De Beste Solar Powerbank: Opladen met Moeder Natuur

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste Solar Powerbank: Opladen met Moeder Natuur

De batterij van je smartphone is bijna op en er is geen stopcontact in de buurt. Logischerwijs grijp je naar je powerbank, maar ook die is bijna leeg. Geen nood! De beste solar powerbank laad je op met wat zonneschijn en heb je geen stopcontact meer nodig!

Hoe dit exact in zijn werk gaat, de belangrijkste eigenschappen en de voor- en nadelen van een solar powerbank lees je in dit artikel. Check hieronder de top 3 en duik in de koopgids! 🙂

Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie

Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie
Aantal aansluitingen: 2 aansluitingen
Batterij capaciteit: 30000 mAh
Vermogen: 12 W
Quick Charging: Nee
Type input/output: Micro-USB
Gewicht: 475 g
Bekijk op Bol.com

GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.

GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.
Vermogen: 12 W
Type input/output: Micro-USB
Gewicht: 520 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart

Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart
Aantal aansluitingen: 6 aansluitingen
Batterij capaciteit: 33000 mAh
Vermogen: 12 W
Quick Charging: Ja
Type input/output: Micro-USB
Gewicht: 520 g
Bekijk op Bol.com

Solar powerbank koopgids: hoe maak je de beste koop?

Laten we eerst kijken naar hoe een solar powerbank werkt!

Wat is een solar powerbank?

Een solar powerbank functioneert grotendeels hetzelfde als de beste powerbank. Het grootste verschil zijn de ingebouwde zonnecellen. Deze cellen werken in grote lijnen hetzelfde als zonnepanelen op het dak.

De zonnecellen op de powerbank zetten de zonnestraling om in energie, welke weer dient om elektronische apparaten te voeden, zoals bijvoorbeeld je smartphone.

Voor wie is een solar powerbank geschikt?

Voor alledaagse situaties is een solar powerbank waarschijnlijk overbodig en ben je beter af met een 'normaal' model. Wie voor langere tijd zonder stopcontact zit – bijvoorbeeld tijdens kamperen of een festival – is een solar powerbank een prima uitkomst.

Neem wel in acht dat het opladen via zonne-energie een mooie bijkomstigheid is, en niet een vervanging voor het opladen via stopcontact. Het opladen van de powerbank via netstroom gaat alsnog vele malen sneller. 🔋

Zonnecellen

De foto-elektrische zonnecellen in powerbanks bestaan uit monokristallijn of polykristallijn silicium. Hieronder weeg ik de voor- en nadelen af.

Monokristallijn silicium is doorgaans de betere optie van de twee. Deze cellen zijn donker, bijna zwart gekleurd. Ze vangen zonnestraling – ook bij bewolking – makkelijk op en werken efficiënt. De nadelen? Door het dure productieproces zijn ze duurder dan polykristallijn.

Polykristallijn silicium kleurt blauwachtig en werkt op zijn best bij veel zonneschijn. Ze werken alleen minder efficiënt dan monokristallijn, maar zijn goedkoper te produceren en daarom kostentechnisch ook aantrekkelijker.

In- en uitvoerpoorten

Er bestaan diverse aansluitingen om je powerbank op te laden via het net, en om je smartphone aan te sluiten aan de powerbank. Meestal tref je een usb-a, micro-usb of usb-c-aansluiting aan.

Tegenwoordig biedt usb-c in veel gevallen de mogelijkheid om je telefoon te snelladen, waardoor je smartphone binnen mum van tijd weer vol zit. Er zijn diverse snellaadtechnieken, maar de bekendste is Quick Charge van Qualcomm.

Onder solar powerbanks tref je vooral Quick Charge 2.0, 3.0 en 4.0 aan. Het grootste verschil tussen de generaties is dat de functie je smartphone of ander apparaat steeds sneller tot 50% is oplaadt. Ongeacht de versie, het verkort alsnog aanzienlijk de oplaadtijd vergeleken met een conventionele oplader.

Let op!

Heb je een solar powerbank op het oog met Quick Charge-functie? Controleer dan of het apparaat dat je van plan bent aan te sluiten deze technologie ondersteunt. Voornamelijk oudere smartphones bevatten geen snellaadfunctie waardoor, de powerbank alsnog met een 'normale' snelheid oplaadt. 

Kies hoe dan ook een model met minstens één poort waarop je de oplaadkabel van je telefoon kunt aansluiten (en dan de kant die je normaliter in de oplader stopt!).

In sommige gevallen biedt de powerbank de mogelijkheid om meerdere apparaten tegelijkertijd op te laden. Dit is handig, maar het vermindert de oplaadsnelheid wel per apparaat. Daarnaast raakt je powerbank logischerwijs eerder leeg.

Een andere handige functie is de mogelijkheid tot draadloos opladen. Hierbij leg je de smartphone op de powerbank en je telefoon laadt op! Dit is handig als je niet de juiste kabels bij je hebt, of als de powerbank deze kabels niet ondersteunt, of als alle uitgangen bezet zijn.

Een hand houdt een powerbank vast waar twee usb-a, een micro-usb en usb-c-aansluiting zichtbaar zijn

Vermogen en capaciteit

De capaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh wat staat voor milliampère-uur. Dit geeft aan hoeveel stroom (mA) een powerbank per uur (h) kan geven. Daarnaast reken je in theorie uit hoe vaak je je smartphone met een powerbank kunt opladen.

Er zijn fabrikanten die hun powerbanks aanprijzen met een capaciteit van 10.000 tot wel 20.000 mAh. Heb je een mobiel met een accu van 4.000 mAh? Dan kun je in theorie je mobiel vijf keer opladen bij een powerbank met 20.000 mAh.

De werkelijkheid is iets genuanceerder. De echte capaciteit van de powerbank ligt altijd lager. Dit heeft onder andere te maken met het voltage van de batterijcellen en temperatuur die de energieoverdracht van de powerbank naar het apparaat beïnvloeden.

Tijdens het opladen gaat altijd energie verloren. Kwalitatief hoogwaardige powerbanks beperken dit energieverlies doorgaans meer dan goedkopere powerbanks, waardoor het rendement hoger ligt.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat powerbanks met een grote capaciteit in sommige gevallen niet met het vliegtuig mee mogen. Vanaf 27.000 mAh kan een luchtvaartmaatschappij de powerbank al weigeren, en vanaf 43.000 mAh mag een powerbank nooit mee.

Het vermogen drukken we uit in het aantal watt (W), ofwel wattage. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de powerbank het aangesloten apparaat oplaadt. Vanaf 15 watt spreken we van snelladen.

Kan de powerbank 25 watt leveren, maar ondersteunt je smartphone slechts 20 watt? Dan wordt je mobiel met 20 watt vermogen opgeladen. Geen zorgen dat je smartphone explodeert!

Wees wel kritisch op het merk en wat het merk pretendeert je te bieden. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook zo. Powerbanks zijn hier berucht om. Het onderstaande filmpje legt dit glashelder uit. 👇

Formaat

Solar powerbanks zijn over het algemeen vrij grote jongens. De capaciteit is meestal aan de hoge kant waardoor het formaat van de powerbank automatisch toeneemt. Ook de zonnecellen zorgen ervoor dat de powerbank groter is.

Daarnaast bevat hij in veel gevallen extra bescherming tegen stoten en is hij waterdicht. Dit maakt je powerbank bijna onverwoestbaar, maar minder slank. Tevens merk je dit aan het gewicht. In sommige gevallen is de powerbank bijna een kilo zwaar.

Een solar powerbank past daarom niet eenvoudig in je broekzak, maar daar is hij ook niet voor ontwikkeld. Hij komt een stuk beter tot zijn recht tijdens bijvoorbeeld outdooractiviteiten, waar je niet direct toegang hebt tot een stopcontact.

IP-certificatie

Aangezien een solar powerbank voornamelijk in de buitenlucht van pas komt, en wordt blootgesteld aan stof en vocht, is de IP-certificatie een punt van aandacht.

De stof- en waterbestendigheid wordt aangegeven met een IP-certificering. De twee cijfers achter 'IP' geven respectievelijk de bestendigheid tegen stof en water aan. Denk aan 'IP54', of 'IP68'.

Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de bestendigheid. De stofbestendigheid loopt van 1 tot en met 6, en de waterbestendigheid van 1 tot en met 9. Is de powerbank niet bestand tegen stof of water, of is er niets over bekend? Dan wordt dit aangeduid met een 'X'.

IP-waardeStofbestendigheidWaterbestendigheid
0Geen beschermingGeen bescherming
1Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm en oppervlakkige aanraking met de handBescherming tegen vallende druppels
2Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm en aanraking met de vingerBescherming tegen druppels die onder een hoek van 15° vallen
3Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm en aanraking met een werktuigBescherming tegen besproeiing (10 l/min) onder een hoek van 60°
4Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm en aanraking met een werktuig en een draadBescherming tegen besproeiing (10 l/min) onder iedere hoek
5Aanrakingsveilig omdat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof, wel voldoende om het functioneren niet te hinderenBescherming tegen besproeiing (12,5 l/min) onder iedere hoek
6Aanrakingsveilig omdat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stofBeschermd tegen waterstralen (100 l/min) onder iedere hoek
7n.v.t.Beschermd tegen onderdompelen in water voor 30 min op 1 m diepte
8n.v.t.Beschermd onder water mits onder opgegeven omstandigheden
9n.v.t.Beschermd bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeiing onder hoge druk

De 5 beste solar powerbanks onder elkaar

1. Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie

1. Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie
Aantal outputs: 6
Aantal aansluitingen: 2 aansluitingen
Type input/output: Micro-USB
Vermogen: 12 W
Type snelladen: Quick Charge 3.0
IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
Accu/batterij capaciteit in mAh: 30000 mAh
Gewicht: 475 g

2. GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.

2. GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.
Aantal outputs: 6
Type input/output: Micro-USB
Vermogen: 12 W
Type snelladen: Quick Charge 4.0
IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
Accu/batterij capaciteit in mAh: 33000 mAh
Gewicht: 520 g

3. Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart

3. Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart
Aantal outputs: 6
Aantal aansluitingen: 6 aansluitingen
Type input/output: Micro-USB
Vermogen: 12 W
Type snelladen: Quick Charge 4.0
IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
Accu/batterij capaciteit in mAh: 33000 mAh
Gewicht: 520 g

4. GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart...

4. GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart...
Aantal outputs: 6
Type input/output: Micro-USB
Vermogen: 12 W
Type snelladen: Quick Charge 4.0
IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
Accu/batterij capaciteit in mAh: 30.000 mAh
Gewicht: 475 g

5. iSetchi 10000 mAh 4-in-1 Powerbank zwart

5. iSetchi 10000 mAh 4-in-1 Powerbank zwart
Aantal outputs: 4
Aantal aansluitingen: 3 aansluitingen
Type input/output: USB 3.0 A , USB-C , USB 2.0 A , USB 2.0 female , USB 3.0 female
Vermogen: 15 W
Type snelladen: Quick Charge 3.0
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Accu/batterij capaciteit in mAh: 10000 mAh
Gewicht: 249 g

Veelgestelde vragen over solar powerbanks

Ben je nog steeds niet uitgeleerd? Dan volgen hieronder nog wat vragen over solar powerbanks!

⚙️ Hoe werkt een solar powerbank?

Een solar powerbank werkt met behulp van monokristallijn of polykristallijn silicium. Deze zonnecellen in de powerbank zetten zonnestralen om in energie. Hierdoor laadt de accu in je powerbank op, en laad je je elektronische apparaten – zoals je smartphone – op hun beurt op met diezelfde powerbank.

❌ Waarom laadt mijn solar powerbank niet op?

Behalve dat het apparaat defect kan zijn, is het ook mogelijk dat het type zonnecel niet goed functioneert bij weinig zonlicht. Een andere mogelijke reden is dat de panelen vies zijn en de zonnestralen niet goed bij de zonnecellen kunnen.

⚡️ Waarom heb ik een solar powerbank nodig?

Als je je veel begeeft op plekken als festivals en outdooractiviteiten waar je weinig tot geen toegang hebt tot een oplaadpunt, komt een solar powerbank van pas. Je hoeft hem enkel in het zonlicht te leggen om hem op te laden. Eveneens is het een goede keuze voor mensen die graag zo milieubewust mogelijk bezig zijn, omdat je niet afhankelijk bent van netstroom.

Welke solar powerbank moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste solar powerbank. Zo maak jij de beste keus!

Accu/batterij capaciteit in mAhVermogenSnel laden functionaliteitDraadloos opladenProduct gewichtIP-certificering
1Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie30000 mAh12 WJaNee475 gIP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
2GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.33000 mAh12 WJaJa530 kgIP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
3Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart33000 mAh12 WJaJa530 gIP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
4GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart...30.000 mAh12 WNeeNee475 gIP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)
5iSetchi 10000 mAh 4-in-1 Powerbank zwart10000 mAh15 WJaNee206 gIP00 (Geen bescherming)

Solarify® Solar Powerbank Solar Charger Powerbank Zonneenergie

Accu/batterij capaciteit in mAh: 30000 mAh

Vermogen: 12 W

Snel laden functionaliteit: Ja

Draadloos opladen: Nee

Product gewicht: 475 g

IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)

GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart.

Accu/batterij capaciteit in mAh: 33000 mAh

Vermogen: 12 W

Snel laden functionaliteit: Ja

Draadloos opladen: Ja

Product gewicht: 530 kg

IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)

Ample Charge Solarify® Solar Powerbank zwart

Accu/batterij capaciteit in mAh: 33000 mAh

Vermogen: 12 W

Snel laden functionaliteit: Ja

Draadloos opladen: Ja

Product gewicht: 530 g

IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)

GØDLY® Solar Powerbank Solar Charger zwart...

Accu/batterij capaciteit in mAh: 30.000 mAh

Vermogen: 12 W

Snel laden functionaliteit: Nee

Draadloos opladen: Nee

Product gewicht: 475 g

IP-certificering: IP66 (volledig stofdicht en waterbestendig)

iSetchi 10000 mAh 4-in-1 Powerbank zwart

Accu/batterij capaciteit in mAh: 10000 mAh

Vermogen: 15 W

Snel laden functionaliteit: Ja

Draadloos opladen: Nee

Product gewicht: 206 g

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids overtuigd bent over solar powerbanks. Zoals je ziet, brengt het opladen door middel van de zon behoorlijk wat voordelen met zich mee, en zit je nooit meer met een lege powerbank!

Weet je al welke het wordt? Check desnoods hieronder nog een keer de top 5. Ik wens je veel succes met je aankoop en laat het ons weten welke het is geworden! 😁

Was dit artikel behulpzaam?