>  > 

Wanneer Kwam de Eerste Smartphone uit? Een reis Terug in de Tijd

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Ben jij opgegroeid zonder telefoon? Of bestaat de smartphone al zo lang als jij je kunt heugen? De geschiedenis van de mobiele telefoon is voor iedere generatie interessant!

Wanneer Kwam de Eerste Smartphone uit? Een reis Terug in de Tijd

Wie kan zich nog een tijd voorstellen zonder onze geliefde smartphones? Dat is inmiddels decennia geleden. Wanneer kwam de eerste smartphone eigenlijk precies uit? In dit artikel nemen we je mee op een nostalgische reis naar het prille begin van de mobiele communicatie.

Je komt alles te weten over de uitvinding van de eerste mobiele telefoon, hoe deze eruit zag en wat je ermee kon doen (spoiler alert: niet veel vergeleken met vandaag de dag!). Dus ga lekker zitten en bereid je voor op een duik in de fascinerende geschiedenis van dit onmisbare apparaat.

Martin Cooper en de geboorte van het mobieltje

Martin Cooper, een ware pionier, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de mobiele telefoon. Hij werkte bij Motorola en had een visie op draadloze communicatie die de wereld zou veranderen.

Cooper en zijn team stonden voor grote uitdagingen, waaronder de concurrentie met Bell Labs, die ook streefden naar de creatie van een mobiele telefoon.

De historische eerste oproep

Op 3 april 1973 vond het allereerste mobiele telefoongesprek plaats, een evenement dat de toekomst van mobiele communicatie voorgoed zou veranderen. De locatie? New York City, natuurlijk!

Martin Cooper belde zijn rivaal bij Bell Labs, Joel Engel, om hem te vertellen dat hij zojuist een gesprek had gevoerd met een draagbare telefoon. Deze historische gebeurtenis zette de toon voor de mobiele revolutie die zou volgen.1Kai McNamee, Mallory Yu, NPR (2023). '50 years ago, Martin Cooper made the first cellphone call'

Het uiterlijk en de grootte

Met een gewicht van meer dan een kilo en het formaat van een baksteen, was deze eerste mobiele telefoon niet echt praktisch te noemen. Hij kreeg zelfs letterlijk de bijnaam "baksteen".

Functies en prestaties

De eerste mobiele telefoon had beperkte functies: je kon ermee bellen en, nou ja, dat was het zo'n beetje. De batterijduur en gesprekstijd waren beperkt, en het apparaat was behoorlijk prijzig en niet voor iedereen beschikbaar.

De eerste commerciële mobiele telefoon

Het duurde vanaf dit eerste mobiele telefoongesprek nog tien jaar voordat de eerste commerciële mobiele telefoon op de markt gebracht werd. Deze werd ontwikkeld uit hetzelfde prototype waarmee Martin Cooper het allereerste gesprek voerde.

De Motorola DynaTAC 8000X werd op 6 maart 1983 voor het eerst te koop aangeboden.

Je kon er dertig minuten mee bellen en de telefoon kon acht uur lang op stand-by staan en het was de eerste mobiele telefoon die relatief makkelijk mee te nemen was – geen baksteen meer! Met een gewicht van 790 gram was hij alleen nog niet echt licht te noemen.

Het apparaat functioneerde als een telefoon, maar de technische specificaties waren natuurlijk niet te vergelijken met de smartphones van vandaag. Deze minimale functies waren beschikbaar tegen een indrukwekkende prijs van 3995 USD.2Jeremy Norman, History of Information (n.d.). 'The Motorola DynaTAC 8000x Enables the First Commercial Analog Cellular Telephone Service'

Wanneer kwam de eerste smartphone uit?

De allereerste smartphone was de Simon Personal Communicator (SPC) die in 1994 op de markt gebracht werd door IBM. Dit was de eerste touchscreen telefoon en kon zowel e-mails als faxen versturen en ontvangen. De SPC had een agenda en een contactenlijst en je kon zelfs een aparte stylus met het scherm gebruiken.3Beyond Texting, Meghan Tocci, SimpleTexting (2023). 'Smartphone History and Evolution'

Smartphones zijn mobiele telefoons waarmee je meer kunt dan alleen bellen en sms'en. Zo hebben smartphones toegang tot het internet, kun je apps downloaden en zijn er tegenwoordig nog talloze andere functionaliteiten.

Iemand houdt een oude nokia klapmobiel vast

De evolutie van mobiele telefoons

Door de jaren heen hebben mobiele telefoons een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt. De grootte, vorm en functies zijn drastisch veranderd, waardoor we nu over krachtige smartphones met talloze mogelijkheden beschikken.

Hoe werkt mobiel bellen eigenlijk?

De manier waarop het bellen werkt is vrijwel het enige wat grotendeels hetzelfde gebleven is: de telefoon zet je stemgeluid om in een elektrisch signaal, waar een radiogolf uit voorkomt.

Deze golf wordt opgepikt door een telefoonmast, vanaf waar deze naar de ontvangende telefoon gestuurd kan worden en via het omgekeerde proces weer omgezet wordt in stem.

De grootste verandering die hierin heeft plaatsgevonden is de hoeveelheid telefoonmasten. Dit waren er ten tijde van de eerste mobiele telefoon niet bepaald veel. Door de grotere hoeveelheid masten en betere technologie is de geluidskwaliteit tegenwoordig een stuk toegenomen.

Van grote bakstenen tot slanke smartphones

De overgang van grote, zware mobiele telefoons naar compacte, lichtgewicht smartphones ging gepaard met belangrijke mijlpalen, zoals de introductie van de flip-telefoon en de eerste touchscreen-telefoon.

Langzaam raakte hiermee de veelgebruikte sms in de vergetelheid en werden apps zoals WhatsApp meer en meer gebruikt om te communiceren.

De introductie van mobiel internet en 3G

Mobiel internet heeft de functionaliteit van mobiele telefoons aanzienlijk uitgebreid. Met de introductie van 3G werd de snelheid van mobiele data aanzienlijk verbeterd. Tegenwoordig hebben we zelfs 4G en 5G, wat de toekomst van mobiele connectiviteit nog interessanter maakt.4Adnan Ghayas, Commsbrief (2020). 'Mobile data speed with 2G, 3G, 4G and 5G cellular networks'

Hoe de eerste mobiele telefoon de telecommunicatie veranderde

Mobiele telefoons hebben een enorme impact gehad op de samenleving en cultuur. Ze hebben de manier waarop we communiceren en informatie delen volledig veranderd.

We kletsen in groepschats op WhatsApp, delen wat er in ons hoofd omgaat en onze beste foto's via social media en sturen e-mails voor werk – allemaal via onze mobiele telefoon.

Maar je favoriete apparaat is meer dan alleen een manier van communiceren. Telefoons zijn inmiddels ook de plek waar we al onze belangrijke informatie opslaan: foto's, notities, apps die je slaapgegevens of andere gewoontes tracken, noem maar op. Onze telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven!

Nokia en de concurrentie in de vroege smartphonemarkt

Iedereen heeft wel van de klassieke Nokia-telefoons gehoord. Mijn eerste Nokia laadde ik één keer per week op, heb ik meerdere keren van de trap laten vallen en ging nog steeds jaren mee. Er stonden precies drie spelletjes op, waaronder Snake, ik had geen camera en toegang tot het internet was duur.

Nokia was een dominante speler in de vroege smartphonemarkt. In 2007 waren bijna de helft van alle mobiele telefoons die verkocht werden Nokia's.

De Nokia-telefoons stonden bekend om hun duurzaamheid en gebruiksgemak. De succesvolste waren de Nokia 3310 en de Nokia 1100.5Dave Lee, BBC News (2013). 'Nokia: The rise and fall of a mobile giant'

De strijd om de eerste plek

Concurrentie tussen Nokia, Motorola en andere bedrijven was hevig in de vroege jaren van de smartphonemarkt. Apple en Android veranderden het spel met de introductie van de iPhone en het Android-besturingssysteem, waardoor de markt nog dynamischer werd en deze twee merken al snel de overhand begonnen te krijgen.

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van smartphones

Er zijn veel innovaties en mijlpalen geweest in de geschiedenis van smartphones, zoals de introductie van de App Store, grotere schermen en betere camera's. Deze innovaties hebben de manier waarop we mobiele telefoons gebruiken aanzienlijk veranderd.

Oude mobieltjes

Terugblik op de eerste mobiele telefoon en de weg naar de toekomst

De impact van de eerste mobiele telefoon op de huidige mobiele technologie is enorm. De evolutie van mobiele telefoons heeft geleid tot nieuwe technologieën en toepassingen die we nu dagelijks gebruiken.

Technologische vooruitgang en de impact op de samenleving

Mobiele telefoons spelen een grote rol in de huidige samenleving en beĂŻnvloeden ons dagelijks leven op tal van manieren. De toekomst van mobiele technologie brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

Wat kunnen we verwachten van toekomstige mobiele telefoons?

Toekomstige ontwikkelingen en innovaties in de mobiele telefoonindustrie zijn natuurlijk moeilijk te voorspellen. Een allesveranderende factor van tegenwoordig is de opkomst van Artificial Intelligence.

Ook Martin Cooper, die inmiddels 95 is, gelooft dat AI de toekomst vormt voor nieuwe functies van de mobiele telefoon. Eén ding is zeker: deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld de manier waarop we communiceren en informatie delen blijven beïnvloeden.

Conclusie

We zijn inmiddels een lange weg af van de eerste mobiele telefoon en zijn baksteen-achtige voorkomen. Tegenwoordig zijn smartphones onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven.

Terugkijkend naar de Motorola DynaTAC 8000X en de eerste oproep door Martin Cooper, kunnen we alleen maar verwonderd zijn over hoe ver de mobiele telefoonindustrie is gekomen.

Wie weet wat we nog kunnen verwachten van de evolutie van mobiele telefoons? Het enige dat zeker is, is dat we niet meer zonder kunnen.

Als je geïnteresseerd bent in meer leuke feitjes en verhalen uit de wereld van de mobiele telefonie, lees dan vooral verder op onze website en laat onder dit artikel in een reactie weten wat jóúw eerste mobiele telefoon was!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen