Duo-simkaart: Twee Simkaarten met Één Telefoonnummer

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Duo-simkaart: Twee Simkaarten met Één Telefoonnummer

Heb je wel eens gedacht: wat zou het handig zijn als ik nog een exemplaar van mijn simkaart had? Dan heb ik goed nieuws: dit fenomeen bestaat en heet de duo-simkaart. In dit artikel leg ik je uit wat duo-sim precies is, de voor- en nadelen en bij welke providers je hiervoor aan het juiste adres bent.

Wat is een duo-simkaart?

Een duo-simkaart is een set van twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer, simkaartnummer en abonnement. De tweede simkaart functioneert precies hetzelfde. Van bellen met wifi tot aan internetten in het buitenland – het kan allemaal.

Hiermee plaats je de simkaarten in twee verschillende apparaten. Dit is bijvoorbeeld handig voor je carkit, om mobiel internet op je tablet te gebruiken of als je twee telefoons hebt. Het voorkomt dat je een extra abonnement moet afsluiten of je simkaart steeds moet verwisselen.

Laatstgenoemde vergt het onthouden van meerdere pincodes en voor sommigen is dit vragen om moeilijkheden. Ben je je pukcode kwijt? Dan wordt je simkaart zelfs volledig geblokkeerd, totdat je de pukcode alsnog via je provider krijgt en weet in te voeren. 🚫

De duo-simkaart is in verschillende formaten beschikbaar. Meestal ontvang je een 3-in-1 sim: een mini-sim (de standaard variant), een micro-sim en een nano-simkaart in één. Je drukt het formaat dat je nodig hebt er simpelweg uit.

Een duo-simkaart is alleen een optie als je een abonnement hebt of aanvraagt. Het maakt daarbij niet uit of je een abonnement met toestel of een sim-only-abonnement hebt.

Dit hoeft geen negatieve rol te spelen bij het sim-only vergelijken. Houd er wel rekening mee dat niet elke provider duo-sim aanbiedt (daarover straks meer!).

Duo-sim is niet mogelijk in combinatie met prepaid. Wat is prepaid? Dit houdt in dat je vooraf betaalt door het aankopen van tegoed in plaats van achteraf met een rekening. Hiermee stem je perfect af op je behoeften, bijvoorbeeld hoeveel belminuten, sms'jes of GB nodig is voor mobiel internet.

Hoe werkt een duo-simkaart?

Een duo-simkaart werkt hetzelfde als een 'normale' simkaart. Het enige verschil is dat je nu niet één, maar twee simkaarten in je bezit hebt. Deze simkaarten zijn exacte replica's van elkaar. Let op: Wanneer je je telefoon wilt verkopen, is het een goed idee om de telefoon simlockvrij te maken, zodat de telefoon elke simkaart accepteert.

simkaart ligt naast een zwarte smartphone op een zwart oppervak

Het verschil tussen duo-sim en dual-sim

De termen duo-sim en dual-sim worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dit zijn twee compleet verschillende dingen. Dual-sim houdt in dat twee simkaarten op één toestel te gebruiken zijn. Dit kan op twee manieren: door een extra fysieke sleuf in je apparaat of door gebruik van een e-sim.

Wat is e-sim? Dit is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone of een ander apparaat. Het werkt hetzelfde als de traditionele simkaart, alleen is er geen fysieke simkaart meer nodig voor gebruik. Hierdoor is er in totaal ruimte voor twee simkaarten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een duo simkaart?

Voordelen

  • Je hoeft de simkaart niet meer te verwisselen als je op een ander apparaat dan je smartphone bereikbaar wilt zijn of gebruik wilt maken van het mobiele internet.
  • Je hoeft geen apart abonnement af te sluiten om bijvoorbeeld gebruik te maken van mobiel internet op je tablet. Hiermee voorkom je dubbele abonnementskosten.

Nadelen

  • Duo-sim kan maar op één apparaat tegelijkertijd actief zijn. Als je ze op hetzelfde moment gebruikt, wordt bij één apparaat de verbinding verbroken.
  • Er zitten extra kosten aan verbonden. Duo-sim is duurder in aanschaf dan een 'normale' simkaart. Dat is ook niet gek: in plaats van één, krijg je twee simkaarten.

Welke providers bieden een duo simkaart aan?

Je kunt een duo-simkaart aanvragen als je klant bent van een van de drie grote providers: Vodafone, KPN en T-Mobile. Bij Tele2 is het enkel mogelijk als je een zakelijke klant bent. De overige providers bieden op het moment van schrijven nog geen duo-simkaart aan.

Conclusie

Hopelijk weet je nu alle ins en outs omtrent de duo-simkaart. Ik hoop dat dit de vragen wat een duo-simkaart is, hoe het werkt, de voor- en nadelen en welke providers het aanbieden zijn beantwoord.

Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Laat het dan vooral hieronder weten! 😁

Was dit artikel behulpzaam?