Duo-simkaart: Twee Simkaarten met Één Telefoonnummer

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min. leestijd

Twee zielen, één abonnement.

Duo-simkaart: Twee Simkaarten met Één Telefoonnummer

Laatst gaf ik eindelijk over aan de smartwatch hype. Ik wilde er ook mee bellen, maar er zat om een of andere reden geen e-simkaart in. 'Wat nu?' dacht ik. Na wat zoekwerk kwam ik terecht op de duo-simkaart.

Ik heb er het een en ander over uitgezocht en in dit artikel leg ik je uit wat duo-sim precies is, wat de voor- en nadelen zijn en bij welke providers je hiervoor aan het juiste adres bent.

Welke providers bieden een duo-simkaart aan?

Momenteel zijn duo-simkaarten verkrijgbaar bij slechts drie providers:

Wat is een duo-simkaart?

Een duo-simkaart is een set van twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer, simkaartnummer en abonnement. De tweede simkaart functioneert precies hetzelfde. Van bellen met wifi tot aan internetten in het buitenland – het kan allemaal met een duo-simkaart.

Hiermee plaats je de simkaarten in twee verschillende apparaten die een simkaartslot hebben. Dit is bijvoorbeeld handig voor je carkit, om mobiel internet op je tablet te gebruiken of als je twee telefoons hebt. Het voorkomt dat je een extra abonnement moet afsluiten of je simkaart steeds moet verwisselen.

Laatstgenoemde vergt het onthouden van meerdere pincodes en voor sommigen is dit vragen om moeilijkheden. Ben je je pukcode kwijt? Dan wordt je simkaart zelfs volledig geblokkeerd, totdat je de pukcode alsnog via je provider krijgt en weet in te voeren. 🚫

De duo-simkaart is in verschillende formaten beschikbaar. Meestal ontvang je een 3-in-1 sim: een mini-sim (de standaard variant), een micro-sim en een nano-simkaart in één. Je drukt het formaat dat je nodig hebt er simpelweg uit.

Een duo-simkaart is alleen een optie als je een abonnement hebt of aanvraagt. Het maakt daarbij niet uit of je een abonnement met toestel of een sim-only-abonnement hebt.

Dit hoeft geen negatieve rol te spelen bij het sim-only vergelijken. Zoals je hierboven hebt gezien biedt niet elke provider duo-sim aan. Ik moest bijvoorbeeld de overstap maken van Ben naar Tele2 (nu Odido).

Duo-sim is niet mogelijk in combinatie met prepaid. Wat is prepaid? Dit houdt in dat je vooraf betaalt door het aankopen van tegoed in plaats van achteraf met een rekening. Hiermee stem je perfect af op je behoeften, bijvoorbeeld hoeveel belminuten, sms'jes of GB nodig is voor mobiel internet.

Hoe werkt een duo-simkaart?

Een duo-simkaart werkt hetzelfde als een 'normale' simkaart. Het enige verschil is dat je nu niet één, maar twee simkaarten in je bezit hebt. Deze simkaarten zijn exacte replica's van elkaar. Let op: Wanneer je je telefoon wilt verkopen, is het een goed idee om de telefoon simlockvrij te maken, zodat de telefoon elke simkaart accepteert.

simkaart ligt naast een zwarte smartphone op een zwart oppervak

Het verschil tussen duo-sim, dual-sim en multi-sim

De termen duo-sim en dual-sim worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dit zijn twee compleet verschillende dingen. Toen ik op zoek ging naar duo-simkaarten, raakte ik hierdoor eerst ook in de war.😅

Dual-sim houdt in dat twee simkaarten op één toestel te gebruiken zijn. Dit kan op twee manieren: door een extra fysieke sleuf in je apparaat of door gebruik van een e-sim.

Wat is e-sim? Dit is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone of een ander apparaat. Het werkt hetzelfde als de traditionele simkaart, alleen is er geen fysieke simkaart meer nodig voor gebruik. Hierdoor is er in totaal ruimte voor twee simkaarten.

Het verschil tussen een multi-simkaart (ook bekend als een MB-verdeler) en een duo-sim zit hem in het aantal apparaten waarop de sim-kaart actief is. Een multi-simkaart kan wel op meerdere apparaten worden gebruikt, terwijl een duo-sim maar op een apparaat tegelijkertijd actief kan zijn.

Met een multi-sim internet je bijvoorbeeld op je tablet terwijl je ook je smartphone of je smartwatch gebruikt, zonder onderbrekingen. Dit is een handige optie voor degenen die hun data willen maximaliseren en constant verbonden willen blijven, vooral als je vaak schakelt tussen apparaten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een duo-simkaart?

Voordelen

  • Je hoeft de simkaart niet meer te verwisselen als je op een ander apparaat dan je smartphone bereikbaar wilt zijn of gebruik wilt maken van het mobiele internet.
  • Je hoeft geen apart abonnement af te sluiten om bijvoorbeeld gebruik te maken van mobiel internet op je tablet. Hiermee voorkom je dubbele abonnementskosten. Dus nummerbehoud is geen probleem.
  • De tarieven blijven hetzelfde. Over het algemeen betaal je alleen extra een eenmalig bedrag voor de simkaart en verder niks.

"Ik gebruik een iPhone en een s23 ultra naast elkaar. De iPhone is de primaire telefoon. Waardoor ik bij de Samsung whatsapp kan instellen als tweede telefoon. Zo kan ik ze tegelijk gebruiken."

GforceNL, op Tweakers

Nadelen

  • Duo-sim kan maar op één apparaat tegelijkertijd actief zijn. Als je ze op hetzelfde moment gebruikt, wordt bij één apparaat de verbinding verbroken.
  • Er zitten extra kosten aan verbonden. Duo-sim is duurder in aanschaf dan een 'normale' simkaart. Dat is ook niet gek: in plaats van één, krijg je twee simkaarten.

Conclusie

Hopelijk weet je nu alle ins en outs omtrent de duo-simkaart. Ik hoop dat dit de vragen wat een duo-simkaart is, hoe het werkt, de voor- en nadelen en welke providers het aanbieden zijn beantwoord.

Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Laat het dan vooral hieronder weten! 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen