Wanneer Kwam de Eerste Mobiele Telefoon uit?

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Een reis terug in de tijd

Wanneer Kwam de Eerste Mobiele Telefoon uit?

Kun jij je nog herinneren hoe het was voordat onze geliefde mobiele telefoons ons leven binnendrongen? Het lijkt eeuwen geleden! Maar wanneer maakte de allereerste mobiele telefoon eigenlijk zijn opwachting? In dit boeiende artikel neem ik je mee op een nostalgische reis terug naar het prille begin van mobiele communicatie.

Ontdek het verhaal achter de geboorte van de allereerste mobiele telefoon, hoe deze eruitzag, en wat je ermee kon doen. Ben je klaar voor een reis terug in de tijd? Lees gauw verder!

De uitvinding van de mobiele telefoon door Martin Cooper

Martin Cooper, een ware pionier, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de mobiele telefoon. Hij werkte bij Motorola en had een visie op draadloze communicatie die de wereld zou veranderen.

Cooper en zijn team stonden voor grote uitdagingen, waaronder de concurrentie met Bell Labs, die ook streefden naar de creatie van een mobiele telefoon.

Het eerste mobiele telefoongesprek: Een historisch moment

Op 17 juni 1946 introduceerde Bell System de eerste mobiele telefoondienst voor zakenmensen met een toestel van ongeveer 35 kilo, geïnstalleerd in de kofferbak van een auto, een voorloper van de huidige handheld mobiele telefoons.

Martin Cooper, een ingenieur bij Motorola, pleegde in 1973 het allereerste mobiele telefoongesprek met een prototype van de DynaTAC. Hij belde zijn rivaal bij Bell Labs om de doorbraak van Motorola in mobiele communicatie aan te kondigen. 1Kai McNamee, Mallory Yu, NPR (2023). '50 years ago, Martin Cooper made the first cellphone call'

De realisatie van deze telefoon duurde overigens maar liefst 15 jaar. Zo vertelt John Scallan op Quora:

Marty Cooper en zijn team van ingenieurs hebben 15 jaar bij Motorola besteed aan het ontwikkelen van de mobiele telefoon en de bijbehorende schakelapparatuur.

Design en afmetingen van de eerste mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoonoproep markeert niet alleen een technologische doorbraak, maar zet ook de koers uit voor de toekomst van mobiele communicatie. Vanaf dat punt is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. De mobiele telefoon, ooit een luxe voor enkelen, is nu een onmisbare schakel in het dagelijks leven van miljarden mensen.

Dankzij die eerste oproep ben jij nu overal bereikbaar, deel je informatie binnen seconden en organiseer jij je leven vanuit je handpalm.

Het uiterlijk en de grootte

Met een gewicht van meer dan een kilo en het formaat van een baksteen, was deze eerste mobiele telefoon niet echt praktisch te noemen. Hij kreeg zelfs letterlijk de bijnaam "baksteen".

De telefoon had een LED-display dat enkel nummerherkenning bood. Dit scherm was eenvoudig en alleen in staat om cijfers weer te geven, zonder grafische interface of kleurendisplay.

De gebruikersinterface van de eerste mobiele telefoon was uiterst basaal. Je had een numeriek toetsenbord voor het kiezen van nummers en een paar functietoetsen, zoals een knop om de lijn te openen en te sluiten.

Functies en prestaties

De eerste mobiele telefoon had beperkte functies: je kon ermee bellen en, nou ja, dat was het zo'n beetje. De batterijduur en gesprekstijd waren beperkt, en het apparaat was behoorlijk prijzig en niet voor iedereen beschikbaar.

De eerste commerciële mobiele telefoon

Het duurde vanaf dit eerste mobiele telefoongesprek nog tien jaar voordat de eerste commerciële mobiele telefoon op de markt gebracht werd. Deze werd ontwikkeld uit hetzelfde prototype waarmee Martin Cooper het allereerste gesprek voerde.

Wanneer je nu een mobiele telefoon koopt, denk je misschien aan prijzen die variëren van een paar honderd tot over de duizend euro. Maar wist je dat de Motorola DynaTAC 8000X, de eerste commercieel verkrijgbare mobiele telefoon, in 1984 op de markt kwam voor een prijs die nu gelijk zou staan aan ongeveer 9000 euro?

Dat was een vermogen, vooral als je bedenkt dat het toestel alleen kon bellen en een gesprekstijd had van slechts 30 minuten. De telefoon kon de telefoon kon acht uur lang op stand-by staan en het was de eerste mobiele telefoon die relatief makkelijk mee te nemen was! Met een gewicht van 790 gram was hij alleen nog niet echt licht te noemen.

2Jeremy Norman, History of Information (n.d.). 'The Motorola DynaTAC 8000x Enables the First Commercial Analog Cellular Telephone Service'

De lancering van de eerste smartphone

De allereerste smartphone was de Simon Personal Communicator (SPC) die in 1994 op de markt gebracht werd door IBM. Dit was de eerste touchscreen telefoon en kon zowel e-mails als faxen versturen en ontvangen. De SPC had een agenda en een contactenlijst en je kon zelfs een aparte stylus met het scherm gebruiken.3Beyond Texting, Meghan Tocci, SimpleTexting (2023). 'Smartphone History and Evolution'

Smartphones zijn mobiele telefoons waarmee je meer kunt dan alleen bellen en sms'en. Zo hebben smartphones toegang tot het internet, kun je apps downloaden en zijn er tegenwoordig nog talloze andere functionaliteiten.

Iemand houdt een oude nokia klapmobiel vast

Ontwikkeling van de mobiele telefoon door de jaren heen

Door de jaren heen hebben mobiele telefoons een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt. De grootte, vorm en functies zijn drastisch veranderd, waardoor we nu over krachtige smartphones met talloze mogelijkheden beschikken.

Hoe werkt mobiel bellen eigenlijk?

De manier waarop het bellen werkt is vrijwel het enige wat grotendeels hetzelfde gebleven is: de telefoon zet je stemgeluid om in een elektrisch signaal, waar een radiogolf uit voorkomt.

Deze golf wordt opgepikt door een telefoonmast, vanaf waar deze naar de ontvangende telefoon gestuurd kan worden en via het omgekeerde proces weer omgezet wordt in stem.

De grootste verandering die hierin heeft plaatsgevonden is de hoeveelheid telefoonmasten. Dit waren er ten tijde van de eerste mobiele telefoon niet bepaald veel. Door de grotere hoeveelheid masten en betere technologie is de geluidskwaliteit tegenwoordig een stuk toegenomen.

Van grote bakstenen tot slanke smartphones

De overgang van grote, zware mobiele telefoons naar compacte, lichtgewicht smartphones ging gepaard met belangrijke mijlpalen, zoals de introductie van de flip-telefoon en de eerste touchscreen-telefoon.

Langzaam raakte hiermee de veelgebruikte sms in de vergetelheid en werden apps zoals WhatsApp meer en meer gebruikt om te communiceren.

De opkomst van mobiel internet en de transitie naar 3G

Mobiel internet heeft de functionaliteit van mobiele telefoons aanzienlijk uitgebreid. Met de introductie van 3G werd de snelheid van mobiele data aanzienlijk verbeterd. Tegenwoordig hebben we zelfs 4G en 5G, wat de toekomst van mobiele connectiviteit nog interessanter maakt.4Adnan Ghayas, Commsbrief (2020). 'Mobile data speed with 2G, 3G, 4G and 5G cellular networks'

Nokia en de concurrentie in de vroege smartphonemarkt

Iedereen heeft wel van de klassieke Nokia-telefoons gehoord. Mijn eerste Nokia laadde ik één keer per week op, heb ik meerdere keren van de trap laten vallen en ging nog steeds jaren mee. Er stonden precies drie spelletjes op, waaronder Snake, ik had geen camera en toegang tot het internet was duur.

Nokia was een dominante speler in de vroege smartphonemarkt. In 2007 waren bijna de helft van alle mobiele telefoons die verkocht werden Nokia's.

De Nokia-telefoons stonden bekend om hun duurzaamheid en gebruiksgemak. De succesvolste waren de Nokia 3310 en de Nokia 1100.5Dave Lee, BBC News (2013). 'Nokia: The rise and fall of a mobile giant'

De strijd om de eerste plek

Concurrentie tussen Nokia, Motorola en andere bedrijven was hevig in de vroege jaren van de smartphonemarkt. Apple en Android veranderden het spel met de introductie van de iPhone en het Android-besturingssysteem, waardoor de markt nog dynamischer werd en deze twee merken al snel de overhand begonnen te krijgen.

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van smartphones

Er zijn veel innovaties en mijlpalen geweest in de geschiedenis van smartphones, zoals de introductie van de App Store, grotere schermen en betere camera's. Deze innovaties hebben de manier waarop we mobiele telefoons gebruiken aanzienlijk veranderd.

Oude mobieltjes

Terugblik op de eerste mobiele telefoon en de weg naar de toekomst

De impact van de eerste mobiele telefoon op de huidige mobiele technologie is enorm. De evolutie van mobiele telefoons heeft geleid tot nieuwe technologieën en toepassingen die we nu dagelijks gebruiken.

De impact van technologische vooruitgang op onze samenleving

Mobiele telefoons spelen een grote rol in de huidige samenleving en beïnvloeden ons dagelijks leven op tal van manieren. De toekomst van mobiele technologie brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

Wat kunnen we verwachten van toekomstige mobiele telefoons?

Toekomstige ontwikkelingen en innovaties in de mobiele telefoonindustrie zijn natuurlijk moeilijk te voorspellen. Een allesveranderende factor van tegenwoordig is de opkomst van Artificial Intelligence.

Ook Martin Cooper, die inmiddels 95 is, gelooft dat AI de toekomst vormt voor nieuwe functies van de mobiele telefoon. Eén ding is zeker: deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld de manier waarop we communiceren en informatie delen blijven beïnvloeden.

Conclusie

We zijn inmiddels een lange weg af van de eerste mobiele telefoon en zijn baksteen-achtige voorkomen. Tegenwoordig zijn smartphones onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven.

Terugkijkend naar de Motorola DynaTAC 8000X en de eerste oproep door Martin Cooper, kunnen we alleen maar verwonderd zijn over hoe ver de mobiele telefoonindustrie is gekomen.

Wie weet wat we nog kunnen verwachten van de evolutie van mobiele telefoons? Het enige dat zeker is, is dat we niet meer zonder kunnen.

Als je geïnteresseerd bent in meer leuke feitjes en verhalen uit de wereld van de mobiele telefonie, lees dan vooral verder op onze website en laat onder dit artikel in een reactie weten wat jóúw eerste mobiele telefoon was!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen