De Beste FreeSync-Monitor is Perfect voor Gamers

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste FreeSync-Monitor is Perfect voor Gamers

De beste FreeSync-monitor is het antwoord op stuttering en tearing en daarom direct een zeer goede gaming-monitor. In dit artikel praat ik je bij over dit type monitoren: wat is het en hoe vind je een geschikt model?

Daarbovenop wordt de huidige top vijf beste FreeSync-monitoren aan je voorgeschoteld. Check hieronder meteen de beste drie!

LG UltraGear 24GQ50F-B

LG UltraGear 24GQ50F-B
Schermgrootte: 23.8 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Curved: Nee
HDMI: 2
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MSI Optix G24C4 - Full

MSI Optix G24C4 - Full
Schermgrootte: 24 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Type HDR: Geen HDR
Curved: Ja
HDMI: 2
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

AOC C32G2ZE/BK -

AOC C32G2ZE/BK -
Schermgrootte: 32 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldscherm verversing snelheid: 240 Hz
Type HDR: Geen HDR
Curved: Ja
Type paneel: VA
HDMI: 2
Reactietijd: 0 ms
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

FreeSync-monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als gamer heb je misschien wel eens te maken gehad met stuttering en tearing: horizontale scheuren in je frames en haperende beelden. De oorzaak hiervan is dat de frames per second (fps) – oftewel beelden per seconde – van je videokaart en de verversingssnelheid van je monitor niet gelijklopen, wat tot stuttering (gestotter) leidt.

Ook ververst je monitor vaker de beelden dan dat je videokaart doet, wat weer tot screen tearing leidt. Je kent het wel: die horizontale oneffenheden in je scherm, waardoor je nooit precies ziet wat de videokaart wilt weergeven.

Gelukkig biedt FreeSync uitkomst! Dit is een synchronisatietechniek die monitoren een variabele ververssingssnelheid geeft. Hierdoor lopen de verversing van je monitor en het moment waarop je videokaart nieuwe frames berekent synchroon.

Bedoeld voor AMD-videokaarten

FreeSync is een technologie van AMD is daarom bedoeld voor AMD-videokaarten. Heb je een videokaart van NVIDIA? Zoek dan je heil in een zogenaamde G-Sync-monitor als je gebruik wilt maken van synchronisatietechnologie.

Nu je weet wat FreeSync is, kunnen we gaan kijken naar de belangrijkste kenmerken van deze monitoren. Mocht je een FreeSync-monitor willen gaan scoren, dan weet je precies waar je op moet letten.

Schermgrootte

Als je eenmaal op zoek gaat naar een FreeSync-monitor, is de schermgrootte een van de eerste zaken waarover je moet beslissen. Het is in ieder geval prettig om te weten welke grootte je ongeveer wenst. Hier zitten namelijk flinke verschillen tussen: de kleinste monitoren meten rond de 20 inch en de grootste monitoren zijn meer dan 50 inch.

Een groot scherm heeft veel voordelen. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat gamen op een groter scherm comfortabeler is dan op een kleine. Voor een optimale game-ervaring, waarbij je helemaal in je game opgaat, kies je het liefst voor een monitor die 27 inch is of groter.

Toch zijn er ook zeker situaties waarbij een groot scherm niet ideaal is. De voornaamste reden om voor een kleiner scherm te kiezen is als je niet genoeg ruimte op je bureau hebt. Een 27 inch monitor neemt bijvoorbeeld al behoorlijk wat ruimte in. Dit zou je wel weer kunnen oplossen met een monitorbeugel. Oftewel: door je monitor op te hangen.

Daarbovenop komt het prijskaartje: een groter scherm is – logischerwijs – duurder. Als je voor een groter scherm gaat, is de schermresolutie belangrijker dan als je voor een klein scherm gaat. Ik ga straks dieper op dit punt in!

Ververssingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak het beeld per seconde ververst. Dit wordt weergegeven in Hz (Hertz). 60 Hz houdt in dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst. Hoe hoger dit getal is, hoe vloeiender en scherper de weergave.

Voor gamers is een hoge verversingssnelheid een must, vooral als het scherm veel snelle actiespellen voor zijn kiezen krijgt. Ga minstens voor 75 Hz, maar liever voor 120 Hz of meer.

Een 144Hz-monitor is bijvoorbeeld ideaal. FreeSync-monitoren hebben een variable refresh rate (VRR) en kunnen de verversingssnelheid aanpassen op het aantal frames dat de videokaart per seconde doorstuurt naar het scherm.

Reactietijd

De reactietijd geeft aan hoe snel een monitor individuele pixels van zwart naar wit en weer terug naar zwart verandert. Men drukt dit uit in milliseconden (ms). Hoe lager, hoe beter. Alles onder 5 ms wordt over het algemeen beschouwd als snel, maar als gamer wil je liever een nóg lagere reactietijd: niet meer dan 1 of 2 ms.

Paneeltype

In het aanbod van FreeSync-monitoren kom je verschillende paneeltypes tegen. Ik zet de voor- en nadelen van de meest voorkomende lcd-technologieën voor je op een rij.

TN (twisted nematic)

Wat we goed vinden:

 • Heeft een snelle reactietijd
 • Is doorgaans lief voor de portemonnee 
 • Is energiezuinig

Wat we minder goed vinden:

 • Het contrast en de kleurenweergave zijn minder sterk

IPS (in-plane switching)

Wat we goed vinden:

 • Heeft een goede kleurenweergave
 • Biedt een sterk contrast

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft een relatief hoge reactietijd
 • Verbruikt veel energie 

VA (vertical alignment) 

Wat we goed vinden:

 • Biedt het beste contrast

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft een relatief hoge reactietijd

De vraag is: wat is de beste keuze voor gamers? Zowel de kleurenweergave en het contrast als de reactietijd zijn belangrijke onderdelen van een game-ervaring. Een TN-paneel lijkt het populairst onder gamers. De snelle reactietijd blijkt dan het zwaarste te wegen, en dat deze monitoren lief voor de portemonnee zijn zal ongetwijfeld helpen.

Gaat jouw voorkeur uit naar games waar niet de snelheid, maar de visuele ervaring centraal staat? Dan laat je het TN-paneel liever links liggen en kies je voor een VA- of IPS-paneel.

Hoe zit het met oled-monitoren?

Hoewel lcd-panelen nog steeds de klok slaan, komen oled-monitoren langzaam in opkomst. 'Oled' staat voor 'organic light emitting diode' en is een technologie die voor een perfect contrast zorgt. Je moet vooralsnog diep in de buidel tasten voor oled-monitoren, wat waarschijnlijk grotendeels de reden is dat ze nog niet massaal zijn doorgebroken.

Schermresolutie

De schermresolutie geeft aan hoeveel pixels op het scherm van de monitor passen. Dit wordt uitgedrukt in het aantal pixels in de breedte en het aantal pixels in de hoogte. Hoe hoger de resolutie van je monitor, hoe scherper het beeld.

De resolutie die je veruit het meest terug ziet komen in het aanbod is de Full HD-resolutie (1920 × 1080 pixels). Zolang je budget het toelaat, is het niet wenselijk om voor een resolutie lager dan Full HD te kiezen. Deze resolutie leent zich prima voor de meeste taken: van surfen op het internet tot het kijken van video's.

Quad HD (2560 × 1440 pixels), ook aangeduid als QHD of 2K, is twee keer scherper dan Full HD. Een uitstekende resolutie voor het uitvoeren van games en grafische taken.

Weer een stapje hoger is de 4K-resolutie (3840 × 2160 pixels). Je profiteert hiermee zeker van een waanzinnige game-ervaring.

Een krachtige videokaart en processor zijn echter noodzakelijk om optimaal van 4K te kunnen profiteren. Zonder 4K-waardige computer, heeft een 4K-monitor weinig zin.

Om het nog even iets verwarrender te maken: hoewel een hogere resolutie in principe altijd beter is, geven sommige gamers juist weer de voorkeur aan een lagere resolutie. Dit kan namelijk gunstig zijn bij spellen die om snelheid draaien. De hardware presteert beter bij een lagere resolutie en dat heeft weer betere spelprestaties als gevolg.

Als je tóch voor een hogere resolutie kiest, hoef je je geen zorgen te maken, want je kunt de resolutie van een monitor zelf instellen. Mocht je de monitor voornamelijk gebruiken om op lagere resolutie te gamen, dan is het de hogere prijs echter waarschijnlijk niet waard.

De schermresolutie is vooral een belangrijk punt als je voor een groter scherm gaat. Dit komt omdat je verschil minder ziet bij kleinere schermen. Dat is dus een pluspunt van een kleiner scherm!

HDR

'HDR' staat voor 'high dynamic range' en is een beeldtechnologie die een monitor in staat stelt een breed scala aan kleuren en contrasten weer te geven. Het geeft de verschillen tussen donker en licht haarfijn weer en is daardoor zeer gedetailleerd.

HDR-ondersteuning is al een pre, maar daarbovenop zijn er verschillende HDR-formaten. HDR10 is het formaat dat je in ieder geval vaak tegenkomt. Deze variant maakt gebruik van statische metadata. Dit houdt in dat de beeldinstellingen voor de volledige film of serie hetzelfde zijn en niet per scène geoptimaliseerd.

Dolby Vision en HDR10+ zijn nog een stukje geavanceerder: deze formaten maken gebruik van dynamische metadata. Hierbij worden de beeldinstellingen van een serie of film per scène aangepast.

Een monitor met een headset ernaast op een standaard

Helderheid

De helderheid van een FreeSync-monitor wordt uitgedrukt in cd/m². Voor de meeste toepassingen is 250 cd/m² voldoende. Werk je echter in een sterk verlichte ruimte, dan heb je baat bij een hogere helderheid: 300 tot 350 cd/m². Te veel licht op je scherm levert mogelijk problemen met de zichtbaarheid op.

Ultrawide monitors

Een ultrawide monitor heeft een afwijkende beeldverhouding: 21:9 in plaats van 16:9. Ter illustratie: deze beeldverhouding wordt ook toegepast in de bioscoop. Het biedt een breed gezichtsveld en geeft je concreet in de breedte een derde meer ruimte dan monitors met de traditionele beeldverhouding.

Mocht je in twee vensters naast elkaar naast elkaar willen werken, dan is de beste ultrawide monitor ideaal. Het is dan niet meer noodzakelijk om een tweede monitor aan te schaffen. Dit maakt het een goede monitor voor thuiswerken.

Er kleven echter ook nadelen aan een ultrawide monitor. Zo ondersteunt niet elke game de 21:9 beeldverhouding. Bovendien profiteer je alleen optimaal van deze beeldverhouding als je voor een grote schermgrootte (meer dan 32 inch) kiest. Je komt echter niet veel kleinere ultrawide monitoren in het aanbod tegen.

Curved monitor

Een curved monitor is gebogen en gevormd naar je natuurlijke blikveld, zodat je alles in één oogopslag ziet. Dit voorkomt dat je je ogen, hoofd en nek hoeft te draaien (zoals bij een plat scherm) en daardoor vervelende klachten krijgt. Ook verminder je de kans op vermoeide ogen.

Niet alle curved monitoren hebben dezelfde mate van kromming. Dit is af te lezen aan een bepaald getal met daarachter de letter R (radius). Hoe lager het getal, hoe sterker de kromming. Een gebruikelijke kromming ligt tussen de 400R en 1800R.

Een sterkere kromming is echter niet altijd de beste keuze: als je een scherm hebt dat kleiner is dan 27 inch, komt dit niet goed uit de verf.

Blauwlichtfilter

Als gamer is het niet gek dat je meerdere uren achter elkaar achter je monitor doorbrengt. Het nadeel daarvan is dat het kunstmatige blauwe licht voor vermoeide ogen, hoofdpijn en een slechte nachtrust kan zorgen. Een blauwlichtfilter, een technologie die het blauwe licht uit je scherm filtert, helpt om deze klachten te voorkomen.

Aansluitingen

Check altijd hoe je de beoogde FreeSync-monitor kunt aansluiten op je apparaat. Heeft de monitor de benodigde aansluitingen voor de uitgangen van je pc of laptop? Denk aan DisplayPort, HDMI, DVI of VGA. Daarnaast zijn meerdere usb- en usb-c-poorten handig.

Heeft je apparaat een DisplayPort, ga hier dan vooral als gamer voor. Deze aansluiting kan namelijk een hogere bandbreedte aan dan HDMI. Je hoeft bij DisplayPort alleen echt te letten op de standaard als je van plan bent om al op 8K te gaan gamen of werken. In dat geval moet je DisplayPort 2.0 gebruiken.

Ga je toch voor HDMI, let dan vooral op de standaard. Met HDMI 2.1 sluit je meerdere 4K-monitoren aan. Verder geldt de verwachte regel: hoe hoger de standaard, hoe sneller de HDMI-verbinding is. Hierbij let je op de standaard van zowel de monitor als het bronapparaat, én van de kabel.

De 5 beste FreeSync-monitoren onder elkaar

1. LG UltraGear 24GQ50F-B

1. LG UltraGear 24GQ50F-B
Schermgrootte: 23.8 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Curved: Nee
HDMI: 2

2. MSI Optix G24C4 - Full

2. MSI Optix G24C4 - Full
Schermgrootte: 24 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Type HDR: Geen HDR
Curved: Ja
HDMI: 2

3. AOC C32G2ZE/BK -

3. AOC C32G2ZE/BK -
Schermgrootte: 32 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldscherm verversing snelheid: 240 Hz
Type HDR: Geen HDR
Curved: Ja
Type paneel: VA
HDMI: 2
Reactietijd: 0 ms

4. MSI Optix G2412 Full HD -

4. MSI Optix G2412 Full HD -
Schermgrootte: 24 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 175 Hz
Curved: Nee
HDMI: 2

5. iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur

5. iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur
Schermgrootte: 28 Inch
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: HDR 400
Curved: Nee
HDMI: 1

Veelgestelde vragen over FreeSync-monitoren

Wat is het verschil tussen een normale monitor en een FreeSync-monitor?

FreeSync-monitoren onderscheiden zich door de variabele verversingssnelheid. Deze monitoren passen de verversingssnelheid aan op het aantal frames dat de videokaart per seconde doorstuurt naar het scherm. Dit gaat horizontale scheuren in je frames en haperende beelden – ook wel screen tearing – tegen.

Wat is het verschil tussen FreeSync en G-Sync?

FreeSync en G-Sync zijn beide synchronisatietechnieken. Het voornaamste verschil zit hem in de compatibiliteit met de videokaart. Waar G-Sync bedoeld is voor een videokaart van NVIDIA, is FreeSync bedoeld voor een videokaart van AMD.

Hoewel hier vroeger totaal geen flexibiliteit in zat, is dit tegenwoordig niet meer zo: NVIDIA laat langzaamaan mensen toe hun FreeSync-monitoren te gebruiken met hun G-Sync-technologie. Dit is echter redelijk omslachtig en staat nog in zijn kinderschoenen, dus gemakshalve gebruik je liever een monitor waarvan de synchronisatietechniek aansluit op die van je videokaart.

Wat is FreeSync Premium Pro?

FreeSync bestaat in verschillende varianten. FreeSync Premium Pro is de meest geavanceerde variant en biedt HDR-ondersteuning voor de hardware.

Welke FreeSync-monitor moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste FreeSync-monitoren. Zo maak jij de bese keus!

SchermgrootteBeeldscherm verversing snelheidCurvedHDMIType HDRSchermresolutieType paneelReactietijd
1LG UltraGear 24GQ50F-B23.8 Inch165 HzNee2
2MSI Optix G24C4 - Full24 Inch144 HzJa2Geen HDR
3AOC C32G2ZE/BK -32 Inch240 HzJa2Geen HDR1920 x 1080 pixelsVA0 ms
4MSI Optix G2412 Full HD -24 Inch175 HzNee2Geen HDR1920 x 1080 pixelsVA0 ms
5iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur28 Inch75 HzNee1HDR 4001920 x 1080 pixelsVA0 ms

LG UltraGear 24GQ50F-B

Schermgrootte: 23.8 Inch

Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

Curved: Nee

HDMI: 2

MSI Optix G24C4 - Full

Schermgrootte: 24 Inch

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Curved: Ja

HDMI: 2

Type HDR: Geen HDR

AOC C32G2ZE/BK -

Schermgrootte: 32 Inch

Beeldscherm verversing snelheid: 240 Hz

Curved: Ja

HDMI: 2

Type HDR: Geen HDR

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 0 ms

MSI Optix G2412 Full HD -

Schermgrootte: 24 Inch

Beeldscherm verversing snelheid: 175 Hz

Curved: Nee

HDMI: 2

Type HDR: Geen HDR

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 0 ms

iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur

Schermgrootte: 28 Inch

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Curved: Nee

HDMI: 1

Type HDR: HDR 400

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 0 ms

Conclusie

Hopelijk heb je nu een goed beeld van wat de beste FreeSync-monitoren van dit moment zijn en welke kenmerken belangrijk zijn bij het zoeken. Mocht je de top vijf gemist hebben, dan vind je die hieronder nogmaals. We zijn altijd benieuwd naar jouw mening!

Was dit artikel behulpzaam?