Zijn Google Home en Google Nest Hetzelfde?

Google Home speaker

Ook zo gefascineerd door het idee van een slimme speaker, een smart tv en andere smart home toepassingen? Dan heb je wellicht inmiddels ook al van Google Home of Google Nest gehoord. Wat het echter inhoudt weet je wellicht nog niet – maar wanhoop niet! Wij gaan je op weg helpen en uitleggen hoe Google Home, oftewel Google Nest, in elkaar steekt.

Table of Contents

Wat is Google Home?

Google Home is de voormalige naam van een productlijn die inmiddels bekendstaat als Google Nest. Hieronder vallen alle smart home toepassingen van Google. Denk aan slimme thermostaten, IP-camera’s en slimme speakers.

De oorsprong van Google Nest

Deze productlijn begon met een enkele speaker. Deze werd oorspronkelijk ontworpen om te concurreren met de populaire Amazon Echo. De oorspronkelijke Google Home speaker kan zodoende muziek afspelen, maar hij is in de eerste plaats ontworpen als medium voor Google Assistant.

Zoals je misschien al weet, is dit Google’s stem geactiveerde virtuele helper die is verbonden met het internet. De assistent van Google die je via de Home benadert is hetzelfde als die op recente Android-telefoons.

In 2014 kocht Google Nest, een producent van smart home-toepassingen. Hierna werden Google Home en Nest in 2018 samengevoegd, waaruit Google Nest geboren werd.

De oorspronkelijke Google Home speakers

Google Assistant debuteerde dus met de oorspronkelijke Google Home speaker (zie foto). De Google Home geeft een nauwkeurig antwoord op bijna elke vraag die je kunt stellen.

De speaker luistert altijd naar zijn omgeving, maar hij zal niet registreren wat je zegt of je beantwoorden totdat je een van zijn voorgeprogrammeerde ‘waakwoorden’ gebruikt: ofwel “OK, Google”, of “Hé, Google”. Hier zijn een aantal opdrachten die je kunt geven aan je Google Assistant (via Google Home).

Hij zit dan ook vol met coole functies die het mogelijk maken om te bellen, je smart home te bedienen, te helpen in de keuken en nog veel meer. Hij klinkt zelfs vrij goed bij het afspelen van muziek en kan sommige tv’s bedienen.
Google Home speaker op witte tafel

Google’s slimme speaker kan echter nog steeds niet alle basistaken uitvoeren, zoals het maken van aantekeningen. Zo heeft de Google Home zijn achterstand ten opzichte van de Amazon Echo ingelopen, maar werkt nog steeds niet met zoveel slimme gadgets als de Echo.

Verder zal de geluidskwaliteit voor de echte audiofielen onder ons ook niet echt spectaculair zijn.

Google Home Mini op houten tafel

De Google Nest Mini (zie foto), voormalig de Google Home Mini, perst alle smart functionaliteiten van het originele model in een kleinere, meer betaalbare verpakking. De Mini klinkt verrassend goed voor zijn formaat en is voorzien van een kleurrijk ontwerp dat samensmelt met het interieur van je huis.

De Mini’s touch controls zijn echter niet echt intuïtief, hij heeft geen line-out aansluiting zoals de Amazon Echo Dot, en de ingebouwde Google Assistant heeft nog steeds niet zo veel functies als de ingebouwde assistent van de Dot, Alexa.

Ook heeft Google nog andere speakers in zijn line-up, zoals de Google Home Pod en Google Home Max, maar deze zijn niet of moeilijk te verkrijgen in Nederland.

Alle speakers geven je hoe dan ook toegang tot dezelfde Google Assistant service. Ze verschillen enkel in grootte, geluidskwaliteit en prijs. Je gebruikt dezelfde Google Home app om ze alle drie in te stellen en ze reageren alle drie op dezelfde waakwoorden en opdrachten.

Wat kunnen Google Nest en Google Assistant zoal?

Nou, van alles eigenlijk!  Dat is net het leuke (en gemakkelijke) eraan. We zetten hieronder een aantal van de – in onze ogen – belangrijkste/handigste functionaliteiten op een rijtje:

  • Je smart home producten bedienen. Op dit moment kan Google Assistant meer dan 1.500 smart home producten van meer dan 100 merken zoals LG, Sonos, Samsung en Nest beheren. Je kunt je Google Home of Nest speaker vragen om de lichten te dimmen, de temperatuur te veranderen, een waterkoker of magnetron aan te zetten of zelfs je Roomba robotstofzuiger te starten. Ook kun je dingen laten omroepen. Als je bijvoorbeeld zegt: “OK Google, roep om dat het etenstijd is”, zal elke Google Home speaker een bel laten rinkelen. Je kunt ook zeggen: “OK Google, roep om dat het tijd is voor school”. De omroepfunctie werkt zelfs als je niet in huis bent. Door, “OK Google, roep om dat ik op weg naar huis ben” te zeggen, zullen de andere Google Nest-compatibele apparaten in je huis aan gaan.
  • In datzelfde kader: als je een eigen Chromecast van Google aan je TV hebt aangesloten, dan kun je je Google Home gebruiken om de tv aan en uit te schakelen. Is je Chromecast nog niet aangesloten? Zelf je Chromecast installeren is helemaal niet zo moeilijk als je een stappenplan volgt, dus maak je daar geen zorgen om!
  • Handsfree bellen naar iedereen in je Google-contactenlijst. Je hoeft alleen maar te zeggen: “Hé Google, bel [naam]”, en hij belt de persoon in kwestie zelf op. De Google Home en Nest speakers kunnen ook stemmen herkennen, dus als je het apparaat met meerdere mensen deelt, weet hij wie hem vraagt de oproep te plaatsen. Als je hem bijvoorbeeld opdraagt, “bel mam”, weet hij wiens moeder hij moet bellen.
  • Dingen Googlen. Dat kan natuurlijk ook niet anders met een apparaat van Google, toch?! Door bijvoorbeeld “OK Google, zoek een loodgieter voor me” te zeggen, zal Google relevante resultaten binnen jouw regio ophalen. Google laat weten dat alle lokale aanbevelingen zijn gescreend door zowel Google als bedrijven zoals HomeAdvisor. Tevens kun je bijvoorbeeld recepten opzoeken, door bijvoorbeeld te vragen, “OK Google, hoeveel eetlepels zitten in een kop?”
  • Dagelijkse routines. Je kunt een routine voor Google Home maken die kan worden geactiveerd met een eenvoudige zin die je in de app instelt. Als je ’s morgens wakker wordt, kan het apparaat nadat jij bijvoorbeeld, “Hé Google, goedemorgen,” gezegd hebt, je agenda voor de dag voorlezen, je het nieuws vertellen, je laten weten welke route je het beste naar je werk kunt nemen en de weersvoorspelling doorgeven. Ook kun je zeggen, “Hey Google, goede nacht.” Vervolgens zet Google Nest al je lichten uitdoen en de thermostaat lager zetten. Hij kan je ook vertellen of je de volgende ochtend een afspraak hebt door je kalender weer voor te lezen. Het is helemaal aan jou!
  • Uiteraard kan hij ook muziek afspelen. Dat kan vanaf verschillende streaming diensten, zoals Google Play Music, Spotify, Pandora and YouTube. Je kunt in de Google Home app selecteren welke je hiervoor wilt gebruiken.

Dit is slechts een greep uit talloze mogelijkheden. Bekijk hier de hele lijst met mogelijkheden als je nog steeds nieuwsgierig bent!

Google Nest thermostaat

Google Nest in de praktijk

Routines maken het eenvoudig om meerdere slimme thuisapparaten te bedienen met één enkele opdracht. Bovendien wordt de werking en integratie hiervan steeds beter

 In het begin moest je kiezen uit zes voorgeprogrammeerde opties. Nu kun je de opdracht die de routine activeert en elk element dat je wilt toevoegen aan elke routine aanpassen. Denk daarbij aan podcasts, smart home bediening, muziek afspeellijsten en kalender updates.

Routines worden tevens steeds geavanceerder. Zo kun je nu bijvoorbeeld je slimme verlichting trainen om geleidelijk aan aan te gaan in de aanloop naar wanneer je op wilt staan. Routines zullen binnenkort worden geïntegreerd met apps zoals Google Clock, zodat je wekker je ochtendroutine kan activeren. Derden zullen ook in staat zijn om specifieke functionaliteit voor routines te bouwen, zoals het afspelen van meditatiemuziek op je Google Home.

Met aanpasbare routines en nu meer dan 30.000 compatibele apparaten, voelt de Google Nest zich dus heel erg thuis in een gemiddelde smart home.

De lijst van compatibele apps en apparatuur groeit inmiddels met de dag. Deze lijst omvat slimme thermostaten, verlichting, deurbellen, schakelaars, sloten, sproeiers, beveiligingssystemen, grote apparaten en zelfs een aantal auto’s.

De Google Home app

De basis van dit alles is echter terug te voeren naar de Google Home app. Met de sneltoetsen aan de bovenkant kun je veelvoorkomende taken uitvoeren, zoals het uitschakelen van al je lichten met een enkele tik op de knop. Scroll naar beneden en je ziet al je apparaten per kamer gerangschikt staan.

Met de app heb je snel toegang tot alle aangesloten apparatuur en kun je deze tot in detail bedienen. Je kunt bijvoorbeeld de exacte helderheid of kleur van je slimme verlichting instellen en de temperatuur (of andere instellingen) van je slimme thermostaat wijzigen.

Je kunt de app ook gebruiken om je apparatuur te reorganiseren en een andere naam te geven en zelfs meerdere accounts aan je huis toe te voegen, zodat mensen met wie je samenwoont de apparaten ook via de app op hun telefoon kunnen zien. Of je kunt je apparaten in verschillende locaties groeperen als je slimme spullen hebt geïnstalleerd in je kantoor en je huis.

Naast een visuele representatie van je slimme huis en een alternatieve manier om je apparatuur te bedienen als je geen zin hebt om te praten, helpt deze app je om je apparaten overzichtelijk te houden op een manier die voor jou zinnig is.

Smart displays: een nieuwe toevoeging

Sinds kort is het ook mogelijk om Google Home (en dus Google Assistant) via smart displays te bedienen. Google’s nieuwe focus op touch controls is te zien in apparaten zoals de Google Home Hub en derecentere  Nest Hub Max. Beide maken deel uit van een relatief nieuwe categorie apparaten, de zogenaamde smart displays.

De Home Hub is in oktober 2018 geïntroduceerd. Google kondigde de grotere Nest Hub Max aan in mei tijdens Google I/O en is deze zomer beschikbaar. Beide hebben Google Assistant en reageren op allebei dezelfde spraakopdrachten.

Ze voegen simpelweg een touchscreen toe aan de smart speaker-formule, dus als je naar beneden veegt op de Home Hub of Hub Max, dan zie je een soortgelijk smart home control panel als in de nieuwe Google Home app. Het is dus een meer stationaire versie van de Google Home app.

Google Nest vs. Amazon Alexa

Hoewel Google een bewonderenswaardige prestatie heeft geleverd door functies toe te voegen aan de smart home line-up, heeft het bedrijf ook zijn problemen met Google Assistant gadgets gehad. Bovenal worstelde Google om zijn belangrijkste concurrent in te halen: de Echo van Amazon en de kleinere Echo Dot van Amazon.

Bij CES kondigde Google aan dat Google Home werd ingebouwd in één miljard apparaten. Dat is een indrukwekkend aantal, maar het omvat vooral de vele Android telefoons op de markt. Amazon is nog steeds verantwoordelijk voor ongeveer 73 procent van de slimme luidsprekerverkoop.

Wat betreft smart home functionaliteiten jaagt Google in veel opzichten Amazon nog steeds achterna. Google Home was bedoeld om de Amazon Echo na te bootsen. De Google Home Mini is bijvoorbeeld geïnspireerd door de Echo Dot. De Google Home Hub combineerde vervolgens een slimme speaker met een scherm zoals de Amazon Echo Show ervoor.

Bij CES werkten Google en Lenovo samen om te pronken met een getrimd smart display dat naast je bed gezet moet worden, de Lenovo Smart Clock. Zelfs dit heeft echter een voorloper… genaamd de Amazon Echo Spot.

De toekomst van Google Nest

Nu je op de hoogte bent van de huidige staat van Google Home, volgt hier een snelle blik op wat we denken dat nu gaat gebeuren. Apparaten van derden met ingebouwde Google Assistant worden steeds vaker gebruikt, zoals wekkers en rookmelders.

We kunnen ons daarnaast voorstellen dat er alleen maar meer nieuwe Google Assistant apparaten van derden op de markt komen, aangezien Google in 2017 Assistant beschikbaar stelde voor externe ontwikkelaars. Ook is het onlangs mogelijk gemaakt om aangepaste commando’s te creëren.

Op CES pronkte Google met Google Assistant Connect, welke belooft het nog gemakkelijker te maken voor fabrikanten om interessante apparaten te bouwen die werken met Google’s smart home diensten.

Conclusie

We hopen dat we hebben kunnen verhelderen wat Google Home en Nest inhouden en hoe ontzettend breed de gezamenlijke toepassing hiervan is. Als je nog vragen hebt of denkt dat we iets vergeten zijn, laat het ons dan snel hieronder weten!

Overigens horen we ook graag of jullie misschien juist voor Amazon Alexa hebben gekozen – en waarom. ⤵️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *