Wat is Sim-only?
De voordelen zijn eindeloos!
Sim-only zat de afgelopen jaren stevig in de lift. In een tijdperk waar men niet meer met smart wacht op de allerlaatste smartphone is deze abonnementsvorm voor veel mensen ideaal.
Inhoudsopgave
In dit artikel ga ik dieper in op de vraag: 'Wat is sim-only?', en leg ik uit hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat is sim-only?
Sim-only is een mobiel telefoonabonnement zonder nieuw toestel. Het gaat alleen om de simkaart met het abonnement, vandaar de term ‘sim-only’. Omdat je een abonnement zonder toestel afsluit, bespaar je flink op de abonnementskosten.
De laatste jaren won sim-only sterk aan populariteit. Dit heeft ongetwijfeld te maken het feit dat nieuwere modellen van smartphones geen schokkende verbeteringen meer hebben ten opzichte van hun voorganger(s).
Hierdoor blijven veel gebruikers tevreden met hun telefoon na afloop van het abonnement en is sim-only de ideale oplossing. 👆 Veel voordelen blijven hetzelfde: zo kun je met een sim-onlyabonnement ook bellen via wifi (zodra je de sim-kaart in een telefoon hebt gestopt).
Anderen kiezen voor sim-only omdat ze hun telefoon liever los kopen, bijvoorbeeld omdat ze een goede deal hebben gezien voor een los toestel. Als je kiest voor een goede midrange-smartphone of budgetsmartphone, is het bedrag dat je in één keer moet betalen te behappen.
Een tweedehands of refurbished smartphone laat zich ook uitstekend combineren met een sim-only-abonnement. De tweedehands/refurbished markt is dé plek om een betaalbare telefoon te scoren: hier kan zomaar de beste camera-smartphone voor een vriendelijke prijs tussen zitten.
Hoe werkt sim-only?
Sim-only werkt simpel: je sluit online of in de winkel een sim-only-abonnement af en krijgt vervolgens van de provider een simkaart. Die stop je in een telefoon die je al had of hebt geregeld.
Houd er wel rekening mee dat het alleen mogelijk is om een sim-only-abonnement af te sluiten als je momenteel nog geen abonnement hebt lopen of als je huidige abonnement afloopt.
In dat laatste geval kun je het nieuwe abonnement bij de meeste providers 120 dagen van tevoren aanvragen en gaat het in na de einddatum van je huidige contract.
Voor- en nadelen van sim-only
Voordelen
- Het grootste voordeel van sim-only zijn de lage abonnementskosten. Je betaalt alleen voor de MB's, belminuten en sms'jes en niet voor de telefoon.
- Als je een smartphone hebt waar je nog meer dan content mee bent, is sim-only een perfecte oplossing. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken over je oude, vertrouwde nummer: die mag je meenemen.
- Je hebt meer vrijheid. Je bent vrij om de telefoon te kiezen die je wilt. Bij een abonnement met toestel hangt de keuze af van het aanbod van de provider. Bovendien wissel je gemakkelijker van telefoon omdat je geen toestel meer hoeft af te betalen.
- Er is een hogere magere mate van flexibiliteit. Het is vooralsnog enkel bij sim-only mogelijk om een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten. Zelfs als je niet voor deze variant kiest, heb je doorgaans alsnog veel mogelijkheden om je bundel maandelijks omhoog of omlaag aan te passen.
- Je hoeft je bij sim-only geen zorgen te maken over een BKR-registratie. Het afbetalen van een toestel die meer kost dan € 250,- wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek.
Nadelen
- Als je je zinnen hebt gezet op de nieuwste en beste smartphone van dit moment, moet je in één keer een aanzienlijk bedrag neerleggen en gaat je voorkeur waarschijnlijk niet uit naar sim-only.
- De smartphone waar je het sim-onlyabonnement mee wilt gebruiken moet óf simlockvrij zijn, óf door dezelfde provider zijn verkocht. Is dat niet het geval, dan werkt de simkaart niet. Gelukkig komen telefoons met een simlock anno 2024 nog zelden voor.
- Verbruik je weinig data, belminuten en sms'jes, dan is prepaid wellicht een goedkopere optie. Wat is prepaid? Hierbij krijg je van de provider een simkaart waar je tegoed op zet. Er is geen sprake van vaste maandelijkse kosten. Hoewel de tarieven hoger liggen dan bij abonnementen, kun je alsnog goedkoper uit zijn als je geen intensieve telefoongebruiker bent.
Een geschikt sim-only-abonnement vinden
Het beste sim-only-abonnement is voor iedereen persoonlijk. Sim-only vergelijken is dan ook essentieel. Kijk hierbij verder dan alleen naar de tarieven. Vraag jezelf af: "Hoeveel GB heb ik nodig?". Sta ook stil bij hoeveel belminuten/sms’jes je wilt, wat de ideale contractduur is en of je toegang tot 5G wenst.
Wil je internetten in het buitenland, buiten de EU? Dan
Is een e-sim in combinatie met sim-only mogelijk?
Bij de vier providers (KPN, T-Mobile, Vodafone en Simyo) die ondersteuning bieden voor e-sim is de combinatie met een sim-only-abonnement mogelijk.
E-sim is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone, tablet of ander apparaat. Het is de opvolger van de traditionele plastic simkaart, de mini-, macro- of nano-simkaart. Dit betekent overigens niet dat wanneer je je pukcode kwijt bent, je deze voor altijd kwijt bent. Daar lees je hier meer over.
Hierdoor is er ruimte voor een andere fysieke simkaart, oftewel: dual-sim. Klik hier voor meer informatie over dual-sim smartphones.
Conclusie
Ik hoop dat je nu een duidelijk antwoord hebt op de vraag 'Wat is sim-only?', en je dankzij de beschreven voor- en nadelen weet of het iets is voor jou. Als je nog vragen over dit onderwerp hebt, mag je ons altijd een bericht sturen! 😃