De Beste Deurbel met Camera op de Markt

Deurbel met camera van Ring

De postbode komt eindelijk langs met jouw bestelling, je beste vriend of vriendin komt langs of juist die hardnekkige marketingman staat weer eens voor de deur. Je zult voor de een liever de deur open doen voor de ander, niet? 👀 Dat is waar een deurbel met camera jou goed van dienst kan zijn.

Table of Contents

Top 5 Beste Deurbellen met Camera

Ring Video Doorbell Pro

Ring Video Pro met gong
Beste deurbel met camera
4.8/5

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Netstroom
Abonnementskosten (p/j): €30, optioneel

Smart home: Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings
IP-certificering: IP24
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Hombli Smart Doorbell

Hombli slimme deurbel met gong
Beste koop
4.5/5

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): €41,88 (optioneel)

Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant
IP-certificering: IP65
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Google Nest Hello

Google Nest Hello vooraanzicht
Beste deurbel met camera op netstroom
4.5/5

Resolutie: 1600 x 1200p
Stroomvoorziening: Netstroom
Abonnementskosten (p/j): €50, optioneel

Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant
IP-certificering: IPX5
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Ring Video Doorbell 3

Beste deurbel met camera op batterij
4.2/5

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): €30, optioneel

Smart home: Amazon Alexa
IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Alecto ADI-250

Beste deurbel met camera met eigen scherm
3.7/5

Resolutie: 320 x 240p
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): —

Smart home: —
IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 135 °

Waarom een deurbel met camera?

Zien wie er voor je deur staat is op zich de voornaamste reden. Misschien wil je simpelweg weten voor wie je wel – of niet – de deur opent. Daarnaast werken de meeste modellen ook op afstand: je krijgt een melding wanneer iemand voor je deur staat. Je kunt zodoende ‘opnemen’ en een gesprek aangaan met de persoon voor je deur.

Ook is zo’n deurbel met camera zeer nuttig voor veiligheidsredenen. Hoor je gerommel buiten? Pak je smartphone er dan even bij en kijk via de deurbel wat er aan de hand is. Zijn je kinderen buiten op het gazon aan het spelen? Tuur af en toe eens naar buiten om te zien of alles nog goed gaat.

Kijk overigens ook maar eens naar de fratsen die mensen kunnen uithalen die je zonder zo’n deurbel met camera niet snel zult meekrijgen:

Het is dus niet verwonderlijk dat de deurbel met camera steeds populairder wordt binnen Nederlandse huishoudens, maar waar moet je op letten als je een slimme deurbel wilt kopen?

Er zijn verschillende merken op de markt, elk met hun eigen modellen: van budgetvriendelijke tot high-end topmodellen. Elke deurbel heeft zijn eigen kenmerken en afhankelijk van je wensen en situatie kun je kiezen voor een bepaalde deurbel met camera ter vervanging van de bestaande deurbel.

Onder onze top 5 leggen we uit waar je op moet letten als je een deurbel met camera wilt kopen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

De 5 Deurbellen met Camera op een Rij

#1 Ring Video Pro – Beste deurbel met camera op de markt

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Netstroom

Abonnementskosten (p/j): €30, optioneel
Smart home: Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings

IP-certificering: IP24
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Met 11,5 x 4,6 x 2 centimeter (HxBxD) is de Ring Video Pro slanker en lijkt hij meer op een traditionele deurbel dan veel van zijn concurrenten.

Hij wordt geleverd met vier verwisselbare afdekplaten (zwart, brons, nikkel en wit/grijs) die passen bij de buitenkant van je huis, een schroevendraaier, bevestigingsschroeven en -ankers, een Pro Power Kit voor het aansluiten op een bestaand deurbelkastje (als je bestaande bedrading van je bestaande belinstallatie niet genoeg vermogen biedt), verlengkabels en een handleiding met handige foto’s.

De Ring Pro maakt video-opnamen van 1080p en heeft een prima beeldhoek van 160 °. Hij maakt gebruik van drie infrarood LED-lampjes voor een nachtzicht tot 9 meter.

Ook heeft hij een ingebouwde bewegingssensor, een microfoon, een luidspreker hij wordt geleverd met de Chime, ofwel het geluidskastje voor binnen. Zelf kan ik dit wel waarderen; ik hoef niet álles alleen op mijn smartphone binnen te krijgen.

Om opgenomen video’s te bekijken, te delen en te downloaden moet je (helaas) een abonnement nemen. Het Protect Basic Plan is €3 per maand of €30 per jaar en geeft je de mogelijkheid om de opgenomen video’s te bekijken, te delen en te downloaden. Dit geeft je 60 dagen cloud-opslag per camera en volledige toegang tot al je video’s.

Ring Video Doorbell Pro naast deur
4.8/5

Voor €10 per maand of €100 per jaar, geeft het Protect Plus Plan je alles van het Basic Plan voor een onbeperkt aantal camera’s, en krijg je een levenslange garantie (de garantieperiode is normaal gesproken 2 jaar in Nederland).

De Ring app (voor Android, iOS, MacOS en Windows) opent naar een My Devices-scherm met bovenaan een knop voor elk geïnstalleerd Ringtoestel en een buurt-knop. De Ring Pro biedt een ‘buurtfunctie’ waarmee je opgenomen gebeurtenissen kunt delen met buren die de Ring app hebben gedownload en zich bij de buurt hebben aangesloten.

Je ontvangt een waarschuwing wanneer een buurtbewoner een video plaatst, maar ook wanneer activiteiten zoals brand en politieactie in je buurt plaatsvinden.

Onder de Live View-knop vind je een reeks functietoetsen. De Device Health laat je onder andere spanning, WiFi-signaalsterkte en systeemstatus controleren; Linked Chimes is waar je naartoe gaat om de deurbel te koppelen met een extern plug-in belsignaal en Motion Settings laat je de bewegingsgevoeligheid aanpassen, bewegingszones instellen en een motion schema maken dat bepaalt wanneer motion alerts actief zijn.

De installatie van de Ring Doorbell Pro is redelijk eenvoudig dankzij de geïllustreerde handleiding en de even gedetailleerde instructievideo’s die in de app beschikbaar zijn. Als je je echter onzeker voelt bij het omgaan met laagspanningsbedrading, huur dan een professional in.

Na de installatie produceert de Ring Pro zeer scherp 1080p videomateriaal. Overdag is de video helder met rijke kleuren, en nachtzicht video is goed verlicht met uitstekend contrast en blijft scherp tot op een afstand van ongeveer 6 meter.

Er was wel een merkbare fish eye-achtige vervorming aan de randen, maar mensen en objecten zagen er normaal uit. Het tweerichtingsgeluid was verder luid en schoon, in tegenstelling tot de originele Ring Video waarvan het geluid af en toe vervormd raakte.

Ook de bewegingssensor van de camera werkt probleemloos, net als de pre-bufferfunctie (hier komen we nog op terug). We ontvangen altijd een melding en de camera heeft nog nooit nagelaten een clip op te nemen wanneer de sensor werd geactiveerd of wanneer de deurbelknop werd ingedrukt.

Voordelen

Nadelen

#2 Hombli Smart Doorbell – Beste koop

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Accu/batterij

Abonnementskosten (p/j): €41,88, optioneel
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant

IP-certificering: IP65
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Hombli Smart Deurbel op de muur
4.5/5

Met deze deurbel van Hombli tref je een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Je krijgt hier dezelfde resolutie van 1080p en een kijkhoek van 160 °. Bovendien kun je er met een IP-certificering van IP65 van uitgaan dat hij stofbestending is en tegen spatwater kan.

Verder beschikt deze deurbel over nachtzicht tot 3 meter. Dat is niet bepaald de 9 meter van de Ring Video Pro, maar daarom betaal je hier ook een heel stuk minder voor. Ondanks die lagere prijs krijg je echter ook instelbare bewegingsdetectie. Staat er iemand voor je deur, dan ontvang je een melding op je smartphone.

Overigens wordt er ook een gong meegeleverd met dit model. Belt iemand aan (en heb je de gong ingeplugd), dan gaat deze uiteraard ook af.

Dan nu – naar mijn mening – het fijnste van deze deurbel: je hebt geen abonnement nodig om beeldmateriaal terug te kunnen kijken. Je gebruikt in plaats daarvan een microSD-kaartje tot 128 GB om je beelden op op te slaan. Natuurlijk heb je echter wél de optie om de cloud te gebruiken. In dat geval betaal je €41,88 per jaar.

Toegang tot de app (voor Android en iOS) heb je sowieso. Deze app wordt als bijzonder gebruiksvriendelijk ervaren door de meeste consumenten – mezelf inbegrepen! Hij wordt regelmatig bijgewerkt en dekt de basisopties meer dan af. Zo kun je live meekijken met je deurbel, een screenshot of een opname maken. Hij is lang niet zo uitgebreid als de Ring app, maar je kunt je afvragen of je dat nodig hebt.

Maar goed, voor dit alles vindt natuurlijk eerst de installatie plaats, wat bij sommigen een nogal moeizaam proces is. Dit komt doordat hij alleen op de 2,4 GHz-band werkt. Verder hebben sommigen het over een moeilijk te scannen QR-code.

Zelf heb ik weinig problemen gehad tijdens het beoordelen van de bel, maar dit is iets om in gedachten te houden als je niet helemaal thuis bent in dit soort installatieprocessen. Hoe dan ook zijn deurbellen met camera zelden echte plug-and-play apparaten, dus daar hoort ook bij stil gestaan te worden.

De batterij van 3800 mAh is overigens oplaadbaar. Dat is wel zeer milieuvriendelijk, maar het komt natuurlijk minder goed uit dat je deurbel dus een tijdje zonder stroom zit terwijl de batterij aan het opladen is. Dit is ongeveer eens per maand nodig. Wat wel weer fijn is, is dat je niet met bedrading hoeft te knoeien tijdens de installatie!

Na installatie krijg je hoe dan ook waar voor je geld. Het beeld is helder en scherp – mits je een goede internetverbinding hebt – en ook over de geluidskwaliteit kan ik niet klagen. Kortom: het is een prima deurbel met camera zonder al te veel franjes, maar wat hij doet, doet hij goed!

Voordelen

Nadelen

#3 Google Nest Hello – Beste deurbel met camera op netstroom

Resolutie: 1600 x 1200p
Stroomvoorziening: Netstroom

Abonnementskosten (p/j): €50, optioneel
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant

IP-certificering: IPX5
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Met zijn glanzend zwarte oppervlak en matwitte behuizing met afgeronde hoeken is de Nest Hello minimalistisch en aantrekkelijk. Met 11,7 bij 4,3 bij 2,5 centimeter (lengte x breedte x diepte) is hij ook slechts een beetje groter dan de Ring Pro en past hij gemakkelijk op de meeste deurkozijnen.

De voorkant van de deurbel heeft een grote belknop aan de onderzijde die wit gloeit als iemand dichterbij komt en blauw als er op de bel wordt gedrukt. Er klinkt daarna een intern belsignaal (naast de deurbel in je huis) en er wordt een melding naar je telefoon gestuurd. De app geeft een volledig live beeld weer van de camera met knoppen voor “Negeren”, “Praten” en “Reacties.”

Door op de knop “Antwoorden” te tikken, kun je een van de drie vooraf opgenomen antwoorden geven, waaronder: “U kunt het achterlaten”, “We komen er zo aan” en “Niemand kan aan de deur komen”.

Bovenaan de deurbel bevindt zich een 1600 bij 1200 camera met HDR (High Dynamic Range). Er wordt ook gebruik gemaakt van een reeks van zeer kleine (850nm) infrarood LED-verlichting voor nachtzicht en heeft een beeldhoek van 160° en 8x digitale zoom.

Meisje drukt op Google Nest Hello deurbel naast deur
4.5/5

De Hello deurbel kan worden geïnstalleerd en geopend met behulp van dezelfde mobiele apps (beschikbaar voor Android en iOS) en webapplicaties die worden gebruikt voor alle andere Nest-apparaten. De app opent naar een startscherm met een lijst van alle geïnstalleerde Nest apparaten.

Door op de deurbel te tikken wordt een venster geopend met een live videostream en een tijdlijn van gebeurtenissen. Je kunt snel vooruit of terug te spoelen door een opgenomen video om een specifiek punt in de tijd te vinden, er een clip van te maken en deze te delen (naar een persoon of bijvoorbeeld je Chromecast) of op te slaan in je galerij.

Er zijn vijf knoppen onder in het scherm voor het bekijken van de videogeschiedenis op datum, het filteren van de soorten gebeurtenissen die je ziet (Geluid, Beweging, Spreken, Persoon, Vertrouwd Gezicht), het activeren van tweerichtingsgeluid, het opslaan en delen van een geselecteerde video en het identificeren en toevoegen van nieuwe mensen aan de gezichtsdatabase.

Door op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek te tikken, ga je naar de instellingen waar je de camera aan en uit kunt zetten, stille tijd kunt inschakelen, de thuis/wegassistent kunt inschakelen, een automatisch in-/uitschakelingsschema kunt maken en push- en e-mailmeldingen kunt instellen – en dit is slechts kleine een greep uit alle beschikbare mogelijkheden!

Nest app deurbel op een smartphone

Je hebt helaas een Nest Aware abonnement nodig om gebruik te maken van veel van de functies van de Hello-deurbel.

Denk hierbij aan 24/7 continu opnemen, “vertrouwd gezicht”-waarschuwingen, ‘intelligente’ waarschuwingen, de mogelijkheid om clips en tijdverlopen te maken, de mogelijkheid om activiteitszones te configureren en toegang te krijgen tot je videogeschiedenis:

  •  Het Nest Aware plan van €5 per maand/€50 per jaar geeft je toegang tot vijf dagen continue videogeschiedenis en alle bovenstaande functies.
  • Het Nest Aware plan van €10 per maand/€100 per jaar plan verhoogt het aantal dagen videogeschiedenis tot 10 dagen.
  • Het plan van €30 per maand/€300 per jaar verhoogt de videogeschiedenis tot 30 dagen.

Met of zonder abonnement levert de Hello video’s van scherpe HD-kwaliteit met rijke kleuren in het daglicht en bijzonder gedetailleerde zwart-wit video’s in het donker. Tweerichtingsgeluid is van topkwaliteit en de vooraf opgenomen antwoorden zijn goed verstaanbaar en begrijpbaar.

De tijdlijn functionaliteit maakt het bovendien ook makkelijk om ouder videomateriaal van een specifiek moment te bekijken en de gezichtsherkenning wist prima mensen te herkennen wiens gezichten in de ‘vertrouwde gezichten’-galerij stonden.

Voordelen

Nadelen

#4 Ring Video Doorbell 3 – Beste deurbel met camera op batterij

Resolutie: 1920 x 1080p
Stroomvoorziening: Netstroom

Abonnementskosten (p/j): €30, optioneel
Smart home: Amazon Alexa

IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 160 °

Vrouw drukt op Ring Video Deurbel 3 naast deur
4.2/5

Met een afmeting van 6,2 x 12,8 x 2,8 centimeter (HxBxD), lijkt deze Ring niet op typische deurbel. Het bovenste deel van het apparaat is gemaakt van zwart plastic en bevat een 1080p  FullHD camera met een kijkhoek van 160 °. Er zit ook een bewegingssensor in.

Het metalen onderste deel van de deurbel (verkrijgbaar in Wit, antraciet, zilver, goud en grijs) bevat een LED-verlichte knop die blauw oplicht wanneer je erop drukt en een luid geluid laat horen uit de luidspreker aan de onderkant van het apparaat, evenals uit de luidspreker van de aangesloten mobiele apparaten.

De deurbel wordt geleverd met een montageplaat die op elk oppervlak, waaronder hout, cement, baksteen, vinyl en stucwerk, kan worden bevestigd. Je krijgt ook een kleine toolkit met alles wat je nodig hebt om het apparaat te monteren.

De deurbel functioneert overigens tussen temperaturen van -20 °C tot +48 °C. Hij heeft alleen geen IP-rating, waardoor ik je niet met zekerheid kan vertellen teven hoeveel water en stof hij precies kan. Gebruik dus je gezond verstand en zorg dat je hem een veilig plekje geeft.

Verder heeft dit model geen pre-bufferfunctie. De nieuwere Ring Video Deurbel 3 Plus heeft dit wel, alsook verbeterde bewegingsdetectiezones. Deze versie wordt echter niet met gong geleverd. Naar mijn mening zijn die twee elementen de prijstoename en het verlies van de Chime ook niet waard.

Dus, terug naar de Ring Video Deurbel 3 (zonder de ‘Plus’)! Om te beginnen met de bewegingszones: deze zijn aanpasbaar, maar je krijgt niet dezelfde flexibiliteit als bij de Ring Video Doorbell Pro. Is dit echt belangrijk voor je, omdat je bijvoorbeeld geen voortuin hebt, houdt hiermee dan vooral rekening.

Verder krijg je ook bij dit model nachtzicht, maar de bewegingsdetectie wordt hierbij nog verder beperkt tot twee meter. Afhankelijk van waar je woont en hoeveel zicht jij wilt hebben op wat er voor je huis gebeurt, kan dit een behoorlijk nadeel zijn. Met het nachtzicht kun je een meter of negen vooruit zien.

De app is verder identiek aan die van de Ring Video Doorbell Pro, dus daar ga ik hier niet verder op in. Hetzelfde geldt voor de Ring abonnementen; deze zijn ook identiek.

De Rind Video Doorbell 3 heeft een interne oplaadbare batterij. Je kunt hem dus draadloos monteren, maar om hem op te laden moet je de batterij verwijderen en aan de oplader hangen. 

Het duurt ongeveer tien uur voor hij volledig opgeladen is, wat je een heel jaar batterijlevensduur zou moeten geven. Het is niet heel praktisch dat je je deurbel dus tien uur kwijt bent, maar het bespaart je een hoop gedoe met bekabeling. De installatie is dan ook eenvoudig en duurt zo’n tien minuutjes.

De Ring deurbel heeft altijd een hard geluid uitgezonden en/of een melding verstuurd naar onze smartphone wanneer de knop werd ingedrukt. Overdag was de live videokwaliteit kristalhelder met scherpe, goed gedefinieerde kleuren. Zwart-wit nachtzichtvideo was net zo scherp tot op een meter of 9, en de opgenomen video zag er net zo goed uit als de live-feed.

Het tweerichtingsgeluid van dit model werkte ook redelijk goed, maar af en toe werd de communicatie vervormd. Kan gebeuren, maar houd in gedachten dat dit bij een slechte WiFi-verbinding vaker kan voorkomen.

Verder ging de oplaadbare batterij in onze deurbel ongeveer 2,5 maanden mee voordat deze moest worden opgeladen, wat ruim onder het streefdoel van 12 maanden ligt. 🤔

De deurbel geeft wel een waarschuwing moet wanneer het batterijniveau onder de vijf procent zakt, dus je hoeft niet uit voorzorg de batterij zelf eruit te halen. Ten minste, dat is het idee. Wij hebben die melding niet ontvangen.

Ring Video Doorbell 3 met batterij eruit

We merkten dat de deurbel geen meldingen meer gaf en controleerden het batterijniveau – om vervolgens vast te stellen dat deze op nog maar 3 procent lag. We hebben in de gebruiksperiode de Ring om eerlijk te zijn wel voortdurend getest, wat natuurlijk niet representatief is voor het gemiddelde gebruik. Je kunt dus als consument een langere levensduur van de batterij verwachten!

Voordelen

Nadelen

#5 Alecto ADI-250 – Beste deurbel met camera met eigen scherm

Resolutie: 320 x 240p
Stroomvoorziening: Accu/batterij

Abonnementskosten (p/j): —
Smart home: 

IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 135 °

Deze deurbel met camera van Alecto is geschikt voor degenen die geen smartphone hebben, niet weten hoe ze met zo’n app moeten omgaan of simpelweg niet allerlei meldingen op hun telefoon willen ontvangen.

De camera van dit model is alles behalve HD: de resolutie bedraagt slechts 320 x 240p, maar dat is geen drama in dit geval. Je krijgt bij deze deurbel namelijk een schermpje van 3,5 inch; hierop gaat het detail van een hoge resolutie toch verloren.

Je verliest naast resolutie echter nog een aantal andere zaken. Zo heeft deze deurbel geen bewegingsdetectie, geen opnamemogelijkheden en geen waterdichtheid. Vooral dat eerste vind ik behoorlijk jammer.

Wel fijn is dat je nachtzicht krijgt met dit model. Deze is niet zo verrijkend als die van de bovenstaande modellen, maar het is toch een prettig gevoel dat je ’s avonds kunt zien wie voor je deur staat voor je de deur opent.

De kijkhoek is verder niet echt spectaculair met slechts 135 ° – maar ook dit is wederom beter dan niks. Het fijne van zo’n kleinere kijkhoek is overigens ook dat je beeld niet zozeer vervormd wordt.

Alecto ADI-250 Deurbel op houten pilaar
3.7/5

Deze deurbel met camera loopt overigens op een oplaadbare batterij. Inmiddels weten we dat dit ons gedoe met kabels bespaart, maar ook betekent dat tijdens het opladen je even je deurbel kwijt bent. Je kunt er dan ook voor kiezen om hem alsnog aan te sluiten op netstroom.

De batterij maakt wel de installatie een stuk sneller, welke sowieso al erg makkelijk is. De Alecto ADI-250 werkt namelijk op een eigen frequentie. Zo hoef je geen moeite te doen om alles aan je smartphone en dergelijke te koppelen: de deurbel en de ontvanger – het scherm met de bedieningsknoppen – zijn al aan elkaar gelinkt.

Hoe ziet die ontvanger er uit? Naast dat eerdergenoemde scherm krijg je ook nog een aantal knoppen om mee te werken:

Alecto ADI-250 bedieningspaneel

De ontvanger werkt tot een afstand van 50 meter vanaf de deurbel. Je kunt het geluid van de gong helaas niet aanpassen, maar je gebruikt de ontvanger wel als intercom. Zo praat je tot maximaal 1 minuut met degene die voor je deur staat, pas je de helderheid en het volume aan, enzovoorts.

Je kunt ook de live feed bekijken zonder dat iemand heeft aangebeld en lokaal een afbeelding opslaan. Overigens wordt elke keer dat iemand aanbelt ook een foto genomen; deze worden ook lokaal bewaard en kun je zelf verwijderen.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Om de beste deurbel met camera te kiezen voor jou te vinden, zul je een paar dingen in gedachten moeten houden. 👇

Eigenschappen van de camera

Elke slimme deurbel die de moeite waard is, is uitgerust met een videocamera die een melding naar je telefoon stuurt, samen met een live videostream wanneer de deurbelknop wordt ingedrukt.

Je betaalt meer (in het algemeen) voor deurbellen met eigenschappen of functies als een 1080p-resolutie, bewegingsdetectie, tweerichtingsaudio waarmee je kunt spreken met degene die buiten staat en on-demand video streaming.

Om foutieve meldingen van passerende auto’s, hevige wind en eventuele huisdieren te voorkomen, zoek je naar een deurbelcamera die aanpasbare bewegingsdetectiezones biedt.

Andere functies om over na te denken zijn onder andere de kijkhoek (hoe groter, hoe beter in het algemeen), gezichtsherkenningstechnologie, bewegingsdetectietechnologie, nachtvideo en een keuze aan geluiden die je zullen helpen om het onderscheid te maken tussen een druk op de deurbel en een bewegingstrigger.

Sommige nieuwe deurbellen met camera’s bieden een pre-bufferfunctie die enkele seconden aan activiteit registreert voorafgaand aan het activeren van een bewegingssensor of het indrukken van de deurbelknop, zodat je kunt zien wat er net voor de druk van de knop is gebeurd.

De stroomvoorziening

Misschien wel de eerste kwestie om te overwegen: hoe de deurbel is aangesloten. Als je een bestaande deurbel aan de voorkant van het huis die is aangesloten op de bedrading hebt, ben je al op het goede pad. De meeste deurbellen met camera’s zijn ontworpen om op dit systeem te werken. Je kunt ze met behulp van de bestaande connectoren aansluiten en de behoefte aan batterijen voor altijd vergeten.

Als je geen bedrading hebt, is je keuze beperkter. Je kunt wel bedrading in een deurbel plaatsen, maar dit is verre van ideaal. Je zult de elektriciteit in huis moeten terugvoeren naar een aansluitdoos, een transformator installeren om de voltage te verlagen, een plek vinden om de bedrading door te voeren en dan een gat door je deurkozijn boren… Of je kunt gewoon een door-batterijen-aangedreven-versie kopen en het daarbij laten.

De keuze is hier echter behoorlijk beperkt; er zijn niet veel modellen die op batterijen lopen.

De installatie

Een correcte installatie van je deurbel zorgt voor een optimale werking en voorkomt schade of gevaarlijke situaties (bij het werken met netspanning). Draadloze deurbellen zijn meestal eenvoudig te installeren, maar als je je de deurbel aansluit op het lichtnet, raden we je aan om dit door een expert te laten doen.

Sommige deurbellen kunnen daarnaast niet zomaar op het standaard stroomnet worden aangesloten. In dat geval raad ik je al helemaal aan hier niet zelf aan te beginnen!

Compatibiliteit met andere domotica

Veel deurbellen met camera bieden videobellen als extra componenten aan, maar deze componenten werken meestal niet alleen en moeten op een systeemhub worden aangesloten. Ze werken echter meestal wel samen met andere domotica-componenten zoals deursloten, alarmen en verlichting.

Als je een standalone deurbel met camera wilt die met andere slimme apparaten in je huis werkt, zoek er dan een die IFTTT (If This Then That) ondersteunt. Met IFTTT kun je eenvoudig miniprogramma’s maken, applets genaamd, waarmee IFTTT-apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Je kunt bijvoorbeeld een applet maken die Google Nest laat weten dat de lampen aangezet moeten worden wanneer er beweging wordt waargenomen, of een applet die een smart alarmen (in combinatie met een smart deurslot) laat weten dat deze af moet gaan wanneer de deur geforceerd wordt.

Een andere handige functie om te zoeken is ondersteuning voor Alexa-, Google- of Siri-spraakopdrachten waarmee je de livestream van een deurbel kunt bekijken op een scherm dat dit ook ondersteunt.

Ring video deurbel naast blauwe deur

WiFi-signaal

Voor een goed werkende deurbel met camera is een goede en stabiele internetverbinding noodzakelijk. Meestal is een 2,4 GHz-netwerk hiervoor voldoende. Sommige deurbellen werken ook met een 5 GHz-signaal. Loop hoe dan ook altijd even na wat de mogelijkheden zijn in combinatie met je router.

Controleer ook altijd of je goed bereik hebt op de locatie waar je de deurbel wilt ophangen. Het is mogelijk dat je router ver weg is, waardoor het signaal zwakker is. Dit kan tot gevolg hebben dat de videofunctionaliteit en push-meldingen niet goed werken.

Abonnementskosten

Deurbellen met camera’s bieden over het algemeen geen lokale opslagruimte voor opgenomen video’s, dus je moet je je abonneren op een cloudservice om je bewegings- en deurbel-geactiveerde videoclips te kunnen bekijken. De Hombli Smart Doorbell is een uitzondering op deze regel.

Verwacht dat je overal vanaf €3 per maand zult betalen voor een abonnement dat je toegang geeft tot 30 of meer dagen video die je kunt downloaden en delen. Als je oudere beelden wilt bekijken, zorg er dan voor dat je je clips bewaart, aangezien ze worden verwijderd nadat de toegewezen tijd verstreken is.

Overigens vallen vaak nog extra functies binnen zo’n abonnement, zoals gezichtsherkenning, continue opnames, extra geluiden voor de bel, enzovoorts.

Veel gestelde vragen

De beste deurbellen met camera uit onze test zijn de Ring Video Pro, de Hombli Smart Doorbell en de Google Nest Hello, waarvan ieder in een andere prijscategorie valt en ergens anders in uitblinkt.

De deurbel wordt in veel gevallen op de bestaande bedrading aangesloten. Sommige modellen gebruiken een batterij. Hoe dan ook worden de deurbellen ook verbonden met je WiFi-netwerk.

Door je smartphone, tablet of ander soortgelijk apparaat op hetzelfde netwerk aan te sluiten, communiceren de deurbel en bijvoorbeeld je smartphone met elkaar. Je router dient zodoende in principe als een koppelstuk tussen de deurbel en je smartphone.

De huidige prijzen variëren van ± €99 voor een deurbel met camera zonder gong en dergelijke, tot ± €250. Voor sets met bijvoorbeeld extra IP-camera’s, betaal je nog meer.

Conclusie

Met al deze kennis in gedachten kun je een goed geïnformeerde keuze maken! Hoe dan ook heb je met deze toppers gegarandeerd een duidelijk beeld van wie er voor je deur staat en wanneer. Afhankelijk van de extra functies die je wel of niet wilt, kom je uiteindelijk bij jouw match terecht.

Dus welke is het voor jou geworden? Laat het ons hieronder vooral even weten. Bedankt voor het lezen!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *