Omarm het Gemak van de Beste Draadloze Oplader

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Omarm het Gemak van de Beste Draadloze Oplader

Ben je altijd je oplader kwijt? Ben je het beu om elke keer de knopen uit je oplaadsnoer te halen? Werkt de oplaadpoort van je telefoon niet lekker? Met de beste draadloze oplader is dit verleden tijd! Leg je toestel op de oplader en that's it!

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is toch waar! In dit artikel vind je een handige koopgids en onze top 5 om ervoor te zorgen dat jij straks geniet van het gemak van de beste draadloze oplader! 🤩

Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwart

Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwart
Geschikt voor type apparaat: Horloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker
Kabellengte: 0.4 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 86 g
led-indicator: Ja
Watt: 15 W
Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel
Bekijk op Bol.com

Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwart

Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwart
Kabellengte: 1 m
Gewicht: 87 g
Bekijk op Bol.com

Apple MagSafe draadloze oplader wit

Apple MagSafe draadloze oplader wit
Geschikt voor type apparaat: Smartphone , Draadloze oortjes
Kabellengte: 1 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 81 g
led-indicator: Nee
Qi Gecertificeerd: Ja
Watt: 15 W
Stroomaansluiting: Netstroom
Bekijk op Bol.com

Draadloze oplader koopgids: hoe maak je de beste koop?

Draadloos opladen is niet helemaal draadloos. De draadloze oplader werkt pas nadat je de kabel ervan in een stopcontact steekt, maar de verbinding tussen de oplader en je apparaat is wel draadloos. 

Er zijn twee manieren van draadloos opladen: je legt het apparaat op de oplader of in de buurt van de oplader. Hierover en over al het andere wat te weten valt over draadloze opladers, lees je in deze koopgids. 👇

Draadloos oplaadbare apparaten

Velen denken dat draadloos opladen een gloednieuwe technologie is, maar het principe waarop draadloos opladen berust, werd al in 1831 ontdekt door Michael Faraday en Joseph Henry.

En in de jaren negentig van de vorige eeuw verscheen de draadloze oplaadtechniek van de elektrische tandenborstel, zoals die nu nog steeds bestaat.

Sinds 2009 experimenteren smartphoneproducenten met draadloze opladers en sindsdien zien we steeds meer draadloos oplaadbare smartphones. Als je een smartphone hebt van een paar jaar oud, is de kans groot dat je deze draadloos kunt opladen, zeker als je de beste iPhone of Samsung hebt.

Een smartphone, smartwacht, laptop en tablet op een wit tafelblad

Er verschijnen steeds meer apparaten die draadloos opladen ondersteunen. Zo kun je veel draadloze oordopjes op deze manier opladen en is een smartwatch uit de topklasse doorgaans uitgerust met deze techniek.

Ook bij tablets zien we de techniek steeds vaker. Samsung loopt hierbij voorop en Apple laat nog op zich wachten. Een goede iPad is, misschien tot je verbazing, nog niet draadloos op te laden.

Naar verwachting verschijnen in de toekomst iPads en andere tablets die draadloos oplaadbaar zijn, net als andere apparaten.

De techniek achter draadloos opladen

Er zijn twee manieren om je apparaat draadloos op te laden: inductief opladen en resonant opladen.

Bij inductief opladen is rechtstreeks en fysiek contact nodig tussen de oplader en het apparaat. Bij resonant opladen is geen fysiek contact nodig, maar moeten de oplader en het apparaat zich in elkaars buurt bevinden.

Close-up van een smartphone op een draadloze oplader voor een laptop waarop de website van Wifiwijs geopend is

Wanneer het apparaat draadloos opladen ondersteunt, heeft deze een zogenaamde spoel. De draadloze oplader heeft ook een spoel. De stroom die de draadloze oplader ontvangt, wekt een magnetisch veld op in de spoel van de oplader.

Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat de elektronen die in de spoel van het apparaat zitten, bewegen. Deze bewegende elektronen vormen de elektriciteit die de batterij van het apparaat oplaadt.

Zowel de inductieve oplaadtechniek als de resonante oplaadtechniek berust hierop. Het verschil is dat een resonante oplader een groter magnetisch veld opwekt, waardoor het apparaat zich ook op afstand nog in het veld bevindt.

De maximale afstand tussen de oplader en het apparaat is afhankelijk van de oplader en hoe groot het magnetisch veld is dat deze creëert. Het voordeel van resonant opladen is dat, als de maximale afstand groot genoeg is, je de telefoon niet hoeft weg te leggen en zo kunt gebruiken tijdens het opladen.

De meeste draadloze opladers maken gebruik van de inductieve oplaadtechniek, omdat de techniek voor resonant opladen minder ver ontwikkeld is. Dit is bovendien de reden dat resonantie-opladers duurder zijn.

Draadloos is de toekomst?

Ondanks dat de techniek achter het draadloos opladen al jaren bestaat, is deze nog volop in ontwikkeling. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar wanneer deze ver genoeg ontwikkeld is, is de kans aanwezig dat straks steeds meer apparaten draadloos oplaadbaar zijn. 

Het is goed mogelijk dat we daarom in de toekomst ook apparaten zoals televisies en pc's zien die je draadloos op kunt laden. Sterker nog: deze oplaadtechniek voor elektrische auto's is al behoorlijk ver ontwikkeld. 

De voor- en nadelen van draadloos opladen

Het stressniveau stijgt bij veel mensen net zo snel als dat het energielevel van de batterij daalt. Niets is vervelender om dan eerst te zoeken naar een oplader. Dat is dan ook gelijk het eerste voordeel van een draadloze oplader.

Wanneer je snel dingen kwijt bent, zoals je oplader, is het aan te raden om een draadloze oplader op een of meerdere vaste plekken te hebben. Het is dan enkel een kwestie van je apparaat op, of in de buurt van de oplader te leggen, en voilà! 😄

Daarnaast is het zo dat, hoe vaker je de oplaadpoort van je telefoon gebruikt, des te sneller deze slijt.

Door een draadloze oplader te gebruiken, in plaats van een bedrade oplader, is de kans groot dat de oplaadpoort minder snel kapotgaat. En gaat deze toch kapot? Dan laad je het apparaat draadloos op! Het is daarom ook een goede back-up in geval van nood.

Een draadloze oplader is minder mobiel dan een bedrade oplader. Dat is zowel een nadeel als een voordeel. Het nadeel spreekt voor zich, maar het voordeel hiervan is dat de kabel van de draadloze oplader minder te verduren krijgt, daardoor minder snel slijt en daarom langer meegaat!

Nog een nadeel is dat draadloos opladen bijna altijd trager is dan bedraad opladen, maar wanneer je bijvoorbeeld je smartphone iedere nacht oplaadt, maakt het weinig verschil.

De oplaadsnelheid van een draadloze oplader

Zoals eerder vermeld, is draadloos opladen bijna altijd langzamer dan bedraad opladen. De exacte oplaadsnelheid is afhankelijk van de oplader en het apparaat. Er zijn enkele dingen om rekening mee te houden.

Te beginnen met het vermogen van het apparaat. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt en is de energie per tijdseenheid. Hoe hoger het maximale vermogen van het apparaat, hoe sneller het apparaat oplaadt met een geschikte oplader. 

Stel, je apparaat heeft een maximaal vermogen van 10 watt, dan is het zonde om een draadloze oplader van 5 watt te gebruiken, gezien deze minder snel stroom levert dan het apparaat in staat is om te ontvangen. Je benut dan de maximale oplaadsnelheid van het apparaat niet optimaal.

Ook heeft ieder merk een eigen snellaadtechniek. Met een draadloze snellader laad je je apparaat een stuk sneller op dan met een standaard draadloze oplader.

Hoe groot dit verschil is, hangt af van het merk. Apple heeft bijvoorbeeld ‘Apple MagSafe’ ontwikkeld, waarmee opladen 1,5 keer sneller is dan met een standaard draadloze oplader.

Zorg ook dat de draadloze oplader compatibel is met het apparaat. Wanneer dit niet het geval is, behaal je niet de hoogst mogelijke oplaadsnelheid. Je kunt wel een oplader gebruiken die niet is afgestemd op het apparaat, maar dan ligt het aantal watt dat de lader daadwerkelijk levert, lager dan aangegeven.

Qi-certificaat

Qi is de standaard voor draadloos opladen. Ieder apparaat dat draadloos oplaadbaar is en iedere oplader die draadloos oplaadt, werkt met de Qi-technologie. Qi geeft simpelweg aan dat draadloos opladen mogelijk is.

De Qi standaard helpt je ook met de veiligheidseisen. Wanneer een oplader een Qi-certificaat heeft, voldoet de lader aan de veiligheidseisen. Let daarom goed op of de oplader een Qi-certificaat heeft en het logo van Qi draagt.

Er zijn draadloze opladers, meestal de goedkope laders, die “werkt met Qi”, “Qi-compatibel” of iets dergelijks melden, maar dat betekent enkel dat de lader in staat is om een apparaat draadloos op te laden en niet dat de lader aan de veiligheidseisen voldoet. 🦺

De vormgeving

Draadloze oplader met een telefoon in een laadplateau in een staande positie en extra laadplateau met daarop een smartwatch

Wanneer we praten over vormgeving, denk je al snel aan design. En hoewel het oog ook wat wil, is de vormgeving bij draadloze opladers ook een kwestie van functionaliteit.

Er zijn bijvoorbeeld draadloze opladers die meerdere apparaten tegelijkertijd opladen. Zo zijn er opladers met een extra plateau voor je smartwatch en met extra grote laadplateaus om twee telefoons op te laden.

Daarnaast zijn er platte draadloze opladers waarop je je apparaat legt, maar ook staande opladers waarin je je apparaat positioneert. In een staande positie staat het apparaat steviger waardoor deze makkelijker te gebruiken is tijdens het opladen.

Ook hebben sommige draadloze opladers een led-indicator. Deze brandt zodra de verbinding tussen de oplader en het apparaat geslaagd is. Dit is handig, maar misschien niet ideaal in de slaapkamer, tenzij je graag met een nachtlampje slaapt. 😜

Let bovendien op de kabellengte van de oplader. Als deze te lang is, kan deze in de weg zitten, zeker in een auto. Maar als deze te kort is, kun je hem niet plaatsen op de gewenste plek of heb je hier een verlengsnoer voor nodig.

De 5 beste draadloze opladers onder elkaar

1. Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwart

1. Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwart
Geschikt voor type apparaat: Horloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker
Kabellengte: 0.4 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 86 g
led-indicator: Ja
Watt: 15 W
Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel

2. Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwart

2. Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwart
Kabellengte: 1 m
Gewicht: 87 g

3. Apple MagSafe draadloze oplader wit

3. Apple MagSafe draadloze oplader wit
Geschikt voor type apparaat: Smartphone , Draadloze oortjes
Kabellengte: 1 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 81 g
led-indicator: Nee
Qi Gecertificeerd: Ja
Watt: 15 W
Stroomaansluiting: Netstroom

4. iMoshion Wireless Charger Draadloze Oplader zwart

4. iMoshion Wireless Charger Draadloze Oplader zwart
Geschikt voor type apparaat: Smartphone
Kabellengte: 1 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 115 g
led-indicator: Ja
Qi Gecertificeerd: Ja
Watt: 10 W
Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel

5. Innova Essentials 3-in-1 Draadloze Oplader zwart

5. Innova Essentials 3-in-1 Draadloze Oplader zwart
Geschikt voor type apparaat: Smartphone
Kabellengte: 1 m
Quick Charging: Ja
Gewicht: 230 g
led-indicator: Ja
Watt: 15 W
Stroomaansluiting: USB-kabel | Netstroom

Veelgestelde vragen over draadloze opladers

Ik hoop dat je na het lezen van onze koopgids genoeg informatie hebt om je te helpen bij de aanschaf van de beste draadloze oplader. Mocht je toch nog vragen hebben, dan staat het antwoord hopelijk hieronder. Als dit niet zo is, laat het ons dan vooral weten! 🙂

❓ Kun je een smartphone of tablet draadloos opladen als er een hoes omheen zit?

Meestal kun je een toestel in een hoes draadloos opladen. Dit is wel afhankelijk van de oplader. Er is een maximale afstand tussen de oplader en het toestel waarbij het opladen nog werkt. Doorgaans is deze afstand minimaal een aantal millimeter en gezien de meeste hoesjes niet dikker zijn dan dat, is dit normaliter geen probleem.

🔋 Kun je een smartphone of tablet die officieel niet draadloos oplaadbaar is toch draadloos opladen?

Officieel kan dit niet, omdat deze niet de benodigde spoel bevat. In dit geval heb je een externe spoel nodig. Deze zijn er in de vorm van adapters of zijn ingebouwd in een hoes. Die verbind je met de oplaadpoort van je toestel.

Wanneer de externe spoel of hoes contact maakt met de oplader laadt het toestel alsnog draadloos op.

⚠️ Is draadloos opladen slecht voor een apparaat of toestel?

Zolang een draadloze oplader een Qi-certificaat heeft, kan het geen kwaad om deze te gebruiken.

Draadloos opladen produceert meer warmte dan bedraad opladen, maar wanneer de oplader een Qi-certificaat heeft, ben je ervan verzekerd dat de warmte gereguleerd wordt en geen schade aan het apparaat toedient.

Welke draadloze oplader moet ik kopen?

Dat hangt af van jou, je apparaat en je budget; ik kan je niet vertellen welke draadloze oplader je moet kopen. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste draadloze oplader. Zo maak jij de beste keus!

Geschikt voor type apparaatKabellengteQuick ChargingGewichtled-indicatorWattStroomaansluitingQi Gecertificeerd
1Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwartHorloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker0.4 mJa86 gJa15 WNetstroom | USB-kabel
2Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwartHorloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker1 mJa87 gJa15 WNetstroom | USB-kabel
3Apple MagSafe draadloze oplader witSmartphone , Draadloze oortjes1 mJa81 gNee15 WNetstroomJa
4iMoshion Wireless Charger Draadloze Oplader zwartSmartphone1 mJa115 gJa10 WNetstroom | USB-kabelJa
5Innova Essentials 3-in-1 Draadloze Oplader zwartSmartphone1 mJa230 gJa15 WUSB-kabel | NetstroomJa

Nuvance Draadloze Oplader 15W Inclusief mat zwart

Geschikt voor type apparaat: Horloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker

Kabellengte: 0.4 m

Quick Charging: Ja

Gewicht: 86 g

led-indicator: Ja

Watt: 15 W

Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel

Innova Essentials Draadloze Oplader QI zwart

Geschikt voor type apparaat: Horloge , Smartphone , Smartwatch , Activity tracker

Kabellengte: 1 m

Quick Charging: Ja

Gewicht: 87 g

led-indicator: Ja

Watt: 15 W

Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel

Apple MagSafe draadloze oplader wit

Geschikt voor type apparaat: Smartphone , Draadloze oortjes

Kabellengte: 1 m

Quick Charging: Ja

Gewicht: 81 g

led-indicator: Nee

Watt: 15 W

Stroomaansluiting: Netstroom

Qi Gecertificeerd: Ja

iMoshion Wireless Charger Draadloze Oplader zwart

Geschikt voor type apparaat: Smartphone

Kabellengte: 1 m

Quick Charging: Ja

Gewicht: 115 g

led-indicator: Ja

Watt: 10 W

Stroomaansluiting: Netstroom | USB-kabel

Qi Gecertificeerd: Ja

Innova Essentials 3-in-1 Draadloze Oplader zwart

Geschikt voor type apparaat: Smartphone

Kabellengte: 1 m

Quick Charging: Ja

Gewicht: 230 g

led-indicator: Ja

Watt: 15 W

Stroomaansluiting: USB-kabel | Netstroom

Qi Gecertificeerd: Ja

Conclusie

Wat laad jij straks draadloos op? Je smartphone, smartwatch of oordopjes? Of alle drie tegelijkertijd? Wat je ook draadloos op wil laden, ik hoop dat onze koopgids en de top 5 je helpen bij de keuze. Heb je nog op- of aanmerkingen? Laat het ons dan weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 👍

Was dit artikel behulpzaam?