De Beste iPad: de Topper onder de Tablets!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

De beste iPad: iPad: het hele kantoor in je tas, zonder de last!

De Beste iPad: de Topper onder de Tablets!

Zoek je de perfecte balans tussen een smartphone en pc? Ontdek de beste iPad die past bij jouw behoeften voor zowel entertainment als productiviteit. Laat je leiden door onze deskundige koopgids en top 5 aanbevelingen, en vind de ideale iPad die de mobiliteit van een smartphone combineert met de kracht van een pc, zonder te verdwalen in de vele opties.

Wat zijn de beste iPads van 2024?

Dit zijn de top 5 beste iPads op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste iPads van 2024

1. Beste Ipad: Apple iPad Air (2022)

1. Beste Ipad: Apple iPad Air (2022)

Belangrijke specificaties:

Opslagcapaciteit: 64 GB
Introductiejaar: 2022

De Apple iPad Air (2022) is een toptablet die kracht, draagbaarheid en visuele pracht combineert. Met een prijs vanaf €599 voor het 64GB-model tot €899 voor de 5G-versie, heeft deze iPad een 10,9-inch Liquid Retina-display, dat opvalt door zijn levendige kleuren en gedetailleerde weergave. Het ultradunne en lichte ontwerp van de tablet, met een gewicht van slechts 464 gram en een USB-C-poort, maakt hem uiterst draagbaar en geschikt voor verschillende taken. "De iPad Air (2022) zet een nieuwe standaard voor tablets met zijn M1-kracht en strakke design," en biedt een aantrekkelijke mix van prestaties en esthetiek.

De iPad Air (2022) is een visueel spektakel, met een uitgebreid kleurengamma, uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en een helderheid van 484 nits. De M1-chip, een kenmerk van de nieuwste apparaten van Apple, zorgt voor een soepele en responsieve gebruikerservaring, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar hoge prestaties. Sommige gebruikers hebben echter zorgen geuit over de bouwkwaliteit, omdat het geen koptelefoonaansluiting heeft en slechts één USB-C-poort heeft. Ondanks deze beperkingen blijft het een uitstekende optie voor entertainment, met naadloze ondersteuning voor platforms zoals YouTube en Netflix. "De iPad Air (2022) begint bij €599 voor de 64GB-configuratie en biedt 5G-connectiviteit in het hoogste model, dat geprijsd is op €899," wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor wie op zoek is naar een apparaat dat kracht en mobiliteit in balans brengt.

In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten schittert de iPad Air (2022) met zijn M1-chip, die indrukwekkende verwerkingsmogelijkheden biedt. Zijn levendige display en slanke vormfactor verhogen verder zijn aantrekkingskracht. Hoewel het sommige traditionele poorten mist, plaatst zijn aanpassingsvermogen aan moderne connectiviteitsstandaarden en uitzonderlijke prestaties hem aan de top van de tabletmarkt. In vergelijking met andere tablets binnen zijn prijsklasse valt de iPad Air (2022) op als een veelzijdig en krachtig apparaat, vooral voor mensen die prestaties en draagbaarheid waarderen. Voor wie op zoek is naar een meer budgetvriendelijke optie, kunnen alternatieve modellen aantrekkelijker zijn.

Al met al is de Apple iPad Air (2022) een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige en draagbare tablet. Zijn indrukwekkende display, krachtige M1-chip en strakke design positioneren hem als een leider in zijn categorie. Hoewel het niet zonder beperkingen is, excelleert de iPad Air (2022) in het leveren van een premium gebruikerservaring en stelt het nieuwe normen voor tablets in zijn klasse.

Voordelen Apple iPad Air (2022)
 • Levendig 10,9-inch Liquid Retina-display met uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en 484 nits helderheid.
 • Krachtige M1-chip voor een soepele en responsieve gebruikerservaring.
 • Ultradun en lichtgewicht ontwerp met USB-C-poort voor hoge draagbaarheid en aanpasbaarheid.
Nadelen Apple iPad Air (2022)
 • Ontbreekt een koptelefoonaansluiting en heeft slechts \\u00e9\\\\n USB-C-poort, wat de connectiviteit beperkt.
 • Geprijsd vanaf $599 voor het 64GB-model, wat mogelijk niet budgetvriendelijk is voor sommige gebruikers.
 • Alternatieve modellen kunnen aantrekkelijker zijn voor degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie.

2. Geoptimaliseerd voor draagbare bioscoopervaring: Apple iPad Pro 12.9 (M2,

2. Geoptimaliseerd voor draagbare bioscoopervaring: Apple iPad Pro 12.9 (M2,

Belangrijke specificaties:

Opslagcapaciteit: 128 GB
Introductiejaar: 2022

Ik ben verheugd om de nieuwe Apple iPad Pro 12.9 (M2, 2022) te introduceren, een opvallende evolutie in de iPad-reeks, vooral vanwege de nieuwe M2-processor. Volgens The Verge "heeft de nieuwste iPad Pro (2022) een nieuwe processor, waardoor de functionaliteit van de Apple Pencil verbeterd wordt en de snelheid verbeterd," wat de nadruk legt op de productiviteit en creatieve mogelijkheden van het apparaat. Het krachtige prestatievermogen van de tablet wordt verder benadrukt door Wired, die opmerkt dat het geschikt is voor "power users van de Apple Pencil," wat duidt op de focus op het verbeteren van de creatieve ervaring van de gebruiker.

Het meest opvallende kenmerk van de iPad Pro 12.9 is zijn M2-processor, die krachtige prestaties biedt en 120 FPS gaming mogelijk maakt, zoals opgemerkt in de review van Notebookcheck. Deze processor vertoont echter enige vertraging onder belasting, een beperking waar potentiële gebruikers rekening mee moeten houden. Het mini-LED-display van de tablet, geroemd om zijn nauwkeurigheid en helderheid, is ideaal voor grafisch werk maar heeft trage responstijden, waardoor het ongeschikt is voor gaming, zoals benadrukt door Notebookcheck. Deze tegenstelling toont de kracht van het apparaat in professionele toepassingen, maar erkent ook de beperkingen in bepaalde scenario's.

Het ontwerp en display van de iPad Pro worden met name geprezen, met een slank profiel en een Mini-LED-display, zoals vermeld door Notebookcheck en CNET. CNET wijst echter op de onhandige positie van de voorste camera, een ontwerpaspect dat de gebruikerservaring zou kunnen beïnvloeden, met name tijdens video-oproepen en conferenties.

Wat connectiviteit betreft, biedt de iPad Pro (2022) 5G-ondersteuning met uitzonderlijke snelheden, zoals vermeld door CNET, waardoor de veelzijdigheid en bruikbaarheid in verschillende scenario's worden verbeterd. Bovendien maken de prestatiewinsten van de tablet, met name bij multicore taken, het gunstig voor zwaar grafisch werk en bewerkingstaken, zoals benadrukt door CNET, wat de geschiktheid voor creatieve professionals onderstreept.

In vergelijking met zijn voorganger introduceert de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) incrementele upgrades, voornamelijk gericht op de nieuwe processor. Zoals The Verge suggereert, wordt de update als minimaal beschouwd, wat de verwachtingen voor meer substantiële verbeteringen in toekomstige iteraties oproept.

In vergelijking met zijn concurrenten blinkt de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) uit in het bedienen van power users van de Apple Pencil en creatieve professionals, waarbij het profiteert van zijn krachtige prestaties en verbeterde Apple Pencil-functionaliteit. De beperkingen op het gebied van gaming vanwege de responstijden van het display en mogelijke throttling-problemen met de M2-processor moeten echter worden afgewogen tegen de sterke punten.

Samengevat is de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) een ideale keuze voor gebruikers die verbeterde productiviteit, creatieve mogelijkheden en snelle connectiviteit zoeken. Hoewel de prestaties en het display indrukwekkend zijn, moeten potentiële kopers rekening houden met de beperkingen op het gebied van gaming en mogelijke throttling-problemen bij zware belasting, in lijn met het evenwichtige perspectief dat door de samengestelde recensies wordt geboden.

Voordelen Apple iPad Pro 12.9 (M2,
 • Krachtige M2-processor voor verbeterde prestaties en multitasking
 • Strak design en Mini-LED-display ideaal voor professionele toepassingen en grafisch werk
 • 5G-ondersteuning voor uitzonderlijke connectiviteit en veelzijdigheid
Nadelen Apple iPad Pro 12.9 (M2,
 • Throttling-problemen bij zware belasting kunnen de prestaties beïnvloeden
 • Trage responstijden van het display beperken de geschiktheid voor gaming
 • Onhandige positie van de frontcamera beïnvloedt de gebruikerservaring tijdens video-oproepen en conferenties

3. Apple iPad mini (6th Gen,

3. Apple iPad mini (6th Gen,

Belangrijke specificaties:

4. Leider met hoge prestaties: iPad Pro 12.9 (2022)

4. Leider met hoge prestaties: iPad Pro 12.9 (2022)

Belangrijke specificaties:

Opslagcapaciteit: 128 GB
Introductiejaar: 2022

<p>De nieuwe <strong>iPad Pro 12,9-Inch</strong> biedt een next-level Apple Pencil hover-ervaring, ProRes-video-opname, supersnelle WiFi 6E en krachtige functies in iPadOS 16. Dankzij de geavanceerde hardware en iPadOS 16 heeft iPad Pro een ongelooflijk ecosysteem van krachtige professionele apps, zoals geen enkel ander apparaat in zijn soort.<br /><br /></p>
<p><strong> </strong></p>
<h3><strong>M2-chip voor razendsnelle prestaties<br /></strong></h3>
Met de m2-chip komen handzaamheid, veelzijdigheid en ongekende prestaties op een unieke manier samen. M2 heeft een 8-core CPU – dat tot wel 15 procent sneller is dan M1 – met verbeterde performance- en efficiency-cores. Bovendien heeft M2 een 40 procent snellere Neural Engine voor machinelearning-taken en 50 procent meer geheugen­bandbreedte. De M2-chip biedt superkracht voor de meest veeleisende workflows, of je nu een fotograaf bent die gigantische fotobibliotheken bewerkt, een grafisch vormgever die complexe 3D-objecten opmaakt, een professional op medisch gebied die geavanceerde beelden moet raadplegen en analyseren of een liefhebber van grafisch veeleisende games. Ook de nieuwe media-engine en beeldsignaal­­processor profiteren van de krachtige M2-chip.<br /><br />
<h3><strong>Liquid Retina Display<br /></strong></h3>
Op het Liquid Retina XDR-display komen alle details tot leven met een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dat is ideaal voor het bekijken en bewerken van HDR-foto’s en ‑video’s, of om je favoriete films en series te bingen. Ook heeft de iPad Pro een adembenemende full‑screen helderheid van 1000 nits en een piekhelderheid van 1600 nits, naast geavanceerde display­technologieën als brede kleurweergave (P3), True Tone en ProMotion. En met de referentie­modus zie je tijdens je workflow altijd precies de juiste kleuren.<br /><br />
<h3><strong>Pro camera<br /></strong></h3>
De iPad Pro heeft een ultragroothoek­camera met een 12‑MP sensor en een beeldhoek van 122 graden. Perfect voor het maken van foto’s en video’s voor social media, FaceTime-gesprekken met Middelpunt of epische selfies in de Portretmodus. Bovendien werkt hij samen met de TrueDepth-camera om je iPad Pro veilig te ontgrendelen met Face ID.<br /><br />
<h3><strong>Milieu <br /></strong></h3>
De iPad Pro is zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. De iPad Pro voldoet aan de strenge Apple normen voor energiezuinigheid en zijn vrij van kwik, broomhoudende vlam­vertragers, pvc en beryllium. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig en doordat de verpakking voor 99 procent bestaat uit vezels wordt er minder gebruik gemaakt van plastic in de verpakkingen.

5. Geschikt voor werk en digitale kunstcreatie: Apple iPad Pro 11 (M2,

5. Geschikt voor werk en digitale kunstcreatie: Apple iPad Pro 11 (M2,

Belangrijke specificaties:

Opslagcapaciteit: 128 GB
Introductiejaar: 2022

<p>De nieuwe <strong>iPad Pro</strong> <strong>11-Inch </strong>biedt een next-level Apple Pencil hover-ervaring, ProRes-video-opname, supersnelle WiFi 6E en krachtige functies in iPadOS 16. Dankzij de geavanceerde hardware en iPadOS 16 heeft iPad Pro een ongelooflijk ecosysteem van krachtige professionele apps, zoals geen enkel ander apparaat in zijn soort.<br /><br /><strong> </strong></p>
<h3><strong>M2-chip voor razendsnelle prestaties<br /></strong></h3>
Met de m2-chip komen handzaamheid, veelzijdigheid en ongekende prestaties op een unieke manier samen. M2 heeft een 8-core CPU – dat tot wel 15 procent sneller is dan M1 – met verbeterde performance- en efficiency-cores. Bovendien heeft M2 een 40 procent snellere Neural Engine voor machinelearning-taken en 50 procent meer geheugen­bandbreedte. De M2-chip biedt superkracht voor de meest veeleisende workflows, of je nu een fotograaf bent die gigantische fotobibliotheken bewerkt, een grafisch vormgever die complexe 3D-objecten opmaakt, een professional op medisch gebied die geavanceerde beelden moet raadplegen en analyseren of een liefhebber van grafisch veeleisende games. Ook de nieuwe media-engine en beeldsignaal­­processor profiteren van de krachtige M2-chip.<br /><br />
<h3><strong>Liquid Retina Display<br /></strong></h3>
Op het Liquid Retina XDR-display komen alle details tot leven met een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dat is ideaal voor het bekijken en bewerken van HDR-foto’s en ‑video’s, of om je favoriete films en series te bingen. Ook heeft de iPad Pro een adembenemende full‑screen helderheid van 1000 nits en een piekhelderheid van 1600 nits, naast geavanceerde display­technologieën als brede kleurweergave (P3), True Tone en ProMotion. En met de referentie­modus zie je tijdens je workflow altijd precies de juiste kleuren.<br /><strong> </strong><br />
<h3><strong>Pro camera<br /></strong></h3>
De iPad Pro heeft een ultragroothoek­camera met een 12‑MP sensor en een beeldhoek van 122 graden. Perfect voor het maken van foto’s en video’s voor social media, FaceTime-gesprekken met Middelpunt of epische selfies in de Portretmodus. Bovendien werkt hij samen met de TrueDepth-camera om je iPad Pro veilig te ontgrendelen met Face ID.<br /><br />
<h3><strong>Milieu <br /></strong></h3>
De iPad Pro is zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. De iPad Pro voldoet aan de strenge Apple normen voor energiezuinigheid en zijn vrij van kwik, broomhoudende vlam­vertragers, pvc en beryllium. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig en doordat de verpakking voor 99 procent bestaat uit vezels, wordt er minder gebruik gemaakt van plastic in de verpakkingen.

Hoe kies je de beste iPad?

Vraag aan mensen om je heen wat de beste tablet is en reken er maar op dat veel mensen zeggen dat het een iPad is. Dat komt doordat een iPad makkelijk in gebruik is, een lange softwareondersteuning heeft en uitstekende prestaties levert. Wat is de dan de beste iPad? Dat hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren.

In deze koopgids neem ik de hoofdzaken met je door zodat je hierna zelf kan bepalen wat je belangrijk vindt en je straks voldaan op de bank zit met je nieuwe iPad! 😏

ipad home screen op een bureau met monitor erachter en toetsenbord ervoor

Schermgrootte en type

Met een iPad geniet je van de functionaliteiten van een iPhone, maar dan op een groter scherm. De schermgrootte en het type zijn cruciale factoren bij het kiezen van de juiste iPad.

De meeste iPads hebben een schermgrootte variërend van 7,9 inch tot 12,9 inch, diagonaal gemeten. Voor dagelijks gebruik en draagbaarheid raad ik een scherm van 10,2 inch aan, zoals bij de standaard iPad. Gebruik je je iPad vooral onderweg, dan is een iPad van 7,9 inch beter.

Zoek je meer ruimte voor creatief werk of multitasking, overweeg dan de iPad Pro met een 12,9-inch scherm. Als je deze combineert met de Apple Pencil tover je hem om tot een tekentablet en als je een hoes met toetsenbord gebruikt, verander je de iPad in één klap tot een volwaardige tekstverwerker.

Qua schermtype biedt Apple voornamelijk LED-backlit Multi-Touch displays met IPS-technologie.

Voor hogere kwaliteit en levendigere kleuren zijn er modellen met Liquid Retina- en Liquid Retina XDR-displays. Deze bieden een hogere pixeldichtheid en betere kleurweergave, ideaal voor grafisch ontwerp en het bekijken van media. Denk aan de iPad Air met een 10,9-inch Liquid Retina-display, perfect voor een balans tussen grootte en kwaliteit.

Gewicht en afmetingen

De afmetingen en het gewicht van de iPad beïnvloeden de draagbaarheid en het gebruiksgemak.

De iPad Mini is bijvoorbeeld zeer licht en compact (ongeveer 300 gram), ideaal voor lezen en browsen onderweg. De grotere iPad Pro (12,9 inch en ongeveer 680 gram) is meer geschikt voor professioneel gebruik waarbij een groter scherm vereist is. Kies een formaat en gewicht dat past bij jouw levensstijl en gebruik

Overzicht van verschillende iPad-modellen

Apple heeft een reeks bestaande uit de iPad mini, iPad, iPad Air en de iPad Pro, met daarachter de generatie, versie of het jaartal om de nieuwe reeks te onderscheiden van de vorige. Bij iedere release heeft elke iPad in de reeks verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

De Apple iPad is het instapmodel van de reeks. Deze is het goedkoopst en heeft de traagste processor. De iPad heeft niet veel extra opties en is vooral geschikt voor de standaardtaken, zoals licht gamen en het kijken van films en series. Dit model heeft de laatste jaren een scherm van 10.2 inch.

De iPad Mini is, zoals je misschien al verwacht, het kleinste model in de reeks met een scherm dat meestal rond de 8 inch zit. De Mini heeft echter een betere processor dan de Apple iPad, waardoor dit model beter presteert en beter geschikt is voor zwaardere taken.

De volgende in de reeks is de iPad Air en deze is weer een stapje beter dan de iPad Mini. Zo zien we hier weer een betere processor, een betere camera en een groter scherm. Het scherm is de laatste jaren 10.9 inch.

iPad voor een monitor met speakers ernaast

De topper in de reeks is de iPad Pro. Dit model heeft wederom een groter scherm. Momenteel heeft de nieuwste iPad twee varianten: een model van 11 inch en een model van 12.9 inch.

Ook heeft het Pro-model twee verschillende opties qua RAM1Computerkiezen (2018). 'Wat is werkgeheugen?'. De Pro-modellen tot 1 TB hebben 8 GB RAM, net zoals de iPad Air, en de Pro-modellen met 1 of 2 TB hebben 16 GB RAM.

Het Pro-model heeft ook betere speakers, de mogelijkheid tot een hogere opslagcapaciteit, en als enige in de reeks een Thunderbolt-aansluiting2iCulture (2023) 'Usb-c en Thunderbolt uitgelegd: dit zijn de verschillen'.

Mede hierdoor is dit model het geschiktst voor professionele toepassingen, maar er is nog een aantal aspecten waarin het Pro-model zich onderscheidt van de rest en die deze professionele activiteiten ondersteunen, zoals een 120 Hz-scherm, 120 fps3Evolvegaming (2022). 'Wat is FPS en waarom is dit belangrijk in games?', een maximale helderheid van 600 tot 1000 nits4Savtec (n.d.). 'Wat zijn Nits of Brightness op een tv of ander display?' en Face ID.

Apple heeft voor bijna iedereen een passende iPad: van iPads geschikt als een kindertablet tot iPads geschikt voor grafische doeleinden. Het enige wat mist, is een goede budgettablet.

Processortype en snelheid

De processor is het hart van de iPad, bepalend voor snelheid en efficiëntie. De processor werkt samen met de andere onderdelen in het apparaat om taken uit te voeren. Bij iPads zitten al deze onderdelen op één chip. Dit noemen we een SoC: system-on-a-chip.5Atsit (2022). 'Wat is System on a Chip (SoC) met voorbeelden'

Voorheen werkten alle iPads op de A-serie chips van Apple. De A12 Bionic-chip in de iPad Air en de standaard iPad biedt meer dan genoeg kracht voor alledaags gebruik, zoals browsen, streamen en lichte games. Deze chips garanderen een soepele, snelle ervaring zonder haperingen.

De nieuwste modellen, zoals de iPad Pro, zijn uitgerust met Apple's M1- of M2-chip, die desktopniveau prestaties levereren, ideaal voor zware apps en multitasking. De M1-chip is 50% sneller dan de A12-chip en de M2-chip is 18% sneller dan de M1-chip. Ook verbruiken ze beide minder stroom dan de A12-chip.

ipad met systeeminfo zichtbaar naast ipad doos

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig?

Het is niet mogelijk om het geheugen van een iPad uit te breiden. Het is daarom belangrijk dat je bij aankoop kiest voor voldoende opslagcapaciteit. Basismodellen starten bij 32GB, geschikt voor lichte gebruikers die vooral streamen en browsen. Voor degenen die apps, foto's en video's opslaan, zijn er opties tot 256GB en zelfs 2TB in de iPad Pro.

Bedenk hoeveel opslag je nodig hebt voor jouw activiteiten; meer opslag betekent meer flexibiliteit, maar ook een hogere prijs.

Om je een idee te geven van hoeveel opslag je ongeveer nodig hebt, heb ik hieronder een overzicht voor je gemaakt. Houd er rekening mee dat iedere software-update ruimte in beslag neemt en de overige opslag na verloop van tijd steeds kleiner wordt.

OpslagMogelijkheden
32 GB32 GB is voldoende voor kleingebruik, waarbij je tevens regelmatig je iPad opschoont.
64 GB 64 GB is voldoende voor het standaardgebruik waarbij je regelmatig je iPad wat opschoont.
128 GB128 GB is zo'n beetje de norm en is daarmee ideaal voor de gemiddelde gebruiker die af en toe zijn iPad opschoont.
256 GB256 GB is ideaal voor de gemiddelde gebruiker die niet zo van het opruimen en uitzoeken is, of voor de grootgebruiker die af en toe zijn iPad reorganiseert.
512 GBEen opslag van 512 GB is niet zomaar vol te krijgen en is vooral bedoeld voor grafisch gebruik, omdat grafische programma’s relatief veel ruimte in beslag nemen.
1 TB1 TB is voor professionele en grafische toepassingen. Op 1 TB bewaar je met gemak foto’s en video’s van hoge kwaliteit in RAW-formaat. Je hebt hierbij ook nog ruimte voor grafische programma’s en standaard-apps.
2 TBHet is een uitdaging om 2 TB vol te krijgen. Eén ding is zeker: als je niet eens wil nadenken over opslagruimte, zit je met 2 TB goed!

Belang van softwareondersteuning en updates

Pads draaien op iPadOS, een besturingssysteem dat speciaal is ontworpen voor de unieke mogelijkheden van de iPad. Regelmatige software-updates van Apple zorgen ervoor dat jouw iPad up-to-date blijft met de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen, wat de levensduur van je apparaat verlengt.

De softwareondersteuning is de periode waarin Apple deze software-updates aanbiedt voor een iPad. Je kunt het zien als de houdbaarheidsdatum van een iPad.

Wanneer je software geen updates meer krijgt, loopt de software na verloop van tijd achter waardoor je steeds meer functies mist en er steeds minder apps werken op de iPad.

Apple heeft dan wel geen budget-iPad, maar iPads hebben wel een langere softwareondersteuning dan andere tablets, waardoor ze (in ieder geval wat betreft software) langer meegaan dan andere tablets. Op langere termijn ben je dan goedkoper uit! 🤑

ipad met software update menu open

Batterijduur en oplaadsnelheid

iPads staan bekend om hun lange batterijduur, met de meeste modellen die tot 10 uur meegaan bij gemengd gebruik. De batterijcapaciteit bepaalt de batterijduur. Dit wordt uitgedrukt in mAh en hoe meer mAh, hoe langer de batterijduur van je iPad bij eenzelfde verbruik.

De oplaadsnelheid is ook een belangrijke overweging; nieuwere modellen met usb-C-aansluitingen laden sneller op dan de oudere modellen met lightning-aansluitingen. Dit is vooral handig voor gebruikers die veel onderweg zijn en snel hun apparaat moeten opladen.

Lees ook reviews van mensen die je voorgingen. Hun praktijkervaringen geven je een goed idee van hoe de accu presteert in de praktijk.

Camerakwaliteit en -functies

Of de camerakwaliteit van een iPad belangrijk is, hangt sterk af van je tabletgebruik. Wellicht vind je het fijner om de camera van een iPhone of andere goede camera-smartphone te gebruiken, maar de camera van een iPad is ook prima te gebruiken.

De camera's in de nieuwere iPad-modellen zijn aanzienlijk verbeterd, met functies zoals 4K-video-opname, LiDAR-scanner voor geavanceerde AR-toepassingen, en Smart HDR voor betere foto's.

De iPad Pro-serie heeft bijvoorbeeld een 12MP groothoekcamera die uitstekend geschikt is voor zowel fotografie als videobellen. Deze verbeterde camerafuncties maken de iPad een veelzijdig apparaat voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.

Als je verwacht de camera frequent te gebruiken, is de kwaliteit hiervan belangrijk. Let in dat geval goed op de cameraspecificaties van de iPad.

Cameraspecificaties

Er zijn zoveel cameraspecificaties dat je als snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hier de belangrijkste specificaties om op te letten. 🔍

Om te beginnen geldt doorgaans dat hoe meer camera’s het apparaat heeft, hoe beter de camerakwaliteit is. Deze camera’s werken niet zozeer los van elkaar, maar hebben ieder een eigen specialisatie. En hoe meer specialisaties, des te beter het eindresultaat.

Let ook op de soort lenzen die de iPad heeft. De meest voorkomende lenzen zijn:

Let ook op het aantal megapixels7Avondfotografie (2020). 'Wat zijn megapixels en hoeveel megapixels heb je nodig?' en het f-getal (diafragma)8Vink academie (n.d.). 'Wat is diafragma?' voor fotografie in slechtverlichte ruimtes, en let bij de videocamera vooral op de videoresolutie9Apple Coach (2016). 'Video resolutie: wat is het en waarom is het belangrijk voor je video's?' en het aantal frames per second (fps)10Riske de Vries, De video makers (n.d.). 'Wat is fps of frames per seconde in een camera?'.

Connectiviteitsopties: wifi en mobiele data

Connectiviteit is een belangrijk aspect van iPads. Alle modellen hebben wifi, en sommige modellen (cellular-modellen) bieden ook mobiele connectiviteit (4G of 5G)11Brian, Verschillen tussen... (2022). 'Verschillen tussen 4G en 5G'. Deze hebben een sim-kaartslot.

Hierin plaats je een sim-kaart – prepaid, of met een sim-onlyabonnement – waarna je gebruik kan maken van mobiele data. Overweeg een model met mobiele connectiviteit als je vaak reist of in gebieden met beperkte wifi-toegang bent.

Geluidskwaliteit en luidsprekers

De geluidskwaliteit van iPads is indrukwekkend, met heldere en krachtige luidsprekers die een rijke geluidsbeleving bieden. De iPad Pro-modellen hebben vier luidsprekers, wat zorgt voor een nog betere audio-ervaring, ideaal voor het kijken van films, luisteren naar muziek, en videogesprekken. Luna259 op Reddit beaamt dit ook:

Ik heb al tijden geen muziek meer geluisterd op mijn iPad Pro met mijn AirPods Pro, dus ik ben vergeten hoe goed het klonk. In mijn oren klinkt het een stuk beter dan wat mijn 12 Pro Max uitstraalde.

Bouwkwaliteit en materiaalgebruik

IPads zijn bekend om hun duurzame bouwkwaliteit. Ze hebben een stevige aluminium behuizing die zowel duurzaam als stijlvol is. Deze bouwkwaliteit zorgt ervoor dat de iPad bestand is tegen dagelijks gebruik en lang meegaat, wat een goede investering is voor de lange termijn.

Beveiligingsfuncties (zoals Touch ID, Face ID)

Beveiliging is een topprioriteit voor iPads. Afhankelijk van het model bieden ze geavanceerde beveiligingsfuncties zoals Touch ID of Face ID. Deze functies zorgen voor een veilige en snelle ontgrendeling van het apparaat, en beschermen je persoonlijke en professionele gegevens tegen ongeautoriseerde toegang.

Prijs en prijs-kwaliteitverhouding

De prijs van iPads varieert afhankelijk van het model en de specificaties. De standaard iPad biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding voor basisgebruik, terwijl de iPad Pro, met zijn geavanceerde functies, een hogere prijs heeft maar uitstekend geschikt is voor professionele gebruikers.

Overweeg je behoeften en budget om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste iPad?

De beste iPad volgens Consumentenbond is de iPad 2022. Deze iPad blinkt uit met zijn 10,9-inch Liquid Retina-display, biedt krachtige prestaties dankzij de A14 Bionic-chip, en garandeert tot 10 uur batterijduur. Met een gewicht van slechts 477 gram is hij ideaal voor onderweg.  Deze iPad is ideaal voor zowel werk als ontspanning, vanwege zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak. Plus, met ondersteuning voor Apple Pencil en Smart Keyboard, wordt hij jouw onmisbare tool voor creativiteit en productiviteit. 

Wat is volgens Tweakers de beste iPads?

Op dit moment heeft Tweakers nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over iPads. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen

Wat is volgens X de beste [Productgroep]?

De beste iPad volgens Pocket-lint is de iPad Air 2022. Deze iPad onderscheidt zich met een indrukwekkend 10,9-inch Liquid Retina-display en een krachtige M1-chip, die zorgt voor ongeëvenaarde snelheid en efficiëntie. Met een gewicht van slechts 458 gram en een batterijduur tot 10 uur, biedt hij de perfecte balans tussen draagbaarheid en prestaties. Deze iPad is top voor je dagelijkse taken en creatieve projecten, mede dankzij de compatibiliteit met Apple Pencil en Magic Keyboard. Kortom, de iPad Air 2022 is een topkeuze voor zowel professionals als liefhebbers. 

Veelgestelde vragen over iPads van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste iPad.Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur ons dat dan hieronder via het feedbackformulier door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen