Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera Smartphone

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Maak verbluffende beelden, van selfies tot portretten.

Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera Smartphone

Niet alle camera smartphones zijn hetzelfde. Sommige hebben ultra-groothoeklenzen voor prachtige landschappen, andere hebben een geïntegreerde zwart-witcamera voor gedetailleerde zwart-wit beelden. Op de beste camera smartphone kun je zelfs lenzen in periscoopstijl tegenkomen waarmee je tot 10 inzoomt!

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als de camerakwaliteit een belangrijke rol speelt bij je beslissing om een smartphone te kopen. Een goed vertrekpunt is je afvragen wat voor soort foto's je wilt maken.

In de koopgids hieronder help ik je op weg bij je keuze, en een beetje verderop in het artikel vind je onze top 5 van de beste modellen. Scrol rustig verder om het te ontdekken! 👇

Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart

Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.1 inch
Resolutie: 3040 x 1440 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie
Werkgeheugen (RAM): 8GB
Batterij capaciteit: 3400 mAh
Type scherm: HD Super Amoled
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G

Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.9 inch
Resolutie: 3040 x 1440 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Ultra Wide Angle
Werkgeheugen (RAM): 12GB
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Type scherm: HD Super Amoled
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw

Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw
Besturingssysteem: Android 8.0
Schermgrootte: 6.3 inch
Resolutie: 2220 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Ultra Wide Angle
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Batterij capaciteit: 3720 mAh
Type scherm: OLED
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste camera smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Op welke functies je moet letten als je een smartphone wilt dat een goede beeldkwaliteit levert – en misschien zelfs je oude digitale camera vervangt – vind je hieronder! 💡

De beeldsensor

De beeldsensor is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphonecamera en bepaalt voor een groot deel de beeldkwaliteit. Als er één factor is in de specificaties van een mobiele telefoon die je goed moet bekijken, dan is het wel de ingebouwde sensor.

Grootte

Van alle kenmerken van een sensor is de grootte het belangrijkst als het gaat om het leveren van verbluffende beeldkwaliteit. Een grote sensor is in staat veel licht op te vangen. Hoe meer licht, hoe meer gegevens er beschikbaar komen voor de sensor. Extra gegevens leiden tot nauwkeurigere resultaten en minder fouten, zoals beeldruis.

Bij weinig licht is een voldoende groot sensoroppervlak ook belangrijk om ruisvrije beelden te genereren. Hoe kleiner het getal onder de breuk, hoe groter de sensor. 1/1,33 inch is groter dan 1/2,3 inch, die op zijn beurt weer groter is dan 1/4,4 inch.

Nachtbeeld met een smartphone

Megapixels en pixelgrootte

Een ander voordeel van grote sensoren is dat ze veel ruimte hebben om veel pixels op te slaan. 1 megapixel staat hierbij gelijk aan 1 miljoen pixels. 100 megapixels vertalen zich echter niet noodzakelijk in een superieure foto in vergelijking met 10 megapixels, maar onder ideale omstandigheden heeft een 100 megapixelfoto natuurlijk wel meer details dan een 10 megapixelfoto.

Let ook op de pixelgrootte (uitgedrukt in micron) omdat dit ook de beeldkwaliteit bepaalt. Een smartphone met 1,4 micron pixels heeft bijvoorbeeld vrij grote pixels, waardoor de sensor meer licht kan opvangen en je dus betere foto's maakt.

Dynamische opnamen bij weinig licht vereisen een andere orde van grootte, te beginnen met 3-4 micron. Deze grootte vind je vooral bij camera's met een extra grote sensor.

Foto's afdrukken

Hoewel je misschien foto's maakt en ze nooit meer bekijkt, is het waarschijnlijk dat je ze deelt op sociale media, ze op je computerscherm weergeeft of ze misschien zelfs naar je tv streamt. Maar misschien wil je ze ook afdrukken. Hoeveel (mega)pixels heb je dan nodig?

Het is de grootte van de pixels die hier van belang is. Je wilt dat die pixels zo klein mogelijk worden afgedrukt. Het allerliefst wil je de pixels niet eens meer zien.

Een algemene regel is dat een afdruk 300 pixels per inch nodig heeft. Voor een afdruk van 8 x 10 inch (20,3 x 25,4 cm) zijn dus 2400 x 3000 pixels nodig voor een totaal oppervlak van 7,2 miljoen pixels, oftewel een camera met 7,2 megapixels.

Voor een afdruk van 16 x 20 inch (40,6 x 50,8 cm) zijn 4800 x 6000 pixels nodig, wat neerkomt op een totaal oppervlak van 28,8 miljoen pixels, of 28,8 megapixels. Professionals die grotere portretten willen maken, moeten dus een camera met meer megapixels hebben.

Autofocus

Autofocus (AF) op smartphones werkt op basis van trial-and-error. De lens van je smartphonecamera beweegt heen en weer totdat hij de positie van maximale focus voor het object gevonden heeft.

Om te bepalen wanneer een beeld scherp is, gebruikt je smartphone een algoritme dat gebaseerd is op het meten van het contrast. De onderliggende algoritmen die AF-systemen gebruiken, zoals contrastdetectie en faseverschilmeting, zijn zeer betrouwbaar tegenwoordig.

Lenzen en zoom

De lens van een camera zorgt ervoor dat het licht in de eerste plaats de sensor bereikt. Net als de grootte van de sensor, bepaalt de lens hoeveel licht het camerasysteem kan opvangen.

De lenzen in premium smartphones zijn uitstekend en bieden soms een beter diafragma dan die van kleine digitale camera's. Omdat smartphones steeds compacter worden, is er vaak niet veel ruimte voor optische zoom.

Het nadeel hiervan is dat veel smartphones nog steeds een digitale zoom hebben, wat vaak waardeloos is.

Je krijgt een veel betere foto als je je naar je onderwerp verplaatst in plaats van de zoomfunctie te gebruiken.

Opkliklenzen zijn ook een optie en je hebt een ruime keuze aan universele opkliklenzen.

Het is vermeldenswaardig dat sommige smartphones twee of meer lenzen met verschillende brandpuntsafstanden hebben, in plaats van een enkele vaste lens. De beste camera smartphones hebben tegenwoordig zelfs drie of vier verschillende camera's op de achterkant. Over brandpuntsafstanden treed ik hieronder verder in detail.

Verschillende lenstypes:

  • Ultra-groothoek. Een ultra-groothoeklens biedt een beeldhoek van meer dan 90 graden. Je legt er meer van je omgeving mee vast dan met de gewone camera die op de meeste smartphones beschikbaar is.
  • Groothoek/standaard. Dit is je standaardcamera. Een lens wordt als groothoek beschouwd wanneer hij een beeldhoek tussen 64° en 84° bestrijkt, wat neerkomt op een 35-24 mm lens.
  • Tele- of periscoopcamera. Deze camera's leveren ingezoomde opnamen, waarbij telefotocamera's doorgaans 2x tot 3x optische zoom leveren. Periscoopcamera's zijn recentere uitvindingen, waarbij een prisma wordt gebruikt om nog verder in te zoomen (tussen 4x en 10x optische zoom). Deze lenzen zijn handig als je een foto wilt maken van iets dat ver weg is.
  • Zwart-witcamera/sensor. Sommige smartphones hebben een speciale zwart-witcamera voor haarscherpe zwart-witfoto's. Ook wordt zo'n lens vaak als ondersteuning gebruikt van de andere lenzen, om betere contrastratio's te verkrijgen.
  • Dieptecamera. Wordt gebruikt voor het creëren van achtergrondonscherpte in foto's. Veel smartphones produceren dit effect, bokeh genaamd, tegenwoordig ook zonder dieptecamera via software.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens wordt bepaald wanneer de lens op oneindig is scherpgesteld. Het bepaalt de beeldhoek, oftewel hoe groot het gedeelte van de scène is dat wordt vastgelegd. Daarnaast bepaalt het ook de vergroting, oftewel hoe groot de afzonderlijke elementen zijn.

Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek en hoe hoger de vergroting. Om je een idee te geven van de verschillende brandpuntsafstanden, volgt hier een kort overzicht.

120 graden of 12 millimeter zijn extreme groothoekgetallen. 24 millimeter is wat je kent van de hoofdcamera van je smartphone. 50 millimeter is ongeveer hetzelfde als je gewone gezichtsveld en is goed voor portretten, net als 85 millimeter.

Zorg er ook voor dat er geen grote ruimte zit tussen de verschillende brandpuntsafstanden in je smartphone, want tussen de optische beschikbare brandpuntsafstanden moet je telefoon digitaal zoomen, wat zich vertaalt in kwaliteitsverlies.

Als je bij een bepaalde vergroting goede foto's wilt maken, moet je smartphone deze vergroting zo goed mogelijk ondersteunen met een cameramodule van de overeenkomstige brandpuntsafstand.

Vrouw neemt een foto van een bos met haar smartphone

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is iets dat in smartphonecamera's is ingebouwd om het effect van trillingen op je foto's te minimaliseren. Zonder beeldstabilisatie pikt de camera elke beweging die je maakt op, en dat beïnvloedt je foto in de negatieve zin. Beeldstabilisatie verbetert ook de kwaliteit van video-opnamen op je smartphone.

De meest voorkomende beeldstabilisatie-technologieën te vinden op smartphonecamera's zijn: optische beeldstabilisatie en digitale beeldstabilisatie.

Optische beeldstabilisatie

Dit is een beeldstabilisatiesysteem dat mobiele fotografie verbetert door de lensmodule of beeldsensor fysiek te bewegen om elke lichte camerabeweging tegen te gaan en zo wazige foto's te vermijden. Sensoren in de lens of de behuizing detecteren bewegingen van de camera.

Het is vooral handig als je graag foto's bij weinig licht maakt. Optische beeldstabilisatie verricht echter geen wonderen, want het compenseert vooral kleine camerabewegingen, zoals trillingen, maar geen grote en wilde bewegingen. Optische stabilisatie werkt doorgaans wel beter dan digitale stabilisatie.

Digitale beeldstabilitatie

Bij digitale beeldstabilisatie worden ook sensoren gebruikt om bewegingen van de camera te detecteren. Zodra de sensoren een beweging opmerken, stelt de camera de opname uit. Pas als het beeld helemaal stilstaat, wordt de foto gemaakt.

Via software in de camera wordt de foto met digitale beeldstabilisatie soms ook verscherpt, maar dit laatste kun ja natuurlijk ook achteraf met softwareprogramma's op je computer doen.

Foto vanuit de auto maken

Flitser

De meeste smartphones hebben een ingebouwde led-flitser. Omdat die vaak een beetje hard is als je hem van dichtbij gebruikt en niet ver reikt als je onderwerpen fotografeert die verder weg liggen, hoef je er niet te veel aandacht aan te besteden.

Sommige toestellen hebben een tweekleurige led-flitser voor een betere belichting, en als je graag selfies maakt, wil je misschien een smartphone met een selfie-led-flitser aan de voorkant.

Frontcamera

De specificaties van de front camera zijn ook belangrijk. In een wereld waarin we meer selfies nemen dan ooit, mag je de deze niet over het hoofd zien. Sommige front camera's, zoals die op de iPhone 12, voeren dezelfde portretmoduseffecten (bokeh) uit als de camera's op de achterkant.

Er zijn zelfs modellen met twee frontcamera's, waarbij de tweede lens meer achtergronddetails naar binnen trekt.

Bedieningsopties

De biedingsopties van de camera zijn erg belangrijk en geven je meer vrijheid om tot je gewenste beelden te komen. De beste camera smartphones hebben steeds meer ingebouwde opties.

Naast de automatische point and click optie, bieden de meeste mid- tot high-end smartphones een handmatige modus. Wat je hiermee regelt verschilt van telefoon tot telefoon, maar over het algemeen kun je de ISO aanpassen, in RAW fotograferen, de witbalans van de opname aanpassen en belichtingscompensatie gebruiken.

ISO

ISO is het niveau van de gevoeligheid van je camera voor het beschikbare licht in de scène. Hoe lager het ISO-getal, hoe minder gevoelig de camera is voor het licht, terwijl een hoger ISO-getal de gevoeligheid van je camera verhoogt.

In beide modi zijn verschillende filters beschikbaar en je vindt er ook opties voor het maken van panorama's, slo-mo, timelapse, vierkante bijgesneden beelden en video.

Video

Vergeet ook video niet, want camera's schieten meer dan alleen stilstaande beelden. Let op de resolutie waarmee de camera video opneemt en de framesnelheid. Houd er rekening mee dat als je de resolutie opvoert, de filmpjes veel meer ruimte in beslag nemen op de interne opslagruimte van je smartphone.

Detailfoto van de camera's op een iPhone 12

Terwijl een budget smartphone vaak een maximale videokwaliteit van 1080p of zelfs 720p heeft, verschijnt de 4K-resolutie steeds vaker op nieuwere smartphones. Dit betekent natuurlijk dat de video's die je opneemt van betere kwaliteit zijn. De nieuwste smartphones bieden 4K-video met 60 fps voor nog vloeiendere opnamen.

Controleer of stabilisatie wordt gebruikt bij het opnemen van videobeelden omdat dit de kwaliteit aanzienlijk verbetert en de optie om continu autofocus (AF) te gebruiken tijdens het opnemen betekent ook dat je betere video's kunt opnemen.

Vergeet ook niet dat 4K-video veel ruimte in beslag neemt, dus als je geen telefoon hebt met een grote opslagcapaciteit, of een waar je geheugenkaarten in kunt gebruiken, kun je het misschien beter bij FullHD-video houden.

Slow-motion

Een leuk en creatief effect dat je misschien al online hebt gezien, is slow-motion video, waarbij de camera een video opneemt met een hoge framesnelheid, om deze in slow-motion af te spelen. Gebruik voor video de camera aan de achterkant van je telefoon, want deze is meestal van hogere kwaliteit dan de camera vooraan je smartphone.

Het is echter de moeite waard om in de details te duiken om erachter te komen hoe lang een camera kan opnemen en welke resolutie beschikbaar is, want hoe hoger de beeldsnelheid, hoe lager de videoresolutie en dus hoe lager de kwaliteit van de opnamen.

Schermgrootte

Grote smartphones zijn misschien moeilijker vast te houden, maar wanneer ons leven steeds meer wordt bepaald door wat er op het scherm gebeurt, biedt het formaat iets cruciaals: de mogelijkheid om zowel cognitief te begrijpen als emotioneel te verbinden met wat er op het scherm wordt getoond.

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat op een groter scherm meer tekst past, wat vooral handig is als je vaak online surft. Ook krijg je een beter en gedetailleerder beeld van de foto of video die je wilt maken.

Een kleine smartphone is prima als je vooral sms't of belt met je telefoon, maar zodra je tekst op een website probeert te lezen, is dat kleine scherm ineens een groot ongemak.

Schermtype

Wat het schermtype betreft, zijn de meeste display-experts en consumenten het erover eens dat oled-schermen 's werelds beste smartphoneschermen zijn. De beste oled-schermen voor smartphones zijn de super amoled-schermen die door Samsung worden geproduceerd, maar ook andere oled-producenten produceren oleds van hoge kwaliteit.

Retina is een merknaam die door Apple wordt gebruikt voor IPS-lcd- en oled-displays die een hogere pixeldichtheid hebben dan de traditionele Apple displays. Het doel van Retina-schermen is om de weergave van tekst en afbeeldingen extreem scherp te maken, zodat pixels niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

Batterijlevensduur

Een goede batterijlevensduur is essentieel. Als je de camera gebruikt, sms't, kaarten bekijkt, op sociale media surft en vidoe's streamt, is het wel zo prettig als de batterij tenminste een dag of langer meegaat. Een batterij van minimum 4000 mAh is aangeraden.

Overweeg een draagbare powerbank als je zeker wilt zijn dat de telefoon de hele dag meegaat indien je geen toegang hebt tot een stopcontact.

Functies om te overwegen

Waterbestendig

Waterbestendige smartphone

Een telefoon die bestand is tegen water en stof is mooi meegenomen, zeker vanuit het oogpunt van fotografie.

Als je smartphone waterbestendig is, het je ook de mogelijkheid om foto's te maken in de regen of zelfs onder water (tot een bepaalde diepte en voor een bepaalde tijdsduur).

Tot nu toe hebben alle smartphones een limiet aan hoe lang ze water kunnen weerstaan (als je ze gebruikt zonder waterdichte behuizing). De IP-certificering vertelt je hoe water- en stofdicht de telefoon is, waarbij het eerste cijfer achter de afkorting staat voor stofbestendigheid en het tweede voor waterdichtheid.

Uitbreidbaar geheugen

Het interne geheugen van smartphones kán enorm zijn, dus de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, maar de optie om er een te gebruiken is altijd handig. De beste Android-telefoon heeft vaak een microSD-sleuf, maar iPhones hebben die niet.

Bij een dual-simsmartphone dient een microSD-sleuf in veel gevallen ook als de sleuf voor een tweede simkaart. In dat geval moet je kiezen tussen extra opslag, en een tweede simkaart.

Kijk ook of er gratis cloud back-upopslag wordt aangeboden, wat erg handig is als je je smartphone kwijtraakt of kapot gaat. Door je foto's in de cloud op te slaan in plaats van op je toestel, kun je je lokale opslag leegvegen zonder je foto's kwijt te raken. Die staan toch in de cloud.

De drie grote spelers, Apple, Google en Microsoft, bieden allemaal verschillende niveaus van gratis en betaalde cloudopslag.

Fotografie-apps

Voor zowel iOS als Android-toestellen zijn er letterlijk duizenden apps, hoewel de Google Play store er meer heeft dan de Apple App Store, gewoon omdat het makkelijker is om apps te maken en beschikbaar te maken op het Android-platform.

Met apps kun je alles doen, van foto's bewerken tot grappige gifs maken. Snapseed (voor Android en iOS) en de fotobewerkingsapps van Adobe, zoals Adobe Photoshop Fix (voor Android en iOS), zijn bijzonder goed en je vindt ook talloze goede apps om fotocollages te maken.

De 5 beste camera smartphones onder elkaar

1. Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart

1. Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.1 inch
Resolutie: 3040 x 1440 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 16 megapixels
Frontcamera: Ja
Aantal megapixels frontcamera: 10 megapixels
Flitser frontcamera: Nee
Camera opties: Beeldstabilisatie
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 8GB
Batterij capaciteit: 3400 mAh
Type aansluiting: USB-C
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: HD Super Amoled

2. Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G

2. Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.9 inch
Resolutie: 3040 x 1440 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 108 megapixels
Frontcamera: Ja
Aantal megapixels frontcamera: 40 megapixels
Flitser frontcamera: Nee
Camera opties: Ultra Wide Angle
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 12GB
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Type aansluiting: USB-C
Aantal camera's achterzijde: 4
Aantal camera's voorzijde: 1
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: HD Super Amoled

3. Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw

3. Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw
Besturingssysteem: Android 8.0
Schermgrootte: 6.3 inch
Resolutie: 2220 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 24 megapixels
Frontcamera: Ja
Aantal megapixels frontcamera: 24 megapixels
Flitser frontcamera: Ja
Camera opties: Ultra Wide Angle
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Batterij capaciteit: 3720 mAh
Type aansluiting: USB-C
Aantal camera's achterzijde: 4
Aantal camera's voorzijde: 1
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Type scherm: OLED

4. Samsung Galaxy S20 Ultra - 5G - 128GB - Cloud White

4. Samsung Galaxy S20 Ultra - 5G - 128GB - Cloud White
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.9 inch
Resolutie: 3040 x 1440 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 108 megapixels
Frontcamera: Ja
Aantal megapixels frontcamera: 40 megapixels
Flitser frontcamera: Nee
Camera opties: Ultra Wide Angle
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 12GB
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Type aansluiting: USB-C
Aantal camera's achterzijde: 4
Aantal camera's voorzijde: 1
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type scherm: HD Super Amoled

5. OnePlus 7 - 128GB (6GB) - Zwart

5. OnePlus 7 - 128GB (6GB) - Zwart
Besturingssysteem: Android 9.0 Pie
Schermgrootte: 6.41 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 48 megapixels
Frontcamera: Ja
Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels
Camera opties: Diafragma
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Batterij capaciteit: 3700 mAh
Type aansluiting: USB-C
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Type scherm: Amoled

Veelgestelde vragen over camera smartphones

Waarom zijn iPhone-foto's beter dan Samsung?

Als een foto er beter uitziet dan een andere met een vergelijkbare compositie, is dat bijna altijd door de kleuren en het contrast, en zelden de scherpte. Apple geeft je gewoon een mooiere, meer gebalanceerde belichting en kleurenpallet dan Samsung.

Hoe iemand kleur ervaart is subjectief; sommigen prefereren om die reden de foto's van een goede Samsung-telefoon.

Is een camera smartphone handig?

Het verwerken en delen van foto's vanaf je smartphone is veel eenvoudiger dan vanaf een echte camera. Telefoons zijn gebouwd voor connectiviteit. De interne beeldmanipulatie, hetzij native of in een willekeurig aantal apps, is indrukwekkend. Het grootste nadeel bij het nabewerken van foto's op je telefoon, is dat ze snel aan kwaliteit verliezen.

Kan een smartphone een spiegelreflexcamera vervangen?

Vanuit het perspectief van een professionele fotograaf, met high-end apparatuur, is het antwoord duidelijk "nee". Op bruiloften en sportevenementen ga je professionele fotografen geen smartphone zien gebruiken.

Een spiegelreflexcamera geeft je meer creatieve controle over de belichting. Je hebt absolute controle over je sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen, zodat je die onscherpe watervallen en prachtige bokeh-achtergronden kunt creëren. Smartphones simuleren veel van deze scenario's, maar ze zijn slechts zo goed als de software waarmee ze worden geleverd.

Motorola One Zoom smartphone op tafel

Welke camera smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget en wat voor beelden je wilt maken. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste camera smartphone. Zo kun jij de beste keus maken! 💪

Schermgrootte Resolutie Opslagcapaciteit Aantal megapixels Aantal megapixels frontcamera Aantal camera's achterzijde
1 Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart 6.1 inch 3040 x 1440 pixels 128 GB 16 megapixels 10 megapixels 3
2 Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G 6.9 inch 3040 x 1440 pixels 128 GB 108 megapixels 40 megapixels 4
3 Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw 6.3 inch 2220 x 1080 pixels 128 GB 24 megapixels 24 megapixels 4
4 Samsung Galaxy S20 Ultra - 5G - 128GB - Cloud White 6.9 inch 3040 x 1440 pixels 128 GB 108 megapixels 40 megapixels 4
5 OnePlus 7 - 128GB (6GB) - Zwart 6.41 inch 2340 x 1080 pixels 128 GB 48 megapixels 5 megapixels 2

Samsung Galaxy S10 - 128GB - Prism Zwart

Schermgrootte: 6.1 inch

Resolutie: 3040 x 1440 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 16 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 10 megapixels

Aantal camera's achterzijde: 3

Samsung Galaxy S20 Ultra 128GB Zwart 5G

Schermgrootte: 6.9 inch

Resolutie: 3040 x 1440 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 108 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 40 megapixels

Aantal camera's achterzijde: 4

Samsung Galaxy A9 - 128GB - Blauw

Schermgrootte: 6.3 inch

Resolutie: 2220 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 24 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 24 megapixels

Aantal camera's achterzijde: 4

Samsung Galaxy S20 Ultra - 5G - 128GB - Cloud White

Schermgrootte: 6.9 inch

Resolutie: 3040 x 1440 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 108 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 40 megapixels

Aantal camera's achterzijde: 4

OnePlus 7 - 128GB (6GB) - Zwart

Schermgrootte: 6.41 inch

Resolutie: 2340 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 48 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels

Aantal camera's achterzijde: 2

Conclusie

Smartphones brengen een revolutie teweeg in de fotografische workflow. Om iets te doen met foto's die met een traditionele digitale camera zijn genomen, moet je veel moeite doen en vaak een aantal ingewikkelde stappen doorlopen.

Met de beste apps is nabewerking eenvoudig en snel. Met smartphones die op de cloud zijn aangesloten, is het ook niet langer nodig om je foto's handmatig naar een computer te uploaden, ze met de hand te ordenen en ze ten slotte te verwerken en te delen.

Welke camera smartphone uit onze favorieten mag jouw mooiste momenten vastleggen? We horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?