>  > 

Wat is E-Sim en Hoe Werkt Het?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Van pinpasformaat naar miniscule chip.

Wat is E-Sim en Hoe Werkt Het?

Het is voor sommigen misschien lastig voor te stellen, maar de eerste simkaarten waren net zo groot als een pinpas. Door de jaren heen werd het formaat steeds kleiner en inmiddels ontketent zich er een nieuwe revolutie in simkaartland: de elektronische simkaart (e-sim).

In dit artikel ga ik dieper in op de vraag 'wat is e-sim?', leg ik uit wat de voor- en nadelen ervan zijn en doe ik uit de doeken welke providers en smartphones ondersteuning voor e-sim bieden. 👇

Wat is e-sim?

E-sim staat voor embedded sim en is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone, tablet of ander apparaat. Het is de opvolger van de traditionele plastic simkaart zoals bijvoorbeeld een nano-simkaart. Dit kan bij een abonnement zijn, maar ook bij sim-only. Ook een e-sim moet simlockvrij gemaakt worden wanneer je voortijdig een ander abonnement wilt afsluiten.

Hoe werkt een e-sim?

Een e-sim werkt in feite hetzelfde als een plastic simkaart, alleen is er nu geen fysieke simkaart meer nodig voor het gebruik. In plaats daarvan zit er een minuscule chip in het moederbord van het apparaat. Hierop laad je een profiel van een provider, dat het gekozen aantal belminuten/sms'jes/mb's bevat. Hoeveel belminuten of hoeveel GB je nodig hebt, hangt van je omstandigheden af.

Hoe activeer je een e-sim?

Het activeren van een e-sim werkt over het algemeen als volgt:

1. Zorg dat je verbonden bent met het internet.
2.
Ga naar Instellingen.
3. Op een Android ga je naar simkaartbeheer > mobiel abonnement toevoegen > toevoegen met QR-code. Op een iPhone naar mobiel netwerk > voeg mobiel abonnement toe.
4. Scan de QR-code die je van de provider hebt gekregen en voilĂ .. je e-sim is geactiveerd!

Als je gebruik wilt maken van een e-sim moeten zowel je apparaat als provider dit ondersteunen. Ik ga hier beneden dieper op in!

Geschiedenis van de e-sim

De introductie van de e-sim hangt in de lucht sinds 2010, maar de digitale simkaart zag uiteindelijk het officiële levenslicht in 2016. In datzelfde jaar lag het eerste apparaat met een e-sim in de schappen, de Samsung Gear S2 smartwatch. De eerste smartphone met e-sim was de Pixel 2 in 2017. Anno 2023 heeft het gros van de high-end smartphones een e-sim. 📱

Wat zijn de voor- en nadelen van e-sim?

De makkelijkste manier om een idee te krijgen van of een e-sim iets voor jou is, is door de voor- en nadelen te bekijken!

Voordelen

  • Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in de brievenbus ligt. Dit maakt overstappen van provider sneller en eenvoudiger.
  • In tegenstelling tot een plastic simkaart, kun je een e-sim niet kwijtraken.
  • Door de aanwezigheid van een e-sim is er ruimte voor een andere fysieke simkaart, oftewel: dual-sim (niet te verwarren met duo-simkaart, wat de term is voor één nummer op meerdere simkaarten).
  • Minder plastic is beter voor het milieu.
  • Het scheelt een flinke slok op een borrel als je in een land buiten de Europese Unie bent. Je moet daar namelijk normaal gesproken roamingkosten betalen als je belt, sms't of internet. Hier betaal je de hoofdprijs voor. Met een e-sim koop je tegoed van een plaatselijke provider. Een andere optie is gebruik te maken van de dual-sim-mogelijkheid en ter plaatse een fysieke prepaid-kaart aan te schaffen. Hierbij heb je geen contract en geen vaste maandelijkse kosten, waardoor het zeer geschikt is als tijdelijke simkaart.
  • Je hoeft niet meer te priegelen bij het verwisselen.

Nadelen

  • Je hebt zowel een smartphone als een provider nodig die ondersteuning biedt voor een e-sim. Op dit moment is het aantal providers dat e-sim ondersteunt beperkt.
  • Iemand met kwade bedoelingen hoeft nu geen fysieke simkaart meer in handen te hebben om toegang te krijgen. Het advies luidt dan ook om een sterk wachtwoord en pincode te kiezen. Wil je echt op safe spelen, installeer dan een authenticatie-app op je telefoon. 
  • Ben je je pukcode kwijt, dan vind je deze niet terug op de simkaart

Welke providers bieden e-sim aan?

Deze providers bieden e-sim aan:

Abonnementen met toestelSim-onlyabonnementenPrepaid
KPNJaJaNee
T-MobileJaJaJa
VodafoneNeeJaNee
SimyoJaJaJa

De overige providers bieden op moment van schrijven nog geen e-sim aan, maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in.

Iemand met rode vingernagels tikt op telefoonscherm

Welke smartphones ondersteunen e-sim?

Om e-sim te gebruiken heb je zowel ondersteuning van je provider als van je smartphone nodig. De volgende smartphones ondersteunen e-sim:

iPhoneSamsungOverig
iPhone XSSamsung Galaxy S20, S21, S22Google Pixel 2, 3, 4
iPhone XS Max
Samsung Galaxy S20+, S21+Google Pixel 2 XL, 3 XL, 4 XL
iPhone XR
Samsung Galaxy S20, S21 UltraGoogle Pixel 3a, 4a
iPhone 11, 12, 13
Samsung Galaxy Fold
Google Pixel 3a XL
iPhone 11 Pro, 12 Pro, 13 Pro
Samsung Galaxy Z FoldFairphone 4
iPhone 11 Max, 12 Max, 13 Max
Samsung Galaxy Z Fold 2
OPPO Reno6
iPhone SE (2020)Samsung Galaxy Z Fold 3OPPO Reno6 Pro
Samsung Galaxy Z Flip, Z Flip 3OPPO Find X3 Pro
Samsung Galaxy Note20, Note21, Note22Motorola RAZR
Samsung Galaxy Note20, Note21, Note22 Ultra

Conclusie

Ik hoop dat het antwoord op de vraag 'wat is e-sim?' nu helder is, je weet wat de voor- en nadelen zijn, en wat je nodig hebt om gebruik te maken van een sim. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, laat het vooral weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?