Ultragoed Zicht met de Beste Ultrawide Monitor
Vraag jij je ook wel eens af of het niet mogelijk is je meer in een game of een 3D-design te begeven? Het antwoord is een volmondige "ja", en wel met een beste ultrawide monitor, zoals de LG UltraGear 38GN950!
Inhoudsopgave
- De 5 beste ultrawide monitors in een oogopslag
- Waarom een ultrawide monitor?
- De beste ultrawide monitor, gedetailleerd.
- #1 LG UltraGear 38GN950Dé beste ultrawide monitor van 2024
- #2 BenQ EX3501RBeste koop ultrawide monitor van 2024
- #3 Acer Predator X35Beste ultrawide monitor voor gamers
- #4 Asus ProArt PA34VCBeste ultrawide monitor voor productiviteit
- #5 LG 49WL95C Beste ultrawide monitor voor multitaskers
#1 LG UltraGear 38GN950
Dé beste ultrawide monitor van 2024
Onze score: 9,7
Hij mag wat kosten, maar je krijgt er een enorm scherm voor. Deze is voorzien van alle laatste snufjes die onder andere het reactievermogen van deze monitor aanzienlijk verbeteren. Vooral gamers hebben hier baat bij, want hierdoor treedt er haast geen vertraging op tussen je invoer en wat je op je scherm ziet.
Schermdiagonaal: 38"
Resolutie: 3840 x 1600
Verversingssnelheid: 160 Hz
Scherpte: 4K (UHD)
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: G-Sync en FreeSync
#2 BenQ EX3501R
Beste koop ultrawide monitor van 2024
Onze score: 9,4
Zoek je het kruispunt tussen prijs en kwaliteit? Dan is dit model van BenQ je match. Je treft hierbij een mooie middenweg tussen innovatie en geldbesparing, waarbij je onder andere een mooie verversingssnelheid en een resolutie krijgt.
Schermdiagonaal: 35"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 100 Hz
Scherpte: 1440p (Quad HD)
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync
De 5 beste ultrawide monitors in een oogopslag
- LG UltraGear 38GN950 - Dit is de beste all-round ultrawide monitor.
- BenQ EX3510R - Dit model biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
- Acer Predator X35 - Dit is dé beste ultrawide monitor voor gamers met een ruim budget.
- Asus ProArt PA34VC - Deze ultrawide monitor is het beste voor productiviteitstijgers.
- LG 49WL95C - Voor de extreme multitaskers is deze extreme ultrawide monitor uitgebracht.
Waarom een ultrawide monitor?
Je ziet hierboven de beste monitors op een rijtje staan voor een aantal gebruiksscenario's. Welk scenario dan ook op jou van toepassing is: een goede ultrawide monitor ziet uit zoals hij doet, zodat je als eindgebruiker meer scherm tot je beschikking hebt. Dit gebruik je op allerlei verschillende manieren.
Zo heb jij als gamer baat bij de extra hoeveelheid scherm. Gebeurtenissen of andere belangrijke zaken aan de buitenranden van je zichtveld vallen je sneller op. Dit verbetert de 'immersion' (immersie), oftewel de mate waarin je je in het spel begeeft. Dit geldt dubbel voor een curved monitor, waarvan de randen lichtelijk naar je toe buigen.
Multitaskers halen er hun voordeel uit op de verwachte manieren: ze kunnen in de breedte veel meer vensters kwijt zonder deze continu te hoeven minimaliseren.
Daarnaast levert de extra schermruimte – gemiddeld ruim 30% in vergelijking met normale breedbeeldmonitors – voor de creatievelingen onder ons extra werkruimte op. Een ultrawide monitor is dan ook zeker geschikt als een monitor voor thuiswerken.
De beste ultrawide monitor, gedetailleerd.
#1 LG UltraGear 38GN950
Dé beste ultrawide monitor van 2024
Schermdiagonaal: 38"
Resolutie: 3840 x 1600
Verversingssnelheid: 160 Hz
Scherpte: 4K (UHD)
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: G-Sync en FreeSync
Er hangt een stevig prijskaartje aan deze monitor, maar de redenen hiervoor zijn eerlijk. De monitor is vrijwel randloos, wat net als het beestelijke formaat van 38 inch bijdraagt aan de prijs. Die dunne randen zorgen er voor dat het scherm je naar binnen trekt. Je denkt aan niks anders meer als je voor dit scherm zit.
Over naar binnen trekken gesproken: wil je de monitor makkelijker en met meer vrijheid verplaatsen? Ga dan ook meteen voor een VESA-beugel, want die sluit je probleemloos aan op deze monitor.
Dit geheel staat je toe verschillende vensters tegelijkertijd open te hebben, maar koopt deze monitor niet voor productiviteitsredenen; hij is bedoeld voor gamers. Behoor je tot dit publiek (net als ik)? Dan stelt deze monitor je niet teleur. De populaire Microsoft Flight Simulator profiteert met name van deze monitors eigenschappen. Je ziet meer van de cockpit, alsook de mijlpalen in het spel.
Er zijn meer eigenschappen die een wereld van verschil maken. Zo krijg je een reactietijd van 1 ms, G-Sync- en AMD FreeSync Premium Pro-compatibiliteit en een snelle verversingsfrequentie oftewel refresh rate van 144 Hz – die gemakkelijk tot 160 Hz is op te krikken. Hierdoor is het meteen een goede FreeSync-monitor.
Zelfs met een goedkopere videokaart maak je hier gebruik van, omdat de resolutie van dit scherm onder de 4K (3840 x 1600) ligt. Dit geeft je videokaart de benodigde ademruimte, wat vooral voor mensen met oudere videokaarten erg prettig is.
Aan de achterkant zit een ring met RGB-verlichting. Die verlichting synchroniseer je met wat zich op je scherm begeeft. Herinner je je Philips Ambilight? Dit creëert een soortgelijk effect. Niet alleen bevordert dit de immersie, maar je ogen hoeven ook niet zo hard te werken terwijl je 's avonds gamet.
Om de belichting naar smaak aan te passen, verbind je de monitor ook via usb aan je computer. Dit is sowieso al aan te raden, omdat je dan gebruik kunt maken van de ingebouwde usb hub van de monitor.
Over poorten gesproken, de UltraGear 38GN950 wordt geleverd met twee usb's (plus een upstream usb-aansluiting voor aansluiting op je pc), twee HDMI's, een DisplayPort en een 3,5 mm audioaansluiting, die allemaal gemakkelijk bereikbaar zijn aan de achterkant van de monitor. Dit vind ik veel handigere locatie dan aan de onderkant.
Ten slotte is deze monitor ook zeer geschikt voor foto- en videobewerkers. De kleurengamma van 98% staat bijzonder nauwkeurige kleurreproductie toe, wat extra wordt ondersteund door de (mid-range) DisplayHDR600-ondersteuning.
Wat we goed vinden:
- Een monitor van dit formaat zuigt je haast het scherm in
- Er is geen gebrek aan connectiviteitsopties
- De RGB-verlichting is een mooi extraatje
Wat we minder goed vinden:
- De resolutie zit net onder de 4K
- Er hangt een stevig prijskaartje aan deze monitor
#2 BenQ EX3501R
Beste koop ultrawide monitor van 2024
Schermdiagonaal: 35"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 100 Hz
Scherpte: 1440p (Quad HD)
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync
Voor een veel vriendelijkere prijs, krijg je deze 35 inch monitor van BenQ. In tegenstelling tot monitors zoals de onderstaande Acer Predator X35, met een opvallend design gericht op gamers, is de BenQ EX3501R bedoeld als een monitor voor videomateriaal. Het grote scherm en diens inhoud staan centraal, waarbij de rest van het ontwerp van de monitor rustig is.
De randen zijn dan niet het allerdunste, vooral aan de onderkant niet, maar ze zijn ook niet dik te noemen. Hierin zit niet onder andere een lichtsensor in. Deze past de verlichting van het scherm aan op basis van hoe licht het is in je kamer (tenzij je dit uitzet).
Daarnaast zijn hier verschillende in- en uitgangen te vinden, zoals twee HDMI-poorten, een DisplayPort en drie usb 3-poorten (waaronder een usb-c-aansluiting), één waarvan je gebruikt om de monitor met je pc te verbinden. Hiermee maak je de monitor tot een usb hub. Ook zit achterop een VESA-beugelaansluiting.
Het gebogen ontwerp van de BenQ EX3501R dompelt je verder onder in je media dan zomaar een ultrawide scherm. De kromming is 1800R, wat betekent dat het vrij uitgesproken is. Veel andere gebogen monitors en tv's hebben een kromming van 3000R, wat subtieler is.
1800R zorgt dus voor een meer beeldvullende weergave, maar sommige mensen houden misschien niet van zo'n diepe kromming, vooral als ze de monitor gebruiken voor activiteiten buiten het medialandschap.
Één ding om te onthouden is dat met een kromming van 1800R, 1,80 meter de maximale aanbevolen afstand is voor een optimaal zicht, terwijl dat voor een 3000R display 3 meter is. Zit je dichter op je scherm, dan krijgt de 1800R-kromming de voorkeur.
De HDR-implementatie ziet er ietwat agressief uit op Windows 10 als je alles op fabrieksinstellingen laat staan. Na – in mijn geval – Nvidia zelf de monitor in te laten stellen, zag het beeld er een stuk beter uit. Video's en games als No Man's Sky kwamen echt tot hun recht. Ik ben zelfs geneigd te zeggen dat het een betere ultrawide gaming-monitor is dan een monitor voor videomateriaal... 🤔
De reactietijd van 4 ms is helaas misschien iets te hoog voor mensen die zo weinig mogelijk vertraging willen, maar ik (als casual gamer) merkte met mijn blote oog niks opvallends op. Voor veel gamers maken de grootte van het scherm, de beeldverhouding en de hoge verversingsfrequentie van 100 Hz een eventuele vertraging bovendien goed.
Wat we goed vinden:
- Deze monitor heeft een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding
- De randen aan de boven- en zijkanten zijn erg dun
- Verlichting van het scherm wordt door de monitor zelf afgesteld
Wat we minder goed vinden:
- HDR is handig, maar ietwat te agressief zonder aanpassingen
- De reactietijd is misschien net iets te hoog voor serieuze gamers
#3 Acer Predator X35
Beste ultrawide monitor voor gamers
Schermdiagonaal: 35"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 200 Hz
Scherpte: 1440p (Quad HD)
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync en G-Sync
Voor degene waarvoor prijs geen criterium is: ontmoet je match, de Acer Predator X35. Deze monitor biedt een ongeëvenaard totaalpakket, maar hieraan hangt (uiteraard) een zeer stevig prijskaartje.
Om te beginnen gaat het om een paneel van 35 inches. De randen zijn vooral boven en aan de zijkant flinterdun. Dit naast de slanke standaard – die geen enkel teken van instabiliteit vertoont – draagt bij aan een strak uiterlijk. Van bovenaf zie je verder de buiging van 1800R, wat behoorlijk prominent is.
In tegenstelling tot veel gaming monitors die een IPS-paneel gebruiken, gebruikt dit model een VA-paneel. Je leest in de koopgids wat de voor- en nadelen hiervan zijn. De gebruikelijke gebreken worden echter opgevangen door full-array local dimming (FALD) met 512 zones. Dit VA-paneel wordt dus niet belicht vanuit de randen, maar vanuit de achterkant van het scherm.
Over de achterkant gesproken: hier vind je RGB-verlichting. Net als de LG UltraGear 38GN950, levert dit een achtergrondverlichting op die vooral in het donker erg prettig is.
Op de achterkant vind je ook een HDMI-poort, een DisplayPort, een aux-uitgang en drie usb 3-aansluitingen. Één hiervan verbind je aan je computer, waarna je de monitor als usb hub gebruikt. Ook vind je achterop een connectie voor een VESA mount.
Erg handig, maar belangrijker is de beeldkwaliteit. Bovenop de bovengenoemde FALD, krijg DisplayHDR1000-implementatie. Gecombineerd met een kleurengamma van 90%, is een prachtige kleurreproductie en sterk contrastratio zodoende gegarandeerd.
Naast het feit dat alle kleuren er mooi uitzien, draagt ook de reactiesnelheid van 2 ms bij aan de ultieme gaming ervaring. Er is geen opmerkbare vertraging tussen de input en wat er op het scherm verschijnt. Speel je veel games waarbij snelheid een vereiste is, zoals shooters? Dan geeft dit je een ongekend voordeel. Verlies je, dan ligt het niet aan de monitor!
Naast de bovengenoemde reactietijd, speelt ook de aanpasbare verversingssnelheid een grote rol in hoe snel elementen op je scherm verschijnen. De refresh rate van de X35 is namelijk op te voeren tot maar liefst 200 Hz! Wat hierbij goed van pas komt, is dat deze monitor zowel compatibel is met G-Sync en FreeSync. De verversingssnelheid is dus aanpasbaar bij zowel AMD- and Nvidia-videokaarten.
Wat we goed vinden:
- Deze monitor geeft je het beste van het beste: lage reactietijden, hoge verversingssnelheden, en DisplayHDR1000
- Full-array local dimming verbetert kleurreproductie en contrastratio's
- De RGB-verlichting achterop maakt de kijkervaring vooral in het donker prettiger
Wat we minder goed vinden:
- Voor deze monitor moet je diep in de buidel tasten
#4 Asus ProArt PA34VC
Beste ultrawide monitor voor productiviteit
Schermdiagonaal: 34"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 100 Hz
Scherpte: 1440p (Quad HD)
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: FreeSync
Dit model van Asus is toegespitst op de productiviteitstijgers onder ons. Bestaat jouw werk (voor een groot deel) uit bijvoorbeeld video- en/of fotobewerking, of 3D-ontwerp? Dan is deze ultrawide monitor de overweging waard.
Om te beginnen heeft dit model een IPS-paneel van 34 inch. Door zijn dunne randen en draaibare standaard, heeft hij een strak, modern uiterlijk. Achterop vind je geen RGB-verlichting, maar dat is wellicht bij videobewerking en dergelijke niet zo belangrijk als bij games. Wel vind je een aangrijppunt voor een VESA mount achterop.
Wel krijg je aan de onderkant een aantal in- en uitgangen: twee Thunderbolt 3 (waarvan je één gebruikt om met je pc te verbinden om de monitor als usb hub te laten dienen), twee HDMI, één DisplayPort en drie usb 3-uitgangen.
Dit alles staat je toe om twee bronnen tegelijkertijd weer te geven via picture-in-picture-modus. Hiermee wordt een deel van je scherm (een hoek of een helft) toegewijd aan een secundaire beeldbron. Je kunt bovendien op ieder beeld andere instellingen toepassen.
Die instellingen omvatten onder andere HDR10. De kleurafbakening hierbij is niet zo sterk bij DisplayHDR, maar het is veel beter dan helemaal geen HDR. Al met al was dit exemplaar een genot om mee te werken binnen Photoshop (in mijn geval).
Je gebruikt dit scherm ook als gaming monitor. Met een respectabele verversingssnelheid van 100 Hz en een reactiesnelheid van 5 ms, kom je in casual games een heel eind. Of je er een competitief rondje in Overwatch – waarin elke miliseconde telt – mee wint, is niet zeker. Dat ligt grotendeels aan jou. 😉
Wat we goed vinden:
- Photo-in-photo-modus bevordert productiviteit
- Je krijgt allerlei aansluitmogelijkheden
- Dit model heeft een respectabele verversingssnelheid en reactietijd
Wat we minder goed vinden:
- DisplayHDR was beter geweest, vooral met het oog op nauwkeurige kleurrepresentatie
#5 LG 49WL95C
Beste ultrawide monitor voor multitaskers
Schermdiagonaal: 49"
Resolutie: 5120 x 1440
Verversingssnelheid: 60 Hz
Scherpte: 1440p (Quad HD)
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: –
Het eerste dat opvalt aan deze monitor is uiteraard het formaat ervan. Het paneel van 49 inches met een aspectratio van 32:9 bliezen me omver! Het is daarmee een super ultrawide monitor.
Toch zegt dit formaat niet alles. Pixeldichtheid hoort hierop afgesteld te zijn. Normaliter zou je zeggen dat een resolutie van 5120 x 1440p dan ook indrukwekkend is, maar bij een monitor van dit formaat valt dat ietwat tegen. Of je dit in het dagelijks gebruik opvalt, blijft de vraag. Je moet behoorlijk dicht op de monitor zitten om zoiets op te merken.
Dit alles terzijde is de beeldkwaliteit dus sterk, maar niet spectaculair. Dit IPS-paneel is oerdegelijk met prima kijkhoeken en goede kleurreproductie. Dit laatste is alleen 'goed', omdat het 79% van Adobe's kleurgamma en 99% van sRGB beslaat. Dit is verre van slecht, maar voor de professionele creatievelingen onder ons is dit net niet genoeg.
Wat helpt is de toevoeging van HDR10. Wederom is dit niet even goed als DisplayHDR, wat ook in Photoshop en dergelijke goed van pas komt, maar daar kom ik in de koopgids op terug. 👇
Wil je deze ultrawide monitor ook meteen als gaming monitor inzetten? De ervaring belooft immersief ten top te zijn, maar je hebt een zeer sterke videokaart nodig om er alles uit te halen. Toch is zelfs dan de reactietijd van 5 ms en de verversingssnelheid van 60 Hz niet ideaal voor gamers. Daarnaast heeft deze monitor geen synchronisatietechnieken.
Fijner is de verscheidenheid aan in- en uitgangen. Zo krijg je twee HDMI-poorten, maar liefst vijf usb-c-poorten, één DisplayPort, vier usb 3-poorten en een 3,5 mm audioaansluiting. Of je je koptelefoon echt wilt aansluiten, is een andere vraag. De ingebouwde speakers klinken in dit model namelijk verrassend goed!
Hang je de monitor op de juiste hoogte op met een VESA mount (de bekendste monitorbeugel in de industrie), dan weet je ook meteen dat je dat geluid zo goed mogelijk meekrijgt.
Wat we goed vinden:
- Dit scherm krijg je niet snel vol gezet
- Je krijgt veel aansluitmogelijkheden
- De ingebouwde speakers zijn een aangename verrassing
Wat we minder goed vinden:
- De pixeldichtheid had beter gemogen
- Deze monitor is niet bepaald geschikt voor gamers door lage verversingssnelheid, middelmatige reactiesnelheid en gebrek aan synchronisatietechniek
Koopgids
In de bovenstaande top 5 worden een aantal belangrijke eigenschappen besproken die de waarde van een ultrawide monitor bepalen. In deze koopgids lees je er meer over, alsook de bijbehorende jargon.
Formaat
Ten eerste is het formaat van belang. Dit baseer je onder andere op de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt op je bureau en in je kamer. Daarnaast sta je stil bij de gebruiksscenario's. Waar ga je de monitor het meeste voor gebruiken?
Ben je van plan veel te multitasken, dan is een grote monitor, zoals de LG 49WL95C, niet meer dan handig. Heb je iets minder ruimte of simpelweg niet zoveel scherm nodig, dan stel je je eisen daarop af.
Curved screens
Veel ultrawide monitors hebben een gebogen scherm, oftewel een curved scherm. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het beeld immersief; je wordt een beetje meer omgeven door wat zich op je scherm begeeft. Je hebt zodoende meer aan je perifere zicht.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat curved monitors onze natuurlijke zichtveld nabootsen. Dit zou tot minder oogvermoeidheid moeten leiden, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.
Wil je ultiem comfort, ga dan voor een monitor die in de hoogte verstelbaar is. Hiermee stel je je werkomgeving (of game-omgeving!) fijn op de millimeter. Is een monitor de hoogte verstelbaar, dan voorkom je al snel een hoop nekpijn en andere ellende.
Resolutie en scherpte
Uit formaat volgt resolutie en scherpte. De resolutie geeft weer hoeveel pixels een scherm bevat (breedte x hoogte). Hoe meer pixels in 1 inch passen, hoe beter de beeldkwaliteit is. Oftewel: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.
Je leest in de naam van de resolutie hoeveel pixels een monitor heeft. Sommige resoluties hebben daarbij meerdere namen, dus let hierop bij je aankoop. Ga je voor een scherm van meer dan 27 inch, dan wil je minstens een resolutie van 1440p, oftewel 2K of QHD.
Sommige ultrawide monitors hebben daarnaast een afwijkende resolutie door abnormale aspectratio's. De bovengenoemde LG 49WL95C heeft bijvoorbeeld een aspectratio van 32:9, wat ook tot een ongebruikelijke resolutie leidt.
Idealiter ga je hoe dan ook voor de hoogst mogelijke resolutie, maar er zijn twee zaken waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je videokaart hoge resoluties aankunnen, vooral als je van plan bent te gamen.
Ten tweede denk je aan het font scaling-vermogen van je besturingssysteem. De lettertypen (fonts) op Windows zien er het beste uit bij een pixeldichtheid tussen de 90 en 100 ppi. Heeft je monitor een hogere pixeldichtheid? Dan wordt de tekst erg klein of zelfs onmogelijk om te lezen zonder de instellingen in te duiken.
Paneeltypes
Er zijn drie lcd-technologieën in omloop. Hieronder som ik ze op:
Twisted nematic (TN)
- Is het snelste door de laagste reactiesnelheden en hoogste verversingssnelheden. Geeft weinig motion blur.
- Heeft de minst goede kijkhoeken en kleurreproductie
- Is het goedkoopste van de drie
- Is het meest geschikt als gaming monitor
Vertical alignment (VA)
- Is over het algemeen het langzaamst door hoge reactiesnelheden en lage verversingssnelheden
- Heeft betere kijkhoeken dan TN, goede kleurreproductie, het beste contrast en beelddiepte
- Bevindt zich in het middensegment qua prijs
- Is het beste voor algemeen gebruik
In-plane switching (IPS)
- Bevindt zich qua snelheid tussen VA en TN in
- Biedt de beste kijkhoeken en kleurreproductie
- Is over het algemeen het duurste van de drie
- Is het meest geschikt voor professioneel gebruik
Dit gezegd hebbende, is het contrastratio wat grotendeels de beeldkwaliteit bepaalt. Een contrastratio van 5000:1 is daarom beter dan een contrastratio van 1000:1.
Bovendien wil ik als persoonlijke kanttekening zeggen dat terwijl men TN-panelen als onbetrouwbare kleurreproducenten ziet, de technologie de laatste jaren zodanig verbetert, dat het verschil steeds minder merkbaar wordt. Misschien merk jij – als iemand die niet let op de geringste kleurverschillen – het niet eens op.
Verversingssnelheid en reactietijd
Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter! Men noemt dit overigens ook wel refresh rate. Dit wordt aangeduid in Hz en staat voor hoe vaak het beeld wordt ververst per seconde. Een ultrawide monitor met een hoge verversingssnelheid levert minder hakkerige en dus vloeiendere beelden op.
De keerzijde van een lage verversingssnelheid uit zich voornamelijk bij snel bewegende beelden. Het is daarom voor gamers en sportliefhebbers zeker belangrijk.
Voor reactietijden geldt de omgedraaide regel: hoe lager de reactiesnelheid, hoe beter. De reactiesnelheid wordt uitgedrukt in ms en staat voor hoe snel een monitor individuele pixels van zwart naar wit of van de ene grijstoon naar de andere omzet. Lagere reactiesnelheden leiden tot minder motion blur tijdens gamen of snelle video's.
Gamers kiezen idealiter een monitor met een verversingssnelheid van minstens 75 Hz, hoewel 144 Hz gangbaarder is. Een 144Hz-monitor is dan ook ideaal wanneer je veel gamet. De maximale reactiesnelheid voor gamers ligt op 5 ms.
HDR
HDR staat voor High Dynamic Range. Pas sinds een relatief korte tijd voegen fabrikanten HDR-compatibiliteit toe aan pc-monitors. Eerder was dit iets dat je haast alleen in tv's zag. Recente monitors ondersteunen tegenwoordig bijna allemaal minstens HDR10.
Dit brengt me tot het volgende: er zijn verschillende soorten HDR. Om te beginnen is er HDR10. Dit wordt inmiddels door bijna alle monitors ondersteund. Het is verre van de nieuwste standaard, maar alsnog beter dan Standard Dynamic Range (SDR).
Het probleem van HDR10 is dat deze statische metadata gebruikt, waardoor er maar één 'uiterlijk' is voor de hele film of serie die je kijkt. Er bestaat echter geen zodanige one size fits all-oplossing. HDR10+ lost dit probleem op door dynamische metadata te gebruiken. Deze past zich dus aan aan de scène op je scherm.
Verder hebben we Dolby Vision HDR. Deze lijkt ietwat op HDR10+, omdat deze ook dynamische metadata gebruikt. Experts oordelen Dolby Vision als de best uitziende HDR-variant door goede bitdiepte, peak brightness en andere technische verfijningen waarvan de uitleg al een apart artikel verdient!
Het probleem is hoe dan ook dat fabrikanten Dolby moeten betalen om dit te gebruiken. Samsung heeft hier van af gezien en besloot zijn eigen HDR-variant te maken. LG heeft met Technicolor ook zijn eigen HDR-variant gemaakt, waardoor Dolby Vision helaas niet zo universeel gebruikt wordt als gehoopt.
DisplayHDR
DisplayHDR is geen HDR; het is een poging van VESA tot transparantie. Het probleem is dat het algemene HDR-label zo open staat voor interpretatie en misbruik, dat het voor de gemiddelde consument erg moeilijk is om echt te weten wat er op een bepaald scherm wordt aangeboden. HDR bestaat namelijk in meerdere vormen, zoals je hierboven ziet.
Het hele verhaal hierachter is te lang om kort en bondig te bespreken (zoals gebruikelijk in onze koopgidsen). Je leest er bij TFTcentral daarom meer over. In het kader van deze top 5, is het echter belangrijk te weten dat hoe hoger de DisplayHDR-standaard is, hoe beter de beeldkwaliteit is.
DisplayHDR400 is hierbij al behoorlijk gedateerd, terwijl DisplayHDR1000 het beste van het beste is. De peak brightness light hierbij hoger, wat belangrijk is omdat een HDR-paneel in staat moet zijn helderdere highlights te produceren.
Synchronisatietechnieken
Laat me eerst verhelderen wat adaptive of variable sync is. Je grafische kaart stuurt beelden zo snel mogelijk naar je monitor, maar traditionele monitors verversen hun beeld op een ingestelde snelheid. Een 60 Hz-monitor ververst 60 keer per seconde.
Als je videokaart buiten dat schema frames levert, toont je monitor een deel van het ene frame en het volgende frame tegelijkertijd, met als gevolg dat het gevreesde screen tearing. De VSync-instelling lost dit deels op, maar vaak leidt dit tot een trage invoersnelheid en gestotter.
FreeSync en G-Sync lossen al die problemen op door de verversingsfrequentie van je monitor te synchroniseren met de verversingsfrequentie van je grafische kaart (tot de maximale verversingsfrequentie van de monitor).
Als je videokaart een nieuw frame stuurt, geeft de adaptieve synchronisatie-monitor dat zo weer. Als je videokaart 52 frames per seconde genereert, wordt je monitor ververst met 52 Hz. Het eindresultaat? Een prachtig, vloeiend verloop van het beeld.
Er zijn momenteel twee synchronisatietechnieken te vinden: G-Sync (van Nvidia), en FreeSync (van AMD). De onderliggende technieken verschillen, maar de resultaten zijn haast hetzelfde: de verversingssnelheid tussen je videokaart en monitor worden gesynchroniseerd, en screen tearing neemt drastisch af.
De beste ultrawide monitors
Ultrawide monitor | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
LG UltraGear 38GN950 | All-roundgebruik | 9,7 | Bekijk hem hier |
BenQ EX3510R | Prijs-kwaliteit | 9,4 | Bekijk hem hier |
Acer Predator X35 | Gaming | 8,7 | Bekijk hem hier |
Asus ProArt PA34VC | Productiviteit | 8,3 | Bekijk hem hier |
LG 49WL95C | Multitasken | 8,0 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
Dat verschilt per ultrawide monitor. Neem de Asus ProArt PA34VC, een monitor gericht op productiviteit. Deze staat toe een deel van je scherm toe te wijzen aan een tweede bron door middel van picture-in-picture-modus. Je vindt in de specificaties terug of dit mogelijk is bij de monitor die jij op het oog hebt.
Conclusie
Ben je klaar om het meeste uit je beste desktop – of zelfs laptop – te trekken met een goede ultrawide monitor? Loop dan nog eens de top 5 na en kies uit een de giganten die dit marktsegment domineren, zoals de LG UltraGear 38GN950.
Heb je nog vragen, tips of andere behulpzame feedback? Laat ons dit dan vooral hieronder weten! Bedankt voor het lezen. 😄