De Beste Deurbel met Camera op de Markt

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

16 min. leestijd

De Beste Deurbel met Camera op de Markt

De postbode komt eindelijk aan met je bestelling, je beste vriend of vriendin wipt langs of juist die hardnekkige marketingman staat weer eens voor de deur. Je doet voor de een liever de deur open dan voor de ander, niet? 👀 Dat is waar de beste deurbel met camera, zoals de Ring Video Doorbell Pro 2, je goed van dienst is.

#1 Ring Video Doorbell Pro 2
Dé beste deurbel met camera van 2024

Onze score: 9.0

Ring Video deurbell pro 2 wired- met chime

Met een goede camera en meerdere opties waaronder een nachtmodus, verdient deze deurbel de plek op nummer één van onze top vijf. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan, maar je krijgt wel wat!

Resolutie: 1536 × 1536
Stroomvoorziening: Netstroom
Abonnementskosten (p/j): € 30, optioneel

Smart home: Amazon Alexa, Homey, IFTTT, Samsung SmartThings
IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 150°

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Hombli Smart Doorbell 2 
Beste koop deurbel met camera van 2024

Onze score: 8,3

hombli deurbel met camera van voren en van de opzij

Als je op zoek bent naar een goede deurbel met camera zonder dat dit een financieel pijnlijke aankoop moet worden? Dan is dit model van Hombli een geweldige keuze. 

Resolutie: 1920 × 1080
Stroomvoorziening: Netstroom of accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): € 34,95, optioneel

Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant, 
IP-certificering: IP65
Kijkhoek (horizontaal): 140°

Check prijs op Bol.com →Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste deurbellen met camera in een oogopslag

 1. Ring Video Doorbell Pro 2 – De beste all-round deurbel met camera (en gong). Een beter totaalpakket dan dit vind je niet!
 2. Hombli Smart Doorbell 2 – Deze deurbel biedt je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Google Nest Doorbell Battery – Dit is de beste optie als je iets zoekt dat naadloos met het Google-ecosysteem integreert.
 4. Ring Video Doorbell 4 – De beste deurbel met camera (en gong) die op batterij werkt.
 5. Alecto ADI-250 – Deze deurbel met camera heeft een eigen scherm. Je smartphone heb je hierbij niet nodig!

Waarom een deurbel met camera?

Zien wie er voor je deur staat is de voornaamste reden om een deurbel met camera aan te schaffen. Misschien wil je simpelweg weten voor wie je wel – of niet – de deur opent.

Daarnaast werken de meeste modellen ook op afstand: je krijgt een melding wanneer iemand voor je deur staat. Je kunt zodoende 'opnemen' en een gesprek aangaan met de persoon voor je deur.

Ook is zo'n deurbel met camera zeer nuttig voor veiligheidsredenen. Hoor je gerommel buiten? Pak je smartphone er dan even bij en kijk via de deurbel wat er aan de hand is. Zijn je kinderen buiten op het gazon aan het spelen? Tuur af en toe eens naar buiten om te zien of alles nog goed gaat.

Kijk overigens ook maar eens naar de fratsen die mensen kunnen uithalen die je zonder zo'n deurbel met camera niet snel zult meekrijgen:

Het is dus niet verwonderlijk dat de deurbel met camera steeds populairder wordt binnen Nederlandse huishoudens, maar waar moet je op letten als je een slimme deurbel koopt?

Er zijn verschillende merken op de markt, elk met hun eigen modellen: van budgetvriendelijke tot high-end topmodellen. Elke deurbel heeft zijn eigen kenmerken en afhankelijk van je wensen en situatie, kies je voor een bepaalde deurbel met camera ter vervanging van de bestaande deurbel.

Onder onze top 5 leg ik uit waar je op moet letten als je een deurbel met camera koopt om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

De beste deurbellen met camera, gedetailleerd.


Resolutie: 1536 × 1536
Stroomvoorziening: Netstroom
Abonnementskosten (p/j): € 30, optioneel
Smart home: Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings
IP-certificering: —
Kijkhoek (horizontaal): 150°

Met 11,4 × 4,7 × 2 centimeter (HxBxD) is de Ring Video Pro 2 slanker en lijkt hij meer op een traditionele deurbel dan veel van zijn concurrenten.

Hij wordt geleverd met vier verwisselbare afdekplaten (zwart, brons, nikkel en wit/grijs), een schroevendraaier, bevestigingsschroeven en -ankers, een Pro Power Kit voor het aansluiten op een bestaand deurbelkastje (als je bestaande bedrading van je bestaande belinstallatie niet genoeg vermogen biedt), verlengkabels en een handleiding met handige foto's.

Ring Video deurbell pro 2 wired deurbel

De Ring Pro 2 maakt video-opnamen van 1536p en heeft een prima beeldhoek van 150 °. Hij maakt gebruik van drie infrarood LED-lampjes voor een nachtzicht tot 9 meter.

Ook heeft hij een ingebouwde bewegingssensor, een microfoon, een luidspreker hij wordt geleverd met de Chime, ofwel het geluidskastje voor binnen. Zelf kan ik dit wel waarderen; ik hoef niet álles alleen op mijn smartphone binnen te krijgen.

Om opgenomen video's te bekijken, te delen en te downloaden moet je (helaas) een abonnement nemen. Het Protect Basic Plan is € 3 per maand of € 30 per jaar en geeft je de mogelijkheid om de opgenomen video's te bekijken, te delen en te downloaden. Dit geeft je 30 dagen cloud-opslag per camera en volledige toegang tot al je video's.

Voor € 10 per maand of € 100 per jaar, geeft het Protect Plus Plan je alles van het Basic Plan voor een onbeperkt aantal camera's, en krijg je een garantie zolang het abonnement loopt (de garantieperiode is normaal gesproken 2 jaar in Nederland).

De Ring app (voor AndroidiOS, MacOS en Windows) opent op een My Devices-scherm met bovenaan een knop voor elk geïnstalleerd Ringtoestel en een buurt-knop.

De Ring Pro 2 biedt hiermee een 'buurtfunctie', waarmee je opgenomen gebeurtenissen deelt met buren die de Ring app hebben gedownload en zich bij de buurt hebben aangesloten. Je ontvangt een waarschuwing wanneer een buurtbewoner een video plaatst, maar ook wanneer activiteiten zoals brand en politieactie in je buurt plaatsvinden.

Onder de Live View-knop vind je een reeks functietoetsen. De Device Health laat je onder andere spanning, Wifi-signaalsterkte en systeemstatus controleren; Linked Chimes is waar je naartoe gaat om de deurbel te koppelen met een extern plug-in belsignaal en Motion Settings laat je de bewegingsgevoeligheid aanpassen, bewegingszones instellen en een motion schema maken dat bepaalt wanneer motion alerts actief zijn.

Ring Chime Pro gen. 2

De installatie van de Ring Doorbell Pro 2 is redelijk eenvoudig dankzij de geïllustreerde handleiding en de even gedetailleerde instructievideo's die in de app beschikbaar zijn.

Als je je echter onzeker voelt bij het omgaan met laagspanningsbedrading, huur dan een professional in.

Na de installatie produceert de Ring Pro 2 zeer scherp 1536p-videomateriaal. Overdag is de video helder met rijke kleuren, en nachtzicht video is goed verlicht met uitstekend contrast en blijft scherp tot op een afstand van ongeveer 6 meter.

Er is wel een merkbare fish eye-achtige vervorming aan de randen, maar mensen en objecten zagen er normaal uit. Het tweerichtingsgeluid is verder luid en helder, in tegenstelling tot de originele Ring Video, waarvan het geluid af en toe vervormd raakt.

Ook de bewegingssensor van de camera werkt probleemloos, net als de pre-bufferfunctie (hier kom ik later op terug). Hij studeert altijd een melding en de camera laat nooit na een clip op te nemen wanneer de sensor wordt geactiveerd of wanneer de deurbelknop wordt ingedrukt.

Wat we goed vinden:

 • Het nachtzicht van 9 meter is indrukwekkend​
 • De bewegingssensor is zeer betrouwbaar gebleken​
 • De app is zeer uitgebreid; je maakt er zelfs een 'buurt' mee aan​

Wat we minder goed vinden:

 • Zonder een abonnement kun je geen beelden terugkijken​
 • Het beeld lijkt soms ietwat vervormd tot een fish eye-achtig beeld​
 • De deurbel is waterproof, maar heeft geen IP-certificering

Resolutie: 1920 × 1080
Stroomvoorziening: Netstroom of accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): € 34,95 optioneel
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant
IP-certificering: IP65
Kijkhoek (horizontaal): 140°

Met deze deurbel van Hombli tref je een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Je krijgt hier dezelfde resolutie van 1080p en een kijkhoek van 140°.

Bovendien kun je er met een IP-certificering van IP65 van uitgaan dat hij stofbestending is en tegen spatwater kan.1Mobiel.nl (n.d.) 'Alles over waterdichte telefoons en IP-certificering'

Verder beschikt deze deurbel over nachtzicht tot 3 meter. Dat is niet de 9 meter van de Ring Video Pro 2, maar daarom betaal je hier ook een heel stuk minder voor.

Hombli Smart Doorbell 2 hanging on the wall

Ondanks die lagere prijs krijg je echter ook instelbare bewegingsdetectie. Staat er iemand voor je deur, dan ontvang je een melding op je smartphone.

Overigens wordt er geen gong meegeleverd met dit model. Als je niet alleen meldingen wilt ontvangen op je smartphone moet je de gong apart aanschaffen. Belt iemand aan (en heb je de gong ingeplugd), dan gaat deze uiteraard ook af.

Dan nu – naar mijn mening – het fijnste van deze deurbel: je hebt geen abonnement nodig om beeldmateriaal terug te kunnen kijken. Je gebruikt in plaats daarvan een microSD-kaartje tot 128 GB om je beelden op op te slaan. Natuurlijk heb je echter wél de optie om de cloud te gebruiken. In dat geval betaal je € 34,95 per jaar.

Toegang tot de Hombli app (voor Android en iOS) heb je sowieso. Deze app wordt als bijzonder gebruiksvriendelijk ervaren door de meeste consumenten – mezelf inbegrepen! Hij wordt regelmatig bijgewerkt en dekt de basisopties meer dan af.

Zo kijk je live mee met je deurbel, een screenshot of een opname maken. Hij is lang niet zo uitgebreid als de Ring app, maar je kunt je afvragen of je dat nodig hebt.

Maar goed, voor dit alles vindt natuurlijk eerst de installatie plaats, wat bij sommigen een nogal moeizaam proces is. Dit komt doordat hij alleen op de 2,4GHz-band werkt. Verder hebben sommigen het over een moeilijk te scannen QR-code.

Zelf heb ik weinig problemen gehad tijdens het testen van de bel, maar dit is iets om in gedachten te houden als je niet helemaal thuis bent in dit soort installatieprocessen. Hoe dan ook zijn deurbellen met camera zelden echte plug-and-play apparaten, dus daar hoor je ook bij stil te staan.

De batterij van 5000 mAh is overigens oplaadbaar. Dat is wel zeer milieuvriendelijk, maar het komt natuurlijk minder goed uit dat je deurbel dus een tijdje zonder stroom zit terwijl de batterij aan het opladen is. Dit is ongeveer eens per maand nodig.

Je kunt er ook voor kiezen om de Hombli Smart Doorbell 2 aan te sluiten op het netstroom. Dit vergt wat geknoei met de bedrading tijdens de installatie, maar je zit dan weer niet met opladen van de batterij.

Na installatie krijg je hoe dan ook waar voor je geld. Het beeld is helder en scherp – mits je een goede internetverbinding hebt – en ook over de geluidskwaliteit kan ik niet klagen. Kortom: het is een prima deurbel met camera zonder al te veel franjes, maar wat hij doet, doet hij goed!

Wat we goed vinden:

 • Dit model bevindt zich op een gunstig prijspunt​
 • Je slaat je beelden lokaal op op een microSD-kaart​
 • De app is mooi vormgegeven, wordt regelmatig bijgewerkt en is simpel in gebruik​
 • Het beeld is scherp en helder, ook 's nachts​

Wat we minder goed vinden:

 • Installatie kan door 2,4GHz-connectiviteit en QR-codes moeizaam zijn​
 • Door de oplaadbare batterij zit de deurbel soms een paar uur zonder stroom tijdens het opladen als je de deurbel niet aansluit om de netstroom.

Resolutie: 1280 × 960
Stroomvoorziening: Batterij of netstroom
Abonnementskosten (p/j): € 50 of € 100
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant, HHomey, IFTTT, Samsung SmartThings
IP-certificering: IP54
Kijkhoek (horizontaal): 145°

Zie hier de opvolger van de geliefde Nest Hello. Met zijn matwitte behuizing, afgeronde hoeken en witte led-cirkel is de Nest Doorbell modern en minimalistisch. Met 11,7 × 4,3 × 2,5 centimeter (H × B × D) is hij ook slechts een beetje groter dan de Ring Pro 2 en past hij gemakkelijk op de meeste deurkozijnen.

De voorkant van de deurbel heeft een grote belknop aan de onderzijde die wit gloeit als iemand dichterbij komt en blauw als iemand op de bel drukt.

closeup van vinger die op de knop van de google nest doorbell drukt

 Er klinkt daarna een intern belsignaal (naast de deurbel in je huis) en er wordt een melding naar je telefoon gestuurd.

De app geeft een volledig live-beeld weer van de camera met knoppen voor 'Negeren', 'Praten' en 'Reacties'. Door op de knop 'Antwoorden' te tikken, geef je een van de drie vooraf opgenomen reacties.

Bovenaan de deurbel bevindt zich een 1280 × 960-camera met HDR (high dynamic range). Hij gebruikt ook een reeks van zeer kleine (850 nm) infrarood led-verlichting voor nachtzicht en heeft een beeldhoek van 145° en 6× digitale zoom.

In een paar van deze opzichten is het een achteruitgang van de Nest Hello. Deze had een hogere resolutie, 8× zoom, de optie om 24/7 op te nemen en een bredere kijkhoek van 160°. Echter, de verticale field of view is bij dit nieuwere model top – je krijgt zo'n beetje de hele persoon te zien wanneer je door de camera kijkt.

Dat het ten koste gaat van de horizontale dekking, kan jammer zijn, afhankelijk van waar je hem hangt. Zelf heb ik niet gek veel aan een superbreed gezichtsveld, omdat mijn cameradeurbel haaks op 90° ten opzichte van de deur in de portiek is gemonteerd.

De Nest Doorbell stel je hoe dan ook in en monitor je met behulp van dezelfde mobiele apps (beschikbaar voor Android en iOS) en webapplicaties die ook voor alle andere Nest-apparaten dienen. De app opent naar een startscherm met een lijst van alle geïnstalleerde Nest-apparaten.

Door op de deurbel te tikken open je een venster met een live videostream en een tijdlijn van gebeurtenissen. Je spoelt snel vooruit of terug door een opgenomen video om een specifiek punt in de tijd te vinden, en maakt een clip hiervan die je kunt delen (naar een persoon of bijvoorbeeld je Chromecast) of opslaan in je galerij.

Er zijn vijf knoppen onder in het scherm voor het bekijken van de videogeschiedenis op datum, het filteren van de soorten gebeurtenissen die je ziet (Geluid, Beweging, Spreken, Persoon, Vertrouwd Gezicht), het activeren van tweerichtingsgeluid, het opslaan en delen van een geselecteerde video, en het identificeren en toevoegen van nieuwe mensen aan de gezichtsdatabase.

twee vrouwen kijken de camera van de google nest doorbell in

Door op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek te tikken, ga je naar de instellingen waar je de camera aan- en uitzet, een soort do not disturb-modus aanzet, de thuis/wegassistent inschakelt, een automatisch in-/uitschakelingsschema maakt, en push- en e-mailmeldingen instelt – en dit is slechts kleine een greep uit alle beschikbare mogelijkheden!

Je hebt helaas een Nest Aware-abonnement nodig om gebruik te maken van veel van de functies van de deurbel.

Denk hierbij aan meer dan 3 uur cloud-opslag, 'vertrouwd gezicht'-waarschuwingen, 'intelligente' waarschuwingen, de mogelijkheid om clips en tijdverlopen te maken, en de mogelijkheid om activiteitszones te configureren.

Ook krijg je toegang tot je videogeschiedenis met Nest Aware:

 • Het Nest Aware-plan van € 5 per maand/€ 50 per jaar geeft je toegang tot 30 dagen videogeschiedenis van opgevangen gebeurtenissen en alle bovenstaande functies.
 • Het Nest Aware-plan van € 10 per maand/€ 100 per jaar verhoogt het aantal dagen videogeschiedenis tot 60 dagen, plus 10 dagen aan dag-en-nacht-opnamen.

Met of zonder abonnement levert de Nest Doorbell video's van scherpe HD-kwaliteit met rijke kleuren in het daglicht en bijzonder gedetailleerde zwart-wit video's in het donker. Tweerichtingsgeluid is van topkwaliteit en de vooraf opgenomen antwoorden zijn goed verstaanbaar en begrijpbaar.

De tijdlijn functionaliteit maakt het bovendien ook makkelijk om ouder videomateriaal van een specifiek moment te bekijken en de gezichtsherkenning wist prima mensen te herkennen wiens gezichten in de vertrouwde-gezichten-galerij stonden.

Wat we goed vinden:

 • Deze deurbel met camera biedt een ontzettend rijke, gebruiksvriendelijke gebruikservaring​
 • De 'vertrouwde gezichten'-galerij oftewel de gezichtsdatabase is een erg handige functie​
 • Zelfs het nachtbeeld is kraakhelder​
 • Veel te zien op verticaal vlak
 • Werkt ook op netstroom

Wat we minder goed vinden:

 • De kijkhoek van de Nest Hello was breder (160°, i.p.v. 145°)
 • De Nest Hello liet je 24/7 opnemen; dat kan bij de Nest Doorbell niet

Resolutie: 1920 × 1080
Stroomvoorziening: Netstroom of accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): € 30, optioneel
Smart home: Amazon Alexa, IFTTT, Samsung SmartThings
IP-certificering: IPX5
Kijkhoek (horizontaal): 160°

Met een afmeting van 6,2 × 12,8 × 2,8 centimeter (H × B × D), lijkt deze Ring niet op typische deurbel. Het bovenste deel van het apparaat is gemaakt van zwart plastic en bevat een 1080p-camera met een kijkhoek van 160°. Er zit ook een bewegingssensor in.

Het metalen onderste deel van de deurbel (verkrijgbaar in zilver en bruin) bevat een met led-verlichte knop die blauw oplicht wanneer je erop drukt.

Ring Video Deurbell 4

Ook de speaker zit hier; deze laat een luid geluid horen uit de onderkant van het apparaat, en stuurt ook een geluidsmelding naar je verbonden smartphone.

De deurbel wordt geleverd met een montageplaat die op elk oppervlak, waaronder hout, cement, baksteen, vinyl en stucwerk, kan worden bevestigd. Je krijgt ook een kleine toolkit met alles wat je nodig hebt om het apparaat te monteren.

De deurbel functioneert overigens tussen temperaturen van -20 °C tot +48 °C. Hij heeft daarnaast ook een IP-rating van IPX5, hiermee is de deurbel beschermd tegen water, maar ik kan je niet met zekerheid kan vertellen tegen hoeveel stof hij precies kan. Gebruik dus je gezond verstand en geef hem een veilig plekje.

Verder heeft dit model een pre-bufferfunctie. De deurbel registreert 4 seconden aan beeld voorafgaand aan de activatie van een bewegingssensor of het indrukken van de deurbelknop.

De Ring Video Deurbel 4 heeft (net als de nummer één van onze lijst) bewegingszones: deze zijn aanpasbaar, maar je krijgt niet dezelfde flexibiliteit als bij de Ring Video Doorbell Pro 2. Is dit echt belangrijk voor je, omdat je bijvoorbeeld geen voortuin hebt, houdt hiermee dan vooral rekening.

Verder krijg je ook bij dit model nachtzicht, maar de bewegingsdetectie wordt hierbij nog verder beperkt tot twee meter. Afhankelijk van waar je woont en hoeveel zicht jij wilt hebben op wat er voor je huis gebeurt, kan dit een behoorlijk nadeel zijn. Met het nachtzicht kun je een meter of negen vooruit zien.

De app is verder identiek aan die van de Ring Video Doorbell Pro 2, dus daar ga ik hier niet verder op in. Hetzelfde geldt voor de Ring abonnementen; deze zijn ook identiek.

Ring Video Doorbell 3 Met Batterij Eruit

De Ring Video Doorbell 4 biedt de mogelijkheid om verbonden te worden met het netstroom, maar heeft ook een interne oplaadbare batterij.

Bij gebruik van de batterij monteer je hem dus draadloos, maar om hem op te laden moet je de batterij verwijderen en aan de oplader hangen. 

Het duurt ongeveer tien uur voor hij volledig opgeladen is, wat je een heel jaar batterijlevensduur zou moeten geven.

Het is niet heel praktisch dat je je deurbel dus tien uur kwijt bent, maar het bespaart je een hoop gedoe met bekabeling. De installatie is dan ook eenvoudig en duurt zo'n tien minuutjes.

De Ring-deurbel zendt altijd een hard geluid uit en/of stuurt een melding naar de gekoppelde smartphone wanneer de knop wordt ingedrukt. Overdag is de live videokwaliteit kristalhelder met scherpe, goed gedefinieerde kleuren.

Het tweerichtingsgeluid van dit model werkt ook redelijk goed, maar af en toe wordt de communicatie vervormd. Kan gebeuren, maar houd in gedachten dat dit bij een slechte wifi-verbinding vaker kan voorkomen.

Verder gaat de oplaadbare batterij bij intensief gebruik zo'n 2,5 maanden mee, voordat deze moet worden opgeladen, wat ruim onder het streefdoel van 12 maanden ligt. 🤔 De deurbel geeft wel een waarschuwing moet wanneer het batterijniveau onder de vijf procent zakt, dus je hoeft niet uit voorzorg de batterij zelf eruit te halen. Tenminste, dat is het idee. Niet iedereen ontvangt die melding blijkbaar.

Gebruikers merken op dat de deurbel geen meldingen meer gaf en controleren het batterijniveau zonder hiertoe aangezet te worden – om vervolgens vast te stellen dat deze op nog maar 3% ligt. Maar goed, als je de deurbel niet continu aan het testen bent, kun je een langere levensduur van de batterij verwachten.

Wat we goed vinden:

 • Werkt zowel draadloos als bedraad​
 • De installatie is een eitje​
 • Beeldkwaliteit is zowel overdag als 's nachts kraakhelder​
 • Het beeld is scherp en het bereik van de bewegingsdetectie is breed​

Wat we minder goed vinden:

 • Bewegingsdetectie werkt tot slechts twee meter afstand in het donker​
 • De batterijlevensduur is niet wat het zou moeten zijn volgens de fabrikant​

Resolutie: 320 × 240
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Abonnementskosten (p/j): —
Smart home: —
IP-certificering: IP55
Kijkhoek (horizontaal): 135 °

Deze deurbel met camera van Alecto is geschikt voor degenen die geen smartphone hebben, niet weten hoe ze met zo'n app moeten omgaan of simpelweg niet allerlei meldingen op hun telefoon willen ontvangen.

De camera van dit model is helaas alles behalve HD: de resolutie bedraagt slechts 320 × 240, maar dat is geen drama in dit geval.

Je krijgt bij deze deurbel namelijk een schermpje van 3,5 inch; hierop gaat het detail van een hoge resolutie toch verloren.

grijze alecto deurbel van voor

Deze deurbel met camera is voorzien van een oplaadbare lithium-batterij. Dit betekent geen gedoe met bekabeling, maar ook dat je tijdens het opladen een paar uur je deurbel kwijt bent. Dit moet ongeveer om de 30 dagen gebeuren, afhankelijk van hoe vaak je door de camera naar buiten kijkt.

Probeer dit dus op tijd in te plannen, en dan op een moment waarop je geen bezoekers of post verwacht, of als je even uit huis bent. Dat, of sluit hem aan op bestaande bekabeling. Dan ben je van die dilemma's af!

De batterij maakt wel de installatie een stuk sneller, welke sowieso al erg makkelijk is. Deze Alecto-deurbel werkt namelijk op de bekende 2,4GHz-frequentie en gebruikt frequency hopping om een stabiele verbinding met de ontvanger te garanderen.

Zo hoef je geen moeite te doen om alles aan je smartphone en dergelijke te koppelen: de deurbel en de ontvanger – het scherm met de bedieningsknoppen – zijn al aan elkaar gelinkt.

alecto ontvanger tegen witte achtergrond

Hoe ziet die ontvanger er uit? Naast dat eerdergenoemde scherm krijg je ook nog een aantal duidelijke knoppen om mee te werken. ⬅️

De ontvanger werkt tot een afstand van 50 meter vanaf de deurbel. Dit kun je echter opkrikken door extra antennes aan te schaffen en te koppelen aan het systeem.

Bovendien kun je de deurbel aansluiten op een slim deurslot.

Deze kun je dan zo instellen dat het slot opengaat wanneer je op de knop rechtsboven op de ontvanger drukt!

Je kunt het geluid van de gong verder helaas niet aanpassen, maar je gebruikt de ontvanger wel als intercom. Zo praat je met degene die voor je deur staat, pas je de helderheid en het volume aan, enzovoorts.

Je bekijkt ook de live-feed zonder dat iemand heeft aangebeld en slaat lokaal een afbeelding op indien gewenst. Overigens neemt de deurbel ook een foto elke keer dat iemand aanbelt; deze worden ook lokaal bewaard en kun je naar gelang verwijderen.

Wat we goed vinden:

 • Zowel de installatie als de bediening van dit model zijn simpel​
 • Doet wat hij moet doen zonder een app of abonnement nodig te hebben​
 • Ook uit te breiden met extra antennes, een slim deurslot, enzovoorts

Wat we minder goed vinden:

 • Je verliest een aantal functionaliteiten, zoals bewegingsdetectie en video-opnames​
 • De gong speelt slechts één geluid af; je kunt niet kiezen

Koopgids

Om de beste deurbel met camera te kiezen voor jou te vinden, moet je een paar dingen in gedachten houden. 👇

Eigenschappen van de camera

Elke slimme deurbel die de moeite waard is, is uitgerust met een videocamera die een melding naar je telefoon of een schermpje stuurt, samen met een live videostream wanneer de deurbelknop wordt ingedrukt.

Je betaalt meer (in het algemeen) voor deurbellen met eigenschappen of functies als een 1080p-resolutie (of hoger), bewegingsdetectie, tweerichtingsaudio waarmee je kunt spreken met degene die buiten staat en on-demand-video-streaming.

Om foutieve meldingen van passerende auto's, hevige wind en eventuele huisdieren te voorkomen, zoek je naar een deurbelcamera die aanpasbare bewegingsdetectiezones biedt.

Andere functies om over na te denken zijn onder andere de kijkhoek (hoe groter, hoe beter in het algemeen), gezichtsherkenningstechnologie, bewegingsdetectietechnologie, nachtvideo en een keuze aan geluiden die je zullen helpen om het onderscheid te maken tussen een druk op de deurbel en een bewegingstrigger.

Sommige nieuwe deurbellen met camera's bieden een pre-bufferfunctie die enkele seconden aan activiteit registreert voorafgaand aan de activatie van een bewegingssensor of het indrukken van de deurbelknop, zodat je kunt zien wat er net voor de druk van de knop is gebeurd.

De stroomvoorziening

Misschien wel de eerste kwestie om te overwegen: hoe de deurbel is aangesloten. Als je een bestaande deurbel aan de voorkant van het huis die is aangesloten op de bedrading hebt, ben je al op het goede pad.

Veel deurbellen met camera's zijn ontworpen om op dit systeem te werken. Je sluit ze met behulp van de bestaande connectoren aan en vergeet de behoefte aan batterijen voor altijd.

Als je geen bedrading hebt, was je keuze voorheen beperkter, maar dat valt vandaag de dag erg mee. Ik zie zelf ongeveer gelijke delen aan deurbellen die op batterij lopen, en modellen die bedrading vergen. Steeds meer zijn bovendien compatibel met beide, dus de keuze is geheel aan jou.

Let wel: een deurbel die op batterij loopt is qua installatie een stuk makkelijker, maar je moet wel rekening houden met het feit dat je om de paar weken een paar uur zonder deurbel zit tijdens het opladen ervan. De meeste modellen hebben geen makkelijk verwisselbare batterij namelijk.

De installatie

Een correcte installatie van je deurbel zorgt voor een optimale werking en voorkomt schade of gevaarlijke situaties (bij het werken met netspanning). Draadloze deurbellen zijn meestal eenvoudig te installeren, maar als je je de deurbel aansluit op het lichtnet, raad ik je aan om dit door een expert te laten doen.

Sommige deurbellen kunnen daarnaast niet zomaar op het standaard stroomnet worden aangesloten. In dat geval raad ik je al helemaal aan hier niet zelf aan te beginnen!

eufy deurbel met camera op witte muur met straat op de achtergrond

Compatibiliteit met andere domotica

Veel deurbellen met camera werken samen met andere domotica-componenten, zoals deursloten en verlichting. Je sluit er zelfs een goed alarmsysteem op aan.

Als je een individuele deurbel met camera wilt die met andere slimme apparaten in je huis werkt, zoek er dan een die IFTTT (If This Then That) ondersteunt. Met IFTTT kun je eenvoudig miniprogramma's maken, applets genaamd, waarmee IFTTT-apparaten met elkaar kunnen communiceren.2Elyse Betters Picaro, Pocket-lint (2022). 'What is IFTTT and how does it work?'

Je maakt bijvoorbeeld een applet die Google Nest laat weten dat de lampen aangezet moeten worden wanneer de deurbelcamera beweging waarneemt, of een applet die een slim alarm (in combinatie met een smart deurslot) laat weten dat deze af moet gaan wanneer de deur geforceerd wordt.

Een andere handige functie om te zoeken is ondersteuning voor Alexa-, Google- of Siri-spraakopdrachten, waarmee je de livestream van een deurbel kunt bekijken op een scherm dat dit ook ondersteunt door er enkel naar te vragen.

Wifi-signaal

Voor een goed werkende deurbel met camera is een goede en stabiele internetverbinding noodzakelijk. Meestal is een 2,4GHz-netwerk hiervoor voldoende. Sommige deurbellen werken ook met een 5GHz-signaal. Loop hoe dan ook altijd even na wat de mogelijkheden zijn in combinatie met je wifi-router.

Smart Deurbel

Controleer ook altijd of je goed bereik hebt op de locatie waar je de deurbel wilt ophangen. Het is mogelijk dat je router ver weg is, waardoor het signaal zwakker is. Dit kan tot gevolg hebben dat de videofunctionaliteit en push-meldingen niet goed werken.

Het bereik testen

Je kunt het bereik testen door met je smartphone, tablet of laptop naar de locatie te gaan waar de deurbel zal hangen en een snelheidstest uit te voeren. De uploadsnelheid van je netwerk moet voldoen aan de aanbevolen eisen van de deurbel.​

Abonnementskosten

Deurbellen met camera's bieden over het algemeen geen lokale opslagruimte voor opgenomen video's, dus je moet je je abonneren op een cloudservice om je bewegings- en deurbel-geactiveerde videoclips te kunnen bekijken. De Hombli Smart Doorbell 2 is een uitzondering op deze regel.

Verwacht dat je overal vanaf € 3 per maand betaalt voor een abonnement dat je toegang geeft tot 30 of meer dagen video die je kunt downloaden en delen. Als je oudere beelden wilt bekijken, bewaar deze beelden dan op je pc of een usb-stick, aangezien ze van de server worden verwijderd nadat de toegewezen tijd verstreken is.

Overigens vallen vaak nog extra functies binnen zo'n abonnement, zoals gezichtsherkenning, continue opnames, extra geluiden voor de bel, enzovoorts.

De beste deurbellen met camera

Deurbel met cameraBeste voorBeoordelingProductpagina
Ring Video Doorbell Pro 2All-roundgebruik9,0Bekijk hem hier
Hombli Smart Doorbell 2Prijs-kwaliteit8,3Bekijk hem hier
Google Nest Doorbell BatteryGoogle-liefhebbers8,8Bekijk hem hier
Ring Video Doorbell 4Batterij8,5Bekijk hem hier
Alecto ADI-250Installatie zonder poespas7,6Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Welke deurbel met camera is goed?

De beste deurbellen met camera uit onze test zijn de Ring Video Pro 2, de Hombli Smart Doorbell 2 en de Google Nest Doorbell Battery, waarvan ieder in een andere prijscategorie valt en ergens anders in uitblinkt.

Hoe werkt een deurbel met camera?

De deurbel wordt in veel gevallen op de bestaande bedrading aangesloten. Sommige modellen gebruiken een batterij. Hoe dan ook worden de deurbellen ook verbonden met je wifi-netwerk.

Door je smartphone, tablet of ander soortgelijk apparaat op hetzelfde netwerk aan te sluiten, communiceren de deurbel en bijvoorbeeld je smartphone met elkaar. Je router dient hierbij in principe als een brug tussen de deurbel en je smartphone.

Wat kost een deurbel met camera?

De huidige prijzen variëren van ± € 99 voor een deurbel met camera zonder gong en dergelijke, tot ± € 250. Voor sets met bijvoorbeeld extra IP-camera's, betaal je nog meer.

Conclusie

Met al deze kennis in gedachten kun je een goed geïnformeerde keuze maken! Je hebt dankzij de beste deurbel met camera gegarandeerd een goed beeld van wie er voor je deur staat en wanneer.

Afhankelijk van de eigenschappen die je zoekt, kom je uiteindelijk bij jouw match terecht. Ga je voor een draadloos model zonder poespas, of zoek je de zekerheid van de netstroom op? En hoe zit het met extra functies, zoals bewegingsdetectie, nachtbeeld, intercomfuncties, enzovoorts?

Ben je bovendien van plan je smartphone te gebruiken om de beelden te bekijken en fijn te stellen, of doe je het liever met een aparte ontvanger?

Ik denk dat ik je nu wel genoeg aan het denken heb gezet! 😅 Heb je nog tips of vragen? Laat het ons hieronder vooral even weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen