-resolutie en een maximum van 120 Hz leveren.

Je dient een DisplayPort-aansluiting te gebruiken om van beide tegelijk te profiteren, omdat HDMI 2.0 simpelweg niet de bandbreedte heeft. HDMI 2.1 is sneller dan DisplayPort 1.4 en kan efficiënt hoge verversingsfrequenties en resoluties aan.

De 5 beste 144hz-monitoren onder elkaar

1. MSI Optix G24C4

1. MSI Optix G24C4
Type gebruik: Gaming
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDMI: 2
DisplayPort: 1
HDMI 2.1: Geen
Reactietijd: 1 ms
FreeSync: Ja
G-Sync: Nee
Blauw licht filter: Ja
Helderheid: 250 cd/m2
HDR: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 53,7 x 42,9 x 22,5 cm cm

2. LG 27GN850 Ultragear

2. LG 27GN850 Ultragear
Type gebruik: Gaming
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: Nano IPS
HDMI: 2
DisplayPort: 1
HDMI 2.1: Geen
Reactietijd: 1 ms
FreeSync: Ja
G-Sync: Nee
Blauw licht filter: Nee
Helderheid: 350 cd/m2
HDR: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 614.2 x 364.8 x 56.3 mm cm

3. Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN

3. Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN
Type gebruik: Gaming | Dagelijks gebruik
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDMI: 1
DisplayPort: 1
HDMI 2.1: Geen
Reactietijd: 1 ms
FreeSync: Ja
G-Sync: Nee
Blauw licht filter: Ja
Helderheid: 250 cd/m2
HDR: Ja
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 47,7 x 38,2 x 12 c, cm

4. MSI Optix G271

4. MSI Optix G271
Type gebruik: Gaming
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: IPS
HDMI: 2
DisplayPort: 1
HDMI 2.1: Geen
Reactietijd: 1 ms
FreeSync: Ja
G-Sync: Nee
Blauw licht filter: Ja
Helderheid: 250 cd/m2
HDR: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 61,2 x 45,4 x 22 cm cm

5. MSI Optix G24C6

5. MSI Optix G24C6
Type gebruik: Gaming
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDMI: 2
DisplayPort: 1
HDMI 2.1: Geen
Reactietijd: 1 ms
FreeSync: Ja
G-Sync: Nee
Blauw licht filter: Nee
HDR: Nee
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 537x310 (bxh) cm

Veelgestelde vragen over 144 Hz-monitoren

🎮 Heb ik een 144 Hz-monitor nodig om te gamen?

Zie het niet als een vereiste, maar als een leuke toevoeging die steeds belangrijker wordt voor specifieke soorten games. Een hoge verversingssnelheid zorgt er niet alleen voor dat games er soepeler uitzien en aanvoelen, maar werkt gegevens op het scherm ook sneller en nauwkeuriger bij, en verlaagt de inputvertraging.

👀 Is een 144 Hz-monitor beter voor de ogen?

Een hogere verversingssnelheid betekent een vloeiender scherm dat prettiger is voor de ogen. Dus, als je je vermoeide ogen wilt ontlasten, is een verversingssnelheid van 120 Hz of hoger optimaal. Zet ook je blauwlichtfilter aan indien je monitor dit heeft, want vooral het blauwe licht belast je ogen enorm.

🖥️ Is 240 Hz beter dan 144 Hz?

Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter. Als je echter niet verder komt dan 144 FPS (frames per seconde) in games, is er geen noodzaak voor een 240 Hz-monitor, tenzij je je systeem toekomstbestendig wilt maken.

240 Hz maakt snelle games ongelooflijk soepel en vloeiend, maar houd er echter rekening mee dat de sprong van 144 Hz naar 240 Hz lang niet zo merkbaar is als de sprong van 60 Hz naar 144 Hz.

Welke 144 Hz-monitor moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 144 Hz-monitoren. Zo kun jij de beste keus maken.

Schermgrootte Schermresolutie Type paneel Reactietijd Helderheid HDR
1 MSI Optix G24C4 24 inch 1920 x 1080 pixels VA 1 ms 250 cd/m2 Nee
2 LG 27GN850 Ultragear 27 inch 2560 x 1440 pixels Nano IPS 1 ms 350 cd/m2 Nee
3 Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN 27 inch 2560 x 1440 pixels VA 1 ms 250 cd/m2 Ja
4 MSI Optix G271 27 inch 1920 x 1080 pixels IPS 1 ms 250 cd/m2 Nee
5 MSI Optix G24C6 24 inch 1920 x 1080 pixels VA 1 ms 250 cd/m2 Nee

MSI Optix G24C4

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 1 ms

Helderheid: 250 cd/m2

HDR: Nee

LG 27GN850 Ultragear

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels

Type paneel: Nano IPS

Reactietijd: 1 ms

Helderheid: 350 cd/m2

HDR: Nee

Samsung Odyssey G5 2021 LC27G53TQWRXEN

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 1 ms

Helderheid: 250 cd/m2

HDR: Ja

MSI Optix G271

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

Reactietijd: 1 ms

Helderheid: 250 cd/m2

HDR: Nee

MSI Optix G24C6

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 1 ms

Helderheid: 250 cd/m2

HDR: Nee

Conclusie

Als je competitieve games speelt, is de beste 144 Hz-monitor zeker de moeite waard. Het zorgt niet alleen voor een aangenamere en responsievere game-ervaring, maar je hebt ook een voordeel ten opzichte van je tegenstanders die gewone 60 Hz-schermen hebben.

Deze aanzienlijke verbetering van je game-ervaring krijg je echter alleen als je processor, videokaart en de reactiesnelheid van het beeldscherm de verversingssnelheid van de monitor aankunnen!

Welke 144 Hz-monitor mag jouw game-ervaring lekker smooth maken? Laat het me weten!

Was dit artikel behulpzaam?