Wat is Prepaid en Wat zijn de Voordelen?
Waar prepaid 'vroeger' de klok sloeg, heeft een groot deel van de smartphonegebruikers nu een abonnement. Toch valt er nog zeker iets te zeggen voor prepaid. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag 'wat is prepaid?' en leg ik uit wat de voordelen zijn. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is prepaid?
Prepaid is Engels voor 'vooraf betaald'. Dit geeft in een notendop weer wat het inhoudt: je betaalt vooraf voor data, belminuten en sms'jes, in plaats van achteraf (zoals bij een abonnement).
Als je kiest voor prepaid, krijg je van de provider een simkaart (meestal een nano-simkaart) waar je tegoed op zet. Met het tegoed kun je bellen, sms'en en internetten. Hoeveel er steeds van je tegoed afgaat, hangt af van de tarieven van de provider.
Het is mogelijk om per losse mb, belminuut of sms'je te betalen, maar in gevallen is het aantrekkelijker om voor een prepaidbundel te kiezen.
Je betaalt dan een vast bedrag voor een vast aantal mb's, belminuten of sms'jes. Er bestaan zowel bel/sms- en internetbundels (ook voor internetten in het buitenland) als combinatiebundels.
Je moet zo'n bundel wel voor het eind van de maand opmaken, anders verlies je de mb's/belminuten/sms'jes. Als je je smartphone weinig gebruikt, is het dan ook geen aanrader.
Het gaat bij prepaid in principe alleen om een simkaart. Je moet zelf voor een telefoon zorgen, tenzij je voor een toestel met prepaid in één kiest.
Bij sommige providers is het mogelijk om een prepaid-e-sim te bestellen. Wat is e-sim? Dit is een soort digitale simkaart. Je hebt geen plastic simkaart meer die je kunt kwijtraken.
Het bonusvoordeel is de ruimte voor een extra simkaart, oftewel: dual-sim (niet te verwarren met een duo-simkaart, wat de term is voor één nummer op meerdere simkaarten).
Hoe moet je opwaarderen?
Zodra het tegoed op is, kun je niet meer bellen, sms'en of internetten. Alleen bellen naar 112, gebeld worden en sms'jes ontvangen is dan nog mogelijk. Je bent nog wel bereikbaar. Er zijn verschillende manieren om op te waarderen:
- Via de website/app van de provider.
- Via een externe website/app.
- Als je kiest voor automatisch opwaarderen, wordt op een afgesproken moment een vast bedrag opgewaardeerd. Dit bedrag schrijft de provider van je bankrekening af.
- Met een opwaardeerkaart die je koopt bij onder andere supermarkten, benzinestations en telecomwinkels.
Houdbaarheid prepaidtegoed
Prepaidtegoed is in principe onbeperkt houdbaar, maar daar hangt meestal wel de voorwaarde aan dat je je telefoon eens in de zoveel tijd gebruikt of opwaardeert. Hoe dit precies zit, verschilt per provider. Het is daarom goed om de voorwaarden van een provider over dit punt te checken.
Als je de simkaart een bepaalde tijd niet gebruikt, gaat mogelijk niet alleen je beltegoed verloren, maar kan de provider zelfs je mobiele telefoonnummer buiten gebruik stellen. Je wordt hier normaal gesproken tijdig over geïnformeerd.
Prepaid met nummerbehoud
Heb je al een telefoonnummer waar je gehecht aan bent? Bij het bestellen van een nieuwe prepaidkaart is het mogelijk om nummerbehoud aan te vragen. Dit is normaal gesproken gratis.
Het is bij de aanvraag gebruikelijk dat je met een bevestigingscode die je via sms ontvangt, bevestigt dat het nummer daadwerkelijk van jou is.
Let wel op: als je het nummer wilt meenemen vanuit een abonnement, moet je rekening houden met het aflopen van je huidige contract. Je kunt het nummerbehoud wel eerder aanvragen, maar dat gaat dan pas in op de einddatum van het contract.
Ga je van prepaid naar prepaid, dan gebeurt het overzetten uiterlijk binnen zeven werkdagen.
Wat is een abonnement en wat zijn de verschillen met prepaid?
Er is bij een abonnement sprake van een contract met een provider. Gangbaar is dat het abonnement één of twee jaar duurt, maar er zijn tegenwoordig ook maandelijks opzegbare varianten. Bij prepaid zit je nergens aan vast.
Je betaalt bij een abonnement achteraf in de vorm van een rekening in plaats van vooraf door tegoed te kopen. Dit is een vast maandelijks bedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van het gekozen aantal mb's, belminuten en sms'jes. Als je je bundel overschrijdt moet je bijbetalen.
Er zijn twee soorten abonnementen:
- Met toestel. Je betaalt elke maand een deel van je telefoon af plus de gekozen MB's, belminuten en sms'jes.
- Zonder toestel. Je betaalt hierbij enkel voor de simkaart met de MB's, belminuten en sms'jes. De vraag "wat is sim-only?" is hiermee meteen beantwoord.
Wat zijn de voordelen van prepaid?
- Prepaid is voordelig als je weinig belt, sms't of internet. De tarieven voor het bellen via de provider, bellen via wifi, sms'en en internetten (vraag jezelf dan af: hoeveel GB heb ik nodig?) zijn hoger dan bij een abonnement, maar bij beperkt gebruik ben je alsnog goedkoper uit.
- Je komt nooit voor onverwachte kosten te staan. Je weet precies wat je uitgeeft, omdat je vooraf voor het tegoed betaalt.
- Waar je bij een abonnement te maken hebt met vaste maandelijkse kosten, is dat bij prepaid niet het geval. Zit je eventjes krap bij kas, dan kies je simpelweg om niet op te waarderen – je blijft immers nog steeds bereikbaar. Bij een abonnement wordt altijd een bedrag afgeschreven.
- Een prepaidkaart kopen kan anoniem en zonder contract. Heb je bepaalde schulden, dan is het niet altijd mogelijk om een abonnement af te sluiten. Dankzij prepaid gebruik je alsnog een mobiele telefoon.
- Prepaid is is ideaal voor jongeren of kinderen ter kennismaking met een mobiele telefoon, omdat je ze zo leert dat data/belminuten/sms'jes geld kosten en niet naar hartenlust verbruikt kan worden.
- Prepaid is ideaal als je het voornemen hebt om je smartphone vaker te laten liggen. Omdat je minder mb's, belminuten en sms'jes hebt, zul je er bewuster mee omgaan.
Het vinden van de beste prepaid
Het belangrijkste bij het vergelijken van de verschillende prepaidproviders zijn de tarieven voor mb's, belminuten, en sms'jes, maar het vinden van de – voor jou – beste mobiele provider doe je door verder te kijken dan dat:
- Rondt een provider de belminuten op de seconde of op de minuut af? Bij dat laatste kan het snel oplopen. Hoe specifieker, hoe beter.
- Wat is de aanschafprijs voor de simkaart en hoeveel tegoed zit er al op?
- Welke prepaidbundels biedt de provider aan? Dit is meestal de goedkopere keuze, tenzij je weinig verbruikt.
- Ga je vaak naar het buitenland? Check dan ook de buitenlandtarieven.
- Wat is de internetsnelheid?
- Hoe is de dekking van de provider in je woonplaats en eventueel andere plaatsen waar je vaak komt, zoals je werk?
- Wanneer en hoe verloopt het prepaidtegoed?
- Wat is het minimale en maximale opwaardeerbedrag?
Conclusie
Prepaid: veel mensen nemen het niet eens meer in overweging, terwijl het toch een goede optie kán zijn. Ik hoop dat het na het lezen van dit artikel glashelder is wat prepaid precies inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en de verschillen met een abonnement.
Bedankt voor het lezen en laat het vooral weten als je nog vragen hebt!