Wat is E-Sim en Hoe Werkt Het?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

E-sim verloren? Grapje, zit al ingebouwd!

Wat is E-Sim en Hoe Werkt Het?

Het is voor sommigen misschien lastig voor te stellen, maar de eerste simkaarten waren net zo groot als een pinpas. Door de jaren heen werd het formaat steeds kleiner en inmiddels ontketent zich er een nieuwe revolutie in simkaartland: de elektronische simkaart (e-sim).

In dit artikel ga ik dieper in op de vraag 'wat is e-sim?', leg ik uit wat de voor- en nadelen ervan zijn en doe ik uit de doeken welke providers en smartphones ondersteuning voor e-sim bieden. 👇

Wat is e-sim?

E-sim (embedded sim) is een digitale simkaart. Deze sim zit ingebouwd in een smartphone, tablet of ander apparaat. Het is de opvolger van de traditionele plastic simkaart. E-sim is de nieuwste technologie op het gebied van simkaarten.

Net als bij traditionele simkaarten, zoals een nano-simkaart, kan een e-sim bij een abonnement, maar ook bij sim-only. Ook moet een e-sim simlockvrij gemaakt worden wanneer je voortijdig een ander abonnement wilt afsluiten.

Hoe verschilt een digitale e-sim van een traditionele simkaart?

Een e-sim werkt in feite hetzelfde als een plastic simkaart, alleen is er nu geen fysieke simkaart meer nodig voor het gebruik. In plaats daarvan zit er een minuscule chip ingebouwd in apparaten.

Op die chip laad je een profiel van een provider dat het gekozen aantal belminuten/sms'jes/MB's bevat. Hoeveel belminuten of hoeveel GB je nodig hebt, hangt van je omstandigheden af. Als je een e-sim wilt gebruiken moeten zowel je apparaat als provider dit ondersteunen.

Hoe hebben e-simkaarten zich ontwikkeld, en wordt het nu veel gebruikt? Wat zijn de voor- en nadelen van e-sim? En hoe veilig is het gebruik ervan? Ik heb dit uitgebreid voor je uitgezocht en ga hier beneden dieper op in!

Wat is de geschiedenis en ontwikkeling van e-sim?

De introductie van de e-sim hangt in de lucht sinds 2010, maar de digitale simkaart zag uiteindelijk het officiĂ«le levenslicht in 2016. In datzelfde jaar lag het eerste apparaat met een e-sim in de schappen, de Samsung Gear S2 smartwatch. De eerste smartphone met e-sim was de Pixel 2 in 2017. Anno 2024 heeft het gros van de high-end smartphones een e-sim. đź“±

De GSMA, een wereldwijde organisatie voor smartphoneproviders, heeft een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van e-sim. Dankzij hun inspanningen is de e-sim gestandaardiseerd, wat betekent dat het op een consistente manier werkt, ongeacht het apparaat of de provider. Dit zorgt voor een soepele en betrouwbare ervaring voor gebruikers over de hele wereld.

E-sim is nu helemaal in opkomst! Vooral in Amerika is het een hit. Apple, altijd voorop met nieuwe snufjes, heeft daar de ouderwetse simkaartjes al gedag gezegd en is vol voor e-sim gegaan. Dat betekent dus geen gepriegel meer met die kleine kaartjes! En als zo'n grote speler als Apple de switch maakt, dan weet je dat het serieus is.

Vond je dit interessant? Dan vind je ons artikel over de geschiedenis van de eerste mobiele telefoon wellicht ook boeiend!

Wat zijn de voordelen van e-sim ten opzichte van traditionele simkaarten?

Wat betekent de opkomst van de e-sim voor telefoongebruikers zoals jij? Een e-sim heeft geen fysiek kaartje, dus daar hoef je nooit meer mee te rommelen. Maar er zijn nog meer afwegingen. De makkelijkste manier om een idee te krijgen van of een e-sim iets voor je is, is door de voor- en nadelen te bekijken!

Waarom kiezen voor e-sim? De voordelen op een rij

  • Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in de brievenbus ligt. Dit maakt overstappen van provider sneller en eenvoudiger.
  • In tegenstelling tot een plastic simkaart, kun je een e-sim niet kwijtraken.
  • Door de aanwezigheid van een e-sim is er ruimte voor een andere fysieke simkaart, oftewel: dual-sim (niet te verwarren met duo-simkaart, wat de term is voor Ă©Ă©n nummer op meerdere simkaarten).
  • Minder plastic is beter voor het milieu.
  • Het scheelt een flinke slok op een borrel als je in een land buiten de Europese Unie bent. Je moet daar namelijk normaal gesproken roamingkosten betalen als je belt, sms't of internet. Hier betaal je de hoofdprijs voor. Met een e-sim koop je tegoed van een plaatselijke provider. Een andere optie is gebruik te maken van de dual-sim-mogelijkheid en ter plaatse een fysieke prepaid-kaart aan te schaffen. Hierbij heb je geen contract en geen vaste maandelijkse kosten, waardoor het zeer geschikt is als tijdelijke simkaart. Handig dus voor internet in het buitenland!
  • Je hoeft niet meer te priegelen bij het verwisselen.

Ik heb onlangs in 2 maanden tijd 5 landen in Zuid-Amerika bezocht. Ik belde mijn vrouw en zij stuurde me een e-sim link via e-mail. Hierdoor had ik direct verbinding in dat land, zonder op zoek te moeten naar simkaarten of extra kosten te betalen aan T-Mobile. Ik betaalde slechts 15 dollar en alles was geregeld.

Amazing_Meringue_709, op Reddit

Mogelijke nadelen van e-sim technologie

  • Je hebt zowel een smartphone als een provider nodig die ondersteuning biedt voor een e-sim. Op dit moment is het aantal providers dat e-sim ondersteunt beperkt.
  • Je kunt niet je even je simkaart in een andere telefoon pluggen.
  • Iemand met kwade bedoelingen hoeft nu geen fysieke simkaart meer in handen te hebben om toegang te krijgen. Het advies luidt dan ook om een sterk wachtwoord en pincode te kiezen. Wil je echt op safe spelen, installeer dan een authenticatie-app op je telefoon. 
  • Ben je je pukcode kwijt, dan vind je deze niet terug op de simkaart.
Iemand met rode vingernagels tikt op telefoonscherm

Hoe veilig is e-sim?

E-sim biedt een vergelijkbaar beveiligingsniveau als traditionele simkaarten. Omdat het digitaal en ingebouwd is, elimineert het de risico's van fysiek verlies of diefstal. Zorg er wel voor dat je apparaten up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches.

Conclusie

Ik hoop dat het antwoord op de vraag 'wat is e-sim?' nu helder is, je weet wat de voor- en nadelen zijn, en wat je nodig hebt om gebruik te maken van een sim. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, laat het vooral weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?