> 

Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera-Smartphone

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Maak verbluffende beelden, van selfies tot portretten.

Altijd een Goede Camera op Zak met de Beste Camera-Smartphone

Niet alle camera-smartphones zijn hetzelfde. Sommige hebben ultra-groothoeklenzen voor prachtige landschappen, andere hebben een geĂŻntegreerde zwart-witcamera voor gedetailleerde zwart-wit beelden. Op de beste camera-smartphone kun je zelfs lenzen in periscoopstijl tegenkomen waarmee je tot 10 inzoomt!

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als de camerakwaliteit een belangrijke rol speelt bij je beslissing om een smartphone te kopen. Een goed vertrekpunt is je afvragen wat voor soort foto's je wilt maken.

In de koopgids hieronder help ik je op weg bij je keuze, en een beetje verderop in het artikel vind je onze top 5 van de beste modellen. Scrol rustig verder om het te ontdekken! 👇

Samsung Galaxy A13 zwart

Samsung Galaxy A13 zwart
Type scherm: Amoled
Besturingssysteem: Android 12
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Schermgrootte: 6.6 inch
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom , Portretmodus
Bekijk op Bol.com

Nokia C2 2nd Edition blauw

Nokia C2 2nd Edition blauw
Type scherm: IPS-LCD
Besturingssysteem: Android 11 Go
Resolutie: 960 x 480 pixels
Schermgrootte: 5.7 inch
Batterij capaciteit: 2400 mAh
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera opties: Flitser , Ultra Wide Angle
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Type scherm: Amoled
Besturingssysteem: Android 12
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Schermgrootte: 6.5 inch
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom , Ultra Wide Angle
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

De beste camera-smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Op welke functies je moet letten als je een smartphone wilt die een goede beeldkwaliteit levert – en misschien zelfs je oude digitale camera vervangt – vind je hieronder! 💡

De beeldsensor

De beeldsensor is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone-camera en bepaalt voor een groot deel de beeldkwaliteit. Als er één factor is in de specificaties van een mobiele telefoon die je goed moet bekijken, dan is het wel de ingebouwde sensor.

Grootte

Van alle kenmerken van een sensor is de grootte het belangrijkst als het gaat om het leveren van verbluffende beeldkwaliteit. Een grote sensor is in staat veel licht op te vangen. Hoe meer licht, hoe meer gegevens er beschikbaar komen voor de sensor. Extra gegevens leiden tot nauwkeurigere resultaten en minder fouten, zoals beeldruis.

Bij weinig licht is een voldoende groot sensoroppervlak ook belangrijk om ruisvrije beelden te genereren. Hoe kleiner het getal onder de breuk, hoe groter de sensor. 1/1,33 inch is groter dan 1/2,3 inch, die op zijn beurt weer groter is dan 1/4,4 inch.

Nachtbeeld met een smartphone

Megapixels en pixelgrootte

Een ander voordeel van grote sensoren is dat ze veel ruimte hebben om veel pixels op te slaan. 1 megapixel staat hierbij gelijk aan 1 miljoen pixels. 100 megapixels vertalen zich echter niet noodzakelijk in een superieure foto in vergelijking met 10 megapixels, maar onder ideale omstandigheden heeft een 100 megapixelfoto natuurlijk wel meer details dan een 10 megapixelfoto.

Let ook op de pixelgrootte (uitgedrukt in micron) omdat dit ook de beeldkwaliteit bepaalt. Een smartphone met 1,4 micron pixels heeft bijvoorbeeld vrij grote pixels, waardoor de sensor meer licht kan opvangen en je dus betere foto's maakt.

Dynamische opnamen bij weinig licht vereisen een andere orde van grootte, te beginnen met 3-4 micron. Deze grootte vind je vooral bij camera's met een extra grote sensor.

Foto's afdrukken

Hoewel je misschien foto's maakt en ze nooit meer bekijkt, is het waarschijnlijk dat je ze deelt op sociale media, ze op je computerscherm weergeeft of ze misschien zelfs naar je tv streamt. Maar misschien wil je ze ook afdrukken. Hoeveel (mega)pixels heb je dan nodig?

Het is de grootte van de pixels die hier van belang is. Je wilt dat die pixels zo klein mogelijk worden afgedrukt. Het allerliefst wil je de pixels niet eens meer zien.

Een algemene regel is dat een afdruk 300 pixels per inch nodig heeft. Voor een afdruk van 8 x 10 inch (20,3 x 25,4 cm) zijn dus 2400 x 3000 pixels nodig voor een totaal oppervlak van 7,2 miljoen pixels, oftewel een camera met 7,2 megapixels.

Voor een afdruk van 16 x 20 inch (40,6 x 50,8 cm) zijn 4800 x 6000 pixels nodig, wat neerkomt op een totaal oppervlak van 28,8 miljoen pixels, of 28,8 megapixels. Professionals die grotere portretten willen maken, moeten dus een camera met meer megapixels hebben.

Autofocus

Autofocus (AF) op smartphones werkt op basis van trial-and-error. De lens van je smartphone-camera beweegt heen en weer totdat hij de positie van maximale focus voor het object gevonden heeft.

Om te bepalen wanneer een beeld scherp is, gebruikt je smartphone een algoritme dat gebaseerd is op het meten van het contrast. De onderliggende algoritmen die AF-systemen gebruiken, zoals contrastdetectie en faseverschilmeting, zijn zeer betrouwbaar tegenwoordig.

Lenzen en zoom

De lens van een smartphone-camera zorgt ervoor dat het licht in de eerste plaats de sensor bereikt. Net als de grootte van de sensor, bepaalt de lens hoeveel licht het camerasysteem kan opvangen.

De lenzen in premium smartphones zijn uitstekend en bieden soms een beter diafragma dan die van kleine digitale camera's. Je ziet dat smartphones steeds minder compact zijn. Dit is zo omdat er steeds meer mogelijkheden in zitten, met name betreffende de camera.

Compacte smartphones hebben niet veel ruimte voor optische zoom. Het nadeel hiervan is dat veel van deze smartphones een digitale zoom hebben, wat vaak waardeloos is.

Je krijgt een veel betere foto als je je naar je onderwerp verplaatst in plaats van de zoomfunctie te gebruiken.

Opkliklenzen zijn ook een optie en je hebt een ruime keuze aan universele opkliklenzen.

Het is vermeldenswaardig dat sommige smartphones meerdere camera's met verschillende brandpuntsafstanden hebben, in plaats van een enkele vaste lens. De beste smartphone-camera's hebben tegenwoordig zelfs drie of vier verschillende camera's op de achterkant. Over brandpuntsafstanden treed ik hieronder verder in detail.

Verschillende lenstypes:

  • Ultra-groothoek. Een ultra-groothoeklens biedt een beeldhoek van meer dan 90 graden. Je legt er meer van je omgeving mee vast dan met de gewone smartphone-camera van de meeste smartphones
  • Groothoek/standaard. Dit is je standaardcamera. Een lens wordt als groothoek beschouwd wanneer hij een beeldhoek tussen 64° en 84° bestrijkt, wat neerkomt op een 35-24 mm lens.
  • Tele- of periscoopcamera. Deze camera's leveren ingezoomde opnamen, waarbij telefotocamera's doorgaans 2x tot 3x optische zoom leveren. Periscoopcamera's zijn recentere uitvindingen, waarbij een prisma wordt gebruikt om nog verder in te zoomen (tussen 4x en 10x optische zoom). Deze lenzen zijn handig als je een foto wilt maken van iets dat ver weg is.
  • Zwart-witcamera/sensor. Sommige smartphones hebben een speciale zwart-witcamera voor haarscherpe zwart-witfoto's. Ook wordt zo'n lens vaak als ondersteuning gebruikt van de andere lenzen, om betere contrastratio's te verkrijgen.
  • Dieptecamera. Wordt gebruikt voor het creĂ«ren van achtergrondonscherpte in foto's. Veel smartphones produceren dit effect, bokeh genaamd, tegenwoordig ook zonder dieptecamera via software.
  • Macrolens. Met een macrolens leg je kleine onderwerpen of details van dichtbij vast. De scherpstelafstand speelt hierbij een belangrijke factor. Dit zorgt ervoor dat de smartphone-camera dicht op het onderwerp scherpstelt.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens wordt bepaald wanneer de lens op oneindig is scherpgesteld. Het bepaalt de beeldhoek, oftewel hoe groot het gedeelte van de scène is dat wordt vastgelegd. Daarnaast bepaalt het ook de vergroting, oftewel hoe groot de afzonderlijke elementen zijn.

Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek en hoe hoger de vergroting. Om je een idee te geven van de verschillende brandpuntsafstanden, volgt hier een kort overzicht.

120 graden of 12 millimeter zijn extreme groothoekgetallen. 24 millimeter is wat je kent van de hoofdcamera van je smartphone. 50 millimeter is ongeveer hetzelfde als je gewone gezichtsveld en is goed voor portretten, net als 85 millimeter.

Zorg er ook voor dat er geen grote ruimte zit tussen de verschillende brandpuntsafstanden in je smartphone, want tussen de optische beschikbare brandpuntsafstanden moet je telefoon digitaal zoomen, wat zich vertaalt in kwaliteitsverlies.

Als je bij een bepaalde vergroting goede foto's wilt maken, moet je smartphone deze vergroting zo goed mogelijk ondersteunen met een cameramodule van de overeenkomstige brandpuntsafstand.

Vrouw neemt een foto van een bos met haar smartphone

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is iets dat in smartphone-camera's is ingebouwd om het effect van trillingen op je foto's te minimaliseren. Zonder beeldstabilisatie pikt de camera elke beweging die je maakt op, en dat beĂŻnvloedt je foto in de negatieve zin. Beeldstabilisatie verbetert ook de kwaliteit van video-opnamen op je smartphone, net zoals het bij een videocamera ook doet.

De meest voorkomende beeldstabilisatie-technologieën te vinden op smartphone-camera's zijn: optische beeldstabilisatie en digitale beeldstabilisatie.

Optische beeldstabilisatie

Dit is een beeldstabilisatiesysteem dat mobiele fotografie verbetert door de lensmodule of beeldsensor fysiek te bewegen om elke lichte camerabeweging tegen te gaan en zo wazige foto's te vermijden. Sensoren in de lens of de behuizing detecteren bewegingen van de camera.

Het is vooral handig als je graag foto's bij weinig licht maakt. Optische beeldstabilisatie verricht echter geen wonderen, want het compenseert vooral kleine camerabewegingen, zoals trillingen, maar geen grote en wilde bewegingen. Optische stabilisatie werkt doorgaans wel beter dan digitale stabilisatie.

Digitale beeldstabilitatie

Bij digitale beeldstabilisatie worden ook sensoren gebruikt om bewegingen van de camera te detecteren. Zodra de sensoren een beweging opmerken, stelt de camera de opname uit. Pas als het beeld helemaal stilstaat, wordt de foto gemaakt.

Via software in de camera wordt de foto met digitale beeldstabilisatie soms ook verscherpt, maar dit laatste kun ja natuurlijk ook achteraf met softwareprogramma's op je computer doen.

Foto vanuit de auto maken

Wil je echter meer stabiliteit, dan is het een goed idee om een gimbal te overwegen. Deze lijkt een beetje op een selfiestick, maar heeft een ingebouwde stabilisator, waardoor je nog mooiere beelden creëert.

Flitser

De meeste smartphones hebben een ingebouwde led-flitser. Omdat die vaak een beetje hard is als je hem van dichtbij gebruikt en niet ver reikt als je onderwerpen fotografeert die verder weg liggen, hoef je er niet te veel aandacht aan te besteden.

Sommige toestellen hebben een tweekleurige led-flitser voor een betere belichting, en als je graag selfies maakt, wil je misschien een smartphone met een selfie-led-flitser aan de voorkant.

Frontcamera

De specificaties van de front camera zijn ook belangrijk. In een wereld waarin we meer selfies nemen dan ooit, mag je de deze niet over het hoofd zien. Sommige front camera's, zoals die op een iPhone en dan met name de iPhone 13 en verschillende goede Samsung-telefoons, voeren dezelfde portretmoduseffecten (bokeh) uit als de camera's op de achterkant.

Er zijn zelfs modellen met twee frontcamera's, waarbij de tweede lens meer achtergronddetails naar binnen trekt.

Bedieningsopties

De bedieningsopties van de beste smartphone-camera's zijn erg belangrijk en geven je meer vrijheid om tot je gewenste beelden te komen. De beste smartphone-camera's hebben steeds meer ingebouwde opties.

De bediening draagt uiteraard ook bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Vooral bij een goede seniorentelefoon is dit belangrijk.

Naast de automatische point and click optie, bieden de meeste mid- tot high-end smartphones een handmatige modus. Wat je hiermee regelt, verschilt van telefoon tot telefoon, maar over het algemeen kun je de ISO aanpassen, in RAW fotograferen, de witbalans van de opname aanpassen en belichtingscompensatie gebruiken.

ISO

ISO is het niveau van de gevoeligheid van je camera voor het beschikbare licht in de scène. Hoe lager het ISO-getal, hoe minder gevoelig de camera is voor het licht, terwijl een hoger ISO-getal de gevoeligheid van je camera verhoogt.

In beide modi zijn verschillende filters beschikbaar en je vindt er ook opties voor het maken van panorama's, slo-mo, timelapse, vierkante bijgesneden beelden en video.

Video

Vergeet ook video niet, want camera's schieten meer dan alleen stilstaande beelden. Let op de resolutie waarmee de camera video opneemt en de framesnelheid. Houd er rekening mee dat als je de resolutie opvoert, de filmpjes veel meer ruimte in beslag nemen op de interne opslagruimte van je smartphone.

Detailfoto van de camera's op een iPhone 12

Terwijl een budgetsmartphone vaak een maximale videokwaliteit van 1080p of zelfs 720p heeft, verschijnt de 4K-resolutie steeds vaker op nieuwere smartphones. Dit betekent natuurlijk dat de video's die je opneemt van betere kwaliteit zijn. De nieuwste smartphones en soms zelfs de beste midrange-smartphones, bieden 4K-video met 60 fps voor nog vloeiendere opnamen.

Controleer of stabilisatie wordt gebruikt bij het opnemen van videobeelden omdat dit de kwaliteit aanzienlijk verbetert en de optie om continu autofocus (AF) te gebruiken tijdens het opnemen betekent ook dat je betere video's kunt opnemen.

Vergeet ook niet dat 4K-video veel ruimte in beslag neemt, dus als je geen telefoon hebt met een grote opslagcapaciteit, of een waar je geheugenkaarten in kunt gebruiken, kun je het misschien beter bij FullHD-video houden.

Slow-motion

Een leuk en creatief effect dat je misschien al online hebt gezien, is slow-motion video, waarbij de camera een video opneemt met een hoge framesnelheid, om deze in slow-motion af te spelen. Gebruik voor video de camera aan de achterkant van je telefoon, want deze is meestal van hogere kwaliteit dan de camera vooraan je smartphone.

Het is echter de moeite waard om in de details te duiken om erachter te komen hoe lang een camera kan opnemen en welke resolutie beschikbaar is, want hoe hoger de beeldsnelheid, hoe lager de videoresolutie en dus hoe lager de kwaliteit van de opnamen.

Schermgrootte

Grote smartphones zijn misschien moeilijker vast te houden, maar wanneer ons leven steeds meer wordt bepaald door wat er op het scherm gebeurt, biedt het formaat iets cruciaals: de mogelijkheid om zowel cognitief te begrijpen als emotioneel te verbinden met wat er op het scherm wordt getoond.

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat op een groter scherm meer tekst past, wat vooral handig is als je vaak online surft. Ook krijg je een beter en gedetailleerder beeld van de foto of video die je wilt maken.

Een kleine smartphone is prima als je vooral sms't of belt met je telefoon, maar zodra je tekst op een website probeert te lezen, is dat kleine scherm ineens een groot ongemak.

Schermtype

Wat het schermtype betreft, zijn de meeste display-experts en consumenten het erover eens dat oled-schermen 's werelds beste smartphoneschermen zijn. De beste oled-schermen voor smartphones zijn de super amoled-schermen die door Samsung worden geproduceerd, maar ook andere oled-producenten produceren oleds van hoge kwaliteit.

Retina is een merknaam die door Apple wordt gebruikt voor IPS-lcd- en oled-displays die een hogere pixeldichtheid hebben dan de traditionele Apple displays. Het doel van Retina-schermen is om de weergave van tekst en afbeeldingen extreem scherp te maken, zodat pixels niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

Wat voor schermtype je telefoon ook heeft, het is belangrijk om je telefoon te beschermen tegen krassen en andere potentiële schade. Dit doe je door simpelweg een screenprotector te gebruiken. Smartphones met een onbeschadigd scherm zijn later ook weer sneller door te verkopen.

Batterijlevensduur

Een goede batterijlevensduur is essentieel. Als je de camera gebruikt, sms't, kaarten bekijkt, op sociale media surft en vidoe's streamt, is het wel zo prettig als de batterij tenminste een dag of langer meegaat. Een batterij van minimum 4000 mAh is aangeraden.

Overweeg een draagbare powerbank als je zeker wilt zijn dat de telefoon de hele dag meegaat indien je geen toegang hebt tot een stopcontact.

Functies om te overwegen

Waterbestendig

Waterbestendige smartphone

Een telefoon die bestand is tegen water en stof is mooi meegenomen, zeker vanuit het oogpunt van fotografie.

Als je smartphone waterbestendig is, het je ook de mogelijkheid om foto's te maken in de regen of zelfs onder water (tot een bepaalde diepte en voor een bepaalde tijdsduur).

Tot nu toe hebben alle smartphones een limiet aan hoe lang ze water kunnen weerstaan (als je ze gebruikt zonder waterdichte behuizing). De IP-certificering vertelt je hoe water- en stofdicht de telefoon is, waarbij het eerste cijfer achter de afkorting staat voor stofbestendigheid en het tweede voor waterdichtheid.

Uitbreidbaar geheugen

Het interne geheugen van smartphones kán enorm zijn, dus de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, maar de optie om er een te gebruiken is altijd handig. De beste Android-telefoon heeft vaak een microSD-sleuf, maar iPhones hebben die niet.

Bij een dual-sim-smartphone dient een microSD-sleuf in veel gevallen ook als de sleuf voor een tweede simkaart. In dat geval moet je kiezen tussen extra opslag, en een tweede simkaart. Vergeet jezelf niet te verdiepen in een goede mobiele provider. Een andere optie is een sim-onlyabonnement: deze zijn vaak voordeliger.

Kijk ook of er gratis cloud back-upopslag wordt aangeboden, wat erg handig is als je je smartphone kwijtraakt of kapot gaat. Door je foto's in de cloud op te slaan in plaats van op je toestel, kun je je lokale opslag leegvegen zonder je foto's kwijt te raken. Die staan toch in de cloud.

De drie grote spelers, Apple, Google en Microsoft, bieden allemaal verschillende niveaus van gratis en betaalde cloudopslag. Een docking station helpt je bij het overzetten van je foto's naar je laptop of computer.

Fotografie-apps

Voor zowel iOS als Android-toestellen zijn er letterlijk duizenden apps, hoewel de Google Play store er meer heeft dan de Apple App Store, gewoon omdat het makkelijker is om apps te maken en beschikbaar te maken op het Android-platform.

Met apps kun je alles doen, van foto's bewerken tot grappige gifs maken. Snapseed (voor Android en iOS) en de fotobewerkingsapps van Adobe, zoals Adobe Photoshop Fix (voor Android), zijn bijzonder goed en je vindt ook talloze goede apps om fotocollages te maken.

De 5 beste camera-smartphones onder elkaar

1. Samsung Galaxy A13 zwart

1. Samsung Galaxy A13 zwart
Type scherm: Amoled
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Besturingssysteem: Android 12
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Schermgrootte: 6.6 inch
Type aansluiting: USB-C
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom , Portretmodus
Aantal megapixels: 50 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 8 megapixels

2. Nokia C2 2nd Edition blauw

2. Nokia C2 2nd Edition blauw
Type scherm: IPS-LCD
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 1
Besturingssysteem: Android 11 Go
Resolutie: 960 x 480 pixels
Schermgrootte: 5.7 inch
Type aansluiting: USB-C
Batterij capaciteit: 2400 mAh
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Quad core (4)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera opties: Flitser , Ultra Wide Angle
Aantal megapixels: 5 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 2 megapixels

3. Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

3. Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Type scherm: Amoled
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 4
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Besturingssysteem: Android 12
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Schermgrootte: 6.5 inch
Type aansluiting: USB-C
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Processorkernen: Octa core (8)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom , Ultra Wide Angle
Aantal megapixels: 64 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels

4. Motorola Moto e20 grijs

4. Motorola Moto e20 grijs
Type scherm: LCD
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 2
IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)
Besturingssysteem: Android 11
Resolutie: 1600 x 720 pixels
Schermgrootte: 6.5 inch
Type aansluiting: USB-C
Batterij capaciteit: 4000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Octa core (8)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera opties: Nachtmodus , Portretmodus , Artificial Intelligence (AI) , Flitser
Aantal megapixels: 13 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels

5. Samsung UMS9230 zwart

5. Samsung UMS9230 zwart
Type scherm: LCD
Aantal camera's voorzijde: 1
Aantal camera's achterzijde: 3
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Besturingssysteem: Android 11
Resolutie: 1600 x 720 pixels
Schermgrootte: 6.5 inch
Type aansluiting: USB-C
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom
Aantal megapixels: 12 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels

Veelgestelde vragen over camera smartphones

Waarom zijn iPhone-foto's beter dan Samsung?

Als een foto er beter uitziet dan een andere met een vergelijkbare compositie, is dat bijna altijd door de kleuren en het contrast, en zelden de scherpte. Apple geeft je gewoon een mooiere, meer gebalanceerde belichting en kleurenpallet dan Samsung.

Hoe iemand kleur ervaart is subjectief; sommigen prefereren om die reden de foto's van een goede Samsung-telefoon.

Is een camera-smartphone handig?

Het verwerken en delen van foto's van de beste smartphone-camera's is veel eenvoudiger dan vanaf een echte camera. Telefoons zijn gebouwd voor connectiviteit. De interne beeldmanipulatie, hetzij native of in een willekeurig aantal apps, is indrukwekkend. Het nadeel bij het nabewerken van foto's op je telefoon, is dat ze snel aan kwaliteit verliezen.

Kan een smartphone een spiegelreflexcamera vervangen?

Vanuit het perspectief van een professionele fotograaf, met high-end apparatuur, is het antwoord duidelijk "nee". Op bruiloften en sportevenementen ga je professionele fotografen geen smartphone zien gebruiken.

Een spiegelreflexcamera geeft je meer creatieve controle over de belichting. Je hebt absolute controle over je sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen, zodat je die onscherpe watervallen en prachtige bokeh-achtergronden kunt creëren. Smartphones simuleren veel van deze scenario's, maar ze zijn slechts zo goed als de software waarmee ze worden geleverd.

Motorola One Zoom smartphone op tafel

Welke camera-smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget en wat voor beelden je wilt maken. Is je budget niet groot, overweeg dan een refurbished smartphone. Je krijgt vaak garantie en hogere specificaties dan een goedkopere telefoon.

Wat ik ook voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste camera-smartphone. Zo kun jij de beste keus maken! 💪

Aantal camera's achterzijdeResolutieSchermgrootteOpslagcapaciteitAantal megapixelsAantal megapixels frontcamera
1Samsung Galaxy A13 zwart31080 x 2400 pixels6.6 inch128 GB50 megapixels8 megapixels
2Nokia C2 2nd Edition blauw1960 x 480 pixels5.7 inch32 GB5 megapixels2 megapixels
3Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met41080 x 2400 pixels6.5 inch128 GB64 megapixels32 megapixels
4Motorola Moto e20 grijs21600 x 720 pixels6.5 inch32 GB13 megapixels5 megapixels
5Samsung UMS9230 zwart31600 x 720 pixels6.5 inch64 GB12 megapixels5 megapixels

Samsung Galaxy A13 zwart

Aantal camera's achterzijde: 3

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Schermgrootte: 6.6 inch

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 50 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 8 megapixels

Nokia C2 2nd Edition blauw

Aantal camera's achterzijde: 1

Resolutie: 960 x 480 pixels

Schermgrootte: 5.7 inch

Opslagcapaciteit: 32 GB

Aantal megapixels: 5 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 2 megapixels

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

Aantal camera's achterzijde: 4

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Schermgrootte: 6.5 inch

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 64 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels

Motorola Moto e20 grijs

Aantal camera's achterzijde: 2

Resolutie: 1600 x 720 pixels

Schermgrootte: 6.5 inch

Opslagcapaciteit: 32 GB

Aantal megapixels: 13 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels

Samsung UMS9230 zwart

Aantal camera's achterzijde: 3

Resolutie: 1600 x 720 pixels

Schermgrootte: 6.5 inch

Opslagcapaciteit: 64 GB

Aantal megapixels: 12 megapixels

Aantal megapixels frontcamera: 5 megapixels

Conclusie

Smartphones brengen een revolutie teweeg in de fotografische workflow. Om iets te doen met foto's die met een traditionele digitale camera zijn genomen, moet je veel moeite doen en vaak een aantal ingewikkelde stappen doorlopen.

Met de beste apps is nabewerking eenvoudig en snel. Met smartphones die op de cloud zijn aangesloten, is het ook niet langer nodig om je foto's handmatig naar een computer te uploaden, ze met de hand te ordenen en ze ten slotte te verwerken en te delen.

Welke camera-smartphone uit onze favorieten mag jouw mooiste momenten vastleggen? We horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?