Hoe Sluit Je een Draadloze (Bluetooth-)Koptelefoon aan op je Tv

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Ontdek de kunst van het verbinden van draadloze koptelefoons met je tv, met of zonder het gebruik van een Bluetooth-transmitter. Kijk naar je favoriete shows en films met de privacy van je koptelefoon, ongeacht de technische configuratie van je televisie.

Hoe Sluit Je een Draadloze (Bluetooth-)Koptelefoon aan op je Tv

Als je alleen tv kijkt, hoef je het geluid niet te delen met iedereen om je heen. Sterker nog, je wilt waarschijnlijk je partner, huisgenoten, kinderen of buren niet storen als je 's avonds laat als enige tv kijkt.

Je kunt de luidsprekers dempen en vertrouwen op de ondertiteling als je echt stil wilt zijn, maar we hebben een betere oplossing: Gebruik je koptelefoon!

Zo'n koptelefoon sluit je in een mum van tijd met of zonder Bluetooth-transmitter aan op je tv. Lees snel verder hoe je dat doet!

Stappenplan: Je koptelefoon via Bluetooth met je tv verbinden

Er zijn verschillende manieren om het geluid van je tv in je koptelefoon te krijgen. Wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat, is afhankelijk van je tv-model. Ik heb de verschillende mogelijkheden zelf uitgeprobeerd en hieronder voor je uitgelicht! 💡

Directe koppeling: tv's met ingebouwde Bluetooth-ondersteuning

Voordat je begint, is het cruciaal om te weten hoe je je koptelefoon in koppelingsmodus of 'pairing mode' zet. Dit is de modus waarin de Bluetooth van de koptelefoon zichtbaar wordt voor andere apparaten en een nieuwe verbinding kan maken.

Raadpleeg de handleiding van je koptelefoon voor specifieke instructies, aangezien het proces varieert.

Meestal houd je de aan/uit-knop of een specifieke Bluetooth-knop enkele seconden ingedrukt totdat je een geluidssignaal hoort of een knipperend licht ziet, wat aangeeft dat je koptelefoon klaar is om te koppelen.

Bij mijn eigen koptelefoon houd ik deze knop 5 seconden ingedrukt. Vervolgens gaat er een blauw licht knipperen. Op dat moment kan ik mijn koptelefoon koppelen aan al mijn apparaten met Bluetooth. Vervolgens ga je naar het instellingenmenu van je tv.

Selecteer de optie 'Bluetooth' of 'Geluid', afhankelijk van je tv-model, en zoek naar beschikbare apparaten; selecteer je koptelefoon uit de lijst. Bevestig de koppeling en geniet direct van je audio draadloos en in hoge kwaliteit.

Gebruik van een Bluetooth-transmitter voor tv's zonder Bluetooth

Veel smart-tv's zijn uitgerust met Bluetooth, maar dit gaat over een Bluetooth-ontvanger. Als je tv of mediastreamer geen Bluetooth of audiostreaming via een app ondersteunt, moet je een zendertje (Bluetooth-transmitter) aanschaffen om draadloos te kunnen luisteren.

Dit zendertje heb je nodig om het geluid van je tv in je beste Bluetooth-koptelefoon te krijgen. Het brengt audio over van een bron naar een ander Bluetooth-apparaat, zoals je draadloze koptelefoon.

De Bluetooth-transmitter heeft een Bluetooth-ontvanger nodig om het ontvangen digitale signaal te decoderen in hoorbare audio.

Er zijn heel veel Bluetooth-zenders beschikbaar op de markt, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor tv's. Goedkopere zenders maken alleen verbinding via 3,5 mm-aansluitingen, die aanwezig zijn op sommige tv's, maar niet de beste verbinding zijn.

Bluetooth transmitter met het zendstation en kabels in beeld

Kijk voor een zender met een optische audio (TOSLink of S/PDIF) ingang.

Optische uitgangen zijn de meest voorkomende audio in- en uitgangen op tv's, en bieden uitstekende, stabiele audiokwaliteit dankzij hun digitale verbinding.

Wat is TOSlink?

Toslink werd in het begin van de jaren '80 ontwikkeld als een middel om cd-spelers en ontvangers van Toshiba met elkaar te verbinden. Het is een type digitale audio-aansluiting ontwikkeld door Toshiba Corporation. Het maakt gebruik van een glasvezelkabel om een audiosignaal in de vorm van lichtpulsen over te brengen. 

Toslink is vergelijkbaar met de Sony/Philips Digital Interfance, bekend als S/PDIF. Hij levert dezelfde digitale audiogegevens als S/PDIF, maar gebruikt een lichtstraal in plaats van een elektrische stroom om de gegevens te verzenden.

Omdat de Toslink kabel geen gebruik maakt van elektrische stromen, is de verbinding immuun voor elektrische of magnetische interferentie. 

Koppelen met Amazon Fire TV

Als je een Amazon Fire TV streamer hebt, of een tv die gebruik maakt van Amazons Fire TV-platform, heb je meteen ingebouwde Bluetooth. Fire TV kan rechtstreeks verbinding maken met Bluetooth-apparaten zoals gamecontrollers, toetsenborden en koptelefoons.

Dit betekent dat je met gemak je favoriete Bluetooth-koptelefoon koppelt aan je Fire TV-apparaat, net alsof het een smartphone is:

  • Ga vanuit het beginscherm naar het Instellingen-menu
  • Selecteer Controllers & Bluetooth-apparaten
  • Kies Andere apparaten
  • Selecteer Nieuw apparaat toevoegen

Zet je Bluetooth koptelefoon in de koppelingsmodus en selecteer hem wanneer hij op je scherm verschijnt. Je Fire TV streamt vanaf nu audio naar je koptelefoon wanneer deze is aangesloten.

Hoe koppel je een koptelefoon met Android of Google TV?

Net als bij Fire TV (dat zelf is gebaseerd op Android), koppel je Android TV-apparaten direct met Bluetooth-apparaten. De meeste merken zijn gebaseerd op Android, van Huawai tot Philips. Het proces is ook vergelijkbaar met het koppelen van je koptelefoon aan een Google TV.

  • Ga vanuit het beginscherm naar het menu Instellingen
  • Selecteer Afstandsbediening & Accessoires
  • Kies Accessoire toevoegen

Zet je Bluetooth-koptelefoon in de koppelingsmodus. Selecteer je koptelefoon in het menu wanneer deze verschijnt. Je koptelefoon is nu gekoppeld met je Android tv-apparaat!

Automatisch koppelen

Gebruik je de koptelefoon op meerdere apparaten? Dan is het wel zo handig dat de koptelefoon niet automatisch met de tv koppelt. Persoonlijk vind ik het irritant als de koptelefoon automatisch verbinding gaat maken met apparaten. Ga naar de Bluetooth-instellingen en schakel "automatisch verbinding maken" uit.

Alternatieven voor tv's zonder Bluetooth-ondersteuning

Het aansluiten van een koptelefoon op je tv lijkt de perfecte oplossing, maar wat als je tv geen Bluetooth ondersteunt? Geen zorgen, er zijn nog andere handige manieren om dit te bereiken.

Roku TV

Roku mediastreamers en Roku tv's zoals de TCL 6-serie en Hisense R8F-serie hebben geen Bluetooth, maar ze laten je wel draadloos luisteren naar wat je aan het kijken bent.

Hier is nog een optie: koop een Roku. Je synchroniseert je koptelefoon dan met je telefoon en gebruikt privé-luisteren via de Roku-app. Ondersteunt tot vier aparte apparaten. Ik heb er twee tegelijk gebruikt zonder vertraging (Beats Solo en AirPods Pro).

SysAdminSysSadmin, op Reddit

Het antwoord van Roku op Bluetooth heet Private Listening, een functie die audio streamt naar een aangesloten apparaat via de Roku-app.

  • Installeer de Roku app (beschikbaar op Android en iOS) op je mobiele toestel en stel deze in om met je Roku streamer of tv te werken
  • Sluit nu je koptelefoon aan op je telefoon. Zo wordt het geluid dat naar de tv gaat automatisch afgesloten en rechtstreeks naar buiten gestuurd via de koptelefoonaansluiting van je telefoon.

Hieronder kijk je dit proces stap voor stap terug!

RF-koptelefoon

Als je nog geen favoriete koptelefoon hebt om te gebruiken wanneer je tv kijkt, of als je je niet wilt bezighouden met Bluetooth-koppelingen, kun je altijd een voor een alles-in-één-oplossing gaan.

Dit neemt de vorm van een draadloze koptelefoon of gaming headset aan! Je moet er alleen voor zorgen dat het geen Bluetooth-model is.

De overgrote meerderheid van draadloze koptelefoons zijn Bluetooth, en dat is prima voor de meeste gebruikers. Als je echter een koptelefoon wilt aanschaffen die specifiek is bedoeld voor gebruik met een tv, wil je zeker een koptelefoon zonder Bluetooth en met een speciale RF-zender.

RF-zender

RF-koptelefoons zenden geluid van je tv uit met behulp van een radio frequentie. RF-koptelefoons worden meestal geleverd met een RF-zender of docking station en hebben een RCA-audiokabel en een 3,5 mm-naar-RCA-adapterkabel nodig om de verbinding met je tv tot stand te brengen.

Controleer bij je aankoop of de koptelefoon of headset een optische audio-ingang ondersteunt. De meeste goedkope draadloze gaming headsets gebruiken alleen usb-adapters.

Kijk daarom idealiter naar middenklasse- of topklasse koptelefoons als je er een wilt die je gemakkelijk rechtstreeks op je tv aansluit!

De SteelSeries Arctis Pro Wireless in het wit. Koptelefoon, zendertje en een remote controller in beeld

Ik raad de Logitech G935 Wireless aan, een draadloze headset die comfortabel zit, een zeer goede geluidskwaliteit biedt en optische audio voor de zender ondersteunt.

Als je echt geld wilt uitgeven, is er de Steelseries Arctis Pro Wireless. Die klinkt en voelt nog beter aan en biedt een aantal zeer handige extra's, zoals twee verwisselbare batterijen en Bluetooth-connectiviteit bovenop de zender.

FAQ: Alles over het koppelen van je draadloze koptelefoon

Hoe beïnvloedt de Bluetooth-versie de kwaliteit van de verbinding tussen de tv en de koptelefoon?

De Bluetooth-versie speelt een cruciale rol in de verbinding en geluidskwaliteit. Nieuwere versies, zoals Bluetooth 5, bieden een snellere verbinding, beter bereik (tot 240 meter in open ruimte) en een hogere dataoverdracht, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit.

Zorg ervoor dat zowel je tv als je koptelefoon een recente Bluetooth-versie ondersteunt voor de beste ervaring.

Wat is het maximale signaalbereik voor een stabiele verbinding tussen een draadloze koptelefoon en een tv

Het maximale signaalbereik voor een stabiele verbinding varieert per apparaat, maar ligt meestal tussen de 10 en 100 meter voor Bluetooth-koptelefoons. Obstakels zoals muren verminderen het bereik. Voor de beste prestaties, blijf in dezelfde kamer als je tv of zorg voor een directe zichtlijn.

Welke tv-merken zijn compatibel met Bluetooth draadloze koptelefoons?

De meeste moderne tv-merken, zoals Samsung, LG, Sony, en Philips, zijn compatibel met Bluetooth draadloze koptelefoons. Controleer de specificaties van je televisie om te bevestigen dat deze Bluetooth-ondersteuning biedt.

Eindoordeel: De beste manieren om je koptelefoon op je tv aan te sluiten

Om je draadloze (Bluetooth-)koptelefoon aan te sluiten op je tv, heb je een Bluetooth-transmitter óf een RF-zendertje nodig. Vandaag de dag zet je echter steeds makkelijker rechtstreeks via je tv of een app een verbinding op.

Is het gelukt om het geluid van je tv in je koptelefoon te krijgen of heb je zelf nog tips? Laat het horen! 📢

Was dit artikel behulpzaam?