Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera-Smartphone

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Het beste van twee werelden!

Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera-Smartphone

Niet alle camera-smartphones zijn hetzelfde. Sommige hebben ultra-groothoeklenzen, andere weer lenzen waarmee je tot 10x inzoomt! Je moet met een hoop rekening houden wanneer je op zoek bent naar de beste camera-smartphone. In dit artikel vind je onze top 5 en help ik je op weg bij je keuze. Scrol rustig verder en ontdek alles wat je moet weten! 👇

Wat zijn de beste camera-smartphones van 2024

Dit zijn de top 5 beste camera-smartphones op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste camera-smartphones van 2024

1. Eersteklas Android-cameraprestaties: Google Pixel 8 Pro

1. Eersteklas Android-cameraprestaties: Google Pixel 8 Pro

Belangrijke specificaties:

Type scherm: OLED
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie

De Google Pixel 8 Pro is een topklasse Android-camera smartphone, met functies die mobiele fotografie naar nieuwe hoogten tillen. Een opvallende functionaliteit is de Audio Magic Eraser, een door AI aangedreven tool die effectief achtergrondgeluid uit video's elimineert, een functie die wordt geprezen door Android Central. Dit, samen met de Magic Editor en Best Take-functies aangedreven door de AI-verwerking van Google Tensor, verbetert de fotokwaliteit en onderstreept het streven van het apparaat naar uitzonderlijke fotografie. Er zijn echter af en toe functionaliteitsproblemen, zoals opgemerkt. De Pixel Camera UI, benadrukt door Android Central, onderstreept verder de toewijding van Google aan mobiele fotografie, en biedt een platform voor het vastleggen van superieure beelden.

Het ontwerp, het scherm en de cameraspecificaties van de Pixel 8 Pro worden uitgebreid geprezen. Het 6,7-inch scherm levert verbeterde helderheid en scherpe resolutie, met een 120Hz-display voor naadloos scrollen. Digital Camera World benadrukt de premium uitstraling van de telefoon, comfortabele grip en vingerafdrukbestendige matglazen achterkant. De camera-opstelling omvat drie achtercamera's en één voorcamera, met een volledige resolutie van 50MP en een nieuwe Pro-modus, zoals gedetailleerd door Digital Camera World. De verbeterde sensoren, lenzen en scherpstelling op de Pixel 8 Pro, zoals gedetailleerd door DPReview, dragen bij aan verbeterde beeldkwaliteit, met aanzienlijke vooruitgang in lichtvastlegging in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien maken zowel de Pixel 8 als de Pixel 8 Pro gebruik van Quad Bayer-technologie, waardoor superieure beeldverwerking mogelijk is en de creatie van hoogwaardige afbeeldingen.

Op het gebied van topklasse Android-camera prestaties, blinkt de Google Pixel 8 Pro uit in het bieden van een overvloed aan geavanceerde functies. De AI-aangedreven tools van het apparaat, verbeterde fotokwaliteit en superieure beeldverwerking onderscheiden het in het competitieve landschap. Er zijn echter, zoals benadrukt door Digital Camera World, kleine nadelen zoals het ontbreken van een pro-modus in eerdere modellen en het wat grovere gevoel van het vlakke scherm. In vergelijking met zijn tegenhangers komt de Pixel 8 Pro naar voren als een koploper in het leveren van een uitzonderlijke point-and-shoot camera-ervaring.

Tot slot staat de Google Pixel 8 Pro voor het vakmanschap van Google op het gebied van mobiele fotografie. Met zijn scala aan functies en vooruitgang biedt het een uitstekende ervaring voor een camera smartphone. Hoewel het misschien kleine beperkingen heeft, maken de AI-mogelijkheden, verbeterde fotokwaliteit en verbeterde beeldverwerking het tot een topkeuze voor degenen die ongeëvenaarde cameraprestaties zoeken op een Android-apparaat. Zoals Android Central het treffend verwoordt, is de Pixel 8 Pro een bewijs van de toewijding van Google aan mobiele fotografie en stelt het een hoge standaard voor camera smartphones.

