Volledige Immersie met de Beste Curved Monitor

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Volledige Immersie met de Beste Curved Monitor

Toen de curved monitor jaren geleden op de markt verscheen, verwachtte men dat hij een stille dood zou sterven. Het tegendeel is echter waar: de curved monitor groeit enorm in populariteit onder consumenten, wordt steeds vaker gebruikt binnen e-sports en vind je zelfs op het kantoor! De beste curved monitor is daarmee een geduchte tegenstander voor de reguliere monitor.

Om je te helpen met de zoektocht naar de beste curved monitor voor jou, licht ik de belangrijkste specificaties in dit artikel uit. Check hieronder de top 3 en lees meer over de details in de koopgids! 😄

Philips 241V8LA/00 -

Philips 241V8LA/00 -
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
UltraWide: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

MSI Optix G24C6 -

MSI Optix G24C6 -
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Reactietijd: 1 ms
UltraWide: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

iiyama G-Master G2766HSU-B1

iiyama G-Master G2766HSU-B1
Schermgrootte: 27 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Reactietijd: 1 ms
UltraWide: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Curved monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een van de grootste voordelen is dat de curved monitor het makkelijk maakt om alles in één opslag op je scherm te zien. Door de curve is de afstand tussen je ogen en het scherm constanter dan bij een platte monitor. Het vergt ook minder hoofdbewegingen en is aanzienlijker beter voor je ogen en nek.

Doordat de curve als het ware om je heen buigt, krijg je een geweldig gevoel van immersie. Dit maakt het ideaal voor gamers die zich graag volledig onderdompelen in hun favoriete games. Ook wordt hij steeds geliefder binnen de kantoorsetting en in thuisstudio's in combinatie met een studiomonitor.

Benieuwd naar de belangrijkste specificaties? Lees hieronder verder!👍

Curve

De curve van de monitor wordt aangeduid met het zogeheten R-getal, waarbij de 'R' voor de radius staat en het getal in millimeters, bijvoorbeeld 1000R of 2000R. Hoe kleiner het R-getal, hoe subtielerde curve van de monitor.

Hoe komt het R-getal tot stand? Beschouw de curve van een monitor als onderdeel van een cirkel. Hoe kleiner de curve van de monitor, hoe kleiner de cirkel en de radius. Bij een monitor van 1000R is die radius 1000 millimeter. 📏

Een voorbeeld van een breedbeeld curved monitor

Beelddiagonaal en beeldverhouding

Hoewel het aantal inches beelddiagonaal grotendeels afhankelijk is van persoonlijke voorkeur, benut je een curved monitor het beste vanaf 27 inches of groter. Een monitor van 24 inch is simpelweg te klein om het effect van een curved monitor goed over te brengen. In dit geval is een reguliere 24 inch monitor een beter alternatief.

Daarnaast krijg je nog te maken met beeldverhoudingen. Veel monitors beschikken over de standaard 16:9-breedbeeldverhouding. Dat betekent dat voor elke 16 eenheden in de breedte je 9 eenheden in de hoogte hebt. 🖥️

Curved monitors staan erom bekend een stapje verder te gaan dan dit. Zo heb je ultra wide (21:9) en super ultra wide (32:9), waarbij de laatstgenoemde zelfs de breedte heeft van twee breedbeeldschermen. De beste ultrawide monitor is ideaal als je meerdere vensters op één scherm open wilt hebben zonder het overzicht kwijt te raken.

Een ultrawide curved monitor binnen de context van een bureau

Resolutie

In tijden waarin de 4K-monitor reeds haar intrede heeft gedaan, 8K-resolutie op komst is en 4K-resolutie meer en meer de norm wordt, is deze resolutie op het eerste gezicht de meest voor de hand liggende keuze.

Hoewel streven naar de hoogst mogelijke resolutie begrijpelijk is en 4K prachtige beelden weergeeft, stuit je al gauw op een flink prijskaartje en moet je videokaart het ook maar net aankunnen.

1080p (Full HD) of 1440p (QHD) zijn daarom prima alternatieven. Vooral bij 24 of de beste 27 inch-monitor is het beeld rijk met details. Kies je voor een grotere monitor? Dan wordt 4K interessant. Hoe groter de monitor, hoe korreliger het beeld van 1080p en 1440p wordt.

Reactietijd

De reactietijd wordt bepaald door de snelheid waarmee een pixel zijn kleur wijzigt en wordt gemeten in miliseconden (ms). De reactietijden variëren doorgaans tussen de 1 en 6 ms. Het is aan te raden in ieder geval een monitor te kiezen met een responstijd lager dan 5 ms.

Alles daarboven kan ertoe leiden dat je input (zoals je muisbeweging) niet op tijd op het scherm verschijnt. Gamers kunnen zich de nadelen hiervan maar al te goed voorstellen: gemiste headshots, of juist zelf het slachtoffer worden hiervan.

Vooral in het geval van shooters en actiespellen, waarbij snelle reacties noodzakelijk zijn, is een monitor met een lage reactietijd wenselijk. Zeker wanneer je een competitieve gamer bent kun je vrijwel niet om een 1 ms reactietijd heen. 👆

Verversingssnelheid

Hoe meer beelden een monitor per seconde produceert, hoe vloeiender de bewegingen die je op je scherm waarneemt. Hoeveel beelden per seconde op de monitor verschijnen noem je de verversingssnelheid. Dit druken we uit in Hertz (Hz).

Monitors tref je aan met 60 Hz, 120 Hz, 144 Hz en zelfs 240 Hz. Gebruik je de monitor voornamelijk voor werk of studie? Dan voldoet een 60Hz-monitor. Indien je shooters of racespellen speelt, raad ik minimaal een 120Hz- of een goede 144Hz-monitor aan.

De ververssnelheid wordt gauw verward met de frames per second (fps). Het verschil zit hem erin dat de videokaart het aantal fps produceert, en de monitor het aantal Hertz. Heb je een 120Hz-monitor? Dan heb je een videokaart nodig die ook 120 fps kan genereren op de resolutie voor van je monitor.

G-Sync en FreeSync

G-Sync en FreeSync zijn synchronisatietechnieken die zorgen dat de verversingssnelheid van je monitor en de fps van je videokaart synchroon lopen. Het gaat haperende beelden (stuttering) en horizontale 'scheuren' (tearing) in het beeld tegen. Het euvel doet zich voor wanneer de verversingssnelheid hoger of lager is dan de fps die je videokaart genereert.

G-Sync werkt enkel met NVIDIA-videokaarten en verhelpt tearing en stuttering. Een FreeSync-monitor werkt met AMD en zelfs sommige NVIDIA-videokaarten én is een stuk goedkoper. Het nadeel is dat het tearing en stuttering niet verhelpt, maar slechts vermindert.

Paneeltype

Het schermpaneel geeft het beeld weer op je onderdeel. Tussen de paneeltypes is geen duidelijke winnaar en hangt voornamelijk af voor welk doel je hem gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de vier paneeltypes:

  • IPS (in-plane switching) overlegt een brede kijkhoek, maar met minder duidelijke contrasten dan bij andere paneeltypes. Ook laat de verversingssnelheid ook te wensen over. Een IPS-paneel is een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld werk, studie en het kijken van films, maar niet voor gamen.
  • TN (twisted nematic) heeft een hoge verversingssnelheid, een lage reactietijd en uitermate geschikt als gaming-monitor. Het nadeel is de nauwe kijkhoek. De beeldkwaliteit oogt hierdoor dof wanneer je niet recht tegen het scherm aankijkt.
  • VA (vertical alignment) geldt als een middenweg tussen IPS en TN. Het biedt prima kijkhoeken en rijke contrasten. Het verschil tussen lichte en donkere kleuren is goed waarneembaar. Het nadeel is een relatief hoge reactietijd.
  • Oled is relatief nieuw en kenmerkt zich door superieure kleurweergave, fantastische contrasten en haarscherpe details. Zwarte kleuren zijn écht zwart door pixels die zich individueel in- en uitschakelen. Het nadeel? Het aanbod oled-monitoren is zeer gering, en de prijs ligt erg hoog vergeleken met andere paneeltypes.

Helderheid

De maximale helderheid (piekhelderheid) van een monitor drukt men uit in cd/m² (candela per vierkante meter) of in nits. Beide geven aan hoeveel licht er maximaal uit het scherm komt en voor beide geldt hoe hoger de waarde, des te hoger de maximale helderheid.

De lichtsterkte van één candela staat gelijk aan de lichtsterkte van één kaars en 1 cd/m² staat gelijk aan 1 nits. Deze waardes verschillen per type scherm en lopen behoorlijk uiteen: van 100 nits tot 10000 nits.

Over het algemeen heb je met een helderheid van 300 tot 350 nits een prima beeld. Alles eronder is vrij laag en erboven relatief hoog voor regulier gebruik.

HDR

Dit staat voor 'high dynamic range' en zorgt voor een kleurrijker beeld met duidelijkere contrasten vergeleken met standard dynamic range (SDR). Het helderheidsbereik tussen lichte en donkere kleuren is aanzienlijk groter, waardoor meer details zichtbaar zijn.

Binnen de HDR-wereld heb je verschillende types zoals HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Het belangrijkste verschil is dat HDR10 en HLG – hoewel HLG meer bedoeld is voor nieuwszenders – statische metadata gebruiken, waardoor dezelfde instellingen op elke scène worden toegepast. HDR10+en Dolby Vision gebruiken dynamische metadata, die per scène is fijngesteld.

HDR tref je vooral bij duurdere modellen aan. Gebruik je de monitor enkel voor dagelijks internetgebruik, werk of studie? Dan voldoet een SDR in de meeste gevallen. Gebruik je hem voor gamen of fotobewerking? Overweeg dan een model met HDR! 🌈

Overige aandachtspunten

Bovengenoemde punten zijn de belangrijkste criteria om rekening mee te houden bij de aankoop van een curved monitor, maar dat betekent niet dat dit de enige aandachtspunten zijn. Hieronder zie je enkele aandachtspunten die ook een bijdrage leveren aan de gebruikservaring.

  • Een blauwlichtfilter filtert het blauwe licht uit je scherm om klachten als gevolg van het blauwe licht (vermoeide ogen, hoofdpijn en slaapproblemen) te voorkomen. Zeker als je veel achter het scherm is, is deze functie zeer handig.
  • Local dimming een functie die de achtergrondverlichting achter donkere delen in het scherm dimt. Hierdoor lijken de zwarttinten dieper en donkerder op die plekken van het scherm. Bij gamen en het bekijken van video's verbetert dit de kijkervaring.
  • Aansluitingen. Veel monitoren hebben tegenwoordig niet alleen een DisplayPort-, HDMI- , VGA- of DVI-aansluiting, maar een ingebouwde usb-hub. Hiermee verbind je je computer, maar eventueel ook andere randapparatuur.
  • Ingebouwde speakers vind je niet iedere monitor. In dat geval ben je genoodzaakt om gebruik te maken van losse speakers. Gebruik je liever geen losse speakers? Let er dan goed op of de monitor beschikt over ingebouwde speakers.

De 5 beste curved monitors onder elkaar

1. Philips 241V8LA/00 -

1. Philips 241V8LA/00 -
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Reactietijd: 4 ms
UltraWide: Nee

2. MSI Optix G24C6 -

2. MSI Optix G24C6 -
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Reactietijd: 1 ms
UltraWide: Nee

3. iiyama G-Master G2766HSU-B1

3. iiyama G-Master G2766HSU-B1
Schermgrootte: 27 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Reactietijd: 1 ms
UltraWide: Nee

4. iiyama G-Master GB2766HSU-B1

4. iiyama G-Master GB2766HSU-B1
Schermgrootte: 27 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Reactietijd: 1 ms
UltraWide: Nee

5. MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur

5. MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur
Schermgrootte: 27 Inch
Beeldverhouding: 16:09
HDR: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 250 Hz

Veelgestelde vragen over curved monitors

Na wat onderzoek, kwam ik deze vragen tegen van medelezers. Heb je er zelf nog een die hier niet tussen staat? Laat het ons weten!

🎞️ Is een curved monitor geschikt voor films?

Een curved monitor biedt een uitstekende filmervaring zolang je dicht op het scherm zit. Als je van een afstandje – zoals op de bank – de film kijkt, is een platte monitor wellicht een betere uitkomst.

🖥️ Is een curved monitor beter dan een platte monitor?

Dat is afhankelijk waarvoor je de monitor gebruikt. Een curved monitor van 27 inch of groter geniet de voorkeur. Door de curve neem je meer van het scherm waar, wat zeker prettig is voor gamers en video- en/of fotobewerkers. Het is daarnaast beter voor je ogen en nek.

📏 Hoe groot moet een curved monitor zijn?

Om de immersie van de curve optimaal te benutten is een monitor van 27 inch of groter aan te raden. Het is noodzakelijk om dicht op de monitor te zitten. Hierdoor vouwt de curve zich om je heen.

Welke curved monitor moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste curved monitor. Zo maak jij de beste keuze!

SchermgrootteSchermresolutieBeeldverhoudingType paneelHDRBeeldscherm verversing snelheidReactietijdUltraWide
1Philips 241V8LA/00 -24 Inch1920 x 1080 pixels16:09VANee75 Hz4 msNee
2MSI Optix G24C6 -24 Inch1920 x 1080 pixels16:09VANee144 Hz1 msNee
3iiyama G-Master G2766HSU-B127 Inch1920 x 1080 pixels16:09VANee165 Hz1 msNee
4iiyama G-Master GB2766HSU-B127 Inch1920 x 1080 pixels16:09VANee165 Hz1 msNee
5MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur27 Inch1920 x 1080 pixels16:09VANee250 Hz1 msNee

Philips 241V8LA/00 -

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Beeldverhouding: 16:09

Type paneel: VA

HDR: Nee

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Reactietijd: 4 ms

UltraWide: Nee

MSI Optix G24C6 -

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Beeldverhouding: 16:09

Type paneel: VA

HDR: Nee

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Reactietijd: 1 ms

UltraWide: Nee

iiyama G-Master G2766HSU-B1

Schermgrootte: 27 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Beeldverhouding: 16:09

Type paneel: VA

HDR: Nee

Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

Reactietijd: 1 ms

UltraWide: Nee

iiyama G-Master GB2766HSU-B1

Schermgrootte: 27 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Beeldverhouding: 16:09

Type paneel: VA

HDR: Nee

Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

Reactietijd: 1 ms

UltraWide: Nee

MSI G27C4X Full HD Curved geen kleur

Schermgrootte: 27 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Beeldverhouding: 16:09

Type paneel: VA

HDR: Nee

Beeldscherm verversing snelheid: 250 Hz

Reactietijd: 1 ms

UltraWide: Nee

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids een stuk wijzer bent geworden en bent overtuigd van de immersie van curved monitors!

Weet je al welke het gaat worden? Ga je voor een IPS-, TN- of VA-paneel? En hoever moet het scherm precies buigen? Vergeet ook niet stil te staan bij de verversingssnelheid, zeker niet als gamer!

Bekijk hieronder desnoods nogmaals de top 5 en laat ons weten welke het wordt! 👍

Was dit artikel behulpzaam?