Bellen via Wifi: Sneller en Betere Geluidskwaliteit

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min. leestijd

Op een andere manier verbonden

Bellen via Wifi: Sneller en Betere Geluidskwaliteit

Ik woon in een vrij oud pand met dikke muren, dus mijn mobiele verbinding is vrij slecht. Toen ik erachter kwam dat bellen via wifi afrekent met een slecht mobiel signaal en nog meer voordelen met zich meebracht, ging er een wereld voor me open.

Ik ga je in dit artikel alles vertellen over dit fenomeen: wat het is, wat de voor- en nadelen zijn, welke providers het ondersteunen en meer. Ik hoop dat het net zo'n openbaring voor jou is, als dat het voor mij was.

Hoe stel je bellen via wifi in?

Hoe stel je bellen via wifi in op een iPhone? Heel simpel. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Bellen via wifi. Op Android-smartphones open je de Telefoon-app, druk je op Meer (de drie puntjes) > Instellingen > Bellen via wifi. Kun je het niet vinden? Dan heeft je smartphone mogelijk geen ondersteuning voor bellen via wifi.

Verder heb je voor bellen via wifi een stabiele internetverbinding nodig met een minimale snelheid van 1 Mbps, hoewel 2 Mbps of meer aanbevolen is voor de beste gesprekskwaliteit. Zorg ook dat je wifi-netwerk goed beveiligd is voor bescherming van je privacy.

Wat is bellen via wifi?

Bellen via wifi (VoWifi) houdt in dat het telefoongesprek loopt via een wifi-netwerk in plaats van een mobiel netwerk. Om gebruik te maken van bellen via wifi moeten zowel je smartphone als je provider hier ondersteuning voor bieden.

Is dit het geval en heb je bellen via wifi op je smartphone ingesteld, dan wordt het beste netwerk gekozen tijdens een gesprek. Als het wifi-netwerk tekortschiet, schakelen providers automatisch over naar het mobiele netwerk. Het kan dus voorkomen dat je tijdens een gesprek heen en weer wordt geschakeld, maar hier merk je niets van.

Bellen via wifi is een aanvulling op bellen via 4G, dat men ook wel VoLTE (Voice over LTE) noemt. Dit houdt in dat je belt over het snellere 4G-netwerk in plaats van het 2G- of 3G-netwerk. Om hier gebruik van te maken moet je dit in de instellingen activeren.

Wanneer je noodnummers via wifi belt, zoals 112, moet je rekening houden met enkele technische beperkingen. Providers schakelen automatisch over naar het 3G-netwerk voor deze oproepen. Zo garanderen ze betrouwbaarheid en locatiebepaling. Daardoor heb je, zelfs bij een zwak of afwezig mobiel signaal, nog steeds contact met de meldcentrale.

Zowel bellen via wifi als via 4G gaat van je belbundel af en kost geen data. Houd daar rekening als je een abonnement afsluit en je afvraagt: hoeveel GB heb ik nodig?

Als je veel gebruik wilt maken van bellen via wifi, is het zaak dat je genoeg belminuten hebt. Door abonnementen of sim-only te vergelijken vind je daar de goedkoopste optie voor.

Let op: bellen via wifi is het niet hetzelfde als bellen via apps als WhatsApp, Facetime en Skype. Hierbij is sprake van een speciale app en je kunt alleen naar iemand bellen als die persoon de app ook heeft. Als je belt via wifi, kun je elk gewenst nummer bereiken. Dit maakt het veelzijdiger dan bellen via WhatsApp, Facetime of Skype.

Je hoeft hier ook geen simkaart voor te hebben. Het werkt ook als je bijvoorbeeld je pukcode kwijt bent. Zolang je maar verbinding met het internet hebt.

Voordelen

  • Bellen via wifi is een uitkomst als je geen mobiel bereik hebt. In nieuwe woningen kan het signaal bijvoorbeeld slecht zijn door de dikke muren. Ook in sommige dorpen is het bereik niet altijd om over naar huis te schrijven, laat staan in het buitenland. Hiervoor is internet in het buitenland een uitkomst. Reddit-gebruiker doogm zegt hierover: "Without WiFi calling, I wouldn't really be able to make calls - my signal is really bad where I live."
  • De geluidskwaliteit is beter: de stemmen klinken helderder, er is minder ruis en je hoort minder achtergrondgeluiden.
  • Het is stabieler, mits de wifi-verbinding stabiel is. Dit scheelt in gebieden met zwak mobiel signaal zelfs voor je batterij, omdat je telefoon niet constant op zoek hoeft naar een beter netwerk.
  • De telefoon gaat eerder over bij de ander. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit verschil klein is, het gaat om milliseconden.
  • Bijna alle recentere toestellen zijn geschikt voor bellen via wifi. Het is zeker niet zo dat je er de nieuwste en beste smartphone voor moet hebben.

Nadelen

  • Je bent afhankelijk van de kwaliteit van het wifi-netwerk. Als je geen stabiele wifi-verbinding hebt, kan de kwaliteit van het gesprek eronder lijden. Gebruik dan ook liever geen openbaar wifi-netwerk. Naast dat dit instabiel kan zijn, weet je ook niet zeker of het een veilig wifi-netwerk is. Wil je je netwerk thuis verbeteren? Door internet te vergelijken voor het vinden van een geschikt internetabonnement en het aanschaffen van de beste router geef je de wifi thuis een upgrade.
  • In tegenstelling tot bellen via apps die gebruikmaken van een versleutelde verbinding (zoals WhatsApp), kun je bij bellen via wifi afgeluisterd worden.
  • Bellen via wifi is niet beschikbaar in het buitenland.
  • Als je een prepaidkaart hebt, kun je er geen gebruik van maken.
  • Nog niet alle mobiele providers en smartphones ondersteunen bellen via wifi.
man met zonnebril belt met een iphone

Bij welke provider kun je bellen via wifi?

Bij de onderstaande providers kun je bellen via wifi. De links verwijzen naar de pagina's met instructies voor het instellen van wifi-bellen.

De providers hebben een lijst met de smartphones die geschikt zijn voor bellen via wifi. Als Odido-gebruiker heb ik dus mazzel. 😜

Conclusie

Bellen via wifi is een handige aanvulling op 'normaal' bellen. Zo hoef je nooit meer te kampen met slecht bereik! Ik hoop dat ik je alles over bellen via wifi heb verteld wat je wilde weten. Zo niet, laat het dan vooral hieronder weten. 😁

Was dit artikel behulpzaam?