De Beste Draadloze Koptelefoon: Superieure Audiokwaliteit in een Comfortabel Jasje
Vaarwel snoeren, hallo comfort.
De beste draadloze koptelefoon zit boordenvol met de de meest geavanceerde audiotechnologie van vandaag. Met zoveel opties op de markt, is het moeilijk om te kiezen welke draadloze koptelefoon nu het beste bij je behoeften, budget en stijl past.
Daarom helpen we je op weg met onze top vijf draadloze koptelefoons. Ze bieden een combinatie van fantastische connectiviteit, superieure audiokwaliteit en een fraai ontwerp — sommige zijn zelfs voorzien van handige actieve ruisonderdrukking en ingebouwde AI-assistenten voor stembediening.
De Sony WH-1000XM4 is onze nummer één, omdat hij niet alleen comfortabel is, maar vooral de best klinkende draadloze over-ear koptelefoon is van de hele wereld. Ontdek hieronder alles over onze vijf winnende draadloze koptelefoons!
#1 Sony WH-1000XM4
Dé beste draadloze koptelefoon van 2023
Onze score: 9,3
Dit nieuwe model van Sony is comfortabel als altijd, waardoor hij perfect is voor lange videogesprekken of het beluisteren van podcasts. De klank die je krijgt is zuiver en rustig, vooral bij lagere frequenties.
Zijn uitstekende audioprestaties, toonaangevende ruisonderdrukking en comfortabel ontwerp maakt van deze koptelefoon een echte koploper op de markt die moeilijk te verslaan is!
Bluetooth: Bluetooth 5.0
Gewicht: 245 g
Noise cancelling: Ja
Frequentierespons: 4 - 40.000 Hz
Batterijduur: 30 uur
Impedantie: 47 ohm
#2 Jabra Elite 85h
Beste koop draadloze koptelefoon van 2023
Onze score: 9,0
De Jabra Elite 85h is goedkoper dan concurrenende koptelfoons met vergelijkbare geluidsonderdrukkende prestaties.
Als je op zoek bent naar een betaalbare, eersteklas draadloze koptelefoon met een geweldige batterijlevensduur en een waterbestendige nano-coating, dan is de Elite 85h je beste keuze.
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Gewicht: 296 g
Noise cancelling: Ja
Frequentierespons: 10 - 20.000 Hz
Batterijduur: 36 uur
Impedantie: 100 ohm
De 5 beste draadloze koptelefoons in een oogopslag
- Sony WH-1000XM4 - Beste draadloze over-ear koptelefoon met ruisonderdrukking.
- Jabra Elite 85h - Dit is de beste koop draadloze over-ear koptelefoon.
- AKG N60NC - De beste on-ear draadloze koptelefoon met ruisonderdrukking.
- AKG Y45BT - Best opvouwbare on-ear draadloze koptelefoon.
- JBL Tune 750BT - Beste draadloze over-ear koptelefoon voor deze prijs.
Over-ear of on-ear?
Draadloze koptelefoons zijn er in verschillende uitvoeringen, die onder te verdelen zijn in twee groepen: over-ear en on-ear. Elk type koptelefoon heeft zijn voor- en nadelen, die van invloed zijn op hoe goed ze geschikt zijn in bepaalde omgevingen en omstandigheden.
De beste over-ear koptelefoons hebben dikke hoofdbanden en grote oorschelpen die je oren volledig omsluiten. Indien je op zoek bent naast de meest comfortabele pasvorm, en het grotere formaat van de koptelefoon niet erg vindt, is een over-ear koptelefoon jouw beste match.
On-ear koptelefoons zijn doorgaans lichter en flexibeler dan over-ear ontwerpen. Ze hebben kleinere oorschelpen die op je oren rusten en over het algemeen iets minder bas. Ga voor on-ears indien je een compacter model voor ogen hebt!
De beste draadloze Bluetooth koptelefoon, gedetailleerd.
De hoogwaardige kunststof behuizing is goed gemaakt en met zijn 254 gram is dit over-ear model vederlicht van gewicht. Het is één van de lichtst aanvoelende draadloze koptelefoons die je kunt kopen. De oorschelpen zijn goed gevuld met een zachte, gelijkmatige druk op de zijkant van je hoofd, terwijl de zachte kunstlederen hoofdband goed blijft zitten op je kruin.
In tegenstelling tot de meeste concurrenten, kun je de oorschelpen draaien en opvouwen tot een compacte vorm voor onderweg. Je krijgt hem met een kwalitatieve reistas ter bescherming.
Bedieningselementen en connectiviteit
De XM4 is een Bluetooth 5.0 koptelefoon, waardoor hij compatibel is met de meeste Bluetooth-telefoons, tablets, computers en andere Bluetooth-apparaten. Hij ondersteunt de universele SBC- en AAC-audio-indelingen, gebruikt door de meeste apparaten, en ook Sony's LDAC Bluetooth-audio-indeling met hoge resolutie.
De XM4 is Sony's eerste 1000X-koptelefoon die ook de populaire multipoint-verbindingsfunctie ondersteunt, wat betekent dat je eenvoudig twee apparaten tegelijk aansluit, zoals een telefoon voor gesprekken en een laptop voor muziek.
Er zijn vier manieren om de koptelefoon te koppelen. Google's Fast Pair Service (GFPS) is een mogelijkheid of gebruik Near Field Communication (NFC) voor onmiddellijke koppeling met een Android-apparaat. Het kan ook met behulp van de Sony's Connect-app (voor Android en iOS), of een handmatige koppeling op de ouderwetse manier door een knop ingedrukt te houden.
Google's Fast Pair Service
De Google Fast Pair Service (GFPS) maakt gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) om Bluetooth-apparaten in de buurt te ontdekken, zonder de batterij van de telefoon te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om op basis van de nabijheid van het apparaat een connectie tot stand te brengen.
De linkeroorschelp heeft een aan/uit-knop en een aanpasbare actieknop, die je instelt om ofwel Google Assistant, Amazon Alexa of ruisonderdrukking te bedienen. De rechteroorschelp heeft een touchpad voor de rest van de bediening (pauzeren, afspelen, volume regelen), die goed werkt met blote vingers, maar niet met handschoenen.
Actieve ruisonderdrukking (ANC)
De XM4 heeft één van de beste actieve ruisonderdrukkingstechnologie – ook wel Active Noise Cancelling (ANC) genoemd – op de markt, met een hoog controleniveau en effectieve onderdrukking van het meeste gedreun en laagfrequent geluid.
Er zijn modi voor omgevingsgeluid, waarbij je de hoeveelheid achtergrondgeluid op 20 niveaus aanpast, plus een "focus op stem" om spraak door te laten. De adaptieve geluidsregeling in de app past het niveau van de ruisonderdrukking automatisch aan op basis van hoe luidruchtig je huidige omgeving is.
Geluid
Deze draadloze koptelefoon haalt het beste uit elk muziekgenre, van beukende baslijnen in high-energy elektronica tot weelderige tonen voor jazz en soul, en een breed klankprofiel voor grootse orkestpartituren. Het behoud van details, zelfs in supercomplexe nummers, is van topklasse.
Batterij
Deze koptelefoon gaat tot 30 uur mee tussen twee oplaadbeurten, mét ingeschakelde ruisonderdrukking. Zet je hem uit, dan gaat hij tot 38 uur mee, of 22 uur met de modus "omgevingsgeluid" actief.
Hij is in drie uur volledig opgeladen via de USB-C-poort in de rechteroorschelp. Opladen door je met een voedingsadapter van 1,5 A, die niet in de doos is meegeleverd. Na slechts 10 minuten opladen, heb je al vijf uur afspeelplezier!
Wat we goed vinden:
- Uitstekende en aanpasbare ruisonderdrukking
- Een zeer lange batterijlevensduur
- Kan verbinding maken met twee apparaten tegelijk
Wat we minder goed vinden:
- Vrij duur in aankoop
Hoewel de oorschelpen nogal volumineus zijn, heb je toch de mogelijkheid ze op te vouwen en omhoog te draaien in de richting van de hoofdband.
Dankzij de meegeleverde draagtas, berg je alles netjes en eenvoudig op. Natuurlijk is een over-ear koptelefoon niet zo reisvriendelijk als een paar draadloze oordopjes, maar de reistas en opvouwmogelijkheid maken een significant verschil.
Bedieningselementen en connectiviteit
De Jabra-koptelefoon maakt gebruik van een bedieningspaneel met knoppen voor afspelen, volume en oproepen. De randen van beide oorschelpen zijn ook voorzien van knoppen. De knop aan de linkerkant is voor ruisonderdrukking, die aan de rechterkant voor stemassistentie (Siri, Amazon Alexa of Google Assistant).
Deze koptelefoon maakt gebruik van Bluetooth 5.0, waarmee een draadloos verbindingsbereik van 10 meter mogelijk is. Iedereen met firmwareversie 1.4.1 of hoger, profiteert van AAC-ondersteuning voor hoogwaardige, betrouwbare streaming op iOS-apparaten.
Android-gebruikers kunnen deze codec nog steeds gebruiken, maar de prestaties zijn wisselvallig. Dit kan je bijwerken via de Jabra Sound+ app (voor Android en iOS). Helaas ondersteunt deze koptelefoon nog steeds geen aptX. De beperkte hoogwaardige codec-ondersteuning is een minpuntje van dit verder uitstekend product.
Multipoint is een compenserende functie, waarmee je tot acht apparaten aan de koptelefoon koppelt en twee tegelijk aansluit. Zo wissel je zonder moeite af tussen je luidspreker en koptelefoon als je aan het werk bent.
Actieve ruisonderdrukking (ANC)
Jabra's slimme geluidsonderdrukking gebruikt vier van de acht microfoons van de Elite 85h om omgevingsgeluiden weg te filteren. Wanneer deze microfoons ongewenst geluid registreren, schakelen ze automatisch ANC in. Wat jij als storend geluid ervaart, pas je aan via de Jabra Sound+ app.
Omgekeerd kun je ook HearThru-instellingen beheren, waarbij je net geluiden uit je omgeving versterkt. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld op de trein zit en de aankomende haltes wilt horen. Het komt ook je veiligheid ten goede wanneer je buiten loopt of op de fiets zit.
Geluid
Ondanks het gebrek aan hoogwaardige codec-ondersteuning, klinkt deze koptelefoon fantastisch. Als je op zoek bent naar een nauwkeurige geluidsweergave die overeenkomt met de diepte en het ruimtelijk bewustzijn dat we van nature ervaren, ga je veel plezier beleven aan de Elite 85h.
De helderheid van het geluid is erg goed, en de gedempte bastonen maken het gemakkelijk om vocale details waar te nemen. De frequentierespons pas je eenvoudig aan in de Jabra Sound+ app. Met de app creëer je zelfs Moments, welke verschillende EQ-voorinstellingen bevatten waarnaar je overschakelt, afhankelijk van je luisteromgeving.
Batterij
De batterij van de Jabra Elite 85h gaat zeer lang mee. Hij haalt 36 uur afspeeltijd met noise cancelling. Jabra claimt tot 41 uur met noise cancelling uitgeschakeld en een jaar standby-tijd, maar deze resultaten variëren door factoren zoals luistervolume, codec-selectie, enzovoort.
Als de batterij uiteindelijk leeg raakt, duurt het 2,5 uur om hem volledig op te laden via de meegeleverde USB-C-kabel. Als de batterij leeg is en je krap in tijd zit, kun je na 15 minuten opladen al vijf uur afspelen.
Extra functies
Een unieke extra eigenschap van de Elite 85h, is de waterbestendige nano-coating die de interne onderdelen van de koptelefoon beschermt. Hoewel sporten met deze koptelefoon niet erg handig is – vooral vanwege het formaat en gewicht – is het een geruststellende gedachte dat lichte regen niet funest is voor je koptelefoon.
Nog een handige extra functie van deze draadloze koptelefoon is de automatische oorherkenning. Hoewel dit een populaire functie is bij draadloze oordopjes, is het een zeldzaamheid bij draadloze koptelefoons. Als je de koptelefoon afneemt, pauzeert het afspelen automatisch. Als je hem weer opzet, hervat het afspelen.
Wat we goed vinden:
- Zeer kwalitatieve en aanpasbare ruisonderdrukking
- Heldere en nauwkeurige geluidsweergave
- Hij biedt 36 uur afspeeltijd met noise cancelling aan
- Pauzeert muziek wanneer je hem van je hoofd haalt
- Waterbestendige buitenkant is vrij uniek
Wat we minder goed vinden:
- Gebrek aan hoogwaardige codec-ondersteuning
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Gewicht: 199,4 g
Noise cancelling: Ja
Frequentierespons: 10 - 22.000 Hz
Batterijduur: 30 uur
Impedantie: 32 ohm
Zoals de meeste koptelefoons met actieve ruisonderdrukking (ANC), ziet de AKG N60NC er tamelijk onopvallend uit. Hij is voornamelijk gemaakt van plastic en er zijn maar weinig elementen die ervoor zorgen dat hij opvalt in een menigte.
Naast een handige draagtas, krijg je bij deze koptelefoon ook een 3,5 mm kabel van 1,2 meter, een universele afstandsbediening, een USB-oplaadkabel, reistasje én een vliegtuigadapter.
Bedieningselementen en connectiviteit
De bediening is zeer eenvoudig. Op de rechteroorschelp vind je de regelaars voor volume, nummers en voeding, terwijl op de linkeroorschelp de USB-voedingspoort en de vrouwelijke 3,5 mm-aansluiting voor de afneembare kabel zitten.
Deze draadloze koptelefoon koppel je via een Bluetooth-verbinding, die in staat is AAC- of aptX-codecs te gebruiken. Zelfs als je een oudere telefoon hebt, is de N60NC in staat een behoorlijk hoge bitrate te ondersteunen.
Actieve ruisonderdrukking (ANC)
De actieve ruisonderdrukking (ANC) is eenvoudig en met de keuzeschakelaar op de linker oorschelp in of uit te schakelen. Ingeschakeld filtert hij elk omgevingsgeluid en elk gevoel van openheid in het geluid. Dit is natuurlijk precies wat je wil als je in een trein of vliegtuig zit, waar het achtergrondgeluid storend is.
De N60 helpt zeker om je volledig af te sluiten van de buitenwereld en je te verliezen in je favoriete afspeellijsten. Nummers klinken rijker en voller als je ANC ingeschakelt, en de lage tonen hebben meer drive en energie. Je nummers voelen dynamischer aan en snijden door alle externe ruis die er nog in slaagt binnen te dringen.
Geluid
De N60NC stelt je in staat om naar je muziek te luisteren op een superlaag volume. Als je naar je muziek luistert zonder het volume op te voeren tot 11, klinkt het beter (en voorkom je gehoorbeschadiging op de lange termijn).
Deze koptelefoon klinkt fantastisch zelfs op laag volume, omdat de isolatie zeer goed is. Een klein nadeel is dat de ANC niet aanpasbaar is, wat soms handig is als je graag enig omgevingsgeluid opvangt.
In de lage en middentonen zit iets minder kracht, en de bas is een beetje dreunend, maar verder niet overdreven sterk. Als je een fan bent van lage tonen, is deze koptelefoon een geweldige optie, simpelweg omdat de isolatie zo goed is.
Batterij
De batterijlevensduur van deze koptelefoon is vrij lang en betrouwbaar. Bij matig gebruik gaat hij gemakkelijk meerdere dagen mee op één enkele lading, met een maximale levensduur van 30 uur. In tegenstelling tot sommige rivalen werkt de N60 in de passieve modus, wat betekent dat je via een kabel naar je muziek kunt blijven luisteren, zelfs als de ingebouwde oplaadbare batterij leeg is.
Opladen doe je via een microUSB-poort, en niet via een, tegenwoordig vaker gebruikte, USB-C-oplader. Helaas geeft deze koptelefoon geen indicatie van de batterijlevensduur wanneer je hem inschakelt, wat het gemakkelijker zou maken om de resterende batterijtijd in de gaten te houden.
Wat we goed vinden:
- Fantastisch geluid door uitstekende isolatie
- Bluetooth-verbinding is in staat om AAC- of aptX-codecs te gebruiken
- Ook passief te gebruiken via kabel
Wat we minder goed vinden:
- Ruisonderdrukking is niet aanpasbaar
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Gewicht: 150 g
Noise cancelling: Nee
Frequentierespons: 17 - 20.000 Hz
Batterijduur: 8 uur
Impedantie: 32 ohm
De Y45BT oogt vrij bescheiden. Zijn ingetogen uiterlijk staat in schril contrast met de hoeveelheid technologie die erin zit verpakt. Veel daarvan is alleen al in en op de rechteroorschelp gepropt.
Als je klaar bent met luisteren, vouw je hem op en draai je de oorschelpen plat. De bouwkwaliteit is goed – stevig, veerkrachtig plastic dat tegen een stootje kan. Je krijgt er ook een klein draagtasje bij dat bescherming biedt onderweg.
Bedieningselementen en connectiviteit
Met een duidelijk en gemakkelijk te vinden bedieningspaneel aan de zijkant van één oorstuk, is de bediening van de Y45BT eenvoudig. Volume aanpassen, afspelen en pauzeren, nummers overslaan en oproepen beantwoorden, allemaal via het bedieningspaneel van het oorstuk.
Met een ingebouwde microfoon op een van de oortelefoons is het ook gemakkelijk om handsfree te bellen en gebeld te worden. Dankzij NFC is het koppelproces in een mum van tijd geklaard.
De Bluetooth verbinding is een sterke, stabiele verbinding. Hierdoor kun je je smartphone of tablet gerust in je rugzak laten zitten, want de verbinding is betrouwbaar. Bovendien is de Bluetooth van het aptX-type.
Geluid
Met het kenmerkende AKG-geluid is de Y45BT koptelefoon toonaangevend in zijn klasse. Dankzij het gesloten ontwerp, geeft hij een intens, krachtig geluid. Toch worden, dankzij de passieve ruisisolatie, subtiele details zorgvuldig onthuld en zijn nuances duidelijk hoorbaar. Wat je ook beluistert, het klinkt voortreffelijk!
Je hoort verrassend veel bas, gezien het kleine formaat (en de 40 mm drivers) van deze on-ear koptelefoon. De Y45BT behoudt echter altijd balans in de toon, en leunt nooit te hard op slechts een deel van de frequentie.
Het middengebied is direct, terwijl de hoge tonen helder klinken zonder vervorming. Er is voldoende detail en instrumenten hebben genoeg textuur om ze gemakkelijk te onderscheiden.
Batterij
De batterij gaat acht uur mee, hoewel dit natuurlijk afhangt van hoe vaak je de koptelefoon gebruikt. Hem opladen doe je via de een microUSB-poort op de linkeroorschelp. Dit geeft je de mogelijkheid om de koptelefoon via elke USB-bron op te laden.
Wat we goed vinden:
- Opvouwbaar en uitstekende bouwkwaliteit
- Goede toonbalans en geen focus op slechts een deel van de frequentie
- Betrouwbare en stabiele Bluetooth-verbinding
Wat we minder goed vinden:
- Vrij korte levensduur van de batterij
- Geen ANC aanwezig
Bluetooth: Bluetooth 4.2
Gewicht: 220 g
Noise cancelling: Ja
Frequentierespons: 20 - 20.000 Hz
Batterijduur: 15 uur
Impedantie: 32 ohm
De JBL Tune 750BTNC voelt comfortabel en stevig aan. Het plastic is glad en ze voelen duurder aan dan hun prijs doet vermoeden.
Hij voelt ook evenwichtig aan als het gaat om de gewichtsverdeling. Hij is niet superlicht, maar als je hem op je hoofd zet, heb je niet het gevoel dat hij je naar beneden trekt.
De comfortabele stoffen oorschelpen zorgen er verder voor dat je je comfortabel voelt tijdens lange luistersessies. De JBL Tune 750BTNC biedt dezelfde standaard van geluidskwaliteit en ruisonderdrukking van rivalen die een stuk duurder zijn.
Bedieningselementen en connectiviteit
Alle bedieningsknoppen en ingangen die je nodig hebt, zitten op de rechteroorschelp. Dat omvat de microUSB-oplaadpoort bovenaan de oorschelp en een 3,5 mm-ingang om de meegeleverde audiokabel in te pluggen. Je gebruikt hem zo ook in bedrade modus als de batterij (bijna) leeg is. Er is geen USB-C-ondersteuning, maar hij laadt alsnog redelijk snel op.
Onder de rechteroorschelp vind je de fysieke bedieningselementen. Er is de aan/uit-knop die ook dienst doet als Bluetooth-koppelknop, een knop om de actieve ruisonderdrukking uit te schakelen, volumeknoppen, en een knop om Google Assistant of Siri op te roepen.
De JBL Tune 750BTNC biedt ook multipoint, wat een mooie manier is om te zeggen dat verbinding maken met twee apparaten tegelijk, mogelijk is. Er is ook ondersteuning voor handsfree bellen met een perfect functionerende microfoon.
De 750BTNC ondersteunt alleen Bluetooth 4.2 in plaats van de nieuwste Bluetooth 5-standaard. Dit betekent dat de 750BTNC's niet alleen kortere koppelafstanden bieden dan koptelefoons met Bluetooth 5, maar ook niet zo slim met de batterij omgaan.
Actieve ruisonderdrukking (ANC)
De actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je je gemakkelijk in je eigen wereld nestelt, zodat je geen kostbaar moment van je favoriete nummers mist. De ANC aanpassen via een app of on-board bedieningselement, is helaas niet mogelijk. Als je het grootste deel van de tijd al het omgevingsgeluid wilt uitschakelen, vormt dit echter geen enkel probleem.
Geluid
Het geluid van de JBL Tune 750BTNC koptelefoon is krachtig en meeslepend om naar te luisteren. Hij neemt je in elk nummer van elk muziekgenre mee in het moment, en verwend je met de diepste tonen.
Je krijgt precies de juiste hoeveelheid van de bas, zonder dat het de andere details in het nummer vertroebelt. De middentonen van nummers klinken vloeiend en zuiver. Elke hoge noot klinkt mooi, zonder enig spoor van ruwheid.
Batterij
De batterij van de JBL Tune 750BTNC gaat ongeveer 15 uur mee, en loopt op tot 22 uur als je de ruisonderdrukking uitschakelt (die standaard is ingeschakeld). Voor het opladen van de koptelefoon is er enkel een microUSB-poort aanwezig is in plaats van USB-C, en de oplaadtijd bedraagt hiermee twee uur.
Wat we goed vinden:
- Biedt de geluidskwaliteit en ruisonderdrukking van rivalen die een stuk duurder zijn
- Twee apparaten tegelijk koppelen is mogelijk
- Comfortabele stoffen oorschelpen voor urenlang luisterplezier
- Ook passief te gebruiken via een kabel
Wat we minder goed vinden:
- Alleen microUSB-ondersteuning en geen USB-C
Koopgids
De beste draadloze Bluetooth-koptelefoon kiezen die bij je past, is geen kinderspel. Er zit heel wat achter het ontwerp van een koptelefoon. Neem daarom de onderstaande begrippen even door, het zal je helpen om de beste keuze te maken!
NFC en Bluetooth
NFC (“Near Field Communication”) is een technologie die Bluetooth-apparaten in staat stelt draadloze communicatie met elkaar tot stand te brengen door de apparaten tegen elkaar aan te houden. Zorg ervoor dat de apparaten binnen elkaars bereik zijn, ingeschakeld zijn en Bluetooth ondersteunen.
Een Bluetooth-apparaat maakt gebruik van radiogolven in plaats van kabels om verbinding te maken met je mobiele telefoon, smartphone of computer. Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie met kort bereik. Hieronder vind je waar de verschillende versies van Bluetooth voor staan.
Versie 1.0 - 3.0: Klassieke Bluetooth
Wanneer we het hebben over Bluetooth, helpen drie factoren de verschillende versies van elkaar te onderscheiden: bereik, datasnelheid en stroomverbruik. Toen de eerste versie van Bluetooth uitkwam, maakte deze de weg vrij voor de draadloze koptelefoons, luidsprekers en gamecontrollers.
Destijds was Bluetooth 1.0 veel langzamer dan wat we nu hebben. De datasnelheid was beperkt tot 1 Mbps en het bereik bedroeg slechts 10 meter.
Toen Bluetooth 2.0 uitkwam, ontstonden er veranderingen in de fase van de golfvormen om informatie over te dragen. Dit resulteerde in ongekende datasnelheden van respectievelijk 2 Mbps en 3 Mbps.
Bluetooth 3.0 verbeterde de datasnelheden verder met de toevoeging van 802.11 voor een gegevensoverdracht tot 24 Mbps. De resultaten waren baanbrekend. Draadloze oplossingen met een kort bereik konden nu een betrouwbare, snelle verbinding bieden, wat de weg vrijmaakte voor een belangrijke technologische vooruitgang op het gebied van draadloze apparatuur.
Eén belangrijke belemmering voor deze vroege versies van Bluetooth was echter nog steeds het stroomverbruik. Vanwege de grote hoeveelheid energie die nodig was voor Bluetooth versies 1.0 - 3.0 zouden kleine apparaten blijven lijden onder een korte batterijduur.
Versies 4.0 - 5.0: Bluetooth Low Energy
Om te voldoen aan de toenemende vraag naar draadloze verbindingen tussen kleine apparaten, werd Bluetooth 4.0 op de markt gebracht met een nieuwe categorie van Bluetooth: Bluetooth Low Energy (BLE). Afgestemd op toepassingen die een laag stroomverbruik vereisen, keert BLE terug naar een lagere gegevensdoorvoer van 1 Mbps.
De meest recente versie van het Bluetooth-protocol, Bluetooth 5, is een verbetering ten opzichte van de vorige BLE-standaarden. Het is nog steeds gericht op toepassingen met een laag stroomverbruik, maar verbetert de datasnelheid en het bereik van BLE. In tegenstelling tot versie 4.0, biedt Bluetooth 5 vier verschillende datasnelheden: 2 Mbps, 1 Mbps, 500 kbps, 125 kbps.
Omdat een groter zendbereik een lagere datasnelheid vereist, werd de lagere datasnelheid van 125 kbps toegevoegd om toepassingen te ondersteunen die meer baat hebben bij een groter bereik.
De optie om gegevens te verzenden met een snelheid van 2 Mbps is gericht op toepassingen waarbij het bereik klein is, maar die veel baat hebben bij een hogere gegevenssnelheid. Dankzij de flexibiliteit in datasnelheden die Bluetooth 5 biedt, kunnen producten met een laag stroomverbruik nog geavanceerdere gegevens naar de eindgebruiker verzenden.
Actieve ruisonderdrukking
Actieve ruisonderdrukking een technologie die bepaald omgevingsgeluid onderdrukt.
Het sleutelwoord hier is actief, maar de technologie gaat lawaai niet tegen door het fysiek te blokkeren.
In plaats daarvan luistert het naar het geluid met behulp van microfoons, en produceert het zelf een geluidsgolf die het bestaande geluid effectief onderdrukt.
Het grootste voordeel is de stilte: het vermindert het achtergrondgeluid en maakt het gemakkelijker om je te concentreren, te slapen, of gewoon te ontspannen na een lange dag. 🔕
Impedantie
Impedantie is één van de basisspecificaties die in elke kwaliteitskoptelefoon is opgenomen. Koptelefoons hebben een bepaalde weerstand tegen de elektrische stroom die de versterker uitzend. Dit proces van transmissie en weerstand staat bekend als impedantie.
De impedantie wordt gemeten in ohm, die vaak varieert tussen 8 en 600 ohm, afhankelijk van het model van de Koptelefoon. Een impedantie tussen 20 - 40 ohm is voldoende voor gelegenheidsmuziekluisteraars; 64 ohm of meer is geschikt voor een audiofiel.
Frequentierespons
Geluid en audio zijn gemaakt van golven binnen een bereik van frequenties. Mensen reageren van nature op het hoorbare bereik van frequenties en koptelefoons zijn ontworpen met hun eigen bereik van frequenties die zij kunnen produceren.
De frequentierespons van een koptelefoon verwijst naar de frequentie specifieke gevoeligheid van de output. De frequentierespons geeft het bereik aan dat een koptelefoon kan weergeven. Het ideale bereik bestrijkt het hoorbare geluidsgebied van 20 Hz - 20.000 Hz.
De beste draadloze Bluetooth-koptelefoons
Productsoort | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
Sony WH-1000XM4 | Over-ear ruisonderdukking | 9,3 | Bekijk hem hier |
Jabra Elite 85h | Prijs-kwaliteit | 9,0 | Bekijk hem hier |
AKG N60NC | On-ear ruisonderdukking | 8,5 | Bekijk hem hier |
AKG Y45BT | Draagbaarheid | 8,3 | Bekijk hem hier |
JBL Tune 750BT | Kleinere budgets | 8,2 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
On-ear koptelefoons hebben kleinere oorkussens die bovenop je oren zitten, terwijl over-ear koptelefoons grotere oorkussens hebben die om je hele oor passen.
Draadloze Bluetooth-koptelefoons zijn verkrijgbaar in drie standaardstijlen: over-ear, on-ear en in-ear. De eerste twee zien er hetzelfde uit en functioneren ongeveer hetzelfde als hun bedrade tegenhangers.
Over-ear modellen hebben echter grotere oorstukken die om je oren passen, terwijl on-ear oorstukken iets kleiner zijn en op je oor rusten. In-ear modellen draag je in je gehoorgang.
De meeste Bluetooth-koptelefoons worden geleverd met een 3,5 mm-kabel. Die kun je altijd gebruiken om je draadloze Bluetooth-koptelefoon bekabeld te gebruiken.
Conclusie
De beste draadloze koptelefoon is comfortabel, klinkt goed en je hebt geen last van snoeren die in de knoop raken. Indien je hem toch bekabeld wil gebruiken, sluit je hem zonder problemen aan met de bijgeleverde kabel. Twee vliegen in één klap!
Bedankt voor het lezen en laat ons zeker weten welke je favoriet is! 1️⃣