Ga Mee met de Tijd met de Beste Seniorentablet

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Ga Mee met de Tijd met de Beste Seniorentablet

Technologie brengt vermaak en sociale interactie. Senioren blijven al snel achter als het gaat om de altijd innoverende technologie, maar ze hebben net zoveel recht om de voordelen hiervan te ervaren als ieder ander. Daar komt de beste senioren tablet om de hoek kijken. 

Of je nu het sociale isolement wenst te verbreken of simpelweg wat vermaak wil; er is niet meer nodig dan een seniorentablet. Het gebruiken en het uitkiezen van een tablet is voor een senior misschien moeilijk, maar niet onmogelijk. Om je een handje te helpen, vind je hier een handige koopgids en onze top 5! 👇

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs
Operatingsysteem: Android 10
Scherm afmetingen: 8.7 in
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5100 mAh
Simkaartslot: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Operatingsysteem: Android 11
Scherm afmetingen: 10.5 in
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 4 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 7040 mAh
Simkaartslot: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Lenovo Tab M10 32 GB grey

Lenovo Tab M10 32 GB grey
Operatingsysteem: Android 11
Scherm afmetingen: 10.1 in
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Simkaartslot: Nee
Bekijk op Bol.com

Seniorentablet koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat is de beste seniorentablet? Dat is een tablet die geschikt is voor senioren. Net zoals dat de beste tekentablet ideaal is voor digitale artiesten en een goede kindertablet geschikt is voor kinderen.

Er zijn verschillende tablets die geschikt zijn voor senioren. In deze koopgids vertel ik je alles over seniorentablets, zodat je straks de beste keuze maakt. 🤩

Waarom een seniorentablet?

Meer dan de helft van de ouderen boven de 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Ze zijn bijvoorbeeld ziek of slecht ter been waardoor ze moeilijk het huis uit komen, ze hebben geen of weinig familie en vrienden, of hun familie en vrienden wonen ver weg. 

Waar de jongere generaties minder frequent last hebben van bijvoorbeeld het slecht ter been zijn, zijn de hedendaagse technologie en sociale media ook toegankelijker voor deze groep. Zelfs als je dan alleen bent, ben je minder snel eenzaam; je staat in contact met de buitenwereld. 

Voor ouderen is dit minder makkelijk. De technologie en sociale media is voor hen minder toegankelijk, ondanks dat dit juist voor senioren veel meerwaarde biedt. Dit is ook de grootste reden waarom een seniorentablet waarde toevoegt aan het leven van een senior: het verbreedt het leven en biedt contact met de buitenwereld.

Denk maar eens aan videobellen met familie, het ontvangen van foto’s van de kleinkinderen of het uitwisselen van appjes met vrienden aan de andere kant van Nederland.

Daarnaast zorgt een tablet voor vermaak, je speelt spelletjes op een tablet en maakt er foto’s mee.

Spelletje op een tablet, bovenaanzicht

 “Maar dit kan een smartphone ook”, dit klopt, maar een reguliere tablet heeft als voordeel dat het scherm groter (en daarmee duidelijker) is, de batterijduur meestal langer is en dat een tablet relatief goedkoop is.

Een seniorentablet overtreft dit weer doordat de technologie makkelijker te begrijpen is dan die van geavanceerdere (lees: reguliere) tablets, doordat de tablet eenvoudiger is om te bedienen en doordat de tablet is ingesteld op de (fysieke) beperkingen die relatief frequent voorkomen bij senioren.

Verschillende seniorentablets

Zoals ik al vertelde, is een seniorentablet een tablet die geschikt is voor senioren. Het is een tablet die makkelijk en duidelijk in gebruik is, zodat senioren er ook plezier van ervaren. Welke daadwerkelijk geschikt is voor een senior, hangt af van de senior zelf.

In de basis bestaan er twee mogelijkheden wat betreft seniorentablets. Een die speciaal ingericht is voor senioren, of een reguliere tablet die voldoet aan bepaalde aspecten.

Een speciaal ingerichte seniorentablet is ideaal voor senioren die totaal niet bekend zijn met de technologie van tablets. Dit is voor echte digibeten.

Deze tablets draaien op een software die specifiek voor senioren is ingericht. Alles is automatisch groot ingesteld: van grote letters tot grote knoppen. Ook de inrichting van deze tablets is zo simpel mogelijk. Minder opties, zodat er minder fouten te maken zijn en duidelijke opties. Geen poespas!

Daarnaast zitten er regelmatig extra functies specifiek voor senioren op, zoals een medicatieherinnering, een automatische check-in voor familie of een SOS-knop.

Een reguliere tablet is ook te gebruiken als seniorentablet als deze aan bepaalde aspecten voldoet.

De aspecten waar je op dient te letten neem ik allemaal met je door in deze koopgids. Ik raad aan hier sowieso naar te kijken, ook wanneer je voor een speciaal ingerichte seniorentablet kiest. Want hoewel een seniorentablet meestal automatisch aan deze aspecten voldoet, is dit niet altijd het geval. 🤔

Besturingssysteem

Een reguliere tablet is vooral geschikt met senioren die een gevoel voor of interesse in deze technologie hebben, of voor de senioren die al een smartphone gebruiken.

Als er al sprake is van een smartphone, raad ik aan om te kiezen voor een tablet die draait op hetzelfde besturingssysteem als de smartphone. De werking van de twee toestellen komt dan behoorlijk overeen.

Bovenaanzicht tablet

Veel tablets draaien op Android. Dit systeem biedt de mogelijkheid om een hele hoop in te stellen en aan te passen. Dit is zowel voordelig als nadelig.

Je stelt hem makkelijk in naar je wensen en situatie, maar de vele mogelijkheden maken het ook ingewikkeld en hierdoor zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. 👀

De grote concurrent van Android is iOS of iPadOS. iOS en iPadOS zijn bijna hetzelfde, maar de tweede is nieuwer. Beide vind je enkel op iPads: tablets van het merk Apple.

iPads geven je ook de mogelijkheid om het een en ander aan te passen, maar je bent hierin beperkter dan bij Android tablets. Dit heeft dan weer het voordeel dat het overzichtelijker is, maar het nadeel dat er minder aan te passen is aan je situatie en voorkeuren. 

Verder bestaan er nog tablets die draaien op Windows of Linux. Deze kom je nauwelijks tegen. Daarnaast raad ik deze besturingssystemen ook niet aan. Doorgaans is de werking wat omslachtig en je ontvangt hierbij ook minder makkelijk hulp, omdat er minder mensen bekend mee zijn.

Een reguliere tablet instellen voor senioren 🧓

Een aantal aanpassingen in de instellingen van een reguliere tablet maken het gebruik voor senioren net wat makkelijker.

Pas bijvoorbeeld de letters aan en vergroot het contrast. Verhoog het volume, kies een duidelijke meldingstoon en zet onnodige meldingen uit. En als je een gehoortoestel gebruikt, raad ik ook aan om te controleren of deze aan de tablet te koppelen is. 

Er bestaan ook kant-en-klare instellingen. Zo is er een eenvoudige modus die automatisch de weergave verbetert, de functies vereenvoudigt en de mogelijkheden beperkt tot alleen het essentiële. Daarnaast bestaan er nog enkele handige functies:

 • Seniorentoetsenbord: dit is een groot toetsenbord met grote toetsen en een duidelijk contrast.
 • Vergrootglas- of zoomfunctie: hiermee zoom je in op een gedeelte van het scherm.
 • Voorleesfunctie: hierbij leest de tablet de tekst op het scherm voor.
 • Slechtziendenfuntie: aan de hand van geluiden weet je wat je doet op de tablet. 
 • Reactiesnelheid: stel in hoelang je het scherm dient aan te raken voordat het scherm het herkent als een aanraking.
 • Spraakassistent: dit biedt de mogelijkheid om de tablet met spraak te bedienen.

Verder zijn er nog wat instellingen die je aanpast aan je voorkeuren. Denk aan het instellen van codes en aan het delen van de locatie van de tablet. 

Het scherm

Het scherm is een van de eerste aspecten waarop je dient te letten bij de aankoop van een seniorentablet. 

Kies allereerst voor de juiste schermgrootte. De ideale schermgrootte hangt af van je wensen. Een grote tablet met een groot scherm is overzichtelijker en duidelijker dan een kleine tablet met een klein scherm, maar een kleine tablet is weer makkelijker mee te nemen.

We maken onderscheid in drie schermgroottes: 

 • Klein scherm: meestal gaat het om een 7 inch tablet of een 8 inch tablet. Deze tablets zijn over het algemeen relatief licht en makkelijk om mee te nemen, maar het kleine scherm is minder duidelijk en je tikt sneller mis.  
 • Middelgroot scherm: de meeste middelgrote tablets zijn ongeveer 10 inch. Dit is voor veel mensen de perfecte maat. Het scherm is doorgaans duidelijk genoeg en je neemt de tablet makkelijk mee.
 • Groot scherm: grote tablets zijn 12 inch of groter. Dit maakt ze uitermate geschikt om (langdurig) video’s te bekijken en zelfs om er werk op uit te voeren. Ook tik je niet zomaar mis, maar het meenemen van deze tablets is minder makkelijk. 
Samsung tablet op houten ondergrond

Houd naast de schermgrootte ook rekening met de resolutie en het schermtype. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het scherm. Voor ‘normaal’ gebruik is een hoge resolutie niet nodig. 

De meeste tablets beschikken over een resolutie van minimaal 1920 × 1080 (Full HD) en dit is meer dan geschikt als je de tablet niet gebruikt voor bijvoorbeeld het bewerken van foto’s. 

Het schermtype bepaalt het contrast en de kleurdiepte van het scherm. Ook hier geldt dat het voor ‘normaal’ gebruik niet veel uitmaakt.

De basis bestaat uit lcd- en amoledschermen. Lcd-schermen zijn goedkoper, maar leveren minder heldere kleuren en zwakkere contrasten. Voor Amoledschermen betaal je meer, maar deze schermen bieden diepere kleuren en dynamischere contrasten. 

De batterijduur

De batterijduur is afhankelijk van de batterij zelf, maar ook van wat je op de tablet doet. Welke apps je gebruikt en de felheid van het scherm hebben bijvoorbeeld invloed op de batterijduur.

De capaciteit van de batterij wordt uitgedrukt in mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer de tablet meegaat zonder stroom, bij hetzelfde gebruik dan. 😉

De batterijcapaciteit van tablets varieert tussen de 2000 mAh en 12000 mAh, hoewel de meeste tabletbatterijen een capaciteit hebben tussen de 4000 mAh en 8000 mAh.

Geregeld zie je ook een batterijduur in uren bij een tablet. Zo'n acht tot tien uur is ideaal, maar dit is meestal de maximale batterijduur. Lees de reviews om te achterhalen hoelang de batterij in de praktijk ongeveer meegaat.

De camera

Een van de voordelen van een seniorentablet is het in contact blijven met de buitenwereld. Veel senioren maken dan ook gulzig gebruik van de camera van een seniorentablet. Alhoewel … volgens mij doen we dat tegenwoordig allemaal. 😜

En dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat de beste camera-smartphones en tablets plaatjes schieten die concurreren met de resultaten van een goede camera

Camera app op tablet op de voorgrond, vooraanzicht

Misschien gebruik je als senior de camera niet om selfies te plaatsen op Instagram, en misschien ook wel. De kans is in ieder geval groot dat de camera van een seniorentablet niet ongebruikt blijft.

Om in contact te blijven met vrienden en familie is een camera van goede kwaliteit haast onmisbaar. Zo deel je af en toe een foto en deel je beeld van jezelf tijdens het videobellen.

De meeste tablets bezitten zowel een front-facing camera (een camera aan de voorkant) als een back-facing camera (een camera aan de achterkant). De front facing-camera gebruik je bijvoorbeeld tijdens het videobellen en het maken van selfies en de back-facing camera om foto’s van iets te maken. 

Naast het controleren of de tablet überhaupt over een camera beschikt, raad ik je ook aan om de kwaliteit van de camera te bekijken. Hier komt een hele hoop bij kijken. Van de beeldhoek tot het aantal frames per seconde. Om het je wat makkelijker te maken geef ik je het volgende mee:

 • Kies voor een front-facing camera met minimaal 2 megapixel en een back-facing camera met minimaal 5 megapixel. En hoe meer megapixel, hoe beter. 
 • Doorgaans geldt dat, hoe meer camera’s de tablet heeft, des te beter het resultaat is.
 • Hoe lager het f-getal (het cijfer achter de ‘f’), hoe duidelijker de foto’s bij weinig licht.

Connectiviteit

Connectiviteit: hiermee bedoel ik niet de verbinding tussen de senior en de buitenwereld, maar tussen de tablet en het internet

Tablet met wifiwijslogo, bovenaamzicht

Met iedere tablet heb je toegang tot het internet via wifi. Om internet te gebruiken, verbind je de tablet met het wifinetwerk. Om thuis te internetten, is een wifinetwerk in huis nodig. Buitenshuis ben je afhankelijk van openbare wifinetwerken.

Er bestaan ook tablets waarmee je gebruik maakt van het 3G-, 4G- of 5G-netwerk. Deze tablets beschikken over een simslot waarin je een simkaart doet met een internetbundel.

Je bent dan niet afhankelijk van wifi. Dit zorgt ervoor dat je (bijna) overal internet hebt. Bovendien is de veiligheid van openbare wifinetwerken niet te garanderen.

Wel is het zo dat tablets met een simslot relatief duur zijn. Ook dien je een simkaart te kopen met een databundel of een data-abonnement af te sluiten.  Deze optie is vooral geschikt voor senioren die de tablet frequent meenemen en onderweg gebruiken.

3G, 4G of 5G? 📶

3G is inmiddels verouderd. 4G is de norm op dit moment en 5G neemt langzamerhand de plaats van 4G in. Het verschil tussen de verbindingen zit hem in de internetsnelheid, hoewel het verschil tussen 4G en 5G voor de gemiddelde gebruiker nog nauwelijks merkbaar is. 

Kies je het liefst voor 5G? Houd er dan rekening mee dat niet iedere provider dit aanbiedt en ook niet iedere tablet dit ondersteunt. 

De opslag

De opslag bepaalt hoeveel je opslaat op de tablet. Denk hierbij aan de apps die je downloadt en de foto’s die je bewaart. Enkele jaren terug zagen we tablets met een opslag van 4 of 8 GB (gigabyte). Tegenwoordig loopt dit op tot 2000 GB (2 TB), maar de norm ligt tussen de 64 GB en 256 GB

De stijging van het aantal GB komt niet alleen omdat tablets een steeds grotere rol spelen in ons het leven en we er veel meer opslaan, maar ook omdat de apps, systemen en updates steeds meer ruimte innemen.

Apps en systemen bieden steeds meer mogelijkheden en nemen hierdoor steeds meer ruimte in beslag. Updates van apps zijn nodig voor de nieuwste functies, die in veel gevallen ook meer ruimte innemen. 

ipad met opslaginstellingen zichtbaar

Nog belangrijker zijn de systeemupdates. Dit neemt wat ruimte in, maar je tablet updaten is iets wat je het liefst zo snel mogelijk uitvoert. Allereerst ben je beter beveiligd. Daarnaast werkt de tablet beter. En ten slotte geniet je ook hier weer van de nieuwste functionaliteiten en handigheidjes. 👍

Ik raad een tablet aan met minstens 32 GB opslag, maar hoe meer apps, foto’s en bestanden je op de tablet zet, des te meer opslag nodig is. 

Voor basisgebruik is 32 GB meestal voldoende. Liever wat meer mogelijkheden of een tablet die future-proof is? Kies dan voor 64 GB. 128 GB is voor de enthousiaste gebruikers en 256 GB of meer voor de (extreem) grootgebruikers.

Snelheid

De processor en het werkgeheugen bepalen in grote mate de snelheid van een tablet. Samen bepalen ze hoe snel de tablet werkt en hoeveel taken de tablet tegelijkertijd uitvoert. Dit is een behoorlijk technisch iets. Ik ga er daarom niet al te diep in. 

Wat betreft de processor: let vooral op de kloksnelheid en het aantal processorkernen. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de processor. Dit staat aangegeven in Gigahertz (GHz).

Daarnaast is het aantal kernen (ook wel cores genoemd) belangrijk. De processor verdeelt de taken over de kernen. Hoe meer kernen, hoe meer taken de tablet tegelijkertijd uitvoert en hoe efficiënter de tablet zware taken uitvoert.

Wat betreft het werkgeheugen: dit slaat de tijdelijke bestanden op van apps die geopend zijn. Een grote app die van alles doet gebruikt meer dan een kleine app die weinig doet.

Het werkgeheugen wordt uitgedrukt in GB RAM. Hoe meer RAM, des te groter de taak die de tablet moeiteloos uitvoert en des te meer (kleine) taken de tablet uitvoert zonder verlies van snelheid.

De meeste tablets hebben tussen de 4 en 8 kernen, een gemiddelde kloksnelheid van 2,4 GHz en een werkgeheugen tussen de 4 en 16 GB. Voor een seniorentablet raad ik minstens 2 kernen aan, een minimale kloksnelheid van 1,7 GHz en een werkgeheugen van 2 GB of meer. 

Let op!

Getallen zeggen veel, maar niet alles. De uiteindelijke snelheid ligt aan het totaalplaatje: hoe alle onderdelen met elkaar werken en hoe goed ze aansluiten op de software.

Bovendien zit het bij het werkgeheugen van iPads net wat anders dan bij andere tablets. Hierbij is 4 GB het standaard werkgeheugen; bij zowel de wat minder snelle als de extreem snelle iPads. 

Overige aandachtspunten

Alles wat hierboven staat is essentieel om te overwegen in je zoektocht naar de beste seniorentablet. Deze aspecten maken mogelijk het verschil.

Hiernaast zijn er nog een aantal punten die je aandacht verdienen. Niet omdat het noodzakelijk is, maar omdat je ze misschien handig vindt dat je ze liever niet mist op de tablet. Die punten beschrijf ik hieronder voor je.

Oudere vrouw gebruikt een tablet en twee jongere vrouwen helpen haar

Draadloos opladen

Als de tablet draadloos oplaadbaar is, heeft dat twee voordelen. Allereerst is het simpelweg gemakkelijk. Je legt de tablet op de lader en haalt hem eraf wanneer je hem nodig hebt of wanneer die vol is. Geen bril nodig om de oplader in het oplaadpunt te steken. Lekker makkelijk! 🤓

Daarnaast is het een goede back-up voor wanneer de oplaadpoort van de tablet (tijdelijk) niet werkt. Het enige dat je nodig hebt, is een goede draadloze oplader.

Het nadeel van draadloos opladen, is dat het opladen langzamer verloopt dan via een bedrade oplader. 

Extern geheugenslot

Een extern geheugenslot biedt de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden door middel van een SD-kaart. Je zet hier bijvoorbeeld foto’s en video’s op, zodat deze geen ruimte innemen op het geheugen van de tablet zelf.

IP-certificering

Een IP-certificaat geeft aan in hoeverre de tablet stof- en waterdicht is. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor de stofdichtheid en het tweede voor de waterdichtheid. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. 

Niet iedere tablet heeft een IP-certificaat. Ga er in dat geval vanuit dat de tablet geen extra bescherming heeft tegen stof of water. 

Vergrendeling

De inhoud van de tablet beveilig je door een vergrendeling in te stellen op de tablet. Standaard kies je voor een code, wachtwoord of patroon. Er bestaan nog twee mogelijkheden: met je vingerafdruk en met een gezichtsscan

Je vergrendelt de tablet door je vinger op een bepaalde plek op de tablet te houden of door de tablet voor je gezicht te houden. 

ipad met ontgrendelingsscherm voor pincode

Handig? Ja en nee. Het ontgrendelen is makkelijk en snel, maar naast de vingerafdruk of gezichtscan, stel je altijd een code of wachtwoord in. Deze dien je goed te onthouden, want af en toe vraagt de tablet je om deze te gebruiken. En iets onthouden wat je zelden gebruikt, is niet altijd even makkelijk. 😅

Helpdesk

Sommige seniorentablets komen met een gratis helpdesk. Hier kun je terecht voor al je vragen over het gebruik van de tablet. Dit is vooral handig als je weinig of geen mensen om je heen hebt om hulp te vragen.

Speakers en microfoon

Iedere tablet beschikt over speakers en een microfoon. Dit is voor de een belangrijker dan voor de ander. Als je veel videobelt of video’s bekijkt, raad ik je aan de reviews te bekijken om uit te sluiten dat de kwaliteit van deze onderdelen een groot punt van kritiek is. 

Behulpzame accessoires

Een seniorentablet kan zeer veel waarde toevoegen aan het leven van een senior. En zo’n waardevol iets bescherm je goed. 🥰

Daarom raad ik in ieder geval aan om een hoes aan te schaffen. Daarmee voorkom je beschadigingen op de tablet. Ook biedt het enige bescherming als de tablet valt. Zo gaat de tablet langer mee. 

ipad met kickstandhoes van de zijkant

Er zijn meer accessoires die, afhankelijk van je behoeften, zeer bruikzaam zijn:

 • Schermbeschermer: hiermee bescherm je het scherm van de tablet. Het is een dun folietje of glasplaatje. Een folie beschermt het scherm tegen krassen. Een glasplaat beschermt het scherm tegen zowel krassen als stootjes.
 • Styluspen: dit is een soort pen waar het touchscreen van de tablet op reageert. Je bedient de tablet met de pen, waardoor je minder snel mis tikt op het scherm.
 • Toetsenbord: sommige tablets bieden de mogelijkheid om er een toetsenbord op aan te sluiten. Hierdoor gebruik je de tablet als een soort laptop. In sommige gevallen is het toetsenbord onderdeel van de hoes. 
 • Tabletstandaard: hiermee zet je de tablet overeind. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld video’s bekijkt of videobelt en de tablet liever niet de gehele tijd vasthoudt. Er bestaan overigens hoezen die tevens dienst doen als standaard.

De 5 beste seniorentablets onder elkaar

1. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

1. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs
Operatingsysteem: Android 10
Scherm afmetingen: 8.7 in
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5100 mAh
Simkaartslot: Nee

2. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

2. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Operatingsysteem: Android 11
Scherm afmetingen: 10.5 in
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 4 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 7040 mAh
Simkaartslot: Nee

3. Lenovo Tab M10 32 GB grey

3. Lenovo Tab M10 32 GB grey
Operatingsysteem: Android 11
Scherm afmetingen: 10.1 in
Opslagcapaciteit: 32 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Simkaartslot: Nee

4. Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 3

4. Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 3
Operatingsysteem: iPadOS
Scherm afmetingen: 10.2 in
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Hexa core (6)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 8557 mAh
Simkaartslot: Nee

5. Samsung Galaxy Tab A8 128GB grijs

5. Samsung Galaxy Tab A8 128GB grijs
Operatingsysteem: Android 11
Scherm afmetingen: 10.5 in
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera: Ja
Inclusief frontcamera: Ja
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 4 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 7040 mAh
Simkaartslot: Nee

Veelgestelde vragen over seniorentablets

Als het kiezen van de beste tablet zelfs voor de grootste 'technerd' al lastig is, is het kiezen van de beste tablet voor een senior al helemaal lastig. Het is niet gek als je met een hoop vragen zit.

Ik hoop dat ik al deze vragen beantwoord in de koopgids. Is dit niet zo? Dan hoop ik dat het antwoord op je vraag hieronder bij de veelgestelde vragen staat. Stel anders je vraag via het feedbackformulier onderaan deze pagina.

💲 Hoeveel kost een seniorentablet?

De meeste seniorentablets kosten tussen de 200 en 800 euro. De precieze prijs hangt af van de behoeften en voorkeuren. Hoe meer opties en hoe uitgebreider de tablet, des te meer je betaalt. De meeste senioren hebben geen behoefte aan alle toeters en bellen. Voor hen is een relatief goedkope tablet doorgaans voldoende.

🔒 Hoe maak je als senior veilig gebruik van een tablet?

Hier is geen vaste handleiding voor, maar er zijn wel een aantal tips. Vermijd openbare wifinetwerken zoveel mogelijk, open geen links van onbekende afzenders, voer alle systeemupdates uit, vergrendel de tablet met een code en ten slotte: wees niet bang om om hulp te vragen.

👉 Hoe introduceer je een seniorentablet?

Koop je een tablet voor een senior? Dan is de introductie hiervan misschien moeilijk. Niet iedereen zit erop te wachten om zich met de handigheden van huidige technologie bezig te houden. Wat het in ieder geval vaak goed doet, is om samen de basis door te nemen, geduldig te zijn en de focus bij de voordelen te houden. 

Zo wint bijvoorbeeld de mogelijkheid om kleinkinderen aan de andere kant van de wereld te zien en spreken het vaak van het negatieve beeld van technologie. 

🧮 Wat is er mogelijk met de 'beperkte' software van een speciaal ingerichte seniorentablet?

Nog steeds een hele hoop. Van videobellen en het delen van foto’s tot het uitwisselen van mailtjes en het spelen van spelletjes. Het meeste wat een reguliere tablet kan, kan een seniorentablet ook. Het is alleen wat makkelijker gemaakt, waardoor je bepaalde mogelijkheden tot personalisatie mist. 

Welke seniorentablet moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste seniorentablet. Zo maak jij de beste keus!

Scherm afmetingenOpslagcapaciteitCameraAccu/batterij capaciteit in mAhSimkaartslot
1Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs8.7 in32 GBJa5100 mAhNee
2Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs10.5 in64 GBJa7040 mAhNee
3Lenovo Tab M10 32 GB grey10.1 in32 GBJa5000 mAhNee
4Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 310.2 in64 GBJa8557 mAhNee
5Samsung Galaxy Tab A8 128GB grijs10.5 in128 GBJa7040 mAhNee

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

Scherm afmetingen: 8.7 in

Opslagcapaciteit: 32 GB

Camera: Ja

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5100 mAh

Simkaartslot: Nee

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Scherm afmetingen: 10.5 in

Opslagcapaciteit: 64 GB

Camera: Ja

Accu/batterij capaciteit in mAh: 7040 mAh

Simkaartslot: Nee

Lenovo Tab M10 32 GB grey

Scherm afmetingen: 10.1 in

Opslagcapaciteit: 32 GB

Camera: Ja

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh

Simkaartslot: Nee

Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 3

Scherm afmetingen: 10.2 in

Opslagcapaciteit: 64 GB

Camera: Ja

Accu/batterij capaciteit in mAh: 8557 mAh

Simkaartslot: Nee

Samsung Galaxy Tab A8 128GB grijs

Scherm afmetingen: 10.5 in

Opslagcapaciteit: 128 GB

Camera: Ja

Accu/batterij capaciteit in mAh: 7040 mAh

Simkaartslot: Nee

Conclusie

Of je nu een seniorentablet zoekt om een spelletje te spelen of om te gebruiken als toegangspoort tot de digitale sociale wereld, er komt een hoop bij kijken. Van het kiezen van een makkelijk besturingsysteem tot het nadenken over schermgroottes en camera's. Niet gek dat deze technologie juist voor senioren moeilijk is.

Hopelijk weet je nu waar je allemaal op dient te letten bij de zoektocht naar de beste seniorentablet. Bedankt voor het lezen. 🙂

Was dit artikel behulpzaam?