Voordelen Google Pixel 8 Pro
 • AI-aangedreven tools voor het elimineren van ruis en beeldverwerking
Nadelen Google Pixel 8 Pro
 • Occasionele functionaliteitsproblemen
 • Afwezigheid van een pro-modus in eerdere modellen
 • Iets grover gevoel van het platte scherm

2. Uitzonderlijke camera voor creatieve fotografie: OnePlus 11 5G - 128GB

2. Uitzonderlijke camera voor creatieve fotografie: OnePlus 11 5G - 128GB

Belangrijke specificaties:

Type scherm: Amoled
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP64 (volledig stofdicht en plensdicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom

De OnePlus 11 5G Camera Smartphone is een opvallend apparaat, vooral op het gebied van creatieve fotografie. Met een co-branded camera-opstelling van Hasselblad beschikt het over een 50MP hoofdcamera, 48MP ultra-groothoekcamera en 32MP portretcamera, wat resulteert in verbluffende foto's van hoge kwaliteit. Het 6,7-inch Super Fluid AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en ondersteuning voor Dolby Vision biedt scherpe en levendige beelden, waardoor het een ideaal canvas is voor het bekijken en vastleggen van afbeeldingen. Zoals PCMag opmerkt, wordt de OnePlus 11 5G erkend vanwege zijn uitzonderlijke fotobewerkingsmogelijkheden en krachtige prestaties voor een concurrerende prijs.

De evolutie van de OnePlus 11 5G markeert een terugkeer naar vorm voor het merk, met een premium en strak ontwerp met een matte textuur en elegante vorm. Zijn slanke bouw draagt bij aan een solide en elegante uitstraling, waardoor het zich onderscheidt van zijn voorgangers. TechRadar benadrukt dat de OnePlus 11 een overtuigende optie is voor degenen die bereid zijn om bepaalde compromissen te accepteren, met indrukwekkende prestaties en waarde voor een concurrerende prijs, vanaf $699. Het ontbreekt echter aan draadloos opladen en waterbestendigheid, wat opmerkelijke nadelen zijn in vergelijking met concurrerende vlaggenschepen.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de OnePlus 11 5G een groter scherm en meer pixels voor een lagere prijs, waardoor het een sterke alternatief is voor andere vlaggenschipmodellen, zoals benadrukt door TechRadar. The Verge daarentegen stelt de recente prestaties van het bedrijf in vraag en suggereert dat ondanks de aantrekkelijke prijsstelling, de telefoon moeilijk te verkopen kan zijn vanwege de recente uitdagingen van het bedrijf.

Ondanks mogelijke beperkingen maken de uitzonderlijke cameramogelijkheden van de OnePlus 11 5G het tot een opvallende keuze voor liefhebbers van creatieve fotografie. Zijn krachtige prestaties en concurrerende prijsstelling versterken zijn positie als een overtuigende optie op de smartphonemarkt. Hoewel het enkele compromissen kan hebben, zoals het ontbreken van draadloos opladen en waterbestendigheid, maken zijn uitzonderlijke camera en algehele waarde het tot een sterke concurrent in zijn categorie.

Voordelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Uitzonderlijke cameramogelijkheden voor creatieve fotografie liefhebbers
 • Krachtige prestaties voor een concurrerende prijs
 • Groter display en meer pixels voor een lagere kostprijs in vergelijking met concurrenten
Nadelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Geen draadloos opladen
 • Geen waterbestendigheid
 • Recente uitdagingen kunnen invloed hebben op de markt aantrekkingskracht

3. Samsung Galaxy Z Fold 4

3. Samsung Galaxy Z Fold 4

Belangrijke specificaties:

Type scherm: Amoled
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

De Samsung Galaxy Z Fold 4 heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van de camera, met een 50MP hoofdsensor en een 10MP telefotosensor met 3x optische zoom, resulterend in foto's met minder verwerking en verbeterde witbalans bij goed verlichte omstandigheden. Volgens Android Central vertonen de foto's van de Fold 4 minder verwerking en betere witbalans bij goed verlichte omstandigheden. Ook de prestaties bij weinig licht zijn verbeterd, met verbeteringen in witbalans en fijne details, resulterend in helderdere opnames en verbeterde focus. Er werden echter enkele problemen zoals onscherpe opnames en overbelichting in bepaalde scenario's opgemerkt, wat wijst op gebieden voor verdere verbetering.

Naast de verbeteringen aan de camera, heeft de Z Fold 4 een verfijnd ontwerp, met een breder coverscherm en verminderde rand in vergelijking met zijn voorganger. Digital Camera World benadrukt zijn lichtere en dunner profiel, met een dikte van 6,3mm wanneer uitgevouwen, evenals Dynamic AMOLED-displays met een verversingssnelheid van 120Hz. De behuizing van het toestel bevat Samsung's Armor Aluminum en Gorilla Glass Victus Plus, wat de duurzaamheid verbetert. Ondanks een zichtbare vouw in het binnenste scherm, wordt het grote tabletdisplay geprezen om zijn prestaties met verschillende apps.

Het slankere ontwerp en de verbeterde mogelijkheden voor multitasking van de Z Fold 4 zijn geprezen door Tom's Guide, met name het bredere coverscherm en smallere randen, die de gebruikerservaring verbeteren. De mogelijkheid om inhoud te slepen en neer te zetten voor multitasking is een opvallend hoogtepunt. Echter, de zichtbare vouw en het gewicht van het toestel zijn aangewezen als nadelen. De Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip levert sterke benchmarkresultaten op en de telefoon biedt opslagopties variërend van 256GB tot 1TB. De bredere beeldverhouding van het voorste display en de smallere scharnier dragen bij aan een comfortabeler ontwerp.

Verder biedt de Galaxy Z Fold 4 een uniek opvouwbaar ontwerp, een bredere beeldverhouding voor comfortabel app-gebruik en komt in verschillende kleuren, waaronder een exclusieve Burgundy-optie op Samsung.com. De telefoon is uitgerust met multitaskingfuncties zoals Taskbar en App Pair, en is compatibel met de S Pen voor natuurlijke precisie. Het 120Hz-display biedt soepele game- en kijkervaringen, en is IPX8-waterbestendig, ontworpen om duurzaam en schokbestendig te zijn. Het biedt ook samenwerkingen met apps van derden die geoptimaliseerd zijn voor Multi View.

In het competitieve landschap van opvouwbare smartphones onderscheidt de Samsung Galaxy Z Fold 4 zich met zijn verbeterde cameramogelijkheden, verfijnd ontwerp en verbeterde multitaskingfuncties. Hoewel het uitblinkt in het bieden van een unieke opvouwbare ervaring met eersteklas specificaties, waaronder een hoogwaardig display en sterke prestaties, moeten bepaalde nadelen zoals de zichtbare vouw en het gewicht in overweging worden genomen. Niettemin, voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium, op multitasking gerichte opvouwbare smartphone met indrukwekkende verbeteringen aan de camera, presenteert de Galaxy Z Fold 4 zich als een overtuigende optie op de markt.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Significante camera verbeteringen met 50MP hoofdsensor en 10MP telefotosensor met 3x optische zoom
Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Problemen met onscherpe foto's en overbelichting in bepaalde scenario's
 • Zichtbare vouw op het binnenscherm en gewicht van het apparaat

4. Robuuste cameramogelijkheden: Oppo Find X5 Pro

4. Robuuste cameramogelijkheden: Oppo Find X5 Pro

Belangrijke specificaties:

Type scherm: Amoled
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Diafragma, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Ik ben verheugd om de Oppo Find X5 Pro aan te prijzen, een premium smartphone die uitblinkt in indrukwekkende camera mogelijkheden, mede dankzij de samenwerking met Hasselblad. Met een Snapdragon 8 Gen 1 chipset biedt dit toestel snelle beeldverwerking en responsiviteit. De twee 50-megapixel Hasselblad camera's leveren scherpe, gedetailleerde beelden met goed gecontroleerd geluid, zelfs bij weinig licht, dankzij de maximale diafragma van f/1.7. De unieke XPan-modus voor panoramafoto's voegt een bijzondere touch toe aan zijn beeldmogelijkheden, waardoor gebruikers natuurlijke diepte in opnames krijgen. Zoals Digital Camera World opmerkt, "De Oppo Find X5 Pro levert indrukwekkende cameraprestaties."

Het 6,7" LTPO OLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een waterbestendige IP68-beschermingsclassificatie dragen bij aan zijn duurzaamheid en gebruikerservaring. De cameraset-up, met een 50MP groothoeklens, een 50MP ultragroothoeklens en een 13MP telelens, maakt het een veelzijdig gereedschap voor fotografie liefhebbers en professionals. Echter, zoals TechRadar opmerkt, zijn de beperkte reikwijdte van de telelens en de lage resolutie van de sensor punten die verbetering behoeven, vooral in vergelijking met zijn concurrenten.

Wat betreft prestaties, blinkt de telefoon uit met zijn snelle opladen, aanpasbare opties in ColorOS en algemene responsiviteit. Ondanks zijn sterke punten, is het belangrijk om de softwareproblemen te benoemen die door TechRadar zijn opgemerkt. De hoge prijs van het toestel, geprijsd op £1,049 in het Verenigd Koninkrijk, is een ander aspect dat potentiële kopers in overweging moeten nemen, zoals vermeld in dezelfde review.

In cameratests scoorde de Oppo Find X5 Pro het hoogst op belichting voor foto's, wat zijn bekwaamheid toont in het vastleggen van goed belichte beelden. Echter, wereldwijd staat het op de 22e plaats in cameraprestaties, met concurrenten zoals de Honor Magic4 Ultimate, Huawei P50 Pro en Xiaomi Mi 11 Ultra die de top posities innemen. Daarnaast ontving het een lovenswaardige score van 130 in de cameratest rankings, volgens DxOMark.

In vergelijking met zijn tegenhangers schittert de Oppo Find X5 Pro met zijn samenwerking met Hasselblad, natuurlijke diepte in opnames en indrukwekkende prestaties bij weinig licht. Echter, het wordt geconfronteerd met concurrentie op gebieden zoals de mogelijkheden van de telelens en de prijsstelling. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium smartphone met uitzonderlijke cameramogelijkheden en een voorliefde voor hoogwaardige beeldvorming, is de Oppo Find X5 Pro een overtuigende optie. Zoals TechRadar het bondig formuleert, "Ondanks zijn gebreken, wordt de Oppo Find X5 Pro nog steeds beschouwd als een goed afgeronde premium smartphone."

In conclusie, komt de Oppo Find X5 Pro naar voren als een topkeuze voor fotografie liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een premium smartphone met uitzonderlijke cameraprestaties. Zijn indrukwekkende beeldmogelijkheden, duurzame ontwerp en intuïtieve scherm maken het een opvallende optie op de markt. Echter, de beperkingen van het toestel in de reikwijdte van de telelens en zijn relatief hoge prijs moeten in overweging worden genomen door potentiële kopers.

Voordelen Oppo Find X5 Pro
 • Indrukwekkende cameramogelijkheden met Hasselblad samenwerking
Nadelen Oppo Find X5 Pro
 • Beperkt bereik en lage resolutie sensor van de telelenscamera
 • Hoge prijskaartje van £1,049 in het VK
 • Softwareproblemen benadrukt door TechRadar

5. Apple iPhone 13

5. Apple iPhone 13

Belangrijke specificaties:

Type scherm: OLED
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 2
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle

De iPhone 13 is een betaalbare optie in het middensegment, met een 13mm ultragroothoeklens en een 26mm standaardlens, beide uitgerust met optische beeldstabilisatie voor verbeterde prestaties bij weinig licht. De A15 Bionic-chip met een 4-core GPU drijft dit apparaat aan, dat nieuwe cameramogelijkheden introduceert zoals Cinematic Style voor videoregistratie, Fotografische Stijlen en HDR 4. Ondanks deze functies ontbreekt het aan het opnemen in raw-formaat, Nachtmodus portretten en de LiDAR-scanner. Met een startprijs van $799 voor de 128GB-versie heeft het overeenkomsten met de iPhone 13 Pro op het gebied van ontwerp, 5G-connectiviteit en compatibiliteit met MagSafe-accessoires en draadloze opladers, terwijl het dezelfde grootte en vorm heeft als het Pro-model, met een 6.1-inch Super Retina XDR Display. Het mist echter geavanceerde functies zoals ProRes-videoregistratie en grotere opslagopties die te vinden zijn in het Pro-model.

"Ik vind de iPhone 13 een goede optie voor mensen met een budget, omdat het veel van de cameramogelijkheden van de Pro-modellen biedt tegen een betaalbare prijs."

De iPhone 13 wordt geprezen om zijn verbeterde batterijduur, levendige OLED-display en uitstekende hoofdcamera. Het biedt een kleinere notch, een helderder OLED-display en dezelfde IP68-classificatie en Ceramic Shield als zijn voorganger, de iPhone 12. Deze versie is iets zwaarder en dikker vanwege de verbeterde batterij en cameramodule en introduceert nieuwe kleuropties. Het mist echter ProMotion- en optische zoomfuncties, met een standaard 60Hz-paneel en het ontbreken van de ProMotion-technologie die te vinden is in de Pro-modellen.

"De iPhone 13 biedt een verbeterde batterijduur en een uitstekende hoofdcamera, waardoor het een goede keuze is voor gebruikers die een betrouwbare en capabele smartphone zoeken voor hun alledaagse fotografie- en videobehoeften."

Hoewel de meningen en beoordelingen van gebruikers over de iPhone 13 beperkt zijn, suggereert sommig feedback mogelijke problemen zoals een korrelig scherm en een ontwerp dat het gebruik tijdens het opladen zou kunnen ontmoedigen om veiligheidsredenen. Ondanks deze opmerkingen blijft het totaalbeeld van de gebruikersfeedback over de iPhone 13 onbeslist.

In vergelijking met zijn tegenhangers, valt de iPhone 13 op als een budgetvriendelijke optie die geavanceerde cameramogelijkheden naar een toegankelijker prijspunt brengt. Zijn verbeterde batterijduur, levendige display en uitstekende camera maken het een aantrekkelijke keuze voor fotografie-enthousiastelingen die een betrouwbare en capabele smartphone zoeken voor hun dagelijkse fotografie- en videobehoeften. Het ontbreken van bepaalde geavanceerde functies en mogelijke problemen met het scherm kunnen echter een zorg zijn voor sommige gebruikers.

Samenvattend, maakt de iPhone 13 indruk met zijn geavanceerde cameramogelijkheden, verbeterde batterijduur en levendige display, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor fotografie-enthousiastelingen met een beperkt budget. Hoewel het bepaalde functies mist die te vinden zijn in zijn Pro-tegenhanger en mogelijke problemen heeft met het scherm, maken de algehele prestaties en betaalbaarheid ervan het een sterke speler op de markt voor camerasmartphones.

Voordelen Apple iPhone 13
 • Geavanceerde cameramogelijkheden
 • Verbeterde batterijduur
 • Levendig display
Nadelen Apple iPhone 13
 • Ontbreekt bepaalde geavanceerde functies die te vinden zijn in het Pro-model
 • Mogelijke problemen met het scherm

Hoe kies je de beste camera-smartphone?

Op welke functies je moet letten als je een smartphone wilt die een goede kwaliteit foto's levert – en misschien zelfs je oude digitale camera vervangt – vind je hieronder! 💡

De beeldsensor

De beeldsensor is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone-camera en bepaalt voor een groot deel de beeldkwaliteit. Van alle kenmerken van een sensor is de grootte het belangrijkst als het gaat om het leveren van verbluffende beeldkwaliteit.

Een grote sensor vangt veel licht op. Hoe meer licht, hoe meer gegevens er beschikbaar komen voor de sensor. Extra gegevens leiden tot nauwkeurigere resultaten en minder fouten, zoals beeldruis. Hoe kleiner het getal onder de breuk, hoe groter de sensor. 1/1,33 inch is groter dan 1/2,3 inch, die op zijn beurt weer groter is dan 1/4,4 inch.

Nachtbeeld met een smartphone

Megapixels en pixelgrootte

Een ander voordeel van grote sensoren is dat ze veel ruimte hebben om veel pixels op te slaan. 1 megapixel staat hierbij gelijk aan 1 miljoen pixels.

100 megapixels vertalen zich echter niet noodzakelijk in een superieure foto in vergelijking met 10 megapixels, maar onder ideale omstandigheden heeft een 100 megapixelfoto natuurlijk wel meer details dan een 10 megapixelfoto.

In reality, don’t expect it to actually use all 108 megapixels as 108 megapixels. Expect it to use all of them and some software to make it look like around 48 megapixels with better dynamic range and low light capability than other phones.

moto_robo

Let ook op de pixelgrootte (uitgedrukt in micron) omdat dit ook de beeldkwaliteit bepaalt. Een smartphone met 1,4 micron pixels heeft bijvoorbeeld vrij grote pixels, waardoor de sensor meer licht opvangt en je dus betere foto's maakt.

Dynamische opnamen bij weinig licht vereisen een andere orde van grootte, te beginnen met 3-4 micron. Deze grootte vind je vooral bij camera's met een extra grote sensor.

Lenzen en zoom

Voor kristalheldere foto's van veraf, kijk naar smartphones met een hoge optische zoom, minimaal 5x. Controleer of de telefoon hybride zoom gebruikt voor kwaliteitsbehoud bij digitale vergroting. Een goede zoomfunctie combineert optische en digitale technologieën voor scherpe beelden, zelfs bij sterke vergroting.

De lenzen in premium smartphones zijn uitstekend en bieden soms een beter diafragma dan die van kleine digitale camera's. Je ziet dat smartphones steeds minder compact zijn. Dat komt omdat er steeds meer mogelijkheden in zitten, met name betreffende de camera.1Laura Vink, Vink Academy (n.d.). 'Wat is diafragma?'

Smartphones hebben niet veel ruimte voor optische zoom. Het nadeel hiervan is dat veel van deze smartphones een digitale zoom hebben, wat vaak waardeloos is.

Je krijgt een veel betere foto als je je richting je onderwerp verplaatst in plaats van de zoomfunctie gebruikt.

Opkliklenzen zijn ook een optie en je hebt een ruime keuze aan universele opkliklenzen.

Tegenwoordig hebben steeds meer smartphones meerdere camera's met verschillende brandpuntsafstanden, in plaats van een enkele lens. De beste camera-smartphones hebben tegenwoordig zelfs drie tot vijf verschillende camera's op de achterkant. Controleer de kwaliteit van elke lens om zeker te zijn van consistente prestaties over het hele bereik.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie minimaliseert (net zoals bij een videocamera) het effect van trillingen terwijl je video's (of foto's) maakt. Zonder beeldstabilisatie pikt de camera elke beweging die je maakt op. De meest voorkomende technologieën bij camera-smartphones zijn optische beeldstabilisatie en digitale beeldstabilisatie.

Bij optische beeldstabilisatie beweegt de lensmodule of beeldsensor fysiek. Sensoren in de lens of de behuizing detecteren bewegingen van de camera.

Kies voor optische beeldstabilisatie als je foto's bij weinig licht wilt maken. Het verricht misschien geen wonderen, maar werkt doorgaans wel beter dan digitale stabilisatie.

Foto vanuit de auto maken

Bij digitale beeldstabilisatie detecteren sensoren eveneens bewegingen van de camera. Zodra de sensoren een beweging opmerken, stelt de camera de opname uit. Pas als het beeld helemaal stilstaat, wordt de foto gemaakt.

Via software in de camera wordt de foto met digitale beeldstabilisatie soms ook verscherpt. Dat scheelt weer bij de nabewerking.

Wil je toch meer stabiliteit, overweeg dan de aanschaf van een gimbal. Dit lijkt een beetje op een selfiestick, maar heeft een ingebouwde stabilisator, waardoor je nog mooiere beelden creëert.

Frontcamera

Voor de selfie-liefhebbers, focus op de frontcamera specificaties. Een hoge resolutie (minimaal 12 megapixels) en een breed diafragma (bijvoorbeeld f/2.0) zijn belangrijk. Kijk ook naar extra functies zoals portretmodus, AI-verbeteringen en goede prestaties bij weinig licht voor de perfecte selfie

Sommige front camera's, zoals die op een iPhone en dan met name de iPhone 15 en verschillende goede Samsung-telefoons, voeren dezelfde portretmoduseffecten (bokeh) uit als de camera's op de achterkant.2Laura Vink Vink Academy (n.d.). 'Wat is bokeh en hoe krijg je het bokeh effect in de foto'

Bedieningsopties

De bedieningsopties van de beste camera-smartphones zijn erg belangrijk. De bediening draagt uiteraard ook bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Vooral bij een goede seniorentelefoon is dit belangrijk. Voor de casual gebruiker heb je de voorgeprogrammeerde modi.

Ben je een hobbyfotograaf? Kies een smartphone met uitgebreide manuele instellingen. Zoek naar opties voor het aanpassen van ISO, sluitertijd en witbalans. Een RAW-opnamefunctie is essentieel voor gedetailleerde nabewerking. Zorg dat de telefoon ook een gebruiksvriendelijke interface heeft voor deze instellingen.3Laurence Norah, Finding the Universe (2023). 'What is RAW in photography, and why should you shoot in RAW?'

Video

Vergeet ook video niet, want camera's schieten meer dan alleen stilstaande beelden. Let op de resolutie waarmee de camera video opneemt en de framesnelheid.

Terwijl een budgetsmartphone vaak een maximale videokwaliteit van 1080p of zelfs 720p heeft, verschijnt de 4K-resolutie steeds vaker op de nieuwste smartphones en soms zelfs de beste midrange-smartphones.

Schermgrootte

Grote smartphones zijn misschien moeilijker vast te houden, maar het meest voor de hand liggende voordeel is dat op een groter scherm meer tekst past, wat vooral handig is als je vaak online surft. Ook krijg je een beter en gedetailleerder beeld van de foto of video die je wilt maken.

Een kleine smartphone is prima als je vooral sms't of belt met je telefoon, maar zodra je tekst op een website probeert te lezen, is dat kleine scherm ineens een groot ongemak.

Schermtype

Wat het schermtype betreft, zijn de meeste display-experts en consumenten het erover eens dat oled-schermen 's werelds beste smartphoneschermen zijn. De allerbeste zijn de super amoled-schermen van Samsung, maar ook andere oled-producenten produceren oleds van hoge kwaliteit.4Rubens Eishima, Nextpit (2023). 'Smartphone Screens Explained: AMOLED, Mini LED, Retina, LTPO, and More'

Retina is een merknaam die door Apple wordt gebruikt voor IPS-lcd- en oled-displays die een hogere pixeldichtheid hebben dan de traditionele Apple displays. Apple wilt met Retina-schermen de weergave van tekst en afbeeldingen extreem scherp maken, zodat pixels niet zichtbaar zijn voor het blote oog.5Kenny Hemphill, Macworld (2018). 'What is a Retina display?'

Wat voor schermtype je telefoon ook heeft, het is belangrijk dat je je telefoon beschermt tegen krassen en andere potentiële schade. Dit doe je simpelweg met een screenprotector. Smartphones met een onbeschadigd scherm zijn later ook weer sneller door te verkopen.

Batterijlevensduur

Een goede batterijlevensduur is essentieel. Als je de camera gebruikt, sms't, kaarten bekijkt, op sociale media surft en video's streamt, is het wel zo prettig als de batterij tenminste een dag of langer meegaat. Ik raad een batterij van minimum 4000 mAh is aangeraden.

Overweeg een draagbare powerbank als je zeker wilt zijn dat de telefoon de hele dag meegaat indien je geen toegang hebt tot een stopcontact.

Functies om te overwegen

Waterbestendig

Waterbestendige smartphone

Een telefoon die bestand is tegen water en stof is mooi meegenomen, zeker vanuit het oogpunt van fotografie.

Als je smartphone waterbestendig is, is foto's maken in de regen of zelfs onder water (tot een bepaalde diepte en voor een bepaalde tijdsduur) ineens mogelijk.

Tot nu toe hebben alle smartphones een limiet aan hoe lang ze water kunnen weerstaan (als je ze gebruikt zonder waterdichte behuizing). De IP-certificering vertelt je hoe water- en stofdicht de telefoon is, waarbij het eerste cijfer achter de afkorting staat voor stofbestendigheid en het tweede voor waterdichtheid.6Gizmo Times Staff, Gizmo Times (2017). 'What is IP certification on a smartphone and what are the types?'

Uitbreidbaar geheugen

Als je veel video's gaat maken is uitbreidbaar geheugen een puntje van aandacht. Zeker 4K video's vullen de interne opslag van je smartphone voordat je er erg in hebt. De beste Android-telefoons hebben vaak een microSD-sleuf, maar iPhones hebben die niet.

Bij een dual-sim-smartphone dient een microSD-sleuf in veel gevallen ook als de sleuf voor een tweede simkaart. In dat geval moet je kiezen tussen extra opslag en een tweede simkaart.

Vergeet jezelf niet te verdiepen in een goede mobiele provider. Een andere optie is een sim-only abonnement: deze zijn vaak voordeliger.

Kijk ook of er gratis cloud back-upopslag wordt aangeboden, wat erg handig is als je je smartphone kwijtraakt of kapot gaat. De drie grote spelers, Apple, Google en Microsoft, bieden allemaal verschillende niveaus van gratis en betaalde cloudopslag. Een docking station helpt je bij het overzetten van je foto's naar je laptop of computer.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste camera-smartphone?

De Consumentenbond heeft de Apple iPhone 15 Pro Max (256 GB) uitgeroepen tot de beste camera-smartphone. Deze telefoon blinkt uit met zijn geavanceerde triple-camerasysteem, inclusief een 12MP ultragroothoeklens, een 12MP groothoeklens, en een 12MP telelens, ondersteund door LiDAR-technologie voor ongeëvenaarde dieptedetectie. 


Met 4K Dolby Vision HDR-opname en ProRAW voor professionele nabewerking, biedt deze iPhone ongekende mogelijkheden voor zowel amateur- als professionele fotografen. De combinatie van krachtige hardware en geavanceerde software maakt het de topkeuze voor iedereen die op zoek is naar de beste camera-ervaring op een smartphone.

Wat is volgens Tweakers de beste camera-smartphone?

Volgens Tweakers is de Samsung Galaxy S23 de beste camera-smartphone op de markt. Deze telefoon onderscheidt zich met zijn indrukwekkende camera-setup, waaronder een 108MP hoofdcamera voor ongeëvenaarde scherpte en detail, gecombineerd met een ultragroothoeklens en een telelens voor veelzijdige fotomogelijkheden. 


De Galaxy S23 biedt geavanceerde functies zoals 8K video-opname en 100x Space Zoom, waarmee je verbluffende foto's en video's kunt maken, zelfs van grote afstanden. 

Met zijn krachtige Exynos-processor en AI-verbeteringen levert deze smartphone niet alleen in technische specificaties, maar ook in gebruiksgemak en prestaties, waardoor hij de topkeuze is voor zowel hobbyfotografen als professionals.

Wat is volgens Thijs Schouten Fotografie de beste beste camera-smartphone?

Thijs Schouten Fotografie benoemt de Apple iPhone 15 Pro als de beste camera-smartphone. Deze telefoon springt eruit met zijn geavanceerde camerasysteem, inclusief een nieuwe 48MP hoofdcamera die ongekende details en kleurnauwkeurigheid biedt. 


Met ProMotion-technologie voor vloeiende beeldweergave en ProRAW voor professionele foto-editing, is deze iPhone ideaal voor zowel professionele fotografen als enthousiaste amateurs. 

De combinatie van Apple's A16 Bionic-chip en geavanceerde AI-mogelijkheden zorgt voor een ongeëvenaarde fotografeerervaring, waardoor de iPhone 15 Pro de topkeuze is voor iedereen die op zoek is naar kwaliteit en innovatie in smartphonefotografie.

Veelgestelde vragen over camera-smartphones van onze lezers

We hebben vooralsnog geen vragen ontvangen over de beste camera-smartphones. Heb jij na het lezen van dit artikel nog een prangende vraag of opmerking? Laat het ons weten en vul het feedbackformulier onderaan de pagina in!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen