De Beste iPad: de Topper onder de Tablets!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Is je pc te groot en je smartphone te klein? Dit is dé oplossing!

De Beste iPad: de Topper onder de Tablets!

Een smartphone is super voor vrijetijdsvermaak en lichte taken. Een pc is top voor zwaardere taken en multitasking. Met de beste iPad geniet je van de combinatie hiervan. Ideaal voor wanneer je pc niet mobiel genoeg is of simpelweg niet beschikt over de functies van een smartphone en het scherm van je smartphone te klein is!

Het kiezen van de beste iPad is makkelijker gezegd dan gedaan: je raakt als snel verdwaald door de vele opties. In dit artikel nemen we je bij de hand en helpen we je met onze koopgids en onze top 5! 😄

Apple iPad (2021)

Apple iPad (2021)
Gewicht: 910 gram
Schermgrootte: 10.2 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Batterij capaciteit: 8557 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple iPad Pro (2021)

Apple iPad Pro (2021)
Gewicht: 892 gram
Schermgrootte: 11 inch
Opslagcapaciteit: 128 GB
Batterij capaciteit: 7538 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple iPad Air (2022)

Apple iPad Air (2022)
Gewicht: 867 gram
Schermgrootte: 10.9 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Batterij capaciteit: 7606 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2022
Bekijk op Bol.comPijltje

iPad koopgids: hoe maak je de beste koop?

Vraag aan mensen om je heen wat de beste tablet is en reken er maar op dat veel mensen zeggen dat het een iPad is. Dat komt doordat een iPad makkelijk in gebruik is, een lange softwareondersteuning heeft en uitstekende prestaties levert. Wat is de dan de beste iPad? Dat hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren.

In deze koopgids neem ik de hoofdzaken met je door zodat je hierna zelf kan bepalen wat je belangrijk vindt en je straks voldaan op de bank zit met je nieuwe iPad! 😏

ipad home screen op een bureau met monitor erachter en toetsenbord ervoor

(Scherm)grootte

Met een iPad geniet je van de functionaliteiten van een iPhone, maar dan op een groter scherm. Het grotere scherm is beter geschikt voor gamen, lezen van teksten en het kijken van films en series. Bovendien is het overzichtelijker, waardoor zaken als e-mails verzenden en surfen op het internet ook makkelijker zijn.

iPads hebben verschillende (scherm)groottes en het is aan jou welke grootte je kiest. De grootte van een iPadscherm varieert doorgaans tussen de 8 en 13 inch. Een scherm van 8 inch is net wat groter dan een grote smartphone en een scherm van 13 inch is net zo groot als het scherm van een kleine laptop.

Hoe groter het scherm, hoe groter de iPad (verrassing 😜). Een kleine iPad is ideaal voor wanneer je veel onderweg bent. Een grote iPad is het geschiktst voor multitasken, werk of studie. Als je deze combineert met de Apple Pencil tover je hem om tot een tekentablet en als je een hoes met toetsenbord gebruikt, verander je de iPad in één klap tot een volwaardige tekstverwerker.

Met een tussenmaatje geniet je een beetje van beide. Wanneer je vooral gamet en films en series kijkt, raad ik een tussenmaatje aan.

iPad-modellenreeks

Apple heeft een reeks bestaande uit de iPad mini, iPad, iPad Air en de iPad Pro, met daarachter de generatie, versie of het jaartal om de nieuwe reeks te onderscheiden van de vorige. Bij iedere release heeft elke iPad in de reeks verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

De Apple iPad is het instapmodel van de reeks. Deze is het goedkoopst en heeft de traagste processor. De iPad heeft niet veel extra opties en is vooral geschikt voor de standaardtaken, zoals licht gamen en het kijken van films en series. Dit model heeft de laatste jaren een scherm van 10.2 inch.

De iPad Mini is, zoals je misschien al verwacht, het kleinste model in de reeks met een scherm dat meestal rond de 8 inch zit. Wat je wellicht niet verwacht, is dat de iPad Mini duurder is dan de iPad. De Mini heeft echter een betere processor, waardoor dit model beter presteert en beter geschikt is voor zwaardere taken.

De volgende in de reeks is de iPad Air en deze is weer een stapje beter dan de iPad Mini. Zo zien we hier weer een betere processor, een betere camera en een groter scherm. Het scherm is de laatste jaren 10.9 inch.

iPad voor een monitor met speakers ernaast

De topper in de reeks is de iPad Pro. Dit model heeft wederom een groter scherm. Momenteel heeft de nieuwste iPad twee varianten: een model van 11 inch en een model van 12.9 inch.

Ook heeft het Pro-model twee verschillende opties qua RAM. De Pro-modellen tot 1 TB hebben 8 GB RAM, net zoals de iPad Air, en de Pro-modellen met 1 of 2 TB hebben 16 GB RAM.

Het Pro-model heeft ook betere speakers, de mogelijkheid tot een hogere opslagcapaciteit, en als enige in de reeks een Thunderbolt-aansluiting.

Mede hierdoor is dit model het geschiktst voor professionele toepassingen, maar er is nog een aantal aspecten waarin het Pro-model zich onderscheidt van de rest en die deze professionele activiteiten ondersteunen.

  • Een 120Hz-scherm zorgt voor vloeiendere animaties en een betere scrolervaring, maar ook voor een snellere en vloeiendere reactie op de Apple Pencil, waardoor het gebruik hiervan preciezer en echter aanvoelt. De beelden van een 120Hz-scherm zijn uitermate vloeiend.
  • 120 fps. Om deze verversingssnelheid bij te benen, genereert de GPU (grafische processor) evenveel beelden per seconde. Dit leidt tot met name een vloeiendere game-ervaring, maar zorgen ook voor het vloeiender en levendiger afspelen van video’s met een hoge frame-rate. 
  • De iPad Pro met een 11 inch scherm heeft een indrukwekkende maximale helderheid van 600 nits; de iPad Pro met een 12.9 inch scherm heeft zelfs een maximale helderheid van 1000 nits.
  • Face ID. De iPad Pro heeft als enige in de reeks Face ID; de rest maakt gebruik van Touch ID. Naast dat je je scherm makkelijker ontgrendelt met Face ID, zorgt het ook voor meer camerafuncties zoals portretmodus in de selfiecamera.

Samenvattend: de iPad Pro blinkt uit op audio en visueel gebied en biedt de mogelijkheid tot meer programma’s door een hogere opslag, zwaardere taken door een hoger werkgeheugen, en snellere dataoverdrachten vanwege de Thunderbolt-aansluiting. Hiermee is dit model geoptimaliseerd voor foto- en videobewerking.

Apple heeft voor bijna iedereen een passende iPad. Het enige wat mist, is een goede budgettablet.

iPad is relatief duur als je het vergelijkt met andere tablets, maar goedkoop is duurkoop gaat hierbij goed op. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de 'minste' iPad in de reeks hogere prestaties levert dan de gemiddelde tablet, en met de softwareondersteuning. Over dit laatste lees je later meer. 👀

Processor

Veel mensen spreken over de processor van iPads wanneer ze het eigenlijk over de chipset hebben. De processor, ook wel CPU, is de centrale verwerkingseenheid van een apparaat en kan je zien als het brein.

De processor werkt samen met de andere onderdelen in het apparaat om taken uit te voeren. Bij iPads zitten al deze onderdelen op één chip. Dit noemen we een SoC: system-on-a-chip.

Zo'n chipset verlaagt de stroomvereisten, verhoogt de prestaties en verkleint zijn formaat, waardoor het perfect is voor een mobiel apparaat als een iPad.

Voorheen werkten alle iPads op de A-serie chips van Apple, maar in 2020 introduceerde Apple de M1-chip. Dit was het begin van de nieuwe serie chips van Apple: de M-serie. Deze serie is geheel door Apple en voor Apple ontwikkeld, waardoor het de ideale chipset is voor de apparaten van Apple.

Volgens Apple is de M1-chip 50% sneller dan de beste A-chip, de A15 Bionic, terwijl hij minder stroom verbruikt. Hierna zijn (in volgorde van oud naar nieuw) de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra uitgebracht die op hun beurt weer een verbetering zijn van hun voorganger.

De nieuwste chip is op het moment van schrijven de M2-chip, waarvan Apple beweert dat deze 18% sneller is dan de M1. Het is de nieuwe generatie van de M-serie; de kans bestaat dat we in de toekomst eenzelfde soort reeks zien als bij de M1-reeks bestaande uit een Pro, Max en Ultra.

In april 2021 zagen we de eerste iPad met een M-chip: de iPad Pro. De nieuwste iPad Air volgde ook met een M1-chip en de iPad en iPad Mini werken vooralsnog nog op de A-chip.

ipad met systeeminfo zichtbaar naast ipad doos

Opslagcapaciteit

Het is niet mogelijk om het geheugen van een iPad uit te breiden. Het is daarom belangrijk dat je bij aankoop kiest voor voldoende opslagcapaciteit. De iPad Mini, iPad en iPad Air zijn te verkrijgen in 64 GB of 256 GB. Bij de iPad Pro heb je de keuze tussen 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB en 2 TB.

Om je een idee te geven van hoeveel opslag je ongeveer nodig hebt, heb ik hieronder een overzicht voor je gemaakt. Houd er rekening mee dat iedere software-update ruimte in beslag neemt en de overige opslag na verloop van tijd steeds kleiner wordt.

OpslagMogelijkheden
64 GB 64 GB is voldoende voor het standaardgebruik waarbij je regelmatig je iPad wat opschoont.
128 GB128 GB is zo'n beetje de norm en is daarmee ideaal voor de gemiddelde gebruiker die af en toe zijn iPad opschoont.
256 GB256 GB is ideaal voor de gemiddelde gebruiker die niet zo van het opruimen en uitzoeken is, of voor de grootgebruiker die af en toe zijn iPad reorganiseert.
512 GBEen opslag van 512 GB is niet zomaar vol te krijgen en is vooral bedoeld voor grafisch gebruik, omdat grafische programma’s relatief veel ruimte in beslag nemen.
1 TB1 TB is voor professionele en grafische toepassingen. Op 1 TB bewaar je met gemak foto’s en video’s van hoge kwaliteit in RAW-formaat. Je hebt hierbij ook nog ruimte voor grafische programma’s en standaard-apps.
2 TBHet is een uitdaging om 2 TB vol te krijgen. Eén ding is zeker: als je niet eens wil nadenken over opslagruimte, zit je met 2 TB goed!

Softwareondersteuning

Apple brengt eens in de zoveel tijd een nieuwe software-update uit voor je iPad. Het is verstandig om deze uit te voeren, gezien de update zorgt voor betere prestaties. Het lost de eventuele fouten in de huidige software op en brengt nieuwe functies met zich mee.

Wanneer je de update niet uitvoert, mis je deze verbeteringen, maar heb je ook kans dat de nieuwe versies van sommige apps niet meer werken op je iPad. Apps hebben ook updates met dezelfde reden, en vanwege veiligheidsredenen werken bepaalde apps enkel op bepaalde softwareversies van een iPad.

De softwareondersteuning is de periode waarin Apple deze software-updates aanbiedt voor een iPad. Je kunt het zien als de houdbaarheidsdatum van een iPad.

Wanneer je software geen updates meer krijgt, loopt de software na verloop van tijd achter waardoor je steeds meer functies mist en er steeds minder apps werken op de iPad.

Apple heeft dan wel geen budget-iPad, maar iPads hebben wel een langere softwareondersteuning dan andere tablets, waardoor ze (in ieder geval wat betreft software) langer meegaan dan andere tablets. Op langere termijn ben je dan goedkoper uit! 🤑

ipad met software update menu open

Overige aandachtspunten

Naast de al genoemde punten in deze koopgids, is er nog een aantal punten om mee te nemen in de aankoop van een iPad. 👇

De batterij

Let bij de aanschaf van een iPad op de batterij. Het belangrijkste hiervan is de capaciteit. Dit wordt uitgedrukt in mAh en hoe meer mAh, hoe langer je zonder oplaadkabel op je iPad werkt.

Dit betekent niet per se dat een batterij met meer mAh langer meegaat. Dit hangt onder andere af van hoe stroomintensief de apps zijn die je gebruikt, de instellingen, en de helderheid en grootte van het scherm.

Kijk daarom vooral naar de batterijduur van de iPad, en lees reviews van mensen die je voorgingen. Hun praktijkervaringen kunnen je een goed idee geven van hoe de accu presteert in de praktijk. Let daarnaast ook op hoe snel de batterij oplaadt. Je wilt geen drie uur kwijt zijn om een halfvolle batterij terug te krijgen!

De camera

Of de camerakwaliteit van een iPad belangrijk is, hangt sterk af van je tabletgebruik. Wellicht vind je het fijner om de camera van een iPhone of andere goede camera-smartphone te gebruiken, maar de camera van een iPad is ook prima te gebruiken.

Net als een smartphone-camera, gebruik je de camera van een iPad voor foto’s en video’s, voor videogesprekken en om QR-codes te scannen. Als je verwacht de camera frequent te gebruiken, is de kwaliteit hiervan belangrijk. Let in dat geval goed op de cameraspecificaties van de iPad.

Cameraspecificaties

Er zijn zoveel cameraspecificaties dat je als snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hier de belangrijkste specificaties om op te letten. 🔍

Om te beginnen geldt doorgaans dat hoe meer camera’s het apparaat heeft, hoe beter de camerakwaliteit is. Deze camera’s werken niet zozeer los van elkaar, maar hebben ieder een eigen specialisatie. En hoe meer specialisaties, des te beter het eindresultaat.

Let ook op de soort lenzen die de iPad heeft. De meest voorkomende lenzen zijn:

  • Macro: voor het fotograferen van objecten dicht bij de lens.
  • Telephoto: voor het inzoomen en het fotograferen van objecten in de verte.
  • Wide: voor foto’s met een grotere beeldhoek.
  • Ultrawide: voor foto’s met een nóg grotere beeldhoek.

Let ook op het aantal megapixels en het f-getal (diafragma) voor fotografie in slechtverlichte ruimtes, en let bij de videocamera vooral op de videoresolutie en het aantal frames per second (fps).

Wifi of wifi + cellular

De zogenaamde cellular-modellen kun je verbinden met mobiel internet en hebben een sim-kaartslot. Hierin plaats je een sim-kaart – prepaid, of met een sim-onlyabonnement – waarna je gebruik kan maken van mobiele data. Als de iPad geen wifi-verbinding heeft, schakelt deze over naar het mobiele netwerk en gebruikt het de databundel van je simkaart.

De modellen met 4G of 5G zijn duurder dan de modellen die enkel wifi kunnen gebruiken. De specificaties van de iPad met of zonder mobiel internet zijn verder hetzelfde, op één onderdeel na: enkel de modellen met mobiele data hebben een ingebouwde gps-ontvanger. Een wifi-iPad is daarom niet geschikt voor navigatie en een cellular-iPad wel.

De 5 beste iPads onder elkaar

1. Apple iPad (2021)

1. Apple iPad (2021)
Gewicht: 910 gram
Schermgrootte: 10.2 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Batterij capaciteit: 8557 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021

2. Apple iPad Pro (2021)

2. Apple iPad Pro (2021)
Gewicht: 892 gram
Schermgrootte: 11 inch
Opslagcapaciteit: 128 GB
Batterij capaciteit: 7538 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021

3. Apple iPad Air (2022)

3. Apple iPad Air (2022)
Gewicht: 867 gram
Schermgrootte: 10.9 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Batterij capaciteit: 7606 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2022

4. Apple iPad (2021)

4. Apple iPad (2021)
Gewicht: 906 gram
Schermgrootte: 10.2 inch
Opslagcapaciteit: 256 GB
Batterij capaciteit: 7040 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021

5. Apple iPad Pro (2021)

5. Apple iPad Pro (2021)
Gewicht: 1160 gram
Schermgrootte: 12.9 inch
Opslagcapaciteit: 128 GB
Batterij capaciteit: 9720 mAh
Verbinding: WiFi
Introductiejaar: 2021

Veelgestelde vragen over iPads

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over iPads. Heb je toch nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!

🆚 Wat is het verschil tussen een iPad en tablet?

Tablet is de benaming van het type apparaat. Een iPad is een soort tablet, ontwikkeld door Apple. Iedere iPad is een tablet, maar niet iedere tablet is een iPad. Het voornaamste verschil tussen iPads en andere tablets is het besturingssysteem: alle iPads draaien tegenwoordig op iPadOS (en vroeger op iOS).

👧 Is een iPad een goede kindertablet?

Met een goede stootbestendige hoes en het instellen van ouderlijk toezicht tover je de iPad om tot een kindertablet. Met ouderlijk toezicht blokkeer of beperk je specifieke apps en functies, stel je schermtijden in en schakel je in-app-aankopen uit.

🔋 Is een iPad draadloos oplaadbaar?

Als je een goede draadloze oplader hebt liggen, moet je nog even wachten totdat je deze kan gebruiken met je iPad. Op dit moment bestaat er geen iPad die draadloos oplaadbaar is, maar naar verwachting verschijnen in de toekomst wel modellen die draadloos opladen ondersteunen.

Welke iPad moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste iPad. Zo maak jij de beste keus!

GewichtSchermgrootteOpslagcapaciteitBatterij capaciteitVerbindingIntroductiejaar
1Apple iPad (2021)910 gram10.2 inch64 GB8557 mAhWiFi2021
2Apple iPad Pro (2021)892 gram11 inch128 GB7538 mAhWiFi2021
3Apple iPad Air (2022)867 gram10.9 inch64 GB7606 mAhWiFi2022
4Apple iPad (2021)906 gram10.2 inch256 GB7040 mAhWiFi2021
5Apple iPad Pro (2021)1160 gram12.9 inch128 GB9720 mAhWiFi2021

Apple iPad (2021)

Gewicht: 910 gram

Schermgrootte: 10.2 inch

Opslagcapaciteit: 64 GB

Batterij capaciteit: 8557 mAh

Verbinding: WiFi

Introductiejaar: 2021

Apple iPad Pro (2021)

Gewicht: 892 gram

Schermgrootte: 11 inch

Opslagcapaciteit: 128 GB

Batterij capaciteit: 7538 mAh

Verbinding: WiFi

Introductiejaar: 2021

Apple iPad Air (2022)

Gewicht: 867 gram

Schermgrootte: 10.9 inch

Opslagcapaciteit: 64 GB

Batterij capaciteit: 7606 mAh

Verbinding: WiFi

Introductiejaar: 2022

Apple iPad (2021)

Gewicht: 906 gram

Schermgrootte: 10.2 inch

Opslagcapaciteit: 256 GB

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Verbinding: WiFi

Introductiejaar: 2021

Apple iPad Pro (2021)

Gewicht: 1160 gram

Schermgrootte: 12.9 inch

Opslagcapaciteit: 128 GB

Batterij capaciteit: 9720 mAh

Verbinding: WiFi

Introductiejaar: 2021

Conclusie

Waarvoor je je iPad ook gebruikt, er is voor iedereen een beste iPad op de markt! Welke iPad vind jij het beste? Een met een groot scherm of een klein scherm? De instapper of de krachtpatser? Een met een kleine opslagcapaciteit of een met een enorme opslagcapaciteit? Laat het ons weten via het feedbackformulier! 🙂

Was dit artikel behulpzaam?