Met het Beste Tekentablet Teken Je Direct Digitaal

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Je werk inscannen in voorgoed verleden tijd.

Met het Beste Tekentablet Teken Je Direct Digitaal

De beste tekentablet is een geschenk uit de hemel en niet meer weg te denken voor digitale artiesten. Met de stylus, een digitale tekenpen, ga je nauwkeuriger te werk dan ooit en staan je creaties direct digitaal op je computer.

In dit artikel vind je de huidige top vijf tekentablets op de markt. De uitgebreide koopgids helpt je om de ins en outs van tekentablets te leren kennen en waar je op moet letten bij je aankoop, zodat je het model vindt waarmee je je artistiek werk op de beste manier digitaal maakt! 🖊️

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)
Ingebouwd beeldscherm: Ja
Multi-touch: Nee
Instelbare knoppen: Nee
Type input/output: Geen
Voedingstype: Batterij
Gewicht: 252 g
Pendrukniveaus: 1024
Inputtablet formaat: Medium (224 x 148 mm)
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Multi-touch: Nee
Type input/output: USB
Voedingstype: Accu
Gewicht: 1459 g
Inputtablet formaat: Overig
Bekijk op Bol.com

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Multi-touch: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Instelbare knoppen: Ja
Type input/output: Micro-USB , Bluetooth
Voedingstype: USB
Gewicht: 481 g
Pendrukniveaus: 4096
Inputtablet formaat: Small (152 x 95 mm)
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Beste tekentablet koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er zijn heel wat factoren die de kwaliteit en de functionaliteit van een tekentablet beïnvloeden. We kunnen tekentablets tegenwoordig opdelen in twee groepen; met of zonder ingebouwd beeldscherm.

Dit scherm biedt een hogere gebruiksvriendelijkheid, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. De prijs is ook afhankelijk van de grootte, drukgevoeligheid en tal van andere functionaliteiten die we hieronder uitvoerig bespreken.

Met of zonder beeldscherm

Ga voor een ingebouwd scherm als je de tekentablet voor professioneel grafisch werk gaat gebruiken. Voor wie nog maar begint aan een digitaal tekenavontuur is het geen must.

Hoewel tablets met beeldscherm (zoals een goede iPad) vaak gemakkelijker zijn voor beginners, zijn ze vaak veel prijziger. Ze zijn wel gemakkelijker in gebruik, omdat je niet heen en weer hoeft te kijken tussen het tablet en een computerscherm. Je kunt op dezelfde intuïtieve manier tekenen als met potlood en papier, direct op het scherm.

Tekentablet van Wacom detailbeeld

Tekentablets zonder beeldscherm, ook wel algemene grafische tablets genoemd, sluit je aan op een computerscherm via een usb-kabel. Je tekent op het oppervlak van het tablet en de lijnen verschijnen op je computerscherm.

Tablets zonder scherm zijn aanzienlijk goedkoper en compacter dan hun tegenhangers met scherm. Tablets zonder beeldscherm staan ook bekend om hun duurzaamheid, dus als je investeert in een degelijk exemplaar, kun je er vele mooie jaren mee vooruit.

Pendrukniveaus

Tekentablets hebben tussen de 300 en 3000 drukgevoeligheidsniveaus. Simpel gezegd, hoe harder je op de stylus drukt, hoe groter het drukniveau dat wordt geïdentificeerd en hoe dikker de lijn.

Het voordeel van een groter aantal drukniveaus is dat je fijnere verschillen kunt maken in de dikte van de lijnen, wat essentieel is bij het werken aan tekeningen met een hoge resolutie.

Ga als beginner op zoek naar een tablet dat ten minste 1024 drukniveaus heeft. Als je een gevorderde tekenaar bent, ga dan voor een tekentablet met ten minste 2048 drukniveaus.

Soorten stylussen

Er zijn verschillende soorten stylussen die bij het tekentablet geleverd worden. Let op dat je op de hoogte bent van welke stylus je erbij krijgt.

• De EMR-stylus is de meest moderne uitvoering. Deze ontvangt zijn energie draadloos via het tablet. Nooit opladen en zorgeloos blijven tekenen!
• De oplaadbare stylus moet je van tijd tot tijd opladen in zijn laadstation. Dat kan vervelend zijn als je net in de flow zit.
• De stylus op batterijen is wat dikker dan de hierboven genoemde opties. Dit kan ergonomisch wat minder aangenaam zijn. Zorg ook steeds voor wat reservebatterijen als je pen leeg raakt.

Grootte

Er zijn twee factoren waarmee we rekening moeten houden bij de bespreking van de tabletgrootte: De grootte van het actieve gebied (het gedeelte waarop je tekent) en de grootte van het totale apparaat.

Met een groter actief gebied werk je gemakkelijker aan grotere tekeningen, zonder dat je voortdurend moet inzoomen. Denk na over het soort kunst dat je van plan bent te maken en zorg ervoor dat je een tekentablet kiest met een actief gebied dat groot genoeg is voor je doelen.

Wanneer je de specificaties van het tablet bekijkt, verwar dan niet de grootte van het actieve gebied met de totale grootte van het tablet. De totale grootte omvat ook de omgeving en de behuizing.

Als je vaak onderweg bent, ga dan voor een kleiner en lichter model. Dit zal je veel meer comfort bieden. Stel de grootte van je tekentablet af op je computerscherm. Een kleinere tekentablet staat bijvoorbeeld beter in verhouding met een laptop. Een 8 inch tablet is hier bijvoorbeeld ideaal voor.

Let op: hoewel een seniorentablet vaak groter is dan een standaard tablet, is dit geen tekentablet!

Vrouw tekent op een tekentablet

Batterij

Als je het tekentablet meeneemt op reis, zorg er dan voor dat de batterij minstens 3 à 4 uur meegaat. De levensduur van de batterij is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de manier waarop je het tablet gebruikt, de leeftijd van de batterij en zelfs het weer buiten.

Natuurlijk gaat een batterij nooit zo lang mee als je zou wensen, maar het is goed om een idee te hebben van de totale verwachte batterijduur van de tablet op een enkele lading.

Bewegingsresolutie

De bewegingsresolutie verwijst naar het aantal lijnen per inch (LPI) op het scherm van de tablet en hoeveel het kan detecteren met de stylus. Hoe hoger de LPI, hoe meer detail je kunt toevoegen aan je tekeningen.

Grotere tekentabletten hebben doorgaans een hogere bewegingsresolutie dan kleinere. Maar het verschil tussen tablets van dezelfde grootte is vaak verwaarloosbaar.

Reactievermogen

Het reactievermogen verwijst naar de snelheid waarmee de lijnen die je tekent op je scherm verschijnen. In de meeste gevallen is dit onmiddellijk, maar het hangt allemaal af van de stuurprogramma's van de tablet en de specificaties van je laptop of desktop-pc (processor, videokaart, RAM, enzovoorts).

Instelbare knoppen

De meeste tekentabletten bieden de mogelijkheid om knoppen op het tablet en op de stylus aan te passen om bepaalde acties uit te voeren. Dit bespaart je veel tijd, vooral als je vaak tussen taken heen en weer schakelt.

Het aantal programmeerbare knoppen en wat je ermee kunt doen, verschilt per tablet. Als je weet dat je een sneltoets wilt voor een specifieke taak, zorg er dan voor dat de tekentablet instelbare knoppen heeft. In de meeste gevallen programmeer je ze volledig naar wens!

Multi-touch

Voor de echt pro’s is een tekentablet met multi-touch scherm een extra handig. Het scherm reageert niet enkel op bewegingen van de stylus, maar je kunt ook zoomen, schalen of draaien met je vingers.

Inzoomen met je vingers op een tekentablet

Geavanceerde functies

Als ervaren tekenaar kijk je best uit naar een tablet met geavanceerde functies zoals kantelgevoeligheid. Tablets met deze functie hebben een sensor in de stylus die de hoek van de pen bepaalt en het scherm die zich vervolgens aanpast.

Op die manier produceer je verschillende soorten lijnen, net zoals je dat met potlood en papier zou doen! ✏️

Topmerken

Er zijn tientallen bedrijven die tekentablets verkopen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Als je op zoek bent naar een kwaliteitsproduct, raad ik je aan om eens bij deze merken te kijken, omdat ze al het langst bestaan en zeer betrouwbaar zijn.

Wacom

Wacom wordt door velen beschouwd als hét merk onder de tekentabletten. Hoewel de volledig uitgeruste producten vooral zijn ontworpen voor de ervaren kunstenaar, vinden beginners ook hun gading in de betaalbare Intuos-lijn.

Wacom tekentabletten staan bekend om hun hoge resolutie, verbluffende kleuren, EMR-stylussen en krachtige bediening, inclusief geavanceerde opties zoals multi-touch, waarmee je met je vingers kunt scrollen en zoomen, net zoals je dat op je smartphone zou doen.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de tabletten van Wacom ook tot de duurste op de markt behoren. Dit is niet het beste merk als je een budget hebt, maar als je wilt investeren in een kwaliteitstablet dat jarenlang meegaat, is een Wacom het waard.

Heb je een klein budget en ben je niet van plan je tekentablet op professioneel niveau te gebruiken, dan volstaat de beste budgettablet wellicht ook. Vanzelfsprekend krijg je niet hetzelfde resultaat als bij bijvoorbeeld een Wacom, maar het is een alternatief.

Vrouw tekent op en Wacom tekentablet

Huion

Huion is vooral bekend om zijn betaalbare grafische tablets. Ze passen gemakkelijk in het budget van een beginner, maar ze hebben ook genoeg functionaliteit om ervaren kunstenaars tevreden te stellen.

Het bedrijf heeft ook een lijn van high-end tekentablets voor degenen die de voorkeur geven aan een model met een ingebouwd beeldscherm. Qua mogelijkheden zijn deze vergelijkbaar met Wacom tekentablets, maar ze zijn niet zo intuïtief.

XP-Pen

XP-Pen biedt een aantal mooie tekentabletten aan met of zonder scherm, die bekend staan om hun compactheid en stevigheid. Een van de beste eigenschappen van de meeste XP-Pen tablets zijn de zes tot acht programmeerbare knoppen aan de linkerkant van de behuizing.

Deze snelkoppelingen maximaliseren je efficiëntie zoals ongedaan maken/opnieuw, schakelen tussen verschillende gereedschappen in je schildersoftware, of snel nieuwe lagen maken met een druk op een sneltoets.

De meeste XP-Pen tablets maken gebruik van oplaadbare stylussen en sommige worden geleverd met twee oplaadbare stylussen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als één van hen het begeeft.

De 5 beste tekentablets onder elkaar

1. Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

1. Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)
Ingebouwd beeldscherm: Ja
Multi-touch: Nee
Instelbare knoppen: Nee
Type input/output: Geen
Voedingstype: Batterij
Gewicht: 252 g
Pendrukniveaus: 1024
Inputtablet formaat: Medium (224 x 148 mm)

2. Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

2. Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Multi-touch: Nee
Type input/output: USB
Voedingstype: Accu
Gewicht: 1459 g
Inputtablet formaat: Overig

3. Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

3. Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Multi-touch: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Instelbare knoppen: Ja
Type input/output: Micro-USB , Bluetooth
Voedingstype: USB
Gewicht: 481 g
Pendrukniveaus: 4096
Inputtablet formaat: Small (152 x 95 mm)

4. Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze

4. Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze
Ingebouwd beeldscherm: Ja
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Multi-touch: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Instelbare knoppen: Ja
Type input/output: Bluetooth
Voedingstype: Batterij
Gewicht: 133 g
Pendrukniveaus: 1024
Inputtablet formaat: 8.5 inch

5. Wacom One By M Zwart rood

5. Wacom One By M Zwart rood
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Multi-touch: Nee
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Instelbare knoppen: Nee
Type input/output: USB
Voedingstype: USB
Gewicht: 722 gram
Pendrukniveaus: 2048
Inputtablet formaat: Medium (216 x 135 mm)

Veelgestelde vragen over tekentablets

Wat kun je met een tekentablet allemaal doen?

Hoewel de beste tablet ook kan dienen als middel om digitaal te tekenen, is een tekentablet er echt voor ontworpen. Met een tekentablet maak je aantekeningen, bewerk je foto's, illustreer je stripboeken, teken je animaties, render je 3D-modellen en nog veel meer.

Tekentablets openen nieuwe horizonten op je artistieke pad en ze zijn de moeite waard om uit te proberen als je aan digitale kunst werkt. Ook voor kinderen is het een leuke gadget, maar zijn ze nog erg jong, dan wil je misschien beginnen met een goede kindertablet voordat je een tekentablet aanschaft.

Wat betekent de bewegingsresolutie?

De dichtheid van de lijnen die je op de tekentablet tekent, is de bewegingsresolutie. Deze wordt uitgedrukt in LPI (lijnen per inch). De LPI geeft aan hoeveel digitale lijnen er passen in één inch van het fysieke scherm van de tablet.

Een tekentablet met 2540 LPI bijvoorbeeld, kan 2540 drukgevoelige lijnen persen op één inch van het tekenoppervlak van het tablet. Dat zijn veel lijnen op zo een kleine ruimte!

Tekening op een tekentablet in beeld

Is de overgang van muis naar tekentablet moeilijk?

De overgang van een gewone computermuis naar een tekentablet is echt life changing. In het begin is het wennen, maar als je er eenmaal gewend bent, kun je niet meer zonder. Geef jezelf de tijd om er bekend mee te raken. Binnen een paar dagen heb je het onder de knie!

Er is een verschil in gebruiksvriendelijkheid tussen een tekentablet met of zonder ingebouwd scherm. Bij een tekentablet met ingebouwd scherm gaat de overgangsfase van muis naar tablet doorgaans wat vlotter. Op vlak van coördinatie is het gemakkelijker, aangezien je zichtbare referentiepunten hebt.

Voor wie professioneel bezig is binnen de grafische wereld is een ingebouwd scherm zeker geen overbodige luxe. Bij een tablet zonder ingebouwd scherm moet je vooral wennen aan de beweging die je maakt op het tekentablet dat gelinkt is aan je beeldscherm. Je hand-oogcoördinatie gaat er zonder twijfel op vooruit! 👀

Wat is het verschil tussen een grafisch tablet en een tekentablet?

Het grootste verschil tussen deze twee is dat een tekentablet een scherm heeft waarop je je werk kunt zien terwijl je tekent, en een grafisch tablet niet. Grafische tablets moet je op een computer aansluiten om er mee te kunnen werken. Een tekentablet kun je ook op zichzelf gebruiken, omdat het scherm laat zien wat je doet.

Welke tekentablet moet ik kopen?

Maak je keuze op basis van je doel met het tekentablet en de frequentie waarmee je hem wilt gebruiken. Hieronder heb ik een handige tabel voor je met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste tekentablets. Zo kun jij de beste keus maken.

Ingebouwd beeldschermMulti-touchInstelbare knoppenType input/outputVoedingstypeGewichtPendrukniveausInputtablet formaatBewegingsresolutie (LPI)
1Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)JaNeeNeeGeenBatterij252 g1024Medium (224 x 148 mm)
2Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwartNeeNeeNeeUSBAccu1459 g1024Overig
3Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistacheNeeNeeJaMicro-USB , BluetoothUSB481 g4096Small (152 x 95 mm)2540
4Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD rozeJaNeeJaBluetoothBatterij133 g10248.5 inch2540
5Wacom One By M Zwart roodNeeNeeNeeUSBUSB722 gram2048Medium (216 x 135 mm)2540

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

Ingebouwd beeldscherm: Ja

Multi-touch: Nee

Instelbare knoppen: Nee

Type input/output: Geen

Voedingstype: Batterij

Gewicht: 252 g

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: Medium (224 x 148 mm)

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

Ingebouwd beeldscherm: Nee

Multi-touch: Nee

Instelbare knoppen: Nee

Type input/output: USB

Voedingstype: Accu

Gewicht: 1459 g

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: Overig

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

Ingebouwd beeldscherm: Nee

Multi-touch: Nee

Instelbare knoppen: Ja

Type input/output: Micro-USB , Bluetooth

Voedingstype: USB

Gewicht: 481 g

Pendrukniveaus: 4096

Inputtablet formaat: Small (152 x 95 mm)

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze

Ingebouwd beeldscherm: Ja

Multi-touch: Nee

Instelbare knoppen: Ja

Type input/output: Bluetooth

Voedingstype: Batterij

Gewicht: 133 g

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: 8.5 inch

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Wacom One By M Zwart rood

Ingebouwd beeldscherm: Nee

Multi-touch: Nee

Instelbare knoppen: Nee

Type input/output: USB

Voedingstype: USB

Gewicht: 722 gram

Pendrukniveaus: 2048

Inputtablet formaat: Medium (216 x 135 mm)

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Conclusie

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een tekentablet. Ga voor een ingebouwd scherm, een hoge LPI en veel pendrukniveaus als je de tekentablet professioneel gaat gebruiken. Als je pas begint, schaf dan de beste tekentablet aan binnen jouw budget!

Neem nog even de tijd om onze top vijf tekentablets hieronder te bekijken en deel zeker al je ervaringen met ons. Dat vinden we leuk!

Was dit artikel behulpzaam?