De Beste 27 Inch Monitor Verhoogt Je Computerplezier

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste 27 Inch Monitor Verhoogt Je Computerplezier

Je kunt nog zo'n goede pc hebben, zonder scherp beeld geniet je er niet optimaal van. Een goede monitor is de investering dan ook helemaal waard. Natuurlijk wil je wel zeker weten dat je een goed model scoort. Om je hierbij te helpen, heb ik de onderstaande koopgids samengesteld.

Daarnaast bevat dit artikel een selectie van vijf beste 27 inch monitors. Check de top drie hieronder alvast! 👇

iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur

iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MSI G2712 -

MSI G2712 -
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 175 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur

MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur
Kijkhoek: 178
Curved: Ja
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 250 Hz
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

27 inch monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Met een goede monitor haal je het meest uit je pc of laptop. Als je voor een model met een scherm van 27 inch gaat, haal je een prima formaat in huis: hij valt in het grotere segment, maar neemt ook niet te veel ruimte in beslag.

De prijzen van 27 inch monitoren lopen enorm uiteen: van budgetvriendelijk tot aardig aan de prijs. Natuurlijk hangt het ook af van je budget, maar soms heb je niet eens het duurste model nodig.

Neem onderstaande koopgids door en check welke aspecten jij belangrijk vindt, zodat je een weloverwogen aankoop doet.

Hoe groot is 27 inch?

27 inch monitors hebben een schermdiagonaal van 69 centimeter, een breedte van 59,7 centimeter en een hoogte van 33,8 centimeter. Hiermee vallen ze in het grotere segment. Om ruimte te besparen kies je een goede monitorbeugel.

Een groter formaat leest en werkt prettiger. Bovendien hoef je er niet – net zoals bij een laptop – mee te sjouwen. Een 27 inch monitor is dan ook razend populair. Misschien is 27 inch echter net iets te groot wanneer je op zoek bent naar de beste monitor voor thuiswerken.

Paneeltype

De drie meestgebruikte lcd-panelen in moderne pc-monitoren zijn:

  • TN (twisted nematic) heeft een snelle reactietijd. Bovendien heeft het een laag prijskaartje en is het energiezuinig. Zwakke plekken zijn het contrast en de kleurenweergave.
  • IPS (in-plane switching) blinkt uit in kleuren en heeft een goed contrast, maar een lage reactietijd en verbruikt veel energie.
  • VA (vertical alignment) biedt het allermeeste contrast van de drie paneeltypes, maar heeft een lage reactietijd.

Hoewel een game-ervaring zeker baat heeft bij een fraaie kleurenweergave en een goed contrast, kiezen veel gamers toch voor een TN-paneel. De snelle reactietijd weegt voor hen dan zwaarder.

zwarte monitor met rots op achtergrond

Schermresolutie

De resolutie geeft aan hoeveel pixels op het scherm passen en wordt uitgedrukt in het aantal pixels in de breedte bij het aantal pixels in de hoogte. Hoe hoger de resolutie van je monitor, hoe scherper het beeld. Zeker bij grotere schermen is de resolutie belangrijk. Bij kleinere monitoren zie je het verschil minder.

Ga minstens voor een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Een lagere resolutie komt nog nauwelijks voor en is niet meer wenselijk. Voor de meeste taken is Full HD meer dan voldoende, denk aan surfen op het web, tekstverwerking en het kijken van series, films en video's.

Een andere, iets hogere resolutie die je vaak terugziet is Quad HD (2560 x 1440 pixels). Men duidt dit ook aan met de termen QHD of 2K. Quad HD is twee keer scherper dan Full HD. Vooral voor gamers en mensen die aan foto- en videobewerking doen is het een aanrader.

De crème de la crème onder de 27 inch monitors hebben een 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels). Je krijgt dan een zeer gedetailleerd en haarscherp beeld, wat ideaal is tijdens het uitvoeren van grafische taken. Ook zorgt het voor een adembenemende film- en game-ervaring.

Dat klinkt natuurlijk schitterend, maar het is zeker niet voor iedereen het meest geschikt (of noodzakelijk). Je moet een krachtige videokaart en processor hebben om van een 4K-resolutie te profiteren.

Is een hoge resolutie altijd geschikt voor gamers? 

Niet alle gamers worden blij van een hogere schermresolutie. Sommigen geven juist de voorkeur aan een lagere resolutie. Hier is vooral sprake van bij spellen waar snelheid centraal staat. Een lagere resolutie laat de hardware beter presteren, wat weer zorgt voor betere spelprestaties.

De resolutie van een monitor is instelbaar, dus een Quad HD- of 4K-monitor is niet per se een slechte keuze. Het is enkel de vraag of het de duurdere prijs waard is als je toch op lagere resolutie gamet.

HDR

HDR staat voor high dynamic range en is een techniek die de verschillen tussen donker en licht beter laat zien. Dit zorgt er concreet voor dat je een breed kleurenbereik hebt en veel details op het scherm ziet.

Om het een tikje lastiger te maken, zijn er verschillende HDR-formaten. HDR10 is het meest gangbare formaat. Deze variant maakt gebruik van statische metadata, wat inhoudt dat de beeldinstellingen voor de volledige film of serie hetzelfde zijn en niet per scène geoptimaliseerd.

Dolby Vision eHDR10+ maken gebruik van dynamische metadata en gaan nog een stapje verder: hierbij worden de beeldinstellingen van een serie of film per scène aangepast.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hz (Hertz). Hoe hoger dit getal is, hoe vloeiender de weergave. Veel 27 inch monitoren hebben een Hz van 60 en dat is voor 'normaal' gebruik genoeg, al zit je met 75 Hz iets veiliger.

Wil je de allerbeste filmervaring, spellen vol actie spelen en/of grafische taken uitvoeren, dan is een hogere verversingssnelheid zeker geen gek idee. Je komt in dat geval waarschijnlijk uit bij 120 Hz of meer. Een 144Hz-monitor is dan ook ideaal voor gamers.

Een monitor met een variable refresh rate (VRR) is vooral voor gamers een pre vooral. Een monitor met VRR is in staat zijn verversingssnelheid aan te passen op het aantal frames dat de videokaart per seconde doorstuurt naar het scherm.

Zo voorkom je screen tearing, waarbij een deel van het scherm een seconde of deel van een seconde vasthangt, terwijl de rest verder beweegt. Deze techniek komt veel voor onder de namen AMD's FreeSync en G-Sync van Nvidia. Hierbij is het handig om te weten dat veel G-Sync-monitoren ook in staat zijn met AMD's FreeSync-videokaarten samen te werken, maar niet andersom. Dit geldt ook voor FreeSync-monitoren.

Reactietijd

De reactietijd (of responstijd) is de tijd die een monitor nodig heeft om van de ene naar de andere kleur over te schakelen. Men drukt dit uit in ms (milliseconden). Hoe lager, hoe beter. Alles onder 5 ms wordt over het algemeen beschouwd als zeer snel. Als gamer wil je echter liever nóg lager, niet meer dan 1 of 2 ms.

Helderheid

De helderheid van een monitor wordt uitgedrukt in cd/m². In principe is 250 cd/m² voor de meeste gebruikers voldoende. De helderheid is vooral belangrijk als je in een sterk verlichte ruimte werkt. Dan heb je liever een nog hogere helderheid, 300 tot 350 cd/m². Licht op je scherm kan namelijk problemen met de zichtbaarheid opleveren.

zwarte monitor op bureau

Ultrawide monitors

Wellicht kom je de term ultrawide monitor tegen in je zoektocht. Dit houdt in dat de monitor een afwijkende beeldverhouding heeft, 21:9 in plaats van 16:9. Hiermee krijg je een zeer breed gezichtsveld. Je hebt in de breedte een derde meer ruimte dan bij monitors met de traditionele beeldverhouding.

Dit is ideaal als je in twee vensters naast elkaar wilt werken en neemt de noodzaak voor twee monitoren weg. Een ultrawide monitor heeft ook nadelen: niet elke game ondersteunt bijvoorbeeld de 21:9 beeldverhouding.

De meeste ultrawide monitoren zijn een stuk groter, maar de 27 inch-versie komt wel voor. Eerlijk is eerlijk: je haalt ook het meeste uit de 21:9 beeldverhouding met een monitor groter dan 32 inch.

Curved monitor

Een curved monitor is gebogen, en daarmee gevormd naar je natuurlijke blikveld. Zo zie je alles in één oogopslag. Je hoeft je ogen, hoofd en nek niet te draaien, zoals bij een plat scherm, en verkleint zo de kans op de nek- en rugklachten en vermoeide ogen.

De mate van kromming van de monitoren verschilt en is af te lezen aan een getal met daarachter de letter R (radius). Hoe lager het getal, hoe sterker de kromming. Meestal is de kromming tussen de 1800R en 400R.

Het hangt er natuurlijk maar net vanaf wat jij zelf fijn vindt, maar over het algemeen is een hele sterke kromming (1800R of minder) niet aan te raden bij een scherm van 27 inch. Het komt beter uit de verf bij een groter scherm.

Blauwlichtfilter

Een monitor produceert kunstmatig blauw licht en dit kan zorgen voor vermoeide ogen, hoofdpijn en een slechte nachtrust. Om dit te voorkomen, is een blauwlichtfilter aan te raden. Deze technologie filtert het blauwe licht uit je scherm en kun je zelf aan- en uitzetten in de instellingen.

Aansluitingen

Een monitor moet je uiteraard op je pc aansluiten. Dit kan via DisplayPort, HDMI, DVI of VGA zijn. Check altijd vooraf of de monitor die benodigde aansluitingen voor de uitgangen van jouw pc of laptop heeft. Daarnaast zijn een of meerdere usb-c-poorten een pre.

De 5 beste 27 inch monitors onder elkaar

1. iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur

1. iiyama G-Master G2760HSU-B3 geen kleur
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 1
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

2. MSI G2712 -

2. MSI G2712 -
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 175 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

3. MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur

3. MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur
Kijkhoek: 178
Curved: Ja
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 250 Hz
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

4. RAIDER Pro Gaming Monitor

4. RAIDER Pro Gaming Monitor
Contrastverhouding: 3000:1
Kijkhoek: 170
Curved: Nee
HDR: Ja
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Reactietijd: 4 ms
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Nee
Type paneel: VA
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

5. MSI Optix G273QF

5. MSI Optix G273QF
Kijkhoek: 178
Curved: Nee
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Aantal USB-C poorten: Geen
HDMI: 2
Touchscreen: Nee
Kantelbaar: Ja

Veelgestelde vragen over 27 inch monitors

Hoe groot is een 27 inch monitor?

Een 27 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 69 centimeter, een breedte van 59,7 centimeter en een hoogte van 33,8 centimeter.

Welke soort lcd-panelen zijn er voor 27 inch monitors?

Er zijn drie soorten lcd-panelen voor 27 inch monitors: TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) en VA (vertical alignment). TN blinkt uit in reactietijd, IPS in de kleurenweergave en VA in contrast.

Hoe weet ik of een 27 inch monitor compatibel is met mijn pc of laptop?

Kijk welke uitgang(en) je pc of laptop heeft en vervolgens of de monitor die je op het oog hebt over deze poorten beschikt. Vaak zijn er meerdere aansluitmogelijkheden. Mocht je pc of laptop niet de juiste poorten hebben, dan biedt een adapter alsnog uitkomst.

Welke 27 inch monitor moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 27 inch monitor. Zo kun jij de beste keus maken.

Type koptelefoonMaximale batterijduurIntroductiejaarWater/zweet bestendigBluetooth versieProduct gewichtDiameter drivers
1JBL Tune 760 NC ZwartOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g
2Sennheiser HD 450BT WitOver-ear30 uur2020NeeBluetooth 5.0238 g
3JBL Tune 760 NC WitOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g
4JBL Tune 710BT ZwartOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0220 g
5JBL Tune 760NC blauwOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g

JBL Tune 760 NC Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

Sennheiser HD 450BT Wit

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 30 uur

Introductiejaar: 2020

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 238 g

JBL Tune 760 NC Wit

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

JBL Tune 710BT Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 220 g

JBL Tune 760NC blauw

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

Conclusie

Een goede monitor draagt onverminderd bij aan de beste computerervaring. Ik hoop dat je nu weet waar je op moet letten als je op jacht gaat naar een gloednieuw exemplaar. De top vijf met beste 27 inch monitors zijn in ieder geval het overwegen waard en vind je hieronder. We horen het graag als je er eentje hebt gescoord!

Was dit artikel behulpzaam?