De Beste Portable Monitor voor Onderweg

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

23 min. leestijd

Je draagbare vriend!

De Beste Portable Monitor voor Onderweg

Ik werk op een laptop. Handig als je het mij vraagt, want ik neem hem (en mijn werk) overal mee naartoe. Ideaal was het alleen niet, want ik miste regelmatig het gemak van het extra scherm dat ik thuis wel heb. Daarom ging ik op zoek naar de beste portable monitor.

Nu werk ik overal net zo productief als thuis: in de trein, op een tijdelijke werkplek of in een internetcafé. En als ik even zin heb ik een spelletje, doe ik dat liever op het grote scherm van mijn draagbare monitor. Dat dit draagbare scherm zó veel extra's bracht, had ik niet verwacht.

In dit artikel vertel ik je er alles over. Van de voordelen tot waar je op moet letten; het staat allemaal in de koopgids. En om het je nóg wat makkelijker te maken, vind je hier ook de top 5 beste draagbare monitors.

Kies je voor de crème de la crème: of kies je voor de beste koop portable monitor: de Lenovo L15? Laten we beginnen met een korte introductie van deze twee. 👇

#1 ASUS ZenScreen OLED MQ16AH
Dé beste portable monitor van 2024

Onze score: 9,0

ASUS ZenScreen OLED MQ16AH zijaanzicht

Kies deze portable monitor als je op zoek bent naar de crème de la crème. Van fantastiche beeldkwaliteit tot superprestaties en extra opties. De Asus Zenscreen OLED biedt het allemaal!

Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Intern
Resolutie: Full hd (1920x1080)

Schermtype: Oled
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 1 ms

#2 Lenovo L15
Beste koop portable monitor van 2024

Onze score: 9,0

Lenovo L15 zijaanzicht

Kies deze portable monitor wanneer je het meeste uit een klein prijsje wil halen! Heb je graag een goede portabele monitor met een goede schermkwaliteit, maar wil je niet al te veel geld uitgeven? Dan is de Lenovo L15 de juiste keuze!

Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Extern
Resolutie: Full hd (1920x1080)

Schermtype: IPS
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 6 ms

De 5 beste portable monitors in een oogopslag

  1. ASUS ZenScreen OLED MQ16AH – De beste portable monitor op de markt.
  2. Lenovo L15 – De beste koop portable monitor met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Xebec Tri-screen 2 – De beste 2-in-1 portable monitor.
  4. LOOV FlexDisplay Touch 4k – De beste portable monitor met een 4K-resolutie.
  5. AOC i1601FWUX – De beste portable monitor voor een klein budget.

Wat is een portable monitor en voor wie is het geschikt?

Een portable monitor is een draagbare monitor. De monitor is compacter, lichter en makkelijker te vervoeren dan een reguliere monitor. Dit maakt hem ideaal voor onderweg!

Een portable monitor is een oplossing voor iedereen, die net als ik, graag onderweg of op reis werkt of studeert, niet te veel wil mee sjouwen, maar wel veel meerwaarde hecht aan een extra scherm. Ideaal voor bijvoorbeeld digital nomads! Maar ook voor mensen zonder vast kantoor is het onwijs handig.

Close-up van een portable monitor op een bureau met daarvoor een toetsenbord en daarachter een reguliere monitor

Het fungeert niet alleen als extra scherm, maar ook als een extern display om je een groter scherm te bieden dan wat je mobiele apparaten bieden. Zo sluit je bijvoorbeeld je telefoon aan en bekijk je films of spelletjes op een groter scherm. Sommige draagbare monitors zijn zelfs te gebruiken met gaming-consoles.

Het biedt mogelijkheden onderweg, of om mee te nemen, die je eerst enkel had op een vaste plek. Inleveren op productiviteit? Echt niet! 😏

De beste portable monitors, gedetailleerd


Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Intern
Resolutie: Full hd (1920x1080)
Schermtype: Oled
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 1 ms

ASUS ZenScreen OLED MQ16AH vooraanzicht

De Asus ZenScreen Oled MQ16AH is de ultieme topper in onze top 5. Hij scoort uitstekend op vrijwel ieder vlak. Hier zit helaas een aardig prijskaartje aan, maar je krijgt er een hoop voor terug!

First things first: de draagbaarheid. Deze portable monitor is zeer portable. Met een formaat van 15,6 inch, de dunne randen, een dikte van 5 mm op zijn dunst en een gewicht van 620 gram is de portable monitor zeer makkelijk mee te nemen.

Bovenstaande geldt overigens voor de monitor zonder de hoes. Want voor dit geld krijg je gelukkig niet alleen de monitor, maar ook een beschermhoes die tevens dient als standaard. Dit verhoogt het gewicht naar 650 gram en vergroot de dikte naar 8,95 mm. Ofwel: nog steeds zeer draagbaar. 😉

Ook komt de Asus ZenScreen inclusief een doos die je niet weg moet gooien. "De verpakking niet weggooien, doe niet zo gek!", denk je nu misschien, maar onder het mum van afvalvrije verpakkingen heeft de doos een tweede functie: het dienen als monitorkap.

Verpakkingsdoos van de Asus Zenscreen OLED die nu dienst doet als een monitorkap

Met wat vouwen en plooien verander je de doos in een monitorkap die schitteringen en reflecties op het scherm vermindert. Zelfs de bijgeleverde beschermende schuimrubberen inzetstukken zijn te recyclen door ze te gebruiken als monitorstandaard!

Het is top dat ze de verpakking deze milieuvriendelijke tweede functie geven. Dat gezegd hebbende is het misschien ook wel nodig. Het scherm van de Azus ZenScreen is een glanzend oledscherm. En dat is helaas niet top als het gaat om lichtinval op het scherm.

Het voordeel hiervan is daarentegen dat de monitor zo licht en dun is zoals die nu is. Ook is de kleurweergave van het scherm van de ZenScreen werkelijk waar prachtig.

Ondanks het ontbreken van 4K-resolutie, is het Full HD-scherm van de ZenScreen in combinatie met de andere schermspecificaties zelfs te gebruiken voor grafische doeleinden.

En het spelen van (lage) games is zelfs mogelijk! De verversingssnelheid van 60 Hz maakt het misschien niet de ideale gaming-monitor, maar met de responstijd van 1 ms komt die toch aardig in de buurt.

Nintendo Switch aangesloten op de ASUS ZenScreen OLED MQ16AH die gekoppeld is aan een tripodstatief

Daar heeft Asus dan ook rekening mee gehouden bij het kiezen van de aansluitingen. De ZenScreen beschikt over drie usb-c-poorten (waarvan twee beschikken over DisplayPort Alt Mode), één mini-HDMI-poort en één 3,5 mm aux-poort. Hiermee sluit je bijvoorbeeld je laptop of smartphone aan.

Wat wel jammer is, is dat de monitor niet beschikt over ingebouwde speakers. Met alle mogelijkheden die de Asus ZenScreen biedt, van het kijken van films in hoge kwaliteit tot het spelen van games, zou het zó fijn zijn om te genieten van goed kwaliteit geluid zonder het gebruik van speakers of oortjes.

Maar goed, klagen mogen we niet, want we willen een draagbare monitor zo licht mogelijk houden. En dat is deze monitor zeker. Al helemaal als je bedenkt dat de monitor ook nog eens over een interne accu beschikt. Bijkomend voordeel: de monitor is behoorlijk zuinig met het energielabel B.

Zijn er dan nog nadelen? Misschien, dat is maar net wat je belangrijk vindt. Ik persoonlijk vind het nadelig dat de Asus ZenScreen geen touchscreen heeft en ook niet heel erg aanpasbaar is. de monitor beschikt over een pivot-functie en is enigszins kantelbaar door het hoesje net wat anders te plaatsen.

De monitor is alleen niet volledig kantelbaar, heeft geen draaibare voet en is ook niet in hoogte verstelbaar. Tenzij je een standaard aanschaft die deze functies toevoegt. Die mogelijkheid biedt de ZenScreen gelukkig wel: de monitor heeft een 1/4" statiefaansluiting ingebouwd aan de achterkant van de monitor.

Maar als dit alles is, hoor je mij niet klagen. Al met al blijf ik erbij dat dit een top portable monitor en dat die zijn plekje op de eerste plaats dubbel en dwars verdient!

Wat we goed vinden:

  • Erg licht, compact en draagbaar
  • Zeer goede schermkwaliteit
  • Een verversingssnelheid van 60 Hz en een responstijd van 1 ms
  • Goede en voldoende aansluitopties
  • Interne voeding en energielabel B

Wat we minder goed vinden:

  • Heeft geen ingebouwde speakers
  • Heeft geen touchscreen is en is niet erg aanpasbaar

Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Extern
Resolutie: Full hd (1920x1080)
Schermtype: IPS
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 6 ms

Lenovo L15 vooraanzicht

De Lenovo L15 biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor iets meer dan € 200,- heb je een zeer degelijke draagbare monitor, inclusief een beschermhoes, die in ieder geval voor regulier gebruik meer dan prima is.

Voor dit bedrag krijg je een 15,6 inch monitor van 860 gram en 6 mm dikte op zijn dunst. Dit is behoorlijk licht en dun voor een portable monitor in deze prijscategorie. Ik zal het maar vast verklappen, dit komt mede door het gebrek aan een interne accu.

De L15 maakt gebruik van externe voeding. Zorg daarom dat je of gebruik kunt maken van een stopcontact, een goede powerbank op zak hebt of een volle laptopaccu. Dit tezamen met het energielabel C, creëert al een achterstand met de nummer 1.

Maar gelukkig doet de Lenovo L15 het op andere vlakken zeer goed. Het anti-glare, full hd, IPS-scherm is ideaal voor regulier gebruik én voor omgevingen met fel licht. Onderweg is het immers meestal niet mogelijk om de lichtinval te beperken. ☀️

Dat is dan weer een klein voordeel ten opzichte van de ZenScreen. De L15 heeft verversingssnelheid van 60 Hz en een responstijd van 6 ms.

De monitor is hiermee misschien niet geschikt voor taken als gamen en grafische bewerking, maar voldoet zeker aan de eisen voor regulier gebruik en dat komt overeen met wat je mag verwachten in de middenklasse.

Ouder heeft kind op schoot. Samen zitten ze aan tafel en kijken ze naar een video op de Lenovo L15

Wat betreft de aansluitingen is de L15 een beetje beperkt. De Lenovo L15 heeft 2 usb-c-poorten en that's it. Voor velen, en wederom voor regulier gebruik, is dit voldoende. Toch had het fijn geweest als er een (mini) HDMI-aansluiting of een 3,5 mm aux-aansluiting op zat.

Zeker die 3,5 mm aux-aansluiting had fijn geweest. De portable monitor van Lenovo heeft geen ingebouwde speakers en soms wil een aangesloten telefoon het geluid ook meesturen naar de monitor. Als je dan geluid wilt, heb je bluetooth-speakers, draadloze oordopjes of een draadloze koptelefoon nodig.

Wat betreft aanpasbaarheid scoort de Lenovo L15 weer redelijk goed. Het scherm is te kantelen van volledig vlak tot een hoek van 90 graden. Ook biedt de L15 een pivot-functie.

De monitor is niet in hoogte verstelbaar en ook niet te draaien. Helaas is er ook geen monitorbeugel mogelijkheid om verdere aanpassingen te maken. Ook is er geen touchscreen. Maar dit zijn dingen die ook niet vanzelfsprekend zijn in deze prijsklasse.

Op alles wat je wel mag verwachten voor deze prijs, scoort de monitor zeer goed. Kwaliteit voor je geld krijg je zeker!

Wat we goed vinden:

  • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Goed full hd, anti-glare IPS-scherm
  • Heeft een prima verversingssnelheid van 60 Hz en responstijd van 6 ms
  • Kantelbaar tot 90 graden en te gebruiken in portretmodus

Wat we minder goed vinden:

  • Benut externe voeding en heeft energielabel C
  • Slechts twee usb-c-aansluitingen en geen (mini) HDMI- of 3,5 mm aux-aansluiting

Schermgrootte: 2 x 10,1 inch
Voeding: Extern
Resolutie: Full hd (1920x1080)
Schermtype: IPS
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 6 ms

Xebec Tri-screen 2 gekoppeld aan laptop

Twee schermen in één. Dat is precies wat de Xebec Tri-screen 2 biedt. Deze portable monitor heeft niet één, maar twee schermen. Klik de Tri-screen vast op je laptop en werk op 3 schermen.

De Tri-screen biedt twee schermen van 10,1 inch met een dikte van 6,5 mm, aan beide kanten van je laptop. Je kunt ook slechts één van de twee schermen uitklappen en gebruiken.

De twee schermen van de Xebec Tri-screen zijn beide full hd, anti-glare IPS-schermen met een verversingssnelheid van 60 Hz en een responstijd van 6 ms. Dit is wederom meer dan prima voor regulier gebruik, zeker op deze kleinere schermen.

Jammer genoeg is de full hd-resolutie niet altijd even goed te gebruiken op de schermen. Door de afwijkende beeldverhouding van 16:10 valt de inhoud op het scherm redelijk klein uit in hd-resolutie. Als je hier last van hebt, raad ik je aan de resolutie handmatig aan te passen of een zoom in te stellen.

Iemand zit achter haar laptop met daarop de Xebec Tri-screen 2 aangesloten

De Tri-screen is te bevestigen op iedere laptop variërend van 12 tot 20 inch. Wanneer je klaar bent, schuif je de schermen in. Het is een optie om de schermen (ingeklapt) te laten zitten aan je dichtgeklapte laptop en zo te vervoeren.

Je kunt de Tri-screen ook eenvoudig weer eraf halen en deze los vervoeren. Dichtgeklapt is de Tri-screen zo'n 4 cm dik, 19 cm hoog en 30,5 cm breed. Dit alles weegt 900 gram, wat nog prima te vervoeren is.

Voordat je denkt "Vindt mijn laptop het wel leuk als ik zo'n gewicht aan zijn scherm hang?" Daar heeft Xebec iets voor bedacht: een uitschuifbare standaard aan de achterzijde om het gewicht te ondersteunen. Op die manier zijn de schermen net zo kantelbaar als je laptop zelf.

Ook zijn de schermen draaibaar in een hoek van 180 graden. Zo laat je makkelijk mensen tegenover je meekijken op een van de schermen, en plaats je de schermen in een ideale kijkhoek voor jezelf.

Het heeft alleen geen pivot-functie en is ook niet in hoogte instelbaar. Ook heeft de Xebec Tri-screen 2 geen monitorbeugel mogelijkheid. Dat is ook niet heel gek, want de kans is groot dat je hem bevestigt aan je laptop: daar is hij ook voor gemaakt.

De Tri-screen werkt met alle besturingssystemen en is zelfs te verbinden met alle andere apparaten met een video-uitgang.

De Xebec Tri-screen biedt per scherm: 2 usb-c-poorten met DisplayPort Alt Mode en één mini-HDMI-poort. De schermen hebben geen 3,5 mm aux-aansluiting en ook geen ingebouwde speakers.

De schermen voorzie je van stroom via de usb-c-poort: het heeft geen interne voeding. Je hebt daarom je laptop, powerbank of een oplader in het stopcontact nodig om de Tri-screen te gebruiken.

De Xebec Tri-Screen 2 komt zonder beschermhoes, maar de schermen zijn ingeklapt al goed beschermt. Verder wordt die geleverd met twee usb-c naar usb-c-kabels, twee usb-a naar usb-c adapters, één usb-c-verlengkabel, twee mini-HDMI naar HDMI-kabels en één usb-c-oplaadadapter. 

Je krijgt veel, maar daar hangt ook wel een aardig prijskaartje aan.

Wat we goed vinden:

  • Twee schermen in één
  • Werkt op ieder besturingssysteem
  • Komt inclusief vele accessoires
  • Veel aansluitingen
  • Kantelbaar en draaibaar

Wat we minder goed vinden:

  • De Full HD-resolutie valt redeljik klein uit op de schermen
  • Stevig prijskaartje

Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Intern
Resolutie: 4k (3840x2160)
Schermtype: IPS
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 3 ms

LOOV FlexDisplay Touch 4k draagbare monitor

Als je de koopgids gelezen hebt, weet je dat een 4K-resolutie al snel overkill is op relatief kleine schermen. Dat gezegd hebbende heeft een 4K-resolutie wel meerwaarde bij bepaalde taken, bijvoorbeeld bij grafische toepassingen zoals ontwerpen en foto- of videobewerking.

De Loov FlexDisplay Touch 4k is een zeer degelijke en draagbare monitor. De monitor heeft een 15,6 inch scherm, weegt 900 gram, is op zijn dunst 5 mm en op zijn dikst 10 mm. Portable monitor? Check!

Wat betreft de schermkwaliteit doet deze niet onder voor de goede monitor op je bureau. Zoals gezegd, beschikt de Loov FlexDisplay over een 4K-resolutie. Daar heb je alleen wat minder aan als de rest van de specificaties van de schermkwaliteit hierbij niet aansluiten. Gelukkig sluiten deze wél aan.

De FlexDisplay heeft een anti-glare IPS scherm met een verversingssnelheid van 60 Hz en een responstijd van 3 ms. Hiermee heeft hij de één na snelste responstijd. Dit in combinatie met de hoogste resolutie in het rijtje zorgt er misschien voor dat je jezelf afvraagt waarom deze monitor op nummer 4 staat en niet hoger.

Ontbreekt er een hoop op de overige specificaties? Helemaal niet, maar de 4K-resolutie en de bijhorende prijs is voor een minder breed publiek bestemd. Dat maakt dat deze wat lager staat in de top 5. Want de andere specificaties zijn dik in orde!

Zo heeft de FlexDisplay een goed aantal aansluitingen: het heeft één HDMI-poort, twee usb-c-poorten en één 3,5 mm aux-poort. Hierop sluit je allerlei apparaten aan, je laptop, je smartphone of een game console. Als de aansluiting past, gaat de rest vanzelf.

Iemand schetst een tekening op de LOOV FlexDisplay Touch 4k draagbare monitor die aangesloten is op een laptop

De Flexdisplay heeft geen ingebouwde speakers en geen interne batterij. Dat laatste had ik wel graag gezien bij een draagbaar scherm van 900 gram, want daarmee is hij ook gelijk de zwaarste in dit rijtje. Maar goed, wat dan wel fijn is, is dat de FlexDisplay erg zuinig is met energielabel A.

Verder komt de Loof FlexDisplay met twee usb-c-kabels, één HDMI-kabel, één stroomadapter, één beschermhoes die tevens dient als standaard én een ergonomische standaard. Ofwel: meer dan genoeg accessoires.

Wat daarvan zeker fijn is, is de ergonomische standaard. Daarmee is de FlexDisplay zeer aanpasbaar: kantelbaar, draaibaar, in hoogte verstelbaar en het biedt een pivot-functie. Bovendien beschikt de monitor over touchscreen. Als dat geen pluspunten scoort, weet ik het ook niet meer.

Kleine kanttekening: touchscreen werkt jammer genoeg niet op MacBooks. Wel bij de andere aangesloten apparaten.

Als je het mij vraagt, is dit een topper onder de draagbare monitoren en geschikt voor iedereen die op zoek is naar een goede portable monitor met een 4K-scherm. Is 4K een beetje te veel van het goede? Kijk dan liever naar de andere toppers in de top 5.

Wat we goed vinden:

  • Zeer goede schermkwaliteit
  • Veel aansluitopties
  • Erg energiezuinig
  • Veel opties om de monitor ergonomisch aan te passen

Wat we minder goed vinden:

  • Vrij zwaar met een gewicht van 900 gram
  • Touchscreen werkt niet op MacBooks

Schermgrootte: 15,6 inch
Voeding: Extern
Resolutie: Full hd (1920x1080)
Schermtype: IPS
Verversingssnelheid: 60 Hz
Responstijd: 5 ms

AOC I1601FWUX vooraanzicht

Voor een klein prijsje haal je de AOC i1601FWUX in huis. De AOC is de beste oplossing voor iedereen die een draagbaar scherm zoekt dat zeer betaalbaar is.

Voor deze prijs krijg je een monitor van 15,6 inch met een dikte van 8,5 mm en een gewicht van 820 gram. De monitor is relatief dik als je bedenkt dat de stroomvoorziening van de AOC extern is. Maar goed, daar is de prijs ook naar.

De schermkwaliteit is dan weer bovengemiddeld voor de prijs. Het heeft een Full HD, anti-glare IPS-scherm met een verversingssnelheid van 60 Hz en een responstijd van 5 ms. Daarmee doet hij het zelfs beter dan onze nummer 2 en 3 in dit rijtje!

Ook heeft de AOC touchscreen. En met het energielabel B mogen we niet klagen.

Waarmee dan wel? Hij staat niet voor niets op nummer 5 en niet op nummer 2. Dat heeft vooral te maken met de aansluitingen. De AOC beschikt slechts over één usb-c-aansluiting, hierdoor is hij niet op te laden door een tweede bron, zoals een powerbank en sluit je maar één apparaat aan.

Dat apparaat is een laptop, want de AOC is enkel te gebruiken in combinatie met een laptop. Ook heeft hij geen ingebouwde speakers. Dat is niet zo gek in deze prijscategorie, maar dan had ik liever wel een 3,5 mm aux-aansluiting gezien.

AOC i1601FWUX in beschermhoes die ook functioneert als standaard

Bovendien is de ergonomie en aanpasbaarheid beperkt. De AOC komt in combinatie met een beschermhoes die tevens dient als standaard. Hij is hiermee enigszins kantelbaar, maar niet in hoogte verstelbaar of draaibaar. De monitor beschikt dan wel weer over een pivot-functie.

De AOC valt in de laagste prijsklasse. Voor deze prijsklasse heeft een zeer goede schermkwaliteit en opties die je hierbij niet verwacht, zoals touchscreen. Het is daarom ook zonde dat er zo'n gebrek is aan aansluitmogelijkheden. Dat had hem een stuk hoger geplaatst in dit rijtje.

Maar goed, het bedrag is lekker laag en het biedt daarvoor meer dan andere draagbare schermen in deze categorie. Heb je een kleiner budget en vind je het niet zo erg dat er slecht één usb-c-poort is? Dan raad ik deze AOC dubbel en dwars aan!

Wat we goed vinden:

  • Zeer goede schermkwaliteit
  • Heeft touchscreen
  • Mooi geprijsd

Wat we minder goed vinden:

  • Zeer beperkte aansluitmogelijkheden

Koopgids

Deze koopgids is er, net als de top 5, om je te helpen met het vinden van de beste portable monitor voor jou. Hierin leg ik alles uit over waarop je dient te letten bij de aanschaf van een draagbare monitor.

Zo bepaal je voor jezelf wat je belangrijk vindt, en het verduidelijkt eventuele onduidelijke termen in de beschrijvingen van de monitors in de top 5. 😄

Waar kun je een portable monitor voor gebruiken?

Een portable monitor is voor alle doeleinden te gebruiken waar een reguliere monitor ook voor te gebruiken is. Ofwel voor het kopiëren van je scherm van een ander apparaat of het uitbreiden van je scherm van het andere apparaat, bijvoorbeeld voor het kopiëren of uitbreiden van je laptopscherm.

Een portable monitor is alleen gemakkelijker om mee te nemen. Zo werk je efficiënter onderweg, reis je makkelijk van en naar je werkplek met je monitor als je bijvoorbeeld geen vaste werkplek hebt, en neem je je monitor makkelijk mee op reis, bijvoorbeeld mee het vliegtuig in!

Naast het feit dat je je monitor makkelijk meeneemt en onderweg gebruikt waardoor je werkefficiëntie lekker hoog blijft, is het ook mogelijk om een portable monitor te gebruiken voor entertainmentdoeleinden.

Sluit bijvoorbeeld je smartphone aan en geniet van een film of serie op een groter scherm. Of sluit je Playstation of andere een spelconsole aan en game waar je ook bent.

Oftewel: genoeg mogelijkheden. 😉

Formaat en gewicht

Een portable monitor onderscheidt zichzelf door zijn formaat en gewicht. Twee belangrijke aspecten die het makkelijk maken om een monitor mee te nemen zijn dat die relatief klein en licht is.

Draagbare monitors hebben een schermdiagonaal tussen de 10 en 20 inch, maar meestal zijn ze tussen de 15 en 16 inch (1 inch is 2,54 cm). Hierbij geldt, hoe kleiner, hoe minder ruimte het inneemt. Maar ook hoe groter het scherm, des te overzichtelijker en meer mogelijkheden het biedt.

Tevens is een groter scherm vaak ook zwaarder en gewicht is een van de andere belangrijke aspecten. Veel portable monitors hebben een gewicht van ongeveer 800 gram. Zeer kleine schermen wegen mogelijk nog minder en grote schermen mogelijk wat meer.

Het is een kwestie van het vinden van het beste compromis tussen bruikbaarheid en compactheid.

Man in nette kleding loopt met een monitortas in zijn linkerhand

Schermkwaliteit

Naast mobiliteit is de schermkwaliteit zeer belangrijk. Niet dat voor iedereen geldt dat de hoogste schermkwaliteit voor iedereen het beste is, maar het is voor iedereen belangrijk om te weten waar op te letten.

Het zou immers zonde zijn om een monitor aan te schaffen die na aankoop tekort lijkt te schieten in kwaliteit of om meer uit te geven dan nodig voor een schermkwaliteit die niet nodig is.

Bij de schermkwaliteit komt het een en ander kijken. Wat dat precies is, leg ik hieronder allemaal uit. 👇

Resolutie

Een van de eerste dingen om op te letten is de resolutie. De resolutie staat voor hoeveel pixels het scherm weergeeft. Hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de beeldschermresolutie.1Seniorweb (n.d.). 'Wat betekent beeldschermresolutie?'

Bij het kiezen van de resolutie van een portable monitor is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het scherm. Een hogere resolutie is vooral merkbaar op grotere schermen. Er zijn verschillende resoluties.2Guido, Koopgids (2019). 'Schermresolutie – wat is jouw schermresolutie? Welke resoluties zijn er?'

Gezien veel draagbare beeldschermen niet groter zijn dan 16 inch, beschikken de meeste portable monitors over een Full HD-schermresolutie. Maar ook bij grotere schermen is Full HD bij normaal gebruik doorgaans voldoende.

Liever een grotere portable monitor en voer je taken uit die baat hebben bij een hogere resolutie, zoals foto- of videobewerking? Er bestaan portable monitors met een hogere resolutie, zoals 4K, maar deze zijn schaarser en vaak hangt er een aardig prijskaartje aan.

Beeldschermresolutie is een belangrijke overweging. Een te lage resolutie beperkt je misschien in mogelijkheden, maar betalen voor een te hoge resolutie is ook niet ideaal.

Portable monitor met een helder scherm, op een houten tafel

Schermtype

Naast de resolutie heeft ook het type scherm invloed op de schermkwaliteit. We maken hierbij in de basis onderscheid tussen led en oled.

De meeste monitors beschikken over een led-scherm. Led staat voor light-emitting diode, dit is een bepaalde type lamp.

Led-schermen beschikken over achtergrondverlichting. Achter een ledscherm zitten enorm veel van deze led-lampjes. Al deze lampjes schijnen door een kleurenfilter en vormen zo het beeld dat je ziet. 🚦

Oled staat voor organic light-emitting diode. Oled-schermen maken geen gebruik van achtergrondverlichting, omdat de pixels zelf licht uitstralen. Iedere individuele pixel wordt apart aangestuurd.

Het voordeel van ledschermen is dat ze een relatief hoge helderheid hebben, hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik in lichte ruimtes. Ook zijn ze goedkoper dan oledschermen.

Oledschermen bieden daarentegen een groter contrast met diepere zwarttinten, een betere kleurweergave zijn vaak dunner en hebben een bredere kijkhoek.

In veel gevallen is een ledscherm beter geschikt voor een monitor. Meestal kijk je niet vanuit een hoek naar je monitor, en de helderheid in lichte omstandigheden en de relatief lage prijs zijn ook mooi meegenomen.

Dit terwijl de diepe zwarttinten en betere kleurweergave van oled niet per se een enorme meerwaarde heeft bij het regulier gebruik van een monitor.

Waarom zijn er dan überhaupt oled-monitors? Oled is energiezuiniger, wat fijn is als je geen constante stroomtoevoer hebt uit het stopcontact. Ook is oled dunner, daarom ook lichter en compacter en dat is makkelijker te vervoeren.

Daarnaast hebben de diepere zwarttinten en de betere kleurweergave wel degelijk voordelen als je een monitor zoekt voor foto- en videobewerking of voor het kijken van films en series in hoge kwaliteit.

Maar goed, de kans is groter dat je uitkomt bij een ledscherm. Ledschermen zijn onder te verdelen in drie paneeltypen: IPS-panelen, TN-panelen en VA-panelen.

IPS staat voor in-plane switching. IPS is tegenwoordig het populairste schermtype. Het is geschikt voor allround gebruik, biedt een goede kleurweergave en een brede kijkhoek.

Vroeger was het minder populair omdat de verversingssnelheid en responstijd niet optimaal waren, maar dit is niet meer het geval.

Sterker nog: de kans ik groot dat een goede gaming-monitor, waarbij een hoge verversingssnelheid en een lage responstijd cruciaal is, beschikt over een IPS-paneel. Het nadeel van IPS is het hoge prijskaartje dat eraan hangt.

TN staat voor twisted nematic. TN was voor IPS de populairste optie. TN-schermen bieden een hoge verversingssnelheid en lage responstijd, maar blinken minder uit op het vlak van kleur en kijkhoek. Daarbij komt dan wel weer een lekker relatief laag prijskaartje kijken.

VA staat voor vertical alignment. VA zit ergens tussen IPS en TN in qua prijs, kleurweergave en kijkhoek. VA heeft van de drie panelen het hoogste contrast, maar ook de langste responstijd.

Bedenk je als laatste of je de voorkeur hebt voor een glanzend of antireflecterend beeldscherm.

Met een glanzend scherm komen de kleuren op het beeld meer tot hun recht, wat handig is voor foto- of videobewerking of voor het kijken van een film of serie in een niet zeer verlichte ruimte.

Een antireflecterend scherm, ook wel anti glare genoemd, bevat een schermlaagje tegen reflecties waardoor je minder last hebt van weerspiegelingen en fel licht. Dit maakt je monitor beter voor gebruik onderweg, buiten of in een goed verlichte ruimte.

Verversingssnelheid en responstijd

Ik noemde hierboven al termen verversingssnelheid en responstijd. Ik heb ervaren dat dit zeer belangrijk is. Het maakt al snel het verschil tussen het winnen en het verliezen van een game. Maar goed, het zijn termen die mij maar al te bekend in de oor klinken, maar dat geldt misschien niet voor jou.

Hieronder vertel ik je er meer over, want het is zeer zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een draagbaar beeldscherm.

Twee mensen die met gamecontrollers een spel spelen op een computermonitor

Laten we beginnen met de verversingssnelheid, ook wel refresh rate of beeldfrequentie genoemd. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel beelden de monitor maximaal weergeeft per seconde. Dit wordt uitgedrukt in Hz (Hertz). Hoe hoger verversingssnelheid, hoe vloeiender je monitor beelden weergeeft.

Voor normaal gebruik is 60 tot 75 Hz voldoende. Wil je gamen op je portable monitor? Kijk dan voor een verversingssnelheid van 144 Hz of meer.

Voor de responstijd, ook wel reactiesnelheid, geldt het tegenovergestelde: hoe lager de responstijd, hoe beter. De responstijd drukt men uit in ms (milliseconden) en staat voor hoe snel de individuele pixels van een monitor van kleur verandert. Hoe lager het aantal ms, hoe sneller het scherm reageert.

Voor diehard gamers is een responstijd van 1 of 2 ms een must, maar voor reguliere gebruikers is 4 of 5 ms prima.

Aansluitingen

Met de juiste aansluitingen, sluit je verschillende apparaten aan op de portable monitor. Veel portable monitors hebben niet meer dan drie aansluitingen. Bedenk daarom goed van tevoren hoeveel en welke aansluitingen je nodig hebt.

Portable monitor met daarop een toetsenbord aangesloten

Als je bijvoorbeeld van plan bent om de monitor te gebruiken met een laptop die alleen usb-c heeft, is het belangrijk dat de monitor ook een usb-c-aansluiting heeft. Als je meerdere apparaten wilt aansluiten op de monitor, zorg er dan voor dat de monitor hiervoor voldoende aansluitingen heeft.

De typen aansluitingen die je doorgaans ziet op een portable monitor zijn: usb-c, usb-a, (mini) HDMI en DisplayPort. Daarnaast zijn er ook monitors met een 3,5 mm aux-aansluiting.

Voeding en verbruik

Er zijn twee soorten stroomvoorzieningen bij portable monitors: externe voeding en interne voeding. Bij externe voeding voorziet het aangesloten apparaat, een powerbank of constante verbinding met een stopcontact de monitor van stroom. Zo voorzie je de portable monitor van stroom

Bij interne voeding heeft een monitor een ingebouwde batterij. Dat werkt hetzelfde als voor je laptop. Je laadt de batterij op en afhankelijk van de monitor en de instellingen gaat de monitor een x-aantal uur mee op een volle lading.

Interne voeding heeft als voordeel dat het niets vergt van je laptopaccu. Hierdoor slijt de laptop accu minder snel en is het vaak mogelijk om langer aan één stuk door te werken dan wanneer één accu beide apparaten van stoom voorziet.

Het nadeel van interne voeding is dat de accu ook gewicht met zich meeneemt en zo de monitor ook zwaarder maakt.

Close-up van een powerbank verbonden met een portable monitor

Kies je voor interne voeding? Let dan op de accucapaciteit. De capaciteit van een accu wordt vaak gemeten in mAh, oftewel milliampère-uur (en anders in Ah: ampère-uur. 1 Ah is 1000 mAh). Dit geeft aan hoeveel milliampère de accu een uur lang kan leveren. 3Ferenc, Gadget Business (2018). 'Wat is mAh?'

Hoe hoger het aantal mAh, des te groter de accucapaciteit. Maar let op: een grotere accucapaciteit betekent niet automatisch dat een accu met een grotere capaciteit altijd langer meegaat. Dit hangt af van het verbruik.

Een goede indicatie van het verbruik krijg je door middel van een energielabel (dat is tevens het geval bij monitors zonder interne voeding). Een energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat omgaat met stroom.

Een energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst.4Energielabel (2021). 'Wat betekent het energielabel op apparaten?'

Stel je hebt een portable monitor met accu met een capaciteit van 8000 mAh en een met een accu van 6000 mAh. De eerste monitor heeft energielabel G en de tweede A. Dan is het goed mogelijk dat je langer doet met de tweede accu.

Soms, ook bij monitors zonder interne voeding, staat het verbruik aangegeven. Het verbruik wordt uitgedrukt in watt.5Mr. Chadd (n.d.). 'Watt, Volt en Ampère' Hierbij geldt hoe hoger het aantal watt, hoe meer het apparaat verbruikt en des te onzuiniger.

Geluidskwaliteit

Bij veel portable monitors krijg je niets te maken met geluidskwaliteit: veel portable monitors beschikken niet over ingebouwde speakers. In dat geval komt het geluid vaak uit het aangesloten apparaat.

Sommige monitors beschikken over een 3,5 mm aux-aansluiting. Hierop sluit je bijvoorbeeld een koptelefoon of goede pc-speakers op aan.

Close-up van een wit paar bedrade oortjes met op de achtergrond een pc-speaker en een portable monitor

Beschikt een portable monitor wel over ingebouwde speakers? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit hiervan doorgaans niet denderend is. Ze zijn meestal eenvoudig en vooral geschikt voor basisgeluid, zoals systeemwaarschuwingen en meldingen. Meestal zijn ze niet geschikt voor een uitgebreide audio-ervaring.

Ergonomie en aanpasbaarheid

Een monitor op een vaste plek is op een zo'n ergonomische mogelijke manier te plaatsen. Dat geldt niet altijd voor portable monitors. Je hebt vaak niet de beschikking tot een op jou aangepaste werkomgeving, en maakt waarschijnlijk elke keer gebruik van een andere tafel of ondergrond om je monitor op te plaatsen.

Hierbij is het extra van belang dat de monitor zelf aan te passen is om de ergonomie te optimaliseren. 6Ergonomie site (2017). 'Wat is ergonomie' Als je een goed aanpasbare portable monitor hebt, heb je de mogelijkheid om de perfecte zithouding aan te nemen, je lichaam zal je dankbaar zijn.😉7Beter Zitten (n.d.). 'Houding achter de computer verbeteren? Leer de ideale houding'

Zoek daarom het liefst naar een monitor met minstens één van de onderstaande verstelbaarheden.

Monitor in portretstand met daarop de website van Wifiwijs geopend
  • In hoogte verstelbaar: deze monitors zijn op en neer te bewegen op de voet. Zo stel je hem in op de gewenste hoogte.
  • Kantelbaar: een kantelbaar scherm kantel je naar voren of naar achteren om een goede kijkhoek voor jezelf te creëren. Ideaal als je te hoog of te laag achter je monitor zit of last hebt van een bepaalde spiegeling.
  • Draaibare voet: bij een draaibare voet is het mogelijk om de monitor horizontaal naar links of rechts te draaien. Handig als je twee schermen naast elkaar hebt, de monitor rechts of link van je moet plaatsen of om iemand (niet) mee te laten kijken.
  • Pivot-functie: met een pivot-functie is het scherm te roteren. Zo zet je je monitor horizontaal (landschapview) of juist horizontaal (portretview).

Extra opties en functies

De mogelijkheden van draagbare beeldschermen houden niet op bij alles wat hierboven staat. Hoewel bovenstaande zeer belangrijk is, weet ik zelf maar al te goed dat juist de kleine dingetjes een groot verschil kunnen maken.

Neem daarom onderstaande extra opties en functies goed door en bepaal voor jezelf hoe belangrijk je deze vindt.

  • Touchscreen: met een touchscreen-scherm bedien je je scherm met aanrakingen, vergelijkbaar met een tablet of smartphone. Zo geniet je van optimaal gebruiksgemak.
  • Beschermhoes: sommige portable monitors komen inclusief een hoes die je monitor beschermt. In sommige gevallen dient deze hoes ook als de beeldschermstandaard.
  • Monitorbeugel mogelijkheid: hiermee heb je de mogelijkheid om de monitor te bevestigen aan een (VESA) of in sommige gevallen aan een statief. Hiermee kies je zelf je ideale standaard.8Ergotron (n.d.). 'VESA-norm' monitorbeugel
  • VSync: VSync is een technologie die het aantal FPS van de grafische kaart synchroniseert met de verversingssnelheid van de monitor. Dit voorkomt zaken als screen tearing en stuttering. De meeste bekende VSync-technologiën zijn G-Sync en FreeSync.9H. Zak, My Buying Guide (2023). 'What is screen tearing and stuttering?'.
  • Randdikte: idealiter heeft een draagbaar beeldscherm dunne schermranden. Bij dunne schermranden is er sprake van optimaal gebruik van het oppervlak. Zo heeft de monitor een relatief groot scherm op een relatief kleine monitor.
Close-up van een hand die een portable monitor bedient met touchscreen

Prijsklassen

De prijs van een portable monitor hangt af van hetgeen dat ik hierboven bespreek: het formaat en gewicht, de schermkwaliteit, de aansluitingen, het type voeding, de energiezuinigheid, de eventuele geluidskwaliteit, de ergonomie en aanpasbaarheid, en de extra opties en functies.

Doorgaans geldt: hoe beter het draagbare scherm op deze onderdelen scoort, hoe duurder de monitor. Maar let op: de prijs zegt niet altijd alles, houd daarom dit artikel bij de hand en gebruik de kennis juist. 😉

Bedenk het liefst van tevoren hoeveel geld je ongeveer uit wilt geven aan de monitor en stem dit af met je behoeften en prioriteiten. Dit is wat je ongeveer mag verwachten:

  • Budgetklasse (tot € 200): hierin vind je de functionele draagbare beelschermen. Deze monitors doen wat ze moeten doen, maar bieden een doorsnee schermkwaliteit en enkel de basisfunctionaliteiten.
  • Middenklasse (€ 200 tot € 400): in deze categorie vind je draagbare monitors met een betere beeldkwaliteit en meer geavanceerde opties. Deze monitors bieden meestal een goede balans tussen prijs en prestaties.
  • Topklasse (€ 400 of meer): deze klasse bestaat uit portable monitors van hoge kwaliteit met een uitstekende beeldkwaliteit, geavanceerde functies en extra opties. Hierin vind je het beste van het beste.

De beste portable monitors

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
ASUS ZenScreen OLED MQ16AHAllround gebruik9,5Bekijk hem hier
Lenovo L15Prijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Xebec Tri-screen 22-in-18,5Bekijk hem hier
LOOV FlexDisplay Touch 4k4k-liefhebbers8,3Bekijk hem hier
AOC i1601FWUXKleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen over portable monitors

Bij het kopen van een portable monitor komt het een en ander kijken. Het is daarom ook niet zo als je nog met vragen zit. Hopelijk beantwoord ik die hieronder. Is dat niet zo? Voel je dan vrij om een berichtje achter te laten met je vraag. 😊

🆚 Wat is het verschil tussen een portable monitor en een reguliere monitor?

Een draagbare monitor is compact en mobiel, geschikt voor onderweg en gebruik met laptops en andere mobiele apparaten. Reguliere monitors zijn groter en bedoeld voor vaste computeropstellingen thuis of op kantoor. Het verschil zit in mobiliteit en toepassing.

💻 Is een portable monitor met iedere laptop of computer te gebruiken?

De meeste portable monitors zijn te gebruiken in combinatie met alle laptops en computers, zolang er maar sprake is van de juiste aansluiting. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Bekijk daarom goed of het beeldscherm compatibel is met het besturingssysteem van je pc.

🖥️ Welke beeldverhouding heeft een portable monitor?

Een draagbare monitor heeft doorgaans dezelfde beeldverhoudingen als reguliere monitors, meestal 16:9 of 16:10, wat ideaal is voor algemene toepassingen zoals kantoorwerk, browsen en multimedia.

⛓️ Is het mogelijk om meerdere draagbare monitors aan één apparaat te koppelen?

Ja, het is mogelijk om meerdere draagbare monitors aan één apparaat te koppelen, zolang het apparaat voldoende video-uitgangspoorten heeft en de monitors de juiste aansluitingen ondersteunen, zoals HDMI, DisplayPort of usb-c, om meerdere schermen aan te sluiten.

Conclusie

Het kiezen van de beste portable monitor, het is heel wat. Van kijken naar specificaties zoals resolutie, verversingssnelheid en responstijd tot het checken van de aansluitingen, extra opties en aanpasbaarheid.

Er komt aardig wat bij kijken, maar hopelijk weet je nu precies waarop je dient te letten bij de aanschaf van de beste monitor. En dat maakt het kiezen van de juiste monitor een stuk makkelijker.

Kies jij het beste van het beste en ga je voor de ASUS ZenScreen OLED MQ16AH, of ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en haal je de Lenovo L15 in huis? Wat het ook wordt, ik ben ervan overtuigd dat je de juiste keuze maakt.

Bedankt voor het lezen. En heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een berichtje achter in het feedbackformulier hieronder. 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen