De Beste iPhone Heeft Alles in Huis wat je Wenst

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Nog niet overtuigd? Siri, Steve Jobs en de koopgids in dit artikel bevestigen het! 😉

De Beste iPhone Heeft Alles in Huis wat je Wenst

Je kent het vast wel: je kijkt om je heen en het lijkt wel of iedereen bezeten is door zijn smartphone. Met de beste iPhone begrijp je waarom: het is een camera, gameconsole, computer en hulpje in één. Ineens is het niet zo gek om er zoveel mee bezig te zijn.

Maar waar moet een iPhone aan voldoen om geprezen te worden met de titel ‘de beste iPhone’? Er is zoveel dat daarbij meespeelt dat we dit artikel daaraan wijden. Hier vind je een handige koopgids en onze top 5, zodat jij straks optimaal geniet van je nieuwe iPhone! 🥳

Apple iPhone 11 zwart 1

Apple iPhone 11 zwart 1
Gewicht: 371 g
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 64 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3110 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2019
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Bekijk op Bol.com

Apple iPhone 14 zwart

Apple iPhone 14 zwart
Gewicht: 330 g
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3279 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2022
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Bekijk op Bol.com

Apple iPhone 13 zwart

Apple iPhone 13 zwart
Gewicht: 312 g
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3240 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2021
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Bekijk op Bol.com

iPhone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Je hebt je selectie al gemaakt uit de verschillende smartphone-merken, en nu sta je op het punt om een iPhone te kopen. Maar nu moet je nog kiezen uit alle iPhone-modellen en dat is nog best lastig. In deze koopgids helpen we je daar een handje bij!

iPhone-modellenreeks

Apple kondigde in 2007 de eerste iPhone aan en dit was het begin van de doorbraak van de smartphone. Het was een groot succes en dat is zo gebleven. Inmiddels heeft iPhone meerdere modellen uitgebracht.

Meerdere verschillende iPhone-modellen naast- en bovenelkaar neergelegd op een grijze, stoffen ondergrond

De namen hiervan zijn tot nu toe vrij simpel: iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, enzovoort. Een enkele keer zagen we een kleine uitzondering. Zo werd er geen iPhone 10 uitgebracht, maar een iPhone X. Origineel is het niet, want X is het Romeinse cijfer voor 10. 😜

Tegenwoordig brengt Apple meerdere modellen tegelijkertijd uit. Zo kregen we in 2021 niet alleen de iPhone 13, maar een reeks van vier iPhone-modellen: iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Dit is hetzelfde als bij voorgaande modellen en lijkt een beetje de norm te zijn.

Iedere smartphone in de reeks is net wat anders. Hierbij geldt (Y is hier willekeurig):

 • De iPhone Y: dit is het basismodel van de nieuwe iPhone. Dit is een verbetering vergeleken met het voorgaande basismodel. Het is een high-end model, maar heeft niet de extra krachtige specificaties die de pro-modellen wel hebben. Zo blijft de prijs wat vriendelijker.
 • De iPhone Y Mini: dit is een kleiner alternatief voor de iPhone Y. Hij heeft dezelfde functies en is net zo krachtig, maar is een compactere versie. De Mini-variant is gemaakt voor de mensen die wel willen genieten van het beste van het beste, maar liever een kleine smartphone hebben.
 • De iPhone Y Pro: dit is de opgevoerde versie van de iPhone Y. Dit model heeft doorgaans een betere camera, batterij en processor.
 • De iPhone Y Pro Max: dit is de grote broer van de reeks. De Pro Max is het grootste model. In sommige reeksen is de iPhone Pro Max qua prestaties en functies geheel hetzelfde als de Pro en in andere reeksen is de camera, batterij en processor weer wat beter, maar dit verschil is meestal relatief klein.

De bovenstaande reeks is een voorbeeld en is gebaseerd op de voorgaande jaren. In de toekomst kan dit veranderen.

Ook zien we deze reeks niet bij ieder uitgebracht model. Zo heeft Apple in 2020 de nieuwe versie van de oude SE uitgebracht: de iPhone SE 2020. Apple heeft dit model, en zijn opvolgers, uitgebracht als budgetoptie tussen alle populaire high-end toestellen.

Ieder model en iedere reeks is net wat anders, het is daarom belangrijk dat je alle onderdelen bekijkt en voor jezelf bepaalt wat je wenst op je nieuwe iPhone. Het volgende deel van de koopgids richt zich op deze koopcriteria. 👇

De camera

Grijze iPhone 13 pro leunt tegen een cameratoestel aan

iPhone strijd al jaren met andere grote merken om de eerste plaats voor de beste camera-smartphone op de markt en dat is niet voor niets. Als je een smartphone zoekt met een goede camera zit je bij Apple sowieso goed.

Hierbij geldt: hoe duurder de telefoon, hoe beter de camera. Ieder jaar verbetert Apple de camera’s op de iPhone en ieder jaar zien we dat de krachtpatser van de nieuwe reeks de beste camera heeft, en daar betaal je nu eenmaal meer voor. 😅

De specificaties van een camera zijn zo breed, dat dit niet zo één, twee, drie uit te leggen is. En om je al dat leeswerk te besparen, zal ik het wat makkelijker maken.

Doorgaans geldt: hoe meer camera’s, hoe beter. Deze camera’s werken niet zozeer los van elkaar, maar hebben als het ware ieder een eigen specialisatie. En hoe meer specialisaties, hoe beter het eindresultaat.

Let ook op de soort lenzen die de iPhone heeft. De meest voorkomende smartphone-lenzen zijn:

 • Macro: voor het fotograferen van objecten dicht bij de lens.
 • Telephoto: voor het inzoomen en het fotograferen van objecten in de verte.
 • Wide: voor foto’s met een grotere beeldhoek.
 • Ultrawide: voor foto’s met een nóg grotere beeldhoek.

Let bij de videocamera op de videoresolutie en het aantal frames per second (FPS). Daarnaast zijn er nog een aantal functies en opties, maar zoals ik al aangaf, zijn de opties eindeloos en niet zo één, twee, drie uit te leggen, maar met deze kennis weet je genoeg om de camera’s met elkaar te vergelijken.

De batterij

De batterij is ook een belangrijk onderdeel. Het belangrijkste hiervan is de capaciteit. De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh. En hoe meer mAh, hoe meer energie de batterij heeft om aan de iPhone af te geven.

Meer mAh betekent niet per se dat de batterij langer meegaat. Dit hangt af van welke apps je gebruikt en hoe stroomintensief deze zijn en de helderheid en instellingen van het scherm. Ook zijn er enkele instellingen die invloed hebben op het batterijverbruik.

IPhone die draadloos oplaadt op een bureau met ernaast een muis en een monitor en eronder een case van draadloze oordoppen

Wat ook belangrijk is, is hoe snel de batterij oplaadt en of de iPhone draadloos opladen ondersteunt. Draadloos opladen heeft als voordeel dat je de telefoon simpelweg op de oplader legt en hem er weer afhaalt als je hem nodig hebt of wanneer die vol is: lekker makkelijk!

En misschien wel nog handiger: wanneer de oplaadpoort van de iPhone (tijdelijk) niet werkt, heb je de draadloze oplader nog als back-up! 👍

Het enige ‘nadeel’ van draadloos opladen, is dat deze techniek minder snel is dan bedraad opladen. Ondanks dat de draadloze laadtechniek steeds verbetert, is de beste draadloze oplader nog niet zo snel als de beste bedrade oplader.

Opslagcapaciteit

Apple brengt zijn modellen uit met verschillende opslagcapaciteiten. Bedenk vooraf hoeveel je denkt nodig te hebben, want Apple biedt geen mogelijkheid om een SD-kaart in de telefoon te stoppen.

Wanneer de telefoon vol is, ben je genoodzaakt enkele bestanden te verwijderen of over te zetten naar een pc of andere opslagplek.

Daarnaast introduceerde Apple in 2021 de Cinematic mode waarin je een bepaalde diepte creëert tijdens het filmen. Het is een soort bewerkbare portretmodus, maar dan voor video's.

Er zit een addertje onder het gras: deze modus is alleen verkrijgbaar op iPhones met een opslagcapaciteit van 256 GB of meer. 🙁

Externe opslagopties

Wanneer je iPhone vol is en je geen bestanden wil verwijderen heb je meerdere opslagopties:

 • Je kunt de telefoon direct via een usb-kabel met je pc verbinden. Via de pc selecteer je de bestanden die je wil importeren en zo plaats je deze op de pc.
 • Je kunt ook gebruikmaken van een clouddienst zoals Dropbox of Google Foto’s. Koppel zowel je iPhone als je pc hieraan en upload de bestanden van je iPhone (automatisch) naar de cloud. Verwijder ze vervolgens en bekijk ze online, of importeer ze en sla ze op via de pc.
 • Daarnaast kun je gebruikmaken van een docking station. Koppel je iPhone hieraan en koppel het station met je pc. Importeer de bestanden op je pc of koppel een extern opslagapparaat aan het station om de bestanden direct over te zetten naar het opslagapparaat.

Softwareondersteuning en budget

Vanaf de iPhone 7 werden de modellen ieder jaar duurder en beter. Dit leidde tot het moment dat Apple enkel nog high-end toestellen uitbracht op de markt.

Daar kwam verandering in zodra Apple de nieuwe versie van de iPhone SE introduceerde. Vanaf dat moment stelde Apple een budgetsmartphone beschikbaar.

De budgetsmartphones van Apple zijn meestal duurder dan de budgetsmartphones van andere smartphone-merken. Een eventuele oplossing is het aanschaffen van een ouder Apple-model. Dit is ook een overweging als je wel een high-end model wenst, maar niet de volle prijs wil betalen.

Wellicht klinkt het nu als een betere keuze om voor een ouder model of voor een ander merk te gaan als je een goede budgetsmartphone zoekt. Maar dat klopt niet helemaal.

De softwareondersteuning bepaalt mede hoelang een smartphone werkend blijft. Wanneer je voor een ouder model gaat, geniet je minder lang van deze ondersteuning. iPhones hebben gemiddeld een ondersteuning van 5 tot 6 jaar en dit is aardig wat langer dan bij andere merken het geval is.

Je betaalt misschien wat meer voor de budgetsmartphone van Apple, maar deze gaan (in ieder geval wat betreft de software) langer mee dan andere budgetsmartphones. Grote kans dat je op langere termijn goedkoper uit bent! 🤑

Witte smartphone met een zwart scherm op een houten ondergrond met daarnaast een aantal simkaarten

Apple en dual-sim

Er zijn nauwelijks iPhones beschikbaar met de mogelijkheid om twee fysieke simkaarten in de telefoon te plaatsen. Tegenwoordig hebben bijna alle iPhones een simtray waarin maar één simkaart past. Dit houdt niet in dat recentere iPhones geen dual-sim ondersteunen.

Meestal is een iPhone wel een dual-sim-smartphone, maar dual-sim werkt net wat anders bij Apple dan bij andere merken. Om dual-sim te gebruiken, heb je naast de fysieke simkaart een eSIM nodig. Dit is een digitale simkaart die je via de instellingen als het ware ‘installeert’ op de smartphone.

Let op!

Op dit moment ondersteunen nog niet alle mobiele providers in Nederland de eSIM. Als je een dual-sim-smartphone behoeft en een Apple koopt, is het van belang dat dit je eerst controleert.

Overige koopcriteria

De belangrijkste onderdelen van een iPhone zijn hiervoor al besproken. Hiernaast zijn er nog enkele functionaliteiten en opties die mogelijk belangrijk voor je zijn. 🧐

Stof- en waterbestendigheid

Geen enkele iPhone heeft een garantie voor waterschade of schade door stof. Toch is het wel handig als een iPhone hier een certificering voor heeft. Het is een fijne zekerheid om schade te voorkomen als je in de buurt van water of een stoffige omgeving bent.

Iedere iPhone vanaf de iPhone 7 heeft een IP-certificering. De IP-certificering geeft aan in hoeverre de iPhone stof- en waterdicht is.

Type ontgrendeling

Bij iedere iPhone heb je de keuze om de telefoon te beveiligen en ontgrendelen met een cijfercode of om er helemaal geen ontgrendeling op te zetten.

iphone open op wifiwijs.nl

De komst van de iPhone 5s bracht een andere ontgrendelingsmethode met zich mee: Touch ID. Dit geeft je de optie om je iPhone, naast het gebruik van een code, te ontgrendelen met je vingerafdruk.

En met de introductie van de iPhone X-reeks werd Face ID op de iPhone de wereld ingebracht. Hiermee ontgrendel je, wederom naast het gebruik van een code, de iPhone met een scan van je gezicht.

Er zijn geen modellen met zowel Touch ID als Face ID, en het is ook niet zo dat ieder model uitgebracht na de iPhone X werkt met Face ID, zo hebben de SE 2020 en de SE 2022 Touch ID. Het is maar net wat je fijn vindt, als je het überhaupt belangrijk vindt. 😅

4G internet of 5G internet

Een smartphone zou geen smartphone zijn zonder mobiel internet. Tegenwoordig maken smartphones gebruik van het 4G of 5G-netwerk. 5G zagen we voor het eerst op een smartphone in begin 2020.

iPhone volgde wat later (eind 2020) met de iPhone 12 als hun eerste smartphone die gebruik maakt van het 5G-netwerk.

Het 5G-netwerk is sneller en stabieler dan het 4G-netwerk, maar naar verwachting blijft 4G nog jarenlang werken. Daarnaast staat 5G nog in de kinderschoenen, waardoor het verschil tussen de twee netwerken nog relatief klein is en bovendien is 5G op dit moment niet overal beschikbaar.

De 5 beste iPhones onder elkaar

1. Apple iPhone 11 zwart 1

1. Apple iPhone 11 zwart 1
Gewicht: 371 g
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 64 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3110 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2019
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

2. Apple iPhone 14 zwart

2. Apple iPhone 14 zwart
Gewicht: 330 g
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3279 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2022
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

3. Apple iPhone 13 zwart

3. Apple iPhone 13 zwart
Gewicht: 312 g
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 3240 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2021
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

4. Apple iPhone SE 3 (2022) wit

4. Apple iPhone SE 3 (2022) wit
Gewicht: 281 g
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 64 GB
Aantal camera's achterzijde: 1
Aantal camera's voorzijde: 1
Batterij capaciteit: 1821 mAh
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2022
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

5. Apple iPhone SE (2022) zwart

5. Apple iPhone SE (2022) zwart
Gewicht: 280 g
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 64 GB
Aantal camera's achterzijde: 1
Aantal camera's voorzijde: 1
Draadloos opladen: Ja
Introductiejaar: 2022
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Veelgestelde vragen over iPhones

De koopgids in dit artikel geeft je alle informatie over iPhones in het algemeen, maar het is mogelijk dat je nog (andere) vragen hebt. Hopelijk geven onderstaande vragen en hun antwoorden, het antwoord op je vraag. Zo niet, laat het ons dan weten! 🙂

📸 Welke iPhone heeft de beste camera?

Momenteel heeft de iPhone 13 Pro (Max) de beste camera. iPhone brengt ieder jaar een nieuwe reeks high-end toestellen uit met verbeterde camera’s. In die reeks hebben de iPhone Pro en de iPhone Pro Max de beste camera's.

Af en toe brengt Apple een Pro Max uit met een betere camera dan de Pro en in sommige gevallen is deze hetzelfde.

🔋 Welke iPhone heeft de beste batterijduur?

Op dit moment komt de iPhone 13 Pro Max het beste uit de test als het gaat om batterijduur. Er zijn verschillende testen waaruit blijkt dat de batterij tot 28 uur meegaat bij het afspelen van offline video’s. Dit is 6 uur meer dan de iPhone 13 en 8 uur meer dan de iPhone 12 Pro Max. Samen vormen ze de top 3.

📡 Heb ik een iPhone nodig met 5G of is 4G voldoende?

Dat is een kwestie van voorkeur. 5G is sneller, stabieler en is future-proof. Daarentegen is 5G nog relatief nieuw waardoor het verschil tussen het 4G en 5G-netwerk nog relatief klein is. Bovendien is 5G nog niet overal beschikbaar en blijft 4G naar verwachting nog jarenlang werkzaam.

Welke iPhone moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek (net als iedere iPhone). Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste iPhone. Zo maak jij de beste keus!

GewichtDual-simOpslagcapaciteitAantal camera's achterzijdeAantal camera's voorzijdeBatterij capaciteitDraadloos opladenIntroductiejaar
1Apple iPhone 11 zwart 1371 gJa64 GB213110 mAhJa2019
2Apple iPhone 14 zwart330 gNee128 GB213279 mAhJa2022
3Apple iPhone 13 zwart312 gNee128 GB213240 mAhJa2021
4Apple iPhone SE 3 (2022) wit281 gJa64 GB111821 mAhJa2022
5Apple iPhone SE (2022) zwart280 gJa64 GB111821 mAhJa2022

Apple iPhone 11 zwart 1

Gewicht: 371 g

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 64 GB

Aantal camera's achterzijde: 2

Aantal camera's voorzijde: 1

Batterij capaciteit: 3110 mAh

Draadloos opladen: Ja

Introductiejaar: 2019

Apple iPhone 14 zwart

Gewicht: 330 g

Dual-sim: Nee

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal camera's achterzijde: 2

Aantal camera's voorzijde: 1

Batterij capaciteit: 3279 mAh

Draadloos opladen: Ja

Introductiejaar: 2022

Apple iPhone 13 zwart

Gewicht: 312 g

Dual-sim: Nee

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal camera's achterzijde: 2

Aantal camera's voorzijde: 1

Batterij capaciteit: 3240 mAh

Draadloos opladen: Ja

Introductiejaar: 2021

Apple iPhone SE 3 (2022) wit

Gewicht: 281 g

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 64 GB

Aantal camera's achterzijde: 1

Aantal camera's voorzijde: 1

Batterij capaciteit: 1821 mAh

Draadloos opladen: Ja

Introductiejaar: 2022

Apple iPhone SE (2022) zwart

Gewicht: 280 g

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 64 GB

Aantal camera's achterzijde: 1

Aantal camera's voorzijde: 1

Batterij capaciteit: 1821 mAh

Draadloos opladen: Ja

Introductiejaar: 2022

Conclusie

De camera, de batterij, de opslag, de software... Het zou geen iPhone zijn zonder deze onderdelen. Maar je moet maar net weten wat het precies inhoudt, zodat je er bepaalde eisen aan kunt stellen en op die manier kiest voor de beste iPhone.

Hopelijk heeft deze koopgids je daarmee geholpen en heb je nu niet alleen een selectie gemaakt uit de verschillende smartphone-merken, maar ook van de verschillende iPhones. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